Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
05-11-2014
Geroosterde notenbrood tapas met kaas, provençaalse kruiden en honing als topping
Een zalige aperitiefhap. Te simpel om recept te zijn, te lekker om het te verzwijgen....het zit hem gewoon in de combinatie van de ingrediënten die zorgen voor een heerlijke smaaksensatie.
Nodig:
- Notenbrood of meergranenbrood
- enkele sneetjes abdykaas of kaas naar eigen smaak
- provençaalse kruiden
- vloeibare honing
Werkwijze :
Beleg tussen 2 sneden brood een sneetje kaas, bestrooi met provençaalse kruiden. En bak de de boterhammen in een grilpan of speciale toaster. Snij met behulp van het broodmes de sneden dan in gelijke driehoekjes en besprenkel met vloeibare honing.
Meer moet dat niet zijn om zo lekker te laten smaken.
Weer eens wat anders om uit te proberen, hier vallen ze enorm in de smaak. Dus het proberen waard ;-)
Nodig :
- 130 gr boter
- 120 gr cassonadesuiker (bruine suiker)
- 1 ei
- 200 gr bloem
- 1 soeplepel vanille essence
- 1/4 koffielepel bakpoeder
- 1 mespunt zout
- 100 gr havermout
- 50 gr amandelpoeder
- een handvol chocolade bakvaste parels
Voor de fudge :
- 200 gr gecondenseerde gesuikerde melk
- 175 gr chocolade
Werkwijze :
Doe de boter, suiker bij elkaar en mix, voeg dan het ei bij en de bloem en al de rest van de benodigdheden. Doe in een vierkante bakvorm of rond mag ook. 1/3 de van je deeg. Doe dan de fudge eroverheen. Die maak je door de inhoud van je blikje gecondenseerde melk in een micro schenkkan te doen samen met de chocoalde. Zet dat in de microgolfoven op 500 watt gedurende 30 seconden, roer door, en zet weer 30 sec. terug normaal gesproken zal je dit 2 tot 3 keer moeten doen.
Boven op de fudge doe je nog 2/3 van het gekruimelde deeg.
Bak af in een voorverwarmde oven van 180°c gedurende 25 minuten. Laat afkoelen en snij dan in porties naar keuze. Ik maakte mijn porties niet te groot.
Mijn zoon vroeg al enkele dagen achter pompoensoep, en door het koudere weer plots vond ik het vanmiddag ideaal om snel deze heerlijke soep op tafel te zetten. Zo klaar in de ultra pro en gewoon heerlijk. Mensen die geen ultra pro hebben kunnen deze ook in een kookpot op het vuur maken maar de tijd zal iets langer zijn dan.
Nodig :
- 800 gr in blokjes gesneden pompoen (ik nam de Franse muskaatpompoen)
- 2 uien
- 2 teentjes look
- 1 rode paprika
- 1 liter water
- 3.5 kruidenbouillonblokjes
- zout en peper
- currymengeling met curcuma, koriander en komijn bij in. Je kan deze kruiden dus ook apart erin strooien
- 200 ml kokosmelk
- 2 soeplepels olijfolie
Werkwijze :
Schil de pompoen, de pitten eruit en dan in dobbelsteentjes versnijden. De ze in de ultra pro, maak de ui schoon en versnipper met de turbomax of gewoon met je aardappelschiller. Doe bij de pompoen, Schil de paprika, haal de zaadjes eruit en snij in kleine stukjes, doe ook bij in de ultra pro en het knoflookteentje ook fijn snipperen en erbij kieperen. Doe de 2 soeplepels olijfolie over de groenten en sluit de ultra pro af met het deksel. Zet nu in de microgolf op 800 Watt voor 7 minuten. Roer dan een keertje door, deksel er terug op en zet terug voor 5 minuten in de microgolf op 800 Watt. Voeg dan een liter kokend water toe samen met de kruidenbouillonblokjes en kruid met peper, zout en de currymengeling. Zet nu nog 7 minuten terug in de microgolf op 800 Watt en dan is je soep klaar om te mixen.
