Voor iPadgebruikers is er nu de gebruiksvriendelijke App 'Math Flyer' die toelaat de invloed van parameters in functievoorschriften te bestuderen. Hieronder zie je een demo waarbij men de invloed onderzoekt van m en b in de algemene vergelijking y = mx + b van een rechte.
Met Math Flyer kan je ook de oplossingenverzameling van ongelijkheden visualiseren.
DESMOS is een grafische rekenmachine die je gratis en online kunt gebruiken op jouw computer of tablet. Reeds in 169 landen zijn er gebruikers van deze praktische en eenvoudig te bedienen rekenmachine.
Op de voorbije Dag van de Wiskunde van 24 november 2012 aan de KU Leuven Kulak te Kortrijk gaf collega Björn Carreyn hierover een werkwinkel. Hij toonde aan hoe men hiermee kan werken aan een leerlijn over functies via coördinaten, evenredige verbanden, eerstegraadsfuncties, tweedegraadsfuncties ...
De mogelijkheden van DESMOS zijn onbeperkt. Bekijk maar eens het onderstaande (Engelstalige) introductiefilmpje.
In bijlage vind je een syllabus die als introductie kan dienen. Met dank aan Björn! Contactgegevens: bjorn.carreyn@me.com
Wist je dat Microsoft een CAS-systeem (computer algebra systeem) heeft ontwikkeld met een aantrekkelijke lay-out die doet denken aan een grafisch rekentoestel?
Het programma is gratis en erg gebruiksvriendelijk. De mogelijkheden zijn zeer ruim: - alle soorten wiskundig rekenwerk; - oplossen van vergelijkingen; - oplossen van driehoeken; - beschrijvende statistiek en kansrekenen; - differentiaal- en integraalrekenen; - grafieken in cartesische en poolcoördinaten zowel 2D als 3D; - en nog veel meer ...
Op de voorbije Dag van de Wiskunde van 17 november 2012 aan de KU Leuven Kulak in Kortrijk gaf collega Paul Decuypere hierover een werkwinkel.
Zijn syllabus vind je in bijlage. Met dank aan de auteur!
Wist je dat er een verband bestaat tussen het getal pi en de kans dat een roosterpunt zichtbaar is vanuit de oorsprong?
Een roosterpunt is een punt P(x, y) in het vlak waarbij x en y gehele getallen zijn. Zo is bijvoorbeeld het punt A(2,3) zichtbaar vanuit de oorsprong O(0,0) maar de punten B(4,6) en C(-3,-9) niet omdat ze worden 'afgeschermd' door het punt A.
Een roosterpunt is bijgevolg zichtbaar vanuit O als zijn twee coördinaatgetallen x en y onderling ondeelbaar zijn (een doordenkertje!).
Nu is de kans dat twee willekeurig gekozen gehele getallen onderling ondeelbaar zijn gelijk aan 6/π². Dit is een direct gevolg van een geniale formule van Euler die had ontdekt dat er een verband bestaat tussen de Riemann-zèta-functie en priemgetallen. Je leest alles hierover in de Engelstalige bijlage.
In het onderstaande filmpje van de hand van Prof. Tom M. Apostol leer je nog een paar leuke dingen over pi. In het laatste deel van het filmpje komt het verband tussen pi en de roosterpunten aan bod.
Het pakket YENKA (gratis voor thuisgebruik) bestaat uit verschillende modules. Naast onderdelen voor informatica en wetenschappen zijn er ook enkele modules voor wiskunde: meetkunde, ruimtemeetkunde, gebruik van coördinaten, statistiek en kansrekenen.
Het pakket is vrij eenvoudig in gebruik en heeft bovendien een aantrekkelijke lay-out. Het richt zich voornamelijk tot leerlingen van de eerste en de tweede graad (12 tot 16 jaar).