Mijn favorieten
  • www.freewebs.com/zuidfrankrijk
  • www.facebook.com/MaisonLaGarrigue
  • www.facebook.com/groups/Edithshapjes
    Maison la Garrigue | Promoot jouw pagina ook
    Categorieën
  • Aperitiefdranken,drankjes en likeuren (25)
  • Aperitiefhapjes (54)
  • Barbecuegerechten (9)
  • Bijgerechten (47)
  • Desserten (89)
  • Eigerecht (1)
  • Gebak (247)
  • Kerst (20)
  • Kipgerecht (18)
  • Light recepten (19)
  • micro minuut pot (1)
  • Microgourmet (16)
  • Nieuwtjes (61)
  • Omeletparty (4)
  • Pastagerecht (13)
  • Rijstgerecht (5)
  • Siliconen bakvormen recept (4)
  • Soepen (13)
  • ultra pro (5)
  • Visgerechten (9)
  • Vleesgerecht (20)
  • Voorgerechten (11)
  • Zoeken in blog

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Brésiliennetaart
  • Kip zoetzuur
  • Zebracake
  • Moelleux citroen
  • Supersnelle rijsttaart
    Foto
    Foto
    Foto
    Een interessant adres?
    Edithshapjes
    Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten !
    nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
    11-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flan met karamel
    Aangezien deze maand (januari enkel)de omeletparty in de promotie is wou ik graag al wat receptjes maken met behulp van dit super gemakkelijk artikeltje. Wanneer iemand de kans heeft om bij een party aanwezig te zijn zou je het zeker niet mogen nalaten om je dit artikel aan te schaffen vermits het zo goed en gemakkelijk werkt. Ook  voor de kotstudenten is dit een ideaal gebruiksartikel. Grote voordeel is geen aangezette pan meer, weinig afwas en vlug een heerlijke omelet, pudding, flan, pastei of wentelteefjes op tafel.

    Vandaag heb ik er een vanilleflan in klaargemaakt.  Het is vlugger klaar dan de uitleg die ik erover kan schrijven.

    Nodig :

    - 2 eieren
    - 150 ml melk
    - 25 ml suiker
    - 15 ml vloeibare koude karamel
    - vanilleëxtract
    Werkwijze :

    Doe de 2 eieren samen met de suiker en wat vanilleëxtract in de turbomax.  Gebruik hiervoor de kloppers en trek een paar keer aan het touwtje. Voeg dan de melk toe en trek nog een keer.  Doe in de onderkant van de omeletparty een beetje koude karamel. Giet hierover de eimassa. Sluit met het deksel en zet in de microgolf gedurende 5 minuten en 30 seconden op 360 watt, laat 1 min. rusten en kook opnieuw 3 minuten op 360 watt.  Verwijder het deksel na het koken en laat afkoelen vooraleer de flan uit de omelet party te nemen.

    Opmerking :  De karamel dient om wat kleur en smaak te geven aan de flan. Om het product niet te beschadigen, moet de karamel vloeibaar en koud zijn voor gebruik.

    Nota : Zelf karamel maken lukt heel goed en heb ik al eerder gepost. Typ bij "zoeken" Karamel" , staat beschreven bij recept van Ile flottante.

    Enkel tijdens de maand januari verkrijgbaar aan de prijs van 11.90 € met receptenboekje van 23 pg. erbij.








    11-01-2012 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (13 Stemmen)
    Categorie:Omeletparty
    Tags:omeletparty
    >> Reageer (1)
    10-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boterkoek
    Nadat mijn kleine frangipannetaartjes van gisteren veel te vlug op waren is mijn keuze vandaag gevallen op  boterkoek om te maken. Het is nog maar de 2 de maal dat ik het recept maak maar zoiets simpel en lekker zou iedereen eigenlijk een keertje moeten proberen. 

    Nodig :

    - 125 gr boter
    - 100 gr witte suiker
    - 150 gr bloem (gewone geen zelfrijzende)
    - 1 theelepel vanillesuiker maar ik heb dat vervangen door huisgemaakte vanilleëxtract
    - snufje zout

    Werkwijze :  Roer in een kom de boter die op kamertemperatuur is samen met de suiker tot een homogeen geheel. Doe er eveneens het snufje zout bij en de vanilleëxtract.  Roer snel door elkaar en kneed dan tot een samenhangende deegbal.  Wikkel deze in een folie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
    Neem dan de silicomen bakvorm of de tartelettevorm van tupperware, spoel even om met water en leg het deeg erin. Maak met een vork streepjes aan de bovenkant van het deeg. En strijk met de patisserieborstel wat water aan de bovenkant of eigeel mag ook.
    Bak in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 25 minuten.


    Opdienen met heerlijke verse koffie of thee.









    10-01-2012 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (0)
    09-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mini frangipannetaartjes in de tartelettevorm van tupperware
    Omdat ze hier thuis nogal houden van cake en droog gebak, heb ik deze voormiddag vlug even wat kleine frangipannetaartjes gebakken maar wel zonder bladerdeeg als bodem.  Een heel gemakkelijk deeg dat op een half uurtje tijd klaar is.

    Nodig voor 12 kleine taartjes

    - 200 gr boter
    - 2 eieren
    - 100 gr amandelpoeder
    - 20 druppels amandelextract
    - 1 dl melk
    - 200 gr witte suiker
    - 175 gr zelfrijzende bloem
    - siliconen tartelettevorm van tupperware

    Werkwijze :

    Boter laten smelten in de microschenkkan ong. 2 minuten op lage wattage.  Eierdooiers toevoegen en goed mengen.  Vervolgens de amandelpoeder, amandelextract, melk en suiker en alles goed mixen.  De gezeefde bloem er onder mengen (niet mixen). Eiwit stijfkloppen in de speedychef en ook dit voorzichtig onder het deeg mengen.

    Baktijd: 30 minuten op 180° C
    Afwerking : met glazuur. Als het gebak afgekoeld is.  5 à 10 lepels bloemsuiker mengen met klein beetje citroensap. Glazuur mag niet te lopend zijn. Beter beginnen met 1 koffielepel citroensap en poederuiker toevoegen en pas later meer sap toevoegen indien nodig.

    Bon appétit.    

    Mijn man had er al 2 op voordat ik de kans kreeg glazuur erop te doen.  






    09-01-2012 om 15:56 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (0)
    07-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn wonderpan
    Nee, deze keer bedoel ik niet de wonderemmer van Tupperware maar mijn ouderwetse wonderpan. Het is een dubbelwandige aluminium pan die als "oven" fungeert op de gasoven. Hij dateert uit de jaren '50 en is van het merk ALHO.  Wie nog op zoek zou willen gaan om er één te bemachtigen is er aan voor de moeite.  Met heel veel geluk zul je ze vroeg of laat eens kunnen vinden op een rommelmarktje.
    Ik heb ze niet geërft van mijn moeder of grootmoeder maar ben door heel veel geluk in het bezit gekomen van deze wonderpan door een lieve mevrouw die mijn oproepje had beantwoordt via de "libelle-zoekertjesoproep" van ondertussen 5 jaar geleden.
    Mijn zoektocht was toen begonnen omdat we bij vrienden waren geweest die hierin een ronde cake hadden gemaakt met in het middden een gat erin. Niks speciaals van uitzicht maar die textuur en die smaak van die cake was ik nooit vergeten. Ik hou namelijk niet van heel droog gebak en bij mij moet cake liefst nog een beetje een vochtige smaak hebben. Die vrienden hadden zelf wel een oven maar voor het bakken van de cake werd telkens de wonderpan bovengehaald. Nu, ik kan ze geen ongelijk geven. Eenmaal die smaak geproefd wil je niet meer anders. Daarbij kwam dat ik enkele jaren terug geen oven had in ons vakantieverblijf, enkel een 4 pits gasfornuis. Dus mijn wonderpan was toen ideaal. Ondertussen ben ik wel degelijk uitgerust met zelfs 2 ovens maar toch blijf ik mijn wonderpan trouw.
    Dus toen we vorige week op vakantie waren had ik weer de kans om nog eens een heerlijke cake te bakken.
    Het recept is gewoon een 4/4 de beslag :

    Nodig :

    - 250 gr goeie boter
    - 250 gr zelfrijzende bloem
    - 250 gr suiker
    - 5 eieren
    - wat vanilleessence

    Werkwijze :

    De boter mals kloppen. De suiker eronder voegen. De eieren er één na één aan toevoegen. En als laatste de gezeefde bloem toevoegen. In geval dat je vanilleessence gebruikt dan dit ook toevoegen.  De vorm invetten en bebloemen en het deeg erin doen. 
    Het kleinste gaspitje aansteken en de wonderpan hierop zetten op het laagste standje gedurende 3/4 uur.  Ten tijde dat ik nog buiten kookte en wanneer er dan "Mistral" wind waaide  dan kon het gebeuren dat mijn cake soms 1 uur tot 1 1/2 uur moest bakken maar in normale omstandigheden is 3/4 uur voldoende.
    Natuurlijk kan men ook andere bereidingen klaar maken in deze wonderbaarlijke pan. Bv. stoofpotjes, biscuit, poffert en brood.  Ideaaal is dit ook voor mensen die gaan kamperen.  Wanneer je het woord "wonderpan" googelt kan je er vaak nog heel wat over vinden.


    Mijn dank gaat nog altijd uit aan het lieve Antwerpse dametje dat toen mijn oproep heeft beantwoordt en ervoor gezorgd heeft dat ik al veel plezier hebt aan dit superding.










    07-01-2012 om 22:48 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (1)
    06-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Facebookwedstrijd


    Bij deze wil ik graag mijn geschenk tonen dat ik gisteren per post heb ontvangen van Solo. Enkele weken terug deden zij een wedstrijd via facebook. En wie niet waagt, niet wint natuurlijk. Tegenwoordig zijn er zo wel meer wedstrijden via facebook en af en toe is het geluk dan is aan de kant van diegene die deelneemt.  Eerder had ik al een geschenk ontvangen via de facebookpagina van tiense suiker.





    06-01-2012 om 11:58 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaanse aardappelen
    Een vlug gemaakt éénpansgerecht wat wij zo af en toe eens klaarmaken en dat steeds op veel bijval mag rekenen.

    Nodig :

     - 1 kilo aardappelen
     - 1/2 boontjes
     - 2 uien
     - 2 teentjes knoflook
     - 2 of 3 tomaten naargelang ze groot zijn
     - 350 gr gerookte spekblokjes
     - gehakte peterselie
     - piment d'espelette (optie: kan vervangen worden door paprikapoeder)
     - 1 kruidenbouillonblokje van Knorr
     - peper, zout

    Werkwijze :

    De aardappelen schillen en stomen gedurende 18 min. in de microgourmet. Nadien de gekuiste boontjes stomen gedurende 13 minuten in de microgourmet. De ui in reepjes snijden en de afgekoelde aardappelen in blokjes snijden. De peterselie kan je ook al fijnhakken in de turbomax. Hiermee is de voorbereiding al gebeurt.
    Dan de wok opzetten met een beetje olijfolie en hierin de spekblokjes bakken. Als dat gebeurt is even op een diep bord uitgieten en voorlopig aan de kant zetten. Daarna terug wat olijfolie in de wok of diepe grote pan doen en dan de ajuin bakken, de aardappel toevoegen en mee bakken. Dan de boontjes toevoegen en uiteindelijk de in schijfjes geneden tomaten. Deze altijd als laatste toevoegen anders bakt het niet meer zo mooi. Kruiden met peper, zout en piment d'espelette. Geperste knoflook toevoegen.  De spekblokjes terug bijvoegen, de peteselie en het bouillonblokje erover verkruimelen.Als grote pan op tafel brengen zodat ieder zich zelf kan bedienen.













    05-01-2012 om 16:02 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Vleesgerecht
    >> Reageer (0)
    03-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Driekoningentaart

    Tradities zijn er om in ere te houden.
    Volgend recept is een traditionele Franse amandeltaart die ze hier op 6 januari eten n.a.v. Driekoningen.
    Ook wel Galette des Rois genoemd. Overal waar je nu in de winkel binnenstapt is het bij de supermarkt of bij de bakkers, men treft deze taart overvloedig aan. Met meestal een kartonnen kroontje bij en natuurlijk ook een stenen beeldje dat verstopt zit in de taart. Wie het stuk taart eet waar het stenen beeldje inzit is die dag de koning en mag de kroon opzetten. De prijzen die ze voor zulke taart vragen variëren van ong. 2 € bij de discountwinkel tot wel 18 € bij de bakker.
    Daar ik veel liever mijn eigen taarten bak deel ik mijn receptje ook graag aan jullie mee. En je zal zien dat het helemaal niet moeilijk is om op een korte tijd een heerlijkheid op tafel te zetten.

    Nodig :

    - 2  stukken kant en klare ronde bladerdeeg
    - 125 gr boter (goei boter of solo)
    - 125 gr suiker
    - 125 gr amandelpoeder
    - 1 zakje vanillesuiker
    - 40 gr maïzena of bloem naar keuze
    - 3 eieren  ( 2 dienen voor in het deeg en 1 voor op deeg )

    Verder ook nog voor de patisseriecrème:

    - 500 ml melk
    - 2 eieren
    - 85 gr vanillepuddingpoeder
    - 100 gr suiker
    - 1 zakje vanillesuiker
    - 150 ml melk voor de binding

    Werkwijze :

    Leg een bakpapier op de bakplaat en leg daar het taartdeeg op. Strijk de buitenkant in met losgeklopt eigeel. Maak dan de vulling. Meng de op kamertemperatuur gezette boter samen met de suiker en de amandelpoeder alsook de vanillesuiker tot een homogeen mengsel. Voeg dan de 2 eitjes samen met de bloem toe en meng verder. Maak ook de patisseriecrème op de tupperwaremanier. Door 500 ml melk te verwarmen in de microschenkkan in de microgolf op 750 watt gedurende 3 à 3.5 min. De binding doe je in de shaker door de 150 ml melk te mengen met de 2 eieren, 85 gr vanillepuddingpoeder, suiker en vanillesuiker. Goed schudden en als na 3 min. het belletje van de microgolf gaat mag de binding bij de melk. Goed kloppen en de microgolfkan nu nog ong. 3 minuten terugzetten. De pudding is nu klaar. Laten afkoelen en dan mag deze bij het eerder gemaakte amandelmengsel.
    De massa nu op de taartbodem smeren met de spatel. Het 2 de taartdeeg mag nu op de taart worden gelegd en dan kan je met een vork horzintale en vertikale strepen maken op de bovenkant ter versiering of ik heb deze keer er een bloemversiering in gemaakt met behulp van een mes. Niet vergeten om met een vork rond de buitenkant van de taart te gaan en goed plat drukken. Zodat de 2 degen goed aanéén gaan kleven en er geen vulling kan uitlopen.  Als laatste de bovenkant instrijken met losgeklopt eigeel m.b.v. het patisserieborsteltje.

    Bakken in een voorverwarmde oven van 200° C gedurende 15 min. , dan de temperatuur verlagen naar 180°C en nog 20 min verder bakken.   Indien je een kroontje hebt kan deze nadien bovenop de taart. 

    Onze jongste zoon Wessel had gisteren het stenen beeldje in zijn stuk en was de koning !     Laat het smaken.












    Deze laatste foto is mijn driekoningentaart van vorig jaar.

    03-01-2012 om 12:09 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (0)
    01-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spreuk

    Deze is niet van mezelf maar vond ik zo mooi dat ik hem hier graag wou meedelen.

    Menu 2012

    Voorgerecht
    Liefde en vriendschap
    Met een dikke knuffel
    Verpakt in een doosje voor later

    Tussengerecht
    Bedje gevuld met
    Een zee van geluk

    Hoofdgerecht
    Een goede gezondheid
    Op grootmoeders wijze
    Met een schouderklopje
    Voor tegenslagen

    Dessert
    Een bol ijs gevuld met wensen
    En een vleugje romantiek





    Foto: genomen door onze Bram nabij onze woning.

    01-01-2012 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:Kerst
    >> Reageer (0)
    31-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna aan het einde van het oude gekomen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Bijna aan het einde van het oude jaar gekomen,
    reeds van het nieuwe aan het dromen.
    Wens ik jullie allen veel liefde en geluk, 12 maanden aan een stuk.


    31-12-2011 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Kerst
    >> Reageer (0)
    30-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade van de Ardèche
    Gisteren in de middag was het hier een lekker slaatje als lunch. Niks speciaals maar altijd smaakvol. Wij noemen het nog steeds slaatje van de Ardèche en dat komt omdat wij het ook daar voor het eerst hebben gegeten in een plaatselijk restaurantje. Wat hebben wij hiervoor nodig
    - 1 sla (feuille de chène)
    - tomaten
    - gerookte spekblokjes
    - 1 pelardon geitenkaasje per persoon
    - oud stokbrood
    - sladressing
    - ajuin
    - olijfolie
    - provençaalse kruiden

    Werkwijze :

    Sla wassen en op borden schikken. De tomaten in schijfjes snijden en over de sla dresseren. De ui in reepjes snijden en ook over de borden strooien. Beetje sladressing overgieten. De gerookte spekblokjes bakken in de ultra pro ong. 3 à 4 minuten. Die dat niet hebben: je kan ze ook in de pan bakken. Laten uitlekken op keukenrol en bij over de sla strooien. De geitenkaasje in dobbelsteentjes snijden en ook over de sla strooien. Het stokbrood in dobbelstenen snijden en in olijfolie in de pan wat opbakken. Bij over de sla doen en als laatste met wat provençaalse kruiden overstrooien.        Een echte heerlijkheid.  Laat dan de zon maar op je bord schijnen en geef hierbij een lekkere rosé.   

    P.S. : je zou dit ook als voorgerechtje kunnen serveren maar dan moeten de porties wat kleiner zijn vrees ik.

    Als avondmaal is er hier gisterenavond niet gekookt maar hebben we in een plaatselijk restaurant een heerlijke pizza verorberd.




    30-12-2011 om 14:24 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Voorgerechten
    >> Reageer (0)
    27-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boeuf Bourguignon


    In het land van zon en wijn kan het niet ontbreken om hiervan gebruik te maken. Vandaag bij ons dus geen gewoon stoofvlees maar veel liever "Boeuf Bourguignon". Lievelingskost van ons allemaal. Ook de zon is hier volop van de partij. We voelen ons weer echt thuis !

    Nodig voor de Boeuf Bourguignon :

    1 kg stoofvlees
    250 gr gerookte spekblokjes
    1 grote ajuin
    1 rode paprika en 1 groene paprika
    2 teentjes knoflook
    250 gr champignons
    4 wortelen
    1 fles rode wijn van 750 ml
    boter om vlees aan te korsten
    beetje bloem
    beetje tomatenpuree
    4 blaadjes laurier
    4 takjes thym
    zout en peper
    bindmiddel
    gehakte peterselie

    Werkwijze:

    Boter in de kookpot laten smelten. Dan vlees deel per deel laten bruinen. Als dit gebeurt is even het vlees overbrengen in een andere kom en dan de ajuin aanstoven. De in blokjes gesneden wortelen en paprika's toevoegen en mee laten stoven. Vervolgens het vlees terug toevoegen en kruiden met peper en zout. Beetje bloem overstrooien (dient later als bindmiddel) Ook beetje tomatenpuree (concentraat) toevoegen. Overgieten met fles rode wijn en laurier en thym toevoegen.Nu goed laten garen op een heel laag vuurtje of op de kachel. Mag 2 tot 3 uren zijn. Een half uurtje voor het einde de in stukjes gesneden champignons toevoegen. Mee laten garen en een tien minuten voor het einde bindmiddel toevoegen. Ik gebruik hiervoor bruine maïzena. Als afwerking voeg ik nog gehakte peterselie toe. Hiervoor heb ik de turbomax gebruikt. Dat gaat supersnel.

    Vandaag hebben wij de boeuf bourgignon gegeten met gekookte aardappelen en romanesco bloemkool.  Maar ook lekker is rijst of pasta of frieten of gewoon stokbrood erbij.  De romanesco bloemkool heb ik 12 minuten gestoomd in de micro gourmet en er dan een lekker wit sausje bij gemaakt door 300 ml melk te verwarmen op 800 watt gedurende 2 min. samen met een kruidenbouillonblokje. Ondertussen in de shaker wat koude melk binden met maïzena en kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Na 2 minuten de binding toevoegen en goed roeren met de klopper, nog 2 minuten terugzetten op 800 watt en weer roeren. Klaar is het sausje en kan je dan over de bloemkool gieten.                            Bon appétit.












    27-12-2011 om 19:58 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vleesgerecht
    >> Reageer (0)
    26-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kerstboom !


    Een typische boom uit de streek waar ik momenteel verblijf is de kaki.
    Eigenlijk is het een Aziatische boom. Stokoud, want 1000 jaar geleden was hij al bekend in landen als China, Japan en Korea. Er schijnen wel 2000 soorten kaki's te bestaan. De vruchten met dezelfde naam zijn oranje van kleur.
    Ze lijken op grote oranje tomaten en hebben een zacht zoet smakend vruchtvlees. Een echte lekkernij die bovendien enorm veel vitaminen C bevatten. Een echte vitamenbom dus.  Het bijzonder is dat de vruchten pas rijp zijn als alle bladeren van de boom zijn gevallen. Op het einde van de herfst en in de winter dus. Vandaar dat kaki's vooral rond de feestdagen worden aangeboden. Ook in België maar dan onder de naam : sharon fruit, een Israëlische variant.
    In de 19 de eeuw bracht een Franse "expat" ingenieur een kakiboom mee uit Azië en plantte hem in zijn woonplaats 'Toulon'. Dat was de eerste kakiboom in Zuid-Frankrijk en sinds die tijd zijn boom en vrucht hier razend populair.
    Zodanig dat de provençalen de boom als deel van hun patrimoine zijn gaan beschouwen en de vruchten als produit du terroir.
    Onderstaande foto heb ik gisteren genomen nabij ons verblijf.  Lijken de vruchten niet net oranje "kerstballen"?
    Met deze door de natuur versierde "kerstboom" wens ik jullie allemaal nog fijne eindejaarsdagen toe.








    26-12-2011 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Kerst
    >> Reageer (0)
    25-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstmenu


    Het is hier vandaag een heel traditioneel kerstmenu geweest. Op vraag van onze kinderen werd er een opgevulde kalkoen klaargemaakt met vlaams garnituur. D.w.z. huisgemaakte kroketjes met erwtjes en worteltjes, peertjes gevuld met wilde bessen, gecarameliseerd gebakken witloof. Als dessert is het een gebakken kerststronk geworden. Het voorgerechtje was heel simpel maar oh zo lekker. Namelijk gebakken appeltjes met wat luikse siroop met bijhorend even geroosterde peperkoek en op de appeltjes een beetje foie gras. Ik weet dat er mensen zullen zijn die dit niet zo leuk vinden maar voor één keer in het jaar mag dit toch wel.
    De kalkoen was eer één van 3 kg en heeft in totaal 3 uren en half in de oven gestaan. Het eerste uur aan een hoge temperatuur van 220°C. Nadien heb ik de oven verlaagd naar 180°C en hem bedekt met zilverfolie. Regelmatig oversausen heb ik ook gedaan tegen het uitdrogen. Na de baktijd heb ik hem even laten rusten voorzien helemaal van zilverfolie. Na een kwartiertje heb ik hem pas versneden en het resultaat was gewoon zalig....... heerlijk sappig. Met een lekkere champignonsaus erbij.
    De kroketjes had ik 2 dagen terug al gemaakt en in de vriezer bewaard. Daarvoor had ik iets meer dan één kilo aardappelen genomen. Laten koken en daar met de pureestamper fijngemaakt. Gekruid met peper,zout,nootmuskaat. Geen melk in de puree doen maar wel 2 eidooiers en wat boter. Ook geen eiwit indoen. De bekomen massa door een kroketmachientje doen en de rollen laten afkoelen. Dan de eiwitten even opkloppen en de kroketjes hierin rollen, nadien voorzien van paneermeel. Ik heb mijn kroketjes bewaard in de kwadraatdoos van tupperware. Die is ideaal daarvoor omdat ze dan niet te fel op elkaar liggen. Juist goed voor 2 lagen kroketten.












    25-12-2011 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Kerst
    >> Reageer (0)
    24-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fijne kerstavond



    Aan iedereen een fijne kerstavond toegewenst en een gezellige kerst morgen.
    Morgen zal ik ook mijn kerstmenu meedelen met een bijpassend fotootje bij. Vanavond was het hier erg sober.
    Onze buren hadden ons wel aangenaam verrast bij aankomst. Ze hadden heerlijke lekkernijen aan de voordeur gezet. Allemaal met liefde door de buurvrouw huisgemaakt. Dat was echt tof en het smaakt heerlijk!




    24-12-2011 om 20:41 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe folder van 2/1/2012 t/m 28/1/2012
    Mooie nieuwe gastvrouwgeschenken. Zeker het 15 en 29 sterrengeschenk. Ook alle mensen die aanwezig kunnen zijn op een party in januari ontvangen een mooi geschenk nl. het kleinste tweelingdoosje ter waarde van 5,15 €. Moest er nog iemand zin krijgen om ook eens wat vrienden te laten genieten van alle nieuwigheden en lekkere hapjes te proeven dan mag je het altijd laten weten.






    22-12-2011 om 14:38 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Nieuwtjes
    >> Reageer (0)
    18-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prettige Feestdagen !



    De examens lopen op zijn laatste dagen voor vele kinderen, stilaan komt de kerstvakantie in zicht. Voor vele een leuke tijd met gezellig samenzijn van de familie. Voor andere zijn de feestdagen misschien wat eenzamer. Maar de invulling doe je vaak zelf.

    Kortom, ook aan jullie wens ik  fijne eindejaarsdagen toe en een prachtig 2012 !  Dat jullie wensen mogen vervult worden en dat je nog veel kookplezier moogt beleven.







    18-12-2011 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Kerst
    >> Reageer (0)
    17-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerststronk




    Met nog maar enkele dagen te gaan alvorens we aan het feestmaal van Kerstmis mogen aanschuiven heb ik gisteren alvast gerepeteerd door een kerststronk te maken voor het gezin. De mijne is in 2 versies nl. ene met afwerking van pure chocolade en ene met melkchocolade want de zonen hebben verschillende smaken.

    Nodig :

    Voor de biscuitrol

    - 5 eieren
    - 120 gr suiker
    - 150 gr zelfrijzende bloem
    - beetje vanilleextract (zelfgemaakte zoals eerder beschreven)

    Voor de chocoladecreme

    - 75 gr melkchocolade
    - 250 gr hoeveboter of solo of fama naar wens
    - 125 gr bloemsuiker
    - 1 zakje vanillesuiker
    - 1 ei

    Voor de decoratie

    - chocoladehagelslag of
    - schilfers chocolade of
    - geroosterde amandelschilfers
    Werkwijze :

    De 5 eieren samen met de suiker goed mixen tot een luchtig bleek geheel. De zelfrijzende bloem zeven en eronder mengen. De bakplaat bekleden met bakpapier en hierop het deeg verdelen. Bakken in een voorverwarmde oven van 220°C gedurende ong. 10 minuten.
    Direct bij het uit de oven halen een keukenhanddoek nemen en deze met warm warm vochtig maken. De natte goed uitgewrongen handdoek boven op het deeg leggen en het geheel omdraaien. Bedoeling is dat handdoek nu onderaan op de keukentafel ligt en deeg van boven met hierop nog het bakpapier. Dit laatste trekken we er voorzichtig af en dan rollen we de biscuit voorzichtig op met handdoek erbij in.  Deze bewerking is helemaal nodig zodat nadien onze biscuit niet zal scheuren.

    Voor de crème breek je de chocolade in kleine stukjes, doe hem in de microschenkkan en laat smelten in de microgolf op zeer lage wattage ong. 1 minuutje.  Roer de boter met de vanillesuiker schuimig, roer er de bloemsuiker bij alsook het gehele ei.  Als allerlaatste het gehele ei. Goed mengen.

    Als de biscuit goed is afgekoeld de handdoek verwijderen en besmeren met de chocoladecrème. Terug oprollen ook de buitenzijde besmeren met crème en afwerken met chocoladeschilfers naar smaak. Ook chocoladehagelslag of geroosterde amandelschilfers zijn mogelijk.  Versieren met kerstdecoratie en nadien heerlijk genieten !!














    17-12-2011 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (12 Stemmen)
    Categorie:Kerst
    >> Reageer (1)
    16-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kletskoppen




    Mijn jongste zoon vroeg me gisteren wanneer ik nog eens kletskoppen wou maken. Vanmorgen heb ik me dan maar aan het werk gezet en het resultaat kan je hieronder mee bekijken. 

    Nodig :

    - 50 gr bloem (geen zelfrijzende)
    - 110 gr kristalsuiker
    - 30 gr boter
    - 20 ml water
    - 2 gr kaneel
    - 1 gr zout
    - 20 gr fijngehakte amandelschilfers (in turbochef)

    Werkwijze:

    Meng alle benodigdheden kort tot een glad beslagje.  Doe het deeg met behulp van 2 koffielepels op een met bakpapier bekleedde bakplaat. En vorm bolletjes zo groot als knikkers.  Laat voldoende ruimte, minstens 8 cm tussen de bolletjes.  Tijdens het bakken lopen ze uit tot platte koekjes.  Bak de kletskoppen ong. 6 minuten in een voorverwarmde oven op 220°C.  Houd het bakken goed in de gaten, want de koekjes bakken heel snel aan.  Schuif het bakpapier direct na het bakken van de bakplaat om af te koeken.

    Lekker bij het 4 uurtje.








    16-12-2011 om 16:44 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (0)
    15-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ei in een ultra pro cocotte




    Enkele weken geleden heeft dit receptje in een libelle gestaan. Had dat exemplaar juist gemist, maar via een goeie vriendin is het eenvoudige receptje toch tot bij mij geraakt. Zeer eenvoudig maar wel smakelijk en enorm vlug klaar.

    Nodig voor een snelle hap :

    - ultra pro cocotte  of voor wie dat niet heeft een vuurvast schoteltje
    - 1 ei
    - 1 eetlepel spekreepjes of hamreepjes kan ook
    - 1/4 tomaat of paprikareepjes kan ook
    - 1 eetlepel geraspte kaas
    - klein geutje room

    Werkwijze :

    Doe de spekreepjes onderaan in het potje daar bovenop doe je de tomaat in stukjes samen met de geraspte kaas en het geutje room.
    Breek dan het eitje en doe het er bovenop.  Dek af met het dekseltje en zet 2,5 minute op 750 watt tot het eiwit gestold is.
    Serveer met toast of brood.






    15-12-2011 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Bijgerechten
    Tags:ultra pro, mini ultra pro
    >> Reageer (0)
    14-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelflappen met de croustiparty






    Deze namiddag vlug even appelflappen gemaakt voor de kinderen die in de examens zitten.  Tijdens hun studeer pauze is het dikwijls een moment dat ze op zoek zijn naar iets zoets. Daar ik nog bladerdeeg in de ijskast had liggen was mijn keuze vlug gemaakt. Op 20 minuten tijd kon ik lekkere appelflappen op tafel zetten.

    Nodig :

    - 1 bladerdeeg ( is goed voor 6 appelflappen)
    - 1 ei
    - 2 appels
    - grove kristalsuiker

    Werkwijze:

    Je neemt de croustiparty en legt hem op het deeg. Met de 2 handvatjes draai je een keertje goed rond en je zult zien dat er een rondje is uit gesneden in het deeg. Dit herhaal je 6 keer. Ondertussen de appels schillen en in kleine stukjes snijden. Beetje gewone witte suiker overstrooien en goed mengen. De rondjes deeg die zijn uitgesneden leg je vervolgens één voor één op de croustiparty en vul je met 2 soeplepels appelstukjes. Met het patisserieborsteltje strijk je een beetje water aan de buitenkanten van de flappen zodat ze goed dicht blijven plakken.  Leg ze op een van bakpapier voorziene bakplaat. Snij met de schaar enkele gaatjes in het deeg aan de bovenkant zodat er tijdens het bakken stoom kan ontsnappen.  Doreer de flapjes door met een patisserieborsteltje wat geklust ei aan te brengen aan de bovenkant. Dit zorgt namelijk voor een mooi blinkend resultaat nadien.   Bak de flapjes ong. 20 minuten op 180°C.

    De croustiparty kan tevens worden gebruikt voor hartige flapjes. In bijlage geef ik u nog wat meer ideetjes.
















    Bijlagen:
    Crousti Party.docx (29.5 KB)   
    Recepten Crousti Party.pdf (6.5 MB)   

    14-12-2011 om 23:14 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (0)


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 19/12-25/12 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011

    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Gratis product van de dag - Belgie
  • 300 000 BEZOEKERS
  • Proficiat
  • Super ideeën
  • mevrouw

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek






    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs