Het begint kouder te worden en morgen zitten we slechts met 8 personen aan tafel, want de rest van de confraters is vrijwilligershulp aan het verlenen aan Brusselse zwervers die zich met het koude weer nog op straat bevinden en nu heerlijk opgevangen worden in een door ons afgehuurde ruimte ergens in een voorstadje van het drukke Brussel. Gehaald in de super heb ik vandaag een kilo witte bonen, 8 van die kleine knoflookworstjes, een dik pond varkenskrabbetjes, een pond lamsborst, 2 ons spek, een paar grote uien, wat kruidnagels, 1 bosje peterselie, 3 laurierbladeren, tijm uit eigen voorraad, idem 3 knoflookteentjes, wat zout, versgemalen peper en paneermeel. We gaan ermee aan de slag: de witte bonen worden in koud water gewassen, hierna opgezet, aan de kook gebracht en als dit achter de rug is laten we ze ongeveer drie kwartier afgedekt in dit kookwater staan. Hierna gieten we ze af en gaan ze opnieuw koken. Op de bodem van een grote stoofpot leggen we een stuk spekzwoerd met de vette kant naar boven. Hierop leggen we de bonen met de uien, die bestoken zijn met kruidnagel, de geplette knoflookteentjes, peterselie, laurier, tijm, de varkenskrabbetjes en het spek. Na een half uur gepruttel leggen we ook de knoflookworstjes erbovenop. Ondertussen is het aan stukken gesneden lamsborst in een aparte braadpan met wat roomboter bruin gebraden. We pakken nu een grote aardewerk stoofpot en wrijven deze van binnen in met knoflook. Daarin leggen we de bonen met het vlees, de aan plakjes gesneden worst, het spek en het vlees dat is afgenomen van de varkenskrabbetjes. Hierover strooit men wat paneermeel en wat gesmolten boter en hierna gaan we dit alles driemaal herhalen en telkens laten we de korst gratineren. Het geheel dienen we op een mooie schotel op en brengen dit op tafel. Een lekker bordje tomatensoep vooraf en als nagerecht wat fruit is op zijn plaats. Bij dit Gasconce hoofdgerecht smaakt een koele rosé of witte wijn uitstekend. Ik zou zo zeggen: ,,Bon appétit en laat het u welgevallen"!
|