Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
31-01-2012
Lukken of te wel dunne krokante wafeltjes
Een al zeer oud receptje en alleen te bereiden voor diegene die beschikken over een wafelijzer met kleine dunne gaatjes. Ik heb het geluk te beschikken over een zeer oud wafelijzer van "nova", nog gekregen van mijn schoonmoeder.
Nodig :
Voor ong. 25 stuks van mijn formaat (zie foto's) ofwel voor 50 kleine als je kleine bolletjes deeg neemt ter grootte van een knikker.
- 250 gr boter - 300 gr suiker - 3 pakjes vanillesuiker (zelf nam ik er maar 1 en deed ik er zelfgemaakt vanilleextract bij) - 3 eieren - 350 gr bloem (geen zelfrijzende)
Werkwijze :
Roer de boter zacht en voeg de suiker, de eierdooiers en de gezeefde bloem toe. Meng tot een homogeen beslag. Klop de eiwitten stijf met de speedychef en spatel ze onder het beslag. Doe telkens een koffielepels van het beslag in het wafelijzer en bak gedurende 1 minuut. Zeker niet langer. Omdat ik grotere wafels heb gemaakt, heb ik gewerkt met behulp van 2 soeplepels.
Bij ons in de streek noemen ze deze ook wel sjoekes voor anderen zijn het dan weer éclairs. Je kan ze vullen met slagroom of pudding. Ik heb het bij gewone pudding gehouden maar wel dikkere zodat hij niet kan uitlopen tijdens het veroberen van de soes. Onze kinderen vinden ze heel lekker !
Nodig : - 100 gr boter - 125 gr bloem - 2 dl water - 4 eieren - een snufje zout - 1 theelepel bakpoeder
Werkwijze : Breng water, boter+zout aan de kook. Als de boter gesmolten is dan in 1 keer de bloem toevoegen. Goed roeren tot een dikke massa. Het mengsel in een mengkom doen en laten afkoelen. Als dat gebeurd is de eieren één voor één erbij doen. Goed kloppen. Wanneer het deeg een glans heeft is het klaar en kan het gespoten worden op een met bakpapier beklede bakplaat. Bakken in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 25 min. Belangrijk is dat je tijdens het bakken de ovendeur niet opent want dan kunnen de soezen inzakken.
Opvullen met een dikke vanillepudding en afwerken met gesmolten chocolade. Hiervoor de chocolade smelten in de microplus schenkkan. Aanbrengen met het patisserieborsteltje. Eventueel kan je ook nog hagelslag strooien aan de uiteinden van je soezen maar dan moet je dat doen wanneer de chocolade nog mals is zodat de hagelslag zeker blijft kleven bij het opstijven.
Een heel eenvoudige koek maar wel lekker als tussendoortje.
Recept voor 9 à 10 koeken
Nodig :
- 2 eieren - 100 gr witte suiker - 100 gr bloem - 2 theelepels bakpoeder
Werkwijze :
Oven voorverwarmen op 180°C. Ondertussen de eieren luchtig kloppen samen met de suiker. Zoveel te langer je klopt zoveel te lichter wordt het beslag en natuurlijk ook je koeken. De gezeefde bloem er schep per schep ondermengen met de tupperware spatel. Dan het deeg 5 minuten laten rusten. Ondertussen de bakplaat voorzien van een vel bakpapier en hierop het deeg met behulp van 2 soeplepels in hoopjes opleggen. De koeken 15 minuten bakken in een oven van 180°C.
Een receptje uit het boek "Basic gebak en taarten" van Christophe Declercq. Een heerlijk boek dat ik mezelf kado gedaan heb met de feestdagen.
