Wat hebben we nodig voor een gezin van 4 personen? we gaan gebruiken 2 kg aardappelen, 2 kg boerenkool, 300 gram vers spek en een rookworstje van 250 gram, verder gebruiken we wat zout en peper.
Stroop de boerenkool van de middennerven af, was de groente meerdere keren in telkens schoon water en laat ze, met het spek, plm. 20 minuten zachtjes koken in weinig water met wat zout. Hak of maal de kool daarna fijn, leg nu de geschilde in stukken gesneden aardappelen onder in de pan, hierop het spek, daarna de boerenkool en vervolgens op de kool de worst. Zorg dat er voldoende water in de pan is, zodat het gerecht niet te ver inkookt en aanzet. Voeg ook weer niet te veel water erbij, want het vocht moet als de verschillende ingrediënten gaar zijn, geheel verdampt zijn. Laat het gerecht nog een half uur koken, neem de worst en de spek uit de pan en stamp de groente en de aardappelen met wat peper en u mag er van mij ook rustig wat mosterd er doorheen doen door elkaar. Er zijn mensen die alle componenten liever apart koken en dan het geheel stampen, maar prik dan bij de rookworst met een vork een paar gaatjes zodat ze niet barst of springt.
Wat eten we na?
We gaan, als we om 12 uur het middageten opdienen, een heerlijk yoghurt toetje klaarmaken en dat doen we een paar uur van tevoren. Vermeng een liter yoghurt met 4 eetlepels basterdsuiker, gebruik hierbij 4 beschuiten die in grove stukken toegevoegd worden. Roer wat door de massa en bestrooi hierna alles flink met wat kaneel. Opdienen doe je dit in een grote glazen schaal. Je kunt ook heengaan door toetje voor toetje klaar te maken op een klein schaaltje en op de bodem een in vieren gedeeld beschuit te leggen. Je kunt deze ook heel onderin leggen. Het is maar net hoe het u uitkomt!
Vorig jaar heb ik tijdens een paar dagen wintervakantie boerenkool gegeten bij de familie Verholen in het Belgische Gent en daar heb ik nog wat foto's van bewaard die u hier kunt bewonderen.
 Hier een foto van de boerenkool op een der kloostervelden
 De boerenkool bij Mia Verholen en de heerlijke yoghurttoetjes

|