Op zo'n kleurloze dag als vandaag breng je gewoon zelf wat kleur aan de dag met dit verrukkelijke briochebrood in de vorm van een kerstboom gevuld met amandelspijs, rozijnen, cranberries, noten en chocolade. Helemaal niet moeilijk te maken en toch net weer wat anders bij de feestdagen die volgen.
Nodig voor het deeg :
- 400 gr mix voor briochebrood van Aveve
- 1 zakje instant gist
- 200 ml lauwwarm water
- 30 gr boter
- 2 gr zout
Nodig voor de vruchtenvulling :
- 3 appels
- 2 eetlepels boter
- 30 gr lichtbruine suiker
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 60 gr rozijnen
- 30 gr cranberry's
- 50 gr gehakte walnoten
- rasp en sap van 1 sinaasappel
- 2 eetlepels cognac of rhum of mag je ook weglaten
Nodig voor de amandelspijs :
- 150 gr amandelspijs dat je kant en klaar kan kopen
- 1 eidooier
- 1-3 eetlepels volle melk of room
- 1 eetlepel bloem
Nodig voor het glazuur :
- 2 theelepels melk
- 50 gr poedersuiker
- 1/4 theelepel vanille extract
- 6 rode en groene M & M of rode en groene bigarreau kersen
Werkwijze :
Schil de appel en verwijder klokhuis, snij in kleine blokjes en voeg hierbij de suiker en bak op zodat het een beetje carameliseert en tot dat alle vrijgekomen sappen zijn verdampt. Ondertussen doe je de cranberry's, rozijnen samen in een ruimtekommetje en voeg er het sap+ zeste van de appelsien bij. Deze voeg je nu toe aan de appels. Roer nog een keer tot dat alle vocht is verdampt en zet het dan aan de kant.
Voor de amandelspijs voeg je de eidooier toe aan het spijs samen met de lepel bloem en de melk, prak alles goed door elkaar en indien te vast voeg je nog een eetlepel melk meer toe maar mag zeker niet te lopend zijn anders loopt de vulling nadien uit tijdens het bakken.
Voor het briochebrood volg je de gebruiksaanwijzing op de verpakking en kneed je 10 minuten met de Kenwood. Dek het met een plastiekfolie af en laat het 40 minuten rijzen in de buurt van een warmtebron, in mijn geval bij de kachel. Dan kneed je het even door niet te fel en rol het dan uit tot een vierkant van 30 x 30 cm. Bestrijk deze lap nu met de amandelspijs en doe er dan de fruitmengeling overheen. Bestrooi dit tenslotte met de notenmengeling en rol het deeg op tot een rol. Snij de rol in 11 schijven van elk ongeveer 3 cm en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat in de vorm van een kerstboom. Zie foto hiervoor. Bestrijk tenslotte alle schijven nog met wat los geklopt eiwit en bak de kerstboom in 25 minuten tijd gaar op 180°C. De oven wel even voorverwarmen.
Wanneer het gebak is afgekoelt dan het glazuur aanbrengen met behulp van een koffielepeltje erover heen bewegen zodat je precies straaltjes krijgt.
Laat het smaken !








|