Apfelstreusel is specifiek Duits eten en daarom zet ik het recept hier in het Nederlands en druk uit een Duits kookboek dit recept ook nog even voor u af, zodat u het zo kunt overnemen. We gaan uit van een dessert voor 4 personen en hoe maak je nu die Apfelstreusel? 3 of 4 Goudreinetten schil je en snijdt ze dan in schijfjes. Nodig heb je een vuurvaste Quichevorm met een doorsnee van 26 cm. Die schijfjes verdeel je over de met boter ingesmeerde bodem, strooit er twee eetlepels suiker overheen en een eetlepel kaneel. We gaan met gebruik van een half pond bloem, 120 gram roomboter en een onsje suiker een deeg maken, hieraantoe voegen we een snufje zout en met onze handen en vingers verkruimen we die massa en verdelen al die kruimels tussen de appelschijfjes op de bakschaal. Het geheel gaat nu in de oven en na 25 tot 30 minuten haal je de schaal eruit. Je kunt het geheel koud laten worden en opdienen met lekker stijf geslagen suikerloze slagroom eroverheen, maar je kunt het ook warm opdienen. Als je de Apfelstreusel warm op tafel brengt moet eenieder er maar eens een bolletje kaneelijs overheen scheppen: ,,Das smeckt wunderbar"! De Apfelstreusel kan ook met warme toffeesaus geserveerd worden en hoe maak je die dan? Nu, heel eenvoudig! 150 gram bruine basterdsuiker vermeng je met 2 eetlepels stroop, 25 gram roomboter en 4 eetlepels slagroom dat je heb laten smelten. Eventjes opkloppen of in de mixer en klaar is kees! De vraag is: ,, Word ik daar niet te dik van van al dat Duitse eten"? Iemand die de hele dag handenarbeid verricht hoeft in de regel nergens naar te kijken en kan maar raak eten, maar beste mensen: ,,Beweeg je wat minder, eet dan ook iets minder en dan heb je daarvan echt geen hinder"!
Ik denk dat op die aanhanger allemaal schalen met Apfelstreuser stonden en ja zo iets lekkers neem je mee, maar gelukkig hebben ze het`originele duitse recept (zie bijlage) ongemoeid gelaten!
|