Bijna Halloween.....Niks leukers dan met je eigen kinderen wat zelf te bakken voor dit griezelige feestje.
Deze Finger cookies zijn heel makkelijk zelf te maken en je hebt wellicht reeds alles al in huis hiervoor.
Nodig voor ongeveer 20 cookies
- 220 gr bloem
- 50 gr boter
- 110 gr suiker
- 1 ei
- 2 koffielepels bakpoeder
- 1 mespunt zout
- zeste van citroen
- 20 amandelen
Werkwijze :
Meng de boter met de suiker en voeg dan het ei toe. Meng verder en voeg de rest van de ingredienten toe. Je bekomt een tamelijk vast deeg. Verdeel het in 20 porties en rol dan tot vingers. Doe met behulp van een mes inkepingen zoals ik deed...zie hiervoor op de foto. Bevestig aan het uiteinde van de vinger een halve geblancheerde witte amandel.
Bak af gedurende 17 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C
Niks beters dan een lekker huisgemaakt gebakje bij de koffie. Deze zachte Hasseltse speculaas doet het zeker en vast goed bij groot en klein. Ook super om een klein stukje te doppen in je koffie.....
Bovendien snel gemaakt en geen lange baktijd. Wat houdt jullie nog tegen ;-)
Nodig voor 2 van deze bloemvormen mee te kunnen vullen :
- 250 gr solo + snufje zout
- 500 gr kandysuiker
- 500 gr zelfrijzende bloem
- 5 eieren
- 1 soeplepel kaneel
Werkwijze :
Solo laten smelten in de microcook schenkkan in de microgolfoven. Snufje zout toevoegen. Vervolgens in een mengkom de suiker + de bloem + de eieren + kaneel doen en goed mengen met de menglepel. Hierover de gesmolten boter doen en weer goed mengen. Oven voorverwarmen en het deeg in de vooraf met water uitgespoelde Flowervorm doen. Bakken gedurende 20 minuten op 180°.
Bij het verlaten van de oven het gebak nog even laten rusten zodat het tijd krijgt om te krimpen. Een tiental minuten is voldoende en doe dan met behulp van een taartrooster het gebak uit je vorm.
Bewaar uw Hasseltse Speculaas best in een Tupperware doos zodat hij heerlijk mals blijft.
Dit heerlijke receptje afgelopen weekend binnengekregen per mail van Liesbeth uit Dessel, die het van haar oma heeft uit Limburg. Vermits ik zo nieuwsgierig was naar de smaak van deze wafels, heb ik ze maandag dan ook onmiddellijk uitgeprobeerd. En inderdaad : ze zijn HEERLIJK. Van de aardappelen smaak je niks meer. Ze smaken eerder naar een zachte puddingwafel. Het proberen meer dan waard dus.
Nodig :
- 500 gr bloem
- 500 gr gekookte aardappelen
- 500 gr suiker
- 375 gr solo
- 3 pakjes vanillesuiker
- 6 eieren
- 1 lepel olie
Werkwijze:
De aardappelen schillen en op 20 minuten gaar stomen in de Micro Gourmet. Ze dan door de pass vite doen zodat ze klaar zijn om mee in het wafelbeslag te gaan. Dit kan het gemakkelijkst door deze op een grote kom te plaatsen.
De boter in het microcook schenkkannetje doen en laten smelten door het 1.5 minuut op 600 watt te zetten. Doe de gesmolten boter nu bij de aardappelen , voeg verder de suiker erbij, de bloem, eidooiers en 1 soeplepel olie. Het eiwit klop je stijf in de speedychef en voeg je als laatste toe. Roer tenslotte alles nog eens goed door.
Het wafelijzer niet invetten, je kan meteen beginnen bakken. Dit beslag kan overigens ook heel goed gebruikt worden in onze multiflex siliconen wafelvormen.
Sinds kort is er een nieuwe siliconen vorm in het assortiment bij Tupperware bij gekomen in de vorm van een bloem. Meteen toen ik deze zag wou ik hem aanschaffen omdat ik al zo vaak leuke receptjes hiervoor had gezien op Franse blogjes. En natuurlijk wil ik deze nu allemaal uitproberen. Volgend receptje is dus ééntje afkomstig van een blogje uit het buitenland maar met simpele ingrediënten van hier.
Ik kan je al meteen verklappen dat hij heel eenvoudig te maken is en tevens bijzonder lekker smaakt.
Nodig :
- 175 gr gesmolten boter
- 350 ml patisseriebloem
- 150 ml suiker (nota : ik had gekozen voor kokosbloesemsuiker vanwege zijn goede eigenschappen. Hij staat niet op de foto,maar gewone suiker kan even goed)
- 4 eieren
- 1 zakje bakpoeder
- 3 appels
- optie : amandelschilfers
- 5 in één schepjes van Tupperware om gemakkelijk te kunnen afwegen
- siliconen Flowervorm
- siliconen spatel
- mengkom
- microcook schenkkan
Werkwijze :
Doe de boter in een microcook schenkkannetje en smelt dit in de microgolf gedurende korte tijd. Ik heb 1 minuut genomen op 400 Watt. Voeg er dan de suiker aan toe. Ook de eigelen mogen er nu bij en met de klopper even goed doorkloppen. Voeg dan de bloem en het bakpoeder toe. De eiwitten apart stijfkloppen in de Speedychef, en als laatste toevoegen.
De appels schillen en in vieren delen. 1 appel in fijne snippers snijden en onder het beslag mengen met de menglepel.
De Flowervorm omspoelen met koud water en uitkloppen maar niet afdrogen. Het beslag er in doen. En bovenop de 2 overige appels in schijfjes versneden mooi verdelen volgens eigen smaak.
Bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25 minuten. Ondertussen doe je 50 gr gesmolten boter + 50 ml vergeoise suiker (lees middenbruine kandysuiker voor België) in een kommetje en meng je onder elkaar.
Doe dit mengsel over de cake na 25 minuten baktijd en zet hem dan nog 10 minuten terug in de oven ook op 180°C.
Dit receptje is eigenlijk een variant op mijn eerder geplaatste chocolade-courgettetaart. Vermits het volop pompoenentijd is, zeker de moeite om even uit te proberen.
Nodig voor 10 stuks :
- 2 eieren
- 50 gr bloem
- 1/2 zakje bakpoeder
- 100 gr geraspte pompoen
- 100 gr pure chocolade
- 60 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
Voor de bovenkant :
- 200 gr butternutpompoen
- 5 walnoten
- 40 ml ahornsiroop
Werkwijze :
Smelt de pure chocolade in het microcook schenkkannetje in je microgolf door het 2 x op 500 Watt gedurende 2 minuten te verwarmen. Tussen de 2 keer wel even omroeren. Ondertussen de 2 eieren scheiden en het eigeel samen met de vanillesuiker en de suiker te kloppen. Het eiwit klop je apart stijf samen met een snufje zout in de speedychef of mixer. Voeg de geraspte pompoen bij het eigeel/suiker mengsel. Voeg dan de gesmolten chocolade erbij en meng alles goed onder elkaar. Voeg tenslotte de bloem, bakpoeder toe en als laatste de stijfgeklopte eiwitten. Neem de siliconen Tupcakevorm en wrijf even in met wat olie en met behulp van het patisserieborstelje. Doe dan het deeg erin zodat de vormpjes voor 3/4 gevuld zijn. Niet hoger.
Voor de topping : Snij de butternut pompoen in dobbelsteentjes en stoom ze in de Micro Gourmet gedurende 15 minuten goed mals. Mix ze dan fijn en voeg er de 40 ml ahornsiroop aan toe.
Doe dan bovenop je chocolade-pompoenbeslag nog een soeplepel van de butternut/ahornsiroop mengsel. En duw er tenslotte een halve walnoot bovenop in.
Bak af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25 à 30 minuten naargelang uw oven.
De naam klinkt niet alledaags maar deze is echt wel lekker en bovendien super vlug klaar in de ultra pro van 3.5 l
Nodig :
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 uien
- 1 courgette
- 2 rode paprika
- 1 rijpe banaan
- 3 kippenbouillonblokjes
- 1.5 l water
- peper, zout, curry
- 1 potje kruidenkaas type boursin
- wat gehakte peterselie
Werkwijze :
Pel de ui en haal de zaadlijsten uit de paprika's. Snipper ze fijn in de Extra chef. Schil de courgette en maak hem ook fijn in de Extra chef.
Doe ze in de Ultra Pro samen met de olijfolie en zet ze met het deksel erop 5 minuten in de microgolf op 800 Watt. Giet dan 1.5 l warm water van de waterkoker over de groenten. Strooi er de verpulverde kippenbouillonblokjes over heen. Doe er tevens de in plakjes gesneden banaan bij, de currypoeder, de kruidenkaas en kruid af met peper en zout.
Plaats de Ultra Pro nu met deksel terug in de microgoof voor 12 minuten op 800 Watt.
Mix de soep en strooi er tenslotte nog wat gehakte peterselie over als garnituur.
Heerlijk........deze herfsttaart met pompoen, chocolade en stukjes walnoten in. En wat maakt deze taart verder nog zo bijzonder....Er zit geen boter in. De pompoen vervangt gewoon de vetstof en dus is bijgevolg ook nog heel goed geschikt voor de mensen die toch wat op de lijn willen letten. Als je éénmaal van deze taart een klein stukje hebt geproefd ben je gewoon verkocht...en wil je meer !
Supersnel en gemakkelijk te maken, bovendien echt luchtig en tevens heerlijk smeuiig van textuur.
Dit recept heb ik afgelopen weekend ingestuurd om mee te dingen bij de Foodbloggerscontest van het weekblad Libelle.
Hopelijk gaan ze dit ook lekker vinden.
Wat heb je nodig :
- 4 eieren
- 200 gr geraspte pompoen
- 10 walnoten
- 1 zakje vanillesuiker
- 120 gr suiker
- 100 gr patisseriebloem
- 1 zakje bakpoeder
- 200 gr pure chocolade
Werkwijze :
Smelt de chocolade in de microgolf gedurende 2 minuten op 400 Watt, roer door en smelt weer 2 minuten op 400 Watt.
Ondertussen doe je de 4 eigelen samen met de suiker en vanillesuiker in een deegkom en mix je tot het mengsel verbleekt. De eiwitten klop je stijf in een andere kom. Bij de eigelen/suikermengsel voeg je de geraspte pompoen en roer je goed door. Voeg er ook nog de bloem en bakpoeder bij en de gesmolten chocolade. Als laatste voeg je de stijfgeklopte eiwitten toe en de gehakte walnoten.
Giet het mengsel in een vorm naar keuze. Ik heb hiervoor de siliconen Flowervorm van Tupperware gebruikt. Deze is nog maar pas te koop en vind hem zo superleuk om cake of taart in te maken.
Verwarm je oven voor op 180 ° en bak je taart af in 40 minuten.
Na het bakken je gebak altijd even laten rusten in de vorm zodat het terug wat kan krimpen. En je zal zien dat je het dan perfect kan ontvormen door er een taartrooster op te zetten en om te draaien.
Door de structuur in de bloemvorm, kan je hem bovendien nog gemakkelijk in stukjes verdelen.
Heerlijk met een tasje vers gemaakte koffie bij.
Laat de herfst maar beginnen nu. Ik geniet wel van mijn gebakje ;-)
Tip : eventueel kan je hier nog zelfbereidde pompoenconfituur bij serveren. Het recept heb ik reeds eerder beschreven op mijn blogje.
Vandaag maandag om 17 u komt de uitzending op tv op Vier TV Vermits het een kookprogramma betreft en ik bij de opnames aanwezig was wil ik jullie een klein beetje laten meegenieten van op de zijlijn ;-)
In de ban van de nieuwe siliconen wafelvorm heb ik deze middag hiermee een heerlijke sandwich op Italiaanse wijze gemaakt !
Nodig :
- 285 gr zongedroogde tomaatjes op olie - 125 gr bloem - 5 ml bakpoeder - 2 ml zout - peper naar smaak - 3 eieren
- 75 ml bier - 25 ml olie van de tomaatjes - Italiaanse ham - zwarte tapenade of pepertapenade of kruidenkaas naar smaak
Werkwijze :
De zongedroogde tomaatjes fijnhakken in de turbomax. De bloem, bakpoeder, zout, peper en de 3 eigelen mengen in een mengkom. Dan pas het bier en olie toevoegen en als laatste de stijfgeklopte eiwitten. Alles onder elkaar mengen en in de vooraf met water omgespoelde siliconen vormen doen. Met de spatel gladstrijken;
Bakken in een voorverwarmde oven van 220 °c tussen de 14 en 16 minuten Dan de gebakken wafels schuin overlangs doorsnijden en er wat tapenade of kruidenkaas opsmeren naar wens. Beleggen met Italiaanse ham en rucola sla. Ik dronk hier vanmiddag een heerlijk glaasje witte wijn bij op mijn terras met het najaarszonnetje dat volop scheen...ik waande mij even in Italië op een plazza..enkel een knappe Italiaan ontbrak nog bij het geheel ;-)))
Een simpel maar lekker wafelrecept voor de siliconen wafelvormen. Juist voldoende voor 4 wafels van te maken in 12 minuten tijd.
Nodig :
- 110 gr boter - 3 eieren - 240 gr bloem - 1 koffielepel bakpoeder - 120 gr suiker - 1/2 koffielepel gemalen vanillestokje (verkrijgbaar in kleine zakjes)
Werkwijze :
Boter smelten in het schenkkannetje in de microgolfoven ongeveer 1.5 minuut op 600 Watt. In een mengkom klop je de eieren en voeg er dan de gesmolten boter aan toe. Voeg vervolgens de bloem, bakpoeder en suiker erbij. Alles goed mengen en in de met water omgespoelde multiflex wafelvorm doen. Glad strijken met de spatel. Oven voorverwarmen op 200°C en in 12 minuten afbakken.
Zachte wafels met stukjes chocolade in de siliconen wafelvormen
Een lekkere malse cakewafel met stukjes chocolade en met stukjes gedroogde abrikozen erin....en zo klaar in de nieuwe siliconen wafelvormen van Tupperware.
Nodig
- 250 gr boter - 250 gr suiker - 250 gr bloem - 1 bakje bakpoeder - 4 eieren - 1 zakje vanillesuiker - stukjes gedroogde abrikozen - stukjes chocolade
Werkwijze :
De boter samen met de suiker mals kloppen en één na één de eitjes erbij doen. Dan de gezeefde bloem en bakpoeder erbij. Alles goed mengen en in de met water omgespoelde vormen doen. Bakken in een voorverwarmde oven van 190°C gedurende 12 minuten.
Andere mogelijkheden voor de siliconen vormen zijn de pompoenwafels of hartige wafels op mijn blogje te vinden of in mijn facebookgroep : Edithshapjes
Minuutdeeg voor snelle taart op Tupperware wijze !
Vanmiddag kreeg ik fijn bezoek van mijn Franse (Belgische ;-)buurvrouw ) en hiervoor wou ik graag een stukje gebak op tafel toveren ;-) Waarom gebruik ik dit woord omdat het deeg als het ware van bijna niks .....iets wordt......En de vulling van de taart bepaal je gewoon zelf !
De benodigdheden heeft iedereen gewoon in zijn kast staan....kwestie van het bij elkaar te schudden in een Tupperware mengkom en de magie voltrekt zich tot een elastisch deeg klaar om te worden belegd met fruit of pudding naar keuze.
Ik koos vandaag voor een vulling van perzikcompote en daarboven schijfjes appel. Vermits mijn bezoek niets mag eten wat afkomstig is van een koe...dus geen melk of boter.....werd het geen pudding of frangipanne als vulling. Ik had nog wel 6 verrimpelde perziken liggen en toen kwam ik op het idee om er een snelle compote mee te bereiden.
Nodig voor de taart :
- 250 gr bloem
- 1 koffielepel bakpoeder
- 1 koffielepel zout
- 100 ml olie ( ik nam zonnebloemolie) kan je ook vervangen door gesmolten boter eventueel
- 100 ml warm water
Voor de vulling :
- 6 perziken
- 3 appels
Werkwijze :
Doe allen ingrediënten in een Tupperware mengkom. Sluit deze af en schud 5 keer horizontaal en 5 keer verticaal en je deeg is hupla al klaar ! Magisch toch.......
Nota: Voor een gesuikerde versie van de taart voeg je gewoon 50 gr suiker toe.
Het deeg in de siliconen Tupperware taartvorm doen en dan de perzikencompote (of appelcompote) erover strijken en beleggen met schijfjes appels. Eventueel nog wat grove suiker erover strooien en afbakken gedurende een half uurtje in een voorverwarmde oven van 200°
Voor de perziken compote te bereiden doe je de perziken in stukjes in de schenkkan zonder schil of pit. Zet 5 minuten op 800 watt, roer door en voeg wat suiker naar eigen smaak toe en zet terug 5 minuten op 800 watt in de microgolf. Roer weer door en eventueel mixen voor het geheel fijner te maken.
Kan het eenvoudiger !
Mijn bezoek vond ze zo heerlijk dat ze niet kon wachten om het recept van de blog over te nemen en het al onmiddellijk noteerde in haar schriftje ;-) Zegt dat genoeg..........
Een aanrader die ik graag met jullie wil delen.....hier kan je echt mee uitpakken zo lekker...maar zeker niet teveel ineens van eten ;-) klein stukjes maar.....
Nodig voor de bodem :
- 150 gr bloem
- 110 gr cassonadesuiker
- 30 gr geraspte cocos
- 130 gr boter
Nodig voor de Bounty :
- 200 gr geraspte cocos
- 390 gr gecondenseerde gesuikerde melk ( is juist 1 blikje)
Voor de bovenlaag :
- 200 gr zwarte chocolade
Werkwijze :
Oven voorverwarmen op 180 °C.
Bloem, suiker en cocos mengen. Boter even in de microgolf smelten en bij de rest voegen. Het deeg goed mengen en uitdrukken in een rechthoekige vorm die ik vooraf had voorzien van bakpapier. Dit deeg nu 25 minuten laten bakken op 180°C. Ondertussen kan je de Bounty maken door de geconcentreerde melk te mengen met de gemalen cocos.
Wanneer de onderlaag gebakken en afgekoeld is dan het bountybeslagje erover strijken met behulp van een spatel.
Helemaal bovenop doe je de gesmolten chocolade.
Zet het dan in de koelkast voor ongeveer 2 tot 3 uurtjes zodat het stijf kan worden.
Mooi in gelijkmatige stukjes verdelen en er je huisgenoten of vrienden mee verleiden ;-)
Een heerlijke snack, eens wat anders en een beetje speciaal dan is dit recept voor jouw gemaakt ;-) in de Tupcakevorm van Tupperware gemaakt !
Nodig :
- 125 gr elleboogjes (op de foto staat coquilletes want heb het in Frankrijk gekocht)
- 2 eieren
- 30 gr gruyère geraspt
- 125 ml melk
- 100 gr hesp
- peper en zout
Werkwijze :
Pasta koken volgens de minuten op de verpakking. In een mengkom de eieren, melk, kaas mengen en er dan de hesp aan toevoegen. Afkruiden met peper en zout en de uitgelekte pasta toevoegen. Verdelen over de 6 vormpjes van de Tupcakevorm en 30 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180°C.
Ontvormen en opdienen met een slaatje.
Eventueel nog een sausje bij opdienen van 200 ml room gemengd met 50 ml ketshup dat 3 minuten is verwarmd op 750 Watt in de microgolf.
Een verrassende ontdekking ! En om te herhalen. Heel gemakkelijk te maken in de ovale ultra pro en geen omkijken naar.
Nodig :
- 1 kip
- 1 zakje gedroogde uiensoep
- 1 blikje van 33 cl coca cola
- de ovale ultra pro van 2 l
Werkwijze:
Versnij de kip zoals gewoonlijk en leg ze in de ultra pro. Strooi er het zakje gedroogde uiensoep overheen. En giet er de cola overheen. Zet de ultra pro zonder deksel in een voorverwarmde oven van 200 °C gedurende 50 minuten.
En de bereiding is klaar. Heel lekker ! Zeker uitproberen
Wat doe je op een regenachtige namiddag ? Bakken natuurlijk ;-)) met weer een nieuw receptje waarvan je graag weet hoe het gaat smaken als het uit de oven komt....en ik kan je zeggen....om duimen en vingers af te likken !
Nodig voor 6 tartelettes zoals op de foto :
- 125 gr bloem
- 100 gr boter
- 1/2 soeplepel suiker
- 1/2 koffielepel zout
- 1 eigeel
- 2 soeplepels melk
- confituur
Voor de dorure (instrijken bovenkant-
- 1 eigeel + 2 soeplepels melk
Werkwijze :
De bloem mengen met het zout en de suiker. De boter in stukjes toevoegen en dan pas het eigeel en de melk. Alles goed mengen tot 1 homogene bol. Verpakken in plastic folie en een uurtje in de koelkast leggen om op te stijven.
Werkblad bestuiven met bloem en deeg uitrollen met de deegroller tot je een dun uitgerold geheel krijgt van een halve cm. Met een mes snij je rechthoekige lapjes uit en bestrijkt er de helft van met confituur naar keuze (ik nam huisgemaakte vijgenconfituur). Doe het flapje in de helft dicht en druk de zijkanten aan met een vork om het goed af te sluiten. Geef enkele inkepingen met een schaar aan de bovenkant zodat de stoom bij het bakken kan ontsnappen. Doreer de bovenkant van het gebak met een mengsel van 1 eigeel samen met 2 soeplepels melk.
Bak af in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 20 minuten.
Nota: in Amerika zouden deze koeken als ontbijt worden gegeten. Maar bij mij smaken ze heerlijk als 4 uurtje !
Wat is er magisch aan ? Slechts 1 deeg en het wonder gebeurd in de oven . Je gebak gaat zich in 3 lagen vormen...waarna je een super heerlijke flantaart bekomt.
Ik had hem al eens ooit op mijn blogje gezet maar in vanillesmaak...vandaag heb ik dus gekozen voor de chocoladeversie ! Uw huisgenoten zullen vlug vragen wanneer je ze opnieuw gaat maken....daar ben ik zeker van ! Je kan de smaak eigenlijk gewoon zelf aanpassen zoals met cocos, citroen, praliné...enz....hier in Frankrijk noemt men ze Gateau Magique !
Nodig :
- 4 eieren
- 150 gr suiker
- 125 gr boter
- 1 soeplepel water
- 75 gr bloem
- 1 mespunt zout
- 500 ml lauwe melk
- 45 gr cacaopoeder (geen nesquick maar pure cacao, of kan vervangen worden door 80 gr pure chocolade)
Werkwijze :
De eigelen samen met de suiker en het water mixen tot dat het volume zich heeft verdubbeld. Smelt ondertussen de boter in de micro schenkkan gedurende ong. 2 minuten op 480 Watt. Zeef de bloem samen met de cacaopoeder. En doe er alles in deze beschreven volgorde bij. Voeg er ook de lauwe melk aan toe. En doe de eiwitten tenslotte in de speedychef en mix ze stijf samen met een snufje zout. Spatel met behulp van de siliconen spatel deze ook onder het mengsel.
Beboter en bebloem een taartvorm of rechthoekige schotel en kieper de inhoud daarin.
Bak af in een voorverwarmde oven van 160 ° gedurende 50 minuten. Laat de schotel afkoelen in de koelkast gedurende tenminste 2 uren.
Snij dan in mooie porties en werk af met een stukje fruit of toefje slagroom naar keuze.
Zo simpel voor zo'n hemelse flan !
Nota : wil je de magische vanilleflan nog eens bekijken die vind je op datum van 5/4/2013 of bij zoeken magische taart ingeven.