Mijn favorieten
  • www.freewebs.com/zuidfrankrijk
  • www.facebook.com/MaisonLaGarrigue
  • www.facebook.com/groups/Edithshapjes
    Maison la Garrigue | Promoot jouw pagina ook
    Categorieën
  • Aperitiefdranken,drankjes en likeuren (25)
  • Aperitiefhapjes (54)
  • Barbecuegerechten (9)
  • Bijgerechten (47)
  • Desserten (89)
  • Eigerecht (1)
  • Gebak (247)
  • Kerst (20)
  • Kipgerecht (18)
  • Light recepten (19)
  • micro minuut pot (1)
  • Microgourmet (16)
  • Nieuwtjes (61)
  • Omeletparty (4)
  • Pastagerecht (13)
  • Rijstgerecht (5)
  • Siliconen bakvormen recept (4)
  • Soepen (13)
  • ultra pro (5)
  • Visgerechten (9)
  • Vleesgerecht (20)
  • Voorgerechten (11)
  • Zoeken in blog

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Brésiliennetaart
  • Kip zoetzuur
  • Zebracake
  • Moelleux citroen
  • Supersnelle rijsttaart
    Foto
    Foto
    Foto
    Een interessant adres?
    Edithshapjes
    Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten !
    nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
    13-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstbriochebrood
    Op zo'n kleurloze dag als vandaag breng je gewoon zelf wat kleur aan de dag met dit verrukkelijke briochebrood in de vorm van een kerstboom gevuld met amandelspijs, rozijnen, cranberries, noten en chocolade. Helemaal niet moeilijk te maken en toch net weer wat anders bij de feestdagen die volgen.

    Nodig voor het deeg :

    - 400 gr mix voor briochebrood van Aveve
    - 1 zakje instant gist
    - 200 ml lauwwarm water
    - 30 gr boter
    - 2 gr zout

    Nodig voor de vruchtenvulling :

    - 3 appels
    - 2 eetlepels boter
    - 30 gr lichtbruine suiker
    - 1 theelepel kaneel
    - 1 theelepel speculaaskruiden
    - 60 gr rozijnen
    - 30 gr cranberry's
    - 50 gr gehakte walnoten
    -  rasp en sap van 1 sinaasappel
    - 2 eetlepels cognac of rhum of mag je ook weglaten

    Nodig voor de amandelspijs :

    - 150 gr amandelspijs dat je kant en klaar kan kopen
    - 1 eidooier
    - 1-3 eetlepels volle melk of room
    - 1 eetlepel bloem

    Nodig voor het glazuur :

    - 2 theelepels melk
    - 50 gr poedersuiker
    - 1/4 theelepel vanille extract
    - 6 rode en groene M & M of rode en groene bigarreau kersen

    Werkwijze :


    Schil de appel en verwijder klokhuis, snij in kleine blokjes en voeg hierbij de suiker en bak op zodat het een beetje carameliseert en tot dat alle vrijgekomen sappen zijn verdampt.  Ondertussen doe je de cranberry's, rozijnen samen in een ruimtekommetje en voeg er het sap+ zeste van de appelsien bij. Deze voeg je nu toe aan de appels. Roer nog een keer tot dat alle vocht is verdampt en zet het dan aan de kant.

    Voor de amandelspijs voeg je de eidooier toe aan het spijs samen met de lepel bloem en de melk, prak alles goed door elkaar en indien te vast voeg je nog een eetlepel melk meer toe maar mag zeker niet te lopend zijn anders loopt de vulling nadien uit tijdens het bakken.

    Voor het briochebrood volg je de gebruiksaanwijzing op de verpakking en kneed je 10 minuten met de Kenwood. Dek het met een plastiekfolie af en laat het 40 minuten rijzen in de buurt van een warmtebron, in mijn geval bij de kachel. Dan kneed je het even door niet te fel en rol het dan uit tot een vierkant van 30 x 30 cm. Bestrijk deze lap nu met de amandelspijs en doe er dan de fruitmengeling overheen. Bestrooi dit tenslotte met de notenmengeling en rol het deeg op tot een rol. Snij de rol in 11 schijven van elk ongeveer 3 cm en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat in de vorm van een kerstboom. Zie foto hiervoor. Bestrijk tenslotte alle schijven nog met wat los geklopt eiwit en bak de kerstboom in 25 minuten tijd gaar op 180°C. De oven wel even voorverwarmen.

