Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
29-09-2011
29 September1311 Sterfdag van onze Confrater Broeder Tuck
Vandaag las ik in de krant een artikel geschreven door mevrouw Bemelmans van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu-de RIVM-dat mannen met een buikomvang boven de 123 cm eerder kwamen te overlijden dan mannen die daar onder zaten. Vrouwen met een tailleomtrek boven de 105 cm moeten ook goed uitkijken, want de meeste die daarboven zitten, maken een vroegtijdige gang naar Petrus. Hier in de gegevens van onze confrater broeder Tuck lees ik dat zijn lengte slechts 1,72 m was en zijn buikomvang 160 centimeter. Als 'operator' van de beroemde edele en Heer van Nottingham Robin Hood heeft de forse broeder altijd zijn mannetje gestaan en veel onverlaten die arme mensen belaagden naar de hel gestuurd. In Amerika heeft president Obama om de economische crisis te boven te komen een Robin Hood belasting ingevoerd, wat inhoudt dat schatrijke mensen extra belasting gaan betalen om arme sukkels aan de bik te houden. Jan Kees de Jager, onze Minister van Financiën, is nog niet op dit illuster idee gekomen, maar wie weet! De meeste Nederlanders en Belgen zien er goed doorvoed uit, maar het merendeel van de verwende habitueetjes op deze aardkloot voldoen niet aan de Body Massa Index-BMI-; neem nu mijzelf: mijn lengte is 1,72, gewicht 79 kg en volgens die schaal is mijn BMI 26,7, dat neerkomt op een ideaal gewicht van 67,7 kg en minimaal zou 54,7 ook nog prima wezen. Maximaal kon ik me nog een gezond mens noemen met een gewicht van 73,3 kg. In feite ben ik dus 11,3 kg te zwaar. Broeder Tuck is met zijn gewicht van 140 kg en geringe lengte toch nog 81 geworden en dat was in die tijd een hele knappe leeftijd. Mijn ideale gewicht van voorheen 72 kg heeft me geen windeieren gelegd, want de kwade leeftijd om te overlijden tussen de 65 en 75 ben ik al een drietal jaren gepasseerd. Hier in het klooster hebben de meeste zusters geen overgewicht omdat ze bijna allemaal afkomstig zijn van contemplatieve ordes of congregaties. Vandaag gaan we hier binnen de gemeenschap wel een beetje zondigen, want ter ere van broeder Tuck, die we hier als een heilge beschouwen, serveren we vandaag een jachtschotel met alles erop en eraan. Het mag dan wel niet supergezond zijn, maar wel 'super luxury'! Ik heb al eens ooit wat over het ideale gewicht op deze site gezet, maar ik wil voor mijn lezers toch even een site achterlaten, waarop ze zelf allemaal hun perfecte gewicht kunnen vinden. Vrouwen die daaraan voldoen bieden voor de meeste mannen weinig houvast en het zijn juist vrouwen met het ideale gewicht die op jonge leeftijd mannen kiezen die er een beetje fors uitzien en veelal die schriele mannetjes laten lopen. Als na een lang of tegenwoordig kort samenzijn alles wederzijds wat gaat uitdijen wil men nog wel eens de 'veste' verlaten om elders iets anders uit te gaan proberen en dat op een hele andere manier als destijds Robin Hood of broeder Tuck dit deden. Klik http://www.voedingswaardetabel.nl/bereken/bmi/ om uw ideale gewicht te checken en ga er zeker in deze economische crisistijd naar leven. U houdt niet alleen uw lichamelijk welzijn op peil, maar verrijkt hiermee tevens uw geest.
29-09-2011 om 13:24
geschreven door Broeder Everard
Tot de koolsoorten behoren: bloemkool, broccoli, boerenkool, spruiten, rodekool, witte kool, Savooiekool, Chinese kool en zomerkool of spitskool. Aan de orde zijn al geweest de boerenkool, de spruiten en enkele koolsoorten die ingemaakt als zuurkool bekend staan. Alle koolsoorten bevatten vitaminen A, B en C. Bovendien zijn al deze soorten rijk aan mineralen, zoals ijzer, koper, zwavel, fosfor, magnesium, kalk en kalium. In spruitjes vinden we de meeste vitaminen C. Belangrijk bij het koken is het gaar koken, maar niet het 'verkoken' en daaronder versta ik dan het te lang doorkoken van de groentes; hierdoor gaan verschillende belangrijke stoffen zich ontleden en wordt de voedingswaarde uiterst beperkt.Wat er in al dit soorten kool ook zit, dat zijn glucosinalaten en isothiocyanaten; Deze hebben de eigenschap giftige stoffen uit ons lichaam te lozen en je kunt dus stellen dat dit de stofzuigers zijn die ons lichaam bevrijden van alles wat er niet in thuis hoort. Vastgesteld is tevens dat alle koolsoorten goede preventieve eigenschappen hebben die hart-en vaatziekten op afstand houden. We weten allemaal dat er in bladgroenten, noten, zonnepitten vitamine K zit, maar wist u dat in spruiten deze vitamine die de bloedstolling en botstofwisseling op peil houden ook in spruiten te vinden is? Ik heb wat staatjes gemaakt van diverse koolsoorten en de bereidingswijze, zoals dat vroeger aan de orde was. Natuurlijk zijn er andere varianten te bedenken en zeker in deze tijd zijn de mogelijkheden legio. Een belangrijk aspect wat ik u vertellen wil is dat er voor uw gezondheid niets beter is dan verse groenten en zeker voor mensen die iets mankeren b.v. lijders aan hart-en vaatziekten of aanleiding hiertoe en dan denk ik aan al die patiënten die behept zijn met hypertensie, vocht vast houden en longziekten. Eet zo weinig mogelijk groentes en soepen of wat dan ook uit blik, want in bijna alle ingeblikte groentes en in de meeste verpakte artikelen zit als conserveermiddel zout, wat aangegeven is als natrium; echt funest voor die categorie mensen die ik hier opgesomd heb! Over bloemkool en broccoli schrijf ik volgende week een stukje en als we die twee groentesoorten behandeld hebben weet u alles van kool af !
HIER DE KOOLSOORTEN DIE WE NU GAAN KLAARMAKEN
26-09-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op bezoek is Paus Benedictus in zijn geboorteland en vanmorgen heeft hij in de dom van het historische Erfurt een Heilige mis opgedragen. De paus probeert met de verschillende geloofsgroepen een dialoog aan te gaan, niet alleen met de Lutheranen, maar ook is zijn streven om meer contact te krijgen met de Mohammedanen en andere geloofsgenootschappen. Uiteindelijk zijn we allemaal mensen die proberen iets van het leven te maken. Er is veel gebeurd binnen de kerk en vaak hadden we te maken met zaken die niet door de beugel konden, maar dat is op andere terreinen van dit maatschappelijk bestel eveneens het geval. De hele wereld verkeert in een economische crisistijd en zaaks is het om hierin, laten we stellen binnen de drie jaar, verandering te brengen en dit is alleen mogelijk door solidair te zijn met de mensen die in nood verkeren. De afstand tussen rijk en arm is echt te groot geworden en niet alleen de landsregeringen, maar ook het kerkelijk gezag kan het getij doen keren door maatregelen in te bouwen dat we allemaal op zijn minst nog eten en drinken kunnen. Er moet een heel ander maatschappelijk besef geboren worden en nieuw licht aangebracht in de duisternis, waarin de wereld nu gehuld is.
24-09-2011 om 18:02
geschreven door Broeder Everard
We hebben een belabberde zomer achter de rug en nú met de herfst belooft het mooi weer te worden. Tóch is de herfst bij voorkeur de tijd dat we aan de stamppot gaan en nu er volop appels te krijgen zijn, gaan we over tot het bereiden van Hete bliksem. Belangrijk is dat we hiervoor de goede aardappels en appels voor in huis halen. Vroeger gebruikte men voor hete bliksem te maken kruimige aardappelen en wat voor soorten zijn dit tegenwoordig dan? Gebruiken kunnen we hiervoor de alom bekende bintjes, de Alpha, Frieslander, Maritiema, Santé en ook de Turbo is een geschikte aardappel voor deze stamppot De beste zoete appel voor 'heite bliksem' is de Dijkmans Zoet; Ermgaard, Elise, Pink Lady en Drae Burn zijn ook prima. Moeke vroeger gebruikte uitsluitend zoete appels voor dit soort stamppot, maar tegenwoordig kun je ook wel half om half doen (b.v. Dijkmans en Goudrenet) en als je er een paar eetlepels klaverhonig aan toevoegt, dan heb je die ouderwetse zoete smaak ook volledig nagebootst. Heb je thuis iemand die op dieet is, dan moet je wat terughoudend zijn met het toevoegen van zout en zoete ingrediënten en ook vet is voor de meeste dieetpatiënten uit den boze! Bij hete bliksem passen veel vleesgerechten en buiten speklapjes kunt u ook een lekker braadworstje, een balletje gehakt, een kalfslapje en als u als buitenlander uit een Oosters land niet weet wat hete bliksem is, maak dan een mini gerechtje en serveer verder Thaise hete kip met rijst en groente. Doe dit met alle Hollandse gerechten en langzaamaan went u ook aan onze keuken. Onder de gemeente Lingewaard valt tevens buiten veel andere kerkdorpen het plaatsje Ressen en daar is een prachtige oude boerderij te vinden met grote fruitbongerden. Klik http://www.dewoerdt.nl/Appels en daar is op fruitgebied werkelijk alles maar dan ook alles te koop en allemaal afkomstig van eigen teelt! Onze kloostertuin is tegenwoordig deels bebouwd met huizen en i.p.v. fruitbomen vind je in deze wijk veel treurwilgen die onze longen van zuurstof moeten voorzien en waren er vroeger nog wel eens schavuitjes die bij broeder Bastiaan een appeltje uit de hof hielden, tegenwoordig zijn die jeugdstreekjes vervangen door keiharde discomuziek op het weekend. Doofheid op de oude dag verzacht deze geluidsoverlast en het eten van veel hete bliksem maakt ons allemaal vrolijk, zodat we op die 'sonore jeugdmuziek' hier met de in ons huis verblijvende zusterkes ons nog wel eens aan een modern dansje wagen.
STEL ZOOMNIVEAU WAT HOGER IN BIJ MOEILIJK LEESBARE RECEPTEN! 2 verschillende recepten voor hete bliksem. Doe er uw voordeel mee!
21-09-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Borgharen is een kerkdorp dat deel uitmaakt van de gemeente Maastricht. Het dorp is dagelijks in het nieuws vanwege de aanwezigheid van een grote stuwdam van waaruit het Julianakanaal begint en vanwege de stroom van de Maas. Elke dag worden voor de scheepvaart de waterstanden doorgegeven. Herhaaldelijk gebeurt het wel eens dat er te veel water in de Maas of het kanaal terecht komt en er landinwaarts overstromingen plaats vinden. Net als hier in Angeren is Borgharen een levendig dorp met veel verenigingen en vooral op muzikaal gebied heeft het bekendheid tot ver over de grenzen. Zo bestaat er al sinds 1902 een beroemd mannenkoor met het predikaat koninklijk, een fanfare die in de hoogste klasse zit en staat er een pracht kasteel. Borgharen is een echt oud Limburgs katholiek bolwerk en verschillende plaatselijke verenigingen dragen de naam van een heilige. Het dorp ligt vlak in de buurt van landen als België, Duitsland en Luxemburg. Momenteel zijn er de bedevaartsdagen (zie inzet kerk gewijd aan HH. Cornelius) en een staatje hiervan breng ik vandaag op mijn site en wilt u alles over dit pitoreske dorpje weten raad ik u aan te klikken op http://www.wigosite.nl/Maastricht%20Borgharen/Borgharenpagina.htm Ik wens u verder veel leesplezier en wens al mijn lezers een prettig vervolg van deze derde dinsdag van september en morgen een goed en droog begin van de herfst!
20-09-2011 om 14:40
geschreven door Broeder Everard
Geniet met herfst-en kerstvakantie van culinair genot in eigen land!
Vanmorgen trof ik in de brievenbus een hele mooie en verzorgde folder aan van landgoed DE BRONZEN WERELD uit Elst (Gld) Op dit landgoed is gevestigd een ruimte voor feesten en partijen van 25 tot 500 personen. Alles is rolstoeltoegankelijk, er is een mindervalide toilet en voor kinderen een grote speelkamer. Op de parkeerplaats is ruimte voor 200 voertuigen. Verder zijn er diverse buiten terrassen en terreinen waarop u kunt lopen en vertoeven. Ingespeeld wordt op de slechte zomer en tegen werkelijk hele redelijke prijzen kunt u er culinair genieten van heerlijke barbecue buffetten. Gehouden worden er ook thema avonden met optredens van bekende artisten. U kunt nu al reserveren voor een kerstbuffet en dit alles voor werkelijk betaalbare prijzen. Om hier in Nederland de economie op te vijzelen is het aanbevelenswaardig om de komende herfst -en kerstvakantie in eigen land door te brengen. Als de Nederlanders die vakantie houden in het buitenland allemaal thuis zouden blijven en hier hun vakantiecentjes gingen opmaken aan uitjes binnen de eigen grenzen dan levert dit een economische impuls van plm 50 miljard euro op en tevens kunnen hierdoor weer duizenden werklozen aan de slag in de diverse vakantieoorden en in de Horecawereld.
Morgen is het zaterdag en tevens een historische herdenkingsdag hier in het klooster, maar ook voor alle burgers in Nederland. Op 17 september 705 werd de Heilige Lambertus in opdracht van Pepijn de Tweede vermoord en dit omdat hij de keizer gewezen had op zijn onkuis gedrag door er twee vrouwen op na te houden. Er zijn nog wat paters en broeders die de naam Lambertus als kloosternaam aangehouden hebben en dan eten we altijd een menu naar keuze van een onzer confraters. Op 17 september 1944 begonnen de geallieerden een offensief tegen de Duitsers en ging operatie Market Garden van start. We hebben altijd in de buurt van Arnhem gewoond en aan den lijve de oorlogshandelingen meegemaakt en daarom zit deze zondag van 17 september 1944 (nu in 2011 op zaterdag) met mooi helder herfstweer en duizenden parachutes in de lucht (zie bijlage!) nog altijd gebakken in mijn geheugen. Mijn 'tweelingbroer' Eef heeft zijn website volstaan met oorlogsverhalen en u kunt ze allemaal lezen op zijn site http://www.bloggen.be/eef/ Zoals gebruikelijk heb ik er ook nog een oorlogsmop instaan en lezen moet je die natuurlijk in de oorlogsstijl van die tijd. We wensen u weer veel leesgenot met dit stukje en probeer vandaag of morgen die aardappelsalade ook klaar te maken. Nu heeft u nog volop de tijd om de benodigde ingrediënten in huis te halen en u doet er goed aan om voor u interessante menukaarten te kopiëren en te bewaren.
DIT WAREN IN 1944 GEEN GEALLIEERDE SOLDATEN, MÁÁR..........
Misschien woont u in een bosrijke streek waar cantharellen te vinden zijn en heeft u in de tuin nog een notenboom staan. Zo niet, dan moet u even naar de groenteboer om deze ingrediënten te bemachtigen, want we gaan Tagliatelle met Kool en cantharellen klaarmaken. Hiervoor me heb ik liggen het paddenstoelenboek van Edwin Flores, waarin dit recept staat en om dit recept voor vegetariërs ook acceptabel te maken gaan we het spekvet vervangen door walnoten. Hoe te werk? Snijd de kool in dunne reepjes en blancheer die onder toevoeging van wat zout plm. 6 minuten in kokend water. Dan koud water eroverheen en uit laten lekken. Laat een koekenpan droog heet worden en doe de walnoten erin. Even aan laten bruinen. Voeg nu pas boter toe ; nu is het ook tijd om de schoon geborstelde cantharellen in de pan te doen, vervolgens gaan we de kool toevoegen en tenslotte de bouillon. Het geheel drie minuten laten koken en daarna alles met wat peper en zout op smaak brengen. We doen over het schoteltje ook nog een eigen bereide saus of een kant-en klaar sausje uit de super, en maken daarvan een lekkere pasta die we al dente (beetgaar) koken. Laat alles even intrekken en dien dan de schotel rijkelijk bestrooid met oude geraspte extra droge kaas op. Eet smakelijk!
Het kloostermopje van vandaag
13-09-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Gepensioneerde Hollanders die het zich kunnen veroorloven brengen bijna het hele jaar door in warme verblijfsoorden. In deze economische sukkeleconomie zou het mogelijk wenselijk zijn dat alle Nederlanders, die wat meer in de portemonnee hebben als de thuisblijvers hier, in Holland zouden blijven om wat meer armslag te geven aan de welvaart. De Nederlandse regering prakkiseert van alles om de Nederlandse economiie stabiel te houden en is nú ook al op het idee gekomen om de uitkeringen van Hollanders die permanent in het buitenland vertoeven te verminderen. Na de ingreep in de pensioenen en het persoonlijk gebonden budget in de zorgsector is dit de zoveelste kunstgreep om de zaak op orde te houden, maar letterlijk en figuurlijk zie ik persoonlijk daar het heil niet van in. We hebben nog nooit een jaar gehad met zo'n wisselvallig weer als nu het geval is en veel buitenverblijf zonder regenscherm of regenjas aan was er niet bij. We hadden hier in het klooster nog afscheid willen nemen van de zomer door in de tuin een barbecue te houden. In de binnentuin hier zou dit nog best mogelijk geweest zijn, maar de brandweer laat dit pretje niet toe. Op 22 juni j.l. schreef ik een artikeltje over barbecuen en nu heb ik voor de optimisten die denken dat er nog enkele zomerse dagen op komst zijn een heerlijk bijgerecht voor uw barbecue gevonden en als u het hier niet meer gebruiken kunt, neem het dan mee op vakantie in het buitenland en geniet daar nog enkele weken, of tijdens uw winterverblijf in Spanje of elders van lekker buitenweer en natuurlijk van de gerechten die u daar klaar maakt. Ik wens al mijn lezers een mooie septembermaand en voor hen die nog op vakantie gaan een fijne reis en een prettig verblijf op hun vakantiebestemming!
Hier het kloostermopje van vandaag
12-09-2011 om 13:43
geschreven door Broeder Everard
Gisteren vierden we het feest van Maria Geboorte. Het was paus Sergius 1 (687-701) die deze herdenking binnen de Kerk gebracht heeft. In september zijn er nogal wat Mariadagen, want op de 12de vieren we het Feest van de Allerheiligste Naam van Maria. Vanaf 1513 werd deze feestdag al gevierd door het bisdom Cuenka in Spanje en in 1683 werd het feest door de Heilige Stoel oficieel ingesteld voor de hele H. Kerk; dit i.v.m. de bevrijding van de stad Wenen, die voorheen door de Turken bezet was. Op 15 september 1817 werd door Paus Pius V11 de kerkelijke herdenkingsdag van O.L-Vrouw van de Zeven Smarten ingevoerd. De moeder van de Heer heeft altijd al een voorname plaats binnen de Kerk ingenomen en dit geldt voor alle christelijke kerkgenootschappen en ook bij de Moslims neemt de moeder van Allah een belangrijke plaats in. Wat verstaan we nu onder de Zeven Smarten van Maria? In volgorde waren dat: de profetie van de Hogepriester Simeon die vertelde wat Maria te wachten stond, de vlucht van Maria en Jozef met het kindeke naar Egypte, zoekraken van de Heer in tempel, de ontmoeting van Maria met haar zoon op weg naar Calvarië, het aanzien van het lijden van haar zoon en zijn sterven aan het kruis, de omhelsing van haar dode zoon bij de kruisafname en tenslotte Jezus begrafenis. Klik http://www.youtube.com/watch?v=mNt13Vw-K6Q en aanhoor het prachtig gezongen Stabat Mater!
Wild en Gevogelte: Vroeger was het heel gewoon dat een dier voor consumptie geslacht werd. Tegenwoordig is dit landelijk erg verschillend en in Nederland kennen we zelfs een politieke partij, namelijk de PvdD, die het belang van dieren verdedigt. Bekennen moet ik dat ik nu met mijn leeftijd tegen de 80 lopend ook al weekzerig geworden ben en nog geen insect meer doodt en het beestje gevangen in een lucifersdoosje of gewoon gegrepen in mijn hand niet doodt maar buiten de deur zet. Mijn confraters lachen me uit als ik weer met zo'n doosje naar buiten wandel en Spaanse of Franse medeboeders die hier op bezoek komen denken dat mijn vreemd gedrag te wijten is aan ouderdomskwalen. We onthouden ons hier in het klooster op vrijdag van vlees van koeien, varkens, schapen en geiten, maar het is niet verboden om op vrijdag vis en/of wild en gevogelte op tafel te brengen en zo'n slecht idee met betrekking tot de Vastenwet was dit niet, want een lekker visje of een heerlijk gebraden stukje wildgebraad (niet in runder of varkensvet) smaakt nog fijner dan een kogelbiefstukje en het zijn tegenwoordig in deze economnische crisistijd onze buitenlandse bezoekers die zelf de reebouten al meebrengen vanuit hun eigen moederklooster. Als je hier de regering moet geloven wonen er in Griekenland allemaal armoedzaaiers, maar uitgerekend heb ik als alle Griekse scheepsmagnaten 30 procent van hun rijkdom aan de Staat schenken Griekenland een halve eeuw lang verlost is van alle geldproblemen. Volgende week vieren we onze Griekse week en krijgen we kloosterzusters uit Griekenland over de vloer en echt die komen niet met lege handen hier naartoe en achter het klooster heb ik al enige stallen vrijgemaakt om de Griekse lammetjes te herbergen. Hier beneden ziet u een diner voor 4 personen en om misverstanden uit te sluiten deel ik u mede dat wij pas morgen dit diner op tafel brengen (spek mag vandaag niet) en nu vanavond een bordje linzensioep en als diner bruine bonen, aardappelen en in olijfolie gebakken schol met een bakje appelmoes als toetje na op tafel brengen. Onderstaand diner is voor 4 personen en wij zijn morgen met 20 eters aan tafel en hebben dus vijfmaal onderstaande ingrediënten nodig en over het heerlijke bokbier zal ik maar niet vertellen hoeveel flesjes daarvan ingeslagen zijn en op tafel komen!
ALS TUSSENDOORTJE HIER ONS DAGELIJKSE KLOOSTERMOP
09-09-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Met al mijn aandoeningen zit ik af en toe danig in de lappenmand en bij tijd en wijle komt er een ziekenwagen voorgereden om me met loeiende sirene naar het ziekenhuis te brengen. Omdat ik nog steeds niet weet of het in de hemel beter is dan hier op aarde keer ik steeds weer terug naar de oude basis en dat is het klooster van de O.F.P. in de Pauw te Angeren. In zo'n ziekenhuis ben je als het ware op vakantie en af en toe krijg je als tussendoortje een onderzoek en verder is het rusten en afwachten wat er zoal gebeuren gaat. Ook aan de inwendige mens wordt de nodige zorg besteed. Alle dagen krijg je een bestellijst waaruit je je eigen menu kunt samenstellen en wat op tafel komt is echt uitstekend te noemen. Ben je op dieet, dan kun je suikervrije, natriumarme of vetbeperkte menu's krijgen. Over het algemeen is de verzorging in de Nederlandse ziekenhuizen goed te noemen. Waar het nog wel eens aan scheelt is de communicatie tussen verpleging en artsen enerzijds en de voorlichting en tijdsbesteding van de verpleegsters en broeders aan de patiënt anderzijds. Mondige patiënten kunnen voor zichzelf opkomen, maar echt moeilijk is het voor mensen die dit zelf niet meer kunnen. Op deze site breng ik enkele menu's uit het Rijnstate ziekenhuis te Arnhem, een vertelsel over de Heilige Rosa van Lima, een foto van de Rosakapel uit Sittard en een verhaal waarom juist in Sittard zoveel aandacht is voor de Heilige Rosa. Dat het in een klooster geen saaie boel is blijkt wel uit de dagelijkse tafelmopjes die door de broeders, paters en zusters verteld worden. Ik ben weer blij thuis te zijn en gelukkig dat ik weer iets te vertellen heb.
HERDENKINGSDAG HEILIGE ROSA WAS OP 30 AUGUSTUS DIT MOOIE KAPELLETJE STAAT OP DE KOLLENBERG
04-09-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Ja, als hier in het moederklooster Franse broeders vertoeven moet je het menu aanpassen, want het zijn echte 'fiemeltjes' die Franse confraters. Als je met specifieke Hollandse of Vlaamse gerechten op tafel komt lopen ze een half uur te ruiken en is het eten onderhand koud. Daar in de kleine valleien van Frankrijk, omringd door bossen met daartussen wijngaarden en zonnebloemen, wonen toch geen kleuters, want het is de streek waar D'Artagnan (1611-1673), de eerste schermmeester van Lodewijk X1V geboren is. Maar ja, smaken verschillen en daarom komt er vandaag cassoulet op tafel en wat hebben we voor een schotel voor 8 personen nodig? Om te beginnen 1 kg witte bonen, een pond knoflookworstjes, 500 gram varkenskrabbetjes, een pond lamsborst, 200 gram spek, 2 uien, enkele kruidnagels, 1 bosje peterselie, 3 laurierbladeren, tijm, 3 knoflookteentjes, wat zout, versgemalen peper en paneermeel. We gaan aan de slag: Was de witte bonen in koud water, zet ze op eveneens in koud water, breng ze op hitte en laat ze hierna afgedekt ongeveer drie kwartier in dit water staan. Giet ze hierna af. De bonen zijn nu gereed om te worden gekookt; dus op hitte brengen, hierna afgedekt drie kwartier laten staan, dan koken. Leg op de bodem van een grote stoofpot een stuk spekzwoerd met de vette kant naar boven. Leg hierop de bonen met de uien, die bestoken zijn met kruidnagel, de geplette knoflookteentjes, peterselie, laurier, tijm, de varkenskrabbetjes en het spek. Leg er het laatste half uur ook de knoflookworstjes bij. Ondertussen braadt u het aan stukken gesneden stuk lamsborst in wat boter bruin. Wrijf nu een grote aardewerk stoofpot van binnen in met knoflook. Leg daarin de bonen met het vlees, de aan plakjes gesneden worst, het spek en het vlees dat u van de krabbetjes afneemt. Strooi er paneermeel over, sprenkel er wat gesmolten boter op en laat deze korst gratineren. Roer de korst er weer door, strooi er opnieuw paneermeel en boter op, laat het geheel weer gratineren enzovoorts. Herhaal dit alles minstens drie maal. Bij dit Gasconse gerecht smaakt een koele rosé of witte wijn voortreffelijk. Zuster Margriet laat u zo'n aardewerken stoofpot zien, maar omdat ze haar kapje niet droeg, verbood gedoogoverste Geert Wilderman me om de foto rechtstreeks te plaatsen; dus vindt u deze in de bijlage!
Alvorens we het recept wat ik gemaakt heb (een beetje caloriearm) , gaan afdrukken even iets over de Katholieke Jongerendagen die van 16 t/m 21 augustus gehouden worden te Madrid. Op de Plaza de la Cibeles werden de ongeveer 500.000 jongeren welkom geheten door de Spaanse kardinaal Antonio Rouco Varela. Ook Paus Benedictus XV1 zal morgen de jongeren toespreken. De Kerk blijft ondanks allerlei troubles en zaken, waarvan verschillende gebeurtenissen, zoals onzedelijk gedrag en misbruik van minderjarigen echt niet door de beugel kunnen, in beweging. Economisch is Spanje een arm land geworden en in diverse kranten las ik dat er ook weer de nodige aanmerkingen waren op de kostenfactor van v.n.l het bezoek van de Paus dat in de miljoenen zal lopen en op het conto van de Spaanse belastingbetaler geschoven zal worden. Mogelijk zullen op hoog kerkelijk niveau bepaalde veranderingen moeten komen om wat positiever tot de mensheid over te komen; echter de eenvoudige priester die netjes leeft en de simpele gelovige kunnen we niet in de schoenen schuiven wat er allemaal verkeerd is gegaan. We zullen maar weer afwachten wat de boodschap van de Paus tot de jongeren is en beste mensen, handel meer naar eigen geweten: ,,Wees humaan tot uw medemens en weet voor uzelf goed het verschil tussen goed en kwaad in te schatten"! Gaat u heen in vrede zeiden we vroeger tot de gelovigen en iedereen keerde na de preek van mijnheer pastoor, de rabbi, de imam of de dominee bevrijd huiswaarts! In de harten van de meeste gelovigen is, in deze wereld in beweging, een wilde stroom van ongenoegen ontstaan en met ons allen moeten we proberen deze in te dammen en te zorgen dat de schaapjes op het droge blijven! Aan de kerkelijke leiders de taak om ons allen te verenigen binnen een leefbare wereld van rust en vrede in onze harten! Klik voor wereldwijd katholiek nieuws: http://www.katholieknederland.nl De biecht is hier in Nederland niet afgeschaft, maar welke katholiek gaat zijn zonden nog belijden? Met het jongerencongres in Madrid hebben ze een heel biechtpark ingericht en wat voor taal je ook spreekt in ieder 'tentje' is een biechtvader aanwezig die u kan verstaan. Ik vond het zo interessant dat ik van dit biechtpark een foto heb afgedrukt, die u vindt onder de bijlage (n)
Consternatie door Ochtendgymnastiek in de Kloostergangen
Pater Bernardus is zojuist teruggekeerd uit de Verenigde staten waar hij in Salt Lake City (staat Utah) een congres bijgewoond heeft van de Mormonen, een geloofsgemeenschap in Amerika. Deze Mormonen zijn op sommig gebied heel modern en op ander terrein zou je denken te doen te hebben met mensen die van geloof streng gereformeerd zijn. Erg geïnteresseerd zijn ze in sport en veel Mormonen zijn lid van een honkbal of basketbal club. Als tussendoorjes tijdens zo'n sportfestijn zie je optredens van dames of heren die een bijzondere dimensie aan het sportgebeuren weten te geven en de toeschouwers te vermaken. Pater Bernardus heeft gisterenavond in de aula wat filmpjes laten zien uit de USA en er was ondermeer ook dit filmpje bij en iedereen die wat aan het uitdijen is raad ik aan aan ritmische gymnastiek te gaan doen. U moet maar eens dit filmpje http://blip.tv/play/Ae+9MJOSSA bekijken en deze bewegingen van die jonge dames maar eens nadoen. Vandaag moeten we ons allemaal tot nader order verplicht terugtrekken op de eigen slotkamer. Er is geen Angelus, diner, goûté of recreatie. Onze gedoogoverste Geert Wilderman wist niet wat hij zag toen hij vanmorgen enkele zusters in nachtgewaad bezig zag met touwtje springen in de kloostergangen, terwijl enkele broeders en paters het geheel gade sloegen. Wat hieraan verkeerd geweest is vragen we ons allemaal af, want alle dames die deze geweldige demonstratie gaven waren allemaal keurig gekleed en wulpse bewegingen heb ik ze echt niet zien maken en onze soeurs hebben in nachtgewaad al helemaal hun charme verloren en wie daar van ondersteboven raakt en tot onkuise gedachten komt moet heel gauw een psychiater bezoeken! Inzet verbijsterd zusterke Alisa en als bijlage springende soeur Angela.
Vroeger bij ons thuis in het Horecabedrijf kwam er als een van de lekkere puddingen altijd naast echte Citroen pudding en Charlotte Russe ook een Chipolata pudding op tafel, Bij een diner met 80 personen en dat was vroeger zo, want bij een bruiloft zaten alle familieleden van neef tot tante aan de feestdis, en moest je zorgen dat er zo'n 10 schalen met puddingen waren, waaruit een keuze gedaan kon worden. Een diner van 12 gangen was destijds heel gewoon en uren zat men aan tafel. De heren aten in die tijd wel een pond vlees per persoon en er werden ook wedstrijden gehouden tussen de mannen wie het meeste naar binnen wist te werken. Op zo'n boerenbruiloft werd er echt gebunkerd. 's Avonds kwamen de buurtbewoners en vrienden er tevens nog bij en was zo'n zaal gevuld met 120 vrolijke mensen die onder de klanken van een feestorkestje de avond vulden met een borreltje, wijntje of pilsje en er tussendoor een dansje maakten. We gaan nu een schaal pudding voor 5 personen maken en wat hebben we nodig? 2 dl. melk, wat vanillesuiker een paar eidooiers, eiwit, 50 gram suiker enkele velletjes gelatine een klein decilitertje slagroom, 10 gr. natte snippers (dus gesuikerde en gedrenkte sinaasappelschillen), 10 gram rozijnen, 20 gram geconfijte vruchten, 20 gram biscuits de savoie en als likeur marasquin. We gaan ermee aan de slag: De biscuits bedruppelen met de likeur en ze even laten staan totdat we ze nodig hebben. De vorm heel licht in-oliën. De gelatine weken in koud water. De melk aan de kook brengen, de eidooier (s) uitroeren met een deel van de suiker en hiermee de melk binden. De pan van het vuur nemen en de geweekte gelatine toevoegen. De snippers en vruchtjes klein snijden, de rozijnen wassen en hierna ongeveer 5 minuten wellen. Rozijnen, snippers en vruchtjes toevoegen aan de gebonden melk. Wanneer de massa op vladikte is, de slagroom en het (de eiwit ten) stijfkloppen en de vla er langzaam en voorzichtig doorheen scheppen. Een deel van de puddingmassa giet je nu in de vorm, hierop leg je de met marasquin ingedruppelde biscuits, zonder dat deze elkaar of de wand raken, hierop weer pudding gieten en zo de vorm laag voor laag met bisquits en pudding vullen. De afgekoelde en stijf geworden pudding keren en hierna garneren met vruchtjes en wat ook leuk is om hier of daar een figuurchocolaatje te gebruiken. Wat had je gedacht om aanstaande zondag op tafel te brengen? Wat denkt u van een lekkere aspergesoep vooraf, hierna aardappelen met doperwtjes met een mals biefje erbij en tenslotte de pudding. Ik zou zo zeggen: ,,Allemaal een fijn weekend en bon appétit"!
12-08-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Ieder jaar op 15 augustus vieren we het feest van Maria Hemelvaart. In alle christelijke geloven wordt zij geëerd als de moeder van de Heer Jezus en ook Moslims geloven in Maria.Over de Tenhemelopneming van Maria is een verhaal opgetekend door een zekere Gregorius van Tours (538-594) en die schrijft: ,,Toen de apostelen hoorden dat Maria zou sterven, gingen zij naar haar huis om haar in alles bij te staan. ,,En zie, toen zij de geest gaf, kwam de Heer Jezus met zijn engelenschare, nam haar ziel en gaf die aan de aartsengel Michaël". ,,Plots waren ze allen verdwenen"!. ,,'s Morgens vroeg namen de apostelen haar lichaam op en legden het in het graf in afwachting van de komst van de Heer". ,,Zie, en wederom stond de Heer bij hen, gelastte zijn engelen het lichaam uit het graf te nemen en te brengen naar het hemelrijk". Verwonderd zagen de apostelen het lichaam in een wolk verdwijnen. En zo is de Heilige Maria afgevoerd naar het Hemelse paradijs, waar ze met haar ziel verenigd is. Maria Hemelvaart werd al heel vroeg binnen de Oosterse Kerk gevierd en herdacht. Binnen de Oosterse kerk hebben ze wat andere herdenkingsdagen en dat zit hem in het feit dat zij de Juliaanse kalender nog steeds aanhouden en wij de door Paus Gregorius X111 ingevoerde Gregoriaanse tijd. Paus Pius X11 heeft de Tenhemelopneming van Maria in 1950 tot dogma verklaard, hetgeen wil zeggen dat alle katholieken dit moeten geloven. Afgelopen zondag werd me de vraag voorgelegd waarom Pasen Pinksteren en 's Heren Hemelvaart steeds op verschillende data vielen en b.v. dagen als Kerstmis en Maria Hemelvaart wel op een vastgestelde datum. Paus Gregorius X111 heeft in 1582 een andere data-vaststelling m.b.t. het kerkelijk gebeuren ingevoerd en het Paasfeest valt altijd na de eerste zondag volgende op de dag dat het vanaf de eerste Lentedag volle maan is geweest, dus de Lente begint op 21 maart. Pasen kan dus vallen tussen 22 maart en 25 april. Hemelvaart valt altijd op de veertigste dag na Pasen en Pinksteren op de vijftigste dag na Pasen. In 2011 viel Pasen op 23 april, Hemelvaart op 2 juni en Pinksteren op 12 juni. In 2012 gaat Pasen op 8 april vallen, Hemelvaart op 17 mei en Pinksteren op 27 mei. In 2013 hebben we weer een vroege Pasen en wel op 31 maart. Hemelvaart valt op 9 mei en op 19 mei is het Pinksteren. Gevonden heb ik een mooie site waar u dit alles nog eens uitgebreid kunt checken door te klikken op http://www.egbertzijlema.nl/pasen.html
10-08-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Gisteren vierde de Kerk het feest van de gedaanteverandering van de Heer, een feest dat vandaag herdacht wordt en teruggaat naar de 5de eeuw. Een oude overlevering verhaalt, dat de Gedaantverandering 40 dagen vóór de dood van Christus aan het Kruis plaats had. Om dit vreugdefeest niet in de Vasten te vieren werd het geplaatst op de 40ste dag voor het Kruisverheffingsfeest. In 1457 werd het feest, dat oorspronkelijk stamt uit de Oosterse Kerk voor de Westerse kerk verplicht gesteld door paus Callixtus 111, uit dankbaarheid voor de overwinning, die de Christenen behaald hadden op de Turken die bij Belgrado verslagen waren. Paus Pius X verhief het feest tot een hogere kerkelijke orde, namelijk tot de rang van Dubbel 2de klas. Het verhaal van de Gedaanteverandering van de Heer staat opgetekend in drie Evangelies en verhaalt dat Jezus met drie van zijn leerlingen een berg beklom en bovengekomen zagen ze de Heer stralend wit worden en naast hem namen ze plotseling twee grote profeten uit de kerkelijke geschiedenis waar en dat waren Mozes en Elia. De verheerlijking op de berg is een voorproefje van de hemelse heerlijkheid die Jezus mag verwachten na zijn lijden en sterven aan het kruis. Hierna zal hij immers opstaan uit de dood en eeuwig leven. Gisteren was er ook het hemelse feest van de HH. Paus sixtus de tweede, die in het jaar 258 onder de kerkvervolging van keizer Decius Valerianus samen met zijn twee diakens, Felicissimus en Agapitus de marteldood stierf. Vandaag wordt tevens kerkelijk herdacht de heilige Cajetanus (1480-1547), die samen met Petrus Carafa, bisschop van Theate en later gekozen tot Paus (Paulus 1V) de stichters waren van een geestelijke orde die oorsronkelijk bekend was als de orde der Theatijnen, maar nu heet de Broederorde van de Goddelijke Voorzienigheid. Stilstaan moeten we vandaag ook even bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, waarbij op 6 augustus Hiroshima en 9 augustus 1945 Nagasaki door de geallieerden bestookt werden met atoombommen. 250.000 Japanse burgers verloren hierbij het leven. Buiten al het geestelijke om moeten we vandaag ook nog wat eten en wat schept de pot? Even verderop heb ik het recept ingebracht en zodanig dat mijn lezers dit recept apart kunnen afdrukken. Sinds kort kook ik na mijn zware hartaandoening op 23 april in deze vakantietijd weer voor de hele communiteit, of dat permanent zal wezen laat ik aan Hierboven over! Ik wens u een fijne zondag en hoop dat u niet overvallen wordt door al die tropische buitjes die me doen denken aan de klamme natte moesson als Aal in ons voormalig Nederlands-Indië.
JA, HIER IN HET KLOOSTER HOOR JE DE BESTE MOPJES!
07-08-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Muggenbeten: Wrijf u in met eucalyptusolie, ook kruidnagelolie is prima! Het zijn middeltjes die de huid niet irriteren en muggen op afstand houden. Slechte stoelgang: gebruik a.u.b. geen laxeermiddelen, beter is wat rauw fruit op de nuchtere maag en ook een glas puur sinaasappelsap voor het ontbijt doet wonderen. Zweetvoeten: ga met uw voeten in eigen water zitten, of maak de voetporiën los door met blote voeten over grint of kiezelsteentjes te lopen! Afslanken: Als u wilt afslanken, eet met mate en zoutarm, want zout is de grootste boosdoener bij overgewicht, omdat dit de vochtopslag in uw lichaam vasthoudt! Armbad: bij bloedheet weer moet u 2 à drie minuten koud water over uw armen laten vloeien, daar gaat echt een plezierige koelende werking vanuit! Oververmoeide benen: ga een uurtje met de benen omhoog liggen of neem een lauw voetbad van plm een kwartiertje en wat ook helpt is ze 3 minuten besproeien met koud water! Snel bruin worden: eet in de bruiningsweken wat worteltjes en als fruit druiven (goede invloed op de huid) en gaat u zonnen, dan smeer u zich eerst in met wijnazijn en in de schaduw laat u dit opdrogen. Hierna zoek u bij voorkeur de ochtendzon op, ook daarin slechts een half uurtje gaan liggen en de ceremonie in een tijdsbestek van 4 uur herhalen, dus 4 x inwrijven met wijnazijn en viermaal een half uur zonnen. In een tijdsbestek van 2 ochtenden bent u bruiner dan uw buurman die 6 weken op de Canarische Eilanden vakantie gehouden heeft en zich afvraagt dat jij zo gezond gekleurd bent. Zonnebrand: Het moge misschien gek klinken, maar een paar beste middeltjes daarvoor zijn kwark of zure melk. Smeer u hele lichaam daarmee in en laat het op de huid inwerken! Bij me zit een apothekersassistente die vertelt dat ook bronwater daarvoor een prima middeltje is! Bruinen in de schaduw: Heeft u een huid die moeilijk bruint en erg zongevoelig is, ga dan in de schaduw zitten, daar krijgt uw huid ook een mooie kleuring van; Alleen als u het koud hebt of rillerig bent, bruint de huid niet en dat komt omdat op die momenten de bloedcirculatie onvoldoende is. Lipblaasjes: Ook zo'n zomers kwaaltje en hoe weg te werken? Door ze een tiental keren per dag afwisselend met een dot watten te betten met koud en warm water verdwijnen ze al na één dag! Hete melk: is zweetafdrijvend en prikkelt de werking van de nieren en de bloedsomloop. Slaapproblemen: Geen slaaptabletten innemen maar ook hier doet een glas hete melk wonderen! Brandneteljeuk: vette crèmes raad ik direct niet aan, maar bij brandneteljeuk is het verlichtend! Keelpijn: Eigenbereide appelthee van in dunne schijfjes gesneden appels en getrokken op kokend water met een eetlepel suiker of honing erbij doet wonderen en weet je wat ook goed helpt? Dat is zo'n stengeltje van de maggiplant uit uw tuin halen en hiermee een glas hete melk mee opzuigen! Komkommersap: heel goed voor beginnende keelpijn, ook hoesten bedaart ermee en bovendien is komkommersap tevens een goede maagzuiveraar! Koorts en rillingen: Sterke koffie met citroensap voor het eten verdrijft de koorts en rillingen. zo niet: ,,Direct uw huisarts waarschuwen"! Uien als geneesmiddel: uien bevorderen de spijsvertering en zijn een goed middel tegen hoest, pijn in de borst en darmgistingen. Bijen & wespensteken: Je kunt de gestoken plek na eventuele angelverwijdering inbetten met uiensap, of je legt er een uienschijf op en weet je wat voor bijensteken ook een prima middeltje is? Dat is zware shag, die je met wat speeksel nat maakt en daarmee wrijft over de gestoken plek. Op de plek waar je door een wesp gestoken bent, doe je een druppeltje ammoniak en weg is de pijn! Uitslaq: een vervelend kwaaltje en in 9 van de tien gevallen is daar korte metten mee te maken door 's middags of 's avonds een eetlepel biergist door het eten te doen. Verbranding: Alleen in de apotheek is daar een zalfje voor te krijgen, zorg dat je deze in huis hebt, zo niet dan heel rustig vloeiend de verbrande plaats met koud water bewerken, kleding niet uittrekken maar wegknippen om wrijving met de huid te mijden. Zo'n ouderwets fijn sproeiend bloemengietertje is ideaal hiervoor. Laat je niets wijs maken door betwetende omstanders! Je moet bij verbranding meteen dit toepassen, want voordat er een dokter of ambulance is kan veel tijd meegemoeid zijn en bij ernstige gevallen kan hulp dan te laat zijn! Visgraatje in de keel: heb je citroensap in huis laat de patiënt wat sap door een ranjarietje opzuigen, geen citroensap voorhanden, neem dan wat sterk verdunde azijn; door zuur wordt het graatje zacht en door hierna een stukje droog brood, een plaatje peperkoek of een aardappeltje te slikken verdwijnt het graatje en over is de prikkel en de benauwdheid. Kleine snijwondjes: bestrijkt men met eiwit of men legt het dunne witte huidje aan de schil van het ei met de kant van het eiwit op het wondje; het werkt beschermend en voorkomt littekenvorming. Zuurkool: rauw uit het vat helpt uitstekend tegen wormen. Aanbevelenswaardig is dat kinderen dit op de nuchtere maag innemen, wat soms moeilijkheden oplevert, doordat ze dit weigeren. Vroeger zei mijn moeder altijd: ,,Prima ,Eefje, als je het niet doorslikt, ga je maar dood"! En hierna nam ik het met mijn oogjes dicht in! Ik hoop dat ik u met deze kloosteradviezen van dienst geweest ben, want uiteindelijk moeten we proberen er zo gezond als een visje uit te zien en zeker hier in dit klooster waar de 'koppies' er steeds wat 'roestiger' uit gaan zien!
01-08-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vroeger had je hier in Angeren veel kersenboomgaarden, Ook bij veel van mijn familieleden hadden ze een pracht bongerd met alle soorten kersen zoals meikersen, Varikse zwarten, vroege Duitsers, spekkersen en morellen. Veel van die boomgaarden bestaan niet meer en hebben ze er kachelhout voor de open haard van gemaakt of zo ze nog wel bestaan laat men de kersen vanwege het hoge plukloon hangen en verorberen door de spreeuwen. Enkele kersenboeren hebben hun boomgaard open en mag je vrij kersen en pruimen plukken. Vroeger bij ons in het café werden zo begin april boomgaarden met fruit op het hout verkocht en leverde de fruitteelt nog heel wat op. Dat alles is veranderd en bestaat niet meer. Hier in het klooster hebben we heel wat kersen opgedaan en in de weck gewerkt en vorige week heeft broeder Johannes bij een bevriende relatie de laatste kersen uit de bongerd gehaald en vandaag neem ik een ruim pondje daarvan af om een kersentaart te maken. Wat hebben we nodig? Dat is 125 gram bloem, 60 gram boter, 30 gram poedersuiker, een snufje zout, 2 eierdooiers, nogmaal poedersuiker en nu 60 gram, 25 gram bloem, 1 dl warme melk, 3 eetlepels cointreau, de kersen had ik al genoemd, 100 gram suiker en 1 lepel kirsch. We gaan aan de slag: Snijd de harde boter met twee messen door de bloem met poedersuiker en zout en kneed dit mengsel snel met een klein scheutje koud water tot een kruimelig samenhangend deeg. Laat dit in een natte doek 2 uur rusten op een koele plaats. Bekleed hierna er een licht ingevette taartvorm mee. Prik hier en daar wat gaatjes in het deeg en leg er een stukje vetvrij papier op met een hulpvulsel, bijvoorbeeld van groene erwten of rijst. Laat de taartbodem zo in een niet te hete oven, met onderwarmte, bakken. Neem na een half uur het hulpvulsel weg en laat de bodem ook van binnen bruin bakken en dit gedurende ongeveer 10 minuten. Nu komen we aan het tweede bedrijf: Klop de eierdooiers los met die 60 gram poedersuiker, die 25 gram bloem en de deciliter melk, en maak er, zorgvuldig roerend, op een heel zacht vuurtje, een fluwelige crème van. Voeg er dan de cointreau aan toe en laat de crème af en toe roerend, afkoelen. Schep de crème in de taartbodem. Inmiddels heeft u de kersen heel zachtjes ongeveer 8 minuten gepocheerd in een stroopje van 1 dl water en 1 ons suiker met een lepel kirsch erbij. Schep de kersen op de crème en laat het suikerstroopje enkele minuten inkoken. Giet het daarna over de kersen en zie het resultaat op de inzetfoto! Ik hoop dat u de taart lekker vindt en het verkregen product er prima uitziet en uw zondag visite ervan kan genieten!
30-07-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we voor 4 personen een zuurkoolschotel Moine Everard bereiden en wat voor ingrediënten gebruiken we daarbij? Het recept is: 4 ons gehakt, 1 pond zuurkool, 2 grote uien, 3 bananen, 1 kg aardappelen, klein blikje met schijfjes of stukjes ananas, 1 wijnglas vol vermouth, verder wat peper, paprikapoeder en om het geheel pittig te maken wat sambal-badjak aroma of Chilisaus. We gaan over tot de bereiding: Maak van de aardappelen een luchtige puree. Braad het gehakt rul en maak het op smaak af met peper, zout en aroma (van sambal). Stoof de zuurkool in de vermouth met wat ananassap en peper plm 15 minuten en roer er op het laatst de stukjes ananas door. Snijd de uien in ringen en fruit ze bruin! Die drie bananen ondoe je van schil en snijdt ze in plakken en in wat roomboter bak je die pisangplakjes lekker bruin! Leg in een beboterde vuurvaste schaal: eerst het gerulde gehakt, dan de ringen ui,vervolgens de zuurkool en daarop de plakken banaan. Als laatste schep je er de puree overheen. Schotel afmaken met paneermeel en wat klontjes roomboter, schuif de schotel in de voorverwarmde oven en houdt stand 4 aan., Na een kwartiertje kan de schotel uit de oven en is klaar. Ik zou zo zeggen beste mensen: ,,Eet er smakelijk van"!
28-07-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard