Vandaag is het Paaszaterdag en wat dat betreft houd ik mezelf aan de voorschriften die ik vroeger van thuis meegekregen heb. Mijn snoeptrommel zit helemaal vol en direct als de paasklokken 12 uur gaan luiden, dan staan hier voor de deur allemaal kinderen uit de buurt en deel ik, alsook zelf etend, die lekkere gespaarde paaseitjes uit. Voordat gedoogoverste Wilderman op reis is gegaan heeft hij me uitdrukkelijk gezegd dat dit pas om één uur 's middags mocht, dit omdat de klok op zomertijd is gezet en dit uur door Paus Gregorius van eeuwen terug zo niet geregeld was. Morgen is het Hoogfeest van Pasen en hier in het klooster zijn we vanaf nú druk met het bereiden van het feestmaal. We zitten met 20 personen aan tafel en de refter hier is al geheel in paasstemming gebracht. Tegenwoordig worden de feestmaaltijden kant en klaar gehaald bij de landelijke cateringsbedrijven, dan zijn er ook veel mensen die uit eten gaan en makkelijk is het ook om een koude schotel of complete maaltijd te bestellen bij een cafetaria bij u in de buurt. Toch is er nog altijd een categorie mensen die zelf het paasdiner wenst klaar te maken. Voor deze personen heb ik wat suggestieve diners opgesteld. Menu 1: Vermicellisoep met balletjes-pasteitjes met kalfsvleesragoût-zwaluwnestjes, spinazie of Brussels lof, gekookte aardappelen-vruchtensla. Menu 2: Koude voorgerechtjes-kip, sla of compote van abrikozen, gebakken aardappeltjes-karamelvla-cracker met kaas. Menu 3: Salade met rauwe ham, avocado, kwarteleieren en een honingvinigrette-Kipfilet met brie en bacon uit de oven-kruidencake met vanille-ijs en advocaat. Opgespoord voor u heb ik een hele mooie culinaire website en vanmiddag heeft u nog volop de tijd om uw paasdiner te bereiden en eventuele tekorten bij uw slager, Super of groentenman te halen. Klik: http://www.smulweb.nl/recepten/feestmaaltijd/ Komt u na het bekijken van deze site er dan met uw paasdiner nog niet uit, kijk dan rechtsbovenaan op deze site, want daar staan een twintigtal culinaire rubrieken en allicht vindt u mogelijk dáár waarnaar u zoekt. In het klooster hier ga ik vanavond een lekkere frambozengratin klaarmaken en wilt u dit morgen met pasen ook als nagerecht op tafel serveren, dan vindt u hier beneden het recept daarvoor afgedrukt. De rest van het paasdiner heb ik al bereid, maar ik vertel ditmaal niet wat we klaargemaakt hebben en dit omdat een bepaald persoon van onze orde (ik heb hem al genoemd) dit beslist niet mag weten. Ik wens al mijn bezoekers, ondanks het slecht voorspelde weer, stichtende en fijne paasdagen!


|