Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
19-06-2013
Croissantjes uit de kloosterkeuken
Gedacht wordt vaak: ,,Laten we dit gauw even klaarmaken", maar is dat allemaal wel zo eenvoudig? Voor u staan heb ik vandaag een paar recepten uit de kloosterkeuken, maar ook heb ik voor u een mooie website gevonden, waar u alle soorten van croissantjes die er te bereiden zijn op een gemakkelijke manier kunt vinden. Op een video ziet u een vakman aan het werk die u precies laat zien hoe je echte croissantjes bereidt. Wat iedereen denkt is dat het croissantje in Frankrijk uitgevonden is, maar dat klopt echt niet. In het kort op een staatje heb ik voor u de ware geschiedenis van weliswaar dit echte Franse ontbijt staan en door het steeds groter geworden verlangen van de mens om ook eens verder te kijken dan naar zijn eigen woonplaats heeft het croissantje werelwijd zijn weg gevonden. Bekijk de recepten en ga eens verderop door te surfen naar: http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/met/croissants/ en http://www.youtube.com/watch?v=FXOI3IEgtbw en haal deze week nog zelf de ingrediënten in huis om croissantjes te bakken!
19-06-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Clafoutis is afkomstig uit de streek van midden Frankrijk (Limousin) en is een een soort taart die als nagerecht bij een diner op tafel komt. Bij de echte clafoutis gebruikt men niet ontpitte kersen om het geheel stevig te houden. Wanneer men andere vruchten, zoals stukjes appel (aux pommes) pruimen (aux proires) en bessen of bepaalde groentesoorten gebruikt, dan spreekt men in Frankrijk van flaugnarde. Limousin is ook de plaats waar de eerste limousine gebouwd werd, waarin prominenten zich lieten en sommige tegenwoordig nog laten vervoeren. Voor u heb ik staan een bramen Clafoutis met de ingrediënten kwark, eidooiers, maizena, suiker en gemalen amandelen. Terwijl ik dit stukje hier op mijn kamer op de Slotgang aan het schrijven ben, wordt het me in dit kleine kamertje met de aankomst van een driedaagse hittegolf toch wat te benauwd en daarom houden we het kort en zoeken hierna een wat koeler plekje op.
17-06-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Ieder mens wil graag gezond zijn en er goed uit zien. Alles wat we daarbij nodig hebben is in de natuur aanwezig en daarom moeten we ook zuinig op Gods schepping zijn. Door allerlei vreemde proeven en jacht naar geld wordt er vaak niet altijd even netjes met de natuur om ons heen omgesprongen en op de duur kan dit leiden tot veel ongemakken waar nu nog te weinig mensen echt bij stil staan, maar die door allerlei nare ziektes zich voortdurend openbaren en als de wereld ooit ten onder gaat, dan is de mensheid hiervan zelf de schuld. Hier in het klooster proberen we de natuur om ons heen op een zo goede mogelijke manier zuiver te houden en een van onze beste zuiveringsmiddelen hier in de binnentuin van ons klooster is de Aloë Vera. Dit is werkelijk een heel bijzondere plant en uit haar groene 'uitsteeksels' worden sappen en bestanddelen gehaald die overal voor te gebruiken zijn. Met recht kunnen we spreken van een wonderplant die als voedingssupplement ons hele gestel in evenwicht houdt en zorgt dat we over een energiek en gezond lichaam beschikken. In de farmaceutische industrie worden bestanddelen uit deze plant toegevoegd als huidversterkend en wondgenezend middel, men verwerkt het ook in zonnebrandmiddelen, wondzalf, mondwater en tandpasta. Veel bestanddelen van deze plant zijn ook goed ter bevordering van een gezonde spijsvertering en stoelgang. Beste lezers van "Broeder Everard" , doe er uw voordeel mee en voelt u zich niet lekker, haal dan zo'n wondermiddel, gewonnen uit de Aloë Vera, in huis en zienderogen bent u binnen de kortste keren weer opgeknapt.
Het wondermiddel dat overal goed voor is!
13-06-2013 om 14:24
geschreven door Broeder Everard
Ooit hebben we een zeer humoristische paus gehad. Zijn naam was Johannes de XXIII. Ingesteld was deze paus op de Franse keuken; Zijne Heiligheid was een echte Bourgondiër, maar als het om komkommers of tomaten ging, dan gaf hij zijn kokkin in het Vaticaan de opdracht vooral uit te kijken naar die gezonde en heerlijk geteelde Hollandse producten. Als tussengerechtje bij het goûter werd er buiten een kopje groene thee ook altijd gevulde tomaat op tafel gebracht en echt daar genoot deze paus enorm van. Voor mijn culinaire lezers heb ik hier een receptuur van zowel gevulde alsmede gebakken tomaat staan en daarbij hoort natuurlijk ook een korte levensbeschrijving van de priester Angelo Roncalli en voor degene die hem nooit gekend heeft of hem niet meer kan herinneren, heb ik in mijn archief een portret en een korte levensbeschrijving gevonden die u hier op deze site afgedrukt ziet staan.
05-06-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Als kok, huisvrouw of huisman sta je wel eens voor nijpende keukenproblemen en de vraag is: ,,Hoe lossen we dit of dat op"? Heel veel van die ongemakken zijn bekend, maar vaak de meest eenvoudige en specifieke oplossingen worden niet genoemd. In een tweetal artikelen breng ik vanuit dit blog zo'n vijftigtal problemen op korte staatjes die ik hieronder voor u heb afgedrukt. U mag ze allemaal kopiëren en ik raad alle lezers van broeder Everard aan om dergelijke staatjes voor uw eigen gemak in uw huishoudkartotheek te bewaren.
03-06-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op 2 juni 2013 bestaat de parochie van OLV-Tenhemelopneming te Huissen-stad 700 jaar. Het is ook de dag dat Sacramentsdag gevierd wordt en door de Huissense straten al 653 jaar lang de aloude Umdracht trekt. Tijdens de reformatie werd dit verboden, maar toen waren enkele plaatsen binnen de Betuwe en de Liemers eigendom van de stad Kleef en Huissen in die periode een Duitse enclave. Gelukkig houdt men in Nederland oude tradities ongemoeid. In Angeren is die dag ook een processie, maar die vindt plaats op het kerkelijk terrein rond de kerkhoven van de Sint Bavokerk. Vroeger hielden de Paters Dominicanen in hun kloostertuin ook een sacramentsprocessie, maar die is afgeschaft. Eveneens de prachtige umdracht door de voormalig Duitse enclave Hulhuizen is ter ziele en voorzover ik weet is binnen Nederland Huissen nog de enige plaats waar een processie plaats vindt over de openbare gemeentelijke wegen. Ter opluistering van het geheel komt de Aartsbisschop van Utrecht Kardinaal Wim Eijk zondag naar Huissen om de plechtige Hoogmis te celebreren en tevens loopt hij mee onder de Hemel van het Allerheiligste. Vroeger trokt de Huissense Umdracht duizenden bezoekers en alle huizen waren versierd. Overal binnen de buurtschappen stonden rustaltaren waar even stilgestaan werd en de bevolking aangesproken. Sacramentsdag was in Huissen vroeger ook een echt familiefeest en van heinde en ver kwamen oud-Huissenaren weer naar hun geboorteplaats om dit allemaal mee te maken. Te hopen is dat de weergoden Huissen aanstaande zondag gunstig gezind zijn en we allemaal een fijne umdracht kunnen vieren.
31-05-2013 om 21:13
geschreven door Broeder Everard
Persoonlijk heb ik nog de tijd meegemaakt dat we niet gingen bidden bij, máár met de buren. Dat was in de Tweede Wereldoorlog toen we in hier in deze contreien vanaf september 1944 tot medio april 1945 frontgebied waren. De meeste mensen die over een goede huiskelder beschikten, zochten daar hun verblijf om beschermd te zijn tegen al dat frontgeweld dat bestond uit enkele bombardementen en van de vroege ochtend tot bijna de hele nacht door beschietingen, waarbij het absoluut onveilig was je buitenshuis te begeven. Zo alles bij elkaar zijn hier in de Betuwe met bombardementen, granaatvuur en ontberingen toch wel zo'n 700 mensen om het leven gekomen. Ons aller vriend was de Rozenkrans en iedereen kende in die beroerde periode de Vijf Droevige Geheimen uit zijn hoofd. Persoonlijk zat ik in die tijd met zo'n veertig andere buren in de bierkelder van bottelarij 'De Zwaan' uit Huissen. De mensen hadden de rozenkrans als een soort medaillon om hun nek hangen en zodra die Geallieerden en Duitsers eroplos begonnen te knallen, bad je dat de Heer ons, mensen hier in deze schuilkelder verenigd, mocht sparen van oorlogsgeweld. Gebeden wordt er tegenwoordig weinig en omdat vloeken hier in Holland ook al niet meer verboden is wordt de Naam van de Heer meer misbruikt dan wat anders. We zijn ver, volgens mij zelfs te ver afgedwaald van ons geloof. Onze Moslimbroeders bouwen de ene moskee naar de andere en wij Christenen zijn momenteel bezig onze kerken af te breken en vele gelovigen zijn in de toekomst aangewezen op één centrale kerk binnen de gemeenschap. Ook wij zullen binnenkort een soort eigen bedevaart moeten gaan ondernemen en gaan bidden bij de buren. Wij zijn er gezamenlijk wel de schuld van dat alle Godshuizen gesloten worden. We zijn van binnenuit nog wel Rooms, maar komen niet meer ter kerke en ook financieel dragen we gezamenlijk te weinig bij om onze parochie overeind te houden. Ook onze kloosters zijn veelal onbemand of overgenomen door leken die de abdij of het klooster nog bestieren als gebedstempel en/of bedevaartsplaats. Ooit zal de dag weer komen dat jongelui zich geroepen voelen tot het dienaar-en/of voorgangerschap en altijd zullen er vrome gelovigen zijn die zich inspannen om Christelijke waarden op hun beste manier te blijven verkondigen en uit te dragen. De geschiedenis blijft zich door de eeuwen heen herhalen en veel mag dan verloren zijn gegaan, maar het is altijd de hoop die onze verloren geloofsnormen-en waarden overeind houdt en weer doet herleven.
27-05-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Straks komen de verse groenten weer op de markt en er zijn vaak mooie aanbiedingen en daar moet u gebruik van maken door zelf van allerlei groenten te gaan wecken. Wecken doen we in een schone omgeving en zet een koksmuts op en wast goed uw handen eer ge eraan begint. Nodig hebben we weckflessen die ook wel inmaakglazen genoemd worden. Op zo'n weckfles zit ook een deksel en daartussen worden ringen gelegd. Verder hebben we nodig een inmaakketel, te gebruiken is ook zo'n ouderwetse wasketel. In een echte goede inmaakketel zit ook een houder om de flessen op te zetten. Beschik je daar niet over, leg dan op de bodem van de grote pan of ketel een roostertje, treefje of houten plankje, dit om het springen van de flessen te voorkomen. Kijk voordat ge aan het wecken begint alle flessen goed na om te zien of er geen kleine stukjes vanaf zijn, ook de ringen, deksels en beugels dienen gaaf te zijn! De inmaakglazen dienen met sodawater schoongemaakt te worden, daarna uitgespoeld met warm water en men laat ze uitlekken op een schone theedoek. De gummiringen dienen uitgekookt te worden. Kom niet met uw handen aan de gereinigde spullen die rechtstreeks verbinding maken met het in te maken product. Bij de inmaak van fruit moet u een thermometer gebruiken en even boven de 75 graden C is voldoende om ze in te maken. Bij groenten en vlees is verhitting tot goed 95 graden C, iets hoger mag ook, voldoende. Zorg voor kersverse groenten of vruchten, zo mogelijk als ge ze zelf kweekt, in de morgen geplukt. Verwerk alles zo spoedig mogelijk. Kook alle in te maken producten even voor eer ge de glazen vult. Vul de weckglazen los, dus niet aanstampen! Bij herhaalde sterilisatie: 1 à 2 uur flink laten koken. Vlug aanwarmen en vlug afkoelen. Bloemkool, spinazie, doperwten, en kapucijners zijn moeilijk te steriliseren: wil men er toch toe overgaan, dan is het noodzakelijk, dat de inhoud der flessen tussen de 24 en 48 uur, nadat ze de eerste keer gesteriliseerd is, nog eens gedurende plm. 3 kwartier wordt gekookt. Vroeger weckten we hier in het klooster ook vlees en dat is helemaal een precisiewerk. Bij ons kwam het zelden voor dat de weck openging. Is dit het geval, dan is het vooral bij vlees levensgevaarlijk om dit te consumeren; bepaalde bacteriën die we botulisme noemen kunnen zich ontwikkeld hebben. In deze economische crisistijd kunt u door van alles te wecken uw voordeel doen. Bij ons in het klooster heb ik een pot ingemaakte worteltjes 20 jaar bewaard en toen we met een klein groepje waren op tafel gebracht en de worteltjes smaakten met goede oude miswijn erbij nog prima! Voor u opgezocht heb ik een filmpje, waarop u alles over wecken te weten komt. Surf naar http://www.youtube.com/watch?v=qMeDZYtGpxw en doe er uw voordeel mee!
22-05-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Pinksteren valt 50 dagen na Pasen. Na zijn kruisdood is Jezus begraven en even later uit zijn graf verrezen. We hebben voor 10 dagen terug zijn Hemelvaart gevierd en morgen en overmorgen gedenken we dat de Heilige Geest nedergedaald is over de Apostelen. De Heilige Geest is niet iets of iemand. Het is Gods levensadem en die gebruiken we als een uitdrukking voor zijn blijvende aanwezigheid hier op aarde. De Drie-Eenheid van God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest zijn dus niet drie verschillende personen, maar verenigen als het ware één persoon zoals we hier op aarde 'n jongeman heer, een oudere persoon vader en een hele bijdehandse persoon als iemand met een grote geest aanduiden. In God zijn al deze drie hoedanigheden verenigd. In het verleden en ook nu nog is het begrip Heilige Geest in veel Chistelijke geloven een omstreden theologisch begrip en dat is allemaal ontstaan, omdat uit bepaalde geschriften hier niets over te vinden is en veel geloven zich vasthouden aan letterlijke teksten uit oude geschriften die op velerlei manieren zijn uit te leggen. Aan de Heilige Geest worden zeven gaven toegekend en dat zijn, wijsheid, verstand, inzicht, sterkte, kennis, ontzag en liefde. Ons aller Heer, Vader en Heilige Geest heeft na opgenomen zijn ter Hemel op een gegeven moment aan zijn leerlingen en volgelingen, die wij zijn apostelen noemen, een groot gedeelte van zijn gaven op hen overgebracht. Laten we als eenvoudige gelovigen aan de Heer vragen om van al die gaven ook iets mee te krijgen en bidden: "Kom Heilige Geest, vervul de harten van uw gelovigen en ontsteek in hen het vuur van uw liefde. Zend uw Geest uit en alles zal worden herschapen en Gij zult het aanschijn van de aarde vernieuwen." Te hopen is dat het morgen met de Pinksterdagen mooi weer is en we kunnen genieten van Gods natuur en laten we de H. Geest in deze voor ons allen moeilijke tijden vragen om verlichting van onze zorg, lijden en alles wat ons plaagt, opdat de zon, ook al steekt die achter de wolken, ook voor u, mij en iedereen weer spoedig gaat schijnen.
18-05-2013 om 13:35
geschreven door Broeder Everard
Aardappel preisoep kun je op veel manieren klaarmaken. Je kunt er baconspek bijdoen, room, een hongaars wijntje, garnalen en zo zijn er nog diverse mogelijkheden. Vandaag is de receptuur: Aardappel Preisoep met Garnalen. Kun je niet zo gauw aan garnalen komen, dan mag u deze ook vervangen door gerookte paling. Wat ik wel weet is dat deze soep, klaargemaakt volgens onderstaand recept, heerlijk smaakt en veel vitaminen bevat die uw lichaam dagelijk nodig heeft. U doet er verstandig aan om dit recept af te drukken en op te nemen in uw recepten cartotheek. Na deze soep zou u een eenvoudig menu erbij kunnen eten dat gauw klaar is en als nagerecht een toetje yoghurt met stukjes kiwi en/of sinaasappel er doorheen.
16-05-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Engelwortel is een kruidensoort die in het wild groeit in Noord-Europa en Noord-Azië. Hier in Nederland zie je dit kruidensoort ook wel langs rivieroevers, in weilanden gelegen in de uiterwaarden van onze rivieren en ook op de waddeneilanden, zoals bijv. in Ameland heb ik Angelica Sylvestris (deftige naam) zien staan. De plant kan 1 tot 2 m hoog worden, heeft dubbelgeveerde bladeren, de bloemen zijn wit van kleur, maar er is ook een Amerikaanse Engelwortel en die is bijna geheel paars. In de stengels van deze plant zitten veel etherische oliën en looistoffen. Vroeger toen we nog over een hele grote kloostertuin beschikten, stoofde ik de bladeren van deze plant en hier in oude geschriften over de Engelwortel staat dat deze bladeren als groentesoort enorm goed waren voor maag en darmen en er zelfs een reinigende werking van uitging. In het Arizonagebied van Amerika waar vroeger veel Indianen huisden groeide ergens ook een zeer giftig soort en Indianen die levensmoe waren kauwden net zo lang op die stengels en bladeren dat ze er dood bij neervielen. Engelwortel mag dan overal goed voor zijn, van de gedroogde bladeren wordt zelfs thee afgetrokken toch zit er een maartje aan deze plant. Onbeperkt eten moet je er steeds niet van en vrouwen in verwachting kunnen beter niets van deze plant nemen, want de etherische oliën in deze plant kunnen remmend inwerken op de ongeboren vrucht. Gekweekt om zijn goede eigenschappen wordt engelwortel ook wel bij mensen die over een grote tuin beschikken en er een kruidenhoek op nahouden. Wil je nog meer weten over deze kruidensoort, surf dan naar: http://www.eetbaretuin.info/ en neem ook een kijkje op: http://www.theeshop.nl/kruidenthee/engelwortel_thee.htm Over het algemeen gezegd is alles bijna goed voor de mens; daar hebben we van Hierboven genoeg van meegekregen; met dien verstande, dat je van alles met mate gebruik moet maken en overdosering en règle uit den boze is!
15-05-2013 om 17:02
geschreven door Broeder Everard
Gisteren op Hemelvaart kreeg ik mijn oude buurman van vroeger de 100-jarige Bertus De Pater op bezoek en meegebracht had hij zijn 10e vrouw Greet die 70 jaar jonger dan hij was. Vergezeld was hij van zijn 80-jarige oudste dochter marietje en zijn jongste zoon kobus van 78. De familie was dauwtrappen geweest en kwam even bij ons klooster "de Pauw" langs om op mijn kamertje op de slotgang onder het genot van een kopje koffie te praten over de tijd van weleer. Het klonk wel een beetje vreemd in mijn oren toen Kobus zijn zoveelste stiefmoeder als moeke aansprak. Zondag is het moederdag en heel veel ouders zijn gescheiden en de sfeer daaromheen is vaak heel wat anders dan bij de familie De Pater. De bezoekjes in al die gescheiden families wisselen nogal eens en als je als geestelijke hier of daar een bezoek aflegt, dan vergis je jezelf nogal eens in de juiste naam. Wat ook het geval is dat gescheiden moeders hun kinderen nooit meer te zien krijgen en als hun nieuwe vriend huis en haard ook al verlaten heeft, dan zit zij op moederdag moederziel alleen in huis te wachten op bezoek dat verstek laat gaan. Dit alles mag een beetje overtrokken klinken, maar het is de moderne maatschappij van vandaag. We moeten proberen om ermee om te gaan en wat ook belangrijk is dat we het familiecontact niet verliezen; voor sommige personen een moeilijke weg, maar de enig begaanbare waarop nog wat levensgeluk te vinden is. Over gaan we nu tot de orde van de dag en dat is het maal voor zondag, waarvan ik een receptuur op deze site ingebracht heb en met een lekker soepje bij deze Poule-au-Pot vooraf, gebakken aardappeltjes met doperwtjes en een heerlijke chipolata pudding na (zie archief) is moederdag 2013 een dag die niet meer kapot kan.
10-05-2013 om 14:18
geschreven door Broeder Everard
Dit jaar valt Hemelvaart op donderdag 9 mei. Met Pasen is de Heer uit het graf opgestaan en veertig dagen later is hij ten Hemel opgestegen. Dit kunnen we allemaal terugvinden in het Nieuwe Testament. Het oude Testament vertelt dat ook de profeet Henoch (nazaat van Noach en 365 jaar oud geworden) en Elia van het aardse rijk rechtstreeks verdwenen zijn en ook ten Hemel zijn opgenomen. In sommige Bijbelse geschriften wordt ook verteld dat de grote profeet Mozes van ons aller Heer eveneens dit voorrecht heeft meegekregen, maar zeker is dit niet, want ergens in het Oude Testament valt te lezen dat Mozes 120 jaar oud is geworden en eind 13de eeuw voor X is gestorven. Mozes is de profeet die de Joden uit hun Egyptische ballingschap verlost heeft en zijn volk de Thora heeft gegeven en dus de stichter is van de Israëlische godsdienst. Van de profeet Elia wordt gezegd dat hij leefde in de 8ste eeuw voor Chr. Elia is ook vrij oud geworden en hij werd ten Hemel gevoerd in een stormachtige bui, waarbij vurige paarden hem meenamen. Als getuige wordt hierbij vermeld dat zijn leerlingprofeet Elisa dit allemaal heeft zien gebeuren. We kennen ook het feest van Maria ten Hemelopneming dat op 15 augustus gevierd wordt. Maria, de moeder van Jezus, is overleden tussen het jaar 36/50 na Chr. Het was de apostel Thomas (bijgenaamd de ongelovige) die als enige waargenomen zou hebben dat Maria vanuit haar graf te Ephese net als ons aller Heer ten Hemel is opgestegen. Hemelvaartsdag wordt als Algemene Christelijke feestdag gevierd en vroeger gingen we met onze ouders al vroeg ter kerke om deze dag te vieren. Veel jonge meisjes en jongemannen gingen op die dag dauwtrappen en velen kregen tijdens zo'n fietstocht naar ontspanningen, zoals de Bedriegertjes te Rosendael (gld), Kasteel De Doornenburg, De Echoput bij Apeldoorn, De Westerbouwing te Oosterbeek, en/of of de Drususput in Elten verkering en hierdoor zijn veel huwelijken ontstaan. De naam dauwtrappen is ontstaan uit een min of meer heidens gebruik toen de mensen op Hemelvaart al om drie uur in de nacht opstonden om gezamenlijk op het natte gras waar de dauw opstond te gaan dansen. Velen geloofden dat die natte dauw reinigend inwerkte op lichaam en geest. Later is dit overgegaan op al vroeg te gaan trippen in de natuur en in de laatste paar eeuwen door na het hanengekraai te gaan fietsen als de dauw nog op het gras stond. Het "Dauwtrappen" is nog steeds in en ik vind het fijn dat we tenminste deze aloude traditie er nog op nahouden. Zorg dat de wandelschoenen en uw fiets in orde zijn en jongelui en ook ouderen adviseer ik om op deze dag Gods schepping te bewonderen en de natuur in te gaan en hiervan te genieten. Op die manier is uw dag dan toch zinvol geweest en voelt u zich nadien zowel lichamelijk alsmede geestelijk kiplekker en bijzonder in uw sas!!! Als geestelijk tussendoortje stapte je vroeger tijdens het fietsen onderweg nog ergens een kerkgebouw binnen om de H. Mis bij te wonen, maar dat is hier in Nederland op een heleboel plaatsen al niet meer mogelijk, want hoe langer hoe meer tref je tegenwoordig op velerlei plaatsen alleen nog maar gesloten kerken aan, waarin op Christelijke Zon-en Feestdagen al geen kerkdiensten meer worden gehouden.
07-05-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
De maandelijkse vaste lasten stijgen en dit is ook het geval met onze dagelijkse boodschappen. Met alles moet je wat minderen om geen schulden op te bouwen; Dit geldt ook met betrekking tot ons dagelijks eten. In de tijd dat er nog geen kinderbijslag bestond werd in grote gezinnen een eenvoudige pot gekookt, die meestal bestond uit gebakken aardappelen met wat appelmoes of aardappelkoeken en/of pannenkoeken. Verder was met tweemaal groente en een keer vlees op tafel de week al voorbij. Boter was er vroeger ook al, maar omdat smout goedkoper was kreeg men dit als smeersel op brood. De kinderen gingen vaak zonder ontbijt naar school, omdat ze nog te communie moesten en dat kwam verdomd goed uit bij grote gezinnen waar pa alleen de kost voor moest verdienen. Vroeger werd als ontbijt en 's avonds voor het slapen gaan ook nog een bordje griesmeel of havermoutpap gegeten en de meeste Hollanders lagen al twee uur voor het middernachtelijk uur geslagen had in Morpheus'armen om 's anderendaags weer vroeg te kunnen gaan werken. Op het menu van vandaag heb ik hier in het klooster pannenkoeken staan en om voor 32 personen deze op tafel te brengen heb ik 8 keer zoveel ingrediënten nodig als hier beneden afgedrukt voor 4 personen. Receptuur: benodigd 500 gr tarwebloem of half tarwebloem half boekweitmeel ofwel speciaal pannenkoekenmeel, plm een krap litertje melk, 1 of 2 eieren, halve lepel zout, boterolie of slaolie, boter, spekvet en/of boter of boter en reuzel om te bakken. Tegenwoordig kun je kant en klare mix kopen en hoeft men geen gebruik te maken van al die aparte bloemsoorten. Onder goed roeren maak je een beslag en eraan toevoegen kun je daaraan stukjes appel, spek, krenten, rozijnen of anderzijds. Bakken kun je door de hele bodempan met beslag vol te laten lopen, door wat in kleinere vormen te bakken, bijv. "Drie in de Pan" of je bakt in een poffertjespan poffertjes, waarbij je dan wel wat keukenstroop door het beslag moet doen, lauwe melk moet gebruiken en ook wat gist. Nadat de pannenkoeken aan beide kanten mooi bruin gebakken zijn, serveert men ze op een verwarmde schotel. Over gewone pannekoeken doet men wat poedersuiker, stroop of jam. Bij uitsluitend appelpannenkoeken strooit men wat suiker, basterdsuiker of poedersuiker. Een portie poffertjes dient men op met een flinke laag poedersuiker en een klontje roomboter dat in het midden van de poffertjes wordt gelegd. Voor u opgezocht heb ik een hele leuke pannenkoekbakker die zich met recht 'Weltmeister' mag noemen. Surf naar: http://biertijd.com/mediaplayer/?itemid=40055#.UTw4X003tgg.mailto
03-05-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Wereldwijd heeft vandaag de hele wereld genoten van de troonswisseling in Nederland. Ook onze confraters en zusters hebben zich de ogen uitgekeken naar de schitterende plechtigheden in Amsterdam en waren vol geestdrift over alles wat ze op tv te zien kregen. Laaiend enthousiast was broeder Jan over de hemelsblauwe japon van Màxima die ze zij bij de kroning van haar man Willem-Alexander droeg in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, die door zijn achterneef Jan Taminiau uit Goirle was ontworpen. Hierin het klooster, bij die krasse oude garde, zitten nog enkele personen die al drie kroningen hebben meegemaakt en zuster Agnes die zelfs niet weet hoe oud ze is, beweert dat ze ook de kroning van Wilhelmina zich nog goed weet te herinneren. Onder het genot van een heerlijk oranjebittertje zijn we niet verder op Agnes haar bewering ingegaan. Hier beneden heb ik wat foto's van de kroningsfeesten ingebracht en wenst u echt alles over deze kroning te horen, te zien of te beleven, dan dient u even deze website te verlaten en over te gaan op die van mijn tweelingbroeder Eef op http://www.bloggen.be/eef/
30-04-2013 om 18:06
geschreven door Broeder Everard
Nederland is een echt waterland en dat houdt in dat er niet alleen op onze rivieren en zee gevaren wordt, maar ook worden de wateren bevist en niet te vergeten is Nederland ook een land met veel watersporters. Als kloosterkok houd ik me meer bezig met wat voor soort vis we op onze wekelijkse 'vastendag' op vrijdag op tafel moeten brengen en deze keer wil ik het hebben over gekookte vis. De meeste vissoorten kunnen we in hun geheel koken. maar niet alles van dat visje kan geserveerd worden. Bij het klaarmaken van vis heb ik altijd de benodigde attributen bij de hand en dat zijn een snijplank, een glazen bak, een afruimbakje, een vlijmscherp mes en niet te vergeten een paar keukenhandschoenen. Gaan we de gekookte vis ontvellen, dan werken we van kop naar staart, we draaien het visje even om en doen hetzelfde met de andere kant, kop staart en rugvinnen zijn er in middels ook afgehaald. Met onze duimen drukken we het visvlees van de graat en dan gaan we een visschotel opmaken. De kunst is om de vis zo gaaf mogelijk op tafel te brengen. Je kunt een grote visschotel maken, maar ook een schoteltje van persoon tot persoon met daaromheen bijv. wat aardappelpuree, worteltjes, erwtjes of dies wat meer; je kunt er verschillende sausjes bij gebruiken en niets is te gek om bij te voegen; veelal wordt bij gekookte vis een mosterdsaus gebruikt. Hoe kook je die vis nu? Breng in een grote pan zoveel water aan de kook, dat de vis er precies onder ligt. Reken voor elke liter water op 2 afgestreken eetlepels zout, voeg er wat laurier, tijm, peperkorrels, wat tuinkruiden, een worteltje, wat prei en een schijfje citroen en een scheutje azijn bij. Trek de gebruikte kruiden in het water af, laat het even koken en zeef dan het geheel. Leg de vis in het gezeefde vocht, breng deze opnieuw aan de kook en houd naar gelang de dikte van de vis een kooktijd aan van 5 tot 10 minuten. Probeer of de vinnen gemakkelijk loslaten, hetgeen een teken is, dat de vis helemaal gaar is en schep de vis met een schuimspaan voorzichtig uit de pan. Leg vissoorten, die aan weerszijden verschillend gekleurd zijn, en dan heb ik het over schol, bot, tarbot, griet enz, altijd met de lichtste kant naar boven op de visschotel. Garneer de schotel, desgewenst, met een toefje peterselie. Gewenst is het ook om het visvlees wat harder te maken altijd wat azijn aan het kookwater toe te voegen en dit niet na te laten! Kooktijden voor verschillende vissoorten: Wijting, schelvis en kabeljauw: 3 à 6 minuten. Snoekbaars, grote bot en schol: 4 à 8 minuten. Tarbot, griet en heilbot: plm. 10 minuten. Tong, visfilets, waterbaars: 3 à 6 minuten. Zalm, forel, zeelt, karper, snoek: 8 à 10 minuten. Gepocheerde vis: Het pocheren van vis is eigenlijk een betere bereidingswijze dan koken. Breng in een grote pan zoveel water aan de kook, dat de vis net onder dit water staat. We gebruiken dezelfde hoeveelheid zout en kruiden als bij het koken. Ook het scheutje azijn niet vergeten! Alles gaat hetzelfde verder als bij koken, maar in feite laat je bij de ,tweede kook' de vis niet koken, maar broei je ze als het ware gaar door het water tegen het kookpunt aan te houden, maar niet laten pruttelen. Wil je een vis mooi gaaf op tafel brengen, dan is pocheren de ideale bereidingswijze daarvoor! In veel restaurants brengt men gekookte of gepocheerde vis in zijn geheel op tafel. Hier in het klooster doe ik dat bij deze wat op leeftijd zijnde communiteit niet. Een graatje in de keel is niet prettig en al voortijds naar Petrus te gaan, daar hebben oze confraters en eerwaarde zusters het hier in dit klooster nog te goed voor; dat gun ik mijn lieve oudjes zeker niet! We kunnen als particulier vis verder ook nog stoven, grillen en bakken. Het roken van vis gebeurt meestal in rokerijen en eist een specifieke kennis, die moeilijk onder de knie te krijgen is en op die rooklucht van die smeulende krullen is men in een dichtbevolkte buurt, denk ik, niet gesteld.
Vergroot het onderschrift even om de levenswijze van dit visje te lezen!
Kabeljauw met ui-puree
25-04-2013 om 20:29
geschreven door Broeder Everard
In de meeste katholieke kerken is er vandaag gebeden dat we toch veel jonge mensen mogen begeleiden tot het priesterschap, het diakonaat of gewone mensen mogen beroeren tot een aan God gewijd leven. Vroeger werd op roepingenzondag uitsluitend de nadruk gelegd op het priesterschap, maar helaas vinden we in deze tijd weinig jongeren die zich daartoe geroepen voelen. Veel Godsvruchtige mensen, vnl. ouderen, helpen in de parochies de priesters nog wel met de gewone vieringen. In vele streken in Nederland worden binnenkort kerken gesloten, omdat de bezoeken teruggelopen zijn en de parochies noodlijdend geworden zijn, omdat ook de bijdragen hard achteruitgelopen zijn. Onze protestantse medebroeders weten zich op dat gebied beter te redden en van kerksluitingen van hun zijde is me niets bekend. In deze economische slechte tijd, waarbij velen werkeloos zijn of binnenkort worden, ligt er voor ons katholieken die het nog wel goed hebben de taak te wachten die ons oproept onze medebroeders te steunen en met alle middelen op de been te houden. Als we daaraan gehoor geven, zijn we op de goede weg en van daaruit kunnen we een nieuwe toekomst voor de katholieke kerk opbouwen, die ook onze jongeren aanspreekt en mogelijk zal een nieuwe aanpak ook de mensen van deze tijd inspireren tot solidariteit en meer geloofsbewustzijn dat automatisch ook weer leidt tot meer kerkbezoek.
21-04-2013 om 21:51
geschreven door Broeder Everard
In de nacht van dinsdag op woensdag 17 april 2013 kwam in zorgcentum Zuiderhout in het Brabantse Teteringen op 77-jarige leeftijd de oud-bisschop van Breda Tiny Muskens te overlijden. Een tijdlang was hij missiebisschop in Indonesië, daarna bekleedde hij een seculaire functie in Rome en in 1994 werd hij aangesteld om het Bisdom Breda te gaan besturen. Zijn wapenspreuk was Shalom dat Vrede betekent. Eerlijk gezegd was Tiny Muskens,, evenals oud-bisschop van Den Bosch Mgr. Beckers, een priester naar mijn hart. Het was een eenvoudige man met een heel warm gevoel die zelfs bij de meest ongelovige en niet katholiek bewondering afdwong door zijn menselijke benadering van allerlei stringente voorschriften en bepalingen door de kerkleiders opgesteld, warvan sommige tot grote strijd geleid hebben. Tiny Muskens was een groot voorstander om ook niet-celibatairen tot priester te wijden, waarop door hem grote nadruk werd gelegd op oudere gehuwde sociaal ingestelde personen. Geen enkel bezwaar zag hij, om geslachtsziektes uit te sluiten, in het gebruik van voorbehoedsmiddelen, zoals b.v. het condoom. Grote onzin vond hij ook het boerkaverbod en of de mensen nu God of Allah in een adem noemden vond hij helemaal niet absurd. Vermeldenswaard: Vroeger was oud-premier Piet de Jong marineofficier en aan boord van onze marineschepen huisden allerlei mensen met een verschillend geloof en toch gedoogden ze elkaar en was het onder zijn gezag één opererende eenheid van verdraagzaamheid. Tiny Muskens heeft zijn geloof ook altijd goed en vreedzaam uit weten te dragen binnen een gemèleerde groep van vele andersdenkenden.Tijdens zijn bisschopsperiode in Breda, die duurde van 1994 tot 2008, heeft hij zich gemanifesteerd als een hele goede bisschop en vooral de armen in zijn bisdom droeg hij een warm hart toe. Voor de tv heeft hij ooit gezegd dat als je, als arme drommel, van honger vergaat, dan is het niet zondig om een brood te stelen. Voor ereburger van de stad Breda Tiny Muskens is er op dinsdag 23 april om 11 uur een uitvaartdienst in de H. Antoniuskathedraal van zijn voormalig bisdom, waarna deze geliefde bischop in alle rust bijgezet zal worden in het familiegraf van de Muskens te Elshout.
17-04-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Als we een kipgerecht gaan bereiden, ga dan zo'n kip halen bij een zaak, waarvan u weet dat ze daar prima spul verkopen. Vroeger hadden we zelf kippen, die overdag buiten liepen te scharrelen, bijgevoerd werden ze met kippenvoer met veel maïs er doorheen en tegen zessen in de avond togen ze allemaal op roest en 's nachts zaten ze in een houten lux kippenhok naast elkaar op stok om uit te rusten. Bij deze 40 kippen hadden we één haan lopen die de zaak in toom hield en 's morgens altijd om kwart voor zes begon te kraaien om ons in herinnering te brengen dat we op moesten staan om tijdig aanwezig te zijn in onze kloosterkerk voor het bidden van het eerste dagelijkse tijdengebed de Priem (Primam in het latijn wat betekent eerste gebed). Het slachten van dieren vond plaats op onze eigen kloosterboerderij. Zo begin jaren zestig mochten we zelf niet meer slachten en zo langzamerhand verdween ook onze boerderij, die afgebroken werd en met de uitgestrekte landbouwgronden verkocht werden aan een groot bouwbedrijf. Poeliersbedrijven zijn er weliswaar ook niet meer in overvloed, maar is er een in uw buurt, haal daar dat geslachte kippetje of haantje vandaan ter bereiding in uw keuken. In Vlaanderen gelden nog niet zulke strenge slachtwetten als in Nederland en vooral in West-Vlaanderen zijn er nog veel pluimveehouders met scharrelkippen en ook particulieren die wat kippetjes rondom hun erf of huis hebben lopen. Ik wens al mijn lezers een fijn weekend en als ik zo naar buiten kijk, gaan we de goede kant op en kunnen we genieten van een mild lentezonnetje die ons weer wat opfleurt.
13-04-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Koriandrum Sativum, Ketoembar of wantsenkruid en dan hebben we het over koriander. Alle delen van de korianderplant zijn eetbaar en daarmee bedoel ik de gedroogde zaden die heel of in poedervorm in de keuken gebruikt kunnen worden; ook de verse of gedroogde bladeren van de plant zijn te verwerken. Men kan het eten als groente, versnipperen boven klaargemaakte schotels en er zijn landen waar men er zelfs thee van zet. Een erg aangename lucht heeft koriander direct niet, maar toch is het een kruidensoort die onmisbaar is in allerlei Oosterse gerechten, gebruikt wordt het tevens bij wild-enwildsoepen, rode bietjes marinades en afhaalgerechten. Ook in speculaaskruiden is koriander verwerkt. Bij gepocheerde vis dien je altijd wat korianderblad te gebruiken. Sommige mensen vinden koriander niet lekker, vanwege de wat muffige geur, anderen proeven een zeepsmaak en een derde zegt dat het naar peterselie smaakt. In België wordt het als gruut (kruidenmengsel) zelfs gebruikt bij de bereiding van witbier. Met Koriander is het zo gesteld: "You love it or You hate it!" Heilzame krachten: Bekend is dat Koriander een goede invloed heeft bij mensen die last hebben van een opgeblazen gevoel en ook bij personen die veel last van maagzuur hebben is Koriander in elke vorm klaargemaakt een goed hulpmiddel om het hinderlijk gevoel wat te verlichten en/of weg te werken. Bij griep en zware neusverkoudheid schijnt Koriander ook al goed te wezen. Dus zo'n fluitje witbier van onze zuiderburen is niet te versmaden! De meeste koriander betrekken we uit landen van het Midden-Oosten en uit landen rondom het Middellandse Zeegebied. In India en China worden de bladeren van de koriander gekauwd in de overtuiging dat men dan gespaard blijft van veel ziektes. De oude Egyptenaren gebruikte tezamen met veel andere kruidensoorten Koriander als mengseltje om de lichamen van de overledenen te balsemen. Alles bij elkaar kunnen we spreken dat Koriander een onmisbare kruidensoort is die in geen huishouding en/of huisapotheek mag ontbreken.
11-04-2013 om 15:15
geschreven door Broeder Everard