Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
03-01-2012
Driekoningentaart
Tradities zijn er om in ere te houden. Volgend recept is een traditionele Franse amandeltaart die ze hier op 6 januari eten n.a.v. Driekoningen. Ook wel Galette des Rois genoemd. Overal waar je nu in de winkel binnenstapt is het bij de supermarkt of bij de bakkers, men treft deze taart overvloedig aan. Met meestal een kartonnen kroontje bij en natuurlijk ook een stenen beeldje dat verstopt zit in de taart. Wie het stuk taart eet waar het stenen beeldje inzit is die dag de koning en mag de kroon opzetten. De prijzen die ze voor zulke taart vragen variëren van ong. 2 bij de discountwinkel tot wel 18 bij de bakker. Daar ik veel liever mijn eigen taarten bak deel ik mijn receptje ook graag aan jullie mee. En je zal zien dat het helemaal niet moeilijk is om op een korte tijd een heerlijkheid op tafel te zetten.
Nodig :
- 2 stukken kant en klare ronde bladerdeeg - 125 gr boter (goei boter of solo) - 125 gr suiker - 125 gr amandelpoeder - 1 zakje vanillesuiker - 40 gr maïzena of bloem naar keuze - 3 eieren ( 2 dienen voor in het deeg en 1 voor op deeg )
Verder ook nog voor de patisseriecrème:
- 500 ml melk - 2 eieren - 85 gr vanillepuddingpoeder - 100 gr suiker - 1 zakje vanillesuiker - 150 ml melk voor de binding
Werkwijze :
Leg een bakpapier op de bakplaat en leg daar het taartdeeg op. Strijk de buitenkant in met losgeklopt eigeel. Maak dan de vulling. Meng de op kamertemperatuur gezette boter samen met de suiker en de amandelpoeder alsook de vanillesuiker tot een homogeen mengsel. Voeg dan de 2 eitjes samen met de bloem toe en meng verder. Maak ook de patisseriecrème op de tupperwaremanier. Door 500 ml melk te verwarmen in de microschenkkan in de microgolf op 750 watt gedurende 3 à 3.5 min. De binding doe je in de shaker door de 150 ml melk te mengen met de 2 eieren, 85 gr vanillepuddingpoeder, suiker en vanillesuiker. Goed schudden en als na 3 min. het belletje van de microgolf gaat mag de binding bij de melk. Goed kloppen en de microgolfkan nu nog ong. 3 minuten terugzetten. De pudding is nu klaar. Laten afkoelen en dan mag deze bij het eerder gemaakte amandelmengsel. De massa nu op de taartbodem smeren met de spatel. Het 2 de taartdeeg mag nu op de taart worden gelegd en dan kan je met een vork horzintale en vertikale strepen maken op de bovenkant ter versiering of ik heb deze keer er een bloemversiering in gemaakt met behulp van een mes. Niet vergeten om met een vork rond de buitenkant van de taart te gaan en goed plat drukken. Zodat de 2 degen goed aanéén gaan kleven en er geen vulling kan uitlopen. Als laatste de bovenkant instrijken met losgeklopt eigeel m.b.v. het patisserieborsteltje.
Bakken in een voorverwarmde oven van 200° C gedurende 15 min. , dan de temperatuur verlagen naar 180°C en nog 20 min verder bakken. Indien je een kroontje hebt kan deze nadien bovenop de taart.
Onze jongste zoon Wessel had gisteren het stenen beeldje in zijn stuk en was de koning ! Laat het smaken.
Deze laatste foto is mijn driekoningentaart van vorig jaar.