Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
12-02-2012
Volkorenbrood met noten in de ultra pro
Voor de afwisseling gisteren nog eens zelf brood gebakken. Heel gemakkelijk en in een mum van tijd ruikt je huis naar vers gebakken brood. En zeg nu zelf : met deze winterse temperaturen is er toch niets heerlijker dan zo in een warm huis binnen te stappen.
Nodig :
- 1 pakje mix voor volkorenbrood (zelf heb ik graag de mixen van Aldi maar ook aveve heeft goeie in hun gamma) - noten naar eigen keuze en smaak ( hoeft niet, is wel lekker voor bij bv. kaasschotel) - 330 ml lauwwarm water - geutje olie - beetje water om brood te bestrijken.
Werkwijze :
Doe de inhoud van uw mix in een grote mengkom. Voeg het lauwwarme water toe en de geut olie. Goed mengen en kneden ong. 10 minuten. Bedekken met plastiekfolie en op een warme plaats laten rijzen gedurende 30 minuten. Met bebloemde handen het deeg uit de kom nemen en het in de ultra pro leggen. Zelf heb ik het in de 3.5 l ultra pro gelegd maar kan even goed in de ronde van 2 liter (die gastvrouwgeschenk is geweest en binnenkort gelukkig in de verkoop gaat kopen) Het hoeft niet deze in te vetten. Met het patisserieborsteltje wat water strijken over de bovenkant van uw brood. Wat bloem strooien (niet te veel)op de bodem van uw ultra pro. Het deksel op de pot leggen en de ultra pro in een grotere kom zetten gevuld met warm water. Deze pot nu in de oven zetten op 60 °C gedurende 45 minuten om het deeg goed te laten verder rijzen. Dan het warmwaterbad verwijderen en de ultra pro verder in de oven laten bakken met deksel erop gedurende een half uur op 200°C. Dan het deksel verwijderen en nog een kwartier verder bakken op 200°C.
Tips : Het water op de bovenkant van uw brood dient voor een krokante korst en ook dat uw brood een mooie glans gaat hebben. De olie die je toevoegd aan uw deeg zorgt ervoor dat het zich gemakkelijker laat snijden wanneer het is afgekoeld. Anders gaat het meer verbrokkelen en door toevoeging van olie heb je dat niet.
Rozijnenbrood kan je makkelijk ook zelf maken door gebruik te maken van mix voor witbrood. Dan zelf 2 soeplepels witte suiker toevoegen, 1 ei, 1 klontje boter i.p.v. olie en half melk,half water te nemen i.p.v. 330 ml water. De rozijnen pas toevoegen nadat je de 10 minuten gekneed hebt. Ook eerst al je rozijnen door de bloem wentelen en terug afschudden. Als je dit niet doet dan zakken al de rozijnen naar de bodem van uw brood.