Vroeger kwamen de gedroogde vijgen in manden aan uit zuidelijke of uit Aziatische landen met een subtropische natuur. Nu het klimaat in Nederland wat milder is geworden en winters met uiterst strenge vorst steeds zeldzamer worden, treffen we in onze contreien en dan heb k het over Nederland en België ook hier de vijgenboom aan. Gepoot kan deze het beste worden in het voorjaar en wel op een beschutte zonnige plek, het liefst in de nabijheid van een schutting of schuurtje, gelegen aan de zuidzijde. Veel water heeft een vijgenboom niet nodig en daarom is het ook wenselijk dat zo'n boom aangeplant wordt op een stolpje grond dat dus iets hoger ligt dan de rest van onze tuinbegroeiing. De best winterharde en ziekteongevoelige vijgenboom is het ras de Ficus Carica "Brown Turkey". Voor het kweken in een serre, kas of beschutte binnentuin, bv. van een appartementencomplex, zijn er ook diverse struiken en boompjes in de handel die weliswaar niet winterhard zijn maar met de juiste verzorging eveneens een goede oogst brengen. Vijgen gaan gauw overstuur en als u ze oogst is het raadzaam deze vruchten dezelfde dag te consumeren door ze zo op te eten, te koken of te stoven, in te vriezen of te drogen. Bij buitenkweek moet u, net als bij bessen en kersen, de rijpende vrucht beschermen tegen vogels. Speciale netten zijn er in de handel en bij een flink uit de kluiten geschoten vijgenboom heeft u uiteraard een enorm groot net nodig. Vijgenbomen zijn niet goedkoop en bij aanpoot moet u goed de aangegeven regels volgen en van de verkoper een garantie proberen te bedingen tot voorbij het eerste kweekjaar. In de rusttijd die loopt van november tot februari kunt u het beste de boom snoeien en eventueel stekken trekken voor een nieuwe aankweek. Vijgen zijn vezelrijke vruchten, bevatten veel vitaminen A (goed voor een gave huid) en ook B. Verder erin aanwezig zijn veel mineralen, zoals calcium, koper, kalium, ijzer en selenium. Deze mineralen bevorderen een goede bloedsomloop en een prima hartwerking. Vermeld zij verder nog dat men ook gedroogde vijgen niet te lang bewaren moet en zeker niet in een koelkast, want daar worden ze zo taai als de pest en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Thuiskweek van allerlei subtropische vruchten en tevens van de ons bekende Nederlandse vruchten, bv. aardbeien, is op het ogenblik erg populair. Alles is te leren en voordat u het weet bent u er vertrouwd mee en kunt u genieten van eigenkweek.


|