Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
14-12-2011
Appelflappen met de croustiparty
Deze namiddag vlug even appelflappen gemaakt voor de kinderen die in de examens zitten. Tijdens hun studeer pauze is het dikwijls een moment dat ze op zoek zijn naar iets zoets. Daar ik nog bladerdeeg in de ijskast had liggen was mijn keuze vlug gemaakt. Op 20 minuten tijd kon ik lekkere appelflappen op tafel zetten.
Nodig :
- 1 bladerdeeg ( is goed voor 6 appelflappen) - 1 ei - 2 appels - grove kristalsuiker
Werkwijze:
Je neemt de croustiparty en legt hem op het deeg. Met de 2 handvatjes draai je een keertje goed rond en je zult zien dat er een rondje is uit gesneden in het deeg. Dit herhaal je 6 keer. Ondertussen de appels schillen en in kleine stukjes snijden. Beetje gewone witte suiker overstrooien en goed mengen. De rondjes deeg die zijn uitgesneden leg je vervolgens één voor één op de croustiparty en vul je met 2 soeplepels appelstukjes. Met het patisserieborsteltje strijk je een beetje water aan de buitenkanten van de flappen zodat ze goed dicht blijven plakken. Leg ze op een van bakpapier voorziene bakplaat. Snij met de schaar enkele gaatjes in het deeg aan de bovenkant zodat er tijdens het bakken stoom kan ontsnappen. Doreer de flapjes door met een patisserieborsteltje wat geklust ei aan te brengen aan de bovenkant. Dit zorgt namelijk voor een mooi blinkend resultaat nadien. Bak de flapjes ong. 20 minuten op 180°C.
De croustiparty kan tevens worden gebruikt voor hartige flapjes. In bijlage geef ik u nog wat meer ideetjes.
Sinds mijn jonge jaren ben ik verzot op bokkenpootjes. Alleen wist ik niet hoe ik hier zelf moest aan beginnen tot ik vorig jaar een goed recept heb gekregen. Hierbij dank aan Ingrid. Sindsdien maak ik deze lekkernij zo af en toe want dat lusten ze hier allemaal. En lekker zijn ze. Ook leuk om eens te maken als geschenkje voor iemand. Het vraagt wel wat meer werk maar het is dan zeker ook de moeite waard wanneer je de complimentjes in ontvangst mag nemen.
BOKKENPOOTJES ( voor 50 koekjes)
GANACHE:
ingrediënten: 150 g room
50 g glucose
50 g suiker
50 g
boter
175 g fijngehakte chocolade (puur)
bereiding: Breng de room, de glucose en de suiker
samen aan de kook.
Neem het mengsel van het vuur en voeg er de
chocolade aan toe.
Let wel op dat je hierbij voorzichtig te werk gaat en probeer niet
te veel te roeren.
Wanneer de chocolade gesmolten is strooi je
de in stukjes gesneden boter over de massa en roer je ze er eveneens voorzichtig
door.
Ganache moet koel bewaard worden.
KOEKJES:
ingrediënten: 250 ml eiwit
50 gr + 125 gr suiker
375 gr broyage (=187, 5g suiker gemengd met 187,5g
amandelpoeder)
63 gr bloem (geen zelfrijzende)
geschaafde amandelen
bloemsuiker
ganache
bereiding :Klop de eiwitten en de 50 gr suiker stevig op.
De overige 125 gr suiker even opwarmen op een
bakplaat in de oven (170°). De suiker mag niet smelten.
Klop deze suiker geleidelijk onder het
opgeklopte eiwit.
De bloem en de broyage mengen en daarna kort
en voorzichtig onder het eiwit spatelen met een houten lepel.
afbakken:Met een effen spuitmondje staafjes van ongeveer 6cm op
bakpapier spuiten. Bestrooien met de bloemsuiker en de amandelschilfers.
Afbakken in een voorverwarmde oven van 170°C
gedurende 10 à 12 minuten.
Na afkoelen per twee vullen met de ganache.
Spuit de ganache met een zeer smal spuitmondje.
DOMPELEN IN DE CHOCOLADE: De bokkenpootjes kunnen nog gedompeld
worden in chocolade. Zorg er wel voor dat deze chocolade de juiste temperatuur
heeft.
Anders verkleurd de chocolade.
Smelt eerst in de microgolf
chocolade naar keuze (melk, puur of witte). Je kan de chocolade op de juiste
temperatuur krijgen
door hem te koelen met chocoladecallets.
Goed roeren tot alle callets gesmolten zijn. Maak met de chocolade een fijn
streepje op een vel bakpapier,
als het snel hard wordt en een mooie
glans heeft is de chocolade op temperatuur.
Nu kan je de uiteinden van de
bokkenpootjes soppen in de chocolade. Leg de koekjes op een bakpapier zodat de
chocolade kan verharde
Deze koekjes pot heb ik al een aantal keer eerder gemaakt om cadeau te geven. Het is zo simpel maar tegelijkertijd ook heel leuk en origineel. Bovendien is het helemaal zelf gemaakt en dat maakt het toch nog een beetje specialer. Het enige wat je nodig hebt is een glazen bokaal van 1 liter inhoud, een lint en natuurlijk de ingrediënten. Om het helemaal af te maken, maak je nog een mooie label en klaar is je originele home made cadeau. De ontvanger moet enkel nog 1 ei en 125 gr zachte boter toevoegen. Er zijn natuurlijk ook varianten op gemaakt. Zo kan je de rozijnen vervangen door cranberries of chocolade parels of m & m's. Om zelf mooie etiketten uit te printen kan je best surfen naar de site van www.leparfait.fr dan klikken bij Produits en dan klikken bij Créez votre etiquette. Je kan dan zelf tekst invullen, kleur en kadertje kiezen. Vervolgens duid je aan hoeveel etiketten je wenst uit te printen. 1 of maximum 8 tegelijk. De werkwijze van het recept geef ik u in bijlage zodat je hem meteen kan uitprinten en klaar is voor gebruik.
P.s. : Deze item heb ik reeds lang geleden op mijn blogje geplaatst maar met de feestdagen en de cadeautjestijd in het vooruitzicht leek het me leuk jullie hier nog eens aan te herinneren. Wat is er leuker dan een cadeautje met zorg uitgezocht en met liefde gemaakt. Het recept is juist goed voor 15 grote koeken of een 20 tal kleinere koekjes.
Stilletjes aan begint het einde van het jaar in zicht te komen, we beginnen al na te denken wat we op tafel zouden zetten bij de feestdagen. We hebben nog wel even tijd maar wil je uw gasten eens voorzien van een huisgemaakt feestwijntje dan wordt het nu wel tijd om dit te doen. De mijne staat sinds vanmorgen te trekken en zal dan juist op tijd klaar zijn om weer eens wat anders te presenteren.
Het recept komt uit een frans culinair magazine namelijk de Saveurs.
Nodig :
- 1 fles Côte du Rhône wijn (overal makkelijk te vinden). - 3 gedroogde vijgen - 1 kaneelstokje - 50 gr rietsuiker - 5 zwarte peperkorrels - 3 kruidnagels - 1 vanillestokje opengespleten - 15 gegrilde en gehakte amandelen - 15 gegrilde en gehakte hazelnoten (ik heb er uit de tuin, maar vind je gemakkelijk in elk warenhuis)
Doe alles tesamen in een glazen pot of zoals ik in een tupperware pot waar nadien het zeefje kan omhoog van worden getrokken). De vijgen heb ik nog wel middendoor gesneden. Laat het 5 dagen marineren en dan alles zeven. Nog 3 à 4 weken wachten alvorens te serveren en degusteren.
Dit receptje lag al zo lang te wachten om eens uit te proberen en vandaag is het er eindelijk van gekomen. Resultaat zie je op onderstaande foto en ik had dit veel eerder moeten proberen... Lekkere zachte bodem. Na het proeven gaf het me onmiddellijk nieuwe ideeën om binnenkort nog meer gebak te gaan maken met dit deeg.
Nodig voor de vlaai :
- 250 gr bloem - zout - 25 gr verse gist - 1 dl melk - 50 gr boter - 50 gr suiker
Voor de vulling : - 1 ei - 100 gr bruine suiker - 50 gr boter
Werkwijze :
Zeef de bloem met het dubbelzeefje (momenteel in de promo) in een mengkom, maak een kuiltje in het midden en strooi er wat zout omheen. Verbrokkel de gist in de lauw gemaakte melk (in microschenkkan), giet dit mengsel in het kuiltje samen met het ei, de gesmolten boter en de suiker. Meng al de ingrediënten voorzichtig door elkaar. Kneed het deeg gedurende 10 min. tot een bol. (Ik heb hier gelukkig mijn Kenwood voor ;) ) Laat dan 30 minuten rijzen op een warme plek. Ik dek mijn deeg gewoonlijk ook af met plastiekfolie. Na die tijd even terug doorkneden en laat weer 20 minuten rijzen. Rol het dan uit met de deegrol en leg het in een ronde taartvorm, prik er met een plastieken stokje in (gagets!) en maak zeker geen gaten in de bodem. Klop de suiker door het ei en giet over het deeg. Snij de boter in klontjes en leg op de suiker. Laat de vlaai gedurende 20 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 200°C. Doe na het bakken uit de taartvorm en laat afkoelen op een taartrooster.
Ik had nog een beetje deeg over en heb dan nog 2 appelbollen gemaakt. Gewoon 2 appels schillen en met de appelboor het klokkenhuis eruit halen. Een lapje deeg voorzien van een appel en mooi toedekken. 20 min bakken op 200°C. Nadat ze gebakken en afgekoeld zijn bestrooien met bloemsuiker.
Je kan dit natuurlijk kopen in de winkel en is soms vrij duur naargelang het merk. Maar meestal is dit nogal chemische brol. Veel beter kan je dit zelf maken. Het is helemaal niet moeilijk en de smaak is zoveel beter. Je maakt het gewoon met wodka. En wees gerust, je hebt maar een koffielepeltje nodig in je bereidingen, je zal de alcohol absoluut niet proeven in je bereidingen. Bovendien heeft wodka een neutrale smaak wat ideaal is. Vanille extract op basis van alcohol kan je 10 jaar bewaren.
Nodig :
6 vanillestokjes wodka confituurpotje of ander goed afsluitbaar potje
Werkwijze :
Snij de vanillestokjes overlangs door zodat de alcohol goed de smaak van de zaadjes kan opnemen. Doe de stokjes in het confituurpotje en overgiet met wodka zodat de stokjes juist onder staan. Sluit het potje en schud er eens mee. Laat het potje 8 weken trekken en wanneer je er nog eens aan denkt mag er altijd nog eens mee geschud worden.
Je zal merken dat je nooit nog gekochte vanillesuiker of vanille essence zal willen gebruiken.
Toepassingen : in yoghurt, allerhande gebak en soms ook wel bij desserten.
Een receptje dat hier al meer dan 20 jaar meegaat en het nog steeds goed doet. Dikwijls op vraag van de kinderen komt het terug op tafel.
Bovendien gemakkelijk op voorhand te maken en nadien in de oven te plaatsen.
Wat nodig :
- 1.200 kg aardappelen - 1 kg gemengd gehakt - 250 gr gerookte spekblokjes - peper, zout, nootmuskaat, selderzout - 1 bakje champignons - 2 uien - beetje peterselie - 200 gr gemalen kaas - melk
Werkwijze:
Maak allereerst een aardappelpuree. Hiervoor doe ik mijn aardappelen in kleine stukjes gesneden in de microgourmet en laat 20 min. stomen. Nadien kruiden met peper,zout, nootmuskaat, stampen met de aardappelstamper. Melk toevoegen en nog eens stampen. Dan de puree even aan de kant zetten. Doe de fijngehakte ui in de ultra pro samen met een beetje boter en zet op 800 watt gedurende 3 minuten. Indien het nog niet gaar genoeg is dan nog 1 à 2 minuten bijzetten op 800 watt. Breng de ui even over op een bord zodat ultra pro opnieuw kan worden gebruikt voor de fijngesneden champignons. Zet deze ook 3 à 4 min. op 800 watt. Dan mogen de champignons bij de ui worden gedaan. Doe de spekblokje in de ultrapro en leg het deksel erop. Zet 4 min. op 800 watt in de microgolf. Leg deze blokjes ook even op een bord zodat je nu het gehakt in de ultra pro kan doen. Weer deksel erop en zet 5 min. op 800 watt. Stamp met de tupperwarepureestamper het gehakt wat rul. Zodat je allemaal kleine stukjes krijgt. Zet nog een 3 min. terug of tot die tijd dat het gehakt voldoende gebakken is. Als dat is gebeurt mogen de spekblokjes bij het gehakt. Kruid het vlees nu met selderzout. Als alle voorbereiding gebeurt is gaat we onze ultrapro ovenschaal vullen met eerst een laag gehakt-spekblokjes, daarna een laag champignons-uimengsel, dan een laag geraspte kaas dan een laag puree. Nog 1 keer alle dezelfde lagen herhalen en eindigen met puree waar we ook wat kaasmengsel overstrooien. Zet de schaal nu op 180°C gedurende 20 min. zodat de kaas mooi gratineert. Maar nooit onder de gril plaatsen. Indien je deze ovenschaal maakt op voorhand dan de schaal niet direkt in de oven plaatsen.
Hier thuis eten wij heel graag fijngesneden rauw witloof gemengd met mayonnaise als extra groente bij deze ovenschotel.
Zelf ben ik niet zo weg van donuts maar onze jongste is hier echt gek van. Het is dan ook op zijn vraag dat ik op zoek ben gegaan hoe volgend recept juist moest gemaakt worden. Uiteindelijk heb ik gekozen om de donuts te maken volgens het recept van de Piet. Voor een eerste maal geprobeerd te hebben, voldeed het toch volledig aan de verwachting.
Nodig voor 7 donuts :
- 350 gr bloem - 25 gr verse gist - 35 gr suiker - 60 gr bakboter - 1 ei - 100 ml lauw water - kristalsuiker, bloemsuiker of glazuur naar keuze voor de afwerking
Werkwijze :
Doe de bloem, suiker, ei en de boter samen in een mengkom. Ondertussen de gist oplossen in lauw water en bij de bloem voegen. Meng alles met de kloppers van de mixer tot één geheel. Neem het deeg uit de mengkom en kneed nog zeer goed gedurende 8 minuten. Of doe zoals ik en laat de kenwood zijn werk doen. Draai uiteindelijk tot een bol en dek af met plastiekfolie en laat het deeg rijzen op een warme plaats. (Kort bij de kachel ;) ) Neem dan het deeg uit de mengkom en sla het kapot en rol het uit met de deegrol. Steek dan de vormen uit met de decoringen van tupperware of met materiaal binnen handbereik. Steek er ook een kleiner ringetje uit. Leg de donuts nog even op de bakplaat om nog verder te laten rijzen gedurende 10 minuten ongeveer.
Bak uiteindelijk de donuts in frituurolie van 180°C aan beide kanten. Laat ze uitlekken op keukenpapier en strooi er kristalsuiker op terwijl ze nog wat warm zijn.
Af en toe mag je je zelf wel eens verwennen met dit lekkere dessert vind ik zelf. Helemaal niet moeilijk om te maken als je onderstaand receptje goed volgt.
Melk + room aan de kook brengen samen met een overlangs doorgesneden vanillestokje. Ondertussen de eierdooiers + suiker goed kloppen zodat het mengsel bijna wit ziet. Zelf laat ik dit doen door mijn Kenwood maar met een handmixer met kloppers gaat dit ook wel. Het gekookte melk-room mengsel al roerend op het eierdooiermengsel gieten en goed blijven roeren. In schaaltjes gieten en deze in de ovenschaal plaatsen. Pas als de ovenschaal in de oven is gezet de bodem van de ovenschaal voorzien van lauw water. Ik doe dit steeds met mijn plantengietertje. De schaaltjes staan dus nu in een badje. Bakken tussen de 30 à 40 min. op 160° C. Na die tijd de schaaltjes uit de oven halen en het is normaal als de crème nog een beetje beweegt als het ware. Het is pas bij afkoelen dat de crème nog meer zijn vaste vorm gaat aannemen.
Wanneer de crème helemaal is afgekoeld kan je net voor het opdienen er een beetje rietsuiker overstrooien en met de keukenbrander er een mooi krakend laagje suiker opbranden. Nooit lang op voorhand doen.
Helemaal niets speciaal maar wel op zeer korte tijd klaar met de juiste keukenspullen. En smaken doet het zeker !
Nodig :
- 1 kilo aardappelen - melk voor de puree - peper, zout, nootmuskaat - 6 stokken witloof - 6 plakjes gekookte hesp - 200 gr geraspte kaas - enkele nootjes boter - melk voor de bechamelsaus - maizena - peper, zout, nootmuskaat voor de saus
Werkwijze :
De 6 stokken witloof reinigen, het voeteinde eraf snijden en overlangs snijden. Het onderste gedeelte van de microgourmet vullen met 400 ml water en het witloof in de diepste of onderste kom leggen afsluiten met het deksel en gedurende 13 minuten stomen in de microgolfoven op 800 watt. Ondertussen de aardappelen schillen en in kleinere stukken snijden. Het witloof nadien overbrengen op een schaal om te rusten en de microgourmet voorzien van nieuw water en deze keer de aardappelen in de diepe kom leggen, weer afsluiten en gaar stomen op 800 watt gedurende 20 min. Even laten narusten en dan met de pureestamper de aardappelen fijn stampen, ( het is niet nodig om de aardappel eerst in een andere kom te doen) dan pas kruiden en melk toevoegen. Nog eens doorstampen en de puree is klaar. We doen verder door de stronkjes witloof te omwikkelen van plakjes hesp. We schikken ze alvast op de ultra pro schaal en maken nu de bechamelsaus. Dit doen we door een halve liter melk in het micro schenkkan te gieten. In de microgolf plaatsen gedurende 5 min.Ondertussen in de shaker een beetje koude melk oplossen met wat maizena + peper, zout en nootmuskaat. Deze oplossing toevoegen na de 5 min. en met de klopper goed kloppen. Terug plaatsen 2 à 3 min. en de bechamelsaus is klaar. Je kan hierin nog wat geraspte kaas toevoegen en laten smelten naar eigen smaak. Ik doe dit wel altijd. De saus over de met witloof gevulde hespenrolletjes gieten. Overstrooien met geraspte kaas en hier en daar een nootje boter opleggen. De schaal gedurende 20 min. op 180°C in de oven plaatsen. Nooit onder de gril met de ultra proschalen maar dat hoeft ook helemaal niet om toch een mooi korstje te bekomen.
Met deze koudere en mistige dagen vind ik het altijd het geschikte moment om nog eens een lekkere warme erwtensoep te maken. Door het jaar zul je mij deze niet vlug weten maken. Maar éénmaal de dagen wat korter worden en de koude aanbreekt dan vind ik het zalig om te genieten van zo'n lekkere soep.
De groenten schoonmaken en in kleine stukken snijden. Echt heel fijn hoeft het nu ook niet te zijn vermits de soep toch wordt gemixt als ze gaar is. Vervolgens boter laten smelten in de kookpot en hierin al de groenten doen. Een tijdje laten aanstoven, de erwten tenslotte nog toevoegen en de kruiden alsook de bouillonblokjes. Bevochtigen met water en deksel op de pot doen. Goed laten koken tot alle groenten gaar zijn. Even de mixer door de soep doen en afwerken met de rauwe gerookte spekblokjes en de rookworst die je van tevoren in kleine schijfjes hebt gesneden. Nadat deze vleeswaren zijn toegevoegd laat ik de soep nog even op het vuur staan zodat mijn spekblokjes garen.
Nota: Ook lekker hierbij zijn blokjes stokbrood die je even hebt opgebakken in olie. Laat de kou maar komen........ ;)
Ik heb mijn soep hier opgedient in de kleine ultra pro kommetjes die momenteel in de kerstfolder van tupperware staan.
Gisteren vlug een dessertje gemaakt voor het gezin. Ik had nog een potje mascarpone staan en daarom is een een simpele tiramisu geworden. Niks speciaals maar toch nog altijd even lekker.
Nodig :
- 250 gr mascarpone - 50 gr bloemsuiker - 2 eidooiers - 1 eiwit - vingerkoekjes of amarettini (kleine amandelkoekjes) - wat koffie - en een beetje amaretto
Werkwijze :
Klop de eidooiers staan met de bloemsuiker goed wit schuimig in de speedychef. Voeg dan de mascarpone toe. Roer nog eens goed om. En doe dan een dopje amaretto bij de bereiding. Ondertussen het eiwit goed stijfkloppen in de vier-in-één kan. En als laatste toevoegen aan de bereiding. In een schaal naar keuze doen je dan de vingerkoekjes of in mijn geval waren dat deze keer de amarettinikoekjes, besprenkel ze met wat koffie. Doe er dan een laag van het mascarpone mengsel bovenop. Weer een laagje koekjes en weer een laag mascarpone mengsel. Laten opstijven in de koelkast ong. 2 uren. Afwerken met cacacopoeder of in mijn geval met wat gesmolten chocolade. Ik heb hiervoor horizontale strepen getrokken op het mengsel en dan met een tandenstoker er vertickaal overheen gegaan. Zo krijg je een mooi contrast.
Afgelopen zaterdag gaan winkelen. Eenmaal terug thuis waren er hier nogal hongerige magen en het moest snel gaan. Met deze heerlijke pasta had ik in enkele minuten een volwaardige maaltijd op tafel staan. (In minder dan een kwartier)
Nodig:
500 gr brede lintpasta (tagiatelli) 1 pakje knorr currysaus een pakje fijngesneden soepgroenten beetje melk 250 ml room 1 visbouillonblokje peper,zout grote garnalen
Werkwijze:
De pasta in de pastakoker doen vullen met koud water. De tijd die op de verpakking staat + 5 min. extra. In mijn geval was dat 13 min. instellen op de microgolf op 800 watt.( De pastakoker zonder deksel in de microgolf plaatsen.) Ondertussen de saus maken. Hiervoor heb ik de wok gebruikt. Beetje olijfolie in de wok en warm laten worden. De soepgroenten opbakken. Kruiden met peper en zout. De currypoeder + 250 ml room en beetje melk toevoegen en goed roeren. Het bouillonblokje ook toevoegen. Als laatste de garnalen. Het vuur mag dan af worden uitgezet. De klaargemaakte pasta ondermengen en je hebt in geen tijd een heerlijke maaltijd op tafel staan. Lekker met een glaasje witte wijn erbij.
Het is weekend en dan heeft een mens al eens wat meer tijd om wat nieuws uit te proberen. Bij mij zat er al langer in mijn hoofd om graag eens te experimenteren met de nieuwe siliconen snoepjesvorm, om er pralines mee te maken. Na wat rondgesnuffeld te hebben op het internet ben ik dan zelf aan te slag gegaan.
Nodig voor 24 pralines :
250 gr pure chocolade (callets van callebaut - Jacques chocolade)
30 ml room (vetgehalte 30%)
smaakmaker ( bij mij was dat Frangelico likeur maar dat kan even goed Amaretti zijn of iets naar eigen goesting)
Werkwijze :
Pralines maken bestaat uit 3 delen: namelijk 1 ste laag chocolade dat later de bovenkant vormt, 2 de laag is de vulling en 3 de laag vormt later de onderkant van de praline.
Micro schenkkan nemen en hierin 100 gr callets (chocolade) doen en smelten op laagste stand. Bij mij is dat 320 Watt gedurende 2 minuten. Roeren en een half minuutje laten rusten. Dan 50 gr verse callets toevoegen en weer roeren tot alles goed gesmolten is. Indien dat niet zou zijn dan nog 30 sec. terug in de microgolf zetten op laagste stand. De siliconen snoepjes vorm opvullen met de gesmolten chocolade nu. Goed heen en weer bewegen met de vorm zodat de chocolade zich mooi verdeeld. Het teveel aan chocolade terug uit de vorm laten lopen in uw schenkkannetje. De vorm even wegzetten in de koelkast. Ongeveer een kwartier. Ondertussen kan je de vulling maken. De gesmolten chocolade die ik overhad van mijn eerste laagje daar heb ik nu de 30 ml room aan toegevoegd en goed gemengd. Indien nodig zet je de inhoud nog terug even in de microgolf gedurende 30 sec. op de laagste wattage (320 watt). Dan voeg je uw likeur naar keuze toe. Bij mij is dit de Frangelico likeur (Italiaanse hazelnootlikeur). Weer goed mengen en de vulling met behulp van een lepeltje in de snoepjesvorm verdelen. Niet helemaal tot aan de bovenkant want daar moet straks onze afdekchocolade opkomen. Zet de vorm met de vulling weer terug in de koelkast zodat deze wat kan opstijven. Ongeveer een half uurtje. Als laatste moeten we nu de onderkant van de praline afwerken dit doen we door weer chocolade te smelten op de laagste wattage. Hiervoor gebruik ik 75 gr callets, doe ze in de microschenkkan en zet 2 min. op 320 watt. Roeren en dan de overige 25 gr niet gesmolten callets toevoegen en eronder roeren. Dit doen we om de chocolade te temperen. Dat alles dient ervoor dat onze chocolade zal mooi blinken nadien. Wanneer je direkt 100 gr ineens zou smelten kan het zijn dat je chocolade te heet wordt of gaat uitslagen nadien bij het afkoelen. Daarom is het belangrijk dat je nooit alles ineens smelt maar altijd maar een gedeelte en dan terug afkoelt door er koude chocolade terug bij te voegen. De laatste gesmolten chocolade mag nu over onze vulling worden gegoten, mooi afstrijken met de smalle spatel en we zetten onze vorm terug in de koelkast gedurende een half uurtje. Dan komt het moment waarnaar ik het meeste had uitgekeken. Namelijk dat mijn pralines gelukt waren. Je neemt een bord en duwt langs de onderkant van de siliconen vorm de pralines er nu voorzichtig uit. Wanneer dat het goed lukt mag je terecht fier zijn over je resultaat. En of ..... ik blij was. Ik was supercontent. Ik heb onmiddellijk geproefd of ook mijn vulling oké was. En dat zat allemaal goed. Resultaat is dat mijn avondje geslaagd was. Het doet mij verlangen om nog meer vullingen te gaan uitproberen in de toekomst. Het zal zeker niet de laatste keer geweest zijn dat ik pralines heb gemaakt.
Een echt feestsoepje wat zeker in de smaak zal vallen bij je gasten is volgend receptje :
Nodig :
- 1 ui - 400 gr knolselder - 500 gr wortelen - 2 kippenbouillonblokjes - peper en zout
Werkwijze :
Hak de ui fijn in de quickchef of turbomax. Zelfde voor de wortelen en knolselder. Eventueel kan je de knolselder ook met het koksmes in kleinere stukken snijden. Neem de ultra pro en doe hierin de ui, sluit met het deksel. Zet hem 2 min. op 800 watt in de microgolf. Voeg dan de knolselder en de wortelen toe en zet terug 7 min. op 800 watt met gesloten deksel steeds. Roer een keer en terug in de microgolf zetten ong. 8 min. dan 1 liter kokend water toevoegen samen met de bouillonblokjes en peper en zout. Nog 3 minuten terugzetten op 800 watt en dan mixen. Opdienen in een mooi bordje en afwerken met peterseliesnippers.
Ook heerlijk hierbij is wat snippers van gerookte heilbot of gerookte zalm. Vooral als het wat feestelijk mag zijn. Een wolkje van room kan ook nog maar is alleen voor de liefhebbers.
De nieuwe ultra cocottes van 250 of 500 ml die tijdelijk in de verkoop zijn bij tupperware zijn ook ideaal om de soep in op te dienen. Je kan dan eventueel ook nog een velletje bladerdeeg over de cocotte leggen, bestrijken met eigeel en nog even in de oven zetten. Zo krijg je een mooi opgeblazen krokant laagje boven je soep.
Vandaag in in minimum van tijd 24 kleine petit fours gebakken met de nieuwe snoepjes-pralinevorm van tupperware. Wie hem nog in zijn bezit wil krijgen heeft nog kans tot 30/12/11 om hem aan te kopen want daarna is de kerstfolder gedaan. Bij aankoop van zulke siliconen vorm zit een blad boordevol receptjes voor de vorm. Had al één keer iets van het receptenblad uitgeprobeerd en vond het ook toen heel geslaagd nl. de chococos. Vandaag heb ik de mini- mini cakejes uitgeprobeerd en dat is me heel goed bevallen.
Nodig voor 24 mini snoepjes hetzij 24 mini cakes
- 1 eiwit - 30 gr bruine suiker - 30 ml bloem ( = 15 gr bloem) - 2 ml bitter amandelaroma - 5 ml amandelpoeder - 30 gr gesmolten boter
Werkwijze :
Meng in de Turbomax met behulp van de kloppers het eiwit met de bruine suiker. Voeg vervolgens de overige ingrediënten in de hierboven opgesomde volgorde toe en meng opnieuw. Verdeel het deeg over alle vormpjes van de multiflex mini snoepjes. Laat bakken gedurende 14 minuten op 180°C in een voorverwarmde oven. Laat 5 min. rusten alvorens te ontvormen.
Dit recept vond ik laatst terug bij de appelenboer in Oud-Turnhout. En gisteren vond ik dat het tijd werd om het eens uit te testen. Het is inderdaad snel klaar en ideaal te bereiden in de nieuwe siliconen princessevorm van 20 cm doorsnede. Voor diegene die deze nog niet hebben dan kan het ook wel in een springvorm. De smaak is echt wel lekker. En voor herhaling vatbaar.
Nodig :
- 250 gr bloem (geen zelfrijzende) - 250 gr (riet)suiker - 150 gr havermout - 200 gr gesmolten boter - 4 à 5 appels - kaneel
Werkwijze :
Schil de appels, snij ze klein en bestrooi met kaneel, meng alle ingrediënten behalve de appels. Leg een bakpapier in de princessevorm. Dit dient om de taart zonder brokken nadien uit de vorm te krijgen. Idem bij een springvorm. Bekleed met het kruimelbeslag (3/4 de deel) de randen en de bodem van de vorm. Doe de appels erop en strooi de rest van het kruimelbeslag erover. Bak de taart in de oven op 180 °C gedurende een uur. Ook lekker met een bolletje vanilleroomijs erbij.
De nieuwe promofolder voor de periode 28/11 t/m 31/12/2011
De folder met geschenken is bekend voor de laatste maand van het jaar. In de verkoop tijdelijk opnieuw het dubbelzeefje. Zelf heb ik dit al heel lang in mijn bezit en ik zelf ben daar heel enthousiast over. Heel gemakkelijk om bloem fijn te zeven maar ook om bloemsuiker over taarten te strooien. Voor de kleinste is er de Stencil Art. Wie vlug is kan hem nog in huis halen voor de komst van de goede Sint. Ook de junior wok uit de chef series is een mooie aanbieding.
Eens wat anders dan de meest voor de hand liggende confituren zoals appels, peren, braambessen, kersen en noem maar op. Ik kende het recept eerst niet maar bij tupperware worden er geregeld receptjes meegedeeld en zo ben ik in de ban geraakt van deze heerlijke zachte confituur. Men kan deze verder gebruiken om bij in brooddeeg te doen. Heerlijk bij een kaasschotel. Of ook wel in koekjesdeeg smaakt de confituur lekker. Maar ook gewoon zo op de boterham komt hij best tot zijn recht.
Nodig :
1 kg pompoen 600 gr suiker 2 appelsienen 4 kaneelstokjes
Werkwijze:
Kuis de pompoen door hem te schillen en van zijn pitten te ontdoen. Snij in dobbelsteentjes. Voeg de suiker, het sap van 1 appelsien en de schillen van 2 appelsien en de kaneelstokjes bij de pompoen. Doe alles in de ultra pro. Zet het geheel in de microgolf gedurende 10 min. op 800 Watt. Roer goed en zet het geheel terug tot het goed gaar is.(Bij mij duurde het 25 min.) Pas de kooktijden aan zodat de pompoen niet overkookt. Verwijder vervolgens de appelsienschillen en de kaneelstokjes. Draai de confituur door de pass-vite en bewaar in confituurpotjes en draai goed was terwijl de confituur nog goed warm is.