Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
20-02-2012
Muffins met vijgenconfituur en/ of choco
Simpel maar oh zo heerlijk !
Nodig voor 39 kleine muffins:
- 2 eieren - 100 gr suiker - 120 gr gesmolten boter - 1 koffielepel vanilleëxtract - 1 mespunt zout - 260 gr zelfrijzende bloem - 2 dl melk
- de mini tartelettevorm van tupperware
Werkwijze :
Eieren mengen met suiker. Goed mixen in de speedychef of met handmixer tot dat het ei/suikermengsel verbleekt is van kleur en in volume verdrievoudigd is. Dan de gesmolten boter (laten smelten in microschenkkan op lage wattage in microgolf) toevoegen en de vanilleextract. Ook zout + gezeefde bloem toevoegen. Als laatste de melk al roerend onder het deeg mengen. In de mini tartelettevorm telkens een soeplepel beslag doen. Dan een koffielepeltje vijgenconfituur of confituur naar eigen smaak natuurlijk of een lepeltje nutella choco. Bedekken met terug een soeplepel beslag. Bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 16 à 18 minuten.
Deze keer geen receptje vanwege te druk met andere activiteiten in het zuiden. Maar wat ik wel wil meedelen is dat je morgen (maandag 20/2/2012) de kans krijgt om onze concessiehoudster : Kristel Bekkers aan het werk te zien bij het programma 'Komen Eten' op VT 4 rond 20 u. Het spreekt vanzelf dat ze alles gaat klaarmaken met behulp van tupperware materialen.
ZEKER KIJKEN DUS !
Het programma is reeds op tv geweest . Het is een herhaling maar voor zij die het toen niet wisten of gemist hebben. Nu opnieuw de kans om te kijken.
Prachtige gastvrouwgeschenken. En heel nieuw :de soeptassen om mee naar het werk te nemen in verkoop. Zonder morsen vervoeren.
In de maand maart geef ik zelf nog eens een demo bij mij thuis op woensdag 14/3/2012. Bij deze allen welkom ! Graag wel even laten weten op voorhand indien je erbij wilt zijn i.v.m aantal stoelen en hapjes die ik kan voorzien. Het zal zeker wel leuk zijn om weer wat nieuwigheden te kunnen proeven. Ik ga nog niet verklappen wat ik als hapjes ga maken. Ik voorzie wel een bundeltje met receptjes voor iedere aanwezige gast.
Yoghurt is hier altijd al een favoriet geweest in huis. En het is helemaal niet moeilijk om deze lekkernij zelf thuis te bereiden. Eigenlijk zou iedereen het eens een keertje moeten uitproberen. Onze jongens drinken hem graag met nog een vanillesiroop erin maar natuurlijk kan er ook honing worden bijgedaan of grosseilles. Zelfs naturel is huisgemaakte yoghurt heerlijk zacht van smaak.
Nodig :
1 liter volle melk
150 gr griekse yoghurt maar kan ook met gewone naturel yoghurt (nooit met een fruit erbij in nemen als start)
3 kleine soeplepels melkpoeder
Verder ook nodig het tupperware serveerwonder + de ruimtekom van 2 liter.
Werkwijze :
Doe de melk in de ruimtekom van 2 liter. Voeg hier de 3 kleine soeplepels melkpoeder aan toe + het potje gekochte yoghurt . Zet de ruimtekom zonder deksel op de bodem van het serveerwonder (zonder vergiet). Laat dan water koken met de waterkoker en giet dit in het serveerwonder tot op 1 cm van de bovenkant. Zorg dat u geen water bij de melk giet!. Sluit dan het serveerwonder af met zijn deksel en laat het 5 uur afgesloten staan op kamertemperatuur. Zonder in tussentijd het deksel te openen om te kijken. Na 5 uur neemt u de ruimtekom uit het serveerwonder en uw yoghurt is klaar. Bewaar hem dan met deksel van de ruimtekom in de koelkast alvorens hem te gaan gebruiken.
Je hoeft maar 1 keer een start yoghurtje te kopen en dan kan je eindeloos verder gaan met je eigen yoghurt. Let wel: vanaf dat u één of andere suikersiroop heeft toegevoegd aan de gehele pot yoghurt, dan kan hij niet meer als startyoghurt dienen om opdien te beginnen.
Yoghurt : lekker als gezond tussendoortje, met fruit, met honing, met muesli of ontbijtgranen of gewoon naturel.
Tip : Wanneer je de bereiding zou maken zonder de melkpoeder dan verkrijg je een drinkyoghurt. Ook lekker maar vloeibaarder van structuur. Met de melkpoeder erbij krijg je een mooie dikke yoghurt. Ik heb beide al gemaakt maar wil vooral diegene met melkpoeder blijven verder maken.
Weer eens wat anders en gemakkelijk op voorhand te maken bij visite.
Nodigvoor 20 mini
cakes
-100 gr noten
-4 eieren
-200 gr boursin
-1 dl melk
-200 gr zelfrijzende bloem
-1 dl arachideolie
-Zout en peper
Werkwijze :
Oven voorverwarmen op 180°C.De eieren kloppen in de 2 l. maatbeker. Bloem toevoegen + olie +
melk.Kruiden met zout en peper. Als
laatste de stukjes boursin kaas + de noten toevoegen.In de siliconen lange mini cakevorm doen.
Afwerken met een nootje bovenop het deeg. Bakken op 180°C gedurende 30 minuten.
Heerlijke caramelsnoepjes voor de kinderen. Gemakkelijk te maken in de siliconen snoepjesvorm die deze maand (februari) bij tupperware in de verkoop is. Of geef ze vandaag aan je geliefde :) dat is pas een "sweet valetijn".
Nodig :
- siliconen snoepjesvorm - 125 gr suiker - 100 ml room van 35 % - 30 ml honing - snuifje fleur de sel - 15 gr roomboter (goei boter)
Werkwijze :
Doe de suiker, de room en de honing in een steelpan en kook het op een hoog vuur totdat het mengsel een mooie gouden kleur heeft. Roer tijdens het koken voortdurend met de klopper door het mengsel. Laat het mengsel niet te lang koken, daar er anders kans bestaat dat het begint te brokkelen en te dik wordt. Voeg de fleur de sel en de boter toe en meng opnieuw. Verdeel onmiddellijk het mengsel over alle vormpjes van de multiflex mini snoepjes. Laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen. Leg ze zeker niet tegen elkaar nadien anders bestaat er kans dat ze aan elkaar gaan plakken. Laat ze zeker een uurtje in de koelkast afkoelen.
Tip : hoe langer je het mengsel laat koken, hoe harder je caramel wordt en hoe moeilijker het wordt om de karamel in de vormpjes te gieten. Indien je over een keukenthermometer beschikt dat kan je de °C in het oog houden. 120°C is de ideale temperatuur voor zachte caramelsnoepjes en 135°C voor hard caramelsnoepjes.
Wil je even vlug tussendoor een lekker gebakje dan moet je zeker volgend recept eens proberen. Ik vond ze echt smakelijk met verlangen naar nog......
Nodig voor 10 mini cakes in de tupperware multiflex mini cake
- 2 eieren - 80 gr goei boter - 80 gr suiker - 80 gr zelfrijzende bloem - oranjebloesemessence
Werkwijze :
Scheid het eigeel van het eiwit. Doe het eiwit in de speedychef en klop stijf. De eigelen samen met de suiker in de vier-in-één kan doen en met de klopper opkloppen. De boter zachtjes laten smelten in de microplusschenkkan op lage wattage (320 w) in microgolf. Ondertussen de bloem bij de gemengde boter/suiker doen. De gesmolten boter ook toevoegen en goed roeren. Als laatste het stijfgeklopte eiwit toevoegen en de oranjebloesemessence. Alles goed onderéén mengen en in de siliconen vormpjes doen. Bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 à 25 minuten.
Eventueel kan je er nog glazuur op doen door paar druppels appelsiensap te vermengen met bloemsuiker. Of indien je er wat amandelschilfers over wilt, deze dan toevoegen juist voor ze de oven ingaan.
Voor de afwisseling gisteren nog eens zelf brood gebakken. Heel gemakkelijk en in een mum van tijd ruikt je huis naar vers gebakken brood. En zeg nu zelf : met deze winterse temperaturen is er toch niets heerlijker dan zo in een warm huis binnen te stappen.
Nodig :
- 1 pakje mix voor volkorenbrood (zelf heb ik graag de mixen van Aldi maar ook aveve heeft goeie in hun gamma) - noten naar eigen keuze en smaak ( hoeft niet, is wel lekker voor bij bv. kaasschotel) - 330 ml lauwwarm water - geutje olie - beetje water om brood te bestrijken.
Werkwijze :
Doe de inhoud van uw mix in een grote mengkom. Voeg het lauwwarme water toe en de geut olie. Goed mengen en kneden ong. 10 minuten. Bedekken met plastiekfolie en op een warme plaats laten rijzen gedurende 30 minuten. Met bebloemde handen het deeg uit de kom nemen en het in de ultra pro leggen. Zelf heb ik het in de 3.5 l ultra pro gelegd maar kan even goed in de ronde van 2 liter (die gastvrouwgeschenk is geweest en binnenkort gelukkig in de verkoop gaat kopen) Het hoeft niet deze in te vetten. Met het patisserieborsteltje wat water strijken over de bovenkant van uw brood. Wat bloem strooien (niet te veel)op de bodem van uw ultra pro. Het deksel op de pot leggen en de ultra pro in een grotere kom zetten gevuld met warm water. Deze pot nu in de oven zetten op 60 °C gedurende 45 minuten om het deeg goed te laten verder rijzen. Dan het warmwaterbad verwijderen en de ultra pro verder in de oven laten bakken met deksel erop gedurende een half uur op 200°C. Dan het deksel verwijderen en nog een kwartier verder bakken op 200°C.
Tips : Het water op de bovenkant van uw brood dient voor een krokante korst en ook dat uw brood een mooie glans gaat hebben. De olie die je toevoegd aan uw deeg zorgt ervoor dat het zich gemakkelijker laat snijden wanneer het is afgekoeld. Anders gaat het meer verbrokkelen en door toevoeging van olie heb je dat niet.
Rozijnenbrood kan je makkelijk ook zelf maken door gebruik te maken van mix voor witbrood. Dan zelf 2 soeplepels witte suiker toevoegen, 1 ei, 1 klontje boter i.p.v. olie en half melk,half water te nemen i.p.v. 330 ml water. De rozijnen pas toevoegen nadat je de 10 minuten gekneed hebt. Ook eerst al je rozijnen door de bloem wentelen en terug afschudden. Als je dit niet doet dan zakken al de rozijnen naar de bodem van uw brood.
Eigenlijk had ik dit recept vorige week al moeten posten want 6 februari was het lichtmis en volgens de traditie worden er dan pannenkoeken gegeten. Ik heb ze toen ook klaar gemaakt maar om één of andere reden niet gepost.
Ik geef u hierbij 3 verschillende recepten : allemaal even lekker om zelf heerlijke luchtige flensjes te bereiden. Misschien is dit te simpel voor sommige maar uit ervaring weet ik dat er toch nog vele mensen zich niet zelf aan pannenkoeken bakken wagen omdat ze niet weten hoe er aan te beginnen.
Nodig recept 1 :
- 120 gr patisseriebloem (gewone dus,geen zelfrijzende) - 3 eieren - 1/2 l melk - mespuntje zout
Werkwijze :
Doe alles in de speedychef of quickchef met spatels en draai enkele keren zodat alles homogeen vermengd is. Laat mengsel een half uur rusten en doe een beetje olie in de pan (geen olijfolie). Bak ze mooi goudgeel. Doe een beetje deeg in de pan aan één kant en draai met uw pan mooi rond zodat het deeg zich overal mooi verdeeld. Wanneer de bovenkant van uw deeg er droog uitzien (alle vloeistof weg is) dan neem je de spatel en draai je de pannenkoek om. Of je kan ze ook omhoog gooien en omdraaien :) Voor de meer geoefende dus.
Nodig recept 2 :
- 100 gr gewone patisseriebloem - 100 gr maizena - 4 eieren - 2 zakjes vanillesuiker - 1/2 l melk - 2 soeplepels rhum
Werkwijze alles net hetzelfde als bovenstaande werkwijze. Je kan het deeg natuurlijk ook in de vier-in-één kan doen met antispatdeksel erop en mixen of met de klopper goed mengen.
Nodig recept 3 :
- 500 gr gewone patisseriebloem - 4 eieren - 500 ml halfvolle melk - 500 ml blond bier (gewone pils) - 1 soeplepel olie - 1 soeplepel vanilleextract
Werkwijze alles net hetzelfde als bovenstaande werkwijze.
Geen excuus meer om niet zelf aan pannenkoeken bakken te beginnen.
Volgend recept is er ééntje waar je de gasten mee kunt verbazen door zijn eenvoud. Maar je mag ze niet verklappen wat er in zit of ze gaan je niet geloven.
Nodig :
- 2 dl room (35 %) - 1 pakje saroma pudding vanillesmaak (koude pudding) - 1 blikje gemengd fruit van 1/4 l - 1/2 l melk (klein beetje minder) - suiker naar eigen smaak (persoonlijk heb ik 3 soeplepels bloemsuiker genomen)
Werkwijze :
Doe de room in de speedychef samen met de bloemsuiker. Draai goed zodat de room goed stijf is. Doe in de shaker het sap van uw blikje fruitcocktail en vul aan met melk tot een 1/2 l vloeistof in totaal. Voeg de inhoud toe van uw pakje saroma pudding en schud krachtig zodat de pudding stijver is geworden. Voeg deze toe aan de room die in de speedychef zit. Draai nog eens enkele malen door zodat het mengsel goed is gemengd. Neem glaasjes en leg een soeplepel gemengd fruit onderaan in het glas, vul aan met het mengsel. Laat enkele uurtjes opstijven in de ijskast en eventueel afwerken met een toefje slagroom aan de bovenkant met daarop een kersje of eender welk ander fruitstukje.
Uw gasten geloven nooit hoe uw heerlijke dessert is tot stand gekomen!
Dit receptje heb ik ooit doorgekregen op een les van kvlv te Meerhout zo'n 25 jaar geleden. Ben het nooit vergeten.
Vandaag precies 13 jaar geleden mocht ik onze 2 de zoon Wessel verwelkomen. Een geweldige gebeurtenis natuurlijk en dat wordt natuurlijk elk jaar opnieuw gevierd. Hij mag kiezen wat er vandaag op tafel komt al wist ik het al wel een beetje op voorhand. Zijn keuze is gevallen op lasagne. Daar ik dit recept reeds eerder beschreven heb laat ik u vandaag kennis maken met gebak dat hij in het verleden mee naar school mocht nemen. Vandaag de dag niets meer speciaals met al die taarten workshops en dergelijke. Maar destijds was onze zoon heel fier dat hij leuk gebak mocht uitdelen in zijn klas.
Wat betreft de receptjes van de taarten in bijlage : De basis is een 4/4 de cake of biscuit en als afwerking een crème au beurre met chocoladesmaak. Wie er meer info over wil, mailt mij maar even.
- 125 gr goei boter - 100 gr suiker ( ik had rietsuiker genomen maar mag ook gewone witte zijn) - 200 gr zelfrrijzende bloem - 100 gr geraspte kokos - 1 ei
Werkwijze : Begin met de boter + suiker mals te kloppen. Voeg daarna al de rest bij en goed mengen. In plastiekfolie wikkelen en tot een worst rollen. Een half uurtje in de ijskast leggen. In schijfjes snijden van ong. 1/2 tot bijna 1 cm dikte. Op een met bakpapier beklede bakplaat leggen en ongeveer 17 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180°C.
Variatie : U kan natuurlijk ook nog altijd een beetje havermoutvlokken toevoegen aan het deeg zodat het nog luchtiger en krokanter is na het bakken. Ik had dit nu niet gedaan maar een volgende keer ga ik dat wel proberen.
Kattentongen bestaan niet alleen in chocolade maar ook in koekjesvorm. Voor mij ook de eerste maal dat ik ze bakte, ideaal als je nog wat eiwit op overschot hebt. En geloof me hier zitten redelijke wat plastiek potjes in de vriezer met alleen maar eiwit. ( dat heb je voor wanneer je dikwijls crème brulée maakt) Ik geloof wel dat ze lekker zijn want toen ze nog maar net uit de oven kwamen en eigenlijk nog stonden af te koelen, heb ik mij moeten haasten om als nog een foto te kunnen maken want mijn oudste zoon kon er niet af blijven.
Wat heb je nodig :
- 2 eiwitten - 60 gr bloem - 50 gr suiker - 60 gr boter - 1 zakje vanillesuiker
Werkwijze :
Boter zacht maken (niet smelten) met behulp van de mixer. Suiker toevoegen+vanillesuiker en goed roeren. Dan de bloem toevoegen en weer roeren. Eiwitten opkloppen in de speedychef en bij onder deeg mengen. Deeg in spuitzak doen en reepjes spuiten van ong. 6 cm op een met bakpapier beklede bakpapier. 10 minuten bakken op 210°C in een voorverwarmde oven.
Heel makkelijk en vlug klaar. Wat houd je tegen ! Voldoende afstand laten want de koekjes gaan nog uitlopen tijdens het bakken.
Gisteren ben ik nog eens melk gaan kopen bij de plaatselijk boer. Want voor echte vlaamse rijstpap gaat er toch niks boven echte verse "koeimelk" Ik had 2,5 liter gekocht waarvan onze jongste dadelijk een grote tas chocolademelk wou hebben. De rest is verwerkt als rijstpap met saffraan. Heel gemakkelijk te maken in de ultra pro en in de microgolf. Grote voordeel is geen overkoken en niks aangezet. Hoe je de rijstpap moet maken op deze manier heb ik reeds eerder meegedeeld. Gewoon links in de blog bij zoeken even "rijstpap" ingeven. Maar deze keer wou ik dus ook graag wat rijstvlaaikes.
Nodig hiervoor :
1 bladerdeeg gekookte rijstpap 1/2 l dikke vanillepudding
Werkwijze :
Met de tarteletteuitsteker 6 taartjes uitsteken van het bladerdeeg. De siliconen tartelettevorm hiermee bekleden. In het microschenkkannetje ondertussen de melk verwarmen gedurende 3 minuten op 800 watt . Een beetje melk in de schaker doen met 4 soeplepels suiker+ 50 gr vanillepoeder. Goed schudden en nadat de warme melk uit de microgolf komt bij de rest voegen. Goed roeren en nog 2 minuten terugzetten op 800 watt. De dikke pudding onder een halve liter rijstpap mengen. De rest van mijn gemaakte rijstpap heb ik gewoon in kommetjes gedaan. Als de pudding/rijstmengsel afgekoeld is kan hij in de tartelettevorm gedaan worden. Bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende een half uur.
Mijn meest gebruikte siliconen bakvorm de laatste maanden is zeker wel mijn mini tartelettevorm. Een SUPER ding, vooral omdat je er zoveel kanten mee uit kan. Gisteren kreeg ik zo het idee om hierin pim's cake koekjes te maken.
Laat je zeker niet afschrikken van de bereiding want het is eigenlijk super gemakkelijk maar je moet het wel eventjes in stappen doen.
Nodig voor 30 pim's cake :
- 2 eieren - 70 gr suiker - 70 gr zelfrijzende bloem - confituur van frambozen, kersen, appelsienen of in mijn geval van vijgen - pure chocolade
Werkwijze :
Verwarm de oven voor op 180°C en zet uw siliconen bakvormen op de rooster van je oven. Vooraf even omgespoeld met water zodat de gebakjes er gemakkelijk uitkomen na het bakken. Doe dan de 2 eieren samen met de suiker in de 2 liter maatbeker met anti spat deksel of in de speedychef. Mix het ei/suiker mengsel tot het verdrievoudigd is. En bleek van kleur ziet. Voeg dan de bloem bij en meng die er met de siliconen spatel goed onder. Vul dan met behulp van een lepel de holtes van de mini tartelettevorm. Bak in de oven van 180°C gedurende 10 minuten. Bij het uit de oven nemen de gebakjes nog even laten afkoelen in de vorm. Je zal zien dat ze er na enkele minuten probleemloos uitkomen. Bestrijk met een koffielepel de bovenkant van de gebakjes met confituur naar keuze. Zelf heb ik voor huisgemaakte vijgenconfituur gekozen. Neem dan 125 gr pure chocolade, breek in stukken en doe in het microschenkkannetje. Zet in de microgolf op laagste wattage voor 2 minuten. Roer eens om en zet indien nodig nog een minuutje terug op laatste wattage. (ong. 360 watt) Strijk met behulp van de patisserieborstel de chocolade over de confituur heen en probeer mooi uit te strijken.
Heerlijk bij de koffie. Benieuwd hoelang de koekendoos gevuld zal blijven !
P.S. : Deze 30 koekjes passen perfect in de Antartica diepvriesdoos van tupperware. Deze is dus niet alleen gemakkelijk voor kroketten, vis maar ook voor alle plaatgebak, cakes en koekjes.
- 3 pangasiusfilets of zoveel als nodig voor uw gezin - kruiden met peper, zout - wit van prei - 2 tomaten - proscuittoham of andere gerookte hesp - look - gemalen kaas - beetje witte wijn - beetje room - provençaalse kruiden
Verder ook nog:
- 500 gr spirelli (ik heb volkoren genomen) - look - gehakte peterselie - olijfolie - 1/2 rood pepertje
Werkwijze :
Leg de pangasiusfilets onderaan in de ultraproschaal. Kruid met peper en zout en leg er reepjes proscuittoham over. Of omwikkel de vis met de ham dat kan ook. Leg op de vis de in schijfjes gesneden tomaten. Dit gaat heel goed met het gekartelde tomatenmes van tupperware. Leg hierboven de in reepjes gesneden prei. Strooi de gemalen kaas hierover en doe er nog wat provençaalse kruiden overheen. Zet ong. 35 à 40 minuten in een oven van 200° afhankelijk van de dikte van de vis.
De spirelli doe je in het serveerwonder en overgiet met kokend water. Sluit met het deksel en laat afgesloten met deksel 15 min. staan op het aanrecht. Haal het vergiet met de pasta eruit en doe ondertussen de olijfolie in de wok. Als deze goed warm is doe er dan de in de turbomax gehakte knoflook in en laat even bakken samen met de in stukjes gehakte rode halve peper. Gooi er tenslotte de pasta in en bak op. Overstrooi met de eveneens in de turbomax gehakte peterselie en kruid af met grof zeezout.
Een heerlijke luchtige maaltijd en het breng eveneens wat zon op je bord bij deze winterse temperaturen.
Een al zeer oud receptje en alleen te bereiden voor diegene die beschikken over een wafelijzer met kleine dunne gaatjes. Ik heb het geluk te beschikken over een zeer oud wafelijzer van "nova", nog gekregen van mijn schoonmoeder.
Nodig :
Voor ong. 25 stuks van mijn formaat (zie foto's) ofwel voor 50 kleine als je kleine bolletjes deeg neemt ter grootte van een knikker.
- 250 gr boter - 300 gr suiker - 3 pakjes vanillesuiker (zelf nam ik er maar 1 en deed ik er zelfgemaakt vanilleextract bij) - 3 eieren - 350 gr bloem (geen zelfrijzende)
Werkwijze :
Roer de boter zacht en voeg de suiker, de eierdooiers en de gezeefde bloem toe. Meng tot een homogeen beslag. Klop de eiwitten stijf met de speedychef en spatel ze onder het beslag. Doe telkens een koffielepels van het beslag in het wafelijzer en bak gedurende 1 minuut. Zeker niet langer. Omdat ik grotere wafels heb gemaakt, heb ik gewerkt met behulp van 2 soeplepels.
Bij ons in de streek noemen ze deze ook wel sjoekes voor anderen zijn het dan weer éclairs. Je kan ze vullen met slagroom of pudding. Ik heb het bij gewone pudding gehouden maar wel dikkere zodat hij niet kan uitlopen tijdens het veroberen van de soes. Onze kinderen vinden ze heel lekker !
Nodig : - 100 gr boter - 125 gr bloem - 2 dl water - 4 eieren - een snufje zout - 1 theelepel bakpoeder
Werkwijze : Breng water, boter+zout aan de kook. Als de boter gesmolten is dan in 1 keer de bloem toevoegen. Goed roeren tot een dikke massa. Het mengsel in een mengkom doen en laten afkoelen. Als dat gebeurd is de eieren één voor één erbij doen. Goed kloppen. Wanneer het deeg een glans heeft is het klaar en kan het gespoten worden op een met bakpapier beklede bakplaat. Bakken in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 25 min. Belangrijk is dat je tijdens het bakken de ovendeur niet opent want dan kunnen de soezen inzakken.
Opvullen met een dikke vanillepudding en afwerken met gesmolten chocolade. Hiervoor de chocolade smelten in de microplus schenkkan. Aanbrengen met het patisserieborsteltje. Eventueel kan je ook nog hagelslag strooien aan de uiteinden van je soezen maar dan moet je dat doen wanneer de chocolade nog mals is zodat de hagelslag zeker blijft kleven bij het opstijven.
Een heel eenvoudige koek maar wel lekker als tussendoortje.
Recept voor 9 à 10 koeken
Nodig :
- 2 eieren - 100 gr witte suiker - 100 gr bloem - 2 theelepels bakpoeder
Werkwijze :
Oven voorverwarmen op 180°C. Ondertussen de eieren luchtig kloppen samen met de suiker. Zoveel te langer je klopt zoveel te lichter wordt het beslag en natuurlijk ook je koeken. De gezeefde bloem er schep per schep ondermengen met de tupperware spatel. Dan het deeg 5 minuten laten rusten. Ondertussen de bakplaat voorzien van een vel bakpapier en hierop het deeg met behulp van 2 soeplepels in hoopjes opleggen. De koeken 15 minuten bakken in een oven van 180°C.
Een receptje uit het boek "Basic gebak en taarten" van Christophe Declercq. Een heerlijk boek dat ik mezelf kado gedaan heb met de feestdagen.
Nodig voor ongeveer 10 stuks :
- 150 gr zachte boter - 180 gr suiker - snufje zout - 2 gr citroenrasp - 2 eieren - 60 gr lauwe melk - 200 gr bloem - 2 gr alkali (ammoniumbicarbonaat) of 2 gr bakpoeder kan ook
Bereiding :
- Klop de zachte boter tot een luchtige witte massa. - Voeg de suiker, het zout en de citroenrasp toe en klop verder. - Meng de eieren er één voor één door. - Zeef de bloem met de alkali en spatel de helft door het beslag. - Roer de helft van de lauwe melk erdoor. (Melk 1 minuutje in het microplus schenkkannetje op 800 watt in de microgolf) - Spatel de rest van de bloem en de rest van de lauwe melk erdoor. - Vul dan de siliconen tupperware muffinvorm voor tweederde met het cakebeslag. - Doe dit met behulp van 2 soeplepels. - Verwarm de oven voor op 210°C en bak gedurende 15 à 20 minuten.
Afwerking :
Abricoteer de portugeesjes met behulp van het tupperware patisserieborsteltje met een mengsel van bloemsuiker/citroensap. (Heel klein beetje citroensap met veel bloemsuiker mengen).