Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
20-11-2012
Valeriaan
Valeriaan is een kruidachtige plant uit de kamperfoeliefamilie. Hier in de kloosterkeuken gbruiken wij geen valeriaan om door het eten te mengen. Bij sommige spijzen wel kamperfoelie, maar daar kom ik t.z.t. met een of andere bereiding nog wel op terug. Vroeger in militaire dienst dachten de recruten dat er kamfer in hun eten zat, maar dat was echt niet het geval. Wel heb ik als Aal ooit een frontarts gekend die voorstander was om wat valeriaandruppels door het eten te doen om de mannen aan het front wat te kalmeren. Het grote voordeel hiervan was dat de tegenstander die zich gesterkt had met spul waar zelfs Bacchus destijds nog dronken van werd zich sneller te grazen lieten nemen uit de ratels van onze point fifty's. Mijn moeder verkocht vroeger vanuit haar winkel van die kleine flesjes met valeriaan en het was een gewild artikel zo tegen examentijd en ook mensen die slecht de slaap konden pakken waren er gematst mee. Met een bijgeleverde druppelaar deed je 4 tot 7 druppels in een glas water en na een half uurtje was je gedurende lange tijd bevrijd van angstgevoelens en dies wat meer. Tegenwoordig zijn er diverse firma's die valeriaan verkopen en de prijzen variëren van 6 euro tot 15 euro voor druppels of tabletten waar als speciale toevoeging ook nog wat zuivere theanine (stof uit blaadjes groene thee) in verwerkt zit. Ik hoop dat ik u hiermee weer enkele dingetjes verteld heb waar u voorheen geen weet van had en wens u veel leesgenot met het bekijken van dit artikeltje.
20-11-2012 om 20:07
geschreven door Broeder Everard
De vorige keer hebben we heerlijk gesmuld van de duivensoep en vandaag hebben we een tweevoudig duivendiner op tafel gehad. Al deze duiven werden geschoten door onze confraters in het Luxemburgse Clervaux. Een naaste familielid van onze tak was vroeger oorlogscorrespondent en hij heeft meer dan 150 oorlogsverhalen geschreven. Iedereen heeft wel eens van het Ardennenoffensief gehoord en de meeste mensen denken dat deze strijd tussen de Duitsers en geallieerden in de Tweede Wereldoorlog zich voornamelijk in België afspeelde en niemand komt op het idee dat de Ardennen ook half Luxemburg beslaan. Op 17 december 1944 brak in Clervaux de hel los en lang is er gevochten. Pas in april 1945 hadden de geallieerden de Duitsers op de knieën. In Clervaux vind je dan ook een oorlogsmuseum en in de plaats zelf en overal in de buurt veel erevelden van gesneuvelden. Van al dat oorlogsgeweld vind je weliswaar niet zo veel meer terug, maar bij de oude garde in Clervaux leeft deze oorlog nog steeds. Op de foto's hier beneden zie je de Benedictijner Abdij van Saint Maurice & Saint-Maur en ook een groot kasteel, dat bij het Ardennenoffensief lang hoofdkwartier van de Duitsers is geweest. Op de foto's ziet u respectievelijk een recept van Woudduif met Abrikozen en Duiven à L'Alsecienne. Op de inzet ziet u een woudduif, zo te zien een allerliefst vogeltje, maar ja als we al dat wild laten leven, dan komt het hier net zover als in India waar de koeien over de straat lopen en als de wildstand niet in evenwicht gehouden wordt lopen binnenkort de wilde zwijnen door uw tuin en gaan we met ons allen met de kippen op stok en zie je rondom je huis al vroeg in de morgen van allerlei wild voorbij komen en word je al vroeg uit je slaap gehaald door honderden kraaiende hanen en kwetterende vogels; dus beste protesterende dierenliefhebbers, als je graag wilt dat er geen dier meer geslacht wordt, word dan wildbeschermer en gratis bezorgt deze club u dagelijks dieren, die u mag verzorgen en grootbrengen!
18-11-2012 om 18:59
geschreven door Broeder Everard
Vanwege hartproblemen ben ik niet meer in staat lange reizen te maken, maar hier in het klooster zitten een paar van die oude knarren die dat nog wel kunnen en wereldwijd op allerlei gebied lezingen houden. Vorige week zijn ze op bezoek geweest in de Benedictijnerabdij van Saint Maurice & Saint-Maur in het Luxemburgse Clervaux. Broeder Etienne Delaville die daar in de keuken de scepter zwaait en me nog kende van jaren geleden toen ik daar op bezoek was om wat confraters in te wijden in onze aloude kloosterreceptuur had belangstellend naar mij gevraagd en toen hij hoorde dat mijn rikketik niet helemaal in orde was heeft hij mijn confraters pater Dalmatius en broeder Bernardus een koelbox meegegeven met geslachte woudduiven en een oud Frans receptuurboek met recepten van wild en gevogelte. Dat is daar in die uitlopers van de Ardennen overal volop te vinden en die paters en broeders gaan daar zelf op jacht om de voorraadkelders in het klooster met de komende winter in aantocht flink aan te vullen. Vroeger in de missie van Congo heb ik van alles zelf geslacht en er kwam daar geen bakker of kruidenier langs om iets af te leveren. Je moest over allerlei handigheidjes beschikken om te overleven en ook veel inwoners van je missiegebied waren van ons klooster afhankelijk. We waren daar slager, bakker, kruidenier, dokter, onderwijzer en bouwvakker en hadden zelfs geen tijd om ons brevier te bidden, en van het bekeren van die negers daar kwam al helemaal geen zier van terecht. Op mijn oude dag ben ik wat weekzerig geworden en kan nog geen vlieg meer doodslaan, hetzij een duifje slachten. Ja zo gaat dat in het leven! Voor hart en bloedvaten is er geen beter vlees denkbaar dan uit die uitgestrekte wouden daar. Die woudduiven zijn volkomen zoutloos en toch zit er een gekruide smaak aan, waarvoor Gods natuur gezorgd heeft. Hier beneden treft u een duivensoep recept aan en als u kijkt op http://www.wolterspoelier.nl/Duivensoep/pid/50 komt u op een site van een Hollandse expert op dit gebied. Ik wens u nog een fijn vervolg van deze dag en tot een volgende keer maar weer!
Helemaal op de achtergond ziet u de monumentale abdij
15-11-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
De bakermat van spinazie is Perzië (heet nu Iran)-. Spinazie is een eenjarige plant en groeit, behalve in tropische gebieden, overal. Toen ik voor een halve eeuw terug bij broeder Gregorius Klompaard als hobbietuinder een stukje eigen land in pacht had gekregen, heb ik enkele malen een flink bedje spinazie ingezaaid en de beste kweek is op niet al te vette en zwaar bemeste grond. Ik vermengde de grond altijd met een flinke dosis zand, alvorens ik aan het zaaien sloeg. Spinazie heeft in het verleden ten onrechte een wat slechte naam gekregen en dit vanwege de aanwezigheid van nitraten in deze groentesoort. Door voedingsspecialisten werd geschreven, dat je spinazie beter niet eten kon vanwege het feit dat de nitraten zich bij koken omzetten in nitriet dat kankerverwekkend was. Bewezen is dit nooit en zoals ik al schreef is teelt op goede grond een pre om zich als tuinder met deze groentesoort bezig te houden. Nitraten zitten niet alleen in spinazie, maar ook in veel andere groenten en wel in sla, postelein, rode biet, kervel, snijbietjes, radijs, bleekselderij, spitskool, koolrabi, andijvie, watertuinkers, venkel, en Chinese kool. Vroeger in ons kloosterlab heb ik vastgesteld dat spinazie energierijke stoffen bevat en mijn vriend Popeye uit mijn kindertijd wist daarover mee te praten en heeft van al dat spinazie eten een paar spierballen gekregen om jaloers op te zijn. Vastgesteld is tevens dat spinazie de bloeddruk verlaagt en bloedklontering voorkomt. Heel vroeger werd door doktoren het eten van spinazie aanbevolen als men een slechte stoelgang had; spinazie heeft een hoog oxaalzuurgehalte vandaar! In spinazie zitten veel goede voedingsstoffen, vitamines en mineralen zoals eiwit, koolhydraten, vet, caroteen, vitamines B 1, B II, B 6 en C, verder nicotineziuur, ijzer, kalium, calcium, koper, magnesium, natrium, fosfor en zink. Tegenwoordig houdt iedereen zich met eten en drinken bezig en de een weet het nog beter als de ander. Een goede voeding bestaat uit wisselend eten, nooit te vaak per week van dezelfde groente of anderzijds, en om een goede lijn te behouden moet het tot zich nemen van voeding in overeenstemming zijn met de werkzaamheden die men verricht of zó die veelal zittend zijn, aangepast aan een uurtje per dag zich flink bewegen door te sporten, waarbij een fikse wandeling de beste manier is om overgewicht te voorkomen. Zoals met alles het geval, is het overdaad dat schaadt! De kooktijd van verse spinazie is 7 minuten, bij roerbakken kan met 5 minuten volstaan worden, bij gebruik van magnetron moet men op 7 minuten rekenen en voor stomen en smoren staat een tijd van 10 minuten. Ik heb een spinazielasagneschotel voor u bereid en in deze economische crisistijd gaan we wat magere soep bereiden en dan vangen we met als groente verse spinazie of diepvries op tafel twee vliegen in één klap en met wat fruit na hebben we weer een volledige maaltijd die u aan de lijn houdt en toch voldoende energie geeft om de dag door te komen.
04-11-2012 om 17:32
geschreven door Broeder Everard
Vroeger waren op de dagen van Allerheiligen & Allerzielen veel mensen op de kerkhoven te vinden en op Allerzielen kon je in de kerk komen bidden en met een bepaald gebed verdiende je dan een aflaat waarmee een zieltje van een van je dierbaren, die wat minder goed geleefd had, toch weer een stapje dichter bij de hemelpoort kwam. Door het hele jaar heen zie ik op de kerkhoven voornamelijk nog wat oude mensen ronddolen die wekelijks of maandelijks de graven van hun dierbaren komen verzorgen en bezoeken; de jongeren laten het afweten. Wat minder mobiele ouderen zijn zelfs niet meer in staat om de graven te verzorgen, maar zouden dit wel heel graag nog willen, maar kunnen geen begeleider of vervoer krijgen om hun wens in te willigen. Levenseinde kliniek: Daar zijn wij ouderen niet mee opgegroeid, maar ik kan me voorstellen dat mensen met zware chronische ziektes en pijnlijke kanker het niet meer zien zitten en het leven willen beëindigen. Binding met het geloof is heel mooi en zelfs de zwaarste ziektes zijn tot het einde best te dragen als je goed verzorgd wordt door je vrienden en dierbaren, maar die laten het tegenwoordig ook al afweten. Dat mensen onder elkaar niet solidair meer zijn, blijkt ook bij de nieuwe nivelleringsregering van VVD & PvdA, waarbij grote bezuiningen zijn ingevoerd, die op veel verzet stuiten. Iedere groepering binnen de samenleving zien we overeind komen en uitsluitend opkomen voor hun eigen belangen. Jammer dat de maatschappij zo afgezakt is naar uitsluitend materiële verlangens en de geestelijke op de achtergrond zijn beland. Mensen die dit stukje lezen, zullen denken: ,,Echt kloostertaal, maar dan moet ik erbij vertellen dat er hier verschillende paters, broeders en zusters vertoeven die de oorlogsjaren meegemaakt hebben, als aalmoezenier aan de frontlinie gezeten hebben en hulpverlener waren bij de Watersnoodramp in 1953 en zelfs nu op hoge leeftijd nog bereid zijn mensen te helpen en zich weg te cijferen"! Beste mensen: ,,Probeer vandaag op het Feest van Allerheiligen en morgen Allerzielen u te bezinnen en verrijkt uw geest in deze tijd van kommer en kwel met wat meer geestelijk voedsel!" Tot een volgende keer maar weer en allemaal een fijne dag! Nagekomen is nog een pracht gedicht van soeur Nikki, zie bijlage!
Hier deze kant op zie je oregano als wilde plant heel weinig en ik denk dat we naar het Limburgse heuvelland af moeten reizen om deze mooie plant met die witroze bloemen, een echte bijen en vlindertrekker, te bewonderen. We zitten nu in de herfst en de natuur is druk bezig om het zomerjasje uit te trekken, te gaan rusten om nieuwe energie op te doen en zo tegen begin mei volgend jaar weer te herrijzen. Over oregano heb ik in een eerder stadium al eens wat verteld en sinds we hier in ons klooster verstoken zijn van onze wilde kruidentuin is het veelal gebeurd met de verwerking van en bereiding van allerlei kruiden tot b.v. een lekkere eigengemaakte thee, kruidenazijn, kruidenboter, allerlei kloosterzalfjes, drankjes, meubelwas voor onze koorbanken en ga zo maar door! Culinair verwerkte ik het voorheen nog wel eens in stevige groentesoep, pasta, vis, wild en gevogelte, rundvlees, kip, worstjes en worstenbroodjes. In feite is oregano overal voor te gebruiken en past ook goed bij allerlei soorten maaltijden om ze wat pittiger te maken. Je kunt thuis in uw tuin, in huis en uw kweekbak of kweekkasje ook kruiden verbouwen en niet alleen het telen is interessant maar ook als u groene vingers hebt en handig bent tevens al die producten die je erzelf van kunt maken. Ga uw licht eens opsteken bij Anthémis en klik http://www.anthemis.nl Broeder Everard wenst u veel succes en tot een volgende keer maar weer!
26-10-2012 om 18:24
geschreven door Broeder Everard
Bleekselderij is een groente met veel vitaminen en je kunt er heel veel mee doen. Je kunt de stengels in plakken snijden daar een dikke plak kaas omheen rollen en dan even alles laten gratineren in de oven. Je kunt de stukjes ook opvullen met paté of zachte kaas. Dune reepjes bleekselderij smaken met wat zure room en stukjes appel ook goed in een salade. Stukjes bleekselderij roerbakken met wat wortel en ananas is ook om te smullen. Hoe je het ook klaarmaakt speelt geen rol. Belangrijk is dat je ervan geniet. Manier van bereiding: Kookduur is 10 tot 12 minuten, roerbakken is 6 tot 8 minuten, in de magnetron is 5 tot 6 minuten voldoende, voor smoren staat een tijd van 20 minuten en bij stomen is 25 minuten de ideale stoomtijd. Ouderwets stoven duurt wat langer en daarvoor heb ik vandaag een kloosterrecept staan. Zo'n stoofschotel met wat gebakken aardappeltjes erbij, een lekker biefje of kippenpootje, met een bordje soep vooraf en als toetje wat fruit geeft de burger weer moed en houdt u en uw spijskanalen in conditie. Als we gestoofde bleekselderij eten, dan krijgt onze Argentijnse zuster Louïsa altijd het loof (de blaadjes), wat ze laat drogen en fermiteren. Ze zegt dat ze daar thee van zet en met wat miswijn erbij moet dit uitstekend smaken. Die kloosterlingen toch!
18-10-2012 om 18:49
geschreven door Broeder Everard
De wetenschap mag dan denken dat zij alles weten, en sommige wezens door de oerknal geschapen hoog verheven zijn boven alles en iedereen, vandaag werden zij wel danig op de proef gesteld met het volgende: In de universiteitskliniek van Aarhuus ontwaakte een zekere Carina Melchior (zie foto!) uit een langdurig coma, nadat de artsen haar van de hart-long machine hadden afgesloten. Voordien had Carina een zwaar ongeluk gehad en volgens de behandelende doktoren had zij zware hersenschade opgelopen en zou zij levenslang hierdoor gehandicapt raken. Op een gegeven moment werd aan de familie medegedeeld dat er geen enkele kans meer op herstel was en zij nog tot nut kon wezen als donor om andere mensen die een zieke nier of hart hadden te helpen door deze organen af te staan. Haar ouders waren diep ontroerd toen hun dochter na haar coma weer een teken van leven gaf door haar moeder in de pols te knijpen en de doktoren stonden voor een compleet raadsel. Na een korte operatie aan haar hoofd, en wat er precies gedaan is stond niet vermeld, was de nu 19-jarige Carine weer volkomen genezen en na een goede week kon ze hierna de kliniek al verlaten. Niet alleen zal door 'dit wonder' of was de diagnose van de specialist destijds na het ongeluk verkeerd dit geval vele vraagtekens oproepen, hoe te handelen bij het kunstmatig in coma brengen van bepaalde patiënten. In Denemarken heeft de genezing van Carina de discussie hierover al volop in gang gezet en er is al een wetsartikel aangenomen dat pas over doneren van organen mag worden gesproken, nadat een patiënt volledig hersendood is verklaard. Vroeger hebben onze missionarissen in de missie al vaker met onverklaarbare zaken kennis gemaakt en gelovig of niet: ,,Er is meer tussen hemel en aarde, waar we als mens geen antwoord op weten te geven"!
17-10-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Erwtensoep en bruine bonensoep zijn twee herfst-en wintergerechten die je met een goede vulling als volledige maaltijd op tafel kunt brengen. Over erwtensoep staan hier op dit blog al reeds veel recepten, maar over bruine bonensoep hadden we het nog niet gehad. In de kloostercartotheek vond ik een fijn recept en deze heb ik apart op mijn blog ingebracht, zodat u hiervan een afdruk kunt nemen ter bewaring in uw eigen recepten bewaarsysteem. Als toetje heeft zuster Mary wat peren gestoofd, afkomstig van een paar Gieser Wildeman hoogstammers hier uit de kloostertuin. Tegenwoordig wordt er ook heel veel vegetarisch gegeten en daarvoor heb ik een interessant recept uitgezocht-Klik http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=94701/ In bruine bonensoep met de toegevoegde andere ingrediënten zitten alle noodzakelijke vitaminen die onontbeerlijk zijn om kille herfstdagen en koude winterdagen te trotseren. Een leuk vertelsel is dat verhaaltje over Chantal en als je het mij vraagt ....kijk beneden dan moet ze om veel energie op te doen vaker flink wat bonensoep eten!
14-10-2012 om 22:44
geschreven door Broeder Everard
Kerk, niet alleen aan vernieuwing maar ook bezinning toe!
We zitten in zo'n grote omwenteling van denken en visies op gebeurtenissen die zeker nu nopen tot het houden van een concilie van allerlei kerkgenootschappen. Hierbij moet gesproken worden over een godsdienstvrijheid van alle geloven met als fundimentele kernpunten 1. verdraagzaamheid 2. solidariteit met de medemens in nood 3. rust en vrede binnen de staten. 4. bescherming van de jeugd met strenge straffen voor seksuele en niet wenselijke benadering van minderjarigen door betrokkenen die in en binnen de jeugdzorg werken en ook buitenstaanders die zich op een of andere wijze misdragen hebben door het verrichten van onoorbare handelingen. Het concilie staat onder leiding van de diverse kerkleiders met als voorzitter b.v. bischop Tutu uit Zuid-Afrika en/of Paus Benedictus. Theologische punten zijn minder belangrijk, maar kunnen binnen de geloofsgenootschappen op zich binnen de eigen kring ook veranderd worden, mits ze niet in strijd zijn met de diverse kernpunten die hoofzakelijk zuiver op humane gronden zijn samengesteld en waaraan alle kerkleiders zich te houden hebben. Een soort Uno van geloven, die mede met de regeringen van de aangesloten staten ook de wereldvrede bewaren. De tijd is er rijp voor, dus aan de slag, want zo als het er nu binnen alle kerkgenootschappen bijstaat, kan echt niet meer!
09-10-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
4 Oktober Feest Van De Heilige Franciscus van Assisi
De Heilige Franciscus van Assisië leefde van 1181 tot 1226. In zijn jeugd was hij een losbandige jongeling die zich van geen kerk of kruis, God en gebod aantrok. Zijn ouders waren rijke zakenlieden en de bedoeling was dat Franciscus pa als lakenkoopman zou opvolgen. Dit alles ging volledig de mist in, want Franciscus bleef maar doorfeesten. Op zekere dag kwam hij tot inkeer bij het zien van veel armoede en ellende om zich heen. Hij bekeerde zich en ging een vroom leven leiden. Hij richtte een kloostergemeenschap voor mannen en nadien ook voor vrouwen op en schreef hele strenge kloosterregels, waarbij het eerst gewag gemaakt wordt van kloosterlingen die een heel sober leven gingen leiden en bij intrede binnen de communiteit vooraf de gelofte van armoede aflegde. Overal in de wereld vind je Franciskanenkloosters en ook zusterordes van de Clarissen en het was Franciscus van Assisië die dat allemaal tot stand gebracht heeft. Op een gegeven moment trok hij zich helemaal terug uit de maatschappij en werd kluizenaar. Hij hield zich nog wel bezig met het verlenen van hulp aan melaatsen en in de natuur sprak hij zelfs met de vogeltjes en dieren in het Bos. Franciscus overleed op 4 oktober 1226 en werelddierendag die we op deze dag ook vieren is gewijd aan de kloosterheilige Franciscus. In deze moderne maatschappij komen we zulke figuren als Franciscus weinig meer tegen en als we een of ander mens in afzondering zien leven, ook al doet hij nog zoveel goede dingen, dan spreken we eerder over een dorpsgek dan een goede Christen. Toch is dit de weg die ons aller Heer Jezus Christus ook gegaan is. Om een goed leven te leiden hoeven we ons echt niet af te zonderen en in volledige armoe terug te trekken, maar zeker in deze economische crisistijd moeten we wel solidair blijven met onze chronische zieken, bejaarden die het moeilijk hebben etc, kortom met al die mensen in maatschappelijke en geestelijke nood die zelf niet meer vooruit kunnen en op ons aller steun zijn aangewezen.
03-10-2012 om 18:41
geschreven door Broeder Everard
Erwtensoep, een stevige kost bij koude Herfst-en Winterdagen
Vandaag en gisteren was het nog mooi weer, maar dat blijft niet zo en ofschoon we nog in de wijnmaand zitten en in ons klooster de rozenkransmaand gaan we langzaamaan weer eens denken aan een stevige kost. Vroeger was de erwtensoep in bij de slachtmaand november, maar nu heb je er met al die klimaatsveranderingen geen zicht meer op in wat voor seizoen je vaak leeft. In de herfst kom je veel zomerse dagen tegen en soms laat in de laatste jaren ook de zon zich veelvuldig zien in de winterdag. In de koude dagen kun je tegenwoordig alle seizoenproducten die we hier kweken ook 's winters bekomen, maar veelal komen ze uit verre landen. Doordat ze vaak een paar dagen onderweg zijn en na een dag of vijf pas gedistribueerd worden zijn ze niet altijd kersvers en hoor je de laatste tijd nog wel eens veel klachten over ondeugdelijke consumptieartikelen. Vroeger hier in deze woonstreek had iedereen wel een hoekje waarop de eigen groentes verbouwd werden en was het hier een tuindersgebied. Het was ook de tijd dat er veel geweckt werd en men in de wintertijd ook nog van alles van eigen land op tafel kon brengen. Tegenwoordig worden door onze tuinders, die tegenwoordig zich gecentraliseerd hebben in een bepaald kassengebied, voor de commercie alleen nog snel groeiende groentes verbouwd en veelal meteen naar Duitsland en Rusland geëxporteerd. Onze grote supermarkten betrekken hun producten veelal uit een ver land en hun inkopers bedingen hierbij prijzen waarvoor onze tuinders ze niet kunnen telen, maar in de winkels merk je daar weinig van en worden fikse prijzen berekend. Vandaag is de BTW op veel producten met 2 procent verhoogd, maar onze wekelijkse boodschappen vallen hier niet onder. Zuster Sabina en Maria zijn vandaag op pad om te kijken of ook de kruideniers niet een beetje met de prijzen aan het smokkelen zijn en gebruik maken van de algehele verwarring wat nu wel of niet duurder geworden is en er stiekempjes een 'dubbeltje' bovenop zetten. Hier beneden heb ik wat recepten staan van erwtensoep. In een eerder stadium heb ik hier op dit web ook al eens iets over erwtensoep geschreven, maar nu met een leuk verhaaltje vooraf is alles weer anders en de recepten en foto's die nu staan kunt u allemaal kopiëren. Ik wens u bij de bereiding van erwtensoep heel veel kookgenot en tot een volgende keer maar weer!
In een klooster zit je met wel een paar personen meer aan tafel dan in een hedendaags gezin van hooguit vier. Vandaag is het fröbelzuster Agnes, die op de haar eigen smakelijke manier dit mopje gaat vertellen.
01-10-2012 om 18:26
geschreven door Broeder Everard
Hieronder verstaan we witte of blonde sauzen en ik heb er voor u een aantal gevonden in onze recepten kartotheek en ook hier weer komt men vanuit een bepaalde basissaus met toevoeging van wat andere componenten tot een volwaardige en smaakvolle saus die op veel gerechten en snacks te gebruiken zijn. De sauzen hebben veelal allemaal een Franse benaming en dat komt omdat de Franse keuken wereldwijd bekend staat als de geboorteplaats van veel lekkere dranken en spijzen. U mag er ook uw eigen fantasie op loslaten door wat extra toevoegingen die bijvoorbeeld bij de Béchamel, Mornay, Veloté en aurorasaus hier niet vermeld staan, maar u wel aanlokkelijk lijken om uw eigen saus te creëren. Ik wens u er veel succes mee!
Mornay ook lekker over bloemkool of broccoli
29-09-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Het spirituele spel met het bereiden van eigengemaakte sauzen vervolgen we met het maken van mayonaise en verder gaan we met het fabriceren van de Sauce Verte, Mousqueterre, Vinaigrette, Remoulade en Gribiche. Met mayonaise als basis en met toevoeging van wat andere componenten is dit allemaal heel gemakkelijk zelf te bereiden. In een eerder stadium heb ik op dit blog ooit al eens een recept gebracht van mayonaise zoals dat door mijn oma van vaderskant vroeger gemaakt werd. Onderhand ben ik zelf ook al een oude opa van 79 en mijn keukenassistente zuster mary 69 en al zijn we wat minder mobiel, in de keuken blijven we actief en zijn er gewoon niet weg te slaan. Met een zwaar bevolkt klooster, en kunnen we het zelf niet aan, dan wil het wel eens gebeuren dat we een beroep doen op keukenbedrijf 'De Lege Maag' in Doornenburg. Vandaag is het bijzonder druk in het klooster, want op bezoek hier zijn een twintigtal confraters uit een kartuizerklooster uit Württemberg en nu ik bezig ben met wat sauzenrecepten op mijn blog te zetten komt het me echt niet uit om samen met soeur Marie vandaag voor een club van 40 het diner te verzorgen. Zojuist werd ik vanuit Doornenburg gebeld dat ze vanwege wegwerkzaamheden aan de Pannerdenseweg met hun bestelwagen niet in Angeren kunnen komen en op pad gestuurd zijn een tweetal keukenhulpen die met de transportfiets onderweg zijn hier naar het klooster om het diner af te leveren. Ik vind het allemaal wel grappig en het doet me denken aan de tijd van driekwart eeuw geleden dat ze bij ons thuis vanuit de bakkerij en de winkel ook op die manier door weer en wind, zand-en modderwegen alles aan de klanten tijdig moesten bezorgen; wee als je te laat kwam......een goedmakertje was op het eind van de week bij het afrekenen van de wekelijkse boodschappen dat gratis pond koekjes! Hier beneden druk ik de gemaakte recepten af, doe er uw voordeel mee en tot een volgende keer maar weer en dit met de kloostergroeten, ook mede namens sister Mary van broeder Everard!
27-09-2012 om 13:07
geschreven door Broeder Everard
In het Groningse Haren werd vorige week slag geleverd met een aantal jongeren die afgekomen waren op een aangekondigd feestje van een der dorpsbewoners. Alles is hier op een vreselijke manier uit de hand gelopen en vele vernieligen werden aangericht en ook vielen er enkele gewonden. Een daarvan was een 84-jarige inwoner uit die plaats die door een van de vandalen met een straattegel bewerkt werd en zwaargewond in een ziekenhuis belandde. Inmiddels is de persoon weer ontslagen en gisteren werd hij gebeld door politicus Ronald Plasterk die hem vroeg hoe het met hem ging. Kijk, dat is iets wat mensen aanspreekt en zo'n belaagd en getroffen persoon een warm gevoel bezorgt. Bij vele politieke partijen missen we die uitstraling en dat hebben bij de afgelopen Tweede Kamer verkiezingen veel partijen moeten bekopen door zetelverlies, waaronder ook het CDA. Wil deze partij weer aanspreekbaar worden, dan zullen hun werkende leden zich ook op de burger moeten richten, bijvoorbeeld door meer belangstelling te tonen voor het jonge gezin en ook door ouderen en zieken in hun gemeente niet in de kou te laten staan. Dit wou ik voordat ik iets gaat melden over zelfgemaakte sausjes, dat deze week mijn onderwerp is, even kwijt! Hier beneden vindt u alles over de Béarnaisesaus, die bij veel spijzen te gebruiken is en het smaakeffect bevordert. Ga aan de slag en doe er uw voordeel mee! Bewaar deze recepten door vanaf deze website er een kopietje van te maken.
26-09-2012 om 11:22
geschreven door Broeder Everard
Tegenwoordig zijn er nog maar heel weinig mensen die zelf wecken en dan praten we maar niet over koekjes bakken, zelf brood bereiden of allerlei sausjes maken. Toch maak dit het keukengebeuren heel plezant en nu met die economische crisis, waarbij veel mensen thuis zitten en in de winkels de prijzen maar oplopen is het raadzaam om een nieuwe hobby te kiezen en zelf te gaan koken, van alles in te maken, te bakken etc. Heb je achter het huis een stukje grond, ga dan groentes verbouwen en dat kan zelfs het hele jaar door als je een kweekkastje aanschaft en heel fijn zou het wezen als je dit kastje met zonne-energie verwarmt. Ook met de buren kun je een deal sluiten door voor hen ook een broodje te bakken, wat weck over te doen en ze te laten profiteren van jouw producten. De bedoeling is niet dat je daar geld bij gaat leggen, maar zelf gekweekte producten of anderzijds zijn altijd nog stukken goedkoper dan in wat voor winkel ook en als je je buurman een brood levert voor 1 euro en een bloemkooltje van eigen land voor 50 eurocent zal hij daar zeker geen bezwaar tegen hebben en kan een persoon met alleen maar aow door deze besparing straks ook nog die 350 euro eigen risico gezondheidszorg, zijn huur en andere vaste kosten betalen. Rijk is broeder Everard nooit geweest, maar soms wel eens te goedgeefs en dat houdt op een gegeven moment ook op en zit je zelf op zwart zaad; daar moet je echt voor oppassen! Ik heb vandaag wat recepten voor u staan hoe je van allerlei sausjes zelf kunt bereiden en ik hoop dat je als huisvrouw en/of huisman er wat aan hebt en je voordeel ermee kunt doen.
25-09-2012 om 16:20
geschreven door Broeder Everard
Morgen staat er op de spijslijst een Broeder Everard Menu
Het is weer echt herfstweer geworden en aan de kuststreek wordt morgen zelfs storm verwacht. Om ons immuunsysteem te versterken gaan we een stevige pot bereiden, die bestaat uit een bordje linzensoep vooraf, dan een diner met rode bietjes, gebakken en gekookte aardappelen met lekkere pittig gekruide jus en een balletje gehakt erbij. En wat te denken van het toetje dat vandaag bestaat uit een heerlijke sinaasappeltrifle? Niet gek hè met dit weer! In bietjes zit vitamine A, ook B en C en verder bevat het veel ijzer, kalk, kalium en andere mineralen die nu echt nodig zijn om het lichaam in conditie te houden, uw nieren te reinigen en u te wapenen voor een gurig najaar en strenge winter. Haal je in een winkel een litersblik linzensoep, dan is dit ruim voldoende indien er niet meer dan 4 personen aan tafel zitten. U kunt ook zelf linzensoep klaarmaken. Zie recept hiervoor op rechts onder de rubriek hoe diverse soepen te bereiden! Opgezocht voor u heb ik een interessante website die u veel vertelt over rode bietjes en u komt daaarop terecht als u klikt http://www.dekooktips.com/warenkennis/groenten/rodebiet.htm Hier beneden heb ik een staatje ingebracht met het toetjesrecept van vandaag. Ik wens u smakelijk eten en tot de volgende keer maar weer!
21-09-2012 om 18:30
geschreven door Broeder Everard
Sint-Janskruid is onkruid dat gewoon langs de berm groeit. Reis je veel met de trein, dan zie je het ook langs spoorlijnen en schaars begroeid struikgewas, waar je deze planten met goudgele bloemen vanaf begin juni tot ver in september tegen kunt komen. Langs zo'n berm lopend en hier en daar wat plantjes bekijkend kan geen gevaar, wel als je overal aan gaat voelen of wat sommige mensen wel eens als gewoonte hebben een stengeltje van een of andere plant abreken en verder lopen met zo'n afgekauwde spriet in hun mond. De naam Sint-Janskruid wordt nog wel eens verward met Sint-Jacobskruid en dat is een vrij giftig onkruid waar je met blote handen niet aan moet voelen. Alles wat je zoal langs de weg als begroeiing tegenkomt kan irriterend zijn, maar zo helemaal wild in de natuur heel prachtig! In de keuken wordt St-Jacobskruid weinig gebruikt. Hier in het klooster is het zuster Theodora die graag Jacobsthee drinkt en daar blijf het bij. Bij de drogist halen we wel eens middeltjes, waarin de etherische oliën of andere aftreksels van deze plant verwerkt zijn. In de geneesmiddelenindustrie kom je tabletten, poeders, drankjes en zalfjes tegen waar wel een of ander bestanddeel van het Sint-Janskruid in aanwezig is. Er zitten bestanddelen in die een antidepressieve werking hebben, goed zijn voor mensen die vol stress zitten of kampen met slaapproblemen en ook in zonnemiddelen, brandzalven en in bestrijdingsmiddelen tegen spierpijnen vindt men stoffen die uit deze plant of bloem gehaald zijn. Chronisch zieken: Deze zijn allemaal gebonden aan de voorgeschreven medicijnen van hun behandelende specialist en/of huisarts en mogen uitsluitend in overleg met hun behandelende artsen alternatieve geneesmiddelen gebruiken. Sint-Janskruid kan in combinatie met sommige medicijnen gevaarlijke bijwerkingen hebben, vandaar! Wilt u werkelijk alles over het Sint-Janskruid weten, ga dan naar http://www.natuurlijkerwijs.com/sintjanskruid.htm
20-09-2012 om 16:20
geschreven door Broeder Everard
Met de Herfst in aantocht is het weer stamppot eten
Het eerste waaraan ik denk bij stamppot is aan wortelen en hierbij horen ook uien en vanzelfsprekend bloemige aardappelen om het geheel wat gemakkelijker tot moes te stampen. In wortelen zit zo'n beetje van alles dat de mens nodig heeft om goed functioneel te blijven, zoals calcium, kalium, magnesium, fosfor, vezels, vitamine C en heel veel vitamine A. Wat in wortelen en bijna in geen ander voedsel zit dat is bètacaroteen in de vorm van vitamine B 1 en 2. Als je regelmatig veel wortelen eet, krijg je en houd je een mooi gebruinde teint en dames raad ik het eten van veel rauwe worteltjes aan voor het gebit en vooral om mooie ogen te houden en als je die niet bezit te krijgen. Een nichtje van mij in Engeland, die echt mooi oogt, zit in het leger en pas geleden werd ze wegens moedig gedrag geridderd met een hoge orde van de Militaire Kousenband. Ze heeft vol trots hiervan een foto naar ons klooster gezonden en gisteren heb ik die tijdens het recreatieuur opgehangen in onze refter. De broeders en paters waren er niet bij weg te slaan en ook veel van onze zusters stonden er met open mond naar te staren. Mijn tweelingbroer Eef van de website Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen en Ervaringen http://www.bloggen.be/eef/ heeft veel oorlogen verslagen en je kunt stellen dat hij als ABC-specialist heel wat militaire kennis in huis heeft en in de wereld veel ellende en verdriet heeft meegemaakt. Hij gebruikt zijn kennis dan ook eerder om gevaarlijk oorlogsmateriaal te ontkoppelen dan zich in dienst te stellen voor het ontwerpen van gevaarlijke nucleaire wapens. Hij mailde me zojuist deze foto, die hem echt zal opmonteren, ook ontvangen te hebben. Om bij de stamppot te blijven druk ik hier beneden een recept af, dat u vrij kunt kopieren en ik wens u veel succes bij de bereiding van lekkere hutspot, stamppot of anderzijds en smakelijk eten!
Krijg Prins Charles hierbij geen onkuise gedachten? Ondanks veel ellende houden we we het beste medicijn, de humor, voortdurend binnen de kloostermuren!
13-09-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
De tijd heb ik nog meegemaakt dat er binnen de familie grote ruzie ontstond als je met landelijke verkiezingen op een partij stemde die het katholieke geloof niet voorstond. Vroeger was het de Katholieke Volkspartij en als je niet op Romme stemde en je vertelde dit in de biechtstoel tegen je biechtvader, dan schrok hij nog harder als dat je opbiechte dat je jouw verloofde Annie geknuffeld had en hierbij iets verder dan de knierand was gegaan. Je kon op een fikse boetedoening rekenen, die bestond op minstens het eenmaal bidden van het Rozenhoedje. Tegenwoordig zijn alle geloven met elkaar samengegaan en heel veel politici binnen het Christelijk Democratisch Appèl die wel tot deze pluimage behoren, heb ik nog nooit binnen de kerkdeur mogen begroeten. De kiezers worden gewenkt met leuzen als: ,,We staan voor een financieel gezond Nederland, waar de overheid het voor het zeggen heeft en wij uitsluitend onze steun verlenen aan banken, woningcorporaties en al die grote instellingen die de mens onder de knoet houden.". Die arme sloeber uit het Heilig land, onze voorganger en aller Heer, speelt hierbij geen enkele rol. Nee zo'n partij boeit zelfs de kloosterling niet meer! Vroeger hadden we thuis een driedubbel bedrijf en zowel de klant als ons personeel stond hoog in het vaandel. We moesten onze inkomsten halen bij hardwerkende mensen die bij ons hun levensmiddelen, brood en dranken kwamen halen. Vooral in Huissen stad waren dat veel ambachtslieden en zowel mijn moeder als ik stemde in die tijd op de PvdA onder Drees en later Joop den Uil. Overstag zijn we gegaan toen we bemerkten dat de PvdA heel materialistisch werd en de zijde koos van het bankwezen en industriëlen die zich vanuit het buitenland verrijkten met onoorbare constructies waarbij geen belasting hier ter lande werd betaald. De partij, waarvan nu het meeste sociale gevoel uitgaat is de SP van voorman Emile Roemer. Veel van mijn familieleden, vrienden en kennissen stemmen op deze partij die solidariteit en eerlijke verdeling van geld en goederen voorstaat en de gewone man niet in de kou laat staan. Vandaag wordt in veel kerken aandacht besteed aan het geboortefeest van de Heilige moeder Maria en herdenkingen waren er ook van moeder Teresa die in India destijds alle verstotenen geholpen heeft met het verstrekken van kleding, voedsel en medicijnen, zodat ze toch nog een beetje van de geneugten des levens konden genieten. Hieronder een staatje met een korte levensbeschrijving van moeder Teresa.
09-09-2012 om 18:57
geschreven door Broeder Everard