Vanavond 31 juli 2015 is de blauwe maan te zien is. De maan verandert echter niet van kleur, de term verwijst immers naar de zeldzame gebeurtenis van twee volle manen in één kalendermaand (deze maand op 2 en 31 juli). Omdat een maancyclus ongeveer 29,5 dagen in beslag neemt terwijl een maand gemiddeld genomen 30,5 dagen telt, komt het om de twee 2 à 3 jaar voor dat een jaar dertien maancyclussen bevat. De volgende blauwe maan valt op 31 januari 2018. In maart 2018 is er dan weer sprake van een blauwe maan, aangezien er in februari geen volle maan zal zijn.
Wat heeft dit te maken met de kleur blauw?
Een roodachtige maan komt regelmatig voor, bij een maansverduistering wanneer het zonlicht eerst door de atmosfeer van de aarde gaat voordat het de maan bereikt. Een blauwachtige maan is echter veel zeldzamer. Volgens NASA zorgt de aanwezigheid van rook- of stofdeeltjes ervoor dat de maan een blauwachtige schijn krijgt. Zo werd er een blauwachtige maan gemeld na de uitbarsting van de Krakatoa in 1883, maar ook na zware bosbranden in Zweden (in 1950) en Canada (in 1951). De kleine deeltjes reflecteren de rode kleur van het zonnespectrum, waardoor de maan een blauwe, of soms zelfs groene schijn, krijgt.
De blauwachtige maan heeft dus niet veel te maken met de blauwe maan. De exacte oorsprong van de term is onduidelijk, maar een mogelijk verklaring is te vinden in het Oudengelse term belewe moon,ofwel de valse maan. Dat was de benaming voor de tweede maan. Het is mogelijk dat belewe na verloop van tijd verbasterd is naar blue.
Bijgeloof
Er heerst heel wat bijgeloof rond de volle maan. Denk bijvoorbeeld maar aan kinderen die onrustiger zouden zijn of weerwolven die veranderen bij volle maan. Bij de tweede volle maan op een maand is superstitie dan ook niet ver weg. Zo zou een wens die onder een blauwe maan gemaakt wordt echt uitkomen.
Blue Moon is een evergreen uit 1934 die een echte jazzstandard werd. Het nummer werd gezongen door onder meer Billie Holiday, Chris Isaak, Elvis Presley en Frank Sinatra. In 1961 werd het lied een doo-wop hit toen het werd opgenomen door The Marcels. Daarnaast komt het ook voor in de filmmusical Grease en het clublied van Manchester City is een versie van Blue Moon.
Geniet nog even mee van een live-uitvoering van The Marcels.
Tempora mutantur, nos et mutamur in illis (de tijden veranderen en wij veranderen mee)
Wist jij nog dat 1 januari 2000 op een zaterdag viel? Dank zij de eeuwigdurende kalender op http://www.eclecticsite.be/sitemap.htm kan je bijvoorbeeld bepalen op welke dag van de week je geboren bent. Rubriek: 'Rekenen met tijd' en 'Dag volgens datum' . En via ' Aantal dagen tussen 2 datums' kan je bepalen hoeveel dagen je al leeft.
Op deze website vind je nog tal van andere leuke rubrieken over 'tijd'
En je vindt er nog veel meer: een test om jouw reactiesnelheid te meten, info over behamaten, jouw gewicht op andere planeten, remafstanden van wagens, jouw ideale gewicht, en heel veel nuttige rubrieken over wiskunde ...
Ziehier drie minder gekende resultaten over priemgetallen. Het bewijs van de eerste twee stellingen behoort tot de 'hogere rekenkunde' ...
De (4n+1)-stelling van Pierre de Fermat Elk priemgetal van de vorm 4n + 1 (een viervoud plus één) is gelijk aan de som van de kwadraten van twee positieve gehele getallen.
De (6n+1)-stelling van Leonhard Euler Elk priemgetal van de vorm 6n + 1 (een zesvoud plus één) is gelijk aan de som x² + 3y², waarbij x en y twee positieve gehele getallen. zijn.
De (a² b²)-stelling van Lucianus Elk priemgetal groter dan 2 is te schrijven als een verschil a² b², waarbij a en b twee positieve gehele getallen zijn.
Bewijs. Elk priemgetal p groter dan 2 is een oneven getal en kan dus geschreven worden als de som a + b, waarbij a en b twee opeenvolgende natuurlijke getallen zijn met a > b. Dan is a b = 1 zodat p = (a + b) . (a b) = a² b².