Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
22-06-2015
Kerkelijk Nieuws
Veel katholieke kerken in Nederland zijn hoofzakelijk om financiële redenen gesloten. Persoonlijk vind ik dat veel episcopaten te weinig aandacht gehad hebben wat er zoal onder de mensen leeft en te weinig ingegaan zijn op hun geestelijke behoeften. Het begin van kerkelijk verval is voor een halve eeuw terug ontstaan toen de geestelijken het parochieel zo druk kregen dat de tijd ontbrak om op huisbezoek te gaan. Bij onze protestantse broeders hier in Nederland leeft het kerkelijk gebeuren nog volop en iedereen die protestant is, kerkelijk of niet kerkelijk draagt financieel bij aan de kosten die gepaard gaan om de kerkgemeenschap bij elkaar te houden. Het zijn bij de katholieken voornamelijk de kloosterorden en congregaties die proberen het Rijke Roomse leven hier ter lande nog wat kleur te geven. Hier in onze gemeente is dit het Dominicanenklooster in Huissen. Het zijn hier in Lingeaard vooral leken die het kloosterleven beheren. In het prachtige heuvelland van Limburg vinden we het aloude klooster van de Redemptoristen. Bekende heilige redemptoristen zijn Alfonsus en Gerardus Majella. Gerardus Majella is de patroon van kleermakers, portiers en zwangere vrouwen. Persoonlijk bid ik altijd tot Gerardus als ik me niet lekker voel en ondanks vijf plagende chronische aandoeningen heb ik dankzij deze heilige mijn goede humeur behouden en ben met al de pijnen die me belagen niet in opstand gekomen. Op een staatje hieronder van dit kerkelijk stukje leest u wat er allemaal in het klooster Wittem te doen is. Wittem is echt een bezoek waard als u uw geestelijk leven wat op wilt vijzelen en u wordt er door de paters, broeders en lekenbroeders hartelijk ontvangen met een lekkere kop koffie en erbij een heerlijk stukje Limburgse vla. Rooms gebedje: dat is hieronder ook te lezen. Vroeger voor het slapen gaan bad mijn moeder met ons gezamenlijk het gebedje tot Ons-Lief-Heertje en de zoete Engeltjes. Ik ken het nog steeds vanbuiten. Dit gebedje wat ik hier voor u heb staan is een gebed dat ooit samengesteld is door de Heilige Franciscus; het is net als dat oude nachtgebedje van vroeger ook een soort kort beschermingsgebed. Verder in dit kerkelijk stukje vindt u een korte levensbeschrijving van ons Poolse Paus Johannes Paulus II, die jarenlang een geliefd kerkbestuurder was en op 2 april 2005 is overleden.
22-06-2015 om 20:18
geschreven door Broeder Everard
Hier in Nederland heb je ook wel bomen met tamme kastanjes staan, maar niet zoveel als bv. in de Ardèchestreek te Frankrijk. In het begin van de herfst houden ze daar zelfs kastanje feesten en gegeten worden hierbij de zogenaamde Marrons Glacé; dit zijn gekookte kastanjes overgoten met stroop en daarna ingelegd in suiker. Zoals bij alles en nog wat in Frankrijk wordt een wijntje of likeurtje geserveerd. We zitten nog wel niet in de kastanjetijd, maar toch wil ik u het nagerecht Mont-Blanc À La Vieille Cure niet onthouden. Bij dit gerecht gaat het om kastanjes en de likeur Vieille Cure (een echte kloosterlikeur). Hieronder staat een staatje waarop staat wat u allemaal nodig heeft en uiteraard eveneens de bereidingswijze. In stedelijke speciaalzaken zijn die ingrediënten zondermeer te vinden; mogelijk niet de geglaceerde bosviooltjes, maar daarvoor is het ook een specifiek Frans gerecht.
19-06-2015 om 14:25
geschreven door Broeder Everard
Vroeger kwamen de gedroogde vijgen in manden aan uit zuidelijke of uit Aziatische landen met een subtropische natuur. Nu het klimaat in Nederland wat milder is geworden en winters met uiterst strenge vorst steeds zeldzamer worden, treffen we in onze contreien en dan heb k het over Nederland en België ook hier de vijgenboom aan. Gepoot kan deze het beste worden in het voorjaar en wel op een beschutte zonnige plek, het liefst in de nabijheid van een schutting of schuurtje, gelegen aan de zuidzijde. Veel water heeft een vijgenboom niet nodig en daarom is het ook wenselijk dat zo'n boom aangeplant wordt op een stolpje grond dat dus iets hoger ligt dan de rest van onze tuinbegroeiing. De best winterharde en ziekteongevoelige vijgenboom is het ras de Ficus Carica "Brown Turkey". Voor het kweken in een serre, kas of beschutte binnentuin, bv. van een appartementencomplex, zijn er ook diverse struiken en boompjes in de handel die weliswaar niet winterhard zijn maar met de juiste verzorging eveneens een goede oogst brengen. Vijgen gaan gauw overstuur en als u ze oogst is het raadzaam deze vruchten dezelfde dag te consumeren door ze zo op te eten, te koken of te stoven, in te vriezen of te drogen. Bij buitenkweek moet u, net als bij bessen en kersen, de rijpende vrucht beschermen tegen vogels. Speciale netten zijn er in de handel en bij een flink uit de kluiten geschoten vijgenboom heeft u uiteraard een enorm groot net nodig. Vijgenbomen zijn niet goedkoop en bij aanpoot moet u goed de aangegeven regels volgen en van de verkoper een garantie proberen te bedingen tot voorbij het eerste kweekjaar. In de rusttijd die loopt van november tot februari kunt u het beste de boom snoeien en eventueel stekken trekken voor een nieuwe aankweek. Vijgen zijn vezelrijke vruchten, bevatten veel vitaminen A (goed voor een gave huid) en ook B. Verder erin aanwezig zijn veel mineralen, zoals calcium, koper, kalium, ijzer en selenium. Deze mineralen bevorderen een goede bloedsomloop en een prima hartwerking. Vermeld zij verder nog dat men ook gedroogde vijgen niet te lang bewaren moet en zeker niet in een koelkast, want daar worden ze zo taai als de pest en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Thuiskweek van allerlei subtropische vruchten en tevens van de ons bekende Nederlandse vruchten, bv. aardbeien, is op het ogenblik erg populair. Alles is te leren en voordat u het weet bent u er vertrouwd mee en kunt u genieten van eigenkweek.
16-06-2015 om 13:20
geschreven door Broeder Everard
Gazpacho is te bereiden met allerlei vruchten en met sommige groentes bv. met asperges. In deze aardbeientijd heb ik voor u staan het nagerecht voor 4 personen: Aardbeien-Gazpacho met basilicum. Wat te gebruiken? 500 gram aardbeien, suiker, sinaasappelsap, citroensap, sinaasappelschillen, water, olijfolie en basilicumblaadjes. De meeste ingrediënten voor dit recept zijn in een keuken wel aanwezig en de rest is in elke Super wel verkrijgbaar. Apart op een staatje vindt u de bereidingswijze van dit lekkere nagerecht. U kunt het gerecht serveren in een schaaltje of glas; zie inzet! Veel succes ermee!
Gemakkelijk om Basilicum zelf in de keukenserre in huis te hebben!
15-06-2015 om 09:18
geschreven door Broeder Everard
Er gaat niets boven een mooi gedekte tafel. Het straalt gezelligheid uit en je hoeft echt niet rijk te wezen om dit voor elkaar te krijgen. Als toetje bij het middagmaal wordt meestal iets kant en klaar uit de super toegevoegd, soms ook wat los fruit. De huisvrouw van vroeger was vaak uren in de weer om het middagmaal klaar te maken en in die tijd was je wel genoodzaakt hieraan zoveel aandacht te besteden. Alles in de winkels werd los verkocht en pudding e.d. moest je zelf allemaal aanmaken. Als ik het eerlijk mag zeggen vond ik zelf bereide maaltijden veel lekkerder dan tegenwoordig dat fabrieksmatige spul. Men stelt dat iedereen kan koken, maar de kunst ervan is niet het bakken, braden en of koken, maar het gaat om het smakelijk klaarmaken en dat is de echte kookkunst. Op TV worden tegenwoordig veel kookprogramma's in wedstrijdverband gebracht en telkenmale zijn er enkele personen bij die met een en hetzelfde recept toch een bepaalde schotel smakelijker weten te bereiden dan zijn of haar concurrent. Momenteel zitten we nog steeds in het fruitseizoen en alles is fris te bekomen. Je kunt om je gasten aan tafel te behagen ook met een mooi opgesierd toetje voor de dag komen en daarom heb ik voor vandaag staan een Melon Surprise. Wat nodig? 1 grote suikermeloen, 1 dl benedictine, enkele aardbeien en een kwartliter roomijs. Bereiding: Snijd het kapje van de meloen, laat het vocht en de pitjes eruit lopen en schep het vruchtvlees eruit met een rond appelboortje, zodat u mooie balletjes krijgt. Overgiet deze met de benedictine en zet ze een uurtje koel weg. Zet ook de uitgeholde meloen in de koelkast. Schep in deze meloenschil eerst een laagje meloenballetjes, daarop wat aardbeien (liefst de kleine, felrode, die veel aromatischer zijn dan veelal de wat grotere), eventueel bestrooid met wat suiker, daarop het ijs, en tenslotte weer een laagje meloenballetjes. Zet het kapje weer op de meloen en zet deze tot het allerlaatste moment weer even in de vriesruimte van de koelkast, alvorens de "Melon Surprise" op tafel te brengen. Veel succes ermee!
11-06-2015 om 11:22
geschreven door Broeder Everard
Vandaag heb ik een specifiek Frans nagerecht staan, waarbij deze keer geen wijn maar de likeur Cointreau gebruikt wordt. Cointreau is een sinaasappellikeur met een alcoholgehalte van 40 % In feite is het een echte koffielikeur met een warmzachte, neigend naar een beetje bittere en zoete smaak. Gewoon in de super is deze likeur meestal niet aanwezig, want alleen in winkels met een slijtvergunning mag deze likeur verkocht worden. Hieronder op staatjes heb ik het recept staan en uitgebreid ook de bereidingswijze. Kopieer dit recept en voeg het toe aan uw receptencartotheek, dit is altijd gemakkelijk als u deze soufflé eens wat vaker wilt klaarmaken. Veel succes ermee! BEREIDING
10-06-2015 om 13:51
geschreven door Broeder Everard
Weer zo'n specifiek Frans voor-en/of nagerecht, dat ook uitstekend smaakt als je 's avonds naar de TV zit te kijken en bij ieder Frans gerecht hoort natuurlijk ook een wijntje en zeker als het om echt Bourgondisch tafelen gaat. Het is ook een fijn gerecht om klaar te maken bij een keukenshow in een of andere hal of bij een specifiek kook en/of bakprogramma op TV. Mogelijk is het een ietwat ouderwets gerecht, maar die moeten we ook in eren blijven houden. Wat er nodig is voor dit gerecht ziet u op onderstaande staatjes. Ik wens u veel succes met de bereidingswijze en tot een volgende keer maar weer. Bijzonder nieuws: Vandaag las ik op internet dat men eerstdaags gaat experimenteren met een Chimpansee als kok. In de missie bij de kannibalen aten we vroeger aap aan het spit en de maatschappij is al zover geciviliseerd dat we binnenkort als chef du cuisine in een masterkookprogramma een aap als meester-kok aantreffen. Op alle gebied is de wereld in de loop der jaren veranderd en automatisch draai je hier zonder verzet in mee. Een mens kan uitwendig druk wezen, maar wees geen binnenvetter door je overal tegen te verzetten, want dat is slecht voor je rikketik!
03-06-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we een Bourgondisch gerecht bereiden, waarbij we als riviervis snoek gebruiken. Vroeger heb ik hier in de contreien veel gevist en spannend was het als ik samen met broeder Jan op snoek aan het vissen was. Op de kop van de wind zaten we in Huissen aan de Grote Bloem en hadden we beet, dan gebeurde het nog wel eens dat we na een half uurtje de snoek bijna binnen hadden, maar dat deze toch nog weer ontsnapte. Als je de snoek binnengehaald had, dan moest je oppassen dat hij met zijn vlijmscherpe tandjes niet een van je vingers er afbeet, maar daarvoor hadden we ons snoeklepel, die we tussen zijn kaken plaatste om de angel te verwijderen. Heel vroeger werd er niet zo nauw gekeken en menigeen nam de baars of snoek mee naar huis, waar hij geschoond werd en in de pan verdween. Snoek is een lekker visje, maar het is meer kunst om snoek te eten dan te vangen; het is een graatvolle vis en je moet een zekere ervaring opdoen voordat je weet hoe je snoek eten moet zonder een graat in je keel te krijgen. Ooit heb ik zo'n berucht graatje in mijn keel gehad en een halve ontbijtkoek en bijna een heel roggebrood moeten opeten voordat het nare ding uit mijn keelgat verdween. Vandaag heb ik daar geen moeite mee, want op mijn dieetlijst staat dat ik veel vis moet eten en alleen over blijft het visgeraamte en al het gezonde visvlees verdwijnt zonder graatgevaar gedwee in mijn hongerige maag. Goedkoop is vis tegenwoordig niet meer en in vergelijk met rund en/of varkensvlees veelal duurder. Wat u voor het gerecht Les Quenelles De Brochet Nantua in huis dient te halen en hoe te bereiden staat vermeld op onderstaande staatjes. Ik wens mijn Hollandse en Belgische lezers en ook het hele 'buitenland' dat regelmatig het blog van broeder Everard bezoekt veel succes met de bereiding van dit "Mastergerecht"!.
29-05-2015 om 13:40
geschreven door Broeder Everard
Er moest een verbod komen op het met pesticiden bewerken van gewassen. Het is nergens voor nodig en de hinderlijke insecten of wat het ook wezen moge, worden op de duur immuun en resistent. Wat ook een gevaar is dat ondanks strenge regels hiervoor gevaarlijke reststoffen op of in het gewas zijn achtergebleven, deze de mens ziek maakt en b.v. nuttige insecten zoals bijen en vlinders doodt. Ooit heb ik al eens geschreven dat in de natuur alles op natuurlijke manier geruimd wordt en elk dier of plant ergens nuttig voor kan wezen. Gods schepping heeft alles naar volmaaktheid geschapen. Schadelijke beestjes die de gewassen aanvreten kunnen op hun beurt vernietigd worden door andere beestjes. Lieveheersbeestjes zijn de beste luizenverdelgers die er bestaan. In kassen zijn het de sluipwespen die het gewas bewaken. Verder kennen we ook nog de zogenaamde nematoden-kleine wormpjes-die heel veel schadelijke insecten en bedreigers van het gewas als het ware vanbinnen opvreten, en na 7 of 10 dagen sterven die rakkers. Zoals met bepaalde medicijnen ook vaak het geval is, blijkt een middel dat bv. gebruikt wordt door psoriasispatiënten opeens ook een uitstekende reumaremmer te wezen. Tot op heden bestond er nog geen middel voor bv. de ziekte van Lyme en dat is er nog steeds niet. Wel hebben professoren op de Landbouw Universiteit van Wageningen ontdekt dat die nematoden ook uitstekende killers van teken en muggen zijn en dat is een hoopvol begin om t.z.t. bevrijd te worden van 'tropische' ziektes als malaria knokkelkoorts en/of gele koorts en hier op het Europese continent van tekenplagen. Voor 100 procent zijn alle risico's op bestrijdingsgebied niet uit te roeien, maar gebruikmakend van allerlei natuurlijke middelen slaan we wel de goede weg in naar een gezonde natuur tot heil van mens en dier. Voor u staan heb ik enkele video's die u precies vertellen hoe u op natuurlijke basis het beste ongewenste beestjes kunt weren. Ga hiervoor naar www.youtube.com/user/RoodmetZwarteStippen
26-05-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
In het oude Israël kende men al een oogstdankfeest, waarbij dank gezegd werd aan de Schepper. Toen Mozes op de berg Horeb in de Sinaï-woestijn onder donderend geraas de Tien Geboden van ons aller schepper ontving werd er een eeuwig verbond gesloten. Ook het Jodendom is een geloof in God. Wij als katholieken geloven dat Christus destijds als de mens Jezus op deze aarde gekomen is, nadien de kruisdood gestorven, met Pasen herdenken we zijn verrijzenis, met Hemelvaart zijn reis naar de Hemel en met Pinksteren-50 dagen na Pasen- dat de Geest van ons aller Opperheer in de gedaante van vurige tongen vanuit de hemel is nedergedaald over de apostelen. Dit alles is bekend uit overleveringen. In het Joodse geloof is God de persoon die via de Tien Geboden al ver voor de Christelijke jaartelling een boodschap afgegeven heeft hoe de Joden zich gedragen moesten. De joden erkennen niet de Christus van Nazareth, maar wachten nog steeds als uitverkoren volk van God op zijn komst naar deze aarde. Hoe het voor eeuwen terug allemaal precies gebeurd is, dat is niet te achterhalen. Wat we wel weten is dat we als mens heel wat in de mars hebben, maar ondanks alle wetenschap niet het eeuwige leven op aarde kunnen voltooien en hier op deze planeet een product van onze omgeving zijn en overgeleverd aan de mooie, maar grillige natuur die van de een op de andere dag ons hele leven een andere wending kan geven. Toen de Heer aan Mozes de Tien Geboden oplegde werd het op de vlucht zijnde Joodse Volk begeesterd, hetzelfde was ook het geval met de apostelen die vanuit de hemel begeesterd werden en gesterkt in hun geloof. Voor iedereen die gelooft dat de H. Geest ons als zwakke mens, blootgesteld aan zijn omgeving, die prettig of ellendig kan wezen, kan bezielen zal niet teleurgesteld worden: men raakt bewogen en kijk met een andere blik op de omgeving. Als meer mensen, arm of rijk, ziek of getroffen door rampen in solidariteit met elkaar op deze barmachtige wijze verder gaan met hun leven dan pas zullen we een krachtige samenleving scheppen voor onszelf en ook als voorbeeld voor ons nageslacht. Ik wens al mijn lezers stichtende, fijne en zonnige Pinksterdagen!
22-05-2015 om 12:33
geschreven door Broeder Everard
Bij ons thuis hadden we vroeger een bakkerij, café en kruidenierswinkel en aan apparatuur in de bakkerij stond een kneedmachine, een oven die nog gestookt werd met takkenbossen en verder allerlei kleine handvormpjes en speculaasplanken ter bereiding van de producten. Onze rijstkast waren enkele dekens die over de broodbussen gelegd werden. Mijn grootvader had geen kneedmachine en het deeg werd destijds nog in een trog gekneed met de voeten. In de winkel werden de meeste artikelen los verkocht en het inpakken geschiedde in papieren zakjes. Koffiebonen werden eveneens los verkocht en op de toonbank stond een grote koffiemolen waarin als de klant dit verkoos de koffie gemalen werd. Thee zat in een grote kist van speciaal hout en de binnenkant was bekleed met zilverpapier. Groene zeep werd in een speciaal vel gerold en op die manier aan de klant afgeleverd. Een kruidenier verkocht ook producten als azijn en achter in ons washok werd een wasmiddel aangemaakt die in een losse fles verkocht werd. Alle flessen stonden op rekening en heel vervelend was het als de klant je een fles teruggaf waarin hij een jaar lang zijn petroleum in bewaard had of een anderzijds sterk ruikend middel zoals benzine en terpentijn. Er waren ook klanten die niet bereid waren, bv. voor een krat bier, het statiegeld te betalen en enkele maakten daar misbruik van door de krat met lege flessen bij een van onze concurrenten tegen vergoeding van statiegeld in te leveren. Tel uit je winst! In het café verkochten wij onze consumpties vlak na de oorlog nog voor 3 borreltjes voor slechts één gulden. De glazen moesten zodanig gevuld zijn dat de klant niet in staat was deze zonder te morsen op te pakken en zich moest buigen om het randje eraf te nippen. We hadden ook een slijtvergunning en kwam er een klant een fles drank halen, kreeg hij een paar borreltjes voor niks dit ter beloning van de klandizie. Bruiloften en partijen werden gehouden in de aangrenzende zaal van ons café. Met de schuifdeuren los naar de zaal was het één grote ruimte. Doordat de meeste partijen ook meestal gehouden werden door onze klanten, die ook het brood en de kruidenierswaren van ons betrokken, werden er in de regel prijzen gehanteerd die hooguit op het kostprijsniveau lagen. Bij zo'n partijtje waren er wel eens 'stadse' gasten aanwezig die om zeldzame dranken vroegen die zelfs in hotel Krasnapolsky te Amsterdam nog niet geserveerd werden, dit om uit te testen of die 'boerenknuppels' dit ook wisten. Op tafel stonden ook rookartikelen zoals sigaren en sigaretten en het gebeurde ook wel eens dat je die wat al te veel moest bijvullen, doordat sommige gasten deze rokertjes in hun zakken stopten. We hadden ook een prachtig bestek voor al die gelegenheden en heel vaak misten we hier delen van die op een geheimzinnige wijze verdwenen waren. Soms hadden we dit in de gaten, maar mijn moeder verkoos de weg van horen, zien en zwijgen; bij haar was de klant koning! Tegenwoordig is alles gemoderniseerd en de meeste bereidingsprocessen zijn geheel automatisch en keukenrobots hebben niet alleen in de horecabedrijven, maar ook bij veel particulieren het grove werk uit de hand genomen. In de winkel zijn alle artikelen verpakt en bij vleeswaren ontvang je tegenwoordig meer verpakking dan de bestelde waar. Verpakken kost ook geld en deze prijzen zijn allemaal inberekend! Ouderwetse bakkerijen zijn er bijna niet meer en ook hier gaat het hele bereidingsproces van brood volautomatisch. Bedrijfscamera's in winkels en op marktpleinen houden het hele gebeuren van de dag in de gaten en voor niks of om de goede klandizie wordt niets meer weggegeven. Wilt u graag zo'n moderne keukenrobot in actie zien, kijk dan op www.youtube.com/watch?v=eVpnw-XjhLg Buiten het merk wat u hier op deze video ziet, zijn er ook andere zeer goede machines. Hier binnen onze communiteit werken we nog vrij ouderwets, maar we hebben daar ook de tijd voor en die moderne machines overleven ons wel!
19-05-2015 om 14:23
geschreven door Broeder Everard
Vandaag heb ik als vegetarisch voorgerecht staan gevulde Turkse paprika's. Bestellijstje: 6 langwerpige Turkse paprika's (vanaf april tot november in de winkels). 2 bolletjes mozzarella, 1 knoflookteentje, wat gedroogde Italiaanse kruiden en wilt u ze roosteren op de barbecue ook wat olijfolie. Je hebt twee soorten mozzarellabolletjes en wel kaasbolletjes van buffelmelk en gewone koemelk. Die witkleurige kaasbolletjes van buffelmelk zijn het lekkerst, maar wel wat prijzig. Met paprika's is van alles mogelijk en je kunt ze ook vullen met rijst en doe je er gehakt bij, dan is het geen vegetarisch gerecht meer. Wist u dat van die mozzarellabolletjes ook grappige paddenstoeltjes kunt maken door er een dakje op te leggen van een uitgeholde rode paprika of tomaatje en dat al deze voorafjes ook uitermate geschikt zijn bij een party of gezellige voetbalavond. Hieronder op een staatje heb ik voor u de bereidingswijze staan van dat lekkere en gezonde vegetarisch Turks voorgerecht. Doe er uw voordeel mee!
Pak de mooiste eruit!
16-05-2015 om 18:04
geschreven door Broeder Everard
Heel de geschiedenis door hebben we volksverhuizingen gekend, waarbij mensen uit bepaalde gebieden elders of in een ander land hun heil zochten. Dit ging niet altijd gepaard met een bepaalde zachtmoedigheid en bekend uit de geschiedenis is de inval van Aziatische nomaden ook wel de Hunnen genoemd die een bloedbad in het Germaanse rijk teweeg brachten. Overvallen waren er binnen Europa van Visigoten, Ostrogoten, Angelen, Saksen, Juten en Friezen, Vikingen en dies wat meer. Vergeten moeten we hierbij ook niet de honderden oorlogen die er in het verloop van de geschiedenis hebben plaatsgevonden. Terwijl men vroeger elkaar te lijf ging met lans en speer bestaan er nu geavanceerde wapens, waarmee hele gebieden in een mum van tijd volledig vernietigd kunnen worden. Momenteel zien we ook weer een complete volksverhuizing van mensen uit armoedige gebieden die hun land zuiver uit economische overweging ontvlucht zijn en elders een bestaan proberen op te bouwen. In deze tijd van economische neergang is er geen plaats voor dit soort vluchtelingen en terecht komen ze in kampen of komen door kommer en kwel om in gammele bootjes waarmee ze over de zee rondzwerven. Verder hebben we te maken met vluchtelingen uit oorlogsgebieden. Hun wacht overal hetzelfde lot en soms worden ze voordat ze voet aan wal gezet hebben geweerd door de kustwacht of na een kort verblijf weer verjaagd en uitgezet. Het zijn vooral jonge vluchtelingen en jeugdige jongelingen van buitenaf, zonder werk en toekomst, die zich aansluiten bij een van de terreurgroepen en berucht is het Is-leger in Syrië en Irak, waarbij de ledenaanwas met alle bombardementen op hun stellingen per dag tienmaal groter is dan het aantal gesneuvelden. Van de 147 geregistreerde terreurorganisaties hebben zich er al een vijftigtal verenigd met IS en het zal niet lang meer duren of ook heel Europa krijgt met terreur te maken. Men kan dit alles belachelijk vinden. maar als 50 Nederlandse burgemeesters op TV vertellen dat ze de orde in hun eigen gemeente vanwege de criminaliteit niet meer weten te handhaven, dan vraag ik me toch af wat dit alles gaat worden als IS in zo'n gezagloze gemeenschap het voor het zeggen krijgt. IS wordt financieel en materieel vaak gesteund door bepaalde regeringen en banken die via sluikse wapenhandel van twee walletjes eten. Zullen al deze geschetste toestanden binnenkort oorzaak zijn van een allesvernietigende Derde Wereldoorlog of moeten we de voorspellingen van de profeten uit het Oude Testament geloven, ontleden wat ziener Nostradamus ons allemaal voorgeschoteld heeft of afgaan op de waarschuwingen die de Heilige Maria de kinderen van Fatima destijds meegegeven heeft. We kunnen ook nuchter om ons heenkijken en zelf onze conclusie trekken, maar hoe het ook zij we komen niet onder de feiten uit van de verschrikkelijke gebeurtenissen waarmee we in onze tijd voortdurend geconfronteerd worden. Dit alles hebben we te danken aan de onvrede in de harten van vele mensen, verder de ongelijkheid tussen rijk en arm en tenslotte aan het egoïsme waarmee veel bestuurders en hun volgers met hun verstoorde brein de zaak in de hand proberen te houden.
14-05-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Voor u staan heb ik een echt Frans soepje met van allerlei fijne groentes en een aan stukjes gesneden ui dit alles gefruit in gewelde boter. Er is bijna geen gerecht denkbaar waar de Fransen geen wijn bij gebruiken of aan het gerecht toevoegen. Bij deze soep met een echt Franse naam wordt aangeraden om een streekwijn te gebruiken en wel de Maçon Rouge. Bij elke slijter of in een Super met annex slijterij vindt u deze wijn wel in een van de schappen, rekken en/of wijnkelder. Hier beneden heb ik het recept staan van deze heerlijke dik gebonden soep met die mooie Franse naam op een staatje dat u vrij kun kopiëren en hierna opbergen in uw culinaire cartotheek. Pan soep voor 6 personen
13-05-2015 om 13:17
geschreven door Broeder Everard
Dit is een echt Bourgondisch nagerecht en wat u ervoor in huis moet halen en de bereidingswijze leest u op bijgaand staatje. Een afbeelding van dit heerlijke gerecht vindt u bij de inzet. Doe alles precies volgens recept en ga niet op een andere manier te werk. Op TV zijn tegenwoordig veel kookprogramma's te bekijken en vooral buitenlandse gerechten zijn in. Vroeger was de algemene veronderstelling dat daar ergens ver weg in het buitenland, op een paar Europese landen na, maar wat aan geklungeld werd, maar toen we met ons allen vakantie gingen houden ver van huis en kennis maakten met al die buitenlandse gasten en emigranten is iedereen wel anders gaan denken. Je hoeft echt niet meer naar Frankrijk, Spanje, Japan, Marokko of Turkije te reizen om lekker te eten. Hier in Nederland is op culinair gebied onderhand de hele wereld vertegenwoordigd en geworden zijn we daardoor een echt smulland.
07-05-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Je hoeft niet apart naar Bourgondië af te reizen om een heerlijk bereid maal met vele gangen te eten. Hier in onze gemeente Lingewaard is het culinair goed vertoeven en in alle dorpjes behorend tot de gemeente Lingewaard is wel een restaurant te vinden waar u echt lekker kunt eten. Een speciale plek op dit gebied is het aloude stadje Huissen, dat bekend staat als een echt Bourgondisch stadje, zeker wat feestvieren betreft en heerlijke maaltijden. In Herberg De Hoeve (zie inzet) worden zelfs Bourgondische avonden gehouden en wat er allemaal daar voorgeschoteld wordt is van bijzondere kwaliteit. Ook restaurant de Gulle Goedzak in die plaats is wat ridderachtig ingericht en in deze veste worden vooral gezellige familiefeestjes gehouden. Wereldwijd bekend is ook het plaatsje Doornenburg met zijn prachtig kasteel en een schutterij die tot ver over de grenzen bekend is. Ook daar worden veel bijeenkomsten en feestelijkheden gehouden en staat het culinaire genot eveneens hoog in het vaandel. Gisteren op Bevrijdingsdag hadden we hier in het klooster een ridderlijke maaltijd op tafel met als hoofdschotel Filets De Boeuf À L'Albuféra. Wat daar allemaal voor ingrediënten voor nodig zijn en hoe te bereiden kunt u op onderstaande staatjes lezen. Ik denk dat alle benodigheden hiervoor wel duidelijk zijn. Wat niet iedereen weet is wat zwezeriken zijn. Dit is een klier die tussen het borstbeen en luchtpijp van een kalf of lam zit. Deze klier vindt je niet meer terug als het kalf of lam volgroeid is. Met dit orgaanvlees moet je echt oppassen en het vooral goed schonen. Voor u heb ik een filmpje staan van een kok die een maaltje maakt van spinazie en zwezerik met daaroverheen een sausje; ga hiervoor naar https://www.youtube.com/watch?v=XsWSkMJ-QzM en let vooral m.b.t. Filets De Boef À L'Albuféra op het klaren van de zwezerik.
06-05-2015 om 14:15
geschreven door Broeder Everard
Hieronder heb ik weer een echt Frans gerecht staan en als u dit klaar wilt maken, dan adviseer ik u bij een poelier een kip te halen en deze niet te betrekken uit een of andere super. Uiteindelijk dient u om Poularde Marie-Louise te bereiden met een vers product aan de slag te gaan en de echte vakman op dat gebied is in de regel de speciaalzaak die al de benodigde ingrediënten in huis heeft. Zowel het boodschappenlijstje alsmede de hele bereiding heb ik voor uw gemak hieronder op aparte staatjes, die voor uw cartotheek makkelijk te kopiëren zijn, vermeld staan. Op mogelijk artisjokbodems na heeft niet elke super deze in voorraad, maar zeker in de grote steden zijn die mogelijk los, maar zeker in blik verkrijgbaar. Ik wens u met de bereiding veel succes en tot een volgende keer maar weer!
01-05-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Dit recept werd me aangereikt en is afkomstig van prei en aspergekwekerij Musters uit het Brabantse Elshout. Het aspergeseizoen loopt van Pasen tot de laatste zaterdag van juni. Wat nodig? 9 plakjes bladerdeeg, 400 gram dun gesneden ham, 12 beetgaar groene gekookte asperges, 1 losgeklopt ei, een sausje van de overgebleven stukjes asperges. half glas witte wijn, 2 eidooiers en 200 gram gesmolten boter. Bereiding: De oven voorverwarmen op 180 graden C. De bladerdeeg plakjes uitleggen en licht bestrijken met een losgeklopt eitje. De ham op de bladerdeegjes leggen (randen vrijlaten), de asperges op lengte snijden, iets kleiner dan het bladerdeeg. Vervolgens rolletjes maken. Het geheel leg je op de bakplaat met daaronder een groot vel bakpapier. Zorg dat de naad van het rolletje met de onderkant op de bakplaat ligt. Hierna bestrijk je de rolletjes met een losgeklopt eitje en schuif de slede in de oven. In een tijdsbestek van 10 minuten is alles goudbruin gebakken. De afgesneden stukjes asperges ga je onder de braadtijd pureren in de mixerblender en dit onder toevoeging van een half glas witte wijn. Dit mengsel breng je aan de kook en laat het even inkoken. Eenmaal van het vuur klop je au bain marie de eidooiers erdoorheen en wel zodanig dat het eruitziet als een roomachtig gebonden massa, geleidelijk laat je hierbij de gesmolten boter bijlopen; blijf doorkloppen tot alles is opgenomen! Dit sausje breng je verder op smaak met peper, zout en een snufje cayennepeper. De aspergerolletjes kunt u het beste opdienen op voorverwarmde borden en de saus niet serveren op de rolletjes maar ernaast. Ik wens u veel succes met de bereiding van dit voorgerecht en tot een volgende keer maar weer.
Dat uitsteken van die puntjes mag, maar voor het gezicht is het beter om alles binnenboord te houden en nota bene moet je ook nog wat reststukjes van de stengels bewaren voor de aspergesaus
24-04-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Krabben behoren tot de kreeftachtige waterdieren en hier in Nederland tref je ze aan in de zeearmen. Hier in Nederland aan de Oosterschelde is zelfs een plaats naar deze 10-potige beestjes genoemd en wel de plaats Krabbendijke gelegen in de gemeente Reimerswaard in Zuid-Beveland. Het bewerken van die krabben is echt een vak apart en daarom raad ik u aan om krab in blik te kopen. Echt goedkoop zijn die krabjes niet. Afgebeeld hierboven heb ik zo'n blikje staan (zie inzet) en daar betaal je in een speciaalzaak zo'n 35 euro voor. In onze Supers werken ze vaak met wat goedkoper merken en meestal zijn ook hier de wat scherpe beentjes van die krabben eruit gehaald en dit vergemakkelijkt de bereiding van de diverse maaltijden waarbij u als hoofdbestanddeel krab gebruikt. Zoals altijd heb ik hieronder voor u een staatje staan waarop vermeld wordt wat voor ingrediënten u allemaal nodig hebt en daarbij eveneens de bereidingswijze. Bij zo'n krabsalade hoort natuurlijk ook een passend wijntje ik raad u hierbij aan een cassis, witte wijn uit de omgeving van Marseille. Is deze bij uw Super niet verkrijgbaar dan is een Muskadet of een witte Macon ook prima.
22-04-2015 om 13:55
geschreven door Broeder Everard
In schelp en schaaldieren zitten veel echte opbouwstoffen die in veel andere producten het af laten weten. Deze keer hebben we het over mosselen. Deze bevatten veel vitamines, kalk, jodium en fosfor en bijna geen vet. Aanbevelenswaardig is om minsten een keer per maand een maaltijd op tafel te hebben, bereid uit schelp en schaaldieren Het houdt echt uw lichaam fit en gezond. Vandaag serveren we het gerecht Mosselen à la Provençale. Hieronder staat de receptuur en kijk maar eens op: https://www.youtube.com/watch?v=tFJhZC24_XA naar onze kok hoe je deze maaltijd dient te bereiden!
18-04-2015 om 12:14
geschreven door Broeder Everard