Onze gedoogoverste Geert Wilderman gaat twee maanden op vakantie naar Iran en voorlopig wordt het bewind hier binnen de communiteit overgelaten aan pater Maximilianus. Vanmiddag stapt onze overste op het vliegtuig naar Teheran en vanavond eten we ter ere van de voorlopige inauguratie van pater Verhagen een heerlijk mals biefje met naar keuze gebakken aardappeltje met appelmoes of anderzijds. Over biefstuk wordt tegenwoordig ook al niet al te loffelijk gesproken, maar mijn neef Jan is juist door het eten van dit lekkere vlees 92 geworden en een paar keer wereldkampioen sprint met wielrennen. Ik denk dat ze de mensen in deze economische crisistijd niet graag boven de 67 laten komen, dat scheelt in de pensioenen en bespaart de regering miljarden! Als maitre de cuisine hier in het klooster wil ik u, voordat we een biefje klaar gaan maken, het een en ander over biefstuk vertellen. Hoe gek het ook mogen klinken, niet alleen de koe, maar ook de struisvogel, het hert, de kalkoen, het paard, de kangoeroe en de bizon zijn leverancier van dit edele stuk vlees van hun eigen body. We spreken van gewone biefstuk als het gaat om dat gedeelte wat afgesneden wordt van de bovenbil. Halen we het vlees weg van het spierstuk of de dikke lende, dan spreken we over kogelbiefstuk. De lekkerste bief die supermals is noemen we bief van de haas; hoe minder bindweefsel des te malser het vlees! Met bief kun je als slager vele kanten op. Op de eerste plaats is het goed afsnijden belangrijk en gaan we het inhakken of bewerken dan spreken we van Duitse biefstuk als we met een hakmes het vlees in kleine stukjes hebben ingehakt. Helemaal fijn gemaakt of grof gemalen en eventueel met wat vet ter binding er doorheen, dan komen we terecht bij de biefstuk-tartaar. Het lekkerste smaakt bief als het een drietal minuten de pan ziet, maar je kunt het ook wat langer garen of grillen. Voordat je met het eten van bief begint moet je het vlees eerst goed bekijken, dan even laten rusten en vervolgens gaan eten. Ik heb hier een recept voor u afgedrukt en op tafel ziet u wat schotels staan, waarbij als vleessoort biefstuk de hoofdmoot vormt. Met een glaasje rode Bordeaux erbij kan de dag van vandaag niet kapot! Op de inzet ziet u een biefje met Vlaamse frieten-heerlijk-eet smakelijk!
 Gegrilde biefstuk met gebakken ei, broccoli en een rode wijn
 De tafelmop van vandaag die zeker onze protestantse medebroeders zal aanspreken

|