
Abu Ja'far Muhammed ibn Musa al-Chwarizmi werd rond 780 in Bagdad geboren. De naam al-Chwarizmi betekent letterlijk "afkomstig uit Chwarizmi", een streek in het huidige Oezbekistan. Het belang van zijn wetenschappelijk werk blijkt o.a. uit het feit dat het woord algoritme aan zijn naam ontleend is. Hij leverde grote bijdragen aan gebieden als algebra, trigonometrie, astronomie en astrologie, geografie en cartografie. Zijn systematische en logische aanpak van het oplossen van lineaire en kwadratische vergelijkingen gaven gestalte aan de algebra, een vakgebied dat zijn naam ontleent aan Chwarizmi's beroemde boek over het vakgebied: Hisab al-jabr wa al-muqabala, "de theorie van transformatie en herstel", refererend aan de manieren waarop deeltermen in algebraïsche termen gemanipuleerd kunnen worden.
Bron: wikipedia.
We geven hieronder een voorbeeld waaruit blijkt op welke ingenieuze manier al-Chwarizmi erin slaagde een oplossing te vinden van enkele eenvoudige tweedegraadsvergelijkingen.
Uiteraard had hij geen echte algebra te beschikking en moest hij zich - in de Griekse traditie - behelpen met meetkundige figuren en de oppervlakte ervan.
We illustreren zijn methode aan de hand van de vergelijking x² + 10x = 39.

Hij vertrekt van een vierkant met zijde x en dus met oppervlakte x2. Hij vult deze figuur daarna aan met vier rechthoeken waarvan één zijde lengte x heeft en de andere zijde lengte 10/4. Die vier rechthoeken samen hebben dan een oppervlakte 10x. De vraag is nu hoe hij de afmeting x moet kiezen zodat de vijf vierhoeken (het vierkant en de vier rechthoeken) samen een oppervlakte hebben die gelijk is aan 39. Hij vervolledigt hiervoor de figuur door aan de vier hoeken een vierkantje te tekenen met zijde 10/4.
De oppervlakte van deze vier vierkantjes samen is gelijk aan 25 en bijgevolg moet de oppervlakte van het groot vierkant (de gehele figuur) gelijk zijn aan 39 + 25 = 64. Maar dan kan hij hieruit direct besluiten dat de zijde van het grote vierkant lengte 8 heeft.
Bijgevolg is x = 8 2 . (10/4) = 8 5 = 3.
OPGAVE. Pas de methode van al-Chwarizmi toe om een oplossing te bepalen van de vergelijking x² + 3x/2 = 10.

Lukt dit?
07-07-2010 om 00:00
geschreven door Luc Gheysens 
|