Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
27-12-2011
Boeuf Bourguignon
In het land van zon en wijn kan het niet ontbreken om hiervan gebruik te maken. Vandaag bij ons dus geen gewoon stoofvlees maar veel liever "Boeuf Bourguignon". Lievelingskost van ons allemaal. Ook de zon is hier volop van de partij. We voelen ons weer echt thuis !
Nodig voor de Boeuf Bourguignon :
1 kg stoofvlees 250 gr gerookte spekblokjes 1 grote ajuin 1 rode paprika en 1 groene paprika 2 teentjes knoflook 250 gr champignons 4 wortelen 1 fles rode wijn van 750 ml boter om vlees aan te korsten beetje bloem beetje tomatenpuree 4 blaadjes laurier 4 takjes thym zout en peper bindmiddel gehakte peterselie
Werkwijze:
Boter in de kookpot laten smelten. Dan vlees deel per deel laten bruinen. Als dit gebeurt is even het vlees overbrengen in een andere kom en dan de ajuin aanstoven. De in blokjes gesneden wortelen en paprika's toevoegen en mee laten stoven. Vervolgens het vlees terug toevoegen en kruiden met peper en zout. Beetje bloem overstrooien (dient later als bindmiddel) Ook beetje tomatenpuree (concentraat) toevoegen. Overgieten met fles rode wijn en laurier en thym toevoegen.Nu goed laten garen op een heel laag vuurtje of op de kachel. Mag 2 tot 3 uren zijn. Een half uurtje voor het einde de in stukjes gesneden champignons toevoegen. Mee laten garen en een tien minuten voor het einde bindmiddel toevoegen. Ik gebruik hiervoor bruine maïzena. Als afwerking voeg ik nog gehakte peterselie toe. Hiervoor heb ik de turbomax gebruikt. Dat gaat supersnel.
Vandaag hebben wij de boeuf bourgignon gegeten met gekookte aardappelen en romanesco bloemkool. Maar ook lekker is rijst of pasta of frieten of gewoon stokbrood erbij. De romanesco bloemkool heb ik 12 minuten gestoomd in de micro gourmet en er dan een lekker wit sausje bij gemaakt door 300 ml melk te verwarmen op 800 watt gedurende 2 min. samen met een kruidenbouillonblokje. Ondertussen in de shaker wat koude melk binden met maïzena en kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Na 2 minuten de binding toevoegen en goed roeren met de klopper, nog 2 minuten terugzetten op 800 watt en weer roeren. Klaar is het sausje en kan je dan over de bloemkool gieten. Bon appétit.