    Wanneer het gebak is afgekoelt dan het glazuur aanbrengen met behulp van een koffielepeltje erover heen bewegen zodat je precies straaltjes krijgt.

    Laat het smaken !



















    13-12-2015 om 18:49 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (0)
    03-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amarettocake
    Op zoek naar een bijzondere smaak in je cake, dan is deze Amarettocake zeker is om uit te proberen.

    Nodig : 

    - 200 gr boter
    - 200 gr suiker
    - 1 zakje vanillesuiker
    - 4 eieren
    - 500 gr bloem
    - 1 zakje bakpoeder
    - 200 gr gemalen amandelen
    - 1.25 dl melk
    - 1.25 dl amaretto
    - 1 scheutje citroensap
    -  een handvol chocoladeparels
    - een handvol amandelschilfers


    Werkwijze :

    Mix de boter samen met de suiker en vanillesuiker schuimig op en doe er dan de eieren bij. Verder mengen. En dan de bloem, bakpoeder en de gemalen amandelen erbij doen, tevens de chocoladeparels. Voeg ook de vloeistoffen nu toe en meng tot een homogeen mengsel. Overstrooi met de amandelschilfers.

    Verwarm de oven voor op 160°C en neem een bakvorm naar wens. Ik heb met deze hoeveelheid een kleine rechthoekige bakvorm, een kleine ronde bakvorm en een klein hartjes bakvorm kunnen vullen. 

    Bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar.


    Bewaren in de recto verso van Tupperware.










    03-12-2015 om 22:06 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (0)
    24-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Taart van Courge de Nice en appel( Pompoentaart)
    Deze heerlijke taart heb ik al gemaakt in augustus maar door tijdgebrek niet op de blog gebracht, per toeval zal ik de foto's vandaag terug en herinnerde ik mij dat ik ze nog niet online had gezet. Bij deze maak ik dit nu goed ;-)


    Nodig :

    - 300 gr courge de Nice ( kan ook met andere pompoen)
    - 3 eieren
    - 100 gr amandelpoeder
    - 150 gr bloem
    - 130 gr ruwe rietsuiker
    - 1/2 zakje bakpoeder
    - 1 koffielepel speculaaskruiden
    - 3 appelen

    Werkwijze :

    De courge de Nice ontdoen van zijn schil en het vruchtvlees fijnraspen met behulp van de groentenrasp of mandoline. Het eiwit samen met 30 gr suiker stijfkloppen en even aan de kant zetten. De overige suiker samen met de eigelen mixen of kloppen tot het volume goed luchtig is. Het amandelmeel en de rest erbij voegen nu. Op het laatste pas het stijfgeklopte eiwit toevoegen. In een taartvorm gieten en bakken op 180°C gedurende 40 minuten. Na afkoeling overstrooien met poedersuiker.


    Smakelijk !

















    24-11-2015 om 20:53 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cookies van het huis
    Deze koekjes worden hier regelmatig gemaakt op vraag van de zonen. In Frankrijk bij de bakker kan je ze per stuk kopen, het is zo dat de zonen er gek op geworden zijn. Vandaar dat ik na wat onderzoek en uitproberen uiteindelijk bij dit recept ben uitgekomen sedert 3 jaar. Ik stond er zelf versteld van dat ik ze nog niet eerlijk op mijn blogje had geplaatst.

    Nodig : 

    - 170 gr melkerijboter
    - 170 gr suiker ( 70 gr rietsuiker en 100 gr witte suiker)
    - 2 eieren
    - enkele druppels vanille essence of 2 zakjes vanillesuiker
    - 300 gr zelfrijzende bloem
    - 200 gr chocoladedruppels(bakvaste) bij Aveve verkrijgbaar
    - 1 mespuntje zout
    - 70 gr havermoutvlokken

    Werkwijze :

    Laat de boter op kamertemperatuur komen. Vervolgens meng je hem met de suiker, de eieren en de vanillesuiker en de havermout. Voeg dan deel per deel de zelfrijzende bloem toe en het zout. Als laatste voeg je de bakvaste chocoladedruppels toe.
    Op de bakplaat van je oven leg je een vel bakpapier of de siliconen bakmat van Tupperware. Hierop het deeg in hoopjes leggen met behulp van een eetlepel. Doe de hoopjes ook een beetje plat met de bolle kant van je eetlepel. Laat zeker ruimte tussen de hoopjes deeg zodat ze tijdens het bakken niet aan elkaar gaan plakken.

    Bakken op 190°C ongeveer 15 minuten. Wil je ze graag wat krokanter dan 20 minuten nemen. Het is normaal dat de koeken nog zacht aanvoelen wanneer ze uit de oven komen. Laat verder afkoelen en ze worden vanzelf harder.

    Bewaren in een goeie afsluitbare doos van Tupperware !










    24-11-2015 om 20:28 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (0)
    17-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Panna cotta met een vleugje mokka aroma en een coulis van chocolade
    Dankzij met gewonnen mand gevuld met zoveel chocolade kan ik de laatste dagen leuk experimenteren met chocolade receptjes. Vandaag heb ik gekozen voor dit bijzonder simpel maar zeer lekker en snel klaar receptje.


    Nodig :

    - 250 ml room van 30 % vetgehalte
    - 60 gr suiker
    - 2 gelatineblaadjes van 3 gr het stuk
    - enkele druppels mokka aroma
    - 1 zakje vanillesuiker

    Nodig voor de chocoladecoulis :

    - 50 gr pure chocolade
    - 10 gr melkerijboter (goei boter)
    - 50 ml room van 15 % mag ook van 30 % zijn


    Werkwijze :

    Vul een ruimtekommetje van Tupperware met water en leg hierin de blaadjes gelatine om te laten weken. Doe de room samen met de suiker in de Microcook schenkkan en laat dit verwarmen op 800 Watt gedurende 3 minuten. Voeg dan het mokka aroma toe en tevens de uitgeknepen blaadjes gelatine. Niet meer verwarmen maar wel goed door elkaar roeren met behulp van de platte klopper. 
    Verdeel dit mengsel over 6 kleine dessert glaasjes en zet het in de koelkast.

    Voor de chocoladecoulis doe je de chocolade samen met de boter en 25 ml room in een ander microcook schenkkannetje en zet het in de microgolf op 800 Watt gedurende 1.30 min. Roer dan zeer goed door en voeg de overige 25 ml room toe.  

    De coulis pas toevoegen als de panna cotta al stijf is, dit kan al na een uurtje.

    Eventueel afwerken met een framboosje.

    Wie wil er nu niet zo'n lekker toetje na zijn maaltijd ?














    17-11-2015 om 16:45 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (9 Stemmen)
    Categorie:Desserten
    >> Reageer (1)
    16-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ovenschotel van gehakt, prei en schijfjes aardappel met currypoeder
    Wat is er lekkerder dan een heerlijke ovenschotel met zulk miezerig weer buiten. En bovendien zeer snel klaar.


    Nodig :

    - 700 gr gehakt
    - 900 gr voorgekookte aardappelschijfjes (kant en klaar te koop) of zelf gestoomd
    - 500 gr prei
    - 1 rode paprika
    - 2 tenen look
    - 1 vleesbouillonblokje
    - 1 ei
    - 2 dl lightroom
    - 1 eetlepel currypoeder
    - 150 gr geraspte kaas
    - peper en zout

    Werkwijze:

    Smeer de lage ultra pro in met een klein beetje vetstof. Beleg dan met de schijfjes aardappel. In een antikleefpan bak je het gehakt rul en voeg er dan de fijngesneden prei aan toe samen met de stukjes paprika.Laat alles rustig onder voortdurend roeren mooi bakken.Voeg de currypoeder samen met het verbrokkelde bouillonblokje toe en meng alles nog eens goed door elkaar.  Doe hiervan de helft op de aardappelschijfjes en beleg dan weer met een laagje aardappelschijfjes. Doe de andere helft van het gehakt/groenten mengsel nu op de schijfjes en eindig tenslotte ook met schijfjes aardappel. Doe in de shaker de room samen met het ei en pezo. Shake goed en overgiet de schotel hiermee. Strooi er de geraspte kaas over. En zet in een voorverwarmde oven van 190°C gedurende 25 minuten.
















    16-11-2015 om 18:28 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (29 Stemmen)
    Categorie:ultra pro
    >> Reageer (1)
    14-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Notentaart
    Met zo'n regenachtig weer niks leuker dan in je keukentje wat lekkers te voorschijn toveren. Want met een paar simpele ingrediënten kan je soms werkelijk van niets toch iets smakelijk op tafel brengen. Zo ook met deze heerlijke notentaart.

    Nodig :

    - 1 bladerdeeg
    - 250 ml room
    - 100 gr noten tot poeder gemalen
    - 100 gr suiker
    - 1 ei

    Optie :

    een laagje chocolade erover heen doen na het bakken en/of glazuur van poedersuiker gemengd met een paar druppels rhum.

    Werkwijze : 

    Rol het bladerdeeg open in een taartvorm. Maal de noten fijn in de Turbomax. En meng de overige ingrediënten samen met het notenpoeder. Doe de massa op het bladerdeeg. Eventueel de restantjes deeg in strookjes snijden en aan de randen over het deeg leggen.

    De taart bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 35 minuten










    14-11-2015 om 20:31 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (18 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (0)
    12-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Côte d'or familiewedstrijd
    Vorige zaterdag ben ik samen met 19 anderen geselecteerde kandidaten mijn chocolade recept gaan klaarmaken in een keuken van Côte d'or. We waren verkozen uit meer dan 300 inzendingen wat al zeer leuk is.  De recepten werden allemaal gefotografeerd en staan sinds vandaag online bij volgende site : www.cotedor-recipes.be/nl     Bedoeling is nu dat mensen gaan stemmen op hun favoriete recept en ook stemmers zullen hierdoor kans maken op een mand gevuld met chocolade. Hierbij hoop ik natuurlijk dat jullie allen mij zullen steunen door op mijn chocolade-courgettengebak te gaan stemmen. Ik zou jullie er erg dankbaar voor zijn. 



    12-11-2015 om 17:44 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Joppiesaus
    Heerlijk als dipsaus of voor bij frietjes. En met behulp van de Tupperware Turbomax klaar in een handomdraai. Receptje heb ik gevonden op een blogje van een Nederlandse Tupperware dame. 

    Nodig :

     - 1 kleine ui
    - 8 zilveruitjes
    - 2 volle eetlepels mayonaise
    - 2 eetlepels currymayonaise
    - 2 theelepels mosterd
    - 3 theelepels kerriepoeder

    Werkwijze :

    Snij de uit samen met de zilveruitjes zeer fijn in de Turbomax. Voeg dan de rest van de benodigdheden toe en meng goed om met de siliconen spatel. Bewaar in een Tupperware ruimtekommetje.

    Heerlijk !




    27-08-2015 om 10:47 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (18 Stemmen)
    Categorie:Bijgerechten
    >> Reageer (0)
    08-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde carré type shortbread met 4 vruchtenconfituur
    Heerlijk 4 uurtje. Niet te moeilijk en bijzonder lekker. Bovendien kan je de vulling zelf bepalen door gewoon een andere soort confituur te gebruiken.

    Nodig :

    - 250 gr bloem
    - 100 gr blonde suiker
    - 150 gr boter
    - 1 ei
    - 1 mespunt bakpoeder
    - 1 mespunt zout
    - 1 soeplepel vanille extract
    - 1 pot viervruchtenconfituur
    - 2 eetlepels amandelschilfers
    - 60 gr amandelpoeder


    Werkwijze :

    Alles mengen in een mengkom tot het een bol vormt behalve de confituur en de amandelschilfers. 
    3/4 de deel van het deeg in een bakvorm naar keuze doen en bedekken met confituur. De rest van het deeg in knobbels erover heen strooien. De amandelschilfers er ook over heen doen. Bakken in een voorverwarmde oven van 175 °C gedurende 35 à 40 minuten.












    08-08-2015 om 14:53 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (0)
    07-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crazy Chocolade cake
    Cake zonder eieren, zonder boter, zonder melk en tevens zonder mixer te maken. Vele mensen zullen wellicht heel blij zijn met dit super gemakkelijke receptje en tevens bijzonder luchtig en smeuiig. Waar wacht u nog op om van start te gaan. Wellicht heeft u reeds alle ingrediënten in huis.


    Nodig :

    - 130 gr suiker
    - 1/2 koffielepel zout
    - 235 ml lauw water
    - 5 eetlepels olie (de maat die wij gebruiken om soep mee te eten)
    - 2 eetlepels cacaopoeder ( die niet gesuikerd is) de pure versie dus
    - 1 koffielepel bicarbonade ( ook wel zuiveringszout genoemd)
    - 1 koffielepel vanille extract
    - 1 koffielepel azijn
    - 195 gr bloem

    Werkwijze:

    Doe alle droge ingrediënten in een kom (dwz bloem, suiker, zout, cacaopoeder) en voeg dan het extract toe, azijn, olie en als laatste het lauwwarme water. Meng met de Tupperware siliconen spatel goed onder elkaar en doe het deeg in een vorm naar keuze. Ik gebruikte deze keer een vierkante vorm van 20 x 20 cm. Bakken in een voorverwarmde oven van 175 °C gedurende 25 minuten.












    07-08-2015 om 23:44 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (1)
    13-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mini madeleintjes als apertiefhapje
    Geen zoet madeleintje deze keer maar een hartig voor bij het aperitiefje.


    Nodig :

    - 1 preiwit
    - 100 gr gerookte zalm
    - 2 eieren
    - 2 dl room
    - 10 gr maïzena
    - 50 gr parmesan
    - 5 stengels bieslook ( kan je ook vervangen door pijpajuin)
    - 2 eetlepels olijfolie
    - pezo


    Werkwijze :

    Oven voor verwarmen op 180°C. Prei in de ultra pro met deksel op even aanstoven gedurende 5 minuten. Dan de zalm in kleine stukjes toevoegen. De eieren mengen met maïzena, dan room toevoegen, bieslook en parmesan als ook de 2 eetlepels olie toevoegen.  Dit mengsel in de vooraf omgespoelde siliconen vormen gieten. Bakken gedurende 15 minuten in een voor verwarmde oven van 180°C


    Heerlijk bij een glaasje rosé !





    13-07-2015 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (10 Stemmen)
    Categorie:Aperitiefhapjes
    >> Reageer (1)
    09-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Abrikozen-franigpanetaart
    Zuiders fruit in overvloed dat vraagt om getransformeerd te worden tot heerlijke taart ;-) 
    Met dit gemakkelijke en snel klaar receptje heb je binnen het uur een smakelijk taart op je tafel staan.


    Nodig :

    - 800 gr abrikozen
    - enkele blaadjes verveine (optie) kan je vervangen ook door basilicum of gewoon weglaten.
    - 1 bladerdeeg
    - 100 gr zachte boter (geen gesmolten)
    - 100 gr suiker
    - 100 gr gemalen amandelpoeder
    - 2 eieren
    - 3 soeplepels abrikozenconfituur
    - een eetlepel grove witte suiker


    Werkwijze:

    Rol het bladerdeeg open. Ontpit de abrikozen en snij ze in fijne schijfjes.
    Maak de frangipane door de boter, suiker, amandelpoeder en 2 eieren te mengen in een ruimtekommetje. Strijk deze pasta uit over je taartdeeg. Beleg dan deze met de abrikozenschijfjes in motief naar keuze. Bestrijk de bovenkant nu met wat verwarmde abrikozenconfituur om nadien mooi glanzend te maken en tevens de sneetjes niet te laten uitdrogen tijdens het bakken.. Overstrooi met wat grove suiker tenslotte.

    En bak de taart af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 40 minuten.

    Leg hier en daar tenslotte wat snippers verveineblaadjes wanneer de taart is afgekoeld.


    Smakelijk ! Ik ga waarschijnlijk mijn taartje nog serveren met een bolletje nougat ijscrème erbij. Heb er nu al zin voor ;-)










    09-07-2015 om 11:40 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (0)
    29-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bokkenpootjes
    Voor mij een subliem gebakje.... Wel een beetje werk aan maar dat wordt echt wel beloond.

    Voor een 50 tal bokkepootjes :

    Nodig voor de koekjes :

    - 250 gr eiwit
    - 50 gr + 125 gr suiker
    - 375 gr broyage = 187 gr suiker gemengd met 187 gr amandelpoeder
    - 26 gr bloem (geen zelfrijzende)
    - bloemsuiker
    - amandelschilfers

    Nodig voor de ganache :

    - 150 gr groom
    - 50 gr glucose
    - 50 gr boter
    - 175 gr pure chocolade fijngehakt


    Werkwijze voor de ganache :

    Breng de room, de glucose en de suiker samen aan de kook. Neem het mengsel van het vuur en voeg er de chocolade aan toe. Let wel dat je niet teveel roert. Wanneer de chocolade gesmolten is, strooi je de in stukjes gesneden boter toe over de massa en roer je ze er eveneens doorheen. Laat dan de massa goed afkoelen , zet desnoods voor 2 uren in de koelkast.

    Werkwijze voor de koekjes :

    Klop de eiwitten en de 50 gr suiker stevig op. De overige 125 gr suiker even opwarmen op een bakplaat in de oven 170°C. De suiker mag niet smelten. Klop dan deze suiker geleidelijk onder het opgeklopte eiwit. De bloem en de broyage mengen en daarna kort en voorzichtig onder het eiwit spatelen met de siliconen spatel.  Met een effen spuitmondje staafjes van ongeveer 6 cm op bakpapier spuiten. Bestrooien met bloemsuiker en de amandelschilfers.Afbakken in een voorverwarmde oven van 170°C gedurende 10 à 12 minuten. Na het afkoelen per twee vullen met de ganache.

    Je kan de koekjes eventueel nog dompelen in gesmolten chocolade.







    29-06-2015 om 17:47 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (31 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (0)
    24-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelrozentaart
    Onder het motto dat het oog ook wel eens wat wil, maar tevens lekker mag smaken dan is deze taart ideaal. En helemaal niet moeilijk te maken.

    Nodig :

    Voor het deeg :

    - 250 gr bloem
    - 125 gr boter
    - 100 gr suiker
    - 1 ei

    Voor het frangipane/crème patissière beslagje :

    - 125 gr boter
    - 125 gr suiker
    - 125 gr amandelpoeder
    - 1 zakje vanillesuiker
    - 2 eieren
    - 40 gr maïzena


    Voor de crème patissiere :

    -  500 ml melk
    - 2 eieren
    - 85 gr vanillepoeder
    - 100 gr suiker
    - 1 zakje vanillesuiker
    - 150 ml melk voor de binding


    Verder nog 5 appels voor de roosjes
    en abrikozengelei voor over de roosjes te smeren nadat ze gebakken zijn.

    Werkwijze :

    De appel halveren en het klokhuis verwijderen. Met behulp van de mandoline fijne sneetjes snijden. In de micro gourmet 200 ml water + 200 ml appelsap gieten en de basis met appelschijfjes erop zetten. Stomen gedurende 12 minuten op 800 Watt in de microgolf.

    De schijfjes laten uitlekken.

    Het deeg maken door de benodigdheden alles bij elkaar te voegen en te mengen of kneden tot één bal. In pakken in plasticfolie en een half uurtje in de koelkast leggen. Nadien uitrollen met behulp van de deegroller en in een ingevette en bebloemde taartvorm leggen.

    De frangipanemengeling maken door de benodigdheden met elkaar te mengen in de mengkom.
    De creme patissière maken door de 500 ml melk in het schenkkannetje te doen en 3.5 minuten verwarmen in de microgolf op 800 Watt. In de shaker doe je de overige 150 ml melk samen met de eieren, vanillepoeder, suiker en goed los schudden. De inhoud van de shaker doe je nu bij de warme melk uit de microgolf en goed roeren met behulp van de halve klopper. Zet het schenkkannetje nu terug gedurende 3 minuten op 800 Watt.Indien de crème niet genoeg gebonden is dan nog eens 1 à 2 minuten terug zetten in de microgolfoven.Als de crème is afgekoeld vermengen met het frangipanemengsel.

    Het franigpane/crème patissièremengsel nu over het uitgerolde zanddeeg gieten en glad strijken met behulp van de siliconen spatel.
    De gestoomde appelpartjes nu oprollen en op de pudding zetten.

    Taart bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 45 minuten tot ongeveer 1 uur.

    Bij het verlaten van de oven kan je nog wat abrikozengelei verwarmen in een microgolf kommetje en met behulp van het patisserieborsteltje over de appelpartjes strijken.


















    24-06-2015 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (20 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (0)
    19-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuiderse dipsaus in laagjes
    Met de zomer voor de deur, en gasten op bezoek is deze laagjes dipsaus weer net even wat anders om eens op tafel te brengen. Heerlijk om hierbij tortillachips te serveren. Bedoeling is wel dat de gasten met de chips van onder naar boven op scheppen zodat ze van iedere laagje wat hebben kunnen proeven.
    Dit receptje heb ik niet zelf bedacht maar is afkomstig van de concessie Lummen.

    Nodig :

    - 1 blikje tonijn in eigen nat 200 gr
    - 120 gr zure room
    - 250 gr magere platte kaas
    - 400 gr mozzarella kaas
    - 1 rode paprika
    - 2 tomaten
    - 4 pijpajuintjes
    - 2 eetlepels tomatenketshup
    - 2 eetlepels mayonaise
    - peper, zout, harissa

    Werkwijze :

    Neem de Extrachef en haal het mes/klopper gedeelte eruit. Meng de platte kaas met de zure room en mayonaise met behulp van de silicone spatel. Breng dit mengsel nu over in een platte serveerschaal en bestrooi met peper en zout. 

    Steek dan het mes terug in de Extrachef en hak de Mozzarella fijn. Als de bollen te groot zijn, snij ze dan eerst in de helft of in 4 vooraleer te versnijden. Breng dit mengsel aan boven uw eerste laag in de serveerschaal.

    Giet het sap af van de tonijn en meng deze fijn met de ketschup. Dat wordt uw derde laag. Weer kruiden met peper en zout.

    De tomaten fijn snijden met het tomatenmes en even apart in een ruimtekommetje bewaren. De paprika schillen met de fijnschiller en in fijne stukjes snijden en bij de tomatenstukjes voegen en mengen. Kruiden met Harissa, pili-pili of cayennepeper naar keuze.

    Deze tomaten/paprikalaag wordt meteen ook de laatste laag van de dipsaus.

    Afwerken met pijpajuin die je heel fijn snippert en er overheen strooit.

    Heerlijk met Doritos naturel om te serveren.


    Nota : deze dipsaus mag je echt niet te lang van tevoren maken en serveer je bij voorkeur ook koud. Is dan echt een verfrissend hapje.










    19-06-2015 om 13:50 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:Aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mini tartelette muffins met banaan en chocoladedruppels
    Gisteren had ik deze snel klaar gebakjes gemaakt voor mijn proevers van de avond. Ze waren het er unaniem over eens dat het heel smakelijk was. Zeker iets om te proberen wanneer je een overrijpe banaan in huis hebt liggen. 


    Nodig 30 mini tartelette gebakjes

    - 125  gr zelfrijzende bloem
    - 175 gr overrijpe geprakte banaan
    - 50 ml arachideolie
    - 1 ei 
    - 1 eetlepel melk
    - 50 gr donkerbruine suiker (kandysuiker)
    - 50 gr bakvaste chocoladeparels

    - de mini tartelette vorm

    Werkwijze :

    De oven voorverwarmen op 180°C.
    Alle droge ingrediënten doe je in de maatbeker van 2 liter en meng je met de menglepel. Breek de eieren in de shaker, voeg de melk toe en klop los, doe er dan de olie bij en klop verder. Voeg dit laatste mengsel toe aan het eerste mengsel. En meng nog eens goed onder elkaar, maar meng zeker niet te lang of je gebakjes worden taai.

    Spoel uw siliconen mini tartelettevorm eerst uit met water en klop hem uit. Doe dan met behulp van 2 eetlepels het deeg in de vorm tot een beetje onder de rand. Eventueel kan je nog een halve pecannoot bovenop het deeg duwen vooraleer je het in de oven zet.

    Bak gedurende 18 à 20 minuten. 














    19-06-2015 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (9 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (0)
    17-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeienmousse
    Momenteel aardbeien teveel in onze tuin. Heerlijk vers geplukt om zo te eten. Maar natuurlijk heb ik ook al aardbeienconfituur gemaakt en vandaag als toetje een heerlijke snel bereidde aardbeienmousse.

