Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
16-04-2012
Nieuws uit het Kruidenhoekje
Vandaag wil ik het eens hebben over enkele wonderbaarlijke kruidensoorten. Over tijm (zie inzet) heb ik hier beneden een staatje geplaatst waarop de eigenschappen van Tijm vermeld wordt. In ons klooster hebben we nog steeds ons kruidenhoekje en daar bevindt zich ook de lavasplant, beter bekend als de maggiplant. Elk jaar sterft hij af, maar nu in het voorjaar is de plant weer volop aan het groeien. De blaadjes van lavas kunt u in de soep gebruiken, maar wat u misschien niet weet is dat juist in de stengels een soort genezend sap zit wat uw keel reinigt. Hoe gebruikt uw die holle stengels? Je snijdt er een stuk van ongeveer een decimeter af, maakt wat gepasteuriseerde melk heet en zuigt deze melk via de dat stukje stengel van de maggiplant op. Het stengelsap vermengd zich met de hete melk en doet uw keelpijn verzachten en na een paar keer herhalen van deze actie is de keelpijn over! Nu wordt er tegenwoordig over alle voedselsoorten en groentes gemekkerd dat dit of dat ongezond is en beter niet geconsumeerd kan worden. Als er iets met onze groenten of koemelk aan de hand is en er zitten ongewenste stoffen in de voedselketen moeten we het zoeken in verkeerde bewerking van gronden en of luchtverontreiniging. Het is de taak van de overheid hier geijkte maatregelen tegen te ondernemen, want door de burger is dit niet te controleren. De wetenschap moet de rollen niet om gaan draaien en het paard achter de wagen spannen, want Gods natuur is wonderlijk en alles wat verkeerd gaat ontstaat zonder meer door mensenhanden!
LACHEN IN HET KLOOSTER DOEN WE IEDERE DAG, SOMS OVER ONSZELF!
16-04-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op 4 april herdachten we de Heilige Isidorus. Bekend is hij als kerkleraar door zijn vele geschriften over ketterij en het kerkelijk tuchtrecht. Hij was bisschop van Sevilla en stierf in het jaar 636 na X. Op 5 april herdachten we de Spaanse Heilige Vincentius, die op 18-jarige leeftijd intrad bij de Dominicanen en als prediker in heel Europa bekend was. Hij stierf in Bretanië in het jaar 1419. Op 11 april werd Paus en belijder Leo 1 herdacht. Hij was de grote man die binnen de kerk een reguliere liturgie heeft ingesteld; ook was hij bestrijder van ketterij. Hij leefde in een hectisch tijdperk en wist Hunnen-en vandalenkoning Genserik te weerstaan. Hij stierf in het jaar 461. Op 14 april is het de herdenkingsdag van de Heilige Justinus, die als martelaar voor zijn geloof onder het bewind van de Romeinse keizer Marcus Aurelius stierf. Verder zijn er op 15 en 16 april nog herdenkingsdagen van de Heilige Tiburtius, Valerianus en Maximus die allen de marteldood stierven tussen de jaren 210-230 na X. Op 17 april is het de H. Anicetus, paus en martelaar die in de kerkelijke belangstelling staat en door kwellingen en pesterijen onder keizer Marcus Aurelius en Antonius van kommer en kwel om het leven is gekomen en door de kerk als martelaar beschouwd wordt. Op 21 april wordt bisschop, belijder en kerkleraar de Heilige Anselmus herdacht. Hij stierf in het jaar 1109. De Pausen, de Heilige Soter en Cajus herdenken we op 22 april. Ook zij stierven zo tussen 177 en 180 na X eveneens onder het beheer van Marcus Aurelius de marteldood. Gregorius van Cappadocië was een Christelijke militair met een hoge rang, die in 303 onder het bewind van keizer Diocletianus onthoofd werd. Zijn sterfdag is op 23 april. De Heilige Fidelis, die aanvankelijk een burgerlijke katholieke rechtsgeleerde was, die opkwam voor de armen en nadien intrad bij de orde van de Capucijnen, werd in het jaar 1622 op prediking in Zwitserland door protestanten vermoord. Herdacht wordt hij op 24 april. Op 25 april wordt de evangelist de Heilige Marcus kerkelijk geëerd. Hij stierf in 68 na X de marteldood. Op 26 april eren we de heilige Cletus en Marcellinus, pausen en martelaren. Onder Diocletianus en nadien Domitianus stierven zij tussen 88 en 91 na X de marteldood. Op 27 april wordt de in Nijmegen geboren Petrus Canisius, ingetreden bij de orde der Jezuïten, belijder en kerkleraar herdacht. Een grote rol had hij als pauselijk adviseur bij het Concilie van Trente. Bekend is hij ook als schrijver van een catechismus voor de jeugd. Hij stierf als pauselijk nuntius op 76-jarige leeftijd in het Zwitserse Freiburg. Op 28 april herdenkt de Kerk de Heilige Paulus van het Kruis. Hij was de stichter van de orde van de Passionisten: Paulus was een zeer godsvruchtig persoon en dientengevolge werd hij na zijn dood in 1775 door Paus Pius IX heilig verklaard. Op dezelfde dag wordt de Heilige Vitalis, geëerd als martelaar en gestorven in het jaar 70 na X. De Heilige Petrus van Verona is een Italiaanse Dominicaan. Vermoord is hij door ketters uit Milaan zo omstreeks 1252. Op de laatste aprildag staat in het kerkelijk heiligenregister de Heilige Catharina vermeld. In 1347 trad zij in bij de Derde Orde van de Heilige Dominicus. Zij leefde in zware versterving en boetedoening, verzorgde de pestlijders in Siëna. Zij droeg de stigmata. Zij stierf te Rome in het jaar 1380. In de kerk van de heilige Maria-sopra-Minerva is zij bijgezet onder het hoofdaltaar. Als we zo door de kerkelijke geschiedenis bladeren, komen we veel heilige martelaren tegen, die uitkomend voor hun geloof op vreselijke wijze vaak vermoord zijn. Ook vandaag, anno 2012, kennen we in diverse landen nog geloofsvervolging en worden Christenen vermoord. In april beginnen overal ook weer de bedevaartsvieringen en in die oorden komen veel gelovigen en ook mensen die kennis willen maken met het katholieke geloof bijeen. Het zijn voor zieken en hulpbehoevenden vaak genadeoorden, waar men verlichting ondervindt van de kwalen die hun lichaam aan het slopen zijn. Er vinden daar ook vaak wonderbaarlijke genezingen plaats en veel mensen leren nieuwe vrienden kennen, waarmee ze levendig kunnen communiceren. Hieronder heb ik enkele beelden van een paar van die oorden ingebracht. Moge God en Moeder Maria u allen zegenen en moge de vrede van Christus over de hele wereld nederdalen!
12-04-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag is het Paaszaterdag en wat dat betreft houd ik mezelf aan de voorschriften die ik vroeger van thuis meegekregen heb. Mijn snoeptrommel zit helemaal vol en direct als de paasklokken 12 uur gaan luiden, dan staan hier voor de deur allemaal kinderen uit de buurt en deel ik, alsook zelf etend, die lekkere gespaarde paaseitjes uit. Voordat gedoogoverste Wilderman op reis is gegaan heeft hij me uitdrukkelijk gezegd dat dit pas om één uur 's middags mocht, dit omdat de klok op zomertijd is gezet en dit uur door Paus Gregorius van eeuwen terug zo niet geregeld was. Morgen is het Hoogfeest van Pasen en hier in het klooster zijn we vanaf nú druk met het bereiden van het feestmaal. We zitten met 20 personen aan tafel en de refter hier is al geheel in paasstemming gebracht. Tegenwoordig worden de feestmaaltijden kant en klaar gehaald bij de landelijke cateringsbedrijven, dan zijn er ook veel mensen die uit eten gaan en makkelijk is het ook om een koude schotel of complete maaltijd te bestellen bij een cafetaria bij u in de buurt. Toch is er nog altijd een categorie mensen die zelf het paasdiner wenst klaar te maken. Voor deze personen heb ik wat suggestieve diners opgesteld. Menu 1: Vermicellisoep met balletjes-pasteitjes met kalfsvleesragoût-zwaluwnestjes, spinazie of Brussels lof, gekookte aardappelen-vruchtensla. Menu 2: Koude voorgerechtjes-kip, sla of compote van abrikozen, gebakken aardappeltjes-karamelvla-cracker met kaas. Menu 3: Salade met rauwe ham, avocado, kwarteleieren en een honingvinigrette-Kipfilet met brie en bacon uit de oven-kruidencake met vanille-ijs en advocaat. Opgespoord voor u heb ik een hele mooie culinaire website en vanmiddag heeft u nog volop de tijd om uw paasdiner te bereiden en eventuele tekorten bij uw slager, Super of groentenman te halen. Klik: http://www.smulweb.nl/recepten/feestmaaltijd/ Komt u na het bekijken van deze site er dan met uw paasdiner nog niet uit, kijk dan rechtsbovenaan op deze site, want daar staan een twintigtal culinaire rubrieken en allicht vindt u mogelijk dáár waarnaar u zoekt. In het klooster hier ga ik vanavond een lekkere frambozengratin klaarmaken en wilt u dit morgen met pasen ook als nagerecht op tafel serveren, dan vindt u hier beneden het recept daarvoor afgedrukt. De rest van het paasdiner heb ik al bereid, maar ik vertel ditmaal niet wat we klaargemaakt hebben en dit omdat een bepaald persoon van onze orde (ik heb hem al genoemd) dit beslist niet mag weten. Ik wens al mijn bezoekers, ondanks het slecht voorspelde weer, stichtende en fijne paasdagen!
07-04-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag is het Palmzondag. Op een ezeltje is de Heer Jezus door de straten van Jeruzalem gegaan en hij kreeg een geweldig onthaal van de bevolking en velen bejubelden Hem als de nieuwe Joodse koning. Toen dit ter ore van de Romeinse landvoogd Pilatus kwam werd Jezus lopend in het stadspark, dat bekend stond als de Hof van Olijven, gearresteerd. en voorgeleid. Voordat dit allemaal plaats vond was er nog het laatste avondmaal, die hij met zijn discipelen hield en de idee heb ik dat deze bijeenkomst niet plaatsgevonden heeft in een tempel, herberg of lux verblijf, maar mogelijk bij een bevriende relatie ergens achteraf. Veel kunstschilders hebben het laatste avondmaal beschreven en in beeld gebracht en als je sommige van die schilderijen of drieluiken bekijkt, dan krijg jet het idee dat er uitbundig gegeten en gedronken werd. Aan de tafel zat ook nog een volgeling van De Meester die zich om had laten kopen door een Joodse Hogepriester die heulde met de Romeinse bezetter en de Heer Jezus bij de landvoogd aangeklaagd had als een valse profeet en oplichter. Zijn naam was Judas Iscariot. Op Witte Donderdag, zo noemen we die herdenkingsdag van het laatste avondmaal uit die tijd, kennen we ook nog de voetwassing, een ceremonie van nederigheid waarbij de Meester de voeten van zijn knechten of volgelingen waste. Symbolisch zien we binnen de Roomse Kerk dat een parochiegeestelijke van een twaalftal personen, voorstellende de apostelen en volgelingen van Jezus, op die dag de voeten wast. Toen Jezus, wandelend in het stadspark en verraden door Judas, plotseling door een legereenheid gearresteerd werd en voorgeleid bij de landvoogd werden er op die dag meer veroordelingen uitgesproken. Toen Jezus door Pilatus ondervraagd werd kon deze keizelijke gezaghebber geen enkele overtreding bespeuren waaraan de Heer Jezus zich schuldig gemaakt had, máár de door de Joodse Hogepriester opgeruide menigte riep om wraak. Tussen al die voorgeleiden waren ook een drietal vrijheidsstrijders die vochten voor een vrij Judea n.l. Zoathon, Chamatta en Barabbas, die omdat ze Romeinse soldaten vermoord hadden ook terecht stonden. De in het nauw gedreven Pilatus liet het volk een keus maken en riep terug: ,,Wie zullen we vrijlaten Barrabas of Jezus"? Massaal klonk vanuit de menigte Barrabas, Barrabas en kruisig die Jezus! En om in een goed blaadje te blijven bij de bevolking liet Pilatus terrorist Barrabas vrij en werd de onschuldige Jezus tot de kruisdood veroordeeld. Bij het uitspreken van zijn veroordeling liet hij zich een bak gezegend water aanreiken en waste zijn handen in onschuld. Op Goede Vrijdag is Jezus gekruisigd en volgens de geschriften hierover na drie dagen uit de dood verrezen. Het hoogfeest van Pasen is binnen de christelijke wereld het belangrijkste liturgisch gebeuren dat we kennen. Zonder verrijzenis van de Heer was het christelijke geloof niet compleet geweest. In de Roomse geschiedenis zien we dat na Christus vertrek naar de Hemel, wat we enkele weken na Pasen vieren, de apostel Petrus die 's Herentaak heeft overgenomen. Evenals de Heer Jezus werd Petrus in 64 gekruisigd, eveneens de kruisdood stierf de apostel Andreas, Mattheus werd met een zwaard gedood, Markus kwam om het leven door hem achter een koppel paarden door de straten van Alexandrië te slepen, Lucas werd opgehangen, James doodgeknuppeld, Jacobus onthoofd, Barthlomeus met zweepslagen bewerkt en doodgeslagen, Thomas werd gespiesd, Matthias (vervanger Judas) gestenigd en onthoofd, over Simeons lot is niets bekend. Discipel Paulus en zijn vriend Barnbas (niet verwarren met terrorist Barrabas) zijn gestenigd en onthoofd. Over Judas die spijt van zijn daad had, wordt gezegd dat hij zich verhangen heeft, in andere geschriften duikt hij later als prediker bij een of andere inlandse stam op (is dit dezelfde Judas of naamgenoot?) en zou hij door deze inlanders met pijlen gedood zijn. Johannes, de lievelingsleerling van Jezus, werd in kokende olie geworpen maar wonder boven wonder zou hij deze gruwelijke moorddaad overleefd hebben en als een oude man ergens in Turkije gewoon gestorven zijn. Vanaf de prilste tijd van alle geloofsvervolgingen, niet alleen van Chistenen, maar ook van Mohammedanen, Joden, Jehova-Getuigen en andere leden van geloofsgenootschappen, tot zelfs in deze moderne tijd aan toe, was het de geloofshaat en het ontwaakte wilde beest in de mens die met wreedheid anderen beletten om voor hun geloofsovertuiging uit te komen en in vele gevallen hele gemeenschappen vermoord, uitgeroeid of nog plannen in die richting hebben. Om te blijven volharden in het geloof en als Chisten of anderzijds volgeling te blijven van de Heer, Allah of een ander opperwezen waarin we geloven, krijg je vaak heel wat te verduren, maar op de duur door eerlijk, liefdevol en rechtvaardig te leven in gemeenschap met elkaar er toch iets moois voor terug!
Drieluik uit 1621 met links dat schooiertje dat op een houtje bijt hangt in centraal museum te Utrecht OP MIDDENPANEEL ZIET U VEEL DETAILS!
Onze gedoogoverste Geert Wilderman gaat twee maanden op vakantie naar Iran en voorlopig wordt het bewind hier binnen de communiteit overgelaten aan pater Maximilianus. Vanmiddag stapt onze overste op het vliegtuig naar Teheran en vanavond eten we ter ere van de voorlopige inauguratie van pater Verhagen een heerlijk mals biefje met naar keuze gebakken aardappeltje met appelmoes of anderzijds. Over biefstuk wordt tegenwoordig ook al niet al te loffelijk gesproken, maar mijn neef Jan is juist door het eten van dit lekkere vlees 92 geworden en een paar keer wereldkampioen sprint met wielrennen. Ik denk dat ze de mensen in deze economische crisistijd niet graag boven de 67 laten komen, dat scheelt in de pensioenen en bespaart de regering miljarden! Als maitre de cuisine hier in het klooster wil ik u, voordat we een biefje klaar gaan maken, het een en ander over biefstuk vertellen. Hoe gek het ook mogen klinken, niet alleen de koe, maar ook de struisvogel, het hert, de kalkoen, het paard, de kangoeroe en de bizon zijn leverancier van dit edele stuk vlees van hun eigen body. We spreken van gewone biefstuk als het gaat om dat gedeelte wat afgesneden wordt van de bovenbil. Halen we het vlees weg van het spierstuk of de dikke lende, dan spreken we over kogelbiefstuk. De lekkerste bief die supermals is noemen we bief van de haas; hoe minder bindweefsel des te malser het vlees! Met bief kun je als slager vele kanten op. Op de eerste plaats is het goed afsnijden belangrijk en gaan we het inhakken of bewerken dan spreken we van Duitse biefstuk als we met een hakmes het vlees in kleine stukjes hebben ingehakt. Helemaal fijn gemaakt of grof gemalen en eventueel met wat vet ter binding er doorheen, dan komen we terecht bij de biefstuk-tartaar. Het lekkerste smaakt bief als het een drietal minuten de pan ziet, maar je kunt het ook wat langer garen of grillen. Voordat je met het eten van bief begint moet je het vlees eerst goed bekijken, dan even laten rusten en vervolgens gaan eten. Ik heb hier een recept voor u afgedrukt en op tafel ziet u wat schotels staan, waarbij als vleessoort biefstuk de hoofdmoot vormt. Met een glaasje rode Bordeaux erbij kan de dag van vandaag niet kapot! Op de inzet ziet u een biefje met Vlaamse frieten-heerlijk-eet smakelijk!
Gegrilde biefstuk met gebakken ei, broccoli en een rode wijn De tafelmop van vandaag die zeker onze protestantse medebroeders zal aanspreken
29-03-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Bidprentje van Busslachtoffers School 't Stekske uit Lommel
Vanmorgen ontving ik van Godelieve Coenen uit Zolder een bidprentje met alle namen van de schoolkinderen en juffrouw en meester van de basisschool 't Stekske uit Lommel, die op 13 maart j.l. met een busramp in een verkeerstunnel van het Zwitserse Sierre zo droevig om het leven zijn gekomen. Gemeend heb ik om dit bidprentje voor mijn Belgische en Nederlandse lezers hier op deze site te plaatsen. Heb je het verlangen om ook de andere reportages terug te zien en in stilte met eigen woorden uit je hart deze lieve kinderen en ook de slachtoffers van de Sint Lambertusschool uit Heverlee en de 2 omgekomen buschauffeurs te herdenken dan kunt u de artikeltjes hierover nú en in de toekomst altijd in mijn archief onder de rubriek algemene stukjes 3 terugvinden.
25-03-2012 om 15:39
geschreven door Broeder Everard
Gisteren was er in de evenementenhal "De Soeverein" te Lommel, een indrukwekkend afscheid van de slachtoffers van de busramp van 13 maart in het Zwitserse Sierre. In de hal zaten meer dan 5000 belangstellenden die de ingetogen plechtigheid bijwoonden en buiten stonden een even groot aantal, die via opgestelde tv-schermen dit gebeuren konden volgen. Heel veel respect heb ik voor burgemeester Peter Vanvelthoven van Lommel die zoveel betekent heeft voor de familie en vrienden van de slachtoffers en grote bewondering voor de presentator en zanger Bart Peeters die op een bijzondere wijze dit afscheid onvergetelijk wist te maken. Waar ze de kracht vandaan hielden is me een raadsel, maar veel ouders wisten aandoenlijke verhaaltjes te vertellen over hun verongelukte kinderen die op de vele aanwezigen een bewogen indruk maakten. Vandaag was er in de Leuvense Sint-Pieterskerk een dienst voor de slachtoffertjes van de Sint-Lambertusschool uit de deelgemeente Heverlee. Ook herdacht werden meester Frank en monitrice Monique. De plechtige dienst met assistentie van veel Belgische hoogwaardigheidsbekleders was in handen van Deken Dirk De Gendt. In de Sint-Pieterskerk waren 1400 genodigden en buiten stond een zelfde aantal van belangstellenden die deze dienst ook bijwoonden. Aanwezig was ook het koor Scala dat gisteren in Lommel en vandaag eveneens in Leuven mooie en passende liederen bracht. De achterblijvers hebben veel leed meegemaakt dat heel hun leven zal bijblijven, maar terugdenkend aan de bewogen afscheidsplechtigheden zullen ze zeker troost kunnen putten uit de vele blijken van belangstelling van al die lieve mensen die intens met hun meegeleefd hebben.
BEELDEN BIJ DE SCHOOL HET STEKSKE TE LOMMEL FOTO VANDAAG GENOMEN BIJ SINT-LAMBERTUSSCHOOL TE HEVERLEE KISTJES VAN 15 OMGEKOMEN LOMMELSE KINDEREN Boven burgemeester Vanvelthoven, beneden Bart Peeters KOOR SCALA Foto's plechtige gedenking In Leuven, ook inzet v/h artikeltje
Namens Nederlands Koninklijk Huis Willem Alexander en Prinses Maxima
22-03-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Het busongeluk met de kinderen die op 13 maart terugkeerden van skivakantie uit Zwitserland heeft bijna iedereen die ermee bekend is aangegrepen. Dit fatale ongeluk in een verkeerstunnel in het Zwitserse Sierre kostte aan 22 kinderen, waaronder 16 met de Belgische, zes met de Nederlandse nationaliteit en 6 volwassenen het leven. Nog drie zwaargewonden kinderen vechten voor hun leven en gelukkig zijn alle andere gewonden weer zodanig opgeknapt dat ze voor het weekend allemaal weer huiswaarts mogen keren of uitzieken in een ziekenhuis in de directe nabijheid van hun woonplaats. Diep getroffen is de basisschool het Stekske te Lommel, die veel kinderen uit het zesde leerjaar nooit meer zullen terugzien en ook meester Raymond en juffrouw Veerle voorgoed uit hun midden zien weggerukt. Getroffen is ook de Sint Lambertusschool uit Heverlee, waar enkele kinderen het met de dood moesten bekopen en het merendeel zwaar gewond werd en mogelijk voor heel hun leven gehandicapt. Slachtoffers zijn niet alleen de ouders en de familieleden van de omgekomenen en gekwetsten, maar ook alle betrokkenen en daarbij denk ik aan de hulpverleners die erbarmelijke situaties meegemaakt hebben. Met zo'n zwaar ongeluk worden ook zij weer opnieuw geconfronteerd die voor jaren terug dierbaren met een busongeluk of vliegramp verloren hebben. Veel rustende gedachten van verschrikking en ellende worden in zulke situaties weer levendig. Vandaag rouwt heel België en binnen de hele Benelux hangen vlaggen halfstok, worden op het werk en zelfs op de wegen periodes van stilte gehouden, zijn er herdenkingen in kerken en gebedshuizen van verschillende geloofsgenootschappen waar gelovigen bijeen zijn om voor de slachtoffers te bidden en kracht af te smeken voor de achterblijvers.
Zowel binnen als buiten de Sint Jozefkerk te Lommel werd herdacht In het midden met waxinelichtje in hand bisschop Patrick Hoogmartens MOGE DE HEER JEZUS DE ACHTERBLIJVERS STERKEN!
16-03-2012 om 15:36
geschreven door Broeder Everard
Slechts 10 procent van de Belgen en Hollanders nemen per per dag voldoende vezelrijk voedsel tot zich. Wat werkzaamheden betreft liggen de taken van vrouwen hier in Nederland en België nog altijd ver uiteen met b.v. Duitsers, want daar zitten bijna net zoveel vrouwen in zware beroepen b.v. de bouw als mannen. Per dag staat voor de man minimaal 40 gram vezelrijk voedsel en voor de vrouw een hoeveelheid van 30 gram. Door de moderne levenswijze is het eetpatroon in zijn geheel veranderd en binnen de gezondheidsdiensten wordt dit waargenomen door de vele mensen met maag, lever en darmklachten die zich dagelijks in de praktijk van de huisarts melden. We eten met ons allen te weinig vezelrijk voedsel en dat uit zich door een opgeblazen buik, slechte stoelgang en allerlei rare gewaarwordingen in het onderlichaam. Ons voedsel moet dagelijks bestaan uit een afwisselend voedingspatroon met voldoende volkorengraanproducten, groenten en fruit. In heel veel voedingsstaten worden peulvruchten niet genoemd en juist bonen, erwten en linzen bevatten heel veel vezelstoffen die een garantie zijn voor een goede darmwerking. Op de verpakking van alle peulvruchtensoorten mag de aanduiding 'vezelrijk' staan en dit geldt alleen voor voeding, waarin 6 gram vezelstof per eenheid van 100 gram aanwezig is oftewel 3 gram per kcal. Hieronder heb ik wat staatjes afgedrukt, waarop vermeld, in welke voeding vezelstoffen aanwezig zijn en dan is er ook nog een staatje bij dat de hoeveelheid aanwezige vezelstoffen van diverse producten vermeldt. De bedoeling is dat u dagelijks een keuze maakt uit de staat vezelrijke producten, dit goed over de week weet te verdelen en als u zich daaraan houdt behoren uw buikklachten binnenkort tot de verleden tijd. Ik wens u er veel succes mee!
12-03-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Als we volgens militaire begrippen over rats spreken, dan hebben we het over stamppot (ratjetoe) van enkele dagen oud. Vroeger hadden ze geen vaste kok in een kazerne of hofmeester op een schip en een paar goed uitziende, meestal wat dikke personen met platvoeten, kregen die functie toebedeeld. Voor defensie bestond er in het begin van de vorige eeuw tot de mobilisatietijd van 1938 aantoe geen vaste begroting. Alles moest zo goedkoop mogelijk! Als brood werd kuch gegeten. Dit was vloerbrood met verschillende vermalen granen en soms ook wat erwtenmeel erbij en om het wat langer goed te houden werd er tevens flink wat zout en azijn aan het deeg toegevoegd. Van zo'n kuch werd er een grote homp afgesneden en daar moest je het maar mee doen. De meeste soldaten kregen er dorst van en daarmee zat dan de plaatselijke herbergier weer goed! De middagkost bestond uit allerlei soepen en spijzen uit peulvruchten bereid. In die tijd ging men van het principe uit dat in vooral bruine bonen de meeste vitaminen zaten en veel energie gaven aan de soldaat. Nee, in die periode waren soldaten echt futloze jandoedels en nog steeds doet in militaire kringen de ronde dat dit kwam van de kamfer die de kok door het eten deed. Een eitje op het weekend was bedoeld om jan soldaat weer in conditie te brengen, want gezinsvermeerdering hield ons leger, waarvan de ene helft als Kniller in onze koloniale overzeese gebiedsdelen en de andere helft ter verdediging van onze grenzen hier ter lande vertoefde, tot in de verre toekomst op de been. In ons klooster waren er veel paters en broeders die de geestelijke verzorging onder de militairen regelden en menig broeder of pater bracht met banjo of gitaar al zingend de jongens van Piet Hein "fight spirit" bij met leuke liedjes, die tijdens deze bijeenkomsten en vooral op mars zijnde door iedere soldaat uit volle borst werden meegezongen. Klik: http://www.youtube.com/watch?v=SrxFcB5_29s en wilt u een stukje lezen hoe het er in de mobilisatietijd aantoe ging, klik dan http://www.mei1940.nl/Voor-de-oorlog/Mobilisatietijd.htm Voor u uitgezocht heb ik een recept van uienrats, zoals we dat tegenwoordig klaarmaken in ons klooster en bij de naam rats komt bij mij ook de naam hachee op en dat kun je gewoon vermengen door de aardappelen en is verder bij alle stamppotten te verwerken. Wilt u buiten deze twee recepten hier alles over de Hollandse pot & stamppot weten en ook over de voedingswaarden van wat u eet, kijk dan even in de diverse kookrubrieken die rechts van deze website te vinden zijn. Doe er uw voordeel mee, ik wens u smakelijk eten! RECEPT VOOR 4 PERSONEN UIENRATS WORDT OOK WEL UIENSTAMP GENOEMD! SOLDATENBROOD MOPJE VAN DE WEEK
08-03-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vroeger in het klooster was er tijdens de vastentijd elke dag een periode van rust en ook waren er uren bij dat je een tijdje niet mocht praten. Iedereen trok zich dan terug in zijn kamertje (cel) op de Slotgang. Een beetje jaloers was je dan op de paters, broeders en onze buitenmensen die legeraalmoezenier of in het onderwijs werkzaam waren; ook die moesten in feite hieraan gevolg geven, maar in de praktijk kwam daar meestal niets van terecht. Mogelijk komt van die kloosterstilte het gezegde van "Horen, zien en zwijgen!" Er zijn nog steeds kloosters waar ook buiten de vastentijd zwijguren aangehouden worden b.v. bij de Karthuizers. Deze beschouwende kloosterorden worden ook wel de comtemplatieven genoemd.
06-03-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Morgen is het wereldgebedsdag. Op 7 maart gedenken we de Heilige Thomas van Aquino. Hij trad op 17-jarige leeftijd in bij de orde van de Dominicanen, studeerde te Parijs en Keulen en is bekend door onsterfelijke werken op het gebied van de wijsbegeerte en godsgeleerdheid. Hij wordt binnen de Katholieke Kerk als kerkleraar beschouwd. Op weg naar het concilie van Lyon stierf hij in de Cisterciënzer-abdij te Fossa-Nuova in het jaar 1274. Op 12 maart is het de herdenkingsdag van de Heilige Gregorius, Paus, belijder en kerkleraar. Hij liet 7 kloosters bouwen, hij was de grote man van de kerkelijke tuchtleer, een voorman van het missiewerk, bracht nieuwe liturgie binnen het kerkgebeuren en vooral bekend is de Heilige Gregorius op het gebied van de kerkmuziek; bij ons bekend als het Gregoriaans. Op 19 maart gedenken we de heilige Joseph, bruidegom van de Heilige Maagd Maria en Voedstervader van Jezus. Jozef, zo schrijven we zijn naam tegenwoordig, was van zijn beroep timmerman en afstammeling uit het koninklijk geslacht van David. De Heilige Josph wordt beschouwd als de Beschermer van de Heilige Kerk en patroon van de christelijke familie. Op 21 Maart gedenken we de Heilige Benedictus. Hij is de stichter van de kloosterorde der Benedictijnen, oprichter van een tiental kloosters en de eerste abt van het Benedictijnerklooster te Monte Cassino. Hij stierf in het jaar 547 en reeds Paus Gregorius de Grote had grote bewondering voor deze man en was de eerste schrijver die zijn leven en werk beschreef. Op 25 maart gedenken we dat de Engel Gabriël (zie inzet) aan de Heilige Maria de blijde boodschap bracht dat zij moeder van Jezus zou worden. Ik heb hier de belangrijkste en bekendste gedenkdagen van heiligen genoemd. In het rijke Roomse Leven komen we het hele jaar door deze bijzondere personen tegen en in alle kloosters van de wereld zijn paters, broeders en zusters die als kloosternaam de naam van een of andere heilige hebben aangenomen. Vroeger ging er geen dag voorbij of in een grote kloostergemeenschap was er wel iemand die zijn naamfeest had. Binnen de kleine gemeenschappen van tegenwoordig zijn deze dagen, zeker hier binnen veel Europese landen schaars te noemen. Laten we hopen dat deze maand maart met allerlei economische ingrijpende maatregelen van regeringszijde de lasten naar draagkracht eerlijk verdeeld worden, zodat we binnen onze gezin, familie, vriendenkring en elke andere gemeenschap allemaal een rustige en in ons hart zonnige lente tegemoet kunnen zien.
01-03-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd, omdat het voor het eerst gekweekt werd in de botanische tuin te Brussel; De tuinier die deze groente, welke zonder zonlicht kan groeien, in 1830 uitvond was de Belg Fransiscus Bréziers. Witlof kan zowel gekookt als rauw gegeten worden. Witlof behoort als groente tot de cichoreiachtigen, waaronder ook andijvie en Roodlof gerekend kan worden. Witlof wordt overheersend in België en Holland gekweekt en roodlof in de Italiaanse streek Veneto met als belangrijkste kweekplaatsen Verona en Treviso e.o. Witlof bevat veel gezonde bestanddelen en kenmerkend is de wat bittere smaak: Als we het over witlof, bitterkoekjes of bittere chocolade hebben, wordt vaak het volgende gezegde aangehaald: 'Bitter in de mond, maakt het hart gezond' ! Hier beneden vindt u wat recepten, een voedingswaarde tabel, afbeeldingen van witlof en de dagelijkse tafelmop die vandaag gebracht wordt door gedoogoverste Geert Wilderman, die deze week zijn leesbeurt heeft. Voordat ik dit stukje op mijn site bracht was ik aan het kijken naar de eerste voorjaarsklassieker 'De Omloop van Het Volk' die vandaag gereden werd en ik denk dat de 23-jarige winnaar Sep Vanmarcke uit Kortrijk beslist Witlof heeft gegegeten en bitter was de nederlaag van Tom Boonen die op de meet als gerenommeerde spurter in Gent zijn Waterloo vond. Namens de kloostergemeenschap hier gefeliciteerd Sep en ook hulde aan Loes Gunnewijk uit het Nederlandse Groenlo, die als 31-jarige outsider bij de dames de Omloop 2012 op haar naam wist te brengen.
VLAAMSE WITLOOF MET EEN SAUSJE ERBIJ
25-02-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag op Aswoensdag is de veertigdaagse vastentijd ingegaan en als we die periode van versterving achter de rug hebben gaan we het Hoogfeest van Pasen vieren. In deze tijd, voor velen van kommer en kwel, hebben de meeste onder u toch nog carnaval gevierd. Gisterenavond hebben we hier in het klooster een leuke avond gehouden en ik heb zelfs nog een dansje gemaakt met de nog kwiek op de been zijnde zuster Ursula. Vandaag is vanuit Brazilië hier in het klooster aangekomen broeder Panka da Silva en vanmiddag onder het diner vertelde hij ons iets over die grandioze carnavalsoptochten in Rio en meegebracht heeft hij wat leuke foto's die u iets laten proeven van de carnavalssfeer in dat prachtige Brazilië. Vanmorgen op het koffieuurtje had ik hier in het klooster nog een biechteling die helemaal overstuur was dat hij pas om 1.30 uur vannacht thuisgekomen was en vanmorgen hier in het klooster de vroegmis van 5,30 uur had laten lopen en dus nog geen askruisje ontvangen had. Ja zelfs onze gedoogoverste Geert Wilderman deed een oogje dicht toen ik die arme kerel, in geestelijke nood verkerende man, alsnog het askruisje op zijn voorhoofd plaatste. 40 Dagen lang heb ik ook het snoeptrommeltje van zuster Borgia op de slotgang in mijn kamertje staan en dit omdat ze zich moeilijk kan beheersen zodra koekjes, zuurtjes of Belgische pralines in zicht zijn en al dat lekkers mag je pas weer aanraken zodra op paaszaterdag de klok 12 uur geslagen heeft. Het valt allemaal niet mee beste mensen, en van mij hoeft u echt niet aldoor te vasten, maar wat ik u wel vraag is om eens een bezoekje af te leggen bij zieke en eenzame mensen, die als het ware in een dorre woestijn rondlopen en hunkeren naar liefde van de medemens. Ga er desnoods een dagje mee naar buiten of wip even aan in een omgeving waar ze zich thuisvoelen! Ik wens u allemaal een bezinnende vastentijd waar vreugde in uw ziel tot wasdom, bloei en ontplooiing komt!
EEN EN AL KLEUR EN VREUGDE! OOK DE GEHANDICAPTEN ZIJN VERKLEED EN BLIJ
BLIJE GELOVIGEN DIE HET ASKRUISJE KOMEN HALEN
22-02-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Onze Gelukwensen aan Kardinaal Willem Jacobus Eijk!
Op 11 december 2007 werd Willem Jacobus Eijk aartsbisschop van Utrecht. Monseigneur Eijk heeft het niet makkelijk gehad en misschien komt dat ook wel, omdat hij aangetreden is in een woelig kerkelijk tijdperk, waarbij de katholieke Kerk van alle kanten aangevallen is. Als bisschop was hij een man die de discussie over allerlei problematiek niet ontweek en daardoor mogelijk onbedoeld bepaalde groepen van mensen binnen en buiten de kerk hiermee voor het hoofd gestoten heeft. Het is een geleerde man met doctoraten in de filosofie, theologie en medische ethiek. Daarbij heeft hij in Rome ook nog een licentiaat behaald in de moraal theologie. Als je tegenwoordig als geestelijke bepaalde geloofspunten verdedigt loop je al gauw het risico met je omgeving in conflict te komen. Het brengt ook de tijd met zich mee. Ik herinner me nog als seminarist (vlak na de Tweede WO) de periode dat we op de zaterdagavonden een discussie hielden over geloofsaangelegenheden en soms ging het er fel aantoe, maar in die tijd accepteerde iedereen zijn bestreden gelijk of ongelijk en heel bevredigend kwam het over dat je van de dertig andersdenkenden een ruime meerderheid had overgehaald die op jouw golflengte waren gaan zitten. Op 18 februari j.l. heeft Paus Benedictus XVI aartsbisschop Eijk verheven tot Kardinaal en ik denk dat de 58-jarige hoogwaardigheidsbekleder Kardinaal Eijk met zijn kennis en inzichten op de duur toch de goede koers aan de katholieke Nederlandse kerkgemeenschap weet te geven. Ik heb nog altijd een rozenkrans bij me die hij wel op een heel speciale plek gewijd heeft en dat was voor zes jaar terug in een lift in het hospitium van het Maria's bedevaartsoord te Banneux (Be). Ik heb toen over oppervlakkige ditjes en datjes ook nog even een leuk praatje met hem gemaakt. Moge Kardinaal Eijk van ons aller Heer de kracht krijgen om zijn taak waardig te vervullen!
19-02-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Als je stoofpot klaarmaakt, kun je er van alles bijdoen en laat uw fantasie maar werken! Om deze tijd van het jaar komen vleeseters en mensen die in de kou moeten werken goed aan hun trekken. Je kunt deze kost, net als erwtensoep met alles wat er inhoort of wat ook zo lekker is wortelenstamppot, rekenen tot een echte stevige winterkost en mensen die in de openlucht werken mogen best verwend worden door bij die stoofpot tevens een flesje trappistenbier als tussendoortje ook op tafel te hebben. Vandaag zitten we met 8 man aan tafel. De rest is op retraite in het Italiaanse Palermo met als boetedoener een zekere Silvio Berlusconi, die omat hij ondeugend is geweest drie jaar in dit Karthuizerklooster moet doorbrengen. Hier beneden heb ik wat schotels met stoofpot afgedrukt en ook zie je mooie opgemaakte stoofpotschotels met wat groentes en frites erbij. Natuurlijk ontbreekt het speciale klooster stoofpotrecept ook niet en deze keer is het broeder Everard die vandaag een stukje uit de bijbel mag lezen en de mop van vandaag op zijn manier lanceert. Ik wens u veel succes met de bereiding van uw stoofpot en eet er smakelijk van!
Op inzet ziet u een uitgeholde pompoen met stoofvlees ....heerlijk!
Hier een stoofpot met pruimedanten er tussengevoegd
16-02-2012 om 16:05
geschreven door Broeder Everard
Voor enkele jaren terug was ik in een klooster te Limburg. Ze hadden daar 80 hectare grond en doorverhuurd aan enkele boeren uit die streek. Een van die boeren had daar 20 hectare vol staan met knolselderij en om dat gewas te rooien had hij een speciale rooimachine waarmee de volwassen knolletjes uit de grond getild werden. De vraag naar knolselderij is in het late najaar en de winter groot, want dan wordt er volop erwtensoep gegeten, waar rijkelijk knolselderij in verwerkt wordt. Je hebt ook nog blad-, struik-of bosselderij, maar dan hebben we het over een tuinkruid die vergelijkbaar is met selderij, maar stukken aromatischer van smaak. Je kunt bij wijze van spreken het in een grote pot op je terrasje verbouwen of buiten in je moestuinhoekje. Bij selderij hebben we naast knolselderij ook te maken met bleekselderij en snijselderij. Van bleekselderij worden de bladstelen gegeten, maar ook de bladeren. Van de snijselderij kunnen de blaadjes en ook de bladstelen verwerkt worden. Snijselderij wordt zowel onder glas als in de volle grond geteeld. Voor de teelt onder glas wordt in september gezaaid met oogst in december tot maart. In de volle grond wordt half april tot eind april gezaaid. Hier in het klooster hebben we dit ook jaren lang verbouwd en weet je wat zo fijn is dat je er een keer of drie van kunt oogsten, want het afgesneden blad groeit telkens weer aan en je hebt er tot begin oktober nog plezier van. Bij die snijselderij heb je ook nog soorten en dan hebben we het over Amsterdamse Fijne Donkergroene, die zowel onder het glas als in de volle grond gedijt en heel aromatisch van smaak is. Verder kennen we de Gewone Snij (zie inzet) die voornamelijk buiten geteeld wordt en dan is er ook nog Zwolse Krul, die zowel onder glas alsmede in de volle grond buiten tot wasdom komt en heel fijn van smaak is. Ik heb wat soorten voor u afgebeeld en tevens is er een staatje bij, waar in het kort de selderij geschiedenis in verwerkt is. Ik wens u veel leesplezier en hoop hiermee dat uw kruidenkennis weer wat opgefrist is en dit met de groetjes aan alle lezers van mijn kloosterreceptenblog.
Boven knolselderij rooimachine, beneden gereed om te veilen HIER BENEDEN ZIET U VOLOP BLADSELDERIJ ZO ZIET BLEEKSELDERIJ ER UIT!
15-02-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Sempervivum tectorum betekent altijd op daken levend en die latijnse benaming staat voor huislook (zie inzet) We woonden vroeger in Huissen in een groot zakenpand aan de Karstraat f 162. Grote gedeelten van het dak waren begroeid met huislook. Het is een enorm snelgroeiende plant die zich openbaart in mooie rozetjes. Huislook wordt ook wel donderblad genoemd. Ofschoon we op ons pand een bliksemafleider hadden staan was mijn moeder ervan overtuigd dat al dat huislook op het dak meer bescherming gaf aan mogelijke blikseminslag dan die van de daknok aflopende koperen, in de grond verdwijnende, dunne buis van Benjamin Franklin. Tegenwoordig zie je met al die nieuwe huizenbouw en moderne dakbedekkingen bijna geen huislook meer. Soms kom je het nog tegen in mostuintjes en op balkons. Met het vertrek van al die oude planten en in het wild groeiende kruiden is de volksgezondheid hoe langer hoe verder van moeder natuur afgedwaald. Moest ik vroeger bij storm wat kapotte dakpannen vervangen, dan kwam ik van allerlei onder het dak verblijvende vogeltjes tegen die zich heerlijk verscholen hadden en volop over voedsel beschikte wat op het dak groeide en ook duizenden insecten hadden hun optrekje daar gevonden. Met huislook kun je allerlei kwalen genezen: Met het sap uit de verse blaadjes kan men wratten wegwerken, insectensteken (b.v. van wespen) en brandnetelblaren bestrijden, je kunt er je huid mee verfraaien door een gezichtsstoombad te nemen door wat rozetjes in heet water te leggen en als je van de blaadjes thee zet, dan is het ook een uitstekend middel tegen keelontsteking, bronchitis en mondslijmvliesaandoeningen, zoals spruw bij kinderen en het schijnt ook goed te zijn om die vervelende aftjes in de mond weg te werken. In ons klooster is op last van gedoogoverste Wilderman voor een paar jaar terug al het huislook van het dak verwijderd en waarom is voor ons nog steeds een groot vraagteken.
12-02-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Dankbaar mogen we de Fransen zijn, want het was de kok van de Franse Edelman Louis de Béchamel die heel de wereld in extase heeft gebracht met zijn overheerlijke sausjes. Mogelijk bestaan erin de wereld wel een miljoen diverse sausjes, want dagelijks zijn koks, huisvrouwen en huismannen druk met het koken en sausjes bereiden. Een ware grote saus ontstaat nimmer door maar wat bij elkaar te gooien: roeren, pruttelen en klaar. De basis van een goede saus is altijd het inkoken en nog eens inkoken; verder de allerbeste grondstoffen en een royale hand. Uit benepen zuinigheid is nog nooit een goede saus geboren. Wat bij het maken van een saus heel belangrijk is, dat is een goede ruime pan met dikke bodem. De bruine (espagnole) en de blanke (béchamel of velouté): Heel vroeger bond men sauzen met broodkruim, nadien gebruikte men roux, verhit vet en bloem, om een mooie bruine saus te creëren. In vele keukens begaat nen de fout te denken dat, als er maar een pan met blanke en een pan met bruine saus is, men alle sauzen kan maken simpelweg door er truffel, madera, tomatenpuree of kreeftboter eraan toe te voegen. Dit is echt een misvatting! Een moedersaus kan immers op vele manieren tot stand komen, met wildbouillon of met kippenbouillon, met rode of met witte wijn, met eindeloos gevarieerde kruidenboeketjes. En wil men de saus aller sauzen componeren, dan zal men reeds bij de moedersaus rekening moeten houden met de sausvariatie. Vandaar dat men dikwijls bij een maaltijd en famille, waar moeder de vrouw of pa de huisman met eindeloos geduld en liefde de saus heeft bereid, een betere saus proeft dan in een restaurant, waar vaak uit één pan espagnole zowel de sauce périgueux als de sauce grand veneur, de sauce bordelaise, de sauce bigarade, de sauce robert en de sauce madère voortkomen. De moeilijkste sauzen zijn de sauces véritables, die niet met een roux, maar met eieren worden gebonden, zoals de sauce hollandaise, die zelfs bij een ervaren kok nog wel eens mislukt. Het grote geheim van alle met eieren gebonden sauzen is de temperatuur van de verschillende ingrediënten, die nooit te warm of te koud mogen wezen. Diverse leerboeken der kookkunst vermelden wat foefjes hoe men een mislukte sauce hollandaise weer redelijk goed op tafel kan brengen. Nee, met een dergelijke poespas houd ik me niet op! Serveert men een goed stuk vlees of een nobele vis met één van de grote Franse sauzen, dan geeft men zowel vis en vlees als saus alle eer die hun toekomt en verdoezelt men deze volmaakte harmonie niet met brutale bijzaken, die de aandacht afleiden en de eenheid verstoren. Ananas en gember, banaan en paprika, en wat voor exotische zaken er verder in de mode mogen zijn, kunnen soms allerleukst wezen en bepaalde gerechten pakkend versieren, bij de sublieme en geraffineerde eenvoud van de grote klassieke sauzen misstaan ze enigszins. Men hangt de Venus van Milo geen glinsterketting om ! Toch in deze economische crisistijd moeten we een goede keuken budgettering eropna houden en daarom heb ik voor u een interessante site opgezocht met vele kooksnufjes en ook de sauzen komen hierin ruimschoots aan de orde. Klik http://www.robsbudgetmenus.nl/ en ga naar de rubriek specials en sauzen!
07-02-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op plaatsen waar voedsel bereid wordt of opgeslagen dient het kraakhelder te wezen en de persoon die het voedsel bereid moet altijd zorgen dat zijn handen schoon zijn. Volgens de Warenwet is het verboden om in een bedrijfskeuken dieren eropna te houden, Dus een hond in de keuken of stiekem onder de tafel in het restaurant waar je dagelijks gaat eten is uit den boze. Bekend is dat in varkens-en ook rundvlees eitjes kunnen zitten van de lintworm. Je hebt tegenwoordig in de keuken van allerlei hulpmiddeltjes om voedsel zonder er ook maar met de handen aan te komen te bereiden. Om eerlijk te zijn werk ik nog vaak ouderwets en b.v. soep-en gehaktballetjes draai ik nog met mijn handen en ook bij het kneden gebruik ik vaak uitsluitend mijn handen. Lintwormen zijn platachtige wormen, die als parasieten leven in de darm van mens en dier. Zij bezitten geen mond of darm, maar nemen het reeds verteerde voedsel van hun gastheer door de huid op. Hun lichaam bestaat uit een keten van gelijkwaardige individuen, die men leden noemt. Zij ontspruiten aan het achtereinde van de kop, die als hechtapparaat met zuignappen en soms met een krans van haakjes is uitgerust. De oudste leden zitten vol met talrijke rijpe eieren en worden door de uitwerpselen verwijderd. Komen de eieren in een tweede gastheer terecht, dan ontwikkelen zij zich tot zeer kleine larven met zes kleine haken, die we hakenbol noemen. Zij dringen langs de bloedbanen de spieren, de lever of de hersenen van de tweede gastheer binnen en worden daar tot blaaswormen of vinnen. Een vin is een blaasje dat één lintwormkop of bij vele soorten ook meer koppen bevat. Komt vinnig vlees in de maag van een eindgastheer, dan ontstaat uit elke kop een nieuwe lintworm. De belangrijkste zijn: 1. De gewapende lintworm met vier zuignappen en twee hakenkransen. Hij leeft geslachtsrijp in de darm van de mens en kan tot 5 m lang worden. De vin leeft in het varken. 2. De ongewapende lintworm met zuignappen, doch zonder hakenkrans; hij leeft geslachtsrijp in de darm van de mens, bestaat uit duizenden leden en wordt 10 meter lang. De vin hiervan leeft in het rund. 3. De brede lintworm met twee zuiggroeven langs de kop; hij komt als rijpe worm van 9 meter lengte bij mensen voor die in streken met veel meren wonen. Zijn vin leeft in zoetwatervissen. 4. De hondenlintworm, een halve m lang, die geslachtsrijp in de darm van de hond leeft. Hij bestaat uit slechts drie leden. De vuistgrote vin bevat talrijke koppen en parasiteert-vaak met dodelijk gevolg-in de mens, vooral in de lever, de longen en de hersenen. De microscopisch kleine eitjes kleven aan de vacht en aan de tong van de hond. In oude lectuur vond ik de zin dat men zich nooit door honden moet laten likken. Inderdaad kun je via je hond zo'n gastheer op visite krijgen, maar de kans is één op 1000.Vastgesteld is ook dat honden op hun tong bepaalde genezende stoffen hebben zitten die verder geen ander dier bezit. Loslopende en wilde honden, waar je wel mee moet oppassen, tref je hier in Nederland en België weinig aan. Ter geruststelling heb ik een veterinair parasitologische website voor u opgezocht waar veel te lezen valt over de hondenlintworm. Klik op de volgende link: http://www.wormbestrijding.nl/hond_worm2.htmlWaarschuwing: Vlees moet er fris uitzien, geen apart afwijkende reuk hebben, eet ook nooit rauw vlees, b.v. een gedraaid soepballetje, en ga naar de dokter als u vermoedt dat een van uw gezinsleden last heeft van een lintworm. Verlaat een lintworm via de ontlasting uw lichaam, let er dan vooral op of de kop van deze worm er ook bij zit; zo niet, meld dit dan onmiddellijk bij uw huisarts, zodat deze u verder kan helpen of verwijzen!
03-02-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard