Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
05-09-2013
Poulets De Dom Philippe
Altijd mooi als je bij een diner een leuke spijskaart vindt die echt ouderwets aandoet. Tijdens de Franse bezetting moesten onze ambtenaren Frans leren en een heleboel van die bezetters die Nederland leuk vonden zijn hier blijven hangen. Dit was ook het geval bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog toen veel Belgen de grens overkwamen en zoals men weet spreekt men in België drie talen en dat is Nederlands, Frans en Duits. Elke Wallonier leert op school ook Nederlands, maar de meeste houden zich aan het Frans. We hebben hier in Holland lang de Franse keuken aangehouden en in een beetje gesetteld restaurant stond op de spijskaart alles in het Frans aangegeven. Mensen met een Franse naam zijn hier in Holland niet al teveel meer. Mogelijk trekken veel weldenkende Hollanders vanwege de ecomische toestand en aanpak hiervan door onze regering Holland uit om elders een bestaan op te bouwen. Gisteren zat ik in België in een Vlaams café te Menen en niemand verstond mij in het Frans wat ik te vertellen had. Overgegaan ben ik toen maar in het Duits en dat verstonden ze wel. De waard vertelde me dat hij vloeiend Frans sprak, maar sinds de komst van de nieuwe burgemeester deze taal verboden is om te spreken. Nu zijn het daar in die Vlaamse gemeente Menen geen Walloniers die daar zijn komen wonen, maar Fransen van over de grens en die hebben op school geen Nederlands geleerd. De burgemeester van Menen heb ik aangeboden om die Franse burgers daar gratis eemaal 1 dag in de week Nederlandse les te komen geven dit tegen gratis reis-en verblijfkosten. Als ze zich dan na twee jaar les nog niet in het Nederlands kunnen uitdrukken moeten ze weer terug naar Frankrijk. Ik ben echt een broeder die alles met de paplepel weet in te geven, dat doe ik ook hier in het klooster waar 10 nationaliteiten zitten en wie van die oude knarren nog steeds geen Nederlands kan spreken, mag zich uitdrukken in onze aloude kloostertaal het latijn. Omhoog zitten we hier nergens mee, want daarvoor moeten we naar hogere sferen klimmen en zoals onze komiek Broeder Bas, de oude brouwer, aldoor verkondigt, daar in de Hemel is geen bier en daarom drinken we het hier, dat lijkt me de beste stelling om verder te leven.
05-09-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Er zijn ontelbare symbolen die met mooie afbeeldingen of teksten het begrip vrede aangeven. Vrede is een ijdele hoop waar men als sociaal ingesteld mens altijd naar streven moet, maar hoe je het begrip als zodanig ook aanpakt tot op heden is niet een menselijk wezen erin geslaagd ons een altijddurende vrede te bezorgen. Vanaf het ontstaan der mensheid is men al aan het vechten gegaan en na meer dan honderden oorlogen zit men nog steeds niet veilig en is de onderlinge naijver om elkaar de loef af te steken en desnoods elkaar het brood uit de mond te stoten, en nog een stap verder oorlog tegen elkaar te voeren, mensen te vermoorden of te vergassen, anno 2013 nog even populair als de volksfeesten van de Romeinen waarbij mensen de arena ingestuurd werden om tegen hongerige leeuwen de strijd aan te binden. In de politiek worden onderling compromissen gesloten die totaal in strijd zijn met de partijregels. Vroeger op het seminarie vertelde een professor ons de mop van die pastoor uit Heerlen die in de vooroorlogse crisisjaren in zijn parochie te weinig kerkbezoekers had. Op een gegeven moment kwam de bisschop van Roermond zijn parochie bezoeken en met grote schrik nam hij de socialistische afkorting boven de kerkdeur waar, waarop met koeienletters te lezen stond SDAP wat dus de afkorting was van de Socialistische Democratische Arbeiderspartij. ,,Wat is dat voor poppenkast mijnheer pastoor, vroeg de Bisschop" ,,Och Monseigneur, antwoordde pastoor Scharrel: ,,Hier zitten nogal veel mijnwerkers en die moeten voor een appel en een ei hier in die kolenmijnen zware arbeid verrichten en op de collecteschaal tijdens de H. Mis komt dit echt tot uitdrukking". De letters boven de kerkdeur staan voor de slogan "Steun deze arme parochie"! Verrast was de bisschop toen hij in Heerlen een volle kerk aantrof. Toen ik in 1955 en 1956 in Den Haag een 'parochie' beheerde ben ik diverse keren op bezoek geweest bij ons aller vriend Willem Drees en aan de klop op de groene deur in de Beeklaan 10 hoorde hij al wie er aankwam. De PvdA is lange tijd een toonbeeld geweest van sociaal beleid in Nederland en beste mensen wat er gebeurd is weet ik niet, maar er is een omslag van sociaal inzicht gekomen en het lijkt erop dat deze partij geïnfiltreerd is door mensen die er niet in thuishoren. Op wereldniveau maken we hetzelfde mee en zien we leiders aan de macht die hun eigen volk knechten. Waar het allemaal naartoe gaat is niet te voorspellen, maar heel veraf staan we van het begrip vrede en solidariteit die ook nú op alle terreinen ver te zoeken is.
01-09-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Minibroodjes kennen we in vele variaties en we verstaan eronder kleine broodjes; dit in afwijking van die gewone bolletjes en puntbroodjes (pistolets) die wat groter zijn. De rage van scones is over komen waaien uit Schotland. Het zijn specifieke kleine bolletjes die als ze gebakken zijn besmeerd worden met boter, jam of een crème fraiche. Hieronder heb ik voor u afgebeeld staan een recept hoe je deze broodjes bereiden moet en morgenvroeg zitten we met 10 confraters in de refter en de rest van de zusters, paters en broeders zijn op een driedaagse retraite in het Benedictijner klooster van Chevetogne in Frankrijk. Met ons klooster volkswagenbusje zijn ze afgereisd. Per vliegtuig of trein is in deze economische crisistijd niet meer te betalen. De 92-jarige broeder Thomas die vroeger jachtopziener geweest is en over prima ogen beschikt zit achter het stuur; dus, dat zit wel snor! Voor u afgedrukt staan heb ik een staatje met een recept hoe je die lekkere en 'zoete' broodjes bakt!
Wat groter uitgevallen; uitgestoken met zo'n Duits bierglas
29-08-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vroeger kon je in de kruidenierswinkel van allerlei puddingpoeders kopen en een van de oudste leveranciers op dat gebied was AJ Polak uit Groningen. Persoonlijk vond ik het de beste poeder om pudding te bereiden. Op de markt was ook pudding die gemaakt werd in de honigfabriek te Nijmegen. In een wat later stadium kwam Dr.Oetker met zijn Saromapudding, gevolgd door nog een gemakkelijk te bereiden pudding zoals de kloppudding. De moderne huisvrouw hedentendage zoekt haar gemak in kant en klare gerechten en tegenwoordig zijn de nagerechten allemaal kant en klare toetjes, die met een prikje in de bodem mooi opgediend op tafel gebracht worden. In de hotelkeuken en ook bij mensen die verknocht zijn aan lekker eten wordt alles nog op de ouderwetse manier bereid. Goed, men gebruikt wel moderne apparatuur, maar de ingrediënten zijn nog als vanouds. Vandaag heb ik staan twee van die ouderwetse puddingen die met dit warme zomerweer fris aandoen en goed klaargemaakt echt lekker zijn.
25-08-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Langoesten zijn kreeftachtigen, tienpotige schaaldieren zonder scharen. Deze kreeftachtigen zitten overwegend op rotsachtige zeebodems van minstens 10 meter diep en het vanggebied is van Zuid-Europa tot Het Kanaal. Van de week las ik in de krant dat er ontzettend veel kreeften (ook in de Zeeuwse wateren in Nederland) en langoesten gevangen worden hetgeen betekent dat het aanbod groter is, en mogelijk in de toekomst ook zo zal blijven, dan de vraag. Dit houdt eveneens in dat deze wat elitaire culinaire producten goedkoper worden. Er zijn mensen die een zekere antipathie tegen dit soort schaaldieren koesteren, maar als zuke personen langoest of kreeft op het bord krijgen dan zullen ze versteld staan van de lekkere smaak en dat betekent dat de huisvrouw en/of huisman dit lekkernij, wat menigeen misschien nog nooit geproefd heeft, vaker moet gaan klaarmaken. Bij deze schaaldierengerechten kun je geroosterde of gegratineerde aardappelen voegen met als groenten groene asperges, worteltjes, andijvie, spinazie, erwtjes, prei of als u iets anders prefereert, ga uw gang! Au gratin wil niets anders zeggen dan dat de langoesten gebakken zijn in een topping van kruiden, waarbij veelal ook gekruide kaas gebruikt wordt. Over wat u in huis moet halen om Langoest au Gratin klaar te maken of Kreeft Courchamps leest u op de staatjes die ik hieronder in beeld heb ingebracht. Ik hoop dat het nuttig voor u is geweest en ik wens mijn culinaire lezers veel succes bij de bereiding hiervan.
19-08-2013 om 10:10
geschreven door Broeder Everard
Maria neemt een voorname plaats in bij veel geloven. Zij was de moeder van ons aller Heer Jezus. Op heel veel dagen in het jaar wordt moeder Maria vereerd, maar eruit springt toch wel het kerkelijk feest van Maria Hemelvaart. Over het overlijden van Maria en haar opname in de hemel staat niets in de Bijbel vermeld. Uit verschillende andere geschriften lezen we wel dat de apostelen bij haar dood, op Thomas na, aan haar sterfbed aanwezig waren. Toen Thomas haar graf ging bezoeken nam hij haar wonderbaarlijke hemelvaart waar. In 582 na X werd het feest van Maria Tenhemelopneming al gevierd in Byzantium. In de zevende eeuw is het door Rome overgenomen en nog altijd wordt het op dezelfde datum gevierd als in het begin. Morgen vieren we dit kerkelijk feest en op dezelfde dag wordt ook begraven oud-bisschop Bluyssen. Op vrijdag wordt in Lage Vuursche prins Friso in besloten kring ter aarde besteld. Hij heeft ten gevolge van een ski ongeluk lang in coma gelegen en de koninklijke familie wil hun geliefde overleden zoon, vader van 2 dochters en echtgenoot van prinses Mabel graag dichtbij hun woning begraven zien worden. Laten we op Hemelvaart aan Maria vragen dat ook deze overleden gelovigen lieflijk opgenomen worden in het Vaderhuis van ons aller Heer en intens bidden voor hun zielenheil. Ons geloof is als we het echt belijden het mooiste Goddelijk geschenk wat er bestaat en ons aller broederschap en zorg voor elkaar is eveneens de enigste binding die ons hart in deze kille wereld doet verwarmen.
14-08-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Afgelopen donderdag kregen we het bericht binnen dat emeritus-bisschop Jan Bluyssen was overleden. Monseigneur Bluyssen was van 11 oktober 1966 tot maart 1983 bisschop van Den Bosch. Jan werd geboren op 19 april 1926 te Asten, De familie Bluyssen verhuisde op een gegeven moment naar Nijmegen waar vader Bluyssen een grossierderij en winkel in koloniale waren begon. Na zijn priesterstudie aan het seminarie te Sint-Michielsgestel en Haaren werd hij benoemd tot kapelaan in de Lambertusparochie te Veghel. Onderwijl doorliep hij universitaire studies in de filosofie, theologie en kerkgeschiedenis; tevens gaf hij ook een tijdje les aan het Groot-Seminarie te Haaren. In 1961 werd hij gewijd tot hulpbisschop van Den Bosch. Na het vroege overlijden van Monseigneur Bekkers werd hij de nieuwe bisschop van 's-Hertogenbosch. Monseigneur Bluyssen was een van de nog in leven zijnde bisschoppen die het Tweede Vaticaans Concilie, dat bijeengeroepen was door Paus Johannes XXIII en plaatsvond tussen 11 okktober 1962 tot 8 december 1965, nog heeft meegemaakt. Het was in een woelige tijd, waarin de wereld geheel aan het veranderen was: voorbij was het koloniale tijdperk, steeds minder jongelui gingen voor priester studeren en alom was in deze modern geworden wereld en consumptiemaatschappij het materiële aspect belangrijker dan het sprituele. Problemen waamee de Kerk hierna in Nederland te maken kreeg waren de vele schandalen die aan het licht kwamen met als voornaamste de seksuele vergrijpen van religieuzen met aan hen toevertrouwde minderjarige pupillen. Bisschop Bluyssen was zeer progressief en was lid van de inmiddels opgeheven Acht-Mei-Beweging, zag het kerkelijk schip al vroegtijdig varen en was voorstander van de wijding van vrouwen tot het priesterschap. Herhaaldelijk botste bisschop Bluyssen met de behoudende opvattingen van zijn collegae en diverse keren is hij hiervoor in Rome op het matje geroepen. In 1984 trok hij zich als Bisschop terug en nam zijn intrek in het klooster van de zusters van JMJ (Jezus, Maria en Jozef) te Den Bosch. Bisschop Bluyssen heeft zijn bisschoppelijke lijfspreuk "Quotiedie ministrans"-, dagelijks dienstbaar, meer dan waargemaakt. Hij was een vriendelijk en aardig mens die met iedereen kon omgaan en altijd klaarstond om iemand te helpen. Op het feest van Maria-Tenhemelopneming op 15 augustus nemen we in de Sint-Janskathedraal afscheid van deze beminnelijke bisschop. Moge hij ruste in vrede!
Hier samen met Momseigneur Bekkers
10-08-2013 om 13:38
geschreven door Broeder Everard
Edith Stein werd geboren in 1891 te Breslau. Zij had Joodse ouders. In haar jeugd was Edith niet gelovig en je kunt zelfs stellen dat ze aanhangster was van het atheïsme. Edith heeft universitaire studies gedaan en op een gegeven moment kwam zij in aanraking met de sociaal Christelijke geschriften die de Heilige Teresa van Avilla had achtergelaten. Hierin vond ze zoveel inspiratie dat zij in 1922 zich liet dopen en katholiek werd. In 1933 trad zij als Joods-Christelijke geleerde in bij de zusters Karmelietessen in Keulen. Als kloosternaam nam zij de naam van zuster Teresa Benedicta (van het H. Kruis) aan. Toen op een gegeven moment in Nazi-Duitsland iedereen die van Joodse afkomst was vervolgd werd, vluchtte zij naar Nederland en nam haar intrek in het klooster van de zusters Karmelietessen in het Limburgse Echt (bij Roermond). In 1941 werd zij in bezet Nederland door de Gestapo gearresteerd en als jodin afgevoerd naar Auschwitz-Birkenau waar zij op 9 augustus 1942 door vergassing omgebracht werd. In 1998 werd zij heilig verklaard en benoemd tot beschermheilige van Europa. Terwijl ik deze levensbeschrijving op papier breng gaan mijn gedachten terug naar die vreselijke oorlogsjaren van 1940-1945 die wij ouderen aan den lijve ondervonden hebben. Het is allemaal zolang geleden, maar vergeten doe je het nooit. Ook door de Tweede Wereldoorlog is de mensheid nog steeds niet veranderd en in veel landen binnen en buiten Europa heersen overal nog oorlogen en dagelijks vinden honderden mensen omwille van het geloof, meningverschillen met de Staat en haat nog steeds de dood of worden mensen die geen kant meer op kunnen als vluchteling in kampen of gevangenissen opgesloten en mensonterend behandeld. Het is gewoon niet te bevatten dat dit anno 2013 nog allemaal plaatsvindt en wie doet er wat aan en wanneer zal dit ooit veranderen?
08-08-2013 om 20:17
geschreven door Broeder Everard
Ik heb er al veel stukken over geschreven, maar met dit warme weer wil ik u wijzen op enkele hele belangrijke factoren. Pas in de keuken de uiterste hygiëne toe bij de bereiding van alles wat u klaarmaakt. Speciaal wijs ik u op de verwerking van vlees, want het is gauwer bedorven dan u denkt. Belangrijk is om vlees goed gaar te koken en de ouderwetse braadpan is daarvoor nog het geschiktste. Kom je bij de slager of Super om inkopen te doen, let dan op de bewaring, hetzelfde ook bij vis. Doe uitsluitend verse aankopen en neem geen producten mee die er niet fris en verzorgd uitzien. Laat met dit weer geen bereide spijzen overstaan tot de volgende dag, want dat is zeker met deze hitte uit den boze! Goed barbecuen kun je alleen met een hele goede barbecue en de meeste mensen bezitten zo'n echte Amerikaanse Barbecue met alles erop en eraan niet en behelpen zich met een goedkoop apparaat waar vaak de spullen niet op gaar sudderen, hetzelfde geldt ook voor de magnetron. Op markten koop je in de regel kwaliteitsgroenten, fruit en andere producten, maar wel moet u erop letten of de visboer, de slager etc zijn producten wel voldoende gekoeld en netjes bewaart achter afgedekte vitrines e.d. Uiteindelijk loopt iedereen over zo'n markt en ondanks dat de producten er kersvers uitzien, kan men er toch ziek van worden als b.v. zo'n klant met een of andere besmetting onder de leden er met zijn loopneus boven staat of aan de kraam staat te hoesten. Zo'n broodje tartaar met ei...heerlijk om te eten, maar dan wel kersvers en niet anders! Gewaarschuwd wordt op radio of tv ook voor die plofkip, het zijn kippen die met duizenden gehouden worden in kleine ruimtes. Wereldwijd moest dit verboden zijn! Pluimvee en andere dieren die zo opgefokt zijn, worden vaak tegen allerlei ziektes ingespoten met entstoffen die bij het eten van dergelijke kippen ook ongewenst in uw lichaam terecht komen. Fonterra: Dit is een zuivelgigant uit Nieuw-Zeeland die exporteert naar vele landen, ook hier naar Nederland. Vermoed wordt dat er in sommige producten botulisme is ontstaan; dit is een gevaarlijke bacterie waarvan mensen een voedselvergiftiging kunnen oplopen. De fabrikant is bezig om alle voorraden uit de winkels te halen die dergelijke producten op hun schappen hebben staan. Je hoort de laatste tijd nogal heel veel over besmette waren en de grootste veroorzakers zijn de fabrieken die hun apparatuur niet goed schoonhouden of waar de opslag en het vervoer van hun producten veel te wensen overlaat. Keurmeesters die een dergelijke voedingsfabriek bezoeken moeten ook eens goed kijken naar de plekken waar mogelijk oude resten zich in het verwerkingssysteem ophopen en een beetje een techneut weet deze meteen te vinden en kan ter plekke de eis stellen deze productiemachine onmiddellijk te reinigen, zoniet de productie stop te zetten. Met bekeuringen spekken we wel een of andere pot, maar beschermen we niet de volksgezondheid en dat vereist nú juist alle aandacht!
Babymelkpoeder en sportdranken van deze zuivelgigant ook besmet! Alles wat u hier ziet is kersvers, maar deze producten vereisen wel veel aandacht en belangrijk is hun bewaring en presentatie!
03-08-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
In het jaar 1830 heeft de Schotse prediker Irving vanuit de verwachting van de spoedig aanstaande wederkomst van Christus de katholiek-apostolische beweging gesticht. Men benoemde 12 apostelen die de christenheid op deze gebeurtenis moesten voorbereiden. Na de dood van de laatste apostel (1901) kwam het tot een scheiding en ontstond in 1906 de Nieuwapostolische Kerk. Deze meent dat Christus het ambt van apostel voor alle tijden heeft ingesteld. Hij regeert derhalve tot aan zijn wederkomst door levende apostelen. Ook hebben de apostelen volmacht om in het sacrament der verzegeling (dit is de gave van de Heilige Geest) de Heilige Geest en daarmee het eeuwige heil over te dragen. Binnen dit kerkgenootschap kent men diverse geestelijke rangen. Zo zijn er grote en kleine apostelen en men heeft ook een soort bisdommen die vanuit een centraal punt bestuurd worden. Dit kerkgenootschap heeft zich over de hele wereld verspreid en de laatste jaren had men veel leden in Duitsland en hier in Nederland heeft dit geloof 15000 aanhangers. Er zijn katholieke en protestantse theologen die dit kerkgenootschap als een sekte betitelen. Het grootste discussiepunt is dat de apostelen van deze gemeenschap ook in het hiernamaals hun wetten kunnen voorschrijven. Net als bij alle andere geloven zijn er theologisch veel twistpunten en het zou echt een zegen zijn deze te laten rusten en meer samen te werken met andere geloofsgenootschappen om ook hier op aarde een menswaardig klimaat te scheppen in solidariteit met de onderdrukten. In heel de wereld zijn momenteel allerlei extreem fanatieke geloofsgroepen met elkaar in strijd en het kan nooit de bedoeling van ons aller Heer geweest zijn om het liefdesgebod te laten varen voor eigenbelang dat, zoals je links en rechts om je heen ziet, tot de ondergang van de mensheid leidt. Onze nieuwe paus Franciscus gaat van het standpunt uit dat hij geen enkel individu met een ander geloof of geaardheid veroordeelt en doet een oproep aan de wereld om Christus grootste gebod van het beminnen van uw naaste gelijk uwzelve over de hele wereld uit te dragen en niemand sluit hij daarbij uit. Ik denk persoonlijk dat dit de beste weg is om een echt gelukkig leven te leiden. Op dit blog van Broeder Everard heb ik al verschillende geloven besproken en mijn bedoeling is alleen om kort weer te geven wat een bepaald geloof behelst en mijn intentie is geenszins om anderen te veroordelen of buiten te sluiten. Het blog Broeder Everard is uiteindelijk een wegwijzer naar broederschap van alle gezindten en dat is de leidraad van mijn streven!
31-07-2013 om 21:56
geschreven door Broeder Everard
Treinramp in Bedevaartsplaats Santiago de Compostella in Spanje
Santiago de Compostella is een bekend bedevaartsoord in het Noordwesten van Spanje. Het is de plaats waar vandaag veel bedevaartsgangers naartoe zouden trekken om de Heilige Jacobus de Meerdere te vereren. Ook hier vanuit Nederland trekken per jaar een duizendtal mensen naar dit oord, sommigen zelfs per fiets. Gisterenavond om 20.41 uur voltrok zich een verwoestend treinongeluk, waarbij vele gewonden vielen en 78 mensen kwamen hierbij om het leven. Het dodental kan nog steeds oplopen, omdat sommige zwaargewonden niet meer te helpen zijn. De trein was op weg van Madrid naar Ferrol. Alle wagons raakten ontspoord en in een ervan brak zelfs brand uit. Mogelijk is het ongeluk veroorzaakt door menselijk falen van de machinist die met een snelheid van 222 km per uur het station van Santiago naderde, terwijl maar 140 km is toegestaan. Als tweede reden van het ongeluk wordt gezegd dat alles zover gekomen is vanwege een verouderd seinsysteem. Het is het ernstigste treinongeluk in de geschiedenis van Spanje. Voorzover bekend zijn er bij deze verschrikkelijke treinramp geen Nederlandse of Belgische slachtoffers gevallen. Hoe het ook allemaal zij, het is ontzettend tragisch voor die families die met deze treinramp te maken hebben en hierbij afscheid hebben moeten nemen van hun dierbaren. Paus Franciscus op visitatie in Brazilië heeft van daaruit zijn medeleven betuigd. Wat wij kunnen doen is op ons eigen manier laten merken dat wij ook meeleven en delen in het leed van de slachtoffers en achterblijvers en dat kan zijn door het opsteken van een kaarsje, financiële hulp of ons gebed.
Hierbij een paar uitreksels van deze Heilige uit het kloosterarchief
25-07-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Terwijl ik dit stukje aan het schrijven ben is het buiten bloedheet en veel zonaanbidders liggen onder die koperen ploert te genieten van die hemelse zonnestralen. In het verleden, toen wij nog over grote landerijen beschikten hielp ik broeder boer in de zomer nog wel eens op het land en met ontblote borst stond ik dan te schoffelen en te wieden. Als echte 'bruine broeder' kwam ik met de schoffel en de schop aan de fietsstang gebonden terug van de akker en mijn confraters noemden mij op zekere dag niet broeder Everard, maar 'de brüne Paoter." Op een gegeven moment verschenen er van die grauwachtige huidvlekjes achter het linkeroor, voorhoofd en rug waar af en toe bloed uitkwam. Nadat deze plekjes verwijderd waren kreeg ik van de huidspecialist het advies om tijdens de felle zonuren niet meer buiten te gaan werken. In de keuken kan het ook benauwd wezen, maar tegenwoordig beschikken we over allerlei modern materiaal en koelsystemen die het leven hier binnen de kloostermuren echt veraangenamen. Om de spieren actief te houden, beste vrienden, is het aanbevelenswaardig om met dit warme weer buiten anderhalve of twee liter ander vocht elke dag minstens 1 kop bouillon te nemen. Veel mensen zijn tegenwoordig om een of andere reden vegetariër en ook hier in het klooster zijn er enkele personen die geen vlees eten en dit liever vervangen zien door vis of anderzijds. We houden daar echt rekening mee en tot op heden hebben we iedereen nog tot tevredenheid kunnen bedienen. Vandaag heb ik staan kalfsbiefstuk met salie en gorgonzola (blauwschimmelkaas). Bij dit gerecht kunt u eventueel als groente spinazie nemen met wat braadaardappeltjes en appelmoes. Vooraf, adviseer ik u een kop bouillon en als toetje zo'n lekkere vruchtenyoghurt, zelf klaargemaakt of gewoon uit de Super bij u uit de buurt.
Salie Gorgonzola
18-07-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Aanstaande zondag viert Frankrijk haar nationale feestdag en wordt in de Tour de France een bergetappe verreden. Momenteel ben ik op bezoek in de Benedictijner Abdij van Sankt Gallen (Zwitserland) en in deze communiteit vertoeven veel Franse monniken. In dit klooster komen ook verschillende Zwitserse en Franse coureurs biechten en onze confraters mogen natuurlijk niet vertellen wat voor zonden die pedaleurs allemaal op hun geweten hebben. Over het gebruik van doping wordt hier dan ook nooit gerept. Wielrennen is een echt Roomse sport en vroeger had ik in mijn tijd, die ik vlak na de oorlog in Rome doorbracht nog wel eens contact met de beroemde coureurs Fausta Coppi en Gino Bartali, twee toppers die af en toe gezellig bij Pius XII op de koffie kwamen en afgezien van een flinke scheut likeur zaten er bij Pius echt geen verboden stoffen in dat bakkie leut. In Sankt Gallen staan niet alleen prachtige kloosters en mooie bouwwerken, maar je vindt er ook veel horlogemakers. Gevraagd werd me door zo'n klokkenmaker of ik in Frankrijk ook een zekere Gerard Départ kende. Dit is volgens mister Tell de man die pas nog een ultramoderne meetapparatuur gekocht heeft dit om de 100ste tour tot in duizendste van seconden te kunnen berekenen. De Gâteau Marjolaine: We zijn wat aan het afdwalen, maar nu gaan we toch echt over tot het maken van een heerlijk Quatorze Juillet gebak die de monniken hier elk jaar op deze feestdag klaarmaken. Nodig hebben we 450 gram amandelen en 300 gram hazelnoten, verder 100 gram suiker, 16 eiwitten, 300 gram boter, poedersuiker en natuurlijk chocolade en pralinée. Rooster apart de amandelen en de hazelnoten, zodat de velletjes er gemakkelijk afgeschoven kunnen worden. Voeg de suiker toe en hak dit alles heel fijn. Van de eieren gebruik je na scheiding van het eigeel alleen de eiwitten. In een kom klop je die zo stijf mogelijk op. De kom moet je als het ware ondersteboven kunnen houden! Vermeng vervolgens de gehakte noten met de opgeklopte eiwitten, schep de massa in vier platte vormen, die beboterd zijn en met bloem bestoven, en bak dit in een oven van 200 graden tot alles stijf is. Maak in die tussentijd twee soorten crème au beurre door boter romig te roeren met poedersuiker en aan één helft gesmolten chocolade toe te voegen, aan de andere helft pralinée (suiker goudbruin branden, laten afkoelen en fijnhakken). Strijk deze crèmes op het gebak en plak de verschillende lagen op elkaar. Strooi er poedersuiker op en versier het geheel met uiterst dunne chocoladeflikjes. Dit alles laat je 24 uur rusten alvorens op te dienen. Breng het zondag op tafel zo tegen vieren als iedereen uitgezakt naar de Tour zit te kijken. Een kopje koffie met een scheutje Franse cognac hoort daar eveneens bij en met dit warme weer een citroenthee is ook aanbevelenswaardig.
Zo'n oude kloostermop doet het altijd goed!
11-07-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Rome: Paus Franciscus heeft ons medegedeeld dat nog dit jaar Paus Johannes XXIII en Johannes Paulus II heilg verklaard zullen worden. Tevens is van zijn hand de eerste encycliek verschenen "Lumen Fidei"-, licht van het geloof. Deze pauselijke verhandeling zegt dat het geloof in God, de Tien Geboden en alles wat in feite het leven echt veraangenaamt en het lijden verlicht heel belangrijk is om daar trouw aan te blijven. Laten we eerlijk zijn: deze encycliek is niet overbodig, want bij veel katholieken is het geloof verwaterd en de hele belevenis ervan staat op een ontzettend laag pitje.In benarde omstandigheden heb ik in mijn leven veel houvast gehad aan ons geloof en dat was in oorlogsomstandigheden en bij ziektes van mezelf en vele dierbaren, waarbij een rotsvast geloof en gebed verlichting heeft gebracht en ons als het ware op de been gehouden heeft. Een mens moet zich ergens aan vast kunnen grijpen als hij zijn evenwicht verliest. Prier chez les voisins: In de zuidelijke landen zijn ontzettend veel bedevaartsplaatsen en ons aller Heer of Maria heeft in sommige oorden iets bijzonders achtergelaten dat ons allemaal imponeert. Vandaag heb ik voor u uitverkozen een dorpje vlakbij Maaseik en dan hebben we het over het Belgische Heppeneert. Veel gelovigen, maar ook mensen die niet katholiek zijn, komen naar zulke oorden om moeder Maria verlichting te vragen van hun kwalen en soms gebeurt het wel eens ooit dat iemand met een ongeneeslijke ziekte weer volledig opknapt.Wat me op bedevaartsplaatsen altijd wel opvalt is de saamhorigheid en het is op zulke plekken ook veelal het geval dat je een eeuwige vriendschap met iemand sluit die je vooraf nog nooit ontmoet had. Ondanks alle kwalen waarmee sommige mensen behept zijn, zie je blijde gezichten en in zo'n oord kun je echt stellen dat het geloof het leven verlicht.
06-07-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Voorgeschiedenis: Niet alleen op de Molukken staan nootmuskaatbomen, ook elders en hier in Europa zelfs in Turkije. We hebben hier in het klooster postzegels waarop de nootmuskaatboom afgebeeld staat op frankeerzegels van Grenada en St. Vincent. Een goudmijntje voor de specerijenhandel was voor de grootste handelsmaatschappij die we ooit bezaten het VOC, wat staat voor de verenigde Oost-Indische-Compagnie, die in 1602 werd opgericht en zijn requiem vond in 1799, toen veel van ons bezit verloren ging door kapers op de kust en daarmee bedoel ik Portugal en Engeland. Nederland is lange tijd heer en meester geweest op zee en over veel verafgelegen koloniën en heeft er zowel goed-als kwaadschiks van alles en nog wat weggehaald. Dit alles ging niet erg zachtzinnig en menig inlander of slaaf vond de dood als ze zich niet lieten onderwerpen aan ons gezag. In die tijd had je in ons land wisselbanken, maar de Compagnie sloeg eigen gouden munten en werkte ook met buitenlandse gouden florins, bijv. uit Italië en Zuid-Afrika, die tegenwoordig in prijs variëren van 120 tot duizend euro en vroeger een waarde hadden van 1 gulden. Ook was er in die tijd veel ruilhandel, waarbij de wapenhandel er uitsprong en af en toe kreeg zo'n missionaris die de zwartjes moest onderwijzen wat leermateriaal aangereikt en in onze missieanalen uit die tijd heb ik gelezen dat er zelfs voor geringe hulpmiddeltjes onze priesters gouden kelken ruilden voor wat onbelullig materiaal. dit om toch maar in een goed blaadje te komen staan van die arrogante en wrede soldaten van de VOC. Net als nu: Als de handel niet meer floreert en anderen het voortouw in handen nemen, dan ontstaan er schulden en het Rijk heeft het VOC die op een gegeven moment failliet was en een schuld had van 120 miljoen florins uit de schuld geholpen, maar het was tevens het einde van een tijdperk waarin vele Nederlanders zich over de rug van die arme zwartjes verrijkt hadden. De 'brodeloze graaiheren' van het VOC hebben hierna nog wel geprofiteerd van het verhandelen van slaven uit allerlei Afrikaanse landen om ook hieruit het volle rendement te blijven halen. Nootmuskaat: d.i. het zaad van de nootmuskaatboom. Vroeger was het vruchtvlees van deze boom vaak het hoofdvoedel van de inheemse bevolking. De sterk vertakte, oranje-gele zaadmantel heet foelie en wordt als specerij gebruikt, evenals het steenharde zaad, dat zo groot is als een okkernoot en een vette en vluchtige olie bevat. Het zaad is netvormig gegroefd en inwendig gemarmd. Ter bescherming tegen insecten worden de gedroogde noten in kalkwater gedompeld; vandaar dat witte aan de buitenkant. Ook dat netje om die noot, de foelie, wordt gedroogd. Alle specerijen komen tevens als gemalen in de handel. Veel bestanddelen van specerijen worden gebruikt in de geneesmiddelenindustrie en zo wordt van foelie gezegd dat het goed is tegen misselijkheid, slapeloosheid en een goede werking heeft op onze spijsvertering. Uitwendig helpt het ook als je last hebt van kiespijn of reumatische pijnen. Strijk met wat foelie over de gevoelige plekken en uw pijn wordt verlicht en door er flink mee over een zere tand of gevoelig tandvlees te wrijven, voel je de mond-en kiespijn sterk verminderen. In de keuken gebruiken we dagelijks van allerlei specerijen en op bloemkool is gemalen nootmuskaat niet weg te denken en bij een groente-enof kippensoep, waarbij ook prei gebruikt wordt is foelie onmisbaar en geeft een specifieke zachte smaak aan de hele soep. Vrouwen die in verwachting zijn wordt aangeraden om bepaalde specerijen niet te gebruiken en zullen, indien men erom vraagt ongewijfeld van de behandelende dokter of via de kraamverzorging de nodige inlichtingen hierover aangereikt krijgen. Bij duizeneneen gerechten of schotels worden specerijen gebruikt, waarvan foelie of nootmuskaat ook veelal deel uitmaken.
FOELIE
04-07-2013 om 17:05
geschreven door Broeder Everard
Rouget Aux Fines Herbes is een visschotel, waarbij als vissoort rode poon gebruikt wordt. Rode Poon wordt ook wel knor-of zeehaan genoemd. Het is een vis die te vinden is in het noordoosten en het oosten van de Allantische Oceaan, Middellandse Zee en de Noordzee. Het is een echte zoutwater-en bodemvis die in orde van grootte 30 tot 75 cm lang is. De vis heeft twee rugvinnen en een benig koppantser. .De moderne visserij maakt veel gebruik van het zogeheten flyshooting; dit is een techniek van vissen, waarbij de vis niet beschadigd wordt, zelfs zijn natuurlijke slijmlaag behoudt, nooit ondermaats kan zijn en ook het milieu word door deze manier van vissen beschermd. Aan boord van zo'n schootflyschip wordt de vis met alle zorgen omringd, gesorteerd en indien nodig aan boord bewerkt en/of verwerkt. De Rode Poon is een vis die wel 15 jaar oud kan worden. Ondanks dat ze uit de zee komt is ze zoet van smaak en bruikbaar op alle visschotels, zelf op de barbecue doet deze vis het uitstekend! In de buurt van Senegal en Marokko zit veel van dit soort vis en onze buitenlandse vrienden uit deze landen zijn specialisten in het klaarmaken van visschotels met poon of mul. Onlangs was ik in een Spaans klooster en daar in de buurt was een marina waar vissersschepen aan wal lagen; in Corralejo wonen heel veel vissers en je kunt de plaats wel vergelijken met hier in Nederland het bekende Volendam. Niet in elke plaats hier in Nederland vind je een speciaalzaak van vis en vaak moet je als plattelander even afreizen naar de dichtstbijzijnde stad om poon te bemachtigen. Als je in zo'n zaak vertelt wat je klaar wilt maken, dan krijg je de vis geschoond mee en ben je in koken, bakken of braden geïnteresseerd dan ben ik ervan overtuigd dat u dit visrecept, wat ik hier voor u heb opgetekend, best goed weet te bereiden..
27-06-2013 om 14:20
geschreven door Broeder Everard
Volg de weg des Heren! Het is de 'strijdkreet' van bisschop Jo Gijsen die op 7 oktober 1932 in het Brabantse Oeffelt is geboren en op 24 juni op zijn patroonsfeest, de herdenkingsdag van de voorloper van X, Johannes den Doper, na een slopende ziekte toch nog vrij onverwacht kwam te overlijden. Op 6 april 1957 werd Jo Gijsen door de toenmalige bisschop van Roermond, monseigneur Lemmens, priester gewijd. Hierna werd hij benoemd tot kapelaan te Valkenburg. Zijn thelogische studies en kerkgeschiedenis, om een doctoraat te behalen, heeft hij afgerond aan de universiteit van Bonn en Münster. Hierna gaf hij les aan het door hem opgerichte grootseminarie Rolduc en tevens was hij rector van een nonnenklooster in het Limburgse Nunhem. In 1972 benoemde paus Paulus VI Jo Gijsen tot bisschop van Roermond, dit tot verrassing van het hele clericaal gezag binnen de Nederlandse Katholieke Kerk. Volgens Rome was er binnen de Nederlandse bisdommen een sfeer ontstaan met een kerkleer die alles maar goed vond en totaal de lijn van Rome niet volgde. In monseigneur Gijsen zag Rome een persoon die strikt in het spoor van Rome liep en de zuivere leer der kerk weer op de rails moest zetten. Het was niet direct Jo Gijsen die de schuld had dat in zijn bisdom op bestuurlijk gebied alles uit de hand liep; het was het hoogste gezag in Rome die deze discrepantie teweeg had gebracht. Lang heeft daar in Roermond een soort kerkstrijd gewoed die uiteindelijk niet goed geweest is voor het van oudsher katholieke Limburg. In 1993 trad Gijssen terug en in 1996 werd hij benoemd tot bisschop van Reijkjavik in IJsland. Dit is bisschop Gijsen tot 2007 gebleven. Na deze tijd is hij rector geworden van de slotzusters Karmelietessen in Sittard en Jo Gijsen mag dan net als zijn vader, die spoorwegbeambte was, geprobeerd hebben om de hem toevertrouwde 'reizigers' op de goede weg te houden die ons op de uiteindelijke reisbestemming brengt, dat zeker! Velen zijn deze goede weg ingeslagen, maar te veel schapen zijn totaal afgedwaald van de aan hem toevertrouwde kudde.Toch was bisschop Gijsen de enige bisschop die het voor elkaar heeft gekregen om na al die kerkontsporingen hier in Nederland nog 200 priesters te wijden en het zijn deze herders die de zware taak hebben de kudde te blijven hoeden. De laatste wens van Jo was dat hij als bisschop niet bijgezet wil worden in de bisschoppelijke grafkapel te Roermond, maar voor altijd wil blijven bij zijn geliefde kloosterzusters in Sittard. Aanstaande zaterdag wordt bisschop Gijsen begraven op het kloosterkerkhof aan de Kolleberg te Sittard. Moge Jo Gijsen vredig rusten in het Vaderhuis van ons aller Heer!
25-06-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Gedacht wordt vaak: ,,Laten we dit gauw even klaarmaken", maar is dat allemaal wel zo eenvoudig? Voor u staan heb ik vandaag een paar recepten uit de kloosterkeuken, maar ook heb ik voor u een mooie website gevonden, waar u alle soorten van croissantjes die er te bereiden zijn op een gemakkelijke manier kunt vinden. Op een video ziet u een vakman aan het werk die u precies laat zien hoe je echte croissantjes bereidt. Wat iedereen denkt is dat het croissantje in Frankrijk uitgevonden is, maar dat klopt echt niet. In het kort op een staatje heb ik voor u de ware geschiedenis van weliswaar dit echte Franse ontbijt staan en door het steeds groter geworden verlangen van de mens om ook eens verder te kijken dan naar zijn eigen woonplaats heeft het croissantje werelwijd zijn weg gevonden. Bekijk de recepten en ga eens verderop door te surfen naar: http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/met/croissants/ en http://www.youtube.com/watch?v=FXOI3IEgtbw en haal deze week nog zelf de ingrediënten in huis om croissantjes te bakken!
19-06-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Clafoutis is afkomstig uit de streek van midden Frankrijk (Limousin) en is een een soort taart die als nagerecht bij een diner op tafel komt. Bij de echte clafoutis gebruikt men niet ontpitte kersen om het geheel stevig te houden. Wanneer men andere vruchten, zoals stukjes appel (aux pommes) pruimen (aux proires) en bessen of bepaalde groentesoorten gebruikt, dan spreekt men in Frankrijk van flaugnarde. Limousin is ook de plaats waar de eerste limousine gebouwd werd, waarin prominenten zich lieten en sommige tegenwoordig nog laten vervoeren. Voor u heb ik staan een bramen Clafoutis met de ingrediënten kwark, eidooiers, maizena, suiker en gemalen amandelen. Terwijl ik dit stukje hier op mijn kamer op de Slotgang aan het schrijven ben, wordt het me in dit kleine kamertje met de aankomst van een driedaagse hittegolf toch wat te benauwd en daarom houden we het kort en zoeken hierna een wat koeler plekje op.
17-06-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Ieder mens wil graag gezond zijn en er goed uit zien. Alles wat we daarbij nodig hebben is in de natuur aanwezig en daarom moeten we ook zuinig op Gods schepping zijn. Door allerlei vreemde proeven en jacht naar geld wordt er vaak niet altijd even netjes met de natuur om ons heen omgesprongen en op de duur kan dit leiden tot veel ongemakken waar nu nog te weinig mensen echt bij stil staan, maar die door allerlei nare ziektes zich voortdurend openbaren en als de wereld ooit ten onder gaat, dan is de mensheid hiervan zelf de schuld. Hier in het klooster proberen we de natuur om ons heen op een zo goede mogelijke manier zuiver te houden en een van onze beste zuiveringsmiddelen hier in de binnentuin van ons klooster is de Aloë Vera. Dit is werkelijk een heel bijzondere plant en uit haar groene 'uitsteeksels' worden sappen en bestanddelen gehaald die overal voor te gebruiken zijn. Met recht kunnen we spreken van een wonderplant die als voedingssupplement ons hele gestel in evenwicht houdt en zorgt dat we over een energiek en gezond lichaam beschikken. In de farmaceutische industrie worden bestanddelen uit deze plant toegevoegd als huidversterkend en wondgenezend middel, men verwerkt het ook in zonnebrandmiddelen, wondzalf, mondwater en tandpasta. Veel bestanddelen van deze plant zijn ook goed ter bevordering van een gezonde spijsvertering en stoelgang. Beste lezers van "Broeder Everard" , doe er uw voordeel mee en voelt u zich niet lekker, haal dan zo'n wondermiddel, gewonnen uit de Aloë Vera, in huis en zienderogen bent u binnen de kortste keren weer opgeknapt.
Het wondermiddel dat overal goed voor is!
13-06-2013 om 14:24
geschreven door Broeder Everard