    Nodig :

    - 250 gr verse aardbeien
    - 2 2/1 blaadje gelatine
    - 3 eetlepels witte suiker
    - 250 ml slagroom

    Nodig voor de aardbeiengelei :

    - 200 gr aardbeien
    - sap van 1 citroen
    - 3 soeplepels witte suiker
    - 1 blaadje gelatine

    Werkwijze l

    Doe de 2 en een half blaadje in een kommetje met koud water en laat deze even weken. Ondertussen was je de aardbeien, haal er het kroontje af en mix ze fijn in de extrachef of turbomax. Voeg de suiker er aan toe. Klop de slagroom stijf in de speedychef of met de mixer tot yoghurtdikte. Doe een klein beetje van de gemixte aardbeien in een microkommetje om te verwarmen in de microgolf en voeg nadien hierbij de uitgeknepen gelatineblaadjes. Meng goed onder elkaar en voeg de rest van de gemixte aardbeitjes er ook bij. Voeg dan heel de aardbeienmassa toe aan de stijfgeklopte slagroom. Schenk in glazen kommetje en zet een uurtje in de ijskast om op te stijven.

    Maak ondertussen de aardbeiengelei door de 200 gr aardbeien ook fijn te mixen, voeg er de suiker bij. Het sap van 1 citroen verwarm je een beetje en voeg hierbij ook een geweekt en uitgeknepen gelatineblaadje. Voeg dit mengsel toe aan de gemixte aardbeien. 
    Doe deze rode gelei over de reeds half opgesteven aardbeienmousse.

    Zet terug in de ijskast om verder op te stijven en versier net voor het opdienen met een blaadje citroenmelisse en 1 klein aardbeitje.


    Heerlijk zomers !








    17-06-2015 om 17:11 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    Categorie:Desserten
    >> Reageer (0)
    05-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rauwkostsalade
    Met dit warme weer, niks heerlijker dan een rauwkostsalade. Vandaag is dit een onderdeel van mijn BBQ buffet.
    En bovendien supersnel klaar met behulp van de Extrachef.


    Nodig :

    - 2 wortelen
    - 2 kleine ajuintjes
    - 4 stengels bleekselder
    - 1 bos radijsjes
    - verse peterselie
    - 125 ml natuuryoghurt
    - 1 eetlepel mayonaise
    - 1 theelepel currypoeder
    - een beetje Aromat Knorr
    - een beetje kurkuma
    - 1 theelepel honing naar keuze

    Bereiding :

    Hak eerst de peterselie fijn en doe vervolgens de rest van de groenten allemaal in de extra chef of Turbo max om fijn te hakken.
    Voeg dan de kruiden toe en de yoghurt en mayonaise.

    Bewaren in een ruimtekommetje van Tupperware.


    Heerlijk zomers !










    05-06-2015 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Bijgerechten
    >> Reageer (0)
    10-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moederdag lekkernij
    Een heerlijkheid en super gemakkelijk om te maken en je moeder of jezelf mee te verrassen.


    Nodig :

    - middelgrote aardbeien
    - 1 appel
    - 1 uitsteekmesje voor ronde bolletjes
    - water
    - beetje suiker
    - kleine snoepjes
    - schrijfstift of chocolade


    Werkwijze :

    Met het uitsteekmesje haal je vooraan een bolletje aardbeivlees uit de aardbei. De appel schil je en daar haal je net zoveel bolletjes uit als de hoeveelheid aardbeien die je hebt. De appelbolletjes leg je in het microcook schenkkannetje samen met wat water een een beetje suiker. Zet het 3 minuten op 800 watt. Giet het suikerwater weg, dep de appelbolletjes droog en laat afkoelen. Maak met de eetbare schrijfstift oogjes op het appelbolletje, de mond vorm je door een 3 hoekige stukje snoep (muntje) in de appel te duwen. De bolletjes duw je nu in de aardbei. Zet ze mooi rechtop op een schaaltje en je verrassing is klaar !



    Fijne Moederdag aan iedere vrouw !








    10-05-2015 om 11:02 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:Bijgerechten
    Tags:schenkkan
    >> Reageer (0)


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 19/12-25/12 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011

    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Gratis product van de dag - Belgie
  • 300 000 BEZOEKERS
  • Proficiat
  • Super ideeën
  • mevrouw

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek






    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs