Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
27-12-2011
Boeuf Bourguignon
In het land van zon en wijn kan het niet ontbreken om hiervan gebruik te maken. Vandaag bij ons dus geen gewoon stoofvlees maar veel liever "Boeuf Bourguignon". Lievelingskost van ons allemaal. Ook de zon is hier volop van de partij. We voelen ons weer echt thuis !
Nodig voor de Boeuf Bourguignon :
1 kg stoofvlees 250 gr gerookte spekblokjes 1 grote ajuin 1 rode paprika en 1 groene paprika 2 teentjes knoflook 250 gr champignons 4 wortelen 1 fles rode wijn van 750 ml boter om vlees aan te korsten beetje bloem beetje tomatenpuree 4 blaadjes laurier 4 takjes thym zout en peper bindmiddel gehakte peterselie
Werkwijze:
Boter in de kookpot laten smelten. Dan vlees deel per deel laten bruinen. Als dit gebeurt is even het vlees overbrengen in een andere kom en dan de ajuin aanstoven. De in blokjes gesneden wortelen en paprika's toevoegen en mee laten stoven. Vervolgens het vlees terug toevoegen en kruiden met peper en zout. Beetje bloem overstrooien (dient later als bindmiddel) Ook beetje tomatenpuree (concentraat) toevoegen. Overgieten met fles rode wijn en laurier en thym toevoegen.Nu goed laten garen op een heel laag vuurtje of op de kachel. Mag 2 tot 3 uren zijn. Een half uurtje voor het einde de in stukjes gesneden champignons toevoegen. Mee laten garen en een tien minuten voor het einde bindmiddel toevoegen. Ik gebruik hiervoor bruine maïzena. Als afwerking voeg ik nog gehakte peterselie toe. Hiervoor heb ik de turbomax gebruikt. Dat gaat supersnel.
Vandaag hebben wij de boeuf bourgignon gegeten met gekookte aardappelen en romanesco bloemkool. Maar ook lekker is rijst of pasta of frieten of gewoon stokbrood erbij. De romanesco bloemkool heb ik 12 minuten gestoomd in de micro gourmet en er dan een lekker wit sausje bij gemaakt door 300 ml melk te verwarmen op 800 watt gedurende 2 min. samen met een kruidenbouillonblokje. Ondertussen in de shaker wat koude melk binden met maïzena en kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Na 2 minuten de binding toevoegen en goed roeren met de klopper, nog 2 minuten terugzetten op 800 watt en weer roeren. Klaar is het sausje en kan je dan over de bloemkool gieten. Bon appétit.
Een typische boom uit de streek waar ik momenteel verblijf is de kaki. Eigenlijk is het een Aziatische boom. Stokoud, want 1000 jaar geleden was hij al bekend in landen als China, Japan en Korea. Er schijnen wel 2000 soorten kaki's te bestaan. De vruchten met dezelfde naam zijn oranje van kleur. Ze lijken op grote oranje tomaten en hebben een zacht zoet smakend vruchtvlees. Een echte lekkernij die bovendien enorm veel vitaminen C bevatten. Een echte vitamenbom dus. Het bijzonder is dat de vruchten pas rijp zijn als alle bladeren van de boom zijn gevallen. Op het einde van de herfst en in de winter dus. Vandaar dat kaki's vooral rond de feestdagen worden aangeboden. Ook in België maar dan onder de naam : sharon fruit, een Israëlische variant. In de 19 de eeuw bracht een Franse "expat" ingenieur een kakiboom mee uit Azië en plantte hem in zijn woonplaats 'Toulon'. Dat was de eerste kakiboom in Zuid-Frankrijk en sinds die tijd zijn boom en vrucht hier razend populair. Zodanig dat de provençalen de boom als deel van hun patrimoine zijn gaan beschouwen en de vruchten alsproduit du terroir. Onderstaande foto heb ik gisteren genomen nabij ons verblijf. Lijken de vruchten niet net oranje "kerstballen"? Met deze door de natuur versierde "kerstboom" wens ik jullie allemaal nog fijne eindejaarsdagen toe.
Het is hier vandaag een heel traditioneel kerstmenu geweest. Op vraag van onze kinderen werd er een opgevulde kalkoen klaargemaakt met vlaams garnituur. D.w.z. huisgemaakte kroketjes met erwtjes en worteltjes, peertjes gevuld met wilde bessen, gecarameliseerd gebakken witloof. Als dessert is het een gebakken kerststronk geworden. Het voorgerechtje was heel simpel maar oh zo lekker. Namelijk gebakken appeltjes met wat luikse siroop met bijhorend even geroosterde peperkoek en op de appeltjes een beetje foie gras. Ik weet dat er mensen zullen zijn die dit niet zo leuk vinden maar voor één keer in het jaar mag dit toch wel. De kalkoen was eer één van 3 kg en heeft in totaal 3 uren en half in de oven gestaan. Het eerste uur aan een hoge temperatuur van 220°C. Nadien heb ik de oven verlaagd naar 180°C en hem bedekt met zilverfolie. Regelmatig oversausen heb ik ook gedaan tegen het uitdrogen. Na de baktijd heb ik hem even laten rusten voorzien helemaal van zilverfolie. Na een kwartiertje heb ik hem pas versneden en het resultaat was gewoon zalig....... heerlijk sappig. Met een lekkere champignonsaus erbij. De kroketjes had ik 2 dagen terug al gemaakt en in de vriezer bewaard. Daarvoor had ik iets meer dan één kilo aardappelen genomen. Laten koken en daar met de pureestamper fijngemaakt. Gekruid met peper,zout,nootmuskaat. Geen melk in de puree doen maar wel 2 eidooiers en wat boter. Ook geen eiwit indoen. De bekomen massa door een kroketmachientje doen en de rollen laten afkoelen. Dan de eiwitten even opkloppen en de kroketjes hierin rollen, nadien voorzien van paneermeel. Ik heb mijn kroketjes bewaard in de kwadraatdoos van tupperware. Die is ideaal daarvoor omdat ze dan niet te fel op elkaar liggen. Juist goed voor 2 lagen kroketten.
Aan iedereen een fijne kerstavond toegewenst en een gezellige kerst morgen. Morgen zal ik ook mijn kerstmenu meedelen met een bijpassend fotootje bij. Vanavond was het hier erg sober. Onze buren hadden ons wel aangenaam verrast bij aankomst. Ze hadden heerlijke lekkernijen aan de voordeur gezet. Allemaal met liefde door de buurvrouw huisgemaakt. Dat was echt tof en het smaakt heerlijk!
Mooie nieuwe gastvrouwgeschenken. Zeker het 15 en 29 sterrengeschenk. Ook alle mensen die aanwezig kunnen zijn op een party in januari ontvangen een mooi geschenk nl. het kleinste tweelingdoosje ter waarde van 5,15 . Moest er nog iemand zin krijgen om ook eens wat vrienden te laten genieten van alle nieuwigheden en lekkere hapjes te proeven dan mag je het altijd laten weten.
De examens lopen op zijn laatste dagen voor vele kinderen,
stilaan komt de kerstvakantie in zicht. Voor vele een leuke tijd met gezellig
samenzijn van de familie. Voor andere zijn de feestdagen misschien wat
eenzamer. Maar de invulling doe je vaak zelf.
Kortom, ook aan jullie wens ik fijne eindejaarsdagen toe en een prachtig 2012
! Dat jullie wensen mogen vervult worden en dat je nog veel kookplezier
moogt beleven.
Met nog maar enkele dagen te gaan alvorens we aan het feestmaal van Kerstmis mogen aanschuiven heb ik gisteren alvast gerepeteerd door een kerststronk te maken voor het gezin. De mijne is in 2 versies nl. ene met afwerking van pure chocolade en ene met melkchocolade want de zonen hebben verschillende smaken.
Nodig :
Voor de biscuitrol
- 5 eieren - 120 gr suiker - 150 gr zelfrijzende bloem - beetje vanilleextract (zelfgemaakte zoals eerder beschreven)
Voor de chocoladecreme
- 75 gr melkchocolade - 250 gr hoeveboter of solo of fama naar wens - 125 gr bloemsuiker - 1 zakje vanillesuiker - 1 ei
Voor de decoratie
- chocoladehagelslag of - schilfers chocolade of - geroosterde amandelschilfers Werkwijze :
De 5 eieren samen met de suiker goed mixen tot een luchtig bleek geheel. De zelfrijzende bloem zeven en eronder mengen. De bakplaat bekleden met bakpapier en hierop het deeg verdelen. Bakken in een voorverwarmde oven van 220°C gedurende ong. 10 minuten. Direct bij het uit de oven halen een keukenhanddoek nemen en deze met warm warm vochtig maken. De natte goed uitgewrongen handdoek boven op het deeg leggen en het geheel omdraaien. Bedoeling is dat handdoek nu onderaan op de keukentafel ligt en deeg van boven met hierop nog het bakpapier. Dit laatste trekken we er voorzichtig af en dan rollen we de biscuit voorzichtig op met handdoek erbij in. Deze bewerking is helemaal nodig zodat nadien onze biscuit niet zal scheuren.
Voor de crème breek je de chocolade in kleine stukjes, doe hem in de microschenkkan en laat smelten in de microgolf op zeer lage wattage ong. 1 minuutje. Roer de boter met de vanillesuiker schuimig, roer er de bloemsuiker bij alsook het gehele ei. Als allerlaatste het gehele ei. Goed mengen.
Als de biscuit goed is afgekoeld de handdoek verwijderen en besmeren met de chocoladecrème. Terug oprollen ook de buitenzijde besmeren met crème en afwerken met chocoladeschilfers naar smaak. Ook chocoladehagelslag of geroosterde amandelschilfers zijn mogelijk. Versieren met kerstdecoratie en nadien heerlijk genieten !!
Mijn jongste zoon vroeg me gisteren wanneer ik nog eens kletskoppen wou maken. Vanmorgen heb ik me dan maar aan het werk gezet en het resultaat kan je hieronder mee bekijken.
Nodig :
- 50 gr bloem (geen zelfrijzende) - 110 gr kristalsuiker - 30 gr boter - 20 ml water - 2 gr kaneel - 1 gr zout - 20 gr fijngehakte amandelschilfers (in turbochef)
Werkwijze:
Meng alle benodigdheden kort tot een glad beslagje. Doe het deeg met behulp van 2 koffielepels op een met bakpapier bekleedde bakplaat. En vorm bolletjes zo groot als knikkers. Laat voldoende ruimte, minstens 8 cm tussen de bolletjes. Tijdens het bakken lopen ze uit tot platte koekjes. Bak de kletskoppen ong. 6 minuten in een voorverwarmde oven op 220°C. Houd het bakken goed in de gaten, want de koekjes bakken heel snel aan. Schuif het bakpapier direct na het bakken van de bakplaat om af te koeken.
Enkele weken geleden heeft dit receptje in een libelle gestaan. Had dat exemplaar juist gemist, maar via een goeie vriendin is het eenvoudige receptje toch tot bij mij geraakt. Zeer eenvoudig maar wel smakelijk en enorm vlug klaar.
Nodig voor een snelle hap :
- ultra pro cocotte of voor wie dat niet heeft een vuurvast schoteltje - 1 ei - 1 eetlepel spekreepjes of hamreepjes kan ook - 1/4 tomaat of paprikareepjes kan ook - 1 eetlepel geraspte kaas - klein geutje room
Werkwijze :
Doe de spekreepjes onderaan in het potje daar bovenop doe je de tomaat in stukjes samen met de geraspte kaas en het geutje room. Breek dan het eitje en doe het er bovenop. Dek af met het dekseltje en zet 2,5 minute op 750 watt tot het eiwit gestold is. Serveer met toast of brood.
Deze namiddag vlug even appelflappen gemaakt voor de kinderen die in de examens zitten. Tijdens hun studeer pauze is het dikwijls een moment dat ze op zoek zijn naar iets zoets. Daar ik nog bladerdeeg in de ijskast had liggen was mijn keuze vlug gemaakt. Op 20 minuten tijd kon ik lekkere appelflappen op tafel zetten.
Nodig :
- 1 bladerdeeg ( is goed voor 6 appelflappen) - 1 ei - 2 appels - grove kristalsuiker
Werkwijze:
Je neemt de croustiparty en legt hem op het deeg. Met de 2 handvatjes draai je een keertje goed rond en je zult zien dat er een rondje is uit gesneden in het deeg. Dit herhaal je 6 keer. Ondertussen de appels schillen en in kleine stukjes snijden. Beetje gewone witte suiker overstrooien en goed mengen. De rondjes deeg die zijn uitgesneden leg je vervolgens één voor één op de croustiparty en vul je met 2 soeplepels appelstukjes. Met het patisserieborsteltje strijk je een beetje water aan de buitenkanten van de flappen zodat ze goed dicht blijven plakken. Leg ze op een van bakpapier voorziene bakplaat. Snij met de schaar enkele gaatjes in het deeg aan de bovenkant zodat er tijdens het bakken stoom kan ontsnappen. Doreer de flapjes door met een patisserieborsteltje wat geklust ei aan te brengen aan de bovenkant. Dit zorgt namelijk voor een mooi blinkend resultaat nadien. Bak de flapjes ong. 20 minuten op 180°C.
De croustiparty kan tevens worden gebruikt voor hartige flapjes. In bijlage geef ik u nog wat meer ideetjes.
Sinds mijn jonge jaren ben ik verzot op bokkenpootjes. Alleen wist ik niet hoe ik hier zelf moest aan beginnen tot ik vorig jaar een goed recept heb gekregen. Hierbij dank aan Ingrid. Sindsdien maak ik deze lekkernij zo af en toe want dat lusten ze hier allemaal. En lekker zijn ze. Ook leuk om eens te maken als geschenkje voor iemand. Het vraagt wel wat meer werk maar het is dan zeker ook de moeite waard wanneer je de complimentjes in ontvangst mag nemen.
BOKKENPOOTJES ( voor 50 koekjes)
GANACHE:
ingrediënten: 150 g room
50 g glucose
50 g suiker
50 g
boter
175 g fijngehakte chocolade (puur)
bereiding: Breng de room, de glucose en de suiker
samen aan de kook.
Neem het mengsel van het vuur en voeg er de
chocolade aan toe.
Let wel op dat je hierbij voorzichtig te werk gaat en probeer niet
te veel te roeren.
Wanneer de chocolade gesmolten is strooi je
de in stukjes gesneden boter over de massa en roer je ze er eveneens voorzichtig
door.
Ganache moet koel bewaard worden.
KOEKJES:
ingrediënten: 250 ml eiwit
50 gr + 125 gr suiker
375 gr broyage (=187, 5g suiker gemengd met 187,5g
amandelpoeder)
63 gr bloem (geen zelfrijzende)
geschaafde amandelen
bloemsuiker
ganache
bereiding :Klop de eiwitten en de 50 gr suiker stevig op.
De overige 125 gr suiker even opwarmen op een
bakplaat in de oven (170°). De suiker mag niet smelten.
Klop deze suiker geleidelijk onder het
opgeklopte eiwit.
De bloem en de broyage mengen en daarna kort
en voorzichtig onder het eiwit spatelen met een houten lepel.
afbakken:Met een effen spuitmondje staafjes van ongeveer 6cm op
bakpapier spuiten. Bestrooien met de bloemsuiker en de amandelschilfers.
Afbakken in een voorverwarmde oven van 170°C
gedurende 10 à 12 minuten.
Na afkoelen per twee vullen met de ganache.
Spuit de ganache met een zeer smal spuitmondje.
DOMPELEN IN DE CHOCOLADE: De bokkenpootjes kunnen nog gedompeld
worden in chocolade. Zorg er wel voor dat deze chocolade de juiste temperatuur
heeft.
Anders verkleurd de chocolade.
Smelt eerst in de microgolf
chocolade naar keuze (melk, puur of witte). Je kan de chocolade op de juiste
temperatuur krijgen
door hem te koelen met chocoladecallets.
Goed roeren tot alle callets gesmolten zijn. Maak met de chocolade een fijn
streepje op een vel bakpapier,
als het snel hard wordt en een mooie
glans heeft is de chocolade op temperatuur.
Nu kan je de uiteinden van de
bokkenpootjes soppen in de chocolade. Leg de koekjes op een bakpapier zodat de
chocolade kan verharde
Deze koekjes pot heb ik al een aantal keer eerder gemaakt om cadeau te geven. Het is zo simpel maar tegelijkertijd ook heel leuk en origineel. Bovendien is het helemaal zelf gemaakt en dat maakt het toch nog een beetje specialer. Het enige wat je nodig hebt is een glazen bokaal van 1 liter inhoud, een lint en natuurlijk de ingrediënten. Om het helemaal af te maken, maak je nog een mooie label en klaar is je originele home made cadeau. De ontvanger moet enkel nog 1 ei en 125 gr zachte boter toevoegen. Er zijn natuurlijk ook varianten op gemaakt. Zo kan je de rozijnen vervangen door cranberries of chocolade parels of m & m's. Om zelf mooie etiketten uit te printen kan je best surfen naar de site van www.leparfait.fr dan klikken bij Produits en dan klikken bij Créez votre etiquette. Je kan dan zelf tekst invullen, kleur en kadertje kiezen. Vervolgens duid je aan hoeveel etiketten je wenst uit te printen. 1 of maximum 8 tegelijk. De werkwijze van het recept geef ik u in bijlage zodat je hem meteen kan uitprinten en klaar is voor gebruik.
P.s. : Deze item heb ik reeds lang geleden op mijn blogje geplaatst maar met de feestdagen en de cadeautjestijd in het vooruitzicht leek het me leuk jullie hier nog eens aan te herinneren. Wat is er leuker dan een cadeautje met zorg uitgezocht en met liefde gemaakt. Het recept is juist goed voor 15 grote koeken of een 20 tal kleinere koekjes.
Stilletjes aan begint het einde van het jaar in zicht te komen, we beginnen al na te denken wat we op tafel zouden zetten bij de feestdagen. We hebben nog wel even tijd maar wil je uw gasten eens voorzien van een huisgemaakt feestwijntje dan wordt het nu wel tijd om dit te doen. De mijne staat sinds vanmorgen te trekken en zal dan juist op tijd klaar zijn om weer eens wat anders te presenteren.
Het recept komt uit een frans culinair magazine namelijk de Saveurs.
Nodig :
- 1 fles Côte du Rhône wijn (overal makkelijk te vinden). - 3 gedroogde vijgen - 1 kaneelstokje - 50 gr rietsuiker - 5 zwarte peperkorrels - 3 kruidnagels - 1 vanillestokje opengespleten - 15 gegrilde en gehakte amandelen - 15 gegrilde en gehakte hazelnoten (ik heb er uit de tuin, maar vind je gemakkelijk in elk warenhuis)
Doe alles tesamen in een glazen pot of zoals ik in een tupperware pot waar nadien het zeefje kan omhoog van worden getrokken). De vijgen heb ik nog wel middendoor gesneden. Laat het 5 dagen marineren en dan alles zeven. Nog 3 à 4 weken wachten alvorens te serveren en degusteren.
Dit receptje lag al zo lang te wachten om eens uit te proberen en vandaag is het er eindelijk van gekomen. Resultaat zie je op onderstaande foto en ik had dit veel eerder moeten proberen... Lekkere zachte bodem. Na het proeven gaf het me onmiddellijk nieuwe ideeën om binnenkort nog meer gebak te gaan maken met dit deeg.
Nodig voor de vlaai :
- 250 gr bloem - zout - 25 gr verse gist - 1 dl melk - 50 gr boter - 50 gr suiker
Voor de vulling : - 1 ei - 100 gr bruine suiker - 50 gr boter
Werkwijze :
Zeef de bloem met het dubbelzeefje (momenteel in de promo) in een mengkom, maak een kuiltje in het midden en strooi er wat zout omheen. Verbrokkel de gist in de lauw gemaakte melk (in microschenkkan), giet dit mengsel in het kuiltje samen met het ei, de gesmolten boter en de suiker. Meng al de ingrediënten voorzichtig door elkaar. Kneed het deeg gedurende 10 min. tot een bol. (Ik heb hier gelukkig mijn Kenwood voor ;) ) Laat dan 30 minuten rijzen op een warme plek. Ik dek mijn deeg gewoonlijk ook af met plastiekfolie. Na die tijd even terug doorkneden en laat weer 20 minuten rijzen. Rol het dan uit met de deegrol en leg het in een ronde taartvorm, prik er met een plastieken stokje in (gagets!) en maak zeker geen gaten in de bodem. Klop de suiker door het ei en giet over het deeg. Snij de boter in klontjes en leg op de suiker. Laat de vlaai gedurende 20 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 200°C. Doe na het bakken uit de taartvorm en laat afkoelen op een taartrooster.
Ik had nog een beetje deeg over en heb dan nog 2 appelbollen gemaakt. Gewoon 2 appels schillen en met de appelboor het klokkenhuis eruit halen. Een lapje deeg voorzien van een appel en mooi toedekken. 20 min bakken op 200°C. Nadat ze gebakken en afgekoeld zijn bestrooien met bloemsuiker.
Je kan dit natuurlijk kopen in de winkel en is soms vrij duur naargelang het merk. Maar meestal is dit nogal chemische brol. Veel beter kan je dit zelf maken. Het is helemaal niet moeilijk en de smaak is zoveel beter. Je maakt het gewoon met wodka. En wees gerust, je hebt maar een koffielepeltje nodig in je bereidingen, je zal de alcohol absoluut niet proeven in je bereidingen. Bovendien heeft wodka een neutrale smaak wat ideaal is. Vanille extract op basis van alcohol kan je 10 jaar bewaren.
Nodig :
6 vanillestokjes wodka confituurpotje of ander goed afsluitbaar potje
Werkwijze :
Snij de vanillestokjes overlangs door zodat de alcohol goed de smaak van de zaadjes kan opnemen. Doe de stokjes in het confituurpotje en overgiet met wodka zodat de stokjes juist onder staan. Sluit het potje en schud er eens mee. Laat het potje 8 weken trekken en wanneer je er nog eens aan denkt mag er altijd nog eens mee geschud worden.
Je zal merken dat je nooit nog gekochte vanillesuiker of vanille essence zal willen gebruiken.
Toepassingen : in yoghurt, allerhande gebak en soms ook wel bij desserten.
Een receptje dat hier al meer dan 20 jaar meegaat en het nog steeds goed doet. Dikwijls op vraag van de kinderen komt het terug op tafel.
Bovendien gemakkelijk op voorhand te maken en nadien in de oven te plaatsen.
Wat nodig :
- 1.200 kg aardappelen - 1 kg gemengd gehakt - 250 gr gerookte spekblokjes - peper, zout, nootmuskaat, selderzout - 1 bakje champignons - 2 uien - beetje peterselie - 200 gr gemalen kaas - melk
Werkwijze:
Maak allereerst een aardappelpuree. Hiervoor doe ik mijn aardappelen in kleine stukjes gesneden in de microgourmet en laat 20 min. stomen. Nadien kruiden met peper,zout, nootmuskaat, stampen met de aardappelstamper. Melk toevoegen en nog eens stampen. Dan de puree even aan de kant zetten. Doe de fijngehakte ui in de ultra pro samen met een beetje boter en zet op 800 watt gedurende 3 minuten. Indien het nog niet gaar genoeg is dan nog 1 à 2 minuten bijzetten op 800 watt. Breng de ui even over op een bord zodat ultra pro opnieuw kan worden gebruikt voor de fijngesneden champignons. Zet deze ook 3 à 4 min. op 800 watt. Dan mogen de champignons bij de ui worden gedaan. Doe de spekblokje in de ultrapro en leg het deksel erop. Zet 4 min. op 800 watt in de microgolf. Leg deze blokjes ook even op een bord zodat je nu het gehakt in de ultra pro kan doen. Weer deksel erop en zet 5 min. op 800 watt. Stamp met de tupperwarepureestamper het gehakt wat rul. Zodat je allemaal kleine stukjes krijgt. Zet nog een 3 min. terug of tot die tijd dat het gehakt voldoende gebakken is. Als dat is gebeurt mogen de spekblokjes bij het gehakt. Kruid het vlees nu met selderzout. Als alle voorbereiding gebeurt is gaat we onze ultrapro ovenschaal vullen met eerst een laag gehakt-spekblokjes, daarna een laag champignons-uimengsel, dan een laag geraspte kaas dan een laag puree. Nog 1 keer alle dezelfde lagen herhalen en eindigen met puree waar we ook wat kaasmengsel overstrooien. Zet de schaal nu op 180°C gedurende 20 min. zodat de kaas mooi gratineert. Maar nooit onder de gril plaatsen. Indien je deze ovenschaal maakt op voorhand dan de schaal niet direkt in de oven plaatsen.
Hier thuis eten wij heel graag fijngesneden rauw witloof gemengd met mayonnaise als extra groente bij deze ovenschotel.
Zelf ben ik niet zo weg van donuts maar onze jongste is hier echt gek van. Het is dan ook op zijn vraag dat ik op zoek ben gegaan hoe volgend recept juist moest gemaakt worden. Uiteindelijk heb ik gekozen om de donuts te maken volgens het recept van de Piet. Voor een eerste maal geprobeerd te hebben, voldeed het toch volledig aan de verwachting.
Nodig voor 7 donuts :
- 350 gr bloem - 25 gr verse gist - 35 gr suiker - 60 gr bakboter - 1 ei - 100 ml lauw water - kristalsuiker, bloemsuiker of glazuur naar keuze voor de afwerking
Werkwijze :
Doe de bloem, suiker, ei en de boter samen in een mengkom. Ondertussen de gist oplossen in lauw water en bij de bloem voegen. Meng alles met de kloppers van de mixer tot één geheel. Neem het deeg uit de mengkom en kneed nog zeer goed gedurende 8 minuten. Of doe zoals ik en laat de kenwood zijn werk doen. Draai uiteindelijk tot een bol en dek af met plastiekfolie en laat het deeg rijzen op een warme plaats. (Kort bij de kachel ;) ) Neem dan het deeg uit de mengkom en sla het kapot en rol het uit met de deegrol. Steek dan de vormen uit met de decoringen van tupperware of met materiaal binnen handbereik. Steek er ook een kleiner ringetje uit. Leg de donuts nog even op de bakplaat om nog verder te laten rijzen gedurende 10 minuten ongeveer.
Bak uiteindelijk de donuts in frituurolie van 180°C aan beide kanten. Laat ze uitlekken op keukenpapier en strooi er kristalsuiker op terwijl ze nog wat warm zijn.
Af en toe mag je je zelf wel eens verwennen met dit lekkere dessert vind ik zelf. Helemaal niet moeilijk om te maken als je onderstaand receptje goed volgt.
Melk + room aan de kook brengen samen met een overlangs doorgesneden vanillestokje. Ondertussen de eierdooiers + suiker goed kloppen zodat het mengsel bijna wit ziet. Zelf laat ik dit doen door mijn Kenwood maar met een handmixer met kloppers gaat dit ook wel. Het gekookte melk-room mengsel al roerend op het eierdooiermengsel gieten en goed blijven roeren. In schaaltjes gieten en deze in de ovenschaal plaatsen. Pas als de ovenschaal in de oven is gezet de bodem van de ovenschaal voorzien van lauw water. Ik doe dit steeds met mijn plantengietertje. De schaaltjes staan dus nu in een badje. Bakken tussen de 30 à 40 min. op 160° C. Na die tijd de schaaltjes uit de oven halen en het is normaal als de crème nog een beetje beweegt als het ware. Het is pas bij afkoelen dat de crème nog meer zijn vaste vorm gaat aannemen.
Wanneer de crème helemaal is afgekoeld kan je net voor het opdienen er een beetje rietsuiker overstrooien en met de keukenbrander er een mooi krakend laagje suiker opbranden. Nooit lang op voorhand doen.
Helemaal niets speciaal maar wel op zeer korte tijd klaar met de juiste keukenspullen. En smaken doet het zeker !
Nodig :
- 1 kilo aardappelen - melk voor de puree - peper, zout, nootmuskaat - 6 stokken witloof - 6 plakjes gekookte hesp - 200 gr geraspte kaas - enkele nootjes boter - melk voor de bechamelsaus - maizena - peper, zout, nootmuskaat voor de saus
Werkwijze :
De 6 stokken witloof reinigen, het voeteinde eraf snijden en overlangs snijden. Het onderste gedeelte van de microgourmet vullen met 400 ml water en het witloof in de diepste of onderste kom leggen afsluiten met het deksel en gedurende 13 minuten stomen in de microgolfoven op 800 watt. Ondertussen de aardappelen schillen en in kleinere stukken snijden. Het witloof nadien overbrengen op een schaal om te rusten en de microgourmet voorzien van nieuw water en deze keer de aardappelen in de diepe kom leggen, weer afsluiten en gaar stomen op 800 watt gedurende 20 min. Even laten narusten en dan met de pureestamper de aardappelen fijn stampen, ( het is niet nodig om de aardappel eerst in een andere kom te doen) dan pas kruiden en melk toevoegen. Nog eens doorstampen en de puree is klaar. We doen verder door de stronkjes witloof te omwikkelen van plakjes hesp. We schikken ze alvast op de ultra pro schaal en maken nu de bechamelsaus. Dit doen we door een halve liter melk in het micro schenkkan te gieten. In de microgolf plaatsen gedurende 5 min.Ondertussen in de shaker een beetje koude melk oplossen met wat maizena + peper, zout en nootmuskaat. Deze oplossing toevoegen na de 5 min. en met de klopper goed kloppen. Terug plaatsen 2 à 3 min. en de bechamelsaus is klaar. Je kan hierin nog wat geraspte kaas toevoegen en laten smelten naar eigen smaak. Ik doe dit wel altijd. De saus over de met witloof gevulde hespenrolletjes gieten. Overstrooien met geraspte kaas en hier en daar een nootje boter opleggen. De schaal gedurende 20 min. op 180°C in de oven plaatsen. Nooit onder de gril met de ultra proschalen maar dat hoeft ook helemaal niet om toch een mooi korstje te bekomen.