Foto

WELKOM OP MIJN BLOG,

Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum".
De afkorting die hiervoor staat is O.F.P.
Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
 
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw'  te Angeren.
 
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.

Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.

We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.

Foto
Categorieën
  • ALGEMENE STUKJES 1 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 2 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 3 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 4 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 5 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 6 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 7 (25)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1 (20)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2 (15)
  • DIVERSE GERECHTEN 1 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 2 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 3 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 4 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 5 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 6 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 7 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 8 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 9 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN Nr. 10 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 11 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 12 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 13 (17)
  • FEESTMAALTIJDEN 1 (20)
  • FEESTMAALTIJDEN 2 (7)
  • KRUIDEN 1 (20)
  • KRUIDEN 2 (13)
  • RELIGIE 1 (20)
  • RELIGIE 2 (20)
  • RELIGIE 3 (20)
  • RELIGIE 4 (20)
  • RELIGIE 5 (20)
  • RELIGIE 6 (20)
  • RELIGIE 7 (20)
  • RELIGIE 8 (20)
  • RELIGIE 9 (24)
  • SAUZEN (6)
  • Snacks en andere hapjes (10)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3 (14)
  • VOEDING ALGEMEEN 1 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 2 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 3 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 4 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 5 (16)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 1 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 2 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 3 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 4 (4)
  • WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN (20)
  • Archief per maand
  • 05-2025
  • 04-2025
  • 02-2025
  • 01-2025
  • 12-2024
  • 11-2024
  • 10-2024
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
    Inhoud blog
  • Nieuwe Paus Volgt Voetsporen van Overleden Paus Franciscus
  • Wereld opgeschrikt door onverwacht overlijden van Paus Franciscus
  • Broeder Everard wenst alle Lezers van dit Kloosterblog een Vredig en Zalig Paasfeest
  • Dieren uit de Bijbel
  • Opkikkertjes van vroeger weer volop in!
  • Kunnen we door voeding veroudering tegengaan?
  • Vrede op Aarde aan de Mensen van Goede Wil
  • Nieuws over Bedevaartplaats Medjugorje in Bosnia en Herzegovina
  • Vandaag Bakken We Luxe Appelkoekjes Met Een Gesprekje Vooraf
  • Wat Rooms Katholieke Weetjes
  • Water Belangrijkste Levensbron, Reizen Paus Franciscus en wat Kookweetjes
  • Rucola Stamppot met ei en amandelschaafsel
  • Ondanks al onze zorg toch onveilig voedel in omloop
  • Zwarte Thee goede hartbeschermer en u voelt zich er prima bij!
  • Recept Gevulde Paprika
  • Broccoliburger voor 4 personen
  • De Donderprofeet Amos
  • Einde Woongebied Mensheid op Aarde!
  • TOM KHA KAI
  • Belangrijke Voedingstips van Broeder Everard
    Foto
    Gastenboek
  • Dag Eef ik wens jou veel moed want die heb jij al ik bewonder jou van harte van Suz
  • uniek
  • dag Broeder
  • Een goeie en aangename zaterdag bezoekje
  • Een vraagje !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Geboortehuis-leven-werken en dood van Pater Damiaan
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Fotoreeks Assumptionisten

    Stichter Pater Emmanuel d'Alzon

    St. Theresia Missiehuis Boxtel

    Kasteel Stapelen te Boxtel (2maal)

    Kunstenaar Jan Boeren

    Gedenkstenen Boxtel

    Plafondschildering Zepperen (Be) 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    levensmoeilijkheden
    www.bloggen.be/levensm
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    kodalinefansite
    www.bloggen.be/kodalin
    Foto
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Het Boeddhisme is geen geloof, maar net als het Humanisme een stroming, waarin goedheid en saamhorigheid belangrijk zijn
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto

    GERARDUS MAJELLA 1729-1755

    Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
     
    Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
     
    Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten. 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Broeder Everard met Kloosterrecepten
    Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
    18-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsbiefstuk met Salie en Gorgonzola
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Terwijl ik dit stukje aan het schrijven ben is het buiten bloedheet en veel zonaanbidders liggen onder die koperen ploert te genieten van die hemelse zonnestralen. In het verleden, toen wij nog over grote landerijen beschikten hielp ik broeder boer in de zomer nog wel eens op het land en met ontblote borst stond ik dan te schoffelen en te wieden. Als echte 'bruine broeder' kwam ik  met de schoffel en de schop aan de fietsstang gebonden terug van de akker en mijn confraters noemden mij op zekere dag niet broeder Everard, maar 'de brüne Paoter." Op een gegeven moment verschenen er van die grauwachtige huidvlekjes achter het linkeroor, voorhoofd en rug waar af en toe bloed uitkwam. Nadat deze plekjes verwijderd waren kreeg ik van de huidspecialist het advies om tijdens de felle zonuren niet meer buiten te gaan werken.
    In de keuken kan het ook benauwd wezen, maar tegenwoordig beschikken we over allerlei modern materiaal en koelsystemen die het leven hier binnen de kloostermuren echt veraangenamen. Om de spieren actief te houden, beste vrienden, is het aanbevelenswaardig om met dit warme weer buiten anderhalve of twee liter ander vocht elke dag minstens 1 kop bouillon te nemen. Veel mensen zijn tegenwoordig om een of andere reden vegetariër en ook hier in het klooster zijn er enkele personen die geen vlees eten en dit liever vervangen zien door vis of anderzijds. We houden daar echt rekening mee en tot op heden hebben we iedereen nog tot tevredenheid kunnen bedienen. Vandaag heb ik staan kalfsbiefstuk met salie en gorgonzola (blauwschimmelkaas). Bij dit gerecht kunt u eventueel als groente spinazie nemen met wat braadaardappeltjes en appelmoes. Vooraf, adviseer ik u een kop bouillon en als toetje zo'n lekkere vruchtenyoghurt, zelf klaargemaakt of gewoon uit de Super bij u uit de buurt.   






    Salie

                         Gorgonzola
                        

                         

    18-07-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 5
    >> Reageer (1)
    11-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Le Quatorze Juillet et Gâteau Marjolaine
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aanstaande zondag viert Frankrijk haar nationale feestdag en wordt in de Tour de France een bergetappe verreden. Momenteel ben ik op bezoek in de Benedictijner Abdij van Sankt Gallen (Zwitserland) en in deze communiteit vertoeven veel Franse monniken. In dit klooster komen ook verschillende Zwitserse en Franse coureurs biechten en onze confraters mogen natuurlijk niet vertellen wat voor zonden die pedaleurs allemaal op hun geweten hebben. Over het gebruik van doping wordt hier dan ook nooit gerept. Wielrennen is een echt Roomse sport en vroeger had ik in  mijn tijd, die ik vlak na de oorlog in Rome doorbracht nog wel eens contact met de beroemde coureurs Fausta Coppi en Gino Bartali, twee toppers die af en toe gezellig bij Pius XII op de koffie kwamen en afgezien van een flinke scheut likeur zaten er bij Pius echt geen verboden stoffen in dat bakkie leut. In Sankt Gallen staan niet alleen prachtige kloosters en mooie bouwwerken, maar je vindt er ook veel horlogemakers. Gevraagd werd me door zo'n klokkenmaker of ik in Frankrijk ook een zekere Gerard Départ kende. Dit is volgens mister Tell de man die pas nog een ultramoderne meetapparatuur gekocht heeft dit om de 100ste tour tot in duizendste van seconden te kunnen berekenen.  De Gâteau Marjolaine: We zijn wat aan het afdwalen, maar nu gaan we toch echt over tot het maken van een heerlijk Quatorze Juillet gebak die de monniken hier elk jaar op deze feestdag klaarmaken. Nodig hebben we 450 gram amandelen en 300 gram hazelnoten, verder 100 gram suiker, 16 eiwitten, 300 gram boter, poedersuiker en natuurlijk chocolade en pralinée. Rooster apart de amandelen en de hazelnoten, zodat de velletjes er gemakkelijk afgeschoven kunnen worden. Voeg de suiker toe en hak dit alles heel fijn. Van de eieren gebruik je na scheiding van het eigeel alleen de eiwitten. In een kom klop je die zo stijf mogelijk op. De kom moet je als het ware ondersteboven kunnen houden! Vermeng vervolgens de gehakte noten met de opgeklopte eiwitten, schep de massa in vier platte vormen, die beboterd zijn en met bloem bestoven, en bak dit in een oven van 200 graden tot alles stijf is. Maak in die tussentijd twee soorten crème au beurre door boter romig te roeren met poedersuiker en aan één helft gesmolten chocolade toe te voegen, aan de andere helft pralinée  (suiker goudbruin branden,  laten afkoelen en fijnhakken). Strijk deze crèmes op het gebak en plak de verschillende lagen op elkaar. Strooi er poedersuiker op en versier het geheel met uiterst dunne chocoladeflikjes. Dit alles laat je 24 uur rusten alvorens op te dienen. Breng het zondag op tafel zo tegen vieren als iedereen uitgezakt naar de Tour zit te kijken. Een kopje koffie met een scheutje Franse cognac hoort daar eveneens bij en met dit warme weer een citroenthee is ook aanbevelenswaardig. 



                      


    Zo'n oude kloostermop doet het altijd goed!

    11-07-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (1)
    06-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geloof en gebed is ons aller steun
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Rome: Paus Franciscus heeft ons medegedeeld dat nog dit jaar Paus Johannes XXIII en Johannes Paulus II heilg verklaard zullen worden. Tevens is van zijn hand de eerste encycliek verschenen "Lumen Fidei"-, licht van het geloof. Deze pauselijke verhandeling zegt dat het geloof in God, de Tien Geboden en alles wat in feite het leven echt veraangenaamt en het lijden verlicht heel belangrijk is om daar trouw aan te blijven. Laten we eerlijk zijn: deze encycliek is niet overbodig, want bij veel katholieken is het geloof verwaterd en de hele belevenis ervan staat op een ontzettend laag pitje.In benarde omstandigheden heb ik in mijn leven veel houvast gehad aan ons geloof en dat was in oorlogsomstandigheden en bij ziektes van mezelf en vele dierbaren, waarbij een rotsvast geloof en gebed verlichting heeft gebracht en ons als het ware op de been gehouden heeft. Een mens moet zich ergens aan vast kunnen grijpen als hij zijn evenwicht verliest. Prier chez les voisins: In de zuidelijke landen zijn ontzettend veel bedevaartsplaatsen en ons aller Heer of Maria heeft in sommige oorden iets bijzonders achtergelaten dat ons allemaal imponeert. Vandaag heb ik voor u uitverkozen een dorpje vlakbij Maaseik en dan hebben we het over het Belgische  Heppeneert. Veel gelovigen, maar ook mensen die niet katholiek zijn, komen naar zulke oorden om moeder Maria verlichting te vragen van hun kwalen en soms gebeurt het wel eens ooit dat iemand met een ongeneeslijke ziekte weer volledig opknapt.Wat me op bedevaartsplaatsen altijd wel opvalt is de saamhorigheid en het is op zulke plekken ook veelal het geval dat je een eeuwige vriendschap met iemand sluit die je vooraf nog nooit ontmoet had. Ondanks alle kwalen waarmee sommige mensen behept zijn, zie je blijde gezichten en in zo'n oord kun je echt stellen dat het geloof het leven verlicht.





                      

                      

                      

