Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
15-01-2015
Laatste recepten van ons eigen grutters
Vandaag hoorde ik op TV dat veel Nederlanders hun boodschappen in het buitenland hielden. Hier in het klooster zijn we er altijd voorstander van geweest om dit in eigen omgeving te doen. Ook wat vakantie betreft is het wenselijk deze door te brengen in eigen land. Het komt onze economie ten goede. Het heeft er even op geleken dat de Nederlanders dit ook van plan waren, maar onze regering sloeg genadeloos toe door de BTW en de accijns te verhogen en de gemeentes door allerlei dure leges vast te knopen aan onze vakantieparken. Belastingfaciliteiten werden verleend aan hier ter lande buitenlandse vestigingen en ontzien werden de vele brievenbusmaatschappijen die hier een gezamenlijke omzet van 57 biljoen euro noteren en geen cent belasting betalen. Bezuinigd wordt er aan de onderkant van de maatschappij en de in regeringsogen meest verslindende kostenpost De Zorg werd door het Rijk overgedragen aan de gemeentes. Niet onbegrijpelijk is dat veel Nederlanders die over eigen vervoer beschikken een deurtje verderop gaan om hun inkopen te doen. Met een onderlinge strijd om de economische economiebeheersing tussen de EU-landen Duitsland, Frankrijk en Engeland zal Nederland straks afglijden naar een ongezond levenspeil en zullen hele zwakke eurobroeders, zoals Griekenland en Portugal, weer aangewezen zijn op hun voormalige eigen munteenheid. Hier beneden heb ik een paar dinertjes geplaatst van een bepaalde super, maar ook de eigen winkel in uw woonplaats heeft alle ingrediënten wel in voorraad om Lemon-garnalen met rijst en Pasta met zalm en spinazie te bereiden. Succes ermee!
15-01-2015 om 10:40
geschreven door Broeder Everard
We zijn al bij diverse supers op bezoek geweest om onze boodschappen te doen en gisteren heeft een van mijn keukenhelpsters de kloosterinkopen bij grutter Appie-Happie gedaan en vandaag kwam er een heerlijke maaltijd op tafel van biefburger met gebakken knofllookaardappelen. Als voorafje was er een bonensoepje en als nagerecht voor ieder een handappeltje en een sappige commies de Doyennepeer. Als kloostergemeenschap verdelen we onze inkopen over de plaatselijke leveranciers binnen onze woonplaats en gemeente. We gaan in deze crisistijd van het standpunt uit dat we als kloostergemeenschap vooral plaatselijke en gemeentelijke middenstanders dienen te steunen door daar onze inkopen te doen. Vroeger was dat anders en kochten we in bij leveranciers ver buiten onze eigen regio. Daarnaast hadden we vroeger in de oude Roomse tijd grote landerijen, waarop aardappelen, granen en groentes verbouwd werden. Ook beschikten we over een eigen boerderij, bakkerij en kleermakerij en wat we tekort kwamen werd ons aangereikt door onze edele weldoeners. Alles is veranderd. Weg zijn onze landerijen en ook echte vakbroeders zijn er niet meer. De meeste kloosterlingen hier hebben een baan in het onderwijs of zitten in de verpleging. Als laatste der Mohikanen zwaai ik hier de scepter in de keuken, maar door mijn vele chronische kwalen zal dit met de oude broeder hinkepoot ook geen jaar meer duren of hij zit achter de geraniums of is door Petrus opgehaald om daar in het hemelrijk te zorgen dat daar de vrome zieltjes ook aan hun trekken komen. Hieronder vindt u de bekende staatjes voor uw receptencartotheek en natuurlijk is alles opgetekend voor een tafel waar u met 4 personen aanzit en niet zoals bij ons in het klooster waar we vanmiddag met 20 personen aan tafel zaten.
09-01-2015 om 19:33
geschreven door Broeder Everard
Uit de folders van onze grutters heb ik enkele recepten overgenomen van wat soepjes, óók een vegetarisch recept. Het aantal vegetariërs is de laatste tijd toegenomen en het nuttigen van vlees of producten van dierlijke afkomst is niet direct noodzakelijk om gegeten te worden. Er zijn voldoende alternatieven om ook via andere voedingsmiddelen de vitaminen binnen te krijgen die ook in vlees en verwante producten aanwezig zijn. Een goed voorbeeld zijn bv. bruine bonen die ook veel vitaminen B bevatten en als het ware vlees kan vervangen. Je moet wel een heel bijzondere voedselallergie hebben als je door een diëtiste of op advies van een dokter een bepaald vegetarisch product niet mag gebruiken. In iedere super of groentewinkel is er wel een hoekje met gerede ingrediënten op vegetarisch gebied en in de meeste plaatsen is in de directe omgeving wel een winkel waar u de gewenste vegetarische artikelen kunt bemachtigen. In sommige kleine dorpjes is zelfs de rijdende winkel uitgerust met alle door u gewenste artikelen, mogelijk iets duurder, maar wel verkrijgbaar zonder ook maar één kilometer van huis te reizen en dat is voor mensen zonder eigen vervoer makkelijk en u hoeft ook geen beroep op een buurman of familielid te doen om u naar de super in 'de buurt' te brengen; iets wat ook niet altijd uit liefdadigheid gebeurt! Op de inzet ziet u een bordje pompoensoep met linzen afgebeeld; hiervoor moet u even kijken op de website van http://www.123veggie.nl/ waar u een keur vindt van allerlei vegetarische gerechten. Doe er uw voordeel mee!
07-01-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Morgen vieren we het feest van de Drie Koningen, wijzen uit het Oosten, die door het volgen van een ster bij het schaapsveld in de buitenkom van Bethlehem de nieuwe koning Jezus gingen begroeten en ongetwijfeld geschrokken zijn dat de nieuwe vorst in een voederbak van een schaapsstal lag waar normaliter de aanwezige dieren op het herdersveld uit dronken en aten. In een van de geschreven overleveringen daarover lezen we dat de drie koningen respectievelijk Caspar, Balthazar en Melchior genoemd worden. Uit volle eerbied knielden zij bij de kribbe neder en boden het Kindje Jezus als geboortegeschenk Goud, Wierook en Mirre aan. Het kerstverhaal is een van de mooiste en aandoenlijkste vertelsels, waarover de bijbel en de Heilig Evangeliën ons verslag van doen. Vandaag las ik op de Gerarduskalender een mooi gezegde van Paus Franciscus. Ik citeer: ,,Ware macht is dienstbaar zijn''! Keizers, koningen en regeringsleiders zijn gezagsdragers en de meeste baden in weelde. Het zij hun gegund, maar daartegenover moeten zij wel dienstbaar zijn tegenover hun onderdanen en deze mensen tot hun genoegen niet uitbuiten door het opleggen van ondraaglijke lasten. Anno 2015 zal er in de wereld meer eenheid onder elkaar moeten komen, want anders gaat het zeker in deze crisistijd echt fout lopen en zullen door menselijk egoïsme waarden en normen vergane glorie worden en dat dienen we met ons allen echt te voorkomen.
05-01-2015 om 18:39
geschreven door Broeder Everard
Paus Franciscus hield gisteren in het Vaticaan een bijeenkomst van de Curie en min of meer verslagen werden de Kardinalen door de speech van de Paus die in felle bewoordingen uithield naar de heersende mentaliteit onder het hoogste kerkelijk gezag. Veel kerkleiders voelen zich hoog verheven boven de kudde die ze moeten leiden en denken in hun ijdelheid dat zij bovennatuurlijke onsterfelijke wezens zijn. Behept zijn ze met een mentale verstarring die lijkt op een spirituele Alzheimer en beheerst wordt hun doen en laten door ongekende schizofrene handelingen die de Kerk niet veel goeds bezorgt. Stellen kunnen we dat Paus Franciscus fel van leer is getrokken tegen het hem omringende leger van kerkbestuurders en aan de gezichten van de aanwezigen was goed merkbaar dat zij zich in hun eer aangetast voelden. De speech van de Paus werd met een mager applaus en met plakkende handen door de aanwezigen in ontvangst genomen. Hier in België en Nederland leven veel hooggeplaatste kerkleiders ook in de geest zoals door onze Paus verwoord en in deze tijd van veel ellende die vnl. veroorzaakt wordt door onze regeringsleiders slaat het kerkelijk gezag door te zwijgen en veel zaken onder de dekmantel te houden de plank vaak ook volledig mis en door deze houding vervreemden zich steeds meer gelovigen van de Kerk. Het kersfeest heeft met de geboorte van Het Kind altijd in het teken gestaan van vrede op aarde aan de mensen van goede wil, maar tegenwoordig is deze kudde zo uitgedund dat er nog maar een handjevol mensen van deze orde de wereld bevolken en men tegenwoordig eerder kan spreken van een mensheid die in een bloederige rivaliteit elkaar van alle kanten belagen. Beste gelovigen en andersdenkenden: "Het roer in deze moet volledig omgegooid worden en het zijn onze regerings-en kerkleiders die dit kunnen en moeten bewerkstelligen om ons te behoeden voor een volledige ondergang van normen en waarden." Ik wens u allen stichtende en fijne Kerstdagen toe!
24-12-2014 om 15:26
geschreven door Broeder Everard
Interessant vond ik het recept hiervoor uit de kerstfolder van Jumbo. Vermeld in het recept wordt dat men het beste als appelsoort goudrenetten of jonagold kan gebruiken. Genoemde soorten behoren tot de beste friszure appelsoorten. Zijn die bij uw winkelier niet in voorraad dan kunt u ook kiezen voor Cox d'orange, Elstar of Granny Smith. Is er bij u in de buurt geen Jumbowinkel maar wel een andere super, dan denk ik dat ook daar de ingrediënten voor dit recept aanwezig zijn. Zelf zo'n lekkere appeltaart bakken geeft voldoening en als u zich aan de receptuur houdt, dan komt alles best in orde. Succes ermee!
20-12-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Hier in het klooster houden we ons nog steeds vast aan de eetgewoonten van vroeger. Veel nieuwe aanwas van jonge zusters, broeders of paters is er tegenwoordig niet bij. Persoonlijk houd ik alles op keukengebied nog wel bij en door de grote toestroom van buitenlanders die hier in Nederland een toekomst willen opbouwen is het keukengebeuren enorm variabel geworden. Vroeger in de missie heb ik ook van alles leren eten en stond ik vaak versteld wat die mensen bv. in Nederlands-Indië en Papoea Nieuw-Guinea allemaal aten; echt heel lekker. Al die eetinvloeden van onze buitenlandse gasten zijn ook figuurlijk en letterlijk op onze Hollandse tafelkeuken verschenen en al onze supers restaurants en eethuisjes hebben daarop ingespeeld. Vandaag heb ik voor u staan enkele gerechten uit de kerstfolderkeuken van de Coöp; hier in Angeren wordt deze zaak geleid door kruidenier Rutten. Wekelijks betrekken we van dit bedrijf onze boodschappen. De Coöp hier staat bekend om zijn kwaliteitsproducten en als u lekkere dingen voor de feestdagen in huis wil halen, dan adviseer ik mijn kooklezers om eens wat inkopen te doen bij een van die Coöpzaken bij u in de buurt! Veel van die gerechten kunt u aanschouwelijk door kok René zien bereiden door te surfen naar http://www.keukentafel.nl/kerst-smullen-rene-maakt-met-zelfgemaakte-boter-voor-bij-de-ambachtelijke-kersenslof
16-12-2014 om 12:11
geschreven door Broeder Everard
Vandaag heb ik de folders van de diverse supers bekeken en alle bedrijven hadden mooie decemberaanbiedingen op eetgebied. Veel ingrediënten zijn zodanig verpakt dat je al gauw in een mum van tijd een volledige maaltijd voor 4 personen op tafel gebracht kan hebben. De moderne huisvrouw heeft wat andere kookgewoontes dan die we hier in het klooster hanteren, maar dat wil niet zeggen dat het minder lekker bereid hoeft te wezen. Als u uzelf aan de voorschriften op de diverse verpakkingen houdt, dan kan elk recept een tafelsucces worden. Vandaag heb ik voor u staan een viertal maaltijden uit de kerstfolder van Jumbo en voordat we op de Kerstdagen en oud-op-nieuw afstevenen breng ik nog wat andere diners van de verschillende supers op deze site en ik hoop dat zowel de winkelier alsmede u zich hiermee plezant voelt.
12-12-2014 om 16:53
geschreven door Broeder Everard
Tegenwoordig met die vogelgriep is het wenselijk dat we i.p.v. kip of wilde eend even ons meer gaan oriënteren op een lekker stukje rund of varkensvlees en mogelijk nog gezonder een visschotel, bereid volgens de receptuur van broeder Everard. Het begint wat kouder te worden en vroeger gingen we van het standpunt uit dat het eerst eens flink moest gaan vriezen om de kwaadaardige bacteriën uit de natuur weg te jagen en onze longen te voorzien van wat zuurstof uit de klare en frisse lucht. Wat er nog over was aan alle verkeerde en verzamelde elementen in ons lichaam werd voor het slapen weggejaagd met een pikketanissie als verdelgingsmiddel van al die verzamelde resten en tevens als slaapmutsje voor een goede en vredige nachtrust. Vandaag heb ik voor u staan Matelote De Poissons, een visgerecht voor 4 personen, bereid uit verschillende vissoorten met wat kruiden, stokbrood en een lekker glaasje wijn.
02-12-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Er is in Nederland geen huishouding die geen eieren in huis heeft. Ondanks de vogelgriep zijn er in alle winkels nog verse eieren te koop. Hier, de oude broeder Antonius die nogal eens in hogere sferen verkeert en vroeger natuurkunde les op een middelbare school gedoceerd had, kwam met het advies om de kippen niet meer buiten te laten scharrelen, maar voortaan in de kloostergangen. Nu zover heb ik het als kloosterkok niet laten komen, want wij beschikken hier over een pracht kippenhok en last van gekakel op de gangen hebben we sowieso al van onze kloosterzusters die voortdurend daar lange vertelsels rond lopen te bazuinen tegen slechthorende confraters, die van alles wat ze gehoord hebben hier in de keuken vaak geheel verdraaid terug komen vertellen; ze mogen van mij allemaal naar de regering in Den Haag of de EU in Brussel afreizen waar dergelijke nonsensverhalen een pre zijn om lang en goedbetaald in het pluche te mogen vertoeven. Voor mijn /broedereverard-lezers heb ik vandaag een tiental recepten staan, wat u zoal met ons eitje kunt fabriceren. Mensen die zo voorzichtig zijn dat ze vanwege de vogelgriep voorlopig 'ei-loos' door het leven willen, adviseer ik om 's avonds voor het slapen gaan een geklutst eitje te nemen met wat suiker of honig en een flinke scheut brandewijn of cognac. Hiermee word je oud en verjaag je alle kwaadaardige bacteriën die mogelijk u visiteren. Alle kloosterstaatjes hieronder afgedrukt kunt u apart kopiëren en hierna toevoegen aan uw cuisine cartotheek. Met eieren is nog heel wat meer klaar te maken, dan wat ik u hier allemaal verteld heb. Ga maar eens naar http://www.missfromage.nl/uncategorized/eiwit-over-geen-probleem en word lid van de eimindersclub van miss Fromage!
28-11-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Het begint wat kouder te worden en misschien morgenvroeg zijn voor het eerst de ruiten van uw auto wat getekend met een dun ijslaagje. Het wordt nu tijd om uw vervoermiddel winterklaar te maken, want het is niet uitgesloten dat we begin volgende week de eerste sneeuwvlokken zien vallen. Als het zover is, dan gaan we weer aan de erwtensoep en stamppot, maar voor morgen heb ik hier voor u een spaghettischotel staan. U kunt spaghetti op diverse manieren klaarmaken, maar persoonlijk vind ik de schotel het lekkerst met rulle gehakt, stukjes courgette en spinazie erdoorheen. Het is geen maaltijd waar je een halve dag werk aan hebt. Met een beetje handigheid staat alles binnen een goed half uur op tafel. Hieronder vindt u op aparte staatjes, die makkelijk af te drukken zijn, het recept.
20-11-2014 om 19:06
geschreven door Broeder Everard
Om lekker smakelijk en ooglijk vlees te verkrijgen werden in het verleden kalveren in een kleine donkere ruimte opgefokt. Had men het over wit vlees, dan bedoelde men daarmee het vlees van de zogenaamde kistkalveren. In Frankrijk werden ganzen en eenden met voedsel door een sonde vetgemest, dit met de bedoeling om daar straks van hun lever lekkere pasteitjes te maken. Tegenwoordig hebben de koeien het mogelijk beter dan vroeger, maar varkens daarentegen zie ik nog steeds opgefokt worden in overvolle hokken. Hetzelfde is met geiten het geval. Wat me ook zo deert is al dat pluimvee in legbatterijen en wat te denken van die plofkippen. We hebben het hier dan over geslachte kippen uit zo'n legbatterij, die er zo op het oog aardig uitzien, maar als je deze dieren bekijkt voordat ze geslacht worden kun je wel huilen. Wat die mega veehouders en pluimveehouders ook gauw doen is naar geneesmiddelen grijpen als een of ander dier ziek is en ik vraag me vaak af: ,,Wordt hier wel goed door keurmeesters van de Warenautoriteit op gelet"? Voor een paar dagen terug las ik in het nieuws dat vooral eieren van scharrelkippen vol stoffen zaten die er niet in thuis horen. Geadviseerd werd, om goed gezond te blijven, hooguit drie eitjes per week van scharrelkippen te eten. Erbij wordt niet verteld dat al die rotzooi uit de lucht komt vallen en op deze manier in onze voedingsketen terecht komt. Als dit alles zo doorgaat, wat moeten we straks dan eten? Vandaag heb ik het over pasteien, die tegenwoordig nog hoogstzelden in eigen keuken bereid worden en hoofdzakelijk aangekocht worden als conserven. Veel van die pasteitjes werden gefabriceerd uit de lever van eenden en ganzen en zoals ik al schreef, die door d.m.v. een sonde hun voer toegediend kregen; Wij hier in Holland noemen dit 'dierengebeul' van de bovenste plank, maar in andere landen vinden ze dit heel normaal. Ik vind het ook allemaal verschrikkelijk, maar wat kunnen we als gewoon burger hier tegen ondernemen? Bezocht heb ik ooit een speciaalzaak in allerlei pasteien in Frankrijk en hieronder ziet u zo'n bedrijf en als uzelf wat pâté's wilt bereiden, ga u gang en zie de bereidingsstaatjes die ik hier voor u heb afgedrukt!
Wat vet over zo'n oud recept....dat kan gebeuren!
Hier de speciaalzaak van een Artiganslager in Bigorre (Zw-Fr)
14-11-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
De moderne keuken mag met alles wat sneller gaan, maar niets is fijner met koken om dit op een rustige en attente manier te doen. Wat ook belangrijk is, om voor wat voor maaltijd dat je op tafel brengt, verse en kwalitatief goede ingrediënten te gebruiken. Bij wild en gevogelte is vers niet altijd een pre, want op zijn minst moet het goed besterven en wat belegen hoeft niet ten kwade te wezen. Bij vis ligt dit heel anders en vandaag hoorde ik weer vertellen dat bij een bepaald bedrijf de zalm weer niet in orde was. Bij de verwerking van de meeste producten ziet een goede kok op het heilig oog-en zeker hier in het klooster- al heel gauw of de producten wel of niet oké zijn. We zitten morgenmiddag met 10 personen aan tafel en ik neem aan u met vier of vijf. Klaarmaken gaan we Poulet Farci en hiervoor heb ik een paar mooie scharrelkipjes uit de ren gehaald die er goed doorvoed uitzien en daarmee gaan we aan het werk. Haal als particulier de kip bij de vakman en als er geen poelier in uw dorp gevestigd is, dan zit er ergens wel een kippenboer bij u in de buurt die voor u het beestje netjes slacht en de rest van de ingrediënten is in elke goede Super-denk ik wel-verkrijgbaar. Hieronder vindt u de receptuur en wat afbeeldingen van dit gerecht. Succes ermee!
10-11-2014 om 20:27
geschreven door Broeder Everard
Vroeger op het platteland had iedereen wel een hoekje waarop groente verbouwd werd. Tegenwoordig zie je bij de huizen in een wijk nog wel een voor-of klein achtertuintje en meestal staat daar een tuinstel met rondom wat struikjes en bloemen. Aangewezen is de tegenwoordige huisvrouw of huisman op de Super in hun woonplaats, waar alles verpakt of gesneden te koop is. Er zijn zelfs zaken waar men naar wens de aardappelen geschild en/of in schijfjes en stukjes gesneden kan verkrijgen. Gesneden en verpakt vindt u in de diepvries v/d super afgemeten en wel de benodigde boerenkool en netjes verpakt met gebruiksaanwijzing vindt u op een der schappen van de vleeswarenafdeling eveneens de rookworst. Bent u op dieet, dan is het wenselijk puur vers in te kopen, maar dat is niet overal mogelijk; in de reform en/of dieethoek van de super vindt u veel producten, waar geen suiker, zout of gluten in verwerkt zijn. Persoonlijk ben ik ook op dieet en voorheen haalde ik daarvoor het brood bij een warme bakker in Huissen, maar die nam voor het zoutarme brood een niet te betalen meerprijs. Wat voor dieet je ook volgt, je bent er stukken duurder mee uit dan voor de normale producten. Hetzelfde is ook het geval als je op de oude dag er gratis van alle ongemakken bijkrijgt of het nu een gebit is, vele zalfjes, verband en dies wat meer, het wordt vaak niet door uw hospitalisatieverzekering vergoed. Ook wordt in dit klooster veel stroom verbruikt doordat bijna de gehele dag de wasmachine en de droogtrommel aanstaat voor de niet meer zindelijke broeders en zusters. Gelukkig zitten we hier in een participatieve gemeenschap en gelukkig nog niemand in zo'n zorginstelling waar het ontbreekt aan de noodzakelijke aandacht van het personeel en waar je als bezoeker geconfronteerd wordt met woonomstandigheden die je hier in dit beschaafde Nederland niet voor mogelijk houdt. Onze politieke pluchepartijen hebben het maar over de verre toekomst en laten de gewone man opdraven voor hun verkeerd beleid en visies die ertoe leiden dat de tekorten steeds aanzwellen. Ongemerkt beste mensen ben ik als kloosterkok weer aan het mijmeren geslagen en opgemerkt is dit door de zojuist uit Frankrijk teruggekeerde overste Geert Wildeman, die me weer wakker gemaakt heeft door te roepen: ,,Schoenmaker blijf bij je leest!"-, et ,,Honni soit qui mal y pense"!
05-11-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we als toetje op een ouderwetse manier chocoladepudding bereiden en dit voor 4 personen. Als ingrediënten heb je nodig 1 liter melk, 80 gram maïzena, 45 gram cacaopoeder, 1 ons suiker en een eitje. BEREIDING: Meng de maïzena en het cacaopoeder droog dooreen. Roer de eidooier met de suiker glad. voeg er het droge mengsel bij en roer er daarna, met wat koude melk, een papje van. Breng intussen de overige melk (indien mogelijk vers van de koe, anders los van de melkboer of gewone gepasteuriseerde dagmelk uit de winkel) aan de kook, giet er al roerende het papje bij en laat de pudding nog heel even doorkoken. De eidooier was al gebruikt voor het papje, maar nog niet het eiwit; dit moet je stijf opkloppen en vermengen met de puddingmassa en dit alles moet je pas doen als de pudding enigszins bekoeld is. Breng hierna de massa over in een, met koud water omgespoelde vorm. De pudding moet je geheel laten bekoelen en hierna stort je de pudding op een schotel. Vroeger had je hele mooie vormen en de tulbandvorm of de visvorm waren het meeste in. Op chocoladepudding hoort een vanillesaus of goed stijf opgeklopte slagroom. In Duitsland was het gewoonte om i.p.v. "Sahne" de chocoladepudding te garneren met rondom gestoofde peertjes en op de pudding werd dan wat rabarbermoes gedaan. Denk erom, blijf met het warmen van melk en het toevoegen van het puddingpapje goed roeren , alles rustig aan en niet te gehaast, maar haal alles wel tijdig van het fornuis. Als alles goed gelukt is heb je een mooie gladde pudding op tafel en ik denk dat deze dan ook echt lekkerder en voller van van smaak is, dan zo kant en klaar uit de winkel.
28-10-2014 om 16:48
geschreven door Broeder Everard
Wildzwijn koteletten met gepofte appeltjes en aardappelkroketten
Het begint echt herfst te worden en dan is er geen lekkere kost als wild uit moeders natuur. Heb je er verstand van, dan is het nu de ideale tijd om tamme paddenstoelen te steken en ook goed weer om eens een bezoekje aan de poelier te brengen en dan raad ik u nu aan eens wat wildzwijn koteletten in huis te halen. Het is beslist niet duurder dan een goed goed stukje rund of varkensvlees en bovendien zijn wilde zwijnen de enige en echte scharrelvarkens. Zo'n stukje puur natuurvlees is in deze periode van oprukkende herfstziektes niet te versmaden. Het zit boordevol vitaminen en mineralen die ons gestel een soort winterjasje om ons lijf geven en echt beschermt tegen 'vreemde indringers'-. Zonder goede kruiden, bepaalde vruchten en wijn kun je geen wild serveren. Hier beneden heb ik de benodigde ingrediënten die u in huis dient te halen en het recept voor zo'n heerlijke wildschotel staan. Ware receptenverzamelaars drukken dit af en voegen de staatjes toe aan hun cartotheek. Op de site van broeder Everard vindt u bijna alles wat koken en braden zo interessant maakt. Doe er uw voordeel mee!
23-10-2014 om 15:16
geschreven door Broeder Everard
Vroeger hadden we de gewoonte om van het groentenat wat na het koken afgegoten werd een bordje soep klaar te maken. Tegenwoordig wordt dit sappige kookwater weggespoeld. Bekennen moet ik dat dit hier in het klooster ook vaak het geval is, maar toch zijn er dagen bij dat ik wat sap laat afkoelen en toevoeg aan de dagelijkse brokken die onze lieve kloosterhond elke dag nuttigt. Het zit nog vol vitaminen en het is ook heel goed voor een betere spijsvertering van uw hond. Tegenwoordig mag je met een dier hooguit nog aangelijnd op straat komen en het resultaat hiervan is dat vooral in de steden de meeste dieren te weinig in beweging komen en door het eten van te harde brokken vaak last hebben van verstoppingen. Er zijn gemeenten waar je in een bepaald afgebakend gedeelte met de hond kunt stoeien. In de bosomgeving van Apeldoorn b.v. had je zo'n groot uitlaat-en speelveld. Vermeld zij dat je ook bij katten het afkookwater van groentes e.d. aan haar of zijn brokken kunt toevoegen. Bloemkoolsoep: Je kunt het bereiden met het kookwater van de bloemkool die je 's middags of 's avonds als groente op tafel hebt en dit met toevoeging van een paar bouillonblokjes, of voor vegetariërs en dieethouders met wat groentebouillonblokjes of zo'n modern versnipperd groentepakketje en eventueel door u gekozen andere toevoegingen. Aparte Bereiding: De benodigde ingrediënten zijn: 1 bloemkool, 75 gram ontbijtspek, 1 liter bouillon, 1 niet al te grote prei, 1 ui, een halve rode paprika, 1 lepel olijfolie en peper en zout. Snij de bloemkool in kleine roosjes, snipper het uitje en snij de prei af in ringetjes. De prei en de gesnipperde ui bak je 4 tot 5 minuten aan in een pan met wat olie. Is dit gebeurd dan doe je de bouillon erbij. Doe nu ook de bloemkoolroosjes erbij. Het geheel laat je plm. 10 minuten koken. Er tussendoor heb je in een koekenpan het spek met de blokjes paprika lekker krokant gebakken. Dit houd je even apart. De gekookte soep heb je inmiddels van het vuur gehaald en ook wat peper en zout zijn onder het pureren met een staafmixer toegevoegd. De soep schep je nu in de vier soepkommen. Is dat gebeurd dan voeg je pas het gebakken spek met paprika toe. Wat ook zo leuk staat is om voor degenen die geen spek believen de soep op te sieren met wat kikkererwtjes. Ik wens mijn lezers veel succes met de bereiding van deze soep en hoop dat ze er smakelijk van genieten.
18-10-2014 om 15:00
geschreven door Broeder Everard
Niet alleen tegenwoordig, maar ook vroeger werd er aan de koninklijke hoven heerlijk gegeten en gedronken. In een oud kookboek las ik vandaag dat het aan zo'n koninklijk hof niet alleen koks waren die de koning en zijn gasten plezierden met heerlijke maaltijden, maar ook dames die de kookkunst meester waren. Bijna alle personen die vroeger tot de elite behoorden hielden er maîtresses op na. Bekend uit een ver vervlogen tijd was een zekere Agnès Sorel, een beauté van een dame die met een toegewijde liefde kokkin was aan het hof van Charles VII (1403-1467). Een beroemd gerecht van haar was de hartversterkende kippensoep, gebonden met een puree van champignons en room. Op 20 oktober 1533 verscheen aan het Franse hof een jong, maar zeer gedecideerd Italiaans meisje met de mooie naam Catharina de Medici (1519-1587). Zij was de bruid van Henri II (1519-1559), met in haar gevolg een stoet vol Venetiaans glas, zilveren serviezen van Benvenuto Cellini en aardewerk uit Urbino, alsmede een meute van koks, patissiers en ijsbereiders, die met een Italiaanse renaissancezwier de mouwen opstroopten en in de potten en pannen van de Franse hofkeukens hun speels raffinement rondstrooiden. Catharina trok zich niets aan van de Franse hofetiquette, die voorschreef dat dames niet mee aan tafel mochten, dit omdat men kauwende madames onethisch vond. Catharina en haar vliegende brigade, zoals men haar gevolg van levenslustige hofdames noemde, zetten zich met de heren aan tafel en lieten zich de met kastanjes, rozenwater en sinaasappels gevulde parelhoentjes, de aan het spit geroosterde slakjes en de artisjokbodems net hanenniertjes en hanenkammen voortreffelijk smaken. In 1549 offreerde de stad Parijs aan Catharina en haar vijftig andere gasten een dinertje, waarbij werden geserveerd 30 pauwen, 33 fazanten, 21 zwanen, 99 kraanvogels, 33 duiven, 33 reigers, 30 geiten, 66 parelhoentjes, 30 kapoenen, 99 kuikens, 66 kippen, 6 varkens, 99 tortelduiven, 33 hazen, 66 konijnen, 13 patrijzen, 99 kwartels, 500 asperges en verder wat erwtjes en artisjokken. Zulke diners duurden vaak een halve dag en de gewoonte hierbij was dat iedereen zich tot barstens volpropte. Hiermede wordt aangetoond dat zowel de liefde van de man, alsmede de vrouw in die tijd echt door de maag ging. Wat er met het overgehouden eten gebeurde staat nergens vermeld, maar ik heb zo het idee dat dit terecht kwam bij het personeel. Bij elke gast aan tafel stond een bediende die, als de gast met zijn vingers knipperde, meteen klaar stond om deze van dienst te zijn. Tegenwoordig gaat men bij de koningshuizen en ook bij de gewone burger in zijn algemeenheid uit uit van de stelling dat overdaad schaadt. Wat ik wel jammer vindt dat bij grote diners zoveel eten overstuur gaat en in de afval-container belandt. Vroeger bij ons thuis hadden ze een driedubbelbedrijf dat bestond uit winkel, bakkerij en horecabedrijf. We hadden ook nog een stuk land en daarop stond buiten een kippenhok ook een varkenshok met een zestal varkens. Alles wat we overhielden aan voedsel ging naar de varkens, de kippen of de waakhond. Er ging nooit iets verloren.
14-10-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Alle geloofsgemeenschappen zijn altijd actief geweest om hun geloof over te brengen aan heidenen, arme zwartjes, ontspoorden en zo zijn er nog wel een aantal groepen te noemen. De protestanten hadden hun zendelingen, wij katholieken onze missionarissen en ook andere geloofsgemeenschappen probeerden met allerlei middelen zieltjes te winnen. Vaak in roerige kerkelijke periodes ontstonden binnen de kerkgenootschappen vervolgingen en ging men elkaar bestrijden. Demoralisaties waren er tijdens de kruistochten, heel berucht werd het pauselijk gezag onder het Huis Borgia (1403-1461), toen er ook bij het hoogste gezag van de katholieke kerk een groot zedelijk verval ontstond. Berucht was eveneens de periode van de Spaanse Inquisitie (1478-1834), waarbij mensen die niet Rooms wilden worden of hun geloof niet goed belijden op de brandstapel terecht kwamen. Ook een afdwalende kerkelijke periode was de tijd van de monnik Maarten Luther, die het op een gegeven moment niet eens was met alles wat Rome onder de voeten hield en vooral bestreed hij het gezag van de paus, die een bepaalde aflaat (protest Luther: in 1517 brandbrief op kerkdeur in het Duitse Wittenberg) had samengesteld waarbij rijke en ondeugende katholieken hun zonden konden afkopen. Van protestantenzijde is de beeldenstorm in 1566 ook niet goed te praten, en wat te denken van de Jodenvervolging met als hoogtepunt al die mensen die omwille van hun Jood zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945), met stilzwijgen van alle kerkgenootschappen werden vermoord. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, waarvan ik denk dat ze bij iedereen bekend zijn. Toch als je ons katholieke geloof, zoals dat gebracht is door onze Heer Jezus van Nazareth, dan tref je daar geen haat maar echt geloof, hoop en liefde in de goedheid van de mens aan. De bedoeling was dat wij christenen op deze weg van hoop, geloof en liefde allemaal verder zouden gaan. Tot op heden hebben we dit allemaal mogelijk wel geprobeerd en momenteel zijn er in deze maatschappij van "alles mag en moet kunnen" nog maar een handjevol christenen over die proberen deze echt goede normenweg nog te volgen. De Bedreigde Wereld Anno 2014: Momenteel wordt de wereld bedreigd door diverse Islamitische groeperingen die zich verenigd hebben en onder de naam ISIS (Irak & Syrië-Strijders) een Jihadoorlog voeren tegen alles en iedereen die zich niet over wenst te geven aan hun geloof, waarbij Allah de enige God is en Mohammed zijn Profeet. Hun strijders die in het gevecht sneuvelen komen in de hoogste hemel terecht. Elke goede mohammedaan gelooft dit, wij christenen denken er hetzelfde over, maar er is toch wel een verschil te vinden. In ons geloof zijn in het verleden mensen die vochten, en daarbij bedoel ik standvastig waren in hun geloof, ook heilig verklaard en in de hemel gekomen; wij geloven uiteindelijk ook in één God, maar we geloven niet in een strijd tegen andere geloofsovertuigingen. Er leven momenteel een miljard mensen die mohammedaan zijn en vele vatten de tekst van de profeet over de strijd om de verbreiding van hun geloof hetzelfde op als onze Heer Jezus bedoelde in de Acht Zaligheden, waarbij mensen die strijden voor de gerechtigheid (naleving van goede normen en waarden) en daarbij maatschappelijk achteruit gezet worden en mogelijk vermoord inderdaad in de hemel komen. Iedere Mohammedaan die deze tekst als zodanig als laatstelijk verwoord opvat en vriendelijk en sociaal met zijn buren, familie en kennissen omgaat leeft op deze manier precies zoals in de Koran geschreven staat. We moeten niet naar de letter maar het woord leven. Onze Mohammedaanse broeders weten ook wie Abraham, Mozes, Jezus en Maria is. Net als wij christenen mogen ze proberen mensen over te halen die hun godsdienst aanvaarden, maar niemand heeft het recht om iemand te verplichten om katholiek, protestant of mohammedaan te worden. Dat veel Mohammedanen zich momenteel zo extreem afzetten tegen het Westen hebben we te danken aan onze grote bemoeienissen met andere landen en werelddelen met regimes die geheel verschillend van de onze zijn. Wij hadden uitsluitend oog voor hun bodemschatten en verschenen overal als betweters om hun een andere levensorde op te dringen. Als democratische ordestichters kwamen we in botsing met een heel andere cultuur en opdringen deden wij onze, soms vaak in hun ogen, decadente levenswijze en dat is nu de oorzaak van alle ellende die we heden allemaal gaan ondervinden en ons mogelijk brengt in een niet meer op te lossen wereldwijd geloofsconflict.
12-10-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
In particuliere huishoudens zie je tegenwoordig niet zoveel meer wild en/of gevogelte op tafel. In een goed restaurant of hotel wordt nog wel wild en gevogelte geserveerd. In Nederland minder dan bv. bij onze Ooster-en Zuiderburen. Er zijn vele manieren om eend op tafel te brengen en de smaak wordt er beter en lekkerder op om hiervoor bepaalde ingrediënten aan toe te voegen. Dit keer gaan we eend met zuurkool bereiden en dit met wat frisse zuurkool uit het vat. Een gedeelte van die zuurkool vermengd met rozijnen, pruimenbrandewijn en een in stukjes gesneden kweepeer (zie boom uit onze kloostertuin) stoppen we in het eendje. Als vulsel kun je ook tutti frutti, bacon met erwten en zelfs tamme kastanjes gebruiken. De rest van de vruchten of groenten eet u er toebereid bij en bij eend kunt u verder ook aardappelpuree of appelmoes serveren. Beneden op staatjes, die u indien gewenst kunt afdrukken en aan uw cartotheek toevoegen, leest u wat voor ingrediënten benodigd zijn, de bereidingswijze en hoe u het gerecht eend met zuurkool het beste op tafel kunt brengen. Gaat u zo'n gerecht als particulier klaarmaken, dan belt u vooraf uw poelier op, vertel wat u wilt gaan doen en haal de eendjes zelf op of laat ze bereidklaar bezorgen.
07-10-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard