Tot de koolsoorten behoren: bloemkool, broccoli, boerenkool, spruiten, rodekool, witte kool, Savooiekool, Chinese kool en zomerkool of spitskool. Aan de orde zijn al geweest de boerenkool, de spruiten en enkele koolsoorten die ingemaakt als zuurkool bekend staan. Alle koolsoorten bevatten vitaminen A, B en C. Bovendien zijn al deze soorten rijk aan mineralen, zoals ijzer, koper, zwavel, fosfor, magnesium, kalk en kalium. In spruitjes vinden we de meeste vitaminen C. Belangrijk bij het koken is het gaar koken, maar niet het 'verkoken' en daaronder versta ik dan het te lang doorkoken van de groentes; hierdoor gaan verschillende belangrijke stoffen zich ontleden en wordt de voedingswaarde uiterst beperkt.Wat er in al dit soorten kool ook zit, dat zijn glucosinalaten en isothiocyanaten; Deze hebben de eigenschap giftige stoffen uit ons lichaam te lozen en je kunt dus stellen dat dit de stofzuigers zijn die ons lichaam bevrijden van alles wat er niet in thuis hoort. Vastgesteld is tevens dat alle koolsoorten goede preventieve eigenschappen hebben die hart-en vaatziekten op afstand houden. We weten allemaal dat er in bladgroenten, noten, zonnepitten vitamine K zit, maar wist u dat in spruiten deze vitamine die de bloedstolling en botstofwisseling op peil houden ook in spruiten te vinden is? Ik heb wat staatjes gemaakt van diverse koolsoorten en de bereidingswijze, zoals dat vroeger aan de orde was. Natuurlijk zijn er andere varianten te bedenken en zeker in deze tijd zijn de mogelijkheden legio. Een belangrijk aspect wat ik u vertellen wil is dat er voor uw gezondheid niets beter is dan verse groenten en zeker voor mensen die iets mankeren b.v. lijders aan hart-en vaatziekten of aanleiding hiertoe en dan denk ik aan al die patiënten die behept zijn met hypertensie, vocht vast houden en longziekten. Eet zo weinig mogelijk groentes en soepen of wat dan ook uit blik, want in bijna alle ingeblikte groentes en in de meeste verpakte artikelen zit als conserveermiddel zout, wat aangegeven is als natrium; echt funest voor die categorie mensen die ik hier opgesomd heb! Over bloemkool en broccoli schrijf ik volgende week een stukje en als we die twee groentesoorten behandeld hebben weet u alles van kool af !
 HIER DE KOOLSOORTEN DIE WE NU GAAN KLAARMAKEN


|