Van 15 oktober tot 31 december zitten we weer volop in het wildseizoen en mag er gejaagd worden op de meest bejaagbare wildsoorten die ons land kent. Er wordt natuurlijk wel rekening gehouden met de paringstijd, bronsttijd van herten en de draagtijd. Zó begint de jacht op wilde eenden op 15 augustus, maar daartegenover van reegeiten pas op 1 januari en reebokken mogen vanaf 15 mei worden geschoten. Buiten de natuur mag er ook met wild gefokt worden en ook import is toegestaan, mits dat de herkomst aangetoond kan worden. Doordat we hier als standpunt innemen dat de wildstand in evenwicht gehouden dient te worden en afschot vaak alleen toegestaan is bij een teveel aan wild in een bepaald gebied is het aanneemlijk dat dierenvrienden de jacht op vrij wild wél maar de afslacht van gefokt wild niet accepteren. Vroeger waren de dieren heer en meester in Gods natuur, maar tegenwoordig zijn het de mensen die bezit genomen hebben van grote gebieden van hun woongebied en probeer de klok maar eens terug te zetten! Gisteren kwam ik een jachtopziener tegen die vroeg of iemand nog plaats had voor een hondertal wilde zwijnen om het tuintje te komen omspitten en hij had op het vliegveld Schiphol ook nog eens 500 ganzen gevangen die in de aanbieding waren als bewaker van particulieren die tegen alle vormen van jacht op dieren waren. Ik heb duizendeneen dierenvrienden gebeld, maar niemand was bereid om ook maar één beestje liefdevol in zijn of haar huis onder te brengen. Gedoogoverste Geert Wilderman hier, heeft me inmiddels de wacht aangezegd en wil me als broeder van barmhartigheid, als de telefoonrekening hem te gortig is, uit het klooster verwijderen. Ik hoop dat dit nog even wacht, want morgen ga ik als hoofdgerecht een heerlijke jachtschotel klaarmaken en omdat de meeste paters, broeders en zusters hier dol zijn op de vaak krachtige smaken van wildvlees heb ik een paar dure wijntjes ingeslagen die daarbij horen en hierover de etiketjes geplakt van de goedkope miswijn uit de aanbieding van de Super die met dozenvol nog in onze wijnkelder staan. Je moet in deze economische crisistijd erg fantasierijk zijn om de misère te ontlopen! Gebruik gemaakt heb ik van een wildrecept van mijn confrater wijlen broeder Frans en wat zijn de ingrediënten die we nodig hebben voor een wildschotel voor 8 personen? Om te beginnen 1 kg reeschouder aan één stuk, zout en vers gemalen peper, 60 gram roomboter, 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepel gekneusde jeneverbessen, 2 gesnipperde uien, 8 gekneusde pimentbessen, 5 kruidnagels, 3 dl bier en een halve dl bouillon, idem een halve dl koffieroom of slagroom en bloem. Hoe te bereiden? Bestrooi het vlees met zout en peper, verhit de boter en de olie in een braadpan, bak de reeschouder hierin snel rondom bruin, temper het vuur en voeg de jeneverbessen, de gesnipperde uien, de pimentbessen en kruidnagelen toe, fruit dit alles enkele minuten mee, vervolgens schenken we het bier en de bouillon erbij en tenslotte laten we het vlees in 2 á 3 uur lekker gaar stoven. Is dit achter de rug, dan halen we de reeschouder uit de pan, en denk erom: ,, Wel warm blijven houden"! We gaan nu het stoofvocht zeven en roeren, dan de koffieroom of slagroom erdoor. We laten dit alles al roerende warm worden en binden de verkregen saus met bloem die we aangemaakt hebben met koud water, De gebruikte kruidnagels die niet gezeefd konden worden om de zaak een pittige smaak te geven halen we eruit, en voegen aan de saus nog wel toe wat zout en peper. Op een mooie schaal hebben we het vlees inmiddels in grote plakken gesneden. Het geheel gaan we nu serveren met gebakken krieltjes en een heerlijke rode bessengelei. De saus die we gemaakt hebben dient er apart bij geserveerd worden. Eenieder kan nu zijn portie halen. We kunnen het allemaal ook verdeeld op 8 borden uitspreiden en opdienen. We wensen u smakelijk eten!
|