Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
01-12-2011
Suikervlaai + Appelbollen
Dit receptje lag al zo lang te wachten om eens uit te proberen en vandaag is het er eindelijk van gekomen. Resultaat zie je op onderstaande foto en ik had dit veel eerder moeten proberen... Lekkere zachte bodem. Na het proeven gaf het me onmiddellijk nieuwe ideeën om binnenkort nog meer gebak te gaan maken met dit deeg.
Nodig voor de vlaai :
- 250 gr bloem - zout - 25 gr verse gist - 1 dl melk - 50 gr boter - 50 gr suiker
Voor de vulling : - 1 ei - 100 gr bruine suiker - 50 gr boter
Werkwijze :
Zeef de bloem met het dubbelzeefje (momenteel in de promo) in een mengkom, maak een kuiltje in het midden en strooi er wat zout omheen. Verbrokkel de gist in de lauw gemaakte melk (in microschenkkan), giet dit mengsel in het kuiltje samen met het ei, de gesmolten boter en de suiker. Meng al de ingrediënten voorzichtig door elkaar. Kneed het deeg gedurende 10 min. tot een bol. (Ik heb hier gelukkig mijn Kenwood voor ;) ) Laat dan 30 minuten rijzen op een warme plek. Ik dek mijn deeg gewoonlijk ook af met plastiekfolie. Na die tijd even terug doorkneden en laat weer 20 minuten rijzen. Rol het dan uit met de deegrol en leg het in een ronde taartvorm, prik er met een plastieken stokje in (gagets!) en maak zeker geen gaten in de bodem. Klop de suiker door het ei en giet over het deeg. Snij de boter in klontjes en leg op de suiker. Laat de vlaai gedurende 20 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 200°C. Doe na het bakken uit de taartvorm en laat afkoelen op een taartrooster.
Ik had nog een beetje deeg over en heb dan nog 2 appelbollen gemaakt. Gewoon 2 appels schillen en met de appelboor het klokkenhuis eruit halen. Een lapje deeg voorzien van een appel en mooi toedekken. 20 min bakken op 200°C. Nadat ze gebakken en afgekoeld zijn bestrooien met bloemsuiker.