Langoesten zijn kreeftachtigen, tienpotige schaaldieren zonder scharen. Deze kreeftachtigen zitten overwegend op rotsachtige zeebodems van minstens 10 meter diep en het vanggebied is van Zuid-Europa tot Het Kanaal. Van de week las ik in de krant dat er ontzettend veel kreeften (ook in de Zeeuwse wateren in Nederland) en langoesten gevangen worden hetgeen betekent dat het aanbod groter is, en mogelijk in de toekomst ook zo zal blijven, dan de vraag. Dit houdt eveneens in dat deze wat elitaire culinaire producten goedkoper worden. Er zijn mensen die een zekere antipathie tegen dit soort schaaldieren koesteren, maar als zuke personen langoest of kreeft op het bord krijgen dan zullen ze versteld staan van de lekkere smaak en dat betekent dat de huisvrouw en/of huisman dit lekkernij, wat menigeen misschien nog nooit geproefd heeft, vaker moet gaan klaarmaken. Bij deze schaaldierengerechten kun je geroosterde of gegratineerde aardappelen voegen met als groenten groene asperges, worteltjes, andijvie, spinazie, erwtjes, prei of als u iets anders prefereert, ga uw gang! Au gratin wil niets anders zeggen dan dat de langoesten gebakken zijn in een topping van kruiden, waarbij veelal ook gekruide kaas gebruikt wordt. Over wat u in huis moet halen om Langoest au Gratin klaar te maken of Kreeft Courchamps leest u op de staatjes die ik hieronder in beeld heb ingebracht. Ik hoop dat het nuttig voor u is geweest en ik wens mijn culinaire lezers veel succes bij de bereiding hiervan.







|