Foto

WELKOM OP MIJN BLOG,

Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum".
De afkorting die hiervoor staat is O.F.P.
Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
 
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw'  te Angeren.
 
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.

Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.

We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.

Foto
Categorieën
  • ALGEMENE STUKJES 1 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 2 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 3 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 4 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 5 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 6 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 7 (25)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1 (20)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2 (15)
  • DIVERSE GERECHTEN 1 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 2 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 3 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 4 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 5 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 6 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 7 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 8 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 9 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN Nr. 10 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 11 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 12 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 13 (17)
  • FEESTMAALTIJDEN 1 (20)
  • FEESTMAALTIJDEN 2 (7)
  • KRUIDEN 1 (20)
  • KRUIDEN 2 (13)
  • RELIGIE 1 (20)
  • RELIGIE 2 (20)
  • RELIGIE 3 (20)
  • RELIGIE 4 (20)
  • RELIGIE 5 (20)
  • RELIGIE 6 (20)
  • RELIGIE 7 (20)
  • RELIGIE 8 (20)
  • RELIGIE 9 (24)
  • SAUZEN (6)
  • Snacks en andere hapjes (10)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3 (14)
  • VOEDING ALGEMEEN 1 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 2 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 3 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 4 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 5 (16)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 1 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 2 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 3 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 4 (4)
  • WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN (20)
  • Archief per maand
  • 05-2025
  • 04-2025
  • 02-2025
  • 01-2025
  • 12-2024
  • 11-2024
  • 10-2024
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
    Inhoud blog
  • Nieuwe Paus Volgt Voetsporen van Overleden Paus Franciscus
  • Wereld opgeschrikt door onverwacht overlijden van Paus Franciscus
  • Broeder Everard wenst alle Lezers van dit Kloosterblog een Vredig en Zalig Paasfeest
  • Dieren uit de Bijbel
  • Opkikkertjes van vroeger weer volop in!
  • Kunnen we door voeding veroudering tegengaan?
  • Vrede op Aarde aan de Mensen van Goede Wil
  • Nieuws over Bedevaartplaats Medjugorje in Bosnia en Herzegovina
  • Vandaag Bakken We Luxe Appelkoekjes Met Een Gesprekje Vooraf
  • Wat Rooms Katholieke Weetjes
  • Water Belangrijkste Levensbron, Reizen Paus Franciscus en wat Kookweetjes
  • Rucola Stamppot met ei en amandelschaafsel
  • Ondanks al onze zorg toch onveilig voedel in omloop
  • Zwarte Thee goede hartbeschermer en u voelt zich er prima bij!
  • Recept Gevulde Paprika
  • Broccoliburger voor 4 personen
  • De Donderprofeet Amos
  • Einde Woongebied Mensheid op Aarde!
  • TOM KHA KAI
  • Belangrijke Voedingstips van Broeder Everard
    Foto
    Gastenboek
  • Dag Eef ik wens jou veel moed want die heb jij al ik bewonder jou van harte van Suz
  • uniek
  • dag Broeder
  • Een goeie en aangename zaterdag bezoekje
  • Een vraagje !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Geboortehuis-leven-werken en dood van Pater Damiaan
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Fotoreeks Assumptionisten

    Stichter Pater Emmanuel d'Alzon

    St. Theresia Missiehuis Boxtel

    Kasteel Stapelen te Boxtel (2maal)

    Kunstenaar Jan Boeren

    Gedenkstenen Boxtel

    Plafondschildering Zepperen (Be) 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    movie
    www.bloggen.be/movie
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    chihuahualiefhebber
    www.bloggen.be/chihuah
    Foto
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Het Boeddhisme is geen geloof, maar net als het Humanisme een stroming, waarin goedheid en saamhorigheid belangrijk zijn
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto

    GERARDUS MAJELLA 1729-1755

    Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
     
    Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
     
    Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten. 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Broeder Everard met Kloosterrecepten
    Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
    02-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die lekkere likeur van Tante Maria
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Over likeuren heb ik al vaker iets geschreven en ook over het feit dat juist de kloosterlingen de uitvinders waren van diverse wijn en likeursoorten. We kennen allemaal het verhaal van het laatste avondmaal van onze Heer Jezus die met zijn apostelen aan tafel zat, het brood brak en onder zijn leerlingen verdeelde  en de profetische woorden over de wijn sprak dat dit zijn bloed was dat vergoten zou worden tot vergeving van de zonden der mensheid. Even later werd Jezus in de Hof van Olijven gevangen genomen en de dag daarop gekruisigd. In ons dagelijks misoffer herdenken we deze gebeurtenis tijdens de consecratie. Vroeger was bij ons katholieken onze miswijn altijd rood gekleurd, dit ter herinnering aan de als mens geworden bloedkleur van onze Heer Jezus. Sinds 1478 mag bij ons katholieken tijdens het H. Misoffer ook witte wijn gebruikt worden.  Bij de orthodox-Oosterse kerk en de Oriëntaalse Orthodoxe kerk gebruiken ze nog altijd rode wijn en ook onze protestantse broeders houden het bij het avondmaal op rode wijn of tomatensap. Mogelijk heeft dit kerkelijk gebeuren door de eeuwen heen ons kloosterlingen voortdurend geïnspireerd tot het bedenken van allerlei dranken. In onze missiegebieden hadden we vroeger geen kelder met allerlei miswijnen staan en tijdens het H. misoffer werden ook vaak gewoon plaatselijke dranken gebruikt die zelfs met water vermengd enorm sterk waren. Het enige voordeel hiervan was dat je door dit gebruik vaak een daverende en aansprekende preek kon houden. Vroeger hadden we ook missiegebieden in zuid Amerikaanse, Midden Amerikaanse landen en in het Caribisch gebied; bv. in Jamaica was het de drank Tia Maria, wat in het Spaans tante Maria betekent, een likeur die gestookt werd uit Blue Mountain koffiebonen, rietsuiker (rum), vanille en karamel. Ongeveer eenzelfde drank als de Tia Maria is Kahlúa. Het zijn twee verschillende grote drankconcerns die tegenwoordig deze likeur en veel andere sterke dranken distribueren en wel de firma Pernod Ricard en het Italiaanse bedrijf Illva Saronno. Ook in Nederland zetelt een importeur. Inmiddels worden in meer dan 160 landen in de wereld deze likeuren puur of met ijs geserveerd, in cocktails verwerkt en  ook als koffielikeur aangewend. Tia Maria is echt een likeur die je opvrolijkt. Zoals met alle alcoholische dranken het geval moet je niet teveel Tia Maria drinken, want dan begint tante Maria in je hoofd danig op te spelen, maar eentje puur en 'n  scheutje ervan in de koffie of één cocktailtje kan ermee door! Ook 'n hele bekende likeur is Amoretto, gestookt uit amandelen en dissaronno, een likeur die gestookt wordt uit amandelen en perziken. De meeste likeuren hebben een alcoholsterkte van 20 procent. Heel anders ligt dit bij de likeur Chartreuse, die verschillende graduaties kent van White (30 %)-, geel (40 %)-, groen (boven de 55 %),  centenaire (47%) en de Elixir Végétal de la grande Chartreuse waarvan het alcoholgehalte zelfs 69 procent is. De Chartreuse is uitgevonden door een Franse karthuizermonnik en wordt gestookt uit 150 verschillende alpenkruiden. De elixir moet je niet puur drinken, maar is wel ideaal om met kleine beetjes toe te voegen als een soort essence aan bepaalde maaltijden. 

    02-09-2015 om 15:34 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN
    >> Reageer (1)
    01-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijstevla met kersen in rode wijn en eiwitschuim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Inleiding: Alhoewel het kersenseizoen voorbij is,  zijn er nog altijd kersen die uit het buitenland komen verkrijgbaar. Hier in de Betuwe stonden vroeger veel kersenbomen en bij inschrijving konden belanghebbenden soms zo'n bongerd huren en de kersen eraf plukken. De kersenboer liep hierbij geen enkel risico als er iets met de kersen mis ging. Door bebouwing zijn veel van die bongerds verdwenen en hier in de gemeente Lingewaard vind je nog enkele boomgaarden met deze lekkere vrucht in het dorp Gendt en Angeren. Niet alleen bij mensen was deze vrucht geliefd, ook hele horden met spreeuwen bezochten in de kersentijd die bongerds. Op de lagere school werden in de oogsttijd van groenten en fruit aan jongens van boerenbedrijven landbouwverlof gegeven om de oogst binnen te halen. Ik herinner me nog enkele van die boys die een maandlang spreeuwen ('sprauwen' zeggen we hier) gejaagd hadden en met al dat geschreeuw in de kersenbongerd en het rammelen met ratels hun stem volledig kwijt waren en nadien moeite hadden met schrijven. Vroeger werden er ook bepaalde kersensoorten geweckt of op brandewijn met een kaneelstokje erbij ingemaakt. Ook waren de kersen een geliefde vrucht bij het bereiden van bowl dat met feestelijkheden op tafel kwam. Vandaag heb ik voor u staan een lekker kersennagerecht en de huisman of huisvrouw die graag in de keuken bezig is, vind de benodigdheden voor dit gerecht en de bereidingswijze op staatjes die ik hieronder afgebeeld heb en allemaal vrij gekopieerd mogen worden en nadien opgeborgen in uw cuisine cartotheek.





                      

    01-09-2015 om 10:37 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOOR EN NAGERECHTEN 2
    >> Reageer (0)
    26-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rabarbermoes en compote
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Rabarbermoes: Nodig 1 kg rabarber, 150 gram suiker, eventueel 1 theelepeltje gemalen krijt, plm. 1 afgestreken eetlepel sago of aardappelmeel en erbij hoort ook vanillesuiker, waarvan er 1 à 2 pakjes aan toegevoegd dienen te worden.
    Bereiding: Laat de jonge rabarberstelen ongeschild, doch schil wel de oude stelen, snijd ze in stukjes van een halve vinger lengte, was ze en breng ze met wat water aan de kook. Laat de rabarber doorkoken totdat het moes is en voeg hierna het krijt toe (vroeger als besparing op suiker-nu doet iedereen dat vaak niet meer). Maak de sago of het aardappelmeel met een weinig koud water aan tot een dun papje. Bind hierna het moes ermee. Laat het moes wat bekoelen en los er dan pas de suiker en vanillesuiker in op.
    Rabarbercompote: Nodig 1 kg rabarber, halve liter water, plm. 150 gram suiker en sago of aardappelmeel.
    Bereiding: Breng het water met de suiker in een wijde pan aan de kook, laat het mengsel inkoken tot het enigszins stroperig geworden is, leg er de stukjes rabarber in en laat ze tegen de kook aan, zonder te koken, zacht worden. Schep ze af en toe met een schuimspaan uit het vocht, leg ze in een compoteschaal en laat ze afkoelen. Bind het vocht met aangemengde sago of aardappelmeel en giet het er warm overheen. Dien de compote hierna koud op. Vermeld zij dat bij ons thuis voor zo'n 70 jaar geleden bij de bereiding van rabarbermoes ook altijd wat beschuiten toegevoegd werden. Rabarbermoes en compote kunnen we als bij-en/of nagerecht beschouwen. Zoals ik hier vermeld zijn beide gerechten berekend op 4 à 5 personen. 
     

    26-08-2015 om 10:16 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOOR EN NAGERECHTEN 2
    >> Reageer (1)
    12-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabeljauw met mosterdsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag heb ik voor u staan een visgerecht voor 4 personen. Hier in het klooster halen we bij vis of wildgerechten de vis of het wild bij de echte vakman op dit gebied en dat is dus de viswinkel of de poelier. Zeker bij warm weer is het met alle gerechten tijdens de hondsdagen oppassen geblazen en om alle gezondheidsrisico's uit te sluiten gaat kersvers en snel op tafel boven alles. Op onderstaande staatjes leest u wat voor ingrediënten er gebruikt dienen te worden en de bereidingswijze van het gerede product. 





    12-08-2015 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2
    >> Reageer (4)
    04-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Richtlijnen bewerking groenten uit een oud kookboek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik heb nog de tijd meegemaakt dat er grote gezinnen waren van zeven of meer kinderen en vader de kost moest verdienen en moeder de hele dag druk was met werkzaamheden in de huishouding. Als je in die tijd een salaris van zeven gulden in de week verdiende had je het  rijkelijk en kon je met zuinig aandoen het net redden. Alles was in die tijd heel wat goedkoper dan nu: de huur was vaak nog geen gulden per maand, een kg aardappelen kostte toen 3 cent, een kg suiker 11 en een doosje sigaretten 12 cent. Kinderbijslag en BTW waren begrippen die toen niet bestonden; dus met die 7 gulden in de week kon een huisvrouw heel wat kopen, maar met een gezin van 8 kinderen had je wekelijks slechts 70 cent per persoon te verteren. Ongelukkig werd de situatie helemaal als een van de ouders kwam te overlijden en je aangewezen was op de bedeling.
    's Morgens was het een snee roggebrood besmeerd met smout en pa die hard werken moest, kreeg een broodtrommel mee met enkele plakken brood met spek erop. Het middagmaal bestond veelal uit gebakken aardappelen en verder niets; de meeste gezinnen hadden te weinig inkomen om groentes te betalen. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd alles wat beter en kon de gewone werkman met een wat ruimer loon en vaak ook wat kleinere gezinnen zich wat meer veroorloven en kwamen er ook groentes op tafel. Nadien kwamen er wetten waarbij jonge gezinnen kinderbijslag kregen, werkenden een pensioen konden opbouwen, weduwen en wezen een uitkering en ook de oudere mensen die vroeger aangewezen waren op een van de kinderen een AOW-uitkering. Momenteel zitten we in een verzadigde tijd en met 400 euro in de week kun je nog minder kopen als toen met die 7 gulden. De prijzen rijzen de pan uit en vooral alleenstaanden en mensen die gehandicapt zijn en moeilijk hulp kunnen betalen hebben het niet breed en raken te verkommeren. Het bestedingsniveau van de gezinnen ligt momenteel ver uit elkaar. Dubbelverdieners en mensen met een vet pensioen kunnen zich alles permitteren en ongeveer 40 procent van onze bevolking moet het met heel wat minder doen en leven momenteel volgens de begrippen van deze tijd aan de rand van de armoegrens. Laten we niet te veel afdwalen en het bovenstaande verhaal als een inleiding beschouwen uit de 'goeie oude tijd' en ons begeven naar het verhaal van groentebewerking voor pakweg zestig jaar geleden. Het zijn echt goede richtlijnen die ook vandaag aan de dag nog aan de orde zijn. De moderne huisvrouw heeft aan het fornuis heel wat minder te doen als vroeger en het hakken, snijden, raspen, of anderzijds wordt overgenomen door keukenmachines die in een handomdraai alles op het gewenste formaat weten te brengen. Vroeger werden spijzen bewaard in een kelder of vliegenkast en alles was kort houdbaar. Tegenwoordig maken we gebruik van een combikast waar zowel alles koel in bewaard kan worden of  in de vriezer zelfs voor lange duur. Tegenwoordig zijn er in de Super van allerlei dressings te verkrijgen, maar vroeger waren het allemaal eenvoudige sausjes en kruiden die bij de bereiding van groenten gebruikt werden. Op staatjes hier beneden kunt u lezen hoe dit allemaal zat en ook heb ik voor u een staatje staan waarop vermeld hoe vroeger de andijvie werd klaargemaakt. Ik hoop dat u dit artikeltje interessant vind en ondanks dat we in een hele andere tijd leven mijn lezers er toch iets van weten op te steken.








    04-08-2015 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 3
    >> Reageer (1)
    03-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensvvlees in pittige saus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Over het gebruik van mosterd en azijn heb ik diverse stukjes voor u geschreven. Deze keer heb ik voor u staan "varkensvlees in pittige saus." Een stukje vlees aanbraden kunnen we allemaal: wat zout en kruiden erbij en klaar. Je kunt het vlees ook wat pittiger van smaak doen maken door meer toevoegingen. Niet iedereen houdt daarvan, maar mensen die de hele dag buiten in de weer zijn houden wel van goed gekruide en pittige spijzen. Een van die ingrediënten die vlees en veel andere gerechten echt strong maakt dat is die Doesburgsche mosterd. Kijk hieronder maar eens op de staatjes hoe we dit gaan realiseren. Maak een kopietje van de bereiding en berg dit op in uw receptencartotheek; altijd handig om bijdehand te hebben!



                            GERECHT VOOR 4 PERSONEN

    03-08-2015 om 16:53 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 7
    >> Reageer (0)
    25-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Camino de Santiago
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de provincie Coruña in het noordwesten van Spanje ligt het bedevaartsoord Santiago de Compostella. Veel pelgrims bezoeken daar de kathedraal die gebouwd is op het graf van de Heilige Jacobus de Meerdere. Jacobus de Meerdere was een van de volgelingen  van onze Heer Jezus en omwille van zijn geloof werd hij zo omstreeks het jaar 69 van onze jaartelling onthoofd. Het verhaal gaat dat zijn lichaam per boot is afgevoerd naar Galicië en door twee van zijn vrienden die met dit scheepje meereisden begraven is op de berg Libredón. De Heilige Jacobus is de patroonheilige van Spanje en veel gelovigen reizen te voet af naar deze bedevaartsplaats  om te bidden voor vergeving van hun zonden. Een oude legende zegt dat als je een steen uit je eigen omgeving meeneemt naar dit heilige oord en deze op de steenheuvel aldaar deponeert sowieso al je bedreven zonden gewist worden. Op de vooravond van het Sint Jacobusfeest op 24 juli 2013 vond op het station van Santiago de Compostella een verschrikkelijke treinramp plaats met vele gewonden en doden Op die 25ste juli van dat jaar werden alle festiviteiten rondom de Heilige Jacobus afgelast en vanaf die tijd wordt nu ook de ramp herdacht. Internationaal zijn de bedevaarten naar dit oord en vanuit vele landen gaan de bedevaartgangers niet te voet maar veelal per fiets naar dit heiloord. Voor u staan heb ik enkele beelden uit dit oord en een gebedsstaatje tot deze Heilige.





    25-07-2015 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 5
    >> Reageer (1)
    22-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat weten we over azijn?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de oudheid werd azijn veelal gemaakt uit wijn (wijnazijn), maar ook uit bier en andere geestrijke dranken. Wanneer voor het eerst azijn werd gebruikt is onbekend. Maar zeker is  dat men al spoedig ontdekte, dat wijn in langdurige aanraking met lucht (zuurstof) 'verzuurde' en azijn werd. Tevens ontdekte men al gauw dat azijn een goed conserveringsmiddel is en aangelengd met water een uitstekende frisdrank. Wijnazijn is dus gewoon een verzuurde wijn. De alcohol is onder invloed van azijnzuurbacteriën en zuurstof omgezet in azijnzuur. De Fransen noemen het beestje bij de naam; vinaigre betekent verzuurde wijn. Azijn werd reeds veel gebruikt door  Egyptenaren, Babyloniërs, Phoeniciërs, Grieken en Romeinen enz. De EDIK uit de bijbel is hiervan een goed voorbeeld. Ook de kruisvaders namen op hun tochten veel azijn mee. Eensdeels als conserverings-en ontsmettingsmiddel, maar grotendeels ook als frisdrank. En de geschiedenis herhaalt zich. Vooral appelazijn (gemaakt uit appelcider) en vlierbessenazijn zijn als frisdrank zeer geschikt. Deze azijnen dienen om dienst te doen als frisdrank wel aangelengd te worden met water en gezoet door er honing en suiker aan toe te voegen. Azijn is uit onze keuken niet meer weg te denken en bij veel gerechten wordt azijn gebruikt als smaakmiddel. In de industrie is azijn als conserveringsmiddel onmisbaar en bekend is het als inlegmiddel bij augurken, uitjes, worst, haring enz. Bij azijnmakerij Piperita in Doesburg worden een twintigtal azijnsoorten gemaakt, waarvan ik hieronder-overgenomen uit hun reclamefolder-er een vijftal uitgebreid bespreekt.
    Dille Azijn: Deze azijn heeft een frisse smaak en past uitstekend bij krop-, komkommer-en tomatensla. Ook prima te gebruiken bij aardappelsalade, in mayonaise enz. Dille azijn past ook goed in visgerechten, bij schapenvlees en ander gestoofd vlees, verder is het ook geschikt als toevoeging bij de bereiding van kruidenboter, allerlei sauzen en stoofschotels.
    Dragon azijn: Een wat zwaardere azijnsoort met veel gebruiksmogelijkheden. Voor liefhebbers is het te mengen in rammenassalade en in waterkersmayonaise. Verder is dragonazijn ook te gebruiken bij gerechten zoals vermeld bij dilleazijn. Het is als het ware een manusje-van-alles onder de azijnsoorten!
    Vlierbessenazijn: Een azijn die u niet overal tegen zult komen, maar toch zeer veel mogelijkheden biedt. Van onze vlierbes is gebleken  dat er een zeer smakelijke pittige en mooi gekleurde azijn van te maken is. Bietjes en rode kool kunnen we er prachtig mee op smaak brengen. Ook de goulash en hachee krijgen een scheutje mee. Maar bovenal is onze vlierbessenazijn geschikt voor stoofpeertjes. Men doet de gewassen partjes peer in de kookpan. In plaats van water gieten we 1 dl. vlierbessenazijn  op 1 kg. peertjes en laten het geheel op een laag pitje kleuren en gaar stoven. Verder wat kaneel en suiker als gewoonlijk toevoegen en tot slot het vocht eventueel binden met wat aardappelmeel. Een verrassing op tafel!
    Vlierbessenazijn leent zich goed voor een gezonde frisdrank. Naar smaak aanlengen met wat water en wat honing toevoegen. Het is nog lekker ook. Vermeld zij dat vlierbessendranken ook bekend staan als een goed afdrijvingsmiddel van een teveel opgeslagen vochtvoorraad in uw lichaam.
    Appelazijn: Gemaakt wordt deze azijn uit appelcider. Het is een zeer frisse en smakelijke azijn die u  overal bij kunt gebruiken. Maar tevens ook een gezonde en verfrissende drank. Wederom naar smaak aanlengen met water (bv. half-om-half) en wat aanzoeten met honing of suiker. Verdunde appelazijn is ook een goed middel voor huid en haarverzorging (glanzend haar). De verhouding is driekwart liter water en een kwartliter azijn!
    Knoflookazijn: een zeer smakelijke azijn voor de liefhebber van knoflook. Past heel goed in salades en is zeer geschikt voor het afblussen van stoofvlees. Een scheutje over de lamskoteletten geeft een heerlijke smaak.



    Zie bovenstaand geschreven artikel, waarin vermeld veel azijnnieuws

    22-07-2015 om 13:39 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN
    >> Reageer (0)
    21-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe bereiden we mosterdsaus?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Er zijn in Nederland verschillende soorten mosterd te verkrijgen en ook op de markt zijn buitenlandse mosterdsoorten en elke consument kiest zijn eigen smaak. Vaak  is een bepaald merk binnen een familie zo ingeburgerd dat men niet gauw overstapt naar een ander merk. Toch raad ik mijn lezers aan ook eens een ander merk mosterd te kopen en persoonlijk raad ik de consumenten die altijd Franse mosterd of anderzijds gebruiken om ook eens die lekkere en smaakvolle Doesburgsche mosterd eens te proberen. In de super is ook kant en klare mosterdsaus te koop, maar de echte huisman of huisvrouw die van bakken, braden en koken houdt, draait de hand er niet voor om zelf mosterdsaus te maken en hieronder staat op staatjes vermeld hoe je dit het beste kunt doen.



    21-07-2015 om 11:51 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:SAUZEN
    >> Reageer (0)
    20-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enkele mosterdsoepen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de eeuwenoude Hanzestad Doesburg is het gezellig vertoeven. In dit stadje vind je historische monumenten en musea en echt genieten is het op de vele terrasjes. De aloude Martinikerk is best een bezoekje waard en vol trots steek haar 94 meter hoge toren boven het stadje uit. Echt de moeite waard is het eveneens om in Doesburg een kijkje te nemen in de Waag, de oudste herberg van Nederland. Gezellige winkeltjes in dit toeristische plaatsje completeren de zaak Voor u staan heb ik enkele recepten van mosterdsoep, mij verstrekt door een medewerker van de Doesburgse mosterdfabriek, welke reeds sinds 1457 allerlei mosterdsoorten bereidt. De recepten vindt u op onderstaande staatjes en ik raad u aan om deze af te drukken en op te bergen in uw receptencartotheek.


    Ingrediënten mosterdsoep I

    Bereiding van mosterdsoep I



    Boven bereidingswijze, onder benodigde ingrediënten voor
    mosterdsoep II

    20-07-2015 om 13:55 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOOR EN NAGERECHTEN 2
    >> Reageer (0)
    14-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enkele echt zomerse bijgerechten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Engeltjes boven in de hemel hebben ook gedacht aan de boeren op het land en gezorgd dat onze akkers rijkelijk bevloeid worden met hemelwater. Alles wat door de koperen ploert wat verdord geraakt was is weer aan het opgroenen. Ook de mensen die bepaalde chronische kwalen hebben  vinden momenteel wat verkoeling en voelen zich tevens weer wat beter. Jammer voor onze zonaanbidders, maar Hierboven zijn ze eerlijk en gunnen ze ieder het zijne! Vrijdag wordt het weer behoorlijk warm en de dagen hierna is het redelijk maar ziet het er niet naar uit dat we  binnenkort weer opnieuw een hittegolf krijgen. In deze vakantietijd is een leuk fietstochtje of een dagtrip naar een van onze vele recreatieparken ook een leuke ervaring en wat koeler weer zet ons wat meer in beweging en tevens wekt het onze eetlust weer op. Hieronder op wat staatjes vindt u wat licht verteerbare en echt zomerse gerechten. Ook de bereidingstijd is vrij kort. Heel veel succes ermee!






    ZIE INZET!

    14-07-2015 om 12:34 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 7
    >> Reageer (1)
    08-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schol met zwarte bonen en Thaise asperges
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier in Nederland wonen ongeveer 18 miljoen mensen en als we onze stamboom bezien dan zijn veelal onze voorvaderen afkomstig uit andere landen. Van oudsher zijn we een land met vele nationaliteiten en ik denk dat er geen land ter wereld is waar zoveel diverse nationaliteiten vertegenwoordigd zijn als in ons Nederland. In de grote steden van ons land treffen we dan ook van allerlei bedrijven aan gekleurd met een buitenlands tintje en het is daar waar ze artikelen verkopen die in onze Supers niet te verkrijgen zijn of restaurants waar ze speciale  menu's serveren die in onze Nederlandse Horecabedrijven veelal niet  op de menukaart staan. Vandaag heb ik voor u staan een visschotel met als hoofdingrediënten schol met zware bonen en Thaise asperges (zie inzet). Die zwarte bonen worden hier ter lande mogelijk verbouwd door een enkele tuinhobbyist, maar worden-zover mij bekend-hoofdzakelijk ingevoerd vanuit China. Achter de rug hebben we een hittegolf en momenteel volgen er enkele dagen met wat minder  drukkende hitte en is het weer echt genieten van een lekkere Aziatische schotel. Niet uitgesloten is dat er na deze hittegolf er dit zomerseizoen nog meerdere van die super warme dagen volgen. Bij velen niet bekend is dat een pittige bouillonsoep, waarin veel creatinine in aanwezig is,  uw spieren soepel houden. Houd ook de vochtvoorraad in uw lichaam op peil, drink voldoende en voelt u zich wat oververhit slaat dan een natte theedoek om uw nek; dit brengt onmiddellijk verkoeling  over uw hele lichaam!    


                                        GROENE ASPERGES

                                           ZWARTE BONEN
       

    08-07-2015 om 11:50 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2
    >> Reageer (0)
    01-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tong met Sinaasappel, Komkommers en Snijbiet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met dit bloedheet weer is alles snel aan bederf onderhevig. Vers gekocht en eventjes in de koelkast of vrieskast opgeslagen heb ik voor u staan een makkelijk klaar te maken visgerecht met sinaasappel, komkommers en snijbiet voor vier personen. Het is een vitaminerijk menu en voor de bereiding hiervan staat een vrij korte tijd. Als nagerecht allemaal een stukje meloen completeert het geheel. Lees op een van onze familieblogs ook het artikel over: ,,Wat te doen met een hittegolf."?  Ga hiervoor naar het blog: http://www.bloggen.be/eef/  Voor bovenstaand gerecht heb ik hier beneden op een staatje de benodigde ingrediënten en de bereidingswijze voor u afgebeeld. Alles is heel makkelijk te kopiëren, waarna u het recept opbergt in uw gerechtencartotheek.




    01-07-2015 om 16:05 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2
    >> Reageer (1)
    29-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Religieus Geweld
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Stap voor stap probeert de Islamitische Staat op grond van hun geloof de wereld om te turnen tot één geloofseenheid en dit op grond van de Koran. De islam voert momenteel een wereldwijde Heilige Oorlog uit die gepaard gaat met plotselinge aanslagen waarbij willekeurige personen die toevallig in een bepaalde streek of buurt zich ophouden op gruwelijke wijze gedood worden. Lopen we de geschiedenis door dan zijn Heilige oorlogen niet van vandaag of gisteren. Bekend zijn de heilige stedenoorlogen in het oude Griekenland, waarbij Athene tegen Sparta vocht en ook vele andere steden en dorpen waren erbij betrokken. Vaak ging het om pietluttigheden op geloofsgebied, waarbij het Orakel van Delphi of een of andere mythologische Godheid zoals Zeus, Apollon en Aphrodite centraal stonden. Deze oorlogen vonden allemaal plaats enkele eeuwen v.Chr. Bekend zijn ook de  Heilige oorlogen die de Romeinen uitvochten tegen de Joden, waarbij Jeruzalem verwoest werd en duizenden burgers afgeslacht. Wij Christenen zijn met de 9 Kruistochten-in de periode van 1095 tot 1271-die we hielden om in het bezit te komen van de Heilige plaatsen in Jeruzalem  tegen de Islamieten, Joden en Turken ook knap ver gegaan en afgeslacht door onze kruisvaders werden duizenden burgers van Palestina  en ook op de doortocht door andere landen werd alles wat op hun weg lag vernield en ook in deze doortreklanden werden de niet-roomsen vermoord. Een hele onrustige streek op deze aardbol op geloofsgebied is ook de Soedan waarin zo omstreeks 1880 een Heilige onderlinge Islamoorlog door Mahdi-een Islamitische profeet-gevoerd werd. In Nederland hebben we jarenlang een strijd gehad tussen katholieken en protestanten en berucht in onze geschiedenis hierbij was de Beeldenstorm in 1566, waarbij de katholieke kerken het moesten ontgelden en in 1572 veel monniken en gelovigen vermoord werden. Dit hele gebeuren vond plaats toen we in 1522 al min of meer met de Spanjaarden in een oorlogssituatie verkeerden, waarbij het protestantse Noorden min of meer ook in conflict raakte met het katholieke zuiden dat tijdens de tachtigjarige oorlog (officieel begonnen in 1568 en geëindigd in 1648) aan de kant van de Spanjaarden stond. Opgenoemd hier heb ik enkele langdurige oorlogen uit het verleden en zo zijn er nog wel honderd kleine geloofsconflicten op te noemen. In het verleden heb ik al eens uitgebreid de oorlog tussen de katholieken en de protestanten in Noord Ierland verslagen, een oorlog die aangewakkerd werd door een prominente Ierse katholiek en een protestantse dominee. Gelukkig is deze strijd afgesloten, ofschoon wel gesteld kan worden dat de onderlinge haatgevoelens nog lang niet verdwenen zijn. Met wapengekletter is nog nooit een oorlog beslecht en daarom is het zaaks dat we toch met de tegenpartij, hoe berucht deze ook is, aan tafel moeten gaan zitten. Gedacht hebben we als katholiek zijnde het Oude Testament af te zweren en het Nieuwe-min of meer pacifistische-Testament tot onze normen en waarden te rekenen. Geholpen heeft het niet, want ook hierna zijn veel oorlogen ontstaan. Zonder strijd tegen de wereld om zich heen of onderling met personen, die men om een of andere reden niet mag, kan de mens kennelijk niet leven. Gedurende het bestaan van de mensheid hebben in onderlinge geloofsoorlogen meer dan een miljard mensen het leven verloren en ook in deze zogenaamde tijd van edele normen en waarden is de mensheid geladen met vooroordelen en haatgevoelens. Met de huidige geavanceerde wapens loopt de mensheid het risico dat men op korte termijn zichzelf volledig vernietigt.

    29-06-2015 om 12:38 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 5
    >> Reageer (0)
    26-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeeduivel met Ossenmerg en Rodewijnsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag heb ik voor u staan een lekker gerecht, met de in moten gesneden staart, van de oeroude zeevis Zeeduivel als hoofdmoot. Die zeeduivel ziet er een beetje gevaarlijk uit, kan vrij groot worden en ook in leeftijd is dit een taaie, want ze kunnen als ze niet voortijdig gevangen worden en op ons bord verdwijnen wel 24 jaar oud worden. Het is om te zien niet de meest ooglijke vis, maar klaargemaakt zoals op onderstaand staatje wel de meest smakelijke. De zeeduivel is voorzien van een flinke lange staart, soms wel  anderhalve meter lang, en dat is echt voor fijnproevers het lekkerste gedeelte van deze vis. Een bereiding heb ik staan voor 4 personen, maar tegenwoordig met veel kleine gezinnen en veel alleenstaanden is het misschien prettig om uw buurvrouw, buurman of goede vriend of vriendin ook ter tafel uit te nodigen. Eet u toch liever alleen, dan heb je aan zo'n zeeduivelpakketje met al die bijbehorende ingrediënten voor twee dagen ruim genoeg op tafel. Bewaar met dit warme weer niet alles te lang en zet meteen na gebruik de restschaal, afgedekt met folie, in uw koelkast. Ik wens u veel succes met de bereiding en tot een volgende keer maar weer.



    Op de inzet ziet u niet de staartmoten en de visschotel met de ingrediënten
    maar het voorstuk van deze vis dat ik ook maar meteen verwerkt heb en
    aan tafel met 12 personen is zo'n visschotel gauw opgesoupeerd. Je hebt
    tegenwoordig nog geen tijd om de nodige beelden te schieten. Ze vinden
    alles zo lekker dat in een mum van tijd alles al in de magen verdwenen is. 

    26-06-2015 om 16:25 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2
    >> Reageer (1)
    22-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerkelijk Nieuws
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Veel katholieke kerken in Nederland zijn hoofzakelijk om financiële redenen gesloten. Persoonlijk vind ik dat veel episcopaten te weinig aandacht gehad hebben wat er zoal onder de mensen leeft en te weinig ingegaan zijn op hun geestelijke behoeften. Het begin van kerkelijk verval is voor een halve eeuw terug ontstaan toen de geestelijken het parochieel zo druk kregen dat de tijd ontbrak om op huisbezoek te gaan. Bij onze protestantse broeders hier in Nederland leeft het kerkelijk gebeuren nog volop en iedereen die protestant is, kerkelijk of niet kerkelijk  draagt financieel bij aan de kosten die gepaard gaan om de kerkgemeenschap bij elkaar te houden. Het zijn bij de katholieken voornamelijk de kloosterorden en congregaties die proberen het Rijke Roomse leven hier ter lande  nog wat kleur te geven. Hier in onze gemeente is dit het Dominicanenklooster in Huissen. Het zijn hier in Lingeaard vooral leken die het kloosterleven beheren. In het prachtige heuvelland van Limburg vinden we het aloude klooster van de Redemptoristen. Bekende heilige redemptoristen zijn Alfonsus en Gerardus Majella. Gerardus Majella is de patroon van kleermakers, portiers en zwangere vrouwen. Persoonlijk bid ik altijd tot Gerardus als ik me niet lekker voel en ondanks vijf plagende chronische aandoeningen heb ik dankzij deze heilige mijn goede humeur behouden en ben met al de pijnen die me belagen niet in opstand gekomen. Op een staatje hieronder van dit kerkelijk stukje leest u wat er allemaal in het klooster Wittem te doen is. Wittem is echt een bezoek waard als u uw geestelijk leven wat op wilt vijzelen en u wordt er door de paters, broeders en lekenbroeders hartelijk ontvangen met een lekkere kop koffie en erbij een heerlijk stukje Limburgse vla.
    Rooms gebedje: dat is hieronder ook te lezen. Vroeger voor het slapen gaan bad mijn moeder met ons gezamenlijk het gebedje tot Ons-Lief-Heertje en de zoete Engeltjes. Ik ken het nog steeds vanbuiten. Dit gebedje wat ik hier voor u heb staan is een gebed dat ooit samengesteld is door de Heilige Franciscus; het is net als dat oude nachtgebedje van vroeger ook een soort kort beschermingsgebed. Verder in dit kerkelijk stukje vindt u  een korte levensbeschrijving van ons Poolse Paus Johannes Paulus II, die jarenlang een geliefd kerkbestuurder was en op 2 april 2005 is overleden.









      

    22-06-2015 om 20:18 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 5
    >> Reageer (0)
    19-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mont-Blanc À La Vieille Cure
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier in Nederland heb je ook wel bomen met tamme kastanjes staan, maar niet zoveel als bv. in de Ardèchestreek te Frankrijk. In het begin van de herfst houden ze daar zelfs kastanje feesten en gegeten worden hierbij de zogenaamde Marrons Glacé; dit zijn gekookte kastanjes overgoten met stroop en daarna ingelegd in suiker. Zoals bij alles en nog wat in Frankrijk wordt een wijntje of likeurtje geserveerd. We zitten nog wel niet in de kastanjetijd, maar toch wil ik u het nagerecht Mont-Blanc À La Vieille Cure niet onthouden. Bij dit gerecht gaat het om kastanjes en de likeur  Vieille Cure (een echte kloosterlikeur). Hieronder staat een staatje waarop staat wat u allemaal nodig heeft en uiteraard eveneens de bereidingswijze. In stedelijke speciaalzaken zijn die ingrediënten zondermeer te vinden; mogelijk niet de geglaceerde bosviooltjes, maar daarvoor is het ook een specifiek Frans gerecht.  



    19-06-2015 om 14:25 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOOR EN NAGERECHTEN 2
    >> Reageer (1)
    16-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles over vijgen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vroeger kwamen de gedroogde vijgen in manden aan uit zuidelijke of uit Aziatische landen met een subtropische natuur.
    Nu het klimaat in Nederland wat milder is geworden en winters met uiterst strenge vorst steeds zeldzamer worden, treffen we in onze contreien en dan heb k het over Nederland en België ook hier de vijgenboom aan.
    Gepoot kan deze het beste worden in het voorjaar en wel op een beschutte zonnige plek, het liefst in de nabijheid van een schutting of schuurtje, gelegen aan de zuidzijde. Veel water heeft een vijgenboom niet nodig en daarom is het ook wenselijk dat zo'n boom aangeplant wordt op een stolpje grond dat dus iets hoger ligt dan de rest van onze tuinbegroeiing.
    De best winterharde en ziekteongevoelige vijgenboom is het ras de Ficus Carica "Brown Turkey". Voor het kweken in een serre, kas of beschutte binnentuin, bv. van een appartementencomplex, zijn er ook diverse struiken en boompjes in de handel die weliswaar niet winterhard zijn maar met de juiste verzorging eveneens een goede oogst brengen. Vijgen gaan gauw overstuur en als u ze oogst is het raadzaam deze vruchten dezelfde dag te consumeren door ze zo op te eten, te koken of te stoven, in te vriezen of te drogen. Bij buitenkweek moet u, net als bij bessen en kersen, de rijpende vrucht beschermen tegen vogels. Speciale netten zijn er in de handel en bij een flink uit de kluiten geschoten vijgenboom heeft u uiteraard een enorm groot net nodig.
    Vijgenbomen zijn niet goedkoop en bij aanpoot moet u goed de aangegeven regels volgen  en  van de verkoper een garantie proberen te bedingen tot voorbij het eerste kweekjaar. In de rusttijd die loopt van november tot februari kunt u het beste de boom snoeien en eventueel stekken trekken voor een nieuwe aankweek. Vijgen zijn vezelrijke vruchten, bevatten veel vitaminen A (goed voor een gave huid) en ook B. Verder erin aanwezig zijn veel mineralen, zoals calcium, koper, kalium, ijzer en selenium. Deze mineralen bevorderen een goede bloedsomloop en een prima hartwerking. Vermeld zij verder nog dat men ook gedroogde vijgen niet te lang bewaren moet en zeker niet in een koelkast, want daar worden ze zo taai als de pest en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Thuiskweek van allerlei subtropische vruchten en tevens van de ons bekende Nederlandse vruchten, bv. aardbeien, is op het ogenblik erg populair. Alles is te leren en voordat u het weet bent u er vertrouwd mee en kunt u genieten van eigenkweek.
     



    16-06-2015 om 13:20 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 4
    >> Reageer (1)
    15-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeien-Gazpacho met Basilicum
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gazpacho is te bereiden met allerlei vruchten en met sommige groentes bv. met asperges. In deze aardbeientijd heb ik voor u staan het nagerecht voor 4 personen: Aardbeien-Gazpacho met basilicum.
    Wat te gebruiken? 500 gram aardbeien, suiker, sinaasappelsap, citroensap, sinaasappelschillen, water, olijfolie en basilicumblaadjes. De meeste ingrediënten voor dit recept zijn in een keuken wel aanwezig en de rest is in elke Super wel verkrijgbaar. Apart op een staatje vindt u de bereidingswijze van dit lekkere nagerecht. U kunt het gerecht serveren in een schaaltje of glas; zie inzet! Veel succes ermee!



    Gemakkelijk om Basilicum zelf in de keukenserre in huis te hebben!

    15-06-2015 om 09:18 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOOR EN NAGERECHTEN 2
    >> Reageer (0)
    11-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Melon Surprise
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Er gaat niets boven een mooi gedekte tafel. Het straalt gezelligheid uit en je hoeft echt niet rijk te wezen om dit voor elkaar te krijgen. Als toetje bij het middagmaal wordt meestal iets kant en klaar uit de super toegevoegd, soms ook wat los fruit. De huisvrouw van vroeger was vaak uren in de weer om het middagmaal klaar te maken en in die tijd was je wel genoodzaakt hieraan zoveel aandacht te besteden. Alles in de winkels werd los verkocht en pudding e.d. moest je zelf allemaal aanmaken. Als ik het eerlijk mag zeggen vond ik zelf bereide maaltijden veel lekkerder dan tegenwoordig dat  fabrieksmatige spul. Men stelt dat iedereen kan koken, maar de kunst ervan is niet het bakken, braden en of koken, maar het gaat om het smakelijk klaarmaken en dat is de echte kookkunst. Op TV worden tegenwoordig veel kookprogramma's in wedstrijdverband gebracht en telkenmale zijn er enkele personen bij die met een en hetzelfde recept toch een bepaalde schotel smakelijker weten te bereiden dan zijn of haar concurrent. Momenteel zitten we nog steeds in het fruitseizoen en alles is fris te bekomen. Je kunt om je gasten aan tafel te behagen ook met een mooi opgesierd toetje voor de dag komen en daarom heb ik voor vandaag staan een Melon Surprise.
    Wat nodig? 1 grote suikermeloen, 1 dl benedictine, enkele aardbeien en een kwartliter roomijs.
    Bereiding: Snijd het kapje van de meloen, laat het vocht en de pitjes eruit lopen en schep het vruchtvlees eruit met een rond appelboortje, zodat u mooie balletjes krijgt. Overgiet deze met de benedictine en zet ze een uurtje koel weg. Zet ook de uitgeholde meloen in de koelkast. Schep in deze meloenschil eerst een laagje meloenballetjes, daarop wat aardbeien (liefst de kleine, felrode, die veel aromatischer zijn dan veelal de wat grotere), eventueel bestrooid met wat suiker, daarop het ijs, en tenslotte weer een laagje meloenballetjes. Zet het kapje weer op de meloen en zet deze tot het allerlaatste moment weer even in de vriesruimte van de  koelkast, alvorens de "Melon Surprise" op tafel te brengen. Veel succes ermee! 

    11-06-2015 om 11:22 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOOR EN NAGERECHTEN 2
    >> Reageer (1)

    Foto





    ALLES OVER ETEN EN DRINKEN
  • Vezelrijke ontbijtjes
  • Erna met zoutloos eten
  • Lekker & Simpel
  • Duivensoep
  • Onze Franse keuken
  • Svetlana's Recepten
  • Serge met zijn Wijnetiketten Verzameling
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    CULINAIRE WEBSITES EN VIDEO 'S
  • Kijk hoe Kees Melis Brabantse worstenbroodjes bakt
  • Turkse Eten
  • Gezondheidsproducten van Wingzie
  • Zelfmaakrecepten
  • Bakrecepten van Okoko
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    Geestversterking
  • Processie De Brugse Belofte
  • Bedevaartsoord Beauraing België
  • Bedevaartsoord Banneux België
  • Apostel Paulus en zijn brieven
  • Sixtijnse Kapel
  • Wees Gegroet Maria
  • Mariakapellen: zie ook Angeren
  • Basiliek van San Pietro
  • Basiliek van San Paolo
  • Heilige Bloedprocessie Brugge 2017

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    In Banneux (België) is Maria in 1933 verschillende keren verschenen aan Mariëtte Beco.

    Mariëtte ging tijdens de grote vakanties op bezoek bij de familie Desmedt in Thildonck.

    Op de fotoreportage ziet u het Heiligdom Banneux, druk op foto 2 voor website. 

    Op eerste familiefoto ziet u Pierre Desmedt met zijn vrouw Victorine Lenaerts
    José Desmedt en Mariëtte & André Beco. op de andere José en Mariëtte.

    Na Lourdes is Banneux een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen.

    Met één klik op de Maria Award vindt u alle Mariakapellen  in Nederland en kunt u

    Marialiedjes beluisteren.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Werkende handen in Molokai, overblijfselen terug naar België-Heiligverklaring Damiaan in Rome
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    ZIE HIER DE MOOIE BEELDEN VAN GODS SCHEPPING!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    movie
    www.bloggen.be/movie
    Rondvraag / Poll
    BROEDER EVERARD WIL GRAAG WETEN WAT U INTERESSANT VOND
    RECEPTEN
    BLOGFOTO'S
    VERHAALTJES
    GEDICHTEN
    ALLES
    Bekijk resultaat


    Solidaritet met mens in nood,geeft deze wereld kleur! Klik plaatje hieronder!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    FAMILIESITES
  • Informatie en Wetenschapsblog
  • Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik hoop dat een bezoekje aan dit blog van broeder Everard uw geest verrijkt heeft
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs