Rabarbermoes: Nodig 1 kg rabarber, 150 gram suiker, eventueel 1 theelepeltje gemalen krijt, plm. 1 afgestreken eetlepel sago of aardappelmeel en erbij hoort ook vanillesuiker, waarvan er 1 à 2 pakjes aan toegevoegd dienen te worden. Bereiding: Laat de jonge rabarberstelen ongeschild, doch schil wel de oude stelen, snijd ze in stukjes van een halve vinger lengte, was ze en breng ze met wat water aan de kook. Laat de rabarber doorkoken totdat het moes is en voeg hierna het krijt toe (vroeger als besparing op suiker-nu doet iedereen dat vaak niet meer). Maak de sago of het aardappelmeel met een weinig koud water aan tot een dun papje. Bind hierna het moes ermee. Laat het moes wat bekoelen en los er dan pas de suiker en vanillesuiker in op. Rabarbercompote: Nodig 1 kg rabarber, halve liter water, plm. 150 gram suiker en sago of aardappelmeel. Bereiding: Breng het water met de suiker in een wijde pan aan de kook, laat het mengsel inkoken tot het enigszins stroperig geworden is, leg er de stukjes rabarber in en laat ze tegen de kook aan, zonder te koken, zacht worden. Schep ze af en toe met een schuimspaan uit het vocht, leg ze in een compoteschaal en laat ze afkoelen. Bind het vocht met aangemengde sago of aardappelmeel en giet het er warm overheen. Dien de compote hierna koud op. Vermeld zij dat bij ons thuis voor zo'n 70 jaar geleden bij de bereiding van rabarbermoes ook altijd wat beschuiten toegevoegd werden. Rabarbermoes en compote kunnen we als bij-en/of nagerecht beschouwen. Zoals ik hier vermeld zijn beide gerechten berekend op 4 à 5 personen.
|