Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
11-02-2012
Luchtige flensjes (pannenkoeken)
Eigenlijk had ik dit recept vorige week al moeten posten want 6 februari was het lichtmis en volgens de traditie worden er dan pannenkoeken gegeten. Ik heb ze toen ook klaar gemaakt maar om één of andere reden niet gepost.
Ik geef u hierbij 3 verschillende recepten : allemaal even lekker om zelf heerlijke luchtige flensjes te bereiden. Misschien is dit te simpel voor sommige maar uit ervaring weet ik dat er toch nog vele mensen zich niet zelf aan pannenkoeken bakken wagen omdat ze niet weten hoe er aan te beginnen.
Nodig recept 1 :
- 120 gr patisseriebloem (gewone dus,geen zelfrijzende) - 3 eieren - 1/2 l melk - mespuntje zout
Werkwijze :
Doe alles in de speedychef of quickchef met spatels en draai enkele keren zodat alles homogeen vermengd is. Laat mengsel een half uur rusten en doe een beetje olie in de pan (geen olijfolie). Bak ze mooi goudgeel. Doe een beetje deeg in de pan aan één kant en draai met uw pan mooi rond zodat het deeg zich overal mooi verdeeld. Wanneer de bovenkant van uw deeg er droog uitzien (alle vloeistof weg is) dan neem je de spatel en draai je de pannenkoek om. Of je kan ze ook omhoog gooien en omdraaien :) Voor de meer geoefende dus.
Nodig recept 2 :
- 100 gr gewone patisseriebloem - 100 gr maizena - 4 eieren - 2 zakjes vanillesuiker - 1/2 l melk - 2 soeplepels rhum
Werkwijze alles net hetzelfde als bovenstaande werkwijze. Je kan het deeg natuurlijk ook in de vier-in-één kan doen met antispatdeksel erop en mixen of met de klopper goed mengen.
Nodig recept 3 :
- 500 gr gewone patisseriebloem - 4 eieren - 500 ml halfvolle melk - 500 ml blond bier (gewone pils) - 1 soeplepel olie - 1 soeplepel vanilleextract
Werkwijze alles net hetzelfde als bovenstaande werkwijze.
Geen excuus meer om niet zelf aan pannenkoeken bakken te beginnen.
Volgend recept is er ééntje waar je de gasten mee kunt verbazen door zijn eenvoud. Maar je mag ze niet verklappen wat er in zit of ze gaan je niet geloven.
Nodig :
- 2 dl room (35 %) - 1 pakje saroma pudding vanillesmaak (koude pudding) - 1 blikje gemengd fruit van 1/4 l - 1/2 l melk (klein beetje minder) - suiker naar eigen smaak (persoonlijk heb ik 3 soeplepels bloemsuiker genomen)
Werkwijze :
Doe de room in de speedychef samen met de bloemsuiker. Draai goed zodat de room goed stijf is. Doe in de shaker het sap van uw blikje fruitcocktail en vul aan met melk tot een 1/2 l vloeistof in totaal. Voeg de inhoud toe van uw pakje saroma pudding en schud krachtig zodat de pudding stijver is geworden. Voeg deze toe aan de room die in de speedychef zit. Draai nog eens enkele malen door zodat het mengsel goed is gemengd. Neem glaasjes en leg een soeplepel gemengd fruit onderaan in het glas, vul aan met het mengsel. Laat enkele uurtjes opstijven in de ijskast en eventueel afwerken met een toefje slagroom aan de bovenkant met daarop een kersje of eender welk ander fruitstukje.
Uw gasten geloven nooit hoe uw heerlijke dessert is tot stand gekomen!
Dit receptje heb ik ooit doorgekregen op een les van kvlv te Meerhout zo'n 25 jaar geleden. Ben het nooit vergeten.
Vandaag precies 13 jaar geleden mocht ik onze 2 de zoon Wessel verwelkomen. Een geweldige gebeurtenis natuurlijk en dat wordt natuurlijk elk jaar opnieuw gevierd. Hij mag kiezen wat er vandaag op tafel komt al wist ik het al wel een beetje op voorhand. Zijn keuze is gevallen op lasagne. Daar ik dit recept reeds eerder beschreven heb laat ik u vandaag kennis maken met gebak dat hij in het verleden mee naar school mocht nemen. Vandaag de dag niets meer speciaals met al die taarten workshops en dergelijke. Maar destijds was onze zoon heel fier dat hij leuk gebak mocht uitdelen in zijn klas.
Wat betreft de receptjes van de taarten in bijlage : De basis is een 4/4 de cake of biscuit en als afwerking een crème au beurre met chocoladesmaak. Wie er meer info over wil, mailt mij maar even.
- 125 gr goei boter - 100 gr suiker ( ik had rietsuiker genomen maar mag ook gewone witte zijn) - 200 gr zelfrrijzende bloem - 100 gr geraspte kokos - 1 ei
Werkwijze : Begin met de boter + suiker mals te kloppen. Voeg daarna al de rest bij en goed mengen. In plastiekfolie wikkelen en tot een worst rollen. Een half uurtje in de ijskast leggen. In schijfjes snijden van ong. 1/2 tot bijna 1 cm dikte. Op een met bakpapier beklede bakplaat leggen en ongeveer 17 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180°C.
Variatie : U kan natuurlijk ook nog altijd een beetje havermoutvlokken toevoegen aan het deeg zodat het nog luchtiger en krokanter is na het bakken. Ik had dit nu niet gedaan maar een volgende keer ga ik dat wel proberen.
Kattentongen bestaan niet alleen in chocolade maar ook in koekjesvorm. Voor mij ook de eerste maal dat ik ze bakte, ideaal als je nog wat eiwit op overschot hebt. En geloof me hier zitten redelijke wat plastiek potjes in de vriezer met alleen maar eiwit. ( dat heb je voor wanneer je dikwijls crème brulée maakt) Ik geloof wel dat ze lekker zijn want toen ze nog maar net uit de oven kwamen en eigenlijk nog stonden af te koelen, heb ik mij moeten haasten om als nog een foto te kunnen maken want mijn oudste zoon kon er niet af blijven.
Wat heb je nodig :
- 2 eiwitten - 60 gr bloem - 50 gr suiker - 60 gr boter - 1 zakje vanillesuiker
Werkwijze :
Boter zacht maken (niet smelten) met behulp van de mixer. Suiker toevoegen+vanillesuiker en goed roeren. Dan de bloem toevoegen en weer roeren. Eiwitten opkloppen in de speedychef en bij onder deeg mengen. Deeg in spuitzak doen en reepjes spuiten van ong. 6 cm op een met bakpapier beklede bakpapier. 10 minuten bakken op 210°C in een voorverwarmde oven.
Heel makkelijk en vlug klaar. Wat houd je tegen ! Voldoende afstand laten want de koekjes gaan nog uitlopen tijdens het bakken.
Gisteren ben ik nog eens melk gaan kopen bij de plaatselijk boer. Want voor echte vlaamse rijstpap gaat er toch niks boven echte verse "koeimelk" Ik had 2,5 liter gekocht waarvan onze jongste dadelijk een grote tas chocolademelk wou hebben. De rest is verwerkt als rijstpap met saffraan. Heel gemakkelijk te maken in de ultra pro en in de microgolf. Grote voordeel is geen overkoken en niks aangezet. Hoe je de rijstpap moet maken op deze manier heb ik reeds eerder meegedeeld. Gewoon links in de blog bij zoeken even "rijstpap" ingeven. Maar deze keer wou ik dus ook graag wat rijstvlaaikes.
Nodig hiervoor :
1 bladerdeeg gekookte rijstpap 1/2 l dikke vanillepudding
Werkwijze :
Met de tarteletteuitsteker 6 taartjes uitsteken van het bladerdeeg. De siliconen tartelettevorm hiermee bekleden. In het microschenkkannetje ondertussen de melk verwarmen gedurende 3 minuten op 800 watt . Een beetje melk in de schaker doen met 4 soeplepels suiker+ 50 gr vanillepoeder. Goed schudden en nadat de warme melk uit de microgolf komt bij de rest voegen. Goed roeren en nog 2 minuten terugzetten op 800 watt. De dikke pudding onder een halve liter rijstpap mengen. De rest van mijn gemaakte rijstpap heb ik gewoon in kommetjes gedaan. Als de pudding/rijstmengsel afgekoeld is kan hij in de tartelettevorm gedaan worden. Bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende een half uur.
Mijn meest gebruikte siliconen bakvorm de laatste maanden is zeker wel mijn mini tartelettevorm. Een SUPER ding, vooral omdat je er zoveel kanten mee uit kan. Gisteren kreeg ik zo het idee om hierin pim's cake koekjes te maken.
Laat je zeker niet afschrikken van de bereiding want het is eigenlijk super gemakkelijk maar je moet het wel eventjes in stappen doen.
Nodig voor 30 pim's cake :
- 2 eieren - 70 gr suiker - 70 gr zelfrijzende bloem - confituur van frambozen, kersen, appelsienen of in mijn geval van vijgen - pure chocolade
Werkwijze :
Verwarm de oven voor op 180°C en zet uw siliconen bakvormen op de rooster van je oven. Vooraf even omgespoeld met water zodat de gebakjes er gemakkelijk uitkomen na het bakken. Doe dan de 2 eieren samen met de suiker in de 2 liter maatbeker met anti spat deksel of in de speedychef. Mix het ei/suiker mengsel tot het verdrievoudigd is. En bleek van kleur ziet. Voeg dan de bloem bij en meng die er met de siliconen spatel goed onder. Vul dan met behulp van een lepel de holtes van de mini tartelettevorm. Bak in de oven van 180°C gedurende 10 minuten. Bij het uit de oven nemen de gebakjes nog even laten afkoelen in de vorm. Je zal zien dat ze er na enkele minuten probleemloos uitkomen. Bestrijk met een koffielepel de bovenkant van de gebakjes met confituur naar keuze. Zelf heb ik voor huisgemaakte vijgenconfituur gekozen. Neem dan 125 gr pure chocolade, breek in stukken en doe in het microschenkkannetje. Zet in de microgolf op laagste wattage voor 2 minuten. Roer eens om en zet indien nodig nog een minuutje terug op laatste wattage. (ong. 360 watt) Strijk met behulp van de patisserieborstel de chocolade over de confituur heen en probeer mooi uit te strijken.
Heerlijk bij de koffie. Benieuwd hoelang de koekendoos gevuld zal blijven !
P.S. : Deze 30 koekjes passen perfect in de Antartica diepvriesdoos van tupperware. Deze is dus niet alleen gemakkelijk voor kroketten, vis maar ook voor alle plaatgebak, cakes en koekjes.
- 3 pangasiusfilets of zoveel als nodig voor uw gezin - kruiden met peper, zout - wit van prei - 2 tomaten - proscuittoham of andere gerookte hesp - look - gemalen kaas - beetje witte wijn - beetje room - provençaalse kruiden
Verder ook nog:
- 500 gr spirelli (ik heb volkoren genomen) - look - gehakte peterselie - olijfolie - 1/2 rood pepertje
Werkwijze :
Leg de pangasiusfilets onderaan in de ultraproschaal. Kruid met peper en zout en leg er reepjes proscuittoham over. Of omwikkel de vis met de ham dat kan ook. Leg op de vis de in schijfjes gesneden tomaten. Dit gaat heel goed met het gekartelde tomatenmes van tupperware. Leg hierboven de in reepjes gesneden prei. Strooi de gemalen kaas hierover en doe er nog wat provençaalse kruiden overheen. Zet ong. 35 à 40 minuten in een oven van 200° afhankelijk van de dikte van de vis.
De spirelli doe je in het serveerwonder en overgiet met kokend water. Sluit met het deksel en laat afgesloten met deksel 15 min. staan op het aanrecht. Haal het vergiet met de pasta eruit en doe ondertussen de olijfolie in de wok. Als deze goed warm is doe er dan de in de turbomax gehakte knoflook in en laat even bakken samen met de in stukjes gehakte rode halve peper. Gooi er tenslotte de pasta in en bak op. Overstrooi met de eveneens in de turbomax gehakte peterselie en kruid af met grof zeezout.
Een heerlijke luchtige maaltijd en het breng eveneens wat zon op je bord bij deze winterse temperaturen.
Een al zeer oud receptje en alleen te bereiden voor diegene die beschikken over een wafelijzer met kleine dunne gaatjes. Ik heb het geluk te beschikken over een zeer oud wafelijzer van "nova", nog gekregen van mijn schoonmoeder.
Nodig :
Voor ong. 25 stuks van mijn formaat (zie foto's) ofwel voor 50 kleine als je kleine bolletjes deeg neemt ter grootte van een knikker.
- 250 gr boter - 300 gr suiker - 3 pakjes vanillesuiker (zelf nam ik er maar 1 en deed ik er zelfgemaakt vanilleextract bij) - 3 eieren - 350 gr bloem (geen zelfrijzende)
Werkwijze :
Roer de boter zacht en voeg de suiker, de eierdooiers en de gezeefde bloem toe. Meng tot een homogeen beslag. Klop de eiwitten stijf met de speedychef en spatel ze onder het beslag. Doe telkens een koffielepels van het beslag in het wafelijzer en bak gedurende 1 minuut. Zeker niet langer. Omdat ik grotere wafels heb gemaakt, heb ik gewerkt met behulp van 2 soeplepels.
Bij ons in de streek noemen ze deze ook wel sjoekes voor anderen zijn het dan weer éclairs. Je kan ze vullen met slagroom of pudding. Ik heb het bij gewone pudding gehouden maar wel dikkere zodat hij niet kan uitlopen tijdens het veroberen van de soes. Onze kinderen vinden ze heel lekker !
Nodig : - 100 gr boter - 125 gr bloem - 2 dl water - 4 eieren - een snufje zout - 1 theelepel bakpoeder
Werkwijze : Breng water, boter+zout aan de kook. Als de boter gesmolten is dan in 1 keer de bloem toevoegen. Goed roeren tot een dikke massa. Het mengsel in een mengkom doen en laten afkoelen. Als dat gebeurd is de eieren één voor één erbij doen. Goed kloppen. Wanneer het deeg een glans heeft is het klaar en kan het gespoten worden op een met bakpapier beklede bakplaat. Bakken in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 25 min. Belangrijk is dat je tijdens het bakken de ovendeur niet opent want dan kunnen de soezen inzakken.
Opvullen met een dikke vanillepudding en afwerken met gesmolten chocolade. Hiervoor de chocolade smelten in de microplus schenkkan. Aanbrengen met het patisserieborsteltje. Eventueel kan je ook nog hagelslag strooien aan de uiteinden van je soezen maar dan moet je dat doen wanneer de chocolade nog mals is zodat de hagelslag zeker blijft kleven bij het opstijven.
Een heel eenvoudige koek maar wel lekker als tussendoortje.
Recept voor 9 à 10 koeken
Nodig :
- 2 eieren - 100 gr witte suiker - 100 gr bloem - 2 theelepels bakpoeder
Werkwijze :
Oven voorverwarmen op 180°C. Ondertussen de eieren luchtig kloppen samen met de suiker. Zoveel te langer je klopt zoveel te lichter wordt het beslag en natuurlijk ook je koeken. De gezeefde bloem er schep per schep ondermengen met de tupperware spatel. Dan het deeg 5 minuten laten rusten. Ondertussen de bakplaat voorzien van een vel bakpapier en hierop het deeg met behulp van 2 soeplepels in hoopjes opleggen. De koeken 15 minuten bakken in een oven van 180°C.
Een receptje uit het boek "Basic gebak en taarten" van Christophe Declercq. Een heerlijk boek dat ik mezelf kado gedaan heb met de feestdagen.
Nodig voor ongeveer 10 stuks :
- 150 gr zachte boter - 180 gr suiker - snufje zout - 2 gr citroenrasp - 2 eieren - 60 gr lauwe melk - 200 gr bloem - 2 gr alkali (ammoniumbicarbonaat) of 2 gr bakpoeder kan ook
Bereiding :
- Klop de zachte boter tot een luchtige witte massa. - Voeg de suiker, het zout en de citroenrasp toe en klop verder. - Meng de eieren er één voor één door. - Zeef de bloem met de alkali en spatel de helft door het beslag. - Roer de helft van de lauwe melk erdoor. (Melk 1 minuutje in het microplus schenkkannetje op 800 watt in de microgolf) - Spatel de rest van de bloem en de rest van de lauwe melk erdoor. - Vul dan de siliconen tupperware muffinvorm voor tweederde met het cakebeslag. - Doe dit met behulp van 2 soeplepels. - Verwarm de oven voor op 210°C en bak gedurende 15 à 20 minuten.
Afwerking :
Abricoteer de portugeesjes met behulp van het tupperware patisserieborsteltje met een mengsel van bloemsuiker/citroensap. (Heel klein beetje citroensap met veel bloemsuiker mengen).
De naam doet denken aan veel room alhoewel dat bedriegt. Er komt helemaal geen room aan te pas. Dit recept heb ik leren maken toen ik ongeveer 20 jaar geleden een avondopleiding huishoudelijk koken ging volgen in de hotelschool van Mol. Het was toen ons 1 ste nagerecht van de 2 jarige opleiding. Heel simpel maar oh zo lekker. Toen ik nog thuis woonde heb ik het vaak gemaakt voor mijn jongere broer want die was daar zo verzot op. Ondertussen maak ik het nog af en toe voor mijn gezin.
Nodig :
- 1 liter halfvolle melk - 150 gr suiker - 3 à 4 koffielepels oploskoffie - 60 gr maïzena
Werkwijze :
Hou een beetje koude melk apart en doe die in de shaker samen met ongeveer de helft van de suiker en de maïzena. Doe de rest van de melk in de microplus schenkkan samen met de rest van de suiker en de oploskoffie. Zet de melk ong. 5 minuten op 800 watt in de microgolf. Haal de melk eruit en doe de inhoud van de shaker nu bij de warme melk. Goed kloppen. Zet ong. 3 minuten terug op 800. Nog eens goed roeren. Vind je de pudding nog niet dik genoeg, dan nog 1 minuut terugzetten. Uitgieten in schaaltjes en laat de kinderen maar smullen.
Deze kleine zoete gebakjes zag ik onlangs op een ander culinair blogje en nadat ik eergisteren nog wat meringue boterroom overhad, was het gisteren mijn beurt om ook deze zalige gebakjes tevoorschijn te toveren.
Doe het eiwit in een vetvrije kom, doe de maïzena erbij en klop dit met de mixer stijf. Doe tijdens het kloppen beetje bij beetje ook de suiker erbij. Doe dit niet in één keer want zo krijg je het eiwit nooit stijf genoeg geklopt. Klop net zo lang tot je mooie pieken kan trekken van het mengsel. Roer de essences erbij als ook het amandelpoeder. Doe dit voorzichtig om de lucht die je erin geklopt hebt niet meteen er weer uit te kloppen. Verwarm de oven voor op 175°C. Doe met behulp van 2 lepels kleine hoopjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Deze mogen zo'n 2 tot 3 cm groot zijn. Laat wat tussenruimte. Als de hoopjes deeg eindigen in een puntje dan deze met de vinger platdrukken. Bak de koekjes in 15 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven tot ze lichtjes verkleurd zijn. Laat ze dan even rusten op de bakplaat en laat ze verder afkoelen op een rooster.
Voor de meringue boterroom: zie bij eergisteren bij recept : whoopies.
Voor het chocoladelaagje:
Chocolade naar keuze. Ik heb half puur, half melkchocolade genomen. In de microschenkkan doen en op lage wattage = 360 watt laten smelten ong. 2 minuten roeren en indien nodig nog eens terugzetten. . De amaretti's voorzien van een lepeltje meringue boterroom en nadien omgekeerd even in de chocolade dompelen. Laten opstijven en dan nog wat witte chocolade in streepjes erover spuiten om een mooier effect te bekomen.
Heel simpel receptje in een mum van tijd klaar en geliefd door groot en klein. Kan zoals in een grote bakvorm als in kleine naar eigen keuze.
Nodig :
- 1/2 l melk (halfvolle of volle naar keuze) - 125 gr zelfrijzende bloem - 100 gr suiker - 1 doos bostorijst (uit blik) - 3 eigelen - 3 eiwitten met 2 pakjes vanillesuiker tot sneeuw kloppen
Werkwijze :
Beginnen met de eigelen samen met de suiker te mixen tot een lichtgele massa. Daarna al de rest van de benodigdheden toe te voegen behalve de geklopte eiwitten. Deze als allerlaatste eronder mengen. 1 uur laten bakken op 200°C en nog 10 minuten laten rusten in de oven. Eruit halen en omkeren op een taartrooster voor de afdruk van de roostertje te krijgen. Deze keer had ik de deeg in de tartevorm gegoten (deeg is vloeibaar) en heeft het iets korter mogen bakken ong. 3 kwartier.
Natuurlijk kan je er eventueel nog een flan bresiliene van maken door nadat de taart is afgekoeld er nog een laag slagroom op te spuiten en te deceren met nootjes. Ik heb dit nu niet gedaan.
P.S. : Mijn hoeveelheid deeg is voor 1 taart of 12 mini tartelettes. Vermits ik maar één vorm van 6 tartelettes heb. Heb ik de overschot van deeg in mijn mini tartelettevorm gedaan en had dan nog 15 mini's. Wanneer je het deeg in de vorm doen dan komt dit tot hoog aan de bovenkant maar bij het bakken gaat dit krimpen en blijft er nog maar 3/4 van aan de wand over.
Wil je tegenwoordig een beetje in de mode zijn dan is het al lang geen koekjestaart meer of gewone appelvlaai om mee uit te pakken. Néé, het zijn cupcakes, lollipups of whoopies volgens de boekjes. Doordat ik de naam al zo vaak had zien staan begon ik me toch wel nieuwsgierig te maken over hoe zo'n whoopie nu juist smaakt. En dan is er maar één mogelijkheid nl. ze zelf bakken.
Mijn recept komt uit het boek van Juliette's Whoopies. Maar wat is een Whoopie pie juist ? Het is geen koekje, geen cake, geen hamburger of wafel, maar het heeft wel iets van alle vier. Een zacht, bollende, gladde boven-en onderkant, die bij de eerste beet licht krokant lijkt maar binnenin heerlijk zacht blijkt, met een smeuiige vulling tussen. Dit uit Amerika overgewaaide dessertje zou zijn naam te danken hebben aan de kreet die spontaan werd geslaakt door mannen en kinderen wanneer ze hun lunchdoos openden en zo'n heerlijke lekkernij zagen liggen : whoopie ! Dus, was het bij ons uitgevonden, dan was het een 'joepie' i.p.v. een 'whoopie'. Ondertussen is de whoopie een hype in de VS en Engeland en werd het door de New York Times uitgeroepen tot 'lekkernij van het jaar'. In de States zijn er nu al whoopie pie festivals, bestaan ze in zoete en zoete versie, vind je ze aan de kassa van elk tankstation enz. De populairste whoopie, is naar het schijnt de chocoladewhoopie met een marsmallowvulling. Maar ik heb het bij een vanillewhoopie gehouden met een heerlijke vulling van een meringue botercrème en mokkasmaakje. Natuurlijk kan je een smaakje naar eigen smaak verzinnen zoals chocolade, cuberdons, advokaat en dergelijke. Hoe bewaar je de whoopies? Best in een goed afgesloten plastic tupperware doos.
Wat heb je nodig voor ong. 24 stuks :
- 150 gr boter - 140 gr suiker - 1 ei - 1 eierdooier - 280 gr bloem (geen zelfrijzende) -1/4 koffielepel bakpoeder -1/4 koffielepel natriumbicarbonaat - 125 ml melk - 1 koffielepel vanillearoma (ik neem mijn zelfgemaakte)
Nodig voor de vulling :
- 2 eiwitten (70 gr) - 140 gr suiker - 210 gr boter
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 180°C. Mix de boter en de suiker tot een luchtig geheel. Voeg het ei en de eierdooier toe en klop tot een homogeen mengsel. Zeef de bloem met het bakpoeder en het natriumbicarbonaat. Voeg een deel van de bloem bij het eimengsel en klop heel kort tot ze opgenomen is. Doe er dan een deel van de melk en het vanillearoma bij en mix tot een glad deeg. Ga afwisselend op die manier verder tot alle bloem en melk op zijn en je een glad deeg bekomt. Doe het deeg in een spuitzak en spuit toefjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zelf heb ik het met behulp van 2 soeplepels in hoopjes erop gelegd. Laat genoeg ruimte, want ze vloeien uit tijdens het bakken. Bak 9 minuten in een oven van 180°C. De whoopies moeten terugveren als je erop duwt. Laat ze afkoelen voor je ze van de bakplaat neemt.
Voor de vulling : klop je de eiwitten op 'au bain marie' wijze. D.w.z. Je doet de eiwitten in een kleine inox kookpot. En zet die kookpot in een grotere gevuld met warm water. Mix de eiwitten stijf maar doe ondertussen de suiker er deel per deel bij. Tot alle suiker opgelost is. Dan de pot uit de grotere nemen of eventueel overbrengen in de pot van de kenwood. En deel per deel de op kamertemperatuur gebrachte boter aan toevoegen. Goed blijven mixen. Geen schrik krijgen als de boterroom er met een moment gaat uitzien als in klontertjes gevormde karnemelk of dergelijk. Dit komt namelijk allemaal goed in orde wanneer je blijft mixen. Op het laatste een smaakje naar keuze toevoegen. Ik heb de mokkasmaak genomen. Je kan de vulling er tussen spuiten of met de spatel er tussen doen. Ik heb gekozen voor de laatste manier.
En dan is er koffie......... met een whoopie bij natuurlijk.
Onze jongste had net vriendjes op bezoek en die vonden ze allemaal superlekker. Ook mijn man vond ze lekker in de mond......!
Prachtige geschenken te verdienen door de gastvrouwen in februari. De waarde van het 15 sterrengeschenk is nog nooit zo hoog geweest. Een geheel nieuwe messenslijper waar men ook gekartelde messen mee kan slijpen.
Indien er mensen zijn die ook interesse hebben in deze mooie geschenken dat mag je dat altijd per mail aan mij laten weten.
Spirelli met spekblokjes,brocolli, champignons in kaassaus
Vlug klaar in de ultra pro en superlekker.
Nodig :in
- 400 gr spirelli - 400 gr gerookte spekblokjes - 250 gr champignons - 1 broccoli in kleine roosjes - 2 teentjes knoflook - 100 gr gemalen kaas - 1 doosje room van 200 ml - 1/2 l melk - 2 soeplepels maïzena - kruidenbouillonblokje voor pasta - 1/2 dl witte wijn
Werkwijze :
De spirelli koken in het serveerwonder (giet kokend water over de spirelli en laat ong. 15 min. staan met het deksel erop). Ondertussen de spekblokjes bakken in de ultra pro met deksel erop. Zet 4 minuten in de microgolfoven op 800 W. Vervolgens de gesneden champignons en de teentjes knoflook samen met de in roosjes verdeelde broccoli bij het spek doen en terug 4 minuten op 800 watt in de microgolf zetten. De kom uit de microgolf nemen nu en vocht toevoegen. Daarvoor heb je eerst de shaker gevuld met de melk en beetje witte wijn en hierbij de maïzena gevoegd en geschud. De ultra pro terug in de microgolf zetten op 800 gedurende 6 minuten. Dan de kaas toevoegn en terwijl goed roeren. Als laatste de room toevoegen. Het gerecht is klaar.
Het receptje komt uit een libelle van een tijd geleden en lag al lang te wachten om eens tot leven te komen. Het is een echt succes recept en kan het iedereen alleen maar aanbevelen. De verhouding van het originele recept klopte volgens mij wel niet. Ik heb het dan ook aangepast.
Nodig :
- 150 gr geraspte kokos - 4 eieren - 2 eetlepels room - 2 theelepels kokoslikeur - 150 gr boter - 200 gr fijne witte suiker - 1 zakje vanillesuiker - 1 zakje bakpoeder - 100 gr patisseriebloem ( geen zelfrijzende dus) - 150 gr pure chocolade voor in de koek - 200 gr pure chocolade voor bovenop (ganache)
Werkwijze :
Verwarm de oven voor op 180°C. Ondertussen de boter laten smelten in de micro schenkkan samen met de in stukjes gebroken chocolade op lage wattage. Vermeng dan suiker met vanillesuiker. En voeg bij de boter-chocolade mengeling. Doe één na één de eieren erbij. Roer telkens goed glad. Vermeng de bloem met het bakpoeder en de geraspte kokosnoot. Strooi bij het chocolademengsel. Meng alles voorzichtig door elkaar. Leg bakpapier in het bakblik en schep het beslag in de vorm. Strijk de bovenkant glad met een spatel. Bak 40 minuten in het midden van de oven. Laat de koek afkoelen in de vorm. Laat de overgebleven 200 gr pure chocolade smelten samen met 2 lepels room in de microgolf, roer goed en voeg nu de kokoslikeur toe. Ontvorm de koek en haal voorzichtig het bakpapier weg. Bestrijk de bovenkant met de chocoladeganache. Laat afkoelen en opstijven alvorens in blokjes te verdelen.
Iets uit mijn vervlogen kinderjaren....... Doordat ik deze lekkernij van mijn buurvrouw had gekregen kwamen de herinneringen weer terug en ook de goesting om er zelf eens aan te beginnen. Het vraagt wel wat werk en tijd maar het loont enorm. Gewoon weg verrukkelijk.....!
Nodig :
- 3 appelsienen - water + suiker - 400 gr pure chocolade
Werkwijze :
De appelsienen ontdoen van de schil in 4 delen. Het binnenste hebben we deze keer niet nodig maar wel de schil. De schil opzetten in een kookpot met water zodat de schillen juist onder staan. Een beetje zout toevoegen en laten koken ong. 30 minuten. Dan water afgieten en opnieuw vullen met vers koud water zonder zout, weer 5 minuten laten koken. Afgieten en weer opnieuw vullen met vers water en 5 min laten koken. Dan de schillen in reepjes snijden zorgen dat er geen wit van de binnenkant van de schil meer aanhangt. Nadat ze gekookt hebben gaat dit er heel goed af door met een lepel over de binnenkant te wrijven. De reepjes nu in suikerwater koken (een halve liter water + 200 gr witte suiker) gedurende een half uurtje op een zacht vuurtje laten borrelen. De reepjes in de suikersiroop laten afkoelen tot de volgende dag. Indien de suikersiroop verdampt is dan opnieuw een halve liter water nemen samen met 200 gr suiker en terug laten koken ( borrelen) gedurende een half uurtje op een zacht vuurtje. Weer laten afkoelen in de siroop tot de volgende dag. En opnieuw in suikersiroop laten koken een half uurtje. Dan ze één voor één uitgespreid op een met bakpapier bekleedde bakplaat laten drogen. Toch wel één dag. Dan de chocolade laten smelten in de microschenkkan op lage wattage in de microgolfoven.Doe dit telkens per 2 min. roer dan en kijk of hij voldoende gesmolten is. Ik doe 300 gr chocolade laten smelten goed roeren dan de overige 100 gr toevoegen zodat mijn chocolade terug afkoelt een beetje. (Om glanzend effect van chocolade te bekomen). De reepjes nu met een chocoladevorkje één voor één door de gesmolten chocolade halen. En weer laten drogen (hard worden) van chocolade op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Slecht voor de lijn maar toch zo lekker. Je wilt er telkens opnieuw van pakken.