Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
24-03-2015
Kerkelijke feestdag van Maria's Boodschap
Morgen herdenken we dat het 2015 jaar geleden is dat de engel Gabriël vanuit de hemel de heilige Maria de boodschap bracht dat zij zwanger was van het Jezuskind. Maria woonde in Nazareth samen met de vrome en ingetogen timmerman Jozef, die als voedselvader van ons aller Heer bekend staat en wiens naamfeest we op 19 maart jl. gevierd hebben. Als moeder van ons aller Heer staat Maria in de belangstelling en wereldwijd vindt men genadeoorden waar veel pelgrims naartoe trekken om tot haar te bidden. In deze hectische tijd van economische malaise en alom oorlogsgeweld is het leven voor veel mensen een hel geworden en laten we morgen op het feest van Maria's boodschap bidden dat alles zich weer ten goede keert en we onderling ook een goede band aangaan met mensen die het moeilijk hebben en een beroep doen op onze goedgeefsheid en solidariteit met de minstbedeelden. Aanstaande zondag 30 maart zitten we alweer aan Palmzondag en herdenken we dat Jezus op een ezeltje Jeruzalem binnentrok en als een gevierde prediker en held ontvangen wordt. Jeruzalem (Palestina) stond in die tijd onder beheer van de Romeinen en een landvoogd was aangesteld om de Romeinse wetten uit te voeren. Na Palmzondag begint de Goede Week en we weten allemaal wat Jezus toen te verduren kreeg en door zijn eigen volk die hem met hosanna had ingehaald verraden werd en tot de kruisdood veroordeeld. Met Pasen, dat we dit jaar op 5 april vieren, herdenken we het grootste Christelijke wonder en wel het feest van de herrezen Jezus. Ik wens u in het laatste vervolg van deze vasten veel gezegende dagen en tot een volgende keer!
24-03-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op 5 april aanstaande is het Pasen en om u culinair alvast een voorproefje te geven heb ik voor de Paasdagen wat nagerechten staan. Het is hier in het klooster niet de bedoeling dat we tijdens de vastentijd van allerlei lekkere nagerechten hebben staan. Verboden is het niet, maar een goed katholiek moet ook in deze moderne tijd zich houden aan de oude kerkelijke gebruiken en tijdens deze uitsparingsdagen adviseer ik mijn gewaardeerde lezers om ook eens te denken aan mensen bij u in de buurt die amper rond kunnen komen. Vroeger zette broeder Bastiaan 's nachts nog wel eens een paar zakken kolen op de stoep of vond iemand onder de deur geschoven nog een goed gevulde enveloppe, zodat bv. de weduwvrouw met 5 kinderen ook wat extra's voor de paasdagen kon aanschaffen. Tegenwoordig is het de voedselbank die voor onze minstbedeelden is ingesteld. Onze minister president heeft beloofd dat hij de komende tijd meer aandacht gaat besteden aan de lagere lonen en de wens van dit Kabinet is dat op korte termijn de voedselbank overbodig wordt. Een goed idee is om het ziekenfonds weer inkomensafhankelijk te maken, het eigen risico af te schaffen en de woonlasten te verminderen. Hierdoor wordt sowieso de koopkracht van de smalle portemonnee wat ruimer en hoeven de lonen niet direct omhoog. Zoals de zaken er nu voor staan, loopt binnenkort de boel vast, krijgen de mensen huurschulden en neemt de ontevredenheid onder de bevolking toe. Miljarden gaan verloren door het niet waterdichte digitale beleid van onze diverse Diensten; geld wat goed besteed was als de oude dienstloketten weer geopend zouden worden. Het is eveneens het beste middel om de werkeloosheid de kop in te drukken. Na dit politieke kloosterlesje gaan we over tot de orde van de dag en dat is de bereiding van chocolademousse met vanille-ijs. Hieronder treft u het bereidingsstaatje. Binnenkort breng ik u nog wat meer van die lekkere nagerechten, zodat u met de Paasdagen op alles goed voorbereid en ingesteld bent.
22-03-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Niet alleen de apotheek is door kloosterlingen uitgevonden, maar ook de vitaminerijke kloostergerechten, waarbij veel kruiden gebruikt worden en natuurlijk ook een goed wijntje met een echt Frans bouquet. Van de week las ik op internet dat kruiden in combinatie met geneesmiddelen een gevaarlijk effect kunnen hebben. Wat er allemaal in die medicijnen verwerkt wordt, daarmee ben ik niet mee op de hoogte. Wat ik als oud-missiebroeder wel weet is dat we vroeger in onze missiegebieden veelal werkten met kruidendrankjes als geneesmiddel en we nooit te maken hebben gehad met al die moderne ziektes van tegenwoordig. Vandaag heb ik voor u staan enkele specifieke Franse gerechten en wel Val-au-Vin aux Huîtres en Pintade à La Médicis. U vindt op de bijgaande staatjes voor uw cuisine-cartotheek wat u nodig heeft aan ingrediënten en daarbij tevens een uitgebreide bereidingswijze. We zitten weliswaar in de vastentijd, maar met al die Franse confraters uit de Benedictijnenabdij van Reims kun je slecht, zoals nu in het televisievervolgstuk Utopia het geval is, met zo'n schamel budgetteringsdieet op tafel komen en het moge vreemd klinken: ,,Morgen kiezen we binnen onze gelederen een nieuw provinciaal Benedictijnenbestuur en op de lijst van kandidaten sta ik ook vermeld." Louter toeval is het dat wij hier in het dorp net als u ook ter stembus gaan om morgen tevens onze burgerlijke provinciale vertegenwoordigers te kiezen en dubbelop ook onze provinciale waterschapbestuurders. Vanavond is er in de recreatiezaal een vergadering en als politiek zegsman mag ik hierbij het woord doen. Veel van onze communiteitsleden stemmen op een Gelders vertegenwoordiger van lijst 5 en dit omdat de SP, ofschoon niet Rooms, in Nederland bekend staat als de partij met het beste sociale programma en daar gaan we voor! Gelukkig maak ik met al die Franse confraters hier als OFP' er op de Benedictijnenkieslijst weinig kans om gekozen te worden, en dat is maar gelukkig ook. Laat dat die Fransen maar uitzoeken!
17-03-2015 om 17:23
geschreven door Broeder Everard
Als groenten winterwortelen al of niet vermengd met erwtjes
Je kunt met winterwortelen een lekkere maaltijd op tafel brengen. Wil je winterwortelen koken, dan heb je voor een gezin van 4 personen anderhalve kilogram wortelen nodig, wat zout, 25 gram boter en een eetlepel fijn gehakte peterselie, verder wat sago of aardappelmeel. Bereiding: Tegenwoordig liggen de wortels geschraapt en wel in de super. Heb je een eigen moestuin, dan zult u deze handeling zelf moeten doen. Is dit gebeurd, dan was je ze, snijd ze in plakjes, staafjes of blokjes. Kook de groente gedurende een half uur gaar en er tussendoor roer je alles een keer om. Voeg de boter toe, bind het afgegoten groentevocht met wat sago of aardappelmeel en strooi hier overheen de fijn gehakte peterselie. De wortelen worden op schaal met de gebonden saus opgediend. Gesnipperde winterwortelen met wortelerwtjes: Als ingrediënten nodig: 250 gr wortelerwtjes, 1 kg winterwortelen, 25 gram boter, 1 eetlepel fijn gehakte peterselie, wat zout en ook hier weer voor het groentevocht wat sago of aardappelmeel. Bereiding: Was de erwtjes en laat ze een nacht weken in ruim water. Kook ze de volgende dag in het weekwater in plm. 1 uur gaar, voeg halverwege de kooktijd zout toe. Bereid de winterwortelen, zoals in het vorig recept werd beschreven, schud de uitgelekte erwtjes en wortelen door elkaar en strooi er de saus, verkregen uit wat gebonden groentevocht met de gehakte peterselie over de schaal met groenten. Wat ook zo lekker is dat is wortelenstamppot met fazantenvlees. Hier in het klooster heb ik het ooit eens een keer opgediend en de beste herinnering aan deze smakelijke stamppot heb ik opgedaan toen we in de oorlogsjaren van oktober 1944 op evacuatietocht zaten en op weg naar Friesland in het doorgangplaatsje Netten deze heerlijke stamppot kregen opgediend. Iets zelf helemaal klaarmaken. geeft voldoening, maar komt het niet uit, dan kunt u bv. voor een maaltijd erwten met wortelen als groente altijd een pot kant en klaar uit de super bekomen; zie inzet!
11-03-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
In elke super zijn de ingrediënten aanwezig waarmee je binnen de 30 minuten een hoofdgerecht klaar kunt maken. De moderne huisvrouw met een klein gezin wil tegenwoordig lekker, gezond en ook kindvriendelijk eten. Onze grootmoeders waren vaak een halve dag bezig om een maaltijd te bereiden. Het was in de tijd dat alleen manlief aan het werk was en moeder de vrouw de dag volmaakte met de verzorging van haar kinderen en huiselijke bezigheden. Tegenwoordig heeft ook de vrouw haar bezigheden buitenshuis en gaan de kinderen, vaak nog in de luiers, al vroeg naar de crèche en met vier jaar al naar de grote school. In mijn tijd kon je met vier jaar naar de kleuterschool en voor 1 april moest je zeven jaar wezen om toegelaten te worden tot de Lagere School. We leven nu in een hele andere tijd en alles is wat jachtiger geworden. Voor u heb ik staan een Bami speciaal-schotel met kip voor 4 personen en een vegetarisch gerecht voor twee personen. Aanbevolen hierbij worden de producten van Conimex, maar in een winkel waar deze niet voorhanden zijn vindt u ook alternatieve Chinese ingrediënten die voor de hieronder vermelde schotels nodig zijn. Ik wens u veel succes met de bereiding en tot een volgende keer maar weer.
06-03-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
We gaan voor de zondag een keizerlijke maaltijd klaarmaken. Volgens onze premier Rutte gaat onze economie, ondanks de vele werklozen, met sprongen vooruit en zijn we uit de malaise. Er staan verkiezingen voor de deur en dan moet de goegemeente het idee krijgen dat alles wat zwart is er weer wit en rooskleurig uitziet. Gelukkig krijgen we hier bijna elke week buitenlandse confraters over de vloer die zich hier komen bezinnen. Geschrokken zijn ze gisteren van de magere kost die ze hier in het klooster vanwege de vastentijd hebben ontvangen en als goedmakertje voor de eerste zondag van de vasten ga ik daarom een keizerlijk diner klaarmaken. De meeste ingrediënten hebben onze Belgische confraters uit Namen zelf meegebracht; dus geen tekorten op ons kloosterbudget. De katholieke kerken hier in de gemeente Lingewaard zijn, op de Kerk van Huissen-stad na, allemaal gesloten en hier in het klooster zijn de bezoekjes aan onze kapel ook heel magertjes. Vroeger waren het de weldoeners die ons kloosterlingen goed gezind waren en meerdere keren per jaar was er ook een vrome katholiek die zijn nalatenschap aan ons klooster schonk. Dit hebben we de laatste 10 jaar niet meer meegemaakt. Veel van onze paters, broeders en zusters hebben een AOW-pensioen en daar moeten we van rondkomen. Onze geleerde confraters die vroeger onderwijs gaven op een universiteit of anderzijds wonen allemaal op zichzelf en genieten niet alleen van een royaal pensioen, maar net als onze ministers hebben ze een aantal bijbaantjes en sommige houden zelfs nog lezingen, waarvoor ze duur betaald worden. Omdat we hier zo lekker koken, komen deze slimmeriken nog wel eens langs en denken hier gratis mee te eten. Sinds kort heeft onze opperbaas Geert Wildeman dit op straffe van geseling ten strengste verboden; alleen met een ruime schenking voor onze misdeelde missiebroeders in de Congo, Bolivia, Haïti en andere gewesten mogen ze van onze overste nog wel aanschuiven. Ja de kloosters maken ook beroerde tijden door! Door de hele menselijke geschiedenis heen zijn er van die ongelukkige tijdperken geweest en nadien worden ze gelukkig ook weer afgewisseld door periodes waarbij de hoorn des overvloed, net als nu komende zondag, zich weer rijkelijk presenteert.
28-02-2015 om 18:43
geschreven door Broeder Everard
Amerikaanse wetenschappers en voedseldeskundigen hebben uitgedokterd dat er geen directe relatie is tussen een te hoog cholesterol gehalte en hart en vaatziekten. In het verleden werd aangenomen dat dit de grootste boosdoener was bij hartafwijkingen. Tóch denk ik dat ook de Amerikaanse geleerden op eetgebied een beetje commercieel en chauvinistisch denken, want 's morgens bij het ontbijt beginnen die Amerikanen al met pittige pannenkoeken, cake en appeltaart en veel Amerikanen houden van stevige ham en beefburgers en een flinke hap vlees bij hun diner. Ik denk niet dat onze diëtisten en doktoren op een lijn zitten met de bevindingen van hun Amerikaanse collegae en daarom zullen hun stellingen binnenkort wereldwijd het onderwerp zijn bij voedseldiscussies. Goede en gezonde voedingsmiddelen zijn granen, groentes, peulvruchten, fruit, noten en zaden. De grootste boosdoener die onze gezondheid bedreigt zijn producten waar veel suiker aan is toegevoegd. Men moet zich dan ook beperken in het gebruik hiervan. Iemand die verslaafd is aan snoepgoed, cola of overdadig suikergebruik in koffie of thee moet hier mee ophouden. Geadviseerd wordt om geen afkickverschijnselen te krijgen het raadzaam is deze verslaving langzaam af te bouwen. Suiker behoort ook tot de grootste dikmakers en neem van mij maar aan dat wat voor dieet men ook aanhoudt en men blijft door snoepen of anderzijds, je daarmee geen pondje afvalt. In vnl. rund en varkensvlees zit inderdaad veel verzadigd vet. Ben je met je werk, bv. in de bouw overmatig veel in beweging, dan vraagt het lichaam om ook wat vet van deze orde en men dient zich hiervan dan ook niet te onthouden. Mensen die wat minder actief zijn, dienen zich wel stevig te beperken in het gebruik van teveel dierlijk vet e.d. Het hoopt zich als een soort slib op in uw lichaam en is heel slecht voor de bloedsomloop. Zonder zout kan een mens eveneens niet, maar ook hier wordt aangeraden het gebruik hiervan te beperken. Op internet las ik dat in België, 30 km van de Nederlandse grens in de nabijheid van Maastricht, twee kerncentrales niet in orde waren en mogelijk zouden kunnen gaan lekken, waarbij gevaarlijke stralingen vrijkomen. Beter is dat deze centrales gesloten worden, maar mochten ze gaan lekken, dan is daarentegen zout vaak het redmiddel om stralingsverschijnselen binnen uw lichaam af te weren. Met de atoombomen op Hiroshima en Nagasaki in 1945 waren het de boeddhistische monniken die door veel zout te slikken zich in leven wisten te houden. Gelukkig is dit nog niet het geval, maar het zou zomaar kunnen gebeuren. Veiligheidsmaatregelen worden omwille van de commercie vaak te laat genomen en dit met alle daaruit voortvloeiende nare gevolgen. Vaak vragen de mensen me of koffie ook zo slecht is voor de mens. Drie tot hooguit vijf kopjes per dag mag men rustig gebruiken. We hebben het hier dan over uitsluitend zwarte koffie met weglating van suiker en melk. Over het algemeen kun je stellen dat ook wat voeding betreft teveel van het goede de mens niet ten goede komt en de menselijke activiteit nauw verband houdt met eten en drinken. Om onder alle omstandigheden je lichaam beweeglijk te houden is het raadzaam om minimaal een half uur per dag een wandelingetje te maken en dit bv. door niet met de bus of auto, maar lopend of op de fiets naar je werk te gaan.
22-02-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Voor hen die het zich kunnen permitteren heb ik op de eerste vasten en onthoudingsdag van morgen vrijdag 20 februari een vorstelijk vastendiner staan. Geen voorafje en ook geen nagerecht, dus alleen deze heerlijke schotel, waarin verwerkt zeevis, visbouillon, viskuit, ansjovis, een paar eitjes, room. sjalotjes, uien en specerijen en verder nog wat vitaminerijke ingrediënten, maar geen vetten of jus uit rund en varkensvlees e/d, want dat is niet wenselijk voor hen die echt ouderwets vasten willen houden. In ons klooster houden we ons daar nog strikt aan. Op visite hebben we enkele Franse confraters, die bij ons een retraite komen houden en zoals altijd van alles uit hun eigen kloostertuin meebrengen voor een bepaald diner. Deze keer willen ze dat ik morgen een diner op tafel breng met een recept uit de Guide Gastronomique France. Dit diner heet: Turbot Soufflé É Grimod De La Reynière. Ik heb het nog nooit eerder op tafel gebracht, maar te hopen is dat we het naar wens van onze verwende Franse confraters kunnen realiseren. Voor u heb ik een recept staan voor 6 personen, wat u vrijelijk over kunt nemen en kunt u het zich veroorloven, probeer het dan ook eens een keer uit!
19-02-2015 om 19:40
geschreven door Broeder Everard
Binnen de Katholieke Kerk was het voor een halve eeuw terug ondenkbaar dat je als katholiek bij dood gecremeerd werd. Geboren ben ik in 1933 te Huissen, een gemeenschap die destijds bestond uit 95 procent katholieken. De protestanten waren in die tijd ruim in de minderheid, maar wat bezittingen betreft rijker dan de katholieken. Ook in de Gemeenteraad wisten ze goed hun woordje te voeren. Zowel de katholieken alsmede de protestanten hadden binnen hun kerkgenootschap een eigen begraafplaats. Heel Huissen stond op z'n kop toen op een bepaald moment een notabele inwoner en industrieel zich liet cremeren en ook de pastores van de parochies van Huissen-stad en het Zand kwamen in het geweer en lieten in hun preken duidelijk weten dat alleen zij die zich lieten begraven bij het Laatste Oordeel en de wederopstanding met lichaam en ziel uit het graf zouden verrijzen. Sinds dat we in Huissen een Gemeentelijke begraafplaats kennen en begraven tegenwoordig zo duur is dat het niet meer te betalen valt, laat 50 procent van de gelovigen zich tegenwoordig ook cremeren. Families die het zich wel veroorloven kunnen om hun geliefden te laten begraven, hebben tegenwoordig i.v.m. grafrechtenverlenging ook al bezwaren, want het zijn uiteindelijk hun nazaten die om de vijf, tien of twintig jaar deze dure grafrechten betalen moeten. Beste gelovigen: ,,je komt echt niet in de hel of het voorgeborchte als je het lichaam van een dierbare laat cremeren"! Vergaan tot stof en as doe je ook als je begraven wordt en ons aller Heer Jezus Christus zal bij het Laatste Oordeel alle mensen die netjes en goed geleefd hebben opwekken tot een nieuw en onvergankelijk leven. Morgen is het Aswoensdag en de eerste dag van de veertigdaagse vasten. Een oude kerkelijke gewoonte is dan dat we die dag ter kerke gaan om het Askruisje op ons voorhoofd te ontvangen dit ter herinnering dat we als mens tijdelijk op deze wereld zijn en ooit tot stof en as vergaan. Zoals de Heer na zijn kruisdood op Pasen uit zijn graf verrezen is, zo zal hij ons ook ooit opwekken tot het eeuwige leven. Ik wens u een stichtelijke vastentijd en u allen de kracht om ook in deze roerige tijd uw geloof te behouden.
17-02-2015 om 17:47
geschreven door Broeder Everard
Voor dit gerecht heb je als ingrediënten pistachenootjes, bruinbrood en boter nodig, verder wat peper en zout en 2 varkenshaasjes, Wat hierbij ook een hoofdrol speelt is wildfond en veel keukenprinsen en prinsessen vragen zich af wat daar nu precies in verwerkt zit. Samengesteld is dit product uit wildbouillon, rundvlees-en hertenvleesextract, verder zit er in verwerkt tarwe, selderij, rode wijnextract, glucose, mosterd en diverse pure natuurkruiden. Het geeft aan het geheel een echte wildsmaak en nu met de carnaval zou dit voor de dorstige en hongerige feestvierders best een echt carnavaleske kost wezen. Morgen is het in Duitsland Rosenmontag en binnen onze gemeente Lingewaard in Huissen Frühshoppen. Bij dit vroeg-op feestelijk rondzwerven hoort ook een stevige pot die bestaat uit zuurkool met worst en daarbij een flinke brok klapstuk. Wilt u een echte mooie carnavalsoptocht (begint om 13.30 uur) voorbij zien trekken, dan moet u vandaag naar Angeren komen, want nergens in Nederland vindt u zo'n feestelijke optocht als in dit Lingewaards dorpje. Buiten de kloosters en enkelingen wordt er met ingang van de Aswoensdag weinig meer aan vasten gedaan, maar nu 60 procent van de Nederlanders en mogelijk ook van onze Belgische vrienden wat overgewicht hebben zou een 40-daagse vastentijd aan de Pasen vooraf weer opnieuw ingevoerd moeten worden, weliswaar niet verplicht, maar het is wel een ideale manier om wat pondjes af te vallen.
15-02-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op zaterdag 14 februari is het Valentijnsdag en sturen minnaars heimelijk een liefdesbetuiging naar hun stille liefde. Sint Hubertus is de patroon van de jagers, terwijl Valentijn ook wel iets met de jacht te maken heeft, maar dit meer op mannen en/of vrouwen die iemand op een afstand beminnen, maar waar men niet direct jacht op durft te maken. Voor zaterdag heb ik voor u staan een echte energieke liefdessoep, samengesteld uit kippenbouillon en als uw echtgenoot, evaatje en/of huisgenoot van echt jagen houdt dan weet deze ook wel te komen aan restjes fazant, haas en/of eend. Vervangen kan dit desnoods worden door mager rundvlees en kippenniertjes zijn overal wel te krijgen. In het bos vindt u momenteel geen paddenstoelen, maar die kunt u vervangen door champignons. Zie hieronder het recept voor consommé Talleyrand en haal nu alvast de ingrediënten voor zo'n liefdessoep in huis. Valentijnsdag kan voor u absoluut niet meer kapot en als je op die bijzondere dag ook nog een volledige jachtschotel wilt serveren, dan moet u maar eens te rade gaan in mijn kookarchief. Zeker weten dat daar een geschikt diner voor die dag te vinden is. Ik wens al mijn kookvrienden een fijn vervolg van deze week en voor zaterdag een hemelse Valentijnsdag!
10-02-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Verlopen maandagavond had Eva Jinek naar aanleiding van nieuwe beschuldigingen m.b.t. tot onoorbare seksuele handelingen van priesters aan het adres van het Vaticaan een gesprek met professor Antoine Bodar en Vaticaankenner Stijn Fens. Het onderwerp zou moeten gaan over gevonden porno, het aanwezig zijn van condooms, een geschorste bisschop in de Dominicaanse republiek en vele andere zaken. Al deze gebeurtenissen werden door de huidige paus Franciscus zelf naar buiten gebracht en Franciscus is de eerste Paus die al dit soort zaken niet onder de dekmantel houdt en strenge straffen uitdeelt aan priesters die zich niet houden aan hun priestereed en enkele van die geestelijken zijn in verband met hun levenswijze zelfs uit het ambt gezet. Over de misstanden op seksueel kerkelijk gebied werd al heel gauw gezwegen en de kritiek van de geïnterviewde gasten viel al gauw op Paus Franciscus zelf die volgen de Eerwaarde Heer Bodar en Hr. Fens zich gedroeg als een ouderwetse paus die zijn boodschap op een populaire manier wist te verpakken, geen nieuwigheden aan de kerkelijke leer toevoegde en zich niet hield aan het Vaticaans protocol. Door zijn voortdurend vermanend optreden tegen de curie was hij binnen het Vaticaan minder populair dan bij het gewone volk. In mijn ogen leeft de opvolger van Petrus heel eenvoudig en brengt hij het hoogste gebod van de Heer, de liefde, goed verwoord over. Miljoenen mensen die zich eerst van het geloof afgekeerd hadden heeft deze paus weer opnieuw begeesterd en voor een poosje terug toen hij de Filipijnen bezocht, woonde een mensenmassa van meer dan 5 miljoen personen de H. Mis bij. Echt de opstandige en ontspoorde wereld wereld mag blij wezen met zo'n paus, die weer veel mensen weet te brengen tot de oeroude bron van liefde en verdraagzaamheid en te hopen is dat hij het ook voor elkaar krijgt om de verschillen die er momenteel zijn tussen de diverse geloven en de mensen die Christen, Moslim, Jood of anderzijds zijn weer in vrede met elkaar bijeen te brengen.
04-02-2015 om 11:08
geschreven door Broeder Everard
Voor u heb ik een heerlijk nagerecht staan en dit op zijn Frans bereid. Wereldwijd kent men dit gerecht en in Engeland wordt het zelfs soms als ontbijt gegeten en natuurlijk daarbij ook niet te vergeten de gebakken eieren met bacon. In veel landen komt dit gerecht ook op tafel met hoogtijdagen zoals met de Kerstmis of Pasen. Wat dit Franse nagerecht zo specifiek afrondt is dat men werkt met uitgezeefde bloem en i.p.v. wat verhitte melk (voor 'n luchtig geheel) water gebruikt. De massa wordt er wat compacter van en daar houden de mensen in het Alsacgebied en de Elzas van. Soms wordt kougelhopf op zijn Engels en Italiaans ook wel opgesierd met wat amandelen en i.p.v. rozijnen gebruikt men vaak een bepaald vlezig druiven of kersensoort. In een tulbandvorm, bestreken met wat boter wordt het geheel goed opgeklopte en afgewerkte beslag gedaan en daarna in de oven gezet. Broeder Everard wenst u veel succes met de bereiding van dit nagerecht.
02-02-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
In karpers heb je vele soorten, maar volgens zeggen zijn de karpers die in het Alsacgebied gevangen worden (zie inzet) het lekkerst. Frankrijk is ook het land waar de meeste riviervis wordt geconsumeerd. Hier in Holland is de karper een vis die op veel plaatsen bij rivierarmen en kolken gevangen wordt, maar de meeste sportvissers zetten hun gehengelde buit, na ze een poosje in een visnet rond te laten zwemmen, weer terug op de plek waar ze de vis gevangen hebben. Je moet een ervaren visser zijn om op karper of snoek je visverlangen te bevredigen; het is een hobby, maar wel met de nodige vakkennis! Hier in Nederland heb je ontelbare visverenigingen en voor de aangesloten leden worden er steeds wedstrijden gehouden, waar het erom gaat hoeveel en wat voor soort vis je gevangen hebt en ook met een ulster wordt het gewicht gecontroleerd. Ondanks dat we hier in Angeren in een rivierengebied wonen, kun je stellen dat er veel op karper gevist wordt, maar echt gegeten wordt deze vissoort weinig. Een echte viswinkel kennen we binnen onze gemeente Lingewaard niet, wel staan er op de diverse dorpjes op bepaalde dagen wel viskramen, die vnl. zeevis verkopen. De karper behoort onder de visfamilie tot de meest grove vis en soms weegt zo'n 'zwemmende big' wel 25 kg. Voor u heb ik voor morgen een visschotel staan van gevulde karper en als u vandaag nog een mooie en eetbare karper kunt bemachtigen, dan moet u als huisman of huisvrouw maar eens onderstaand recept proberen. Ik wens u er veel succes mee!
29-01-2015 om 13:35
geschreven door Broeder Everard
Je dient de ingrediënten als werkende huisman of vrouw wel in huis te hebben, maar de maaltijd die ik hieronder heb afgebeeld kunt u in 20 minuten gemakkelijk op tafel brengen. Vernomen uit de Horecahoek heb ik dat alle v/d Valkrestaurants in de buurt van de snelwegen binnenkort op hun terreinen een grote super met ondergrondse garage erbij zetten dit om nog beter dienstbaar te zijn aan alle passanten die op weg naar huis of in de vakantietijd op weg naar de camping of recreatiepark zijn en het gemakkelijk vinden om nog even wat boodschappen te halen. In iedere winkel komt een bemande politiepost, die meteen volledige winkelveiligheid garandeert en tevens meteen bereikbaar is als er op of langs de snelweg wat aan de hand is. Net als in Frankrijk op de grote snelwegen en bij de benzinestations zijn vanaf de streefdatum juli 2015 alle nieuwe locaties dag en nacht open; gemakkelijke en veiliger kan het niet!
23-01-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Voor onze Belgische en Nederlandse vrienden die niet al te ver van de grens wonen en hun wekelijkse inkopen in Duitsland doen heb ik hieronder een echt Italiaanse boerenmaaltijd staan. We vormen hier binnen Europa een eenheid met veel nationaliteiten en jammer genoeg zijn we er nu pas achter dat we soms te veel hooi op de vork genomen hebben door een verkeerde planning van inburgering. Sommige plaatsen zowel in België als Nederland herbergen vaak meer buitenlanders dan de eigen autochtone bevolking en dat leidt tot botsingen. Een betere spreiding en onderlinge samenwerking tussen de verschillende groeperingen was beter geweest en had elke escalatie kunnen voorkomen. Helaas is dit niet gebeurd. Van de vele buitenlanders die Europa bevolken heb ik als kloosterkok wel geleerd op alle niveaus maaltijden te bereiden en of het nu de Turkse of Marokkaanse keuken is van lekker koken hebben die mensen echt verstand en gebruiken hierbij doen ze een keur aan producten waarvan we voorheen in België of Nederland nog nooit gehoord hadden. In de Horecasector zijn al die nieuwe nationaliteiten ook goed vertegenwoordigd en buiten een Chinees, Grieks, Italiaans en Japans restaurant tref je momenteel in iedere grote plaats ook een Marokkaans, Turks, Libanees, Iraans etc. eethuis aan. Vandaag las ik op het tv-nieuws dat de accijnzen op benzine, dranken e.a. weer opnieuw verhoogd zijn en met die hele Europese eenheid hebben we ons hier in Holland op een eiland gezet en je moet een grote dief van je eigen portemonnee zijn als je als grensbewoner niet even overwipt om in Duitsland te tanken en daar je wekelijkse inkopen te doen. Een mondje Duits hoort daar natuurlijk ook bij en dit keer heb ik zowel de benodigde artikelen voor de bereiding van Penne à la Toscana alsmede hoe je dit gerecht klaar dient te maken in de Duitse taal staan. Wat ook makkelijk is dat je de staatjes af kunt drukken en adviseren doe ik u om het ingrediëntenstaatje als boodschappenlijstje mee naar Duitsland te nemen. Beste broeder Everard-lezers, ik wens u veel succes met de bereiding van deze heerlijke boerenkost en tot een volgende keer maar weer!
20-01-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag hoorde ik op TV dat veel Nederlanders hun boodschappen in het buitenland hielden. Hier in het klooster zijn we er altijd voorstander van geweest om dit in eigen omgeving te doen. Ook wat vakantie betreft is het wenselijk deze door te brengen in eigen land. Het komt onze economie ten goede. Het heeft er even op geleken dat de Nederlanders dit ook van plan waren, maar onze regering sloeg genadeloos toe door de BTW en de accijns te verhogen en de gemeentes door allerlei dure leges vast te knopen aan onze vakantieparken. Belastingfaciliteiten werden verleend aan hier ter lande buitenlandse vestigingen en ontzien werden de vele brievenbusmaatschappijen die hier een gezamenlijke omzet van 57 biljoen euro noteren en geen cent belasting betalen. Bezuinigd wordt er aan de onderkant van de maatschappij en de in regeringsogen meest verslindende kostenpost De Zorg werd door het Rijk overgedragen aan de gemeentes. Niet onbegrijpelijk is dat veel Nederlanders die over eigen vervoer beschikken een deurtje verderop gaan om hun inkopen te doen. Met een onderlinge strijd om de economische economiebeheersing tussen de EU-landen Duitsland, Frankrijk en Engeland zal Nederland straks afglijden naar een ongezond levenspeil en zullen hele zwakke eurobroeders, zoals Griekenland en Portugal, weer aangewezen zijn op hun voormalige eigen munteenheid. Hier beneden heb ik een paar dinertjes geplaatst van een bepaalde super, maar ook de eigen winkel in uw woonplaats heeft alle ingrediënten wel in voorraad om Lemon-garnalen met rijst en Pasta met zalm en spinazie te bereiden. Succes ermee!
15-01-2015 om 10:40
geschreven door Broeder Everard
We zijn al bij diverse supers op bezoek geweest om onze boodschappen te doen en gisteren heeft een van mijn keukenhelpsters de kloosterinkopen bij grutter Appie-Happie gedaan en vandaag kwam er een heerlijke maaltijd op tafel van biefburger met gebakken knofllookaardappelen. Als voorafje was er een bonensoepje en als nagerecht voor ieder een handappeltje en een sappige commies de Doyennepeer. Als kloostergemeenschap verdelen we onze inkopen over de plaatselijke leveranciers binnen onze woonplaats en gemeente. We gaan in deze crisistijd van het standpunt uit dat we als kloostergemeenschap vooral plaatselijke en gemeentelijke middenstanders dienen te steunen door daar onze inkopen te doen. Vroeger was dat anders en kochten we in bij leveranciers ver buiten onze eigen regio. Daarnaast hadden we vroeger in de oude Roomse tijd grote landerijen, waarop aardappelen, granen en groentes verbouwd werden. Ook beschikten we over een eigen boerderij, bakkerij en kleermakerij en wat we tekort kwamen werd ons aangereikt door onze edele weldoeners. Alles is veranderd. Weg zijn onze landerijen en ook echte vakbroeders zijn er niet meer. De meeste kloosterlingen hier hebben een baan in het onderwijs of zitten in de verpleging. Als laatste der Mohikanen zwaai ik hier de scepter in de keuken, maar door mijn vele chronische kwalen zal dit met de oude broeder hinkepoot ook geen jaar meer duren of hij zit achter de geraniums of is door Petrus opgehaald om daar in het hemelrijk te zorgen dat daar de vrome zieltjes ook aan hun trekken komen. Hieronder vindt u de bekende staatjes voor uw receptencartotheek en natuurlijk is alles opgetekend voor een tafel waar u met 4 personen aanzit en niet zoals bij ons in het klooster waar we vanmiddag met 20 personen aan tafel zaten.
09-01-2015 om 19:33
geschreven door Broeder Everard
Uit de folders van onze grutters heb ik enkele recepten overgenomen van wat soepjes, óók een vegetarisch recept. Het aantal vegetariërs is de laatste tijd toegenomen en het nuttigen van vlees of producten van dierlijke afkomst is niet direct noodzakelijk om gegeten te worden. Er zijn voldoende alternatieven om ook via andere voedingsmiddelen de vitaminen binnen te krijgen die ook in vlees en verwante producten aanwezig zijn. Een goed voorbeeld zijn bv. bruine bonen die ook veel vitaminen B bevatten en als het ware vlees kan vervangen. Je moet wel een heel bijzondere voedselallergie hebben als je door een diëtiste of op advies van een dokter een bepaald vegetarisch product niet mag gebruiken. In iedere super of groentewinkel is er wel een hoekje met gerede ingrediënten op vegetarisch gebied en in de meeste plaatsen is in de directe omgeving wel een winkel waar u de gewenste vegetarische artikelen kunt bemachtigen. In sommige kleine dorpjes is zelfs de rijdende winkel uitgerust met alle door u gewenste artikelen, mogelijk iets duurder, maar wel verkrijgbaar zonder ook maar één kilometer van huis te reizen en dat is voor mensen zonder eigen vervoer makkelijk en u hoeft ook geen beroep op een buurman of familielid te doen om u naar de super in 'de buurt' te brengen; iets wat ook niet altijd uit liefdadigheid gebeurt! Op de inzet ziet u een bordje pompoensoep met linzen afgebeeld; hiervoor moet u even kijken op de website van http://www.123veggie.nl/ waar u een keur vindt van allerlei vegetarische gerechten. Doe er uw voordeel mee!
07-01-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Morgen vieren we het feest van de Drie Koningen, wijzen uit het Oosten, die door het volgen van een ster bij het schaapsveld in de buitenkom van Bethlehem de nieuwe koning Jezus gingen begroeten en ongetwijfeld geschrokken zijn dat de nieuwe vorst in een voederbak van een schaapsstal lag waar normaliter de aanwezige dieren op het herdersveld uit dronken en aten. In een van de geschreven overleveringen daarover lezen we dat de drie koningen respectievelijk Caspar, Balthazar en Melchior genoemd worden. Uit volle eerbied knielden zij bij de kribbe neder en boden het Kindje Jezus als geboortegeschenk Goud, Wierook en Mirre aan. Het kerstverhaal is een van de mooiste en aandoenlijkste vertelsels, waarover de bijbel en de Heilig Evangeliën ons verslag van doen. Vandaag las ik op de Gerarduskalender een mooi gezegde van Paus Franciscus. Ik citeer: ,,Ware macht is dienstbaar zijn''! Keizers, koningen en regeringsleiders zijn gezagsdragers en de meeste baden in weelde. Het zij hun gegund, maar daartegenover moeten zij wel dienstbaar zijn tegenover hun onderdanen en deze mensen tot hun genoegen niet uitbuiten door het opleggen van ondraaglijke lasten. Anno 2015 zal er in de wereld meer eenheid onder elkaar moeten komen, want anders gaat het zeker in deze crisistijd echt fout lopen en zullen door menselijk egoïsme waarden en normen vergane glorie worden en dat dienen we met ons allen echt te voorkomen.
05-01-2015 om 18:39
geschreven door Broeder Everard