Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
28-11-2011
Donuts
Zelf ben ik niet zo weg van donuts maar onze jongste is hier echt gek van. Het is dan ook op zijn vraag dat ik op zoek ben gegaan hoe volgend recept juist moest gemaakt worden. Uiteindelijk heb ik gekozen om de donuts te maken volgens het recept van de Piet. Voor een eerste maal geprobeerd te hebben, voldeed het toch volledig aan de verwachting.
Nodig voor 7 donuts :
- 350 gr bloem - 25 gr verse gist - 35 gr suiker - 60 gr bakboter - 1 ei - 100 ml lauw water - kristalsuiker, bloemsuiker of glazuur naar keuze voor de afwerking
Werkwijze :
Doe de bloem, suiker, ei en de boter samen in een mengkom. Ondertussen de gist oplossen in lauw water en bij de bloem voegen. Meng alles met de kloppers van de mixer tot één geheel. Neem het deeg uit de mengkom en kneed nog zeer goed gedurende 8 minuten. Of doe zoals ik en laat de kenwood zijn werk doen. Draai uiteindelijk tot een bol en dek af met plastiekfolie en laat het deeg rijzen op een warme plaats. (Kort bij de kachel ;) ) Neem dan het deeg uit de mengkom en sla het kapot en rol het uit met de deegrol. Steek dan de vormen uit met de decoringen van tupperware of met materiaal binnen handbereik. Steek er ook een kleiner ringetje uit. Leg de donuts nog even op de bakplaat om nog verder te laten rijzen gedurende 10 minuten ongeveer.
Bak uiteindelijk de donuts in frituurolie van 180°C aan beide kanten. Laat ze uitlekken op keukenpapier en strooi er kristalsuiker op terwijl ze nog wat warm zijn.