Tegenwoordig heb je allerlei vormen van samenleving, maar het aantal alleenstaanden wordt steeds groter. Je moet je huishouding bijhouden, zelf eten koken, boodschappen doen, zorgen dat alles op tijd betaald wordt, soms ook nog een tuintje bij huis netjes maken en daarbij verlangt je baas dat je 's morgens in alle vroegte bijtijds op het werk verschijnt en ga zo maar door! Romslomp genoeg! Zorg ervoor dat de inwendige mens niets tekort komt en wat is er dan niet makkelijker dat je het klaarmaken van tussendoortjes goed onder de knie hebt. Kook een paar eitjes naar wens en reken voor een zacht gekookt eitje 4 minuten, wil je een weke dooier hebben en gestold eiwit, dan dien je een kooktijd van 5 minuten aan te houden. Sommige mensen houden van hardgekookte eieren en die laat je precies 8 minuten koken. Tegenwoordig zijn de eieren netjes verpakt, maar toch tref je er nog wel eens een paar tussen met een barstje in de schaal; helemaal geen punt als je aan het kookwater een eetlepel zout toevoegt, een scheutje azijn is ook prima!
Spiegeleieren bak je het beste met wat boter lichtbruin in een ouderwetse koekenpan. Om de dooier heel te houden laat je de eitjes één voor één vlak boven de pan in de hete boter glijden en bak ze tot het wit gestold is. Keer de eieren voor ,,dubbel gebakken" daarna om en laat ze aan de dooierkant even bruinen. Heerlijk van smaak kunnen ze het best geserveerd worden op een warm bordje of schaaltje. Je eet ze zo op met wat peper en zout eroverheen gestrooid of neem 2 licht besmeerde sneetjes wittebrood met een plakje leverkaas erop en daarop het eitje en siert het schoteltje op met kleine schijfjes tomaat, een paar augurken en klaar is kees!
Heel veel mensen houden van spiegeleieren met ham en kaas en hoe maken we die dan het beste klaar? Laat de schijven ham heel even in de lichtbruine boter bakken, breek de eieren vlak boven de hamplaatjes en bak ze, zoals bij spiegeleieren werd aangegeven. Strooi over de spiegeleieren wat tafelzout en peper en zo ge verkiest doe er dan ook nog wat gerapte kaas overheen!
Mogelijk heb je zwaar werk in de buitenlucht en dan bestaat je ontbijt uit Schotse Rib. Je bakt 4 spiegeleieren volgens een der gegeven recepten. In een aparte koekenpan ga je 4 aan weerszijden besmeerde sneetjes oud casinobrood bakken. Bak ze aan weerskanten bruin en doe op elk sneetje een spiegelei. Het lekkerste smaakt dit met ham bacon of spek eronder. Als jonge broeder in de missie maakte ik al zoiets klaar en als we hier of daar een nieuwe kerk aan het bouwen waren dan nam ik 12 sneetjes brood mee om des middags mijn maagje te vullen, want misschien geloven mijn lezers nergens meer in als het om Hierboven gaat, maar neem dan van mij maar aan dat het in de missie voor broeders keihard werken was. Op alle gebied moest je niet alleen met je hoofd er goed bij wezen, maar ook moest je echt missiebloed in je hebben om dit zware werk vol te houden en ik heb in die tijd nog nooit een engeltje naar beneden zien komen om me te assisteren.
|