Nodig voor ongeveer 10 stuks :
- 150 gr zachte boter - 180 gr suiker - snufje zout - 2 gr citroenrasp - 2 eieren - 60 gr lauwe melk - 200 gr bloem - 2 gr alkali (ammoniumbicarbonaat) of 2 gr bakpoeder kan ook
Bereiding :
- Klop de zachte boter tot een luchtige witte massa. - Voeg de suiker, het zout en de citroenrasp toe en klop verder. - Meng de eieren er één voor één door. - Zeef de bloem met de alkali en spatel de helft door het beslag. - Roer de helft van de lauwe melk erdoor. (Melk 1 minuutje in het microplus schenkkannetje op 800 watt in de microgolf) - Spatel de rest van de bloem en de rest van de lauwe melk erdoor. - Vul dan de siliconen tupperware muffinvorm voor tweederde met het cakebeslag. - Doe dit met behulp van 2 soeplepels. - Verwarm de oven voor op 210°C en bak gedurende 15 à 20 minuten.
Afwerking :
Abricoteer de portugeesjes met behulp van het tupperware patisserieborsteltje met een mengsel van bloemsuiker/citroensap. (Heel klein beetje citroensap met veel bloemsuiker mengen).
De naam doet denken aan veel room alhoewel dat bedriegt. Er komt helemaal geen room aan te pas. Dit recept heb ik leren maken toen ik ongeveer 20 jaar geleden een avondopleiding huishoudelijk koken ging volgen in de hotelschool van Mol. Het was toen ons 1 ste nagerecht van de 2 jarige opleiding. Heel simpel maar oh zo lekker. Toen ik nog thuis woonde heb ik het vaak gemaakt voor mijn jongere broer want die was daar zo verzot op. Ondertussen maak ik het nog af en toe voor mijn gezin.
Nodig :
- 1 liter halfvolle melk - 150 gr suiker - 3 à 4 koffielepels oploskoffie - 60 gr maïzena
Werkwijze :
Hou een beetje koude melk apart en doe die in de shaker samen met ongeveer de helft van de suiker en de maïzena. Doe de rest van de melk in de microplus schenkkan samen met de rest van de suiker en de oploskoffie. Zet de melk ong. 5 minuten op 800 watt in de microgolf. Haal de melk eruit en doe de inhoud van de shaker nu bij de warme melk. Goed kloppen. Zet ong. 3 minuten terug op 800. Nog eens goed roeren. Vind je de pudding nog niet dik genoeg, dan nog 1 minuut terugzetten. Uitgieten in schaaltjes en laat de kinderen maar smullen.
Deze kleine zoete gebakjes zag ik onlangs op een ander culinair blogje en nadat ik eergisteren nog wat meringue boterroom overhad, was het gisteren mijn beurt om ook deze zalige gebakjes tevoorschijn te toveren.
Doe het eiwit in een vetvrije kom, doe de maïzena erbij en klop dit met de mixer stijf. Doe tijdens het kloppen beetje bij beetje ook de suiker erbij. Doe dit niet in één keer want zo krijg je het eiwit nooit stijf genoeg geklopt. Klop net zo lang tot je mooie pieken kan trekken van het mengsel. Roer de essences erbij als ook het amandelpoeder. Doe dit voorzichtig om de lucht die je erin geklopt hebt niet meteen er weer uit te kloppen. Verwarm de oven voor op 175°C. Doe met behulp van 2 lepels kleine hoopjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Deze mogen zo'n 2 tot 3 cm groot zijn. Laat wat tussenruimte. Als de hoopjes deeg eindigen in een puntje dan deze met de vinger platdrukken. Bak de koekjes in 15 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven tot ze lichtjes verkleurd zijn. Laat ze dan even rusten op de bakplaat en laat ze verder afkoelen op een rooster.
Voor de meringue boterroom: zie bij eergisteren bij recept : whoopies.
Voor het chocoladelaagje:
Chocolade naar keuze. Ik heb half puur, half melkchocolade genomen. In de microschenkkan doen en op lage wattage = 360 watt laten smelten ong. 2 minuten roeren en indien nodig nog eens terugzetten. . De amaretti's voorzien van een lepeltje meringue boterroom en nadien omgekeerd even in de chocolade dompelen. Laten opstijven en dan nog wat witte chocolade in streepjes erover spuiten om een mooier effect te bekomen.
Heel simpel receptje in een mum van tijd klaar en geliefd door groot en klein. Kan zoals in een grote bakvorm als in kleine naar eigen keuze.
Nodig :
- 1/2 l melk (halfvolle of volle naar keuze) - 125 gr zelfrijzende bloem - 100 gr suiker - 1 doos bostorijst (uit blik) - 3 eigelen - 3 eiwitten met 2 pakjes vanillesuiker tot sneeuw kloppen
Werkwijze :
Beginnen met de eigelen samen met de suiker te mixen tot een lichtgele massa. Daarna al de rest van de benodigdheden toe te voegen behalve de geklopte eiwitten. Deze als allerlaatste eronder mengen. 1 uur laten bakken op 200°C en nog 10 minuten laten rusten in de oven. Eruit halen en omkeren op een taartrooster voor de afdruk van de roostertje te krijgen. Deze keer had ik de deeg in de tartevorm gegoten (deeg is vloeibaar) en heeft het iets korter mogen bakken ong. 3 kwartier.
Natuurlijk kan je er eventueel nog een flan bresiliene van maken door nadat de taart is afgekoeld er nog een laag slagroom op te spuiten en te deceren met nootjes. Ik heb dit nu niet gedaan.
P.S. : Mijn hoeveelheid deeg is voor 1 taart of 12 mini tartelettes. Vermits ik maar één vorm van 6 tartelettes heb. Heb ik de overschot van deeg in mijn mini tartelettevorm gedaan en had dan nog 15 mini's. Wanneer je het deeg in de vorm doen dan komt dit tot hoog aan de bovenkant maar bij het bakken gaat dit krimpen en blijft er nog maar 3/4 van aan de wand over.
Wil je tegenwoordig een beetje in de mode zijn dan is het al lang geen koekjestaart meer of gewone appelvlaai om mee uit te pakken. Néé, het zijn cupcakes, lollipups of whoopies volgens de boekjes. Doordat ik de naam al zo vaak had zien staan begon ik me toch wel nieuwsgierig te maken over hoe zo'n whoopie nu juist smaakt. En dan is er maar één mogelijkheid nl. ze zelf bakken.
Mijn recept komt uit het boek van Juliette's Whoopies. Maar wat is een Whoopie pie juist ? Het is geen koekje, geen cake, geen hamburger of wafel, maar het heeft wel iets van alle vier. Een zacht, bollende, gladde boven-en onderkant, die bij de eerste beet licht krokant lijkt maar binnenin heerlijk zacht blijkt, met een smeuiige vulling tussen. Dit uit Amerika overgewaaide dessertje zou zijn naam te danken hebben aan de kreet die spontaan werd geslaakt door mannen en kinderen wanneer ze hun lunchdoos openden en zo'n heerlijke lekkernij zagen liggen : whoopie ! Dus, was het bij ons uitgevonden, dan was het een 'joepie' i.p.v. een 'whoopie'. Ondertussen is de whoopie een hype in de VS en Engeland en werd het door de New York Times uitgeroepen tot 'lekkernij van het jaar'. In de States zijn er nu al whoopie pie festivals, bestaan ze in zoete en zoete versie, vind je ze aan de kassa van elk tankstation enz. De populairste whoopie, is naar het schijnt de chocoladewhoopie met een marsmallowvulling. Maar ik heb het bij een vanillewhoopie gehouden met een heerlijke vulling van een meringue botercrème en mokkasmaakje. Natuurlijk kan je een smaakje naar eigen smaak verzinnen zoals chocolade, cuberdons, advokaat en dergelijke. Hoe bewaar je de whoopies? Best in een goed afgesloten plastic tupperware doos.
Wat heb je nodig voor ong. 24 stuks :
- 150 gr boter - 140 gr suiker - 1 ei - 1 eierdooier - 280 gr bloem (geen zelfrijzende) -1/4 koffielepel bakpoeder -1/4 koffielepel natriumbicarbonaat - 125 ml melk - 1 koffielepel vanillearoma (ik neem mijn zelfgemaakte)
Nodig voor de vulling :
- 2 eiwitten (70 gr) - 140 gr suiker - 210 gr boter
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 180°C. Mix de boter en de suiker tot een luchtig geheel. Voeg het ei en de eierdooier toe en klop tot een homogeen mengsel. Zeef de bloem met het bakpoeder en het natriumbicarbonaat. Voeg een deel van de bloem bij het eimengsel en klop heel kort tot ze opgenomen is. Doe er dan een deel van de melk en het vanillearoma bij en mix tot een glad deeg. Ga afwisselend op die manier verder tot alle bloem en melk op zijn en je een glad deeg bekomt. Doe het deeg in een spuitzak en spuit toefjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zelf heb ik het met behulp van 2 soeplepels in hoopjes erop gelegd. Laat genoeg ruimte, want ze vloeien uit tijdens het bakken. Bak 9 minuten in een oven van 180°C. De whoopies moeten terugveren als je erop duwt. Laat ze afkoelen voor je ze van de bakplaat neemt.
Voor de vulling : klop je de eiwitten op 'au bain marie' wijze. D.w.z. Je doet de eiwitten in een kleine inox kookpot. En zet die kookpot in een grotere gevuld met warm water. Mix de eiwitten stijf maar doe ondertussen de suiker er deel per deel bij. Tot alle suiker opgelost is. Dan de pot uit de grotere nemen of eventueel overbrengen in de pot van de kenwood. En deel per deel de op kamertemperatuur gebrachte boter aan toevoegen. Goed blijven mixen. Geen schrik krijgen als de boterroom er met een moment gaat uitzien als in klontertjes gevormde karnemelk of dergelijk. Dit komt namelijk allemaal goed in orde wanneer je blijft mixen. Op het laatste een smaakje naar keuze toevoegen. Ik heb de mokkasmaak genomen. Je kan de vulling er tussen spuiten of met de spatel er tussen doen. Ik heb gekozen voor de laatste manier.
En dan is er koffie......... met een whoopie bij natuurlijk.
Onze jongste had net vriendjes op bezoek en die vonden ze allemaal superlekker. Ook mijn man vond ze lekker in de mond......!
Prachtige geschenken te verdienen door de gastvrouwen in februari. De waarde van het 15 sterrengeschenk is nog nooit zo hoog geweest. Een geheel nieuwe messenslijper waar men ook gekartelde messen mee kan slijpen.
Indien er mensen zijn die ook interesse hebben in deze mooie geschenken dat mag je dat altijd per mail aan mij laten weten.
Spirelli met spekblokjes,brocolli, champignons in kaassaus
Vlug klaar in de ultra pro en superlekker.
Nodig :in
- 400 gr spirelli - 400 gr gerookte spekblokjes - 250 gr champignons - 1 broccoli in kleine roosjes - 2 teentjes knoflook - 100 gr gemalen kaas - 1 doosje room van 200 ml - 1/2 l melk - 2 soeplepels maïzena - kruidenbouillonblokje voor pasta - 1/2 dl witte wijn
Werkwijze :
De spirelli koken in het serveerwonder (giet kokend water over de spirelli en laat ong. 15 min. staan met het deksel erop). Ondertussen de spekblokjes bakken in de ultra pro met deksel erop. Zet 4 minuten in de microgolfoven op 800 W. Vervolgens de gesneden champignons en de teentjes knoflook samen met de in roosjes verdeelde broccoli bij het spek doen en terug 4 minuten op 800 watt in de microgolf zetten. De kom uit de microgolf nemen nu en vocht toevoegen. Daarvoor heb je eerst de shaker gevuld met de melk en beetje witte wijn en hierbij de maïzena gevoegd en geschud. De ultra pro terug in de microgolf zetten op 800 gedurende 6 minuten. Dan de kaas toevoegn en terwijl goed roeren. Als laatste de room toevoegen. Het gerecht is klaar.
Het receptje komt uit een libelle van een tijd geleden en lag al lang te wachten om eens tot leven te komen. Het is een echt succes recept en kan het iedereen alleen maar aanbevelen. De verhouding van het originele recept klopte volgens mij wel niet. Ik heb het dan ook aangepast.
Nodig :
- 150 gr geraspte kokos - 4 eieren - 2 eetlepels room - 2 theelepels kokoslikeur - 150 gr boter - 200 gr fijne witte suiker - 1 zakje vanillesuiker - 1 zakje bakpoeder - 100 gr patisseriebloem ( geen zelfrijzende dus) - 150 gr pure chocolade voor in de koek - 200 gr pure chocolade voor bovenop (ganache)
Werkwijze :
Verwarm de oven voor op 180°C. Ondertussen de boter laten smelten in de micro schenkkan samen met de in stukjes gebroken chocolade op lage wattage. Vermeng dan suiker met vanillesuiker. En voeg bij de boter-chocolade mengeling. Doe één na één de eieren erbij. Roer telkens goed glad. Vermeng de bloem met het bakpoeder en de geraspte kokosnoot. Strooi bij het chocolademengsel. Meng alles voorzichtig door elkaar. Leg bakpapier in het bakblik en schep het beslag in de vorm. Strijk de bovenkant glad met een spatel. Bak 40 minuten in het midden van de oven. Laat de koek afkoelen in de vorm. Laat de overgebleven 200 gr pure chocolade smelten samen met 2 lepels room in de microgolf, roer goed en voeg nu de kokoslikeur toe. Ontvorm de koek en haal voorzichtig het bakpapier weg. Bestrijk de bovenkant met de chocoladeganache. Laat afkoelen en opstijven alvorens in blokjes te verdelen.
Iets uit mijn vervlogen kinderjaren....... Doordat ik deze lekkernij van mijn buurvrouw had gekregen kwamen de herinneringen weer terug en ook de goesting om er zelf eens aan te beginnen. Het vraagt wel wat werk en tijd maar het loont enorm. Gewoon weg verrukkelijk.....!
Nodig :
- 3 appelsienen - water + suiker - 400 gr pure chocolade
Werkwijze :
De appelsienen ontdoen van de schil in 4 delen. Het binnenste hebben we deze keer niet nodig maar wel de schil. De schil opzetten in een kookpot met water zodat de schillen juist onder staan. Een beetje zout toevoegen en laten koken ong. 30 minuten. Dan water afgieten en opnieuw vullen met vers koud water zonder zout, weer 5 minuten laten koken. Afgieten en weer opnieuw vullen met vers water en 5 min laten koken. Dan de schillen in reepjes snijden zorgen dat er geen wit van de binnenkant van de schil meer aanhangt. Nadat ze gekookt hebben gaat dit er heel goed af door met een lepel over de binnenkant te wrijven. De reepjes nu in suikerwater koken (een halve liter water + 200 gr witte suiker) gedurende een half uurtje op een zacht vuurtje laten borrelen. De reepjes in de suikersiroop laten afkoelen tot de volgende dag. Indien de suikersiroop verdampt is dan opnieuw een halve liter water nemen samen met 200 gr suiker en terug laten koken ( borrelen) gedurende een half uurtje op een zacht vuurtje. Weer laten afkoelen in de siroop tot de volgende dag. En opnieuw in suikersiroop laten koken een half uurtje. Dan ze één voor één uitgespreid op een met bakpapier bekleedde bakplaat laten drogen. Toch wel één dag. Dan de chocolade laten smelten in de microschenkkan op lage wattage in de microgolfoven.Doe dit telkens per 2 min. roer dan en kijk of hij voldoende gesmolten is. Ik doe 300 gr chocolade laten smelten goed roeren dan de overige 100 gr toevoegen zodat mijn chocolade terug afkoelt een beetje. (Om glanzend effect van chocolade te bekomen). De reepjes nu met een chocoladevorkje één voor één door de gesmolten chocolade halen. En weer laten drogen (hard worden) van chocolade op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Slecht voor de lijn maar toch zo lekker. Je wilt er telkens opnieuw van pakken.
Heerlijke schotel en binnen het half uur kan men aanschuiven aan tafel.
Het tupperware receptje is afkomstig van E. Grooten en zat al een tijdje in mijn kaftje. Gisteren is het er dan eindelijk van gekomen en spijtig dat ik het nog niet eerder had gemaakt. Lekker....
Nodig :
- ultrapro rechthoekig van 1.5 l - 1 bloemkool - 600 gr gehakt - 1 ajuin - peterselie - 4 sneden kaas - 1.5 dl room - satekruiden
Werkwijze :
De bloemkool in roosjes snijden en wassen. Plaats de roosjes in de kom, met het steeltje naar boven en zet de kom met deksel erop in de microgolfoven, gedurende 7 min. op 750 watt. Ondertussen het gehakt, gesnipperde ajuin, de petserselie en de room goed onder elkaar mengen. Al een beetje satékruiden ondermengen. Vervolgens de bloemkool bedekken met deze ingrediënten en tevens bestrooien met de satékruiden Plaats de kom nu terug in de microgolfoven gedurende 10 à 12 minuten. Giet nu het overtollige vocht af dat zich in de kom gevormd heeft. Draai nu de kom ondersteboven zodat het gerecht op het schaaldeksel ligt. Als laatste de kaas over de bloemkool leggen en de kom terug plaatsen in de microgolfoven gedurende ong. 2 minuten op 750 watt. Het gerecht is nu klaar. Heerlijk met gekookte of gestoomde aardappelen erbij.
Smakelijk.
Kaassneden op de bloemkool voordat het de microgolf ingaat. Zo ziet mijn schotel eruit wanneer ze klaar is om op tafel te zetten.
Kan natuurlijk ook worden opgediend in de mini ultra pro's zodat ieder zijn eigen potje heeft. Smakelijke gestoomde aardappelen erbij.
Nadat ik gisteren het receptje voor flan heb meegedeeld is het vandaag de beurt aan wentelteefjes.
Onze jongste vind dit lekkerder dan gewone boterhammen. Vandaar dat ik dit ook zeker wou uitproberen in de omeletparty. En dat is heel goed meegevallen.
Groot voordeel van dit artikel is dat men geen boter moet gebruiken tegenover wanneer men een omelet maakt in de pan dit altijd wel moet. Dus ook dat is een groot voordeel voor mensen die gezondere voeding willen.
Nodig :
- 2 witte boterhammen - 1 ei - 100 ml halfvolle melk - 50 ml suiker
Werkwijze :
Rooster het brood voor een optimaal resultaat. Leg de sneetjes brood in de basis van de omelet party. Klop het ei met de melk en suiker. Giet het mengsel over het brood. Laat het brood gedurende 5 minuten weken in het eimengsel. Tijdens het koken zal het brood alle vloeistof absorberen.
Kook gedurende 7 minuten op 360 watt.
Deze laatste foto is nog de flan die ik had omgedraaid om hem zo aan tafel te presenten. Hij was zalig .......
Aangezien deze maand (januari enkel)de omeletparty in de promotie is wou ik graag al wat receptjes maken met behulp van dit super gemakkelijk artikeltje. Wanneer iemand de kans heeft om bij een party aanwezig te zijn zou je het zeker niet mogen nalaten om je dit artikel aan te schaffen vermits het zo goed en gemakkelijk werkt. Ook voor de kotstudenten is dit een ideaal gebruiksartikel. Grote voordeel is geen aangezette pan meer, weinig afwas en vlug een heerlijke omelet, pudding, flan, pastei of wentelteefjes op tafel.
Vandaag heb ik er een vanilleflan in klaargemaakt. Het is vlugger klaar dan de uitleg die ik erover kan schrijven.
Nodig :
- 2 eieren - 150 ml melk - 25 ml suiker - 15 ml vloeibare koude karamel - vanilleëxtract Werkwijze :
Doe de 2 eieren samen met de suiker en wat vanilleëxtract in de turbomax. Gebruik hiervoor de kloppers en trek een paar keer aan het touwtje. Voeg dan de melk toe en trek nog een keer. Doe in de onderkant van de omeletparty een beetje koude karamel. Giet hierover de eimassa. Sluit met het deksel en zet in de microgolf gedurende 5 minuten en 30 seconden op 360 watt, laat 1 min. rusten en kook opnieuw 3 minuten op 360 watt. Verwijder het deksel na het koken en laat afkoelen vooraleer de flan uit de omelet party te nemen.
Opmerking : De karamel dient om wat kleur en smaak te geven aan de flan. Om het product niet te beschadigen, moet de karamel vloeibaar en koud zijn voor gebruik.
Nota : Zelf karamel maken lukt heel goed en heb ik al eerder gepost. Typ bij "zoeken" Karamel" , staat beschreven bij recept van Ile flottante.
Enkel tijdens de maand januari verkrijgbaar aan de prijs van 11.90 met receptenboekje van 23 pg. erbij.
Nadat mijn kleine frangipannetaartjes van gisteren veel te vlug op waren is mijn keuze vandaag gevallen op boterkoek om te maken. Het is nog maar de 2 de maal dat ik het recept maak maar zoiets simpel en lekker zou iedereen eigenlijk een keertje moeten proberen.
Nodig :
- 125 gr boter - 100 gr witte suiker - 150 gr bloem (gewone geen zelfrijzende) - 1 theelepel vanillesuiker maar ik heb dat vervangen door huisgemaakte vanilleëxtract - snufje zout
Werkwijze : Roer in een kom de boter die op kamertemperatuur is samen met de suiker tot een homogeen geheel. Doe er eveneens het snufje zout bij en de vanilleëxtract. Roer snel door elkaar en kneed dan tot een samenhangende deegbal. Wikkel deze in een folie en laat 1 uur rusten in de koelkast. Neem dan de silicomen bakvorm of de tartelettevorm van tupperware, spoel even om met water en leg het deeg erin. Maak met een vork streepjes aan de bovenkant van het deeg. En strijk met de patisserieborstel wat water aan de bovenkant of eigeel mag ook. Bak in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 25 minuten.
Mini frangipannetaartjes in de tartelettevorm van tupperware
Omdat ze hier thuis nogal houden van cake en droog gebak, heb ik deze voormiddag vlug even wat kleine frangipannetaartjes gebakken maar wel zonder bladerdeeg als bodem. Een heel gemakkelijk deeg dat op een half uurtje tijd klaar is.
Nodig voor 12 kleine taartjes
- 200 gr boter - 2 eieren - 100 gr amandelpoeder - 20 druppels amandelextract - 1 dl melk - 200 gr witte suiker - 175 gr zelfrijzende bloem - siliconen tartelettevorm van tupperware
Werkwijze :
Boter laten smelten in de microschenkkan ong. 2 minuten op lage wattage. Eierdooiers toevoegen en goed mengen. Vervolgens de amandelpoeder, amandelextract, melk en suiker en alles goed mixen. De gezeefde bloem er onder mengen (niet mixen). Eiwit stijfkloppen in de speedychef en ook dit voorzichtig onder het deeg mengen.
Baktijd: 30 minuten op 180° C Afwerking : met glazuur. Als het gebak afgekoeld is. 5 à 10 lepels bloemsuiker mengen met klein beetje citroensap. Glazuur mag niet te lopend zijn. Beter beginnen met 1 koffielepel citroensap en poederuiker toevoegen en pas later meer sap toevoegen indien nodig.
Bon appétit.
Mijn man had er al 2 op voordat ik de kans kreeg glazuur erop te doen.
Nee, deze keer bedoel ik niet de wonderemmer van Tupperware maar mijn ouderwetse wonderpan. Het is een dubbelwandige aluminium pan die als "oven" fungeert op de gasoven. Hij dateert uit de jaren '50 en is van het merk ALHO. Wie nog op zoek zou willen gaan om er één te bemachtigen is er aan voor de moeite. Met heel veel geluk zul je ze vroeg of laat eens kunnen vinden op een rommelmarktje. Ik heb ze niet geërft van mijn moeder of grootmoeder maar ben door heel veel geluk in het bezit gekomen van deze wonderpan door een lieve mevrouw die mijn oproepje had beantwoordt via de "libelle-zoekertjesoproep" van ondertussen 5 jaar geleden. Mijn zoektocht was toen begonnen omdat we bij vrienden waren geweest die hierin een ronde cake hadden gemaakt met in het middden een gat erin. Niks speciaals van uitzicht maar die textuur en die smaak van die cake was ik nooit vergeten. Ik hou namelijk niet van heel droog gebak en bij mij moet cake liefst nog een beetje een vochtige smaak hebben. Die vrienden hadden zelf wel een oven maar voor het bakken van de cake werd telkens de wonderpan bovengehaald. Nu, ik kan ze geen ongelijk geven. Eenmaal die smaak geproefd wil je niet meer anders. Daarbij kwam dat ik enkele jaren terug geen oven had in ons vakantieverblijf, enkel een 4 pits gasfornuis. Dus mijn wonderpan was toen ideaal. Ondertussen ben ik wel degelijk uitgerust met zelfs 2 ovens maar toch blijf ik mijn wonderpan trouw. Dus toen we vorige week op vakantie waren had ik weer de kans om nog eens een heerlijke cake te bakken. Het recept is gewoon een 4/4 de beslag :
Nodig :
- 250 gr goeie boter - 250 gr zelfrijzende bloem - 250 gr suiker - 5 eieren - wat vanilleessence
Werkwijze :
De boter mals kloppen. De suiker eronder voegen. De eieren er één na één aan toevoegen. En als laatste de gezeefde bloem toevoegen. In geval dat je vanilleessence gebruikt dan dit ook toevoegen. De vorm invetten en bebloemen en het deeg erin doen. Het kleinste gaspitje aansteken en de wonderpan hierop zetten op het laagste standje gedurende 3/4 uur. Ten tijde dat ik nog buiten kookte en wanneer er dan "Mistral" wind waaide dan kon het gebeuren dat mijn cake soms 1 uur tot 1 1/2 uur moest bakken maar in normale omstandigheden is 3/4 uur voldoende. Natuurlijk kan men ook andere bereidingen klaar maken in deze wonderbaarlijke pan. Bv. stoofpotjes, biscuit, poffert en brood. Ideaaal is dit ook voor mensen die gaan kamperen. Wanneer je het woord "wonderpan" googelt kan je er vaak nog heel wat over vinden.
Mijn dank gaat nog altijd uit aan het lieve Antwerpse dametje dat toen mijn oproep heeft beantwoordt en ervoor gezorgd heeft dat ik al veel plezier hebt aan dit superding.
Bij deze wil ik graag mijn geschenk tonen dat ik gisteren per post heb ontvangen van Solo. Enkele weken terug deden zij een wedstrijd via facebook. En wie niet waagt, niet wint natuurlijk. Tegenwoordig zijn er zo wel meer wedstrijden via facebook en af en toe is het geluk dan is aan de kant van diegene die deelneemt. Eerder had ik al een geschenk ontvangen via de facebookpagina van tiense suiker.
Een vlug gemaakt éénpansgerecht wat wij zo af en toe eens klaarmaken en dat steeds op veel bijval mag rekenen.
Nodig :
- 1 kilo aardappelen - 1/2 boontjes - 2 uien - 2 teentjes knoflook - 2 of 3 tomaten naargelang ze groot zijn - 350 gr gerookte spekblokjes - gehakte peterselie - piment d'espelette (optie: kan vervangen worden door paprikapoeder) - 1 kruidenbouillonblokje van Knorr - peper, zout
Werkwijze :
De aardappelen schillen en stomen gedurende 18 min. in de microgourmet. Nadien de gekuiste boontjes stomen gedurende 13 minuten in de microgourmet. De ui in reepjes snijden en de afgekoelde aardappelen in blokjes snijden. De peterselie kan je ook al fijnhakken in de turbomax. Hiermee is de voorbereiding al gebeurt. Dan de wok opzetten met een beetje olijfolie en hierin de spekblokjes bakken. Als dat gebeurt is even op een diep bord uitgieten en voorlopig aan de kant zetten. Daarna terug wat olijfolie in de wok of diepe grote pan doen en dan de ajuin bakken, de aardappel toevoegen en mee bakken. Dan de boontjes toevoegen en uiteindelijk de in schijfjes geneden tomaten. Deze altijd als laatste toevoegen anders bakt het niet meer zo mooi. Kruiden met peper, zout en piment d'espelette. Geperste knoflook toevoegen. De spekblokjes terug bijvoegen, de peteselie en het bouillonblokje erover verkruimelen.Als grote pan op tafel brengen zodat ieder zich zelf kan bedienen.