Vroeger beschikten kloosters over uitgebreide landerijen en op dat gebied is veel veranderd. Elk klooster had toen ook een opleidingscentrum en honderden studenten waren intern, net als al die broeders die in functie waren als kok, boer, tuinder, schoenmaker, ziekenverzorger of als kleermaker. Het waren meestal de paters die op zo'n seminarie les gaven in talen en andere specifieke lessen die op zo'n instelling onderwezen werden. Heel goed kwamen al die landerijen in die tijd van het rijke roomse leven van pas en de kloosters voorzagen bijna op allerlei gebied in hun eigen onderhoud. Veel kloosters zijn afgebroken en ook veel kloosterordes en congregaties hebben fusies gesloten en dit alles, omdat er weinig roepingen zijn en derhalve geen studenten, paters en broeders die zo'n groot klooster bewonen en die paar mensen die het dan beheren moeten, kunnen vaak de kosten van onderhoud e.d. van zo'n groot gebouw en de beheerskosten van de grote landerijen niet meer opbrengen. Bekend staan de kloosters om hun kennis op het gebied van allerlei, kruiden, spijzen en dranken die er vaak vandaan kwamen en nu vanuit Franse, Belgische, Italiaanse en Duitse kloosters nog steeds gefabriceerd worden. Het waren de kloosters die als eerste kruidenthee, wijnen, likeuren en diverse biersoorten op de markt brachten. Een van die theesoorten was de thee die bereid werd en getrokken van gedroogde citroenbladeren van de citroenplant. Ook is er ooit een pater geweest die eracher kwam dat deze thee zowel op de geest alsmede op het lichaam een gunstige uitwerking had. Zij waren de eersten die bladeren van de citroenplant in alcohol aftrokken en dit middeltje in flesjes op de markt brachten tegen hoofdpijn en indigestieve klachten. In Denemarken maakt men nog steeds een gezondheidsschnaps van citroenbladeren die afgetrokken worden op wodka. In de kloosterkeuken voegen we nog altijd, al verbouwen we het zelf niet meer, citroenkruid toe aan allerlei roomsoepen, zoals asperge-en champignonsoep. Ook bij saladeschotels en gevogelte horen deze kruiden. Hier in het klooster eten ook wel eens bezoekers mee en als ik in de gaten heb dat hier ook zwangere vrouwen bij zijn, dan doe ik altijd de mededeling dat deze geen spijzen mogen nuttigen, waarin citroenkruid verwerkt is. In citroenkruid zit alkaloïde, een stof die goed is voor vrouwen met menstruatiemoeilijkheden, maar vruchtafdrijvend als het gaat om vrouwen die in verwachting zijn. In alle natuurwinkels en grote supers met een kruidenhoekje is citroenkruid (citronella van de Artemisia Abritanum) te koop. Wat ook heel fijn is, kun je stellen dat bladeren van de citroenplant goed in te vriezen zijn en wanneer u zelf zo'n plant verbouwt het hele jaar kunt genieten van deze kruiden. In de farmaceitische industrie wordt vaak met natuurproducten als toevoeging aan geneesmiddelen gewerkt en ook het citroenkruid is hier een gewild middel (zie inzet). Lees a.u.b. http://www.de-natuur.be/pages/citroenkruid.html/ om nog meer over citroenkruid te weten te komen!

|