Je kunt met winterwortelen een lekkere maaltijd op tafel brengen. Wil je winterwortelen koken, dan heb je voor een gezin van 4 personen anderhalve kilogram wortelen nodig, wat zout, 25 gram boter en een eetlepel fijn gehakte peterselie, verder wat sago of aardappelmeel. Bereiding: Tegenwoordig liggen de wortels geschraapt en wel in de super. Heb je een eigen moestuin, dan zult u deze handeling zelf moeten doen. Is dit gebeurd, dan was je ze, snijd ze in plakjes, staafjes of blokjes. Kook de groente gedurende een half uur gaar en er tussendoor roer je alles een keer om. Voeg de boter toe, bind het afgegoten groentevocht met wat sago of aardappelmeel en strooi hier overheen de fijn gehakte peterselie. De wortelen worden op schaal met de gebonden saus opgediend. Gesnipperde winterwortelen met wortelerwtjes: Als ingrediënten nodig: 250 gr wortelerwtjes, 1 kg winterwortelen, 25 gram boter, 1 eetlepel fijn gehakte peterselie, wat zout en ook hier weer voor het groentevocht wat sago of aardappelmeel. Bereiding: Was de erwtjes en laat ze een nacht weken in ruim water. Kook ze de volgende dag in het weekwater in plm. 1 uur gaar, voeg halverwege de kooktijd zout toe. Bereid de winterwortelen, zoals in het vorig recept werd beschreven, schud de uitgelekte erwtjes en wortelen door elkaar en strooi er de saus, verkregen uit wat gebonden groentevocht met de gehakte peterselie over de schaal met groenten. Wat ook zo lekker is dat is wortelenstamppot met fazantenvlees. Hier in het klooster heb ik het ooit eens een keer opgediend en de beste herinnering aan deze smakelijke stamppot heb ik opgedaan toen we in de oorlogsjaren van oktober 1944 op evacuatietocht zaten en op weg naar Friesland in het doorgangplaatsje Netten deze heerlijke stamppot kregen opgediend. Iets zelf helemaal klaarmaken. geeft voldoening, maar komt het niet uit, dan kunt u bv. voor een maaltijd erwten met wortelen als groente altijd een pot kant en klaar uit de super bekomen; zie inzet!


|