    06-07-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 4
    >> Reageer (2)
    04-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles over Nootmuskaat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgeschiedenis: Niet alleen op de Molukken staan nootmuskaatbomen, ook elders en hier in Europa zelfs in Turkije. We hebben hier in het klooster postzegels waarop de nootmuskaatboom afgebeeld  staat op frankeerzegels van Grenada en St. Vincent. Een goudmijntje voor de specerijenhandel  was voor de grootste handelsmaatschappij die we ooit bezaten het VOC, wat staat voor de verenigde Oost-Indische-Compagnie, die in 1602 werd opgericht en zijn requiem vond in 1799, toen veel van ons bezit verloren ging door kapers op de kust en daarmee bedoel ik Portugal en Engeland. Nederland is lange tijd heer en meester geweest op zee en over veel verafgelegen koloniën en heeft er zowel goed-als kwaadschiks van alles en nog wat weggehaald. Dit alles ging niet erg zachtzinnig en menig inlander of slaaf vond de dood als ze zich niet lieten onderwerpen aan ons gezag.  In die tijd had je in ons land wisselbanken, maar de  Compagnie sloeg eigen gouden munten en werkte ook met buitenlandse gouden florins, bijv. uit Italië en Zuid-Afrika, die tegenwoordig in prijs variëren van 120 tot duizend euro en vroeger een waarde hadden van 1 gulden. Ook was er in die tijd veel ruilhandel, waarbij de wapenhandel er uitsprong en af en toe kreeg zo'n missionaris die de zwartjes moest onderwijzen wat leermateriaal aangereikt en in onze missieanalen uit die tijd heb ik gelezen dat er zelfs voor geringe hulpmiddeltjes onze priesters gouden kelken ruilden voor wat onbelullig materiaal. dit om toch maar in een goed blaadje te komen staan van die arrogante en wrede soldaten van de VOC. Net als nu: Als de handel niet meer floreert en anderen het voortouw in handen nemen, dan ontstaan er schulden en het Rijk heeft het VOC die op een gegeven moment failliet was en een schuld had van 120 miljoen florins uit de schuld geholpen, maar het was tevens het einde van een tijdperk waarin vele Nederlanders zich over de rug van die arme zwartjes verrijkt hadden. De 'brodeloze graaiheren' van het VOC hebben hierna nog wel geprofiteerd van het verhandelen van slaven uit allerlei Afrikaanse landen om ook hieruit het volle  rendement te blijven halen. Nootmuskaat: d.i. het zaad van de nootmuskaatboom. Vroeger was het vruchtvlees van deze boom vaak het hoofdvoedel van de inheemse bevolking. De sterk vertakte, oranje-gele zaadmantel heet foelie en wordt als specerij gebruikt, evenals het steenharde zaad, dat zo groot is als een okkernoot en een vette en vluchtige olie bevat. Het zaad is netvormig gegroefd en inwendig gemarmd. Ter bescherming tegen insecten worden de gedroogde noten in kalkwater gedompeld; vandaar dat witte aan de buitenkant. Ook dat netje om die noot, de foelie, wordt gedroogd. Alle specerijen komen tevens als gemalen in de handel. Veel bestanddelen van specerijen worden gebruikt in de geneesmiddelenindustrie en zo wordt van foelie gezegd dat het goed is tegen misselijkheid, slapeloosheid en een goede werking heeft op onze spijsvertering. Uitwendig helpt het ook als je last hebt van kiespijn of reumatische pijnen. Strijk met wat foelie over de gevoelige plekken en uw pijn wordt verlicht en door er flink mee over een zere tand of gevoelig tandvlees te wrijven, voel je de mond-en kiespijn sterk verminderen. In de keuken gebruiken we dagelijks van allerlei specerijen en op bloemkool is gemalen nootmuskaat niet weg te denken en bij een groente-enof kippensoep, waarbij ook prei gebruikt wordt is foelie  onmisbaar en geeft een specifieke zachte smaak aan de hele soep. Vrouwen die in verwachting zijn wordt aangeraden om bepaalde specerijen niet te gebruiken en zullen, indien men erom vraagt ongewijfeld van de behandelende dokter of via de kraamverzorging de nodige inlichtingen hierover aangereikt krijgen. Bij duizeneneen gerechten of schotels worden specerijen gebruikt, waarvan foelie of nootmuskaat ook veelal deel uitmaken.





                    

                    
                                               FOELIE   
                    

    04-07-2013 om 17:05 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 1
    >> Reageer (1)
    27-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rouget Aux Fines Herbes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Rouget Aux Fines Herbes  is een visschotel, waarbij als vissoort rode poon gebruikt wordt. Rode Poon wordt ook wel knor-of zeehaan genoemd. Het is een vis die te vinden is in het noordoosten en het oosten van de Allantische Oceaan, Middellandse Zee en de Noordzee. Het is een echte zoutwater-en bodemvis die in orde van grootte 30 tot 75 cm lang is. De vis heeft twee rugvinnen en een benig koppantser. .De moderne visserij maakt veel gebruik van het zogeheten flyshooting; dit is een techniek van vissen, waarbij de vis niet beschadigd wordt, zelfs zijn natuurlijke slijmlaag behoudt, nooit ondermaats kan zijn en ook het milieu word door deze manier van vissen beschermd. Aan boord van zo'n schootflyschip wordt de vis met alle zorgen omringd, gesorteerd en indien nodig aan boord  bewerkt en/of verwerkt. De Rode Poon is een vis die wel 15 jaar oud kan worden. Ondanks dat ze uit de zee komt is ze zoet van smaak en bruikbaar op alle visschotels, zelf op de barbecue doet deze vis het uitstekend! In de buurt van Senegal en Marokko zit veel van dit soort vis en onze buitenlandse vrienden uit deze landen zijn specialisten in het klaarmaken van visschotels met poon of  mul. Onlangs was ik in een Spaans klooster en daar in de buurt was een marina waar vissersschepen aan wal lagen; in Corralejo wonen heel veel vissers en je kunt de plaats wel vergelijken met hier in Nederland het bekende Volendam. Niet in elke plaats hier in Nederland vind je een speciaalzaak van vis en vaak moet je als plattelander even afreizen naar de dichtstbijzijnde stad om poon te bemachtigen. Als je in zo'n zaak vertelt wat je klaar wilt maken, dan krijg je de vis geschoond mee en ben je in koken, bakken of braden geïnteresseerd dan ben ik ervan overtuigd dat u dit visrecept, wat ik hier voor u heb opgetekend, best goed weet te bereiden..







    27-06-2013 om 14:20 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (2)
    25-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parate Viam Domini!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Volg de weg des Heren! Het is de 'strijdkreet' van bisschop Jo Gijsen die op 7 oktober 1932 in het Brabantse Oeffelt is geboren en op 24 juni op zijn patroonsfeest, de herdenkingsdag van de voorloper van X, Johannes den Doper, na een slopende ziekte toch nog vrij onverwacht kwam te overlijden. Op 6 april 1957 werd Jo Gijsen door de toenmalige bisschop van Roermond, monseigneur Lemmens, priester gewijd. Hierna werd hij benoemd tot kapelaan te Valkenburg. Zijn thelogische studies en kerkgeschiedenis, om een doctoraat te behalen, heeft hij afgerond aan de universiteit van Bonn en Münster. Hierna gaf hij les aan het door hem opgerichte grootseminarie Rolduc en tevens was hij rector van een nonnenklooster in het Limburgse Nunhem. In 1972 benoemde paus Paulus VI Jo Gijsen tot bisschop van Roermond, dit tot verrassing van het hele clericaal gezag binnen de Nederlandse Katholieke Kerk. Volgens Rome was er binnen de Nederlandse bisdommen een sfeer ontstaan met een kerkleer die alles maar goed vond en totaal de lijn van Rome niet volgde. In monseigneur Gijsen zag Rome een persoon die  strikt in het spoor van Rome liep en de zuivere leer der kerk weer op de rails moest zetten. Het was niet direct Jo Gijsen die de schuld had dat in zijn bisdom op bestuurlijk gebied alles uit de hand liep; het was het hoogste gezag in Rome die deze discrepantie teweeg had gebracht. Lang heeft daar in Roermond een soort kerkstrijd gewoed die uiteindelijk niet goed geweest is voor het van oudsher katholieke Limburg. In 1993 trad Gijssen terug en in 1996 werd hij benoemd tot bisschop van Reijkjavik in IJsland. Dit is bisschop Gijsen tot 2007 gebleven. Na deze tijd is hij rector geworden van de slotzusters Karmelietessen in Sittard en Jo Gijsen mag dan net als zijn vader, die spoorwegbeambte was,  geprobeerd hebben  om de hem toevertrouwde 'reizigers' op de goede weg te houden die ons op de uiteindelijke reisbestemming brengt, dat zeker! Velen zijn deze goede weg ingeslagen, maar te veel schapen zijn totaal afgedwaald van de aan hem toevertrouwde kudde.Toch was bisschop Gijsen de enige bisschop die het voor elkaar heeft gekregen om na al die kerkontsporingen hier in Nederland nog 200 priesters te wijden en het zijn deze herders die de zware taak hebben de kudde te blijven hoeden. De laatste wens van Jo was dat hij als bisschop niet bijgezet wil worden in de bisschoppelijke grafkapel te Roermond, maar voor altijd wil blijven bij zijn geliefde kloosterzusters in Sittard. Aanstaande zaterdag wordt bisschop Gijsen begraven op het kloosterkerkhof  aan de Kolleberg te Sittard. Moge Jo Gijsen vredig rusten  in het Vaderhuis van ons aller Heer!

    25-06-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 4
    >> Reageer (0)
    19-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Croissantjes uit de kloosterkeuken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gedacht wordt vaak: ,,Laten we dit gauw even klaarmaken", maar is dat allemaal wel zo eenvoudig? Voor u staan heb ik vandaag een paar recepten uit de kloosterkeuken, maar ook heb ik voor u een mooie website gevonden, waar u alle soorten van croissantjes die er te bereiden zijn op een gemakkelijke manier kunt vinden. Op een video ziet u een vakman aan het werk die u precies laat zien hoe je echte croissantjes bereidt. Wat iedereen denkt is dat het croissantje in Frankrijk uitgevonden is, maar dat klopt echt niet. In het kort op een staatje heb ik voor u de ware geschiedenis van weliswaar dit echte Franse ontbijt staan en door het steeds groter geworden verlangen van de mens om ook eens verder te kijken dan naar zijn eigen woonplaats heeft het croissantje werelwijd zijn weg gevonden. Bekijk de recepten en ga eens verderop door te surfen naar: http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/met/croissants/  en  http://www.youtube.com/watch?v=FXOI3IEgtbw en  haal deze week nog zelf de ingrediënten in huis om croissantjes te bakken!







    19-06-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 5
    >> Reageer (1)
    17-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Clafoutis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Clafoutis is afkomstig uit de streek van midden  Frankrijk (Limousin) en is een een soort taart die als nagerecht bij een diner op tafel komt. Bij de echte clafoutis gebruikt men niet ontpitte kersen om het geheel stevig te houden. Wanneer men andere vruchten, zoals stukjes appel (aux pommes)  pruimen (aux proires) en bessen of bepaalde groentesoorten gebruikt, dan spreekt men in Frankrijk van flaugnarde. Limousin is ook de plaats waar de eerste limousine gebouwd werd, waarin prominenten zich lieten en sommige tegenwoordig nog laten vervoeren. Voor u heb ik staan een bramen Clafoutis met de ingrediënten kwark, eidooiers, maizena, suiker en gemalen amandelen. Terwijl ik dit stukje hier op mijn kamer op de Slotgang aan het schrijven ben, wordt het me in dit kleine kamertje met de aankomst van een driedaagse hittegolf toch wat te benauwd en daarom houden we het kort en zoeken hierna een wat koeler plekje op.





                     

                     

    17-06-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 2
    >> Reageer (0)
    13-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aloë Vera uit de Kruidentuin van Broeder Everard
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ieder mens wil graag gezond zijn en er goed uit zien. Alles wat we daarbij nodig hebben is in de natuur aanwezig en daarom moeten we ook zuinig op Gods schepping zijn. Door allerlei vreemde proeven en jacht naar geld wordt er vaak niet altijd even netjes met de natuur om ons heen omgesprongen en op de duur kan dit leiden tot veel ongemakken waar nu nog te weinig mensen echt bij stil staan, maar die door allerlei nare ziektes zich voortdurend openbaren en als de wereld ooit ten onder gaat, dan is de mensheid hiervan zelf de schuld. Hier in het klooster proberen we de natuur om ons heen op een zo goede mogelijke manier zuiver te houden en een van onze beste zuiveringsmiddelen hier in de binnentuin van ons klooster is de Aloë Vera. Dit is werkelijk een heel bijzondere plant en uit haar  groene 'uitsteeksels' worden sappen en bestanddelen gehaald die overal voor te gebruiken zijn. Met recht kunnen we spreken van een wonderplant die als voedingssupplement ons hele gestel in evenwicht houdt en zorgt dat we over een energiek en gezond lichaam beschikken. In de farmaceutische industrie worden bestanddelen uit deze plant toegevoegd als huidversterkend en wondgenezend middel, men verwerkt het ook in zonnebrandmiddelen, wondzalf, mondwater en tandpasta. Veel bestanddelen van deze plant zijn ook goed ter bevordering van een gezonde spijsvertering en stoelgang. Beste lezers van "Broeder Everard" , doe er uw voordeel mee en voelt u zich niet lekker, haal dan zo'n wondermiddel, gewonnen uit de Aloë Vera, in huis en zienderogen bent u binnen de kortste keren weer opgeknapt.


    Het wondermiddel dat overal goed voor is!

    13-06-2013 om 14:24 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 1
    >> Reageer (0)
    05-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tussengerechten van Tomaten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ooit hebben we een zeer humoristische paus gehad. Zijn naam was Johannes de XXIII. Ingesteld was deze paus op de Franse keuken; Zijne Heiligheid was een echte Bourgondiër, maar als het om komkommers of tomaten ging, dan gaf hij zijn kokkin in het Vaticaan de opdracht vooral uit te kijken naar die gezonde en heerlijk geteelde Hollandse producten. Als tussengerechtje bij het goûter werd er buiten een kopje groene thee ook altijd gevulde tomaat op tafel gebracht en echt daar genoot deze paus enorm van. Voor mijn culinaire lezers heb ik hier een receptuur van zowel gevulde alsmede gebakken tomaat staan en daarbij hoort natuurlijk ook een korte levensbeschrijving van de priester Angelo Roncalli en voor degene die hem nooit gekend heeft of hem niet meer kan herinneren, heb ik in mijn archief een portret en een korte levensbeschrijving gevonden die u hier op deze site afgedrukt ziet staan.



         





                 

    05-06-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 5
    >> Reageer (1)
    03-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huishoudtips uit de Kloosterkeuken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als kok, huisvrouw of huisman sta je wel eens voor nijpende keukenproblemen en de vraag is: ,,Hoe lossen we dit of dat op"? Heel veel van die ongemakken zijn bekend, maar vaak de meest eenvoudige en specifieke oplossingen worden niet genoemd. In een tweetal artikelen breng ik vanuit dit blog zo'n vijftigtal problemen op korte staatjes die ik hieronder voor u heb afgedrukt. U mag ze allemaal kopiëren en ik raad alle lezers van broeder Everard aan om dergelijke staatjes voor uw eigen gemak in uw huishoudkartotheek te bewaren.  















    03-06-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 3
    >> Reageer (0)
    31-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huissense Umdracht 2013
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op 2 juni 2013 bestaat de parochie van OLV-Tenhemelopneming te Huissen-stad 700 jaar. Het is ook de dag dat Sacramentsdag gevierd wordt en door de Huissense straten al 653 jaar lang de aloude Umdracht trekt. Tijdens de reformatie werd dit verboden, maar toen waren enkele plaatsen binnen de Betuwe en de Liemers eigendom van de stad Kleef  en Huissen in die periode een Duitse enclave. Gelukkig houdt men in Nederland  oude tradities ongemoeid. In Angeren is die dag ook een processie, maar die vindt plaats op het kerkelijk terrein rond de kerkhoven van de Sint Bavokerk. Vroeger hielden de Paters Dominicanen in hun kloostertuin ook een sacramentsprocessie, maar die is afgeschaft. Eveneens de prachtige umdracht door de voormalig Duitse enclave Hulhuizen is  ter ziele en voorzover ik weet is binnen Nederland Huissen nog de enige plaats waar een processie plaats vindt over de openbare gemeentelijke wegen. Ter opluistering van het geheel komt de Aartsbisschop van Utrecht Kardinaal Wim Eijk zondag naar Huissen om de plechtige Hoogmis te celebreren en tevens loopt hij mee onder de Hemel van het Allerheiligste. Vroeger trokt de Huissense Umdracht duizenden bezoekers en alle huizen waren versierd. Overal binnen de buurtschappen stonden rustaltaren waar even stilgestaan werd en de bevolking aangesproken. Sacramentsdag was in Huissen vroeger ook een echt familiefeest en van heinde en ver kwamen oud-Huissenaren weer naar hun geboorteplaats om dit allemaal mee te maken. Te hopen is dat de weergoden Huissen aanstaande zondag gunstig gezind zijn en we allemaal een fijne umdracht kunnen vieren.



                   

                   

    31-05-2013 om 21:13 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 3
    >> Reageer (0)
    27-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BIDDEN BIJ DE BUREN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Persoonlijk heb ik nog de tijd meegemaakt dat we niet gingen bidden bij, máár met de buren. Dat was in de Tweede Wereldoorlog toen we in hier in deze contreien vanaf september 1944 tot medio april 1945 frontgebied waren. De meeste mensen die over een goede huiskelder beschikten, zochten daar hun verblijf om beschermd te zijn tegen al dat frontgeweld dat bestond uit enkele bombardementen en van de vroege ochtend tot bijna de hele nacht door beschietingen, waarbij het absoluut onveilig was je buitenshuis te begeven. Zo alles bij elkaar zijn hier in de Betuwe met bombardementen, granaatvuur en ontberingen toch wel zo'n 700 mensen om het leven gekomen. Ons aller vriend was de Rozenkrans en iedereen kende in die beroerde periode de Vijf Droevige Geheimen uit zijn hoofd. Persoonlijk zat ik in die tijd met zo'n veertig andere buren in de bierkelder van bottelarij 'De Zwaan'  uit Huissen. De mensen hadden de rozenkrans als een soort medaillon om hun nek hangen en zodra die Geallieerden en Duitsers eroplos begonnen te knallen, bad je dat de Heer ons, mensen hier in deze schuilkelder verenigd, mocht sparen van oorlogsgeweld. Gebeden wordt er tegenwoordig weinig en omdat vloeken hier in Holland ook al niet meer verboden is wordt de Naam van de Heer meer misbruikt dan wat anders. We zijn ver, volgens mij zelfs te ver afgedwaald van ons geloof. Onze Moslimbroeders bouwen de ene moskee naar de andere en wij Christenen zijn momenteel bezig onze kerken af te breken en vele gelovigen zijn in de toekomst aangewezen op één centrale kerk binnen de gemeenschap. Ook wij zullen binnenkort een soort eigen bedevaart moeten gaan ondernemen en gaan bidden bij de buren. Wij zijn er gezamenlijk wel de schuld van dat alle Godshuizen gesloten worden. We zijn van binnenuit nog wel Rooms, maar komen niet meer ter kerke en ook financieel dragen we gezamenlijk te weinig bij om onze parochie overeind te houden. Ook onze kloosters zijn veelal onbemand of overgenomen door leken die de abdij of het klooster nog bestieren als gebedstempel en/of bedevaartsplaats. Ooit zal de dag weer komen dat jongelui zich geroepen voelen tot het dienaar-en/of voorgangerschap en altijd zullen er vrome gelovigen zijn die zich inspannen om Christelijke waarden op hun beste manier  te blijven verkondigen en uit te dragen. De geschiedenis blijft zich door de eeuwen heen herhalen en veel mag dan verloren zijn gegaan, maar het is altijd de hoop die onze verloren geloofsnormen-en waarden overeind houdt en weer doet herleven.





                        

    27-05-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 3
    >> Reageer (0)
    22-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wecken of ook wel imaken genoemd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Straks komen de verse groenten weer op de markt en er zijn vaak mooie aanbiedingen en daar moet u gebruik van maken door zelf van allerlei groenten te gaan wecken.  Wecken doen we in een schone omgeving en zet een koksmuts op en wast goed uw handen eer ge eraan begint. Nodig hebben we weckflessen die ook wel inmaakglazen genoemd worden. Op zo'n weckfles zit ook een deksel en daartussen worden ringen gelegd. Verder hebben we nodig een inmaakketel, te gebruiken is ook zo'n ouderwetse wasketel. In een echte goede inmaakketel zit ook een houder om de flessen op te zetten. Beschik je daar niet over, leg dan op de bodem van de grote pan of ketel  een roostertje, treefje of houten plankje, dit om het springen van de flessen te voorkomen. Kijk voordat ge aan het wecken begint alle flessen goed na om te zien of er geen kleine stukjes vanaf zijn, ook de ringen, deksels en beugels dienen gaaf te zijn! De inmaakglazen dienen met sodawater schoongemaakt te worden, daarna uitgespoeld met warm water en men laat ze uitlekken op een schone theedoek. De gummiringen dienen uitgekookt te worden. Kom niet met uw handen aan de gereinigde spullen die rechtstreeks verbinding maken met het in te maken product. Bij de inmaak van fruit moet u een thermometer gebruiken en even boven de 75 graden C is voldoende om ze in te maken. Bij groenten en vlees is verhitting tot goed 95 graden C, iets hoger mag ook, voldoende. Zorg voor kersverse groenten of vruchten, zo mogelijk als ge ze zelf kweekt, in de morgen geplukt. Verwerk alles zo spoedig mogelijk. Kook alle in te maken producten even voor eer ge de glazen vult. Vul de weckglazen los, dus niet aanstampen! Bij herhaalde sterilisatie: 1 à 2 uur flink laten koken. Vlug aanwarmen en vlug afkoelen. Bloemkool, spinazie, doperwten, en kapucijners zijn moeilijk te steriliseren: wil men er toch toe overgaan, dan is het noodzakelijk, dat de inhoud der flessen tussen de 24 en 48 uur, nadat ze de eerste keer gesteriliseerd is, nog eens gedurende plm. 3 kwartier wordt gekookt. Vroeger weckten we hier in het klooster ook vlees en dat is helemaal een precisiewerk. Bij ons kwam het zelden voor dat de weck openging. Is dit het geval, dan is het vooral bij vlees levensgevaarlijk om dit te consumeren; bepaalde bacteriën die we botulisme noemen kunnen zich ontwikkeld hebben. In deze economische crisistijd kunt u door van alles te wecken uw voordeel doen. Bij ons in het klooster heb ik een pot ingemaakte worteltjes 20 jaar bewaard en toen we met een klein groepje waren op tafel gebracht en de worteltjes smaakten met goede oude miswijn erbij nog prima! Voor u opgezocht heb ik een filmpje, waarop u alles over wecken te weten komt. Surf naar http://www.youtube.com/watch?v=qMeDZYtGpxw en doe er uw voordeel mee!

    22-05-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 2
    >> Reageer (0)
    18-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoogfeest van Pinksteren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Pinksteren valt 50 dagen na Pasen. Na zijn kruisdood is Jezus begraven en even later uit zijn graf verrezen. We hebben voor 10 dagen terug zijn Hemelvaart gevierd en morgen en overmorgen gedenken we dat de Heilige Geest nedergedaald is over de Apostelen. De Heilige Geest is niet iets of iemand. Het is Gods levensadem en die gebruiken we als een uitdrukking voor zijn blijvende aanwezigheid hier op aarde. De Drie-Eenheid van God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest zijn dus niet drie verschillende personen, maar verenigen als het ware één persoon zoals we hier op aarde 'n jongeman heer, een oudere persoon vader en een hele bijdehandse persoon als iemand met een grote geest aanduiden. In God zijn al deze drie hoedanigheden verenigd. In het verleden en ook nu nog is het begrip Heilige Geest in veel Chistelijke geloven een omstreden theologisch begrip en dat is allemaal ontstaan, omdat uit bepaalde geschriften hier niets over te vinden is en veel geloven zich vasthouden aan letterlijke teksten uit oude geschriften die op velerlei manieren zijn uit te leggen. Aan de Heilige Geest worden zeven gaven toegekend en dat zijn, wijsheid, verstand, inzicht, sterkte, kennis, ontzag en liefde. Ons aller Heer, Vader en Heilige Geest heeft na opgenomen zijn ter Hemel op een gegeven moment aan zijn leerlingen en volgelingen, die wij zijn apostelen noemen, een groot gedeelte van zijn gaven op hen overgebracht. Laten we als eenvoudige gelovigen aan de Heer vragen om van al die gaven ook iets mee te krijgen en bidden: "Kom Heilige Geest, vervul de harten van uw gelovigen en ontsteek in hen het vuur van uw liefde. Zend uw Geest uit en alles zal worden herschapen en Gij zult het aanschijn van de aarde vernieuwen." Te hopen is dat het morgen met de Pinksterdagen mooi weer is en we kunnen genieten van Gods natuur en laten we de H. Geest in deze voor ons allen moeilijke tijden vragen om verlichting van onze zorg, lijden en alles wat ons plaagt, opdat de zon, ook al steekt die achter de wolken, ook voor u, mij en iedereen weer spoedig gaat schijnen.

    18-05-2013 om 13:35 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 3
    >> Reageer (1)
    16-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappel Preisoep met Garnalen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aardappel preisoep kun je op veel manieren klaarmaken. Je kunt er baconspek bijdoen, room, een hongaars wijntje, garnalen en zo zijn er nog diverse mogelijkheden. Vandaag is de receptuur: Aardappel Preisoep met Garnalen. Kun je niet zo gauw aan garnalen komen, dan mag u deze ook vervangen door gerookte paling. Wat ik wel weet is dat deze soep, klaargemaakt volgens onderstaand recept, heerlijk smaakt en veel vitaminen bevat die uw lichaam dagelijk nodig heeft. U doet er verstandig aan om dit recept af te drukken en op te nemen in uw recepten cartotheek. Na deze soep zou u een eenvoudig menu erbij kunnen eten dat gauw klaar is en als nagerecht een toetje yoghurt met stukjes kiwi en/of sinaasappel er doorheen.  





    16-05-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 5
    >> Reageer (0)
    15-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles over Engelwortel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Engelwortel is een kruidensoort die in het wild groeit in Noord-Europa en Noord-Azië. Hier in Nederland zie je dit kruidensoort ook wel langs rivieroevers, in weilanden gelegen in de uiterwaarden van onze rivieren en ook op de waddeneilanden, zoals bijv. in Ameland heb ik Angelica Sylvestris (deftige naam) zien staan. De plant kan 1 tot 2 m hoog worden, heeft dubbelgeveerde bladeren, de bloemen zijn wit van kleur, maar er is ook een Amerikaanse Engelwortel en die is bijna geheel paars. In de stengels van deze plant zitten veel etherische oliën en looistoffen. Vroeger toen we nog over een hele grote kloostertuin beschikten, stoofde ik de bladeren van deze plant en hier in oude geschriften over de Engelwortel staat dat deze bladeren als groentesoort enorm goed waren voor maag en darmen en er zelfs een reinigende werking van uitging. In het Arizonagebied van Amerika waar vroeger veel Indianen huisden groeide ergens ook een zeer giftig soort en Indianen die levensmoe waren kauwden net zo lang op die stengels en bladeren dat ze er dood bij neervielen. Engelwortel mag dan overal goed voor zijn, van de gedroogde bladeren wordt zelfs thee afgetrokken toch zit er een maartje aan deze plant. Onbeperkt eten moet je er steeds niet van en vrouwen in verwachting kunnen beter niets van deze plant nemen, want de etherische oliën in deze plant kunnen remmend inwerken op de ongeboren vrucht. Gekweekt om zijn goede eigenschappen wordt engelwortel ook wel bij mensen die over een grote tuin beschikken en er een kruidenhoek op nahouden. Wil je nog meer weten over deze kruidensoort, surf dan naar: http://www.eetbaretuin.info/ en neem ook een kijkje op: http://www.theeshop.nl/kruidenthee/engelwortel_thee.htm Over het algemeen gezegd is alles bijna goed voor de mens; daar hebben we van Hierboven genoeg van meegekregen; met dien verstande, dat je van alles met mate gebruik moet maken en overdosering en règle uit den boze is! 





    15-05-2013 om 17:02 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 1
    >> Reageer (0)
    10-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poule-Au-Pot Henri IV
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren op Hemelvaart kreeg ik mijn oude buurman van vroeger de 100-jarige Bertus De Pater op bezoek en meegebracht had hij zijn 10e vrouw Greet die 70 jaar jonger dan hij was. Vergezeld was hij van zijn 80-jarige oudste dochter marietje en zijn jongste zoon kobus van 78. De familie was dauwtrappen geweest en kwam even bij ons klooster "de Pauw" langs om op mijn kamertje op de slotgang onder het genot van een kopje koffie te praten over de tijd van weleer. Het klonk wel een beetje vreemd in mijn oren toen Kobus zijn zoveelste stiefmoeder als moeke aansprak. Zondag is het moederdag en heel veel ouders zijn gescheiden en de sfeer daaromheen is vaak heel wat anders dan bij de familie De Pater. De bezoekjes in al die gescheiden families wisselen nogal eens en als je als geestelijke hier of daar een bezoek aflegt, dan vergis je jezelf nogal eens in de juiste naam. Wat ook het geval is dat gescheiden moeders hun kinderen nooit meer te zien krijgen en als hun nieuwe vriend huis en haard ook al verlaten heeft, dan zit zij op moederdag moederziel alleen in huis te wachten op bezoek dat verstek laat gaan. Dit alles mag een beetje overtrokken klinken, maar het is de moderne maatschappij van vandaag. We moeten proberen om ermee om te gaan en wat ook belangrijk is dat we het familiecontact niet verliezen; voor sommige personen een moeilijke weg, maar de enig begaanbare waarop nog wat levensgeluk te vinden is. Over gaan we nu tot de orde van de dag en dat is het maal voor zondag, waarvan ik een receptuur op deze site ingebracht heb en met een lekker soepje bij deze Poule-au-Pot vooraf, gebakken aardappeltjes met doperwtjes en een heerlijke chipolata pudding na (zie archief) is moederdag 2013 een dag die niet meer kapot kan.









    10-05-2013 om 14:18 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (2)
    07-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hemelvaartsdag 2013
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit jaar valt Hemelvaart op donderdag 9 mei. Met Pasen is de Heer uit het graf opgestaan en veertig dagen later is hij ten Hemel opgestegen. Dit kunnen we allemaal terugvinden in het Nieuwe Testament. Het oude Testament vertelt dat ook de profeet Henoch (nazaat van Noach en 365 jaar oud geworden) en Elia van het aardse rijk rechtstreeks verdwenen zijn en ook ten Hemel zijn opgenomen. In sommige Bijbelse geschriften wordt ook verteld dat de grote profeet Mozes van ons aller Heer eveneens dit voorrecht heeft meegekregen, maar zeker is dit niet, want ergens in het Oude Testament valt te lezen dat Mozes 120 jaar oud is geworden  en eind 13de eeuw voor X is gestorven. Mozes is de profeet die de Joden uit hun Egyptische ballingschap verlost heeft en zijn volk de Thora heeft gegeven en dus de stichter is van de Israëlische godsdienst. Van de profeet Elia wordt gezegd dat hij leefde in de 8ste eeuw voor Chr. Elia is ook vrij oud geworden en hij werd ten Hemel gevoerd in een stormachtige bui, waarbij vurige paarden hem meenamen. Als getuige wordt hierbij vermeld dat zijn leerlingprofeet Elisa dit allemaal heeft zien gebeuren. We kennen ook het feest van Maria ten Hemelopneming dat op 15 augustus gevierd wordt. Maria, de moeder van Jezus, is overleden tussen het jaar 36/50 na Chr. Het was de apostel Thomas (bijgenaamd de ongelovige) die als enige waargenomen zou hebben dat Maria vanuit haar graf te Ephese net als ons aller Heer ten Hemel is opgestegen. Hemelvaartsdag wordt als Algemene Christelijke feestdag gevierd en vroeger gingen we met onze ouders al vroeg ter kerke om deze dag te vieren. Veel jonge meisjes en jongemannen gingen op die dag dauwtrappen en velen kregen tijdens zo'n fietstocht naar ontspanningen, zoals de Bedriegertjes te Rosendael (gld), Kasteel De Doornenburg, De Echoput bij Apeldoorn, De Westerbouwing te Oosterbeek, en/of of de Drususput in Elten verkering en hierdoor zijn veel huwelijken ontstaan. De naam dauwtrappen is ontstaan uit een min of meer heidens gebruik toen de mensen op Hemelvaart al om drie uur in de nacht opstonden om gezamenlijk op het natte gras waar de dauw opstond te gaan dansen. Velen geloofden dat die natte dauw reinigend inwerkte op lichaam en geest. Later is dit overgegaan op al vroeg te gaan trippen in de natuur en in de laatste paar eeuwen door na het hanengekraai te gaan fietsen als de dauw nog op het gras stond. Het "Dauwtrappen"  is nog steeds in en ik vind het fijn dat we tenminste deze aloude traditie er nog op nahouden. Zorg dat de wandelschoenen en uw fiets in orde zijn en jongelui en ook ouderen adviseer ik om op deze dag Gods schepping te bewonderen en de natuur in te gaan en hiervan te genieten. Op die manier is uw dag dan toch zinvol geweest en voelt u zich nadien zowel lichamelijk alsmede geestelijk kiplekker en bijzonder in uw sas!!! Als geestelijk tussendoortje stapte je vroeger tijdens het fietsen onderweg nog ergens een kerkgebouw binnen om de H. Mis bij te wonen, maar dat is hier in Nederland op een heleboel plaatsen al niet meer mogelijk, want hoe langer hoe meer tref je tegenwoordig op velerlei plaatsen alleen nog maar gesloten kerken aan, waarin op Christelijke Zon-en Feestdagen al geen kerkdiensten meer worden gehouden.







                

    07-05-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 3
    >> Reageer (1)
    03-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IN TIJDEN MET WAT MINDER
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De maandelijkse vaste lasten stijgen en dit is ook het geval met onze dagelijkse boodschappen. Met alles moet je wat minderen om geen schulden op te bouwen; Dit geldt ook met betrekking tot ons dagelijks eten. In de tijd dat er nog geen kinderbijslag bestond werd in grote gezinnen een eenvoudige pot gekookt, die meestal bestond uit gebakken aardappelen met wat appelmoes of aardappelkoeken en/of pannenkoeken. Verder was met tweemaal groente en een keer vlees op tafel de week al voorbij. Boter was er vroeger ook al, maar omdat smout goedkoper was  kreeg men dit als smeersel op brood. De kinderen gingen vaak zonder ontbijt naar school, omdat ze nog te communie moesten en dat kwam verdomd goed uit bij grote gezinnen waar pa alleen de kost voor moest verdienen. Vroeger werd als ontbijt en 's avonds voor het slapen gaan ook nog een bordje griesmeel of havermoutpap gegeten en de meeste Hollanders lagen al twee uur voor het middernachtelijk uur geslagen had in Morpheus'armen om 's anderendaags weer vroeg te kunnen gaan werken. Op het menu van vandaag heb ik hier in het klooster pannenkoeken staan en om voor 32 personen deze op tafel te brengen heb ik 8 keer zoveel ingrediënten nodig als hier beneden afgedrukt voor 4 personen.  Receptuur: benodigd 500 gr tarwebloem of half tarwebloem half boekweitmeel ofwel speciaal pannenkoekenmeel, plm een krap litertje melk, 1 of 2 eieren, halve lepel zout, boterolie of slaolie, boter, spekvet en/of boter of boter en reuzel om te bakken. Tegenwoordig kun je kant en klare mix kopen en hoeft men geen gebruik te maken van al die aparte bloemsoorten. Onder goed roeren maak je een beslag en eraan toevoegen kun je daaraan stukjes appel, spek, krenten, rozijnen of anderzijds. Bakken kun je door de hele bodempan met beslag vol te laten lopen, door wat in kleinere vormen te bakken, bijv. "Drie in de Pan" of je bakt in een poffertjespan poffertjes, waarbij je dan wel wat keukenstroop door het beslag moet doen, lauwe melk moet gebruiken en ook wat gist. Nadat de pannenkoeken aan beide kanten mooi bruin gebakken zijn, serveert men ze op een verwarmde schotel. Over gewone pannekoeken doet men wat poedersuiker, stroop of jam. Bij uitsluitend appelpannenkoeken strooit men wat suiker, basterdsuiker of poedersuiker. Een portie poffertjes dient men op met een flinke laag poedersuiker en een klontje roomboter dat in het midden van de poffertjes wordt gelegd. Voor u opgezocht heb ik een hele leuke pannenkoekbakker die zich met recht 'Weltmeister' mag noemen. Surf naar: http://biertijd.com/mediaplayer/?itemid=40055#.UTw4X003tgg.mailto
     




    03-05-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 5
    >> Reageer (1)

    Foto





    ALLES OVER ETEN EN DRINKEN
  • Vezelrijke ontbijtjes
  • Erna met zoutloos eten
  • Lekker & Simpel
  • Duivensoep
  • Onze Franse keuken
  • Svetlana's Recepten
  • Serge met zijn Wijnetiketten Verzameling
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    CULINAIRE WEBSITES EN VIDEO 'S
  • Kijk hoe Kees Melis Brabantse worstenbroodjes bakt
  • Turkse Eten
  • Gezondheidsproducten van Wingzie
  • Zelfmaakrecepten
  • Bakrecepten van Okoko
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    Geestversterking
  • Processie De Brugse Belofte
  • Bedevaartsoord Beauraing België
  • Bedevaartsoord Banneux België
  • Apostel Paulus en zijn brieven
  • Sixtijnse Kapel
  • Wees Gegroet Maria
  • Mariakapellen: zie ook Angeren
  • Basiliek van San Pietro
  • Basiliek van San Paolo
  • Heilige Bloedprocessie Brugge 2017

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    In Banneux (België) is Maria in 1933 verschillende keren verschenen aan Mariëtte Beco.

    Mariëtte ging tijdens de grote vakanties op bezoek bij de familie Desmedt in Thildonck.

    Op de fotoreportage ziet u het Heiligdom Banneux, druk op foto 2 voor website. 

    Op eerste familiefoto ziet u Pierre Desmedt met zijn vrouw Victorine Lenaerts
    José Desmedt en Mariëtte & André Beco. op de andere José en Mariëtte.

    Na Lourdes is Banneux een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen.

    Met één klik op de Maria Award vindt u alle Mariakapellen  in Nederland en kunt u

    Marialiedjes beluisteren.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Werkende handen in Molokai, overblijfselen terug naar België-Heiligverklaring Damiaan in Rome
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    ZIE HIER DE MOOIE BEELDEN VAN GODS SCHEPPING!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    dansrustroest
    www.bloggen.be/dansrus
    Rondvraag / Poll
    BROEDER EVERARD WIL GRAAG WETEN WAT U INTERESSANT VOND
    RECEPTEN
    BLOGFOTO'S
    VERHAALTJES
    GEDICHTEN
    ALLES
    Bekijk resultaat


    Solidaritet met mens in nood,geeft deze wereld kleur! Klik plaatje hieronder!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    FAMILIESITES
  • Informatie en Wetenschapsblog
  • Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik hoop dat een bezoekje aan dit blog van broeder Everard uw geest verrijkt heeft
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs