Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
20-01-2011
Kerkelijk gebeuren van vandaag
De journalist Peter Sewald is in gesprek geweest met Paus Benedictus de 16de en daarover is een boek verschenen. Dit boek heet: "Licht van de Wereld" en hierin geeft de Paus een duidelijk antwoord op vele levensvragen en dit boek is geen dogma, maar gewoon een leuk gesprek van Sewald met de Paus, waarin hij veel vragen beantwoordt, zoals over het celibaat, het gebruik van condooms voor veilige seks en ook antwoorden op de vragen over seksueel misbruik binnen de kerk. Toch vind ik dat er op korte termijn een concilie moet plaatsvinden en de kerk in duidelijker bewoordingen de katholieken moet vertellen hoe ze er precies over denken. Van mensen die seksueel misbruikt zijn door priesters heb ik wel gehoord dat de meeste klachten als gegrond aangenomen zijn, maar de kerk via hun advocaten en adviseurs alles rekken en dat vind ik persoonlijk zonder meer afkeurenswaardig en voor de betrokkenen betreurenswaardig.
Morgen is het de laatste gebedsdag van de internationale bidweek en bewaard heb ik nog een prentje uit de tijd toen ik op het seminarie zat en dan spreken we van 62 jaar geleden. Hierop valt te lezen dat toentertijd in het Oostblok de kerk zwaar vervolgd werd en vele priesters en gelovigen het hebben moeten ontgelden. Op het ogenblik keren veel mensen zich van het geloof af omdat ze teleurgesteld zijn in de kerk als instituut. Ook vele gebeurtenissen en de weinige deernis die van de zijde der geestelijkheid betoond is heeft hun tot dit besluit gebracht. In België hebben al meer dan 2000 katholieken zich laten ontdopen, een ceremonie waarbij de doop van vroeger als een vergissing en ongewild uitgesproken wordt. Kijk mijn beste gelovigen: ,,Als ik bij u de ruiten kom ingooien, dan geef je je buurman of goede vriend daarvan ook niet de schuld en die arme sloeber de Heer Jezus Chistus schop je dan ook niet zonder meer onderuit, waar is dat voor nodig"?
Vandaag herdenkt de Heilige Kerk 2 martelaren en wel de heilige Fabianus en Sebastianius. De heilige Fabianus regeerde de kerk van 236 tot 250. Zijn pausschap kende een betrekkelijke rust, want de kerkvervolgingen waren met de dood van keizer Maximinus opgehouden. De Paus benutte deze tijd voor de organisatie van de Kerk. Bij het begin van de nieuwe vervolging onder Decius, viel Fabianus als een van de eerste slachtoffers rond het jaar 250, en werd begraven in de catacombe van Callistus.
Sebastianus is een van de heiligen die het voorwerp zijn geworden van zeer mooie maar zuivere legendarische verhalen. Hij werd op dezelfde dag ter dood gebracht, dus ook op 20 januari maar in een ander jaar namelijk in 288. Aan een boom gebonden zou hij met pijlen zijn doorboord en daarna met geselroeden geslagen tot hij de geest gaf. Als broeder van de 'Ordinis Fratres Pruvorum' heb ik altijd veel sympathie gehad voor de schutterij van het Betuwse Gendt en bij diverse activiteiten en optredens van de schutters in binnen-en buitenland was ik aanwezig. Ze dragen met ere de naam van de heilige Sebastianus en wil je alles over deze schutters lezen moet je even drukken op de volgende link http://www.sebastianus.nl/index2.html
20-01-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Morgen 19 januari vieren we de sterfdag van De Heilige Marius, Martha, Audifax en Abachum. Wat waren dat voor personen? De Heilige Marius stamt uit een oud Perzisch geslacht. Toen Claudius keizer was kwam hij naar Rome en dit samen met zijn vrouw Martha en zijn 2 zonen Audifax en Abachum. Zij waren Christenen en begaan met het lot van mensen die omwille van hun geloof omgebracht werden.Zij bezochten ook de gevangenissen en als er iemand veroordeeld werd, dan zorgden zij dat deze mensen waardig begraven werden. Op een gegeven moment werden zij gevangen genomen en konden weer vrijkomen door Romeinse afgoden te vereren, maar ze verloochenden hun eigen geloof niet en gaven geen gevolg aan deze opdracht. Door een Romeinse rechter werden ze ter dood veroordeeld. Eerst werd Martha gemarteld en daarna haar man Marius. Hun beide zonen werden onthoofd. Een Romeinse matrone, een zekere Felicitas zou hun lichamen hierna begraven hebben op haar landgoed. Ook anno 2011 worden mensen omwille van hun geloof nog veroordeeld en vermoord. Laten we tijdens deze internationale biddagen deze slachtoffers herdenken in ons gebed en ook bidden voor de daders dat ze tot inkeer komen.
Woensdag 19 januari vieren hier in het klooster pater Marius Cipollini en zuster Martha Pelezotti hun naamfeest en omdat ze beiden van Italiaanse afkomst zijn hebben ze gevraagd of ik een ontbijtje en maaltijd op zijn Italiaans op tafel wilde brengen. Als ontbijt eten we morgen Carpaccio van citrusfruit met honing en yoghurt waar kleindochter Emilia van mijn broer Hendrik ook zo dol op is. Het middagmaal bestaat uit een bordje Italiaanse tomatensoep vooraf en hierna uit, op zijn Italiaans gebakken bief, La-Querencia-Beef-Tongue-Carpaccio. De foto linksbovenin is van de Italiaanse meester kunstschilder Vittore Carpaccio. De man hield van lekker eten en daarom noemen de Italianen alle maaltijden bijna Carpaccio en er bestaan heel wat variëteiten op dat gebied. Bij de maaltijd serveren we ook nog wat frito petito en gewone Hollandse ijsbergsla.
Als toetje een schaaltje yoghurt met appelmoes er doorheen en wat geconfijte vruchtjes erop om het geheel wat op te sieren.
Trotse vader met dochtertje LA-QUERENCIA-BEEF-TONGUE-CARPACCIO
18-01-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Tot mijn 40ste had ik nog nooit een aspirientje of wat ook geslikt. Betrapt heb ik mezelf dat nu ik tegen de tachtig loopt daar flink wat in veranderd is, maar binnenkort gooi ik al die medicijnen eruit, want bij langdurig gebruik word je hele lichaam ervan afhankelijk. Toegeven moet ik dat als je met een communiteit of gezin samenleeft niet alles zelf kunt bepalen wat er op tafel komt. Toch zou het zo moeten wezen dat bvb de huisarts meer aandacht zou moeten besteden aan het voedselpakket en daarvan best wat meer van zou moeten weten. Hij zou dan zijn patiënten veel preventieve voedingsmiddelen kunnen aanraden om gezond te blijven. Iedereen weet dat vers fruit vol vitaminen zit en vroeger aten we de appeltjes ongeschild van de boom, omdat juist vlak onder het schilletje zich de meeste voedingsstoffen bevinden. Door al die bespuitingen tegen bepaalde gewasziektes is dat patroon veranderd en iedereen schilt tegenwoordig de vrucht of wast de vruchten in schoon water. Tegenwoordig is er veel luchtverontreiniging en dat komt door de vele gemeentelijke ontheffingen die tegen alle regels in gegeven worden om de werkgelegenheid niet in gevaar te brengen, maar best is het niet! Een heel goed product om het menselijk lichaam gezond te houden zijn uien. Ze zorgen voor een prima darmwerking en het is een van de weinige voedingsmiddelen die bvb in de dikke darm schadelijke bacteriën uitroeien en de boel rein houden. Onze blaas moet ook goed verzorgd worden en veel dames en heren hebben tegenwoordig ondergoed aan dat meer lijkt op een stropdasje tussen beide billetjes dan als beschermend middel tegen blaasontsteking. Heel goed voor reiniging van de blaas zijn rode bietjes en om vast te stellen of je nieren en blaas gezond zijn, zie je dat de plas rood gekleurd is en dat is juist prima! Als een huisarts vast wil stellen of iemand last van zijn maag heeft, moet hij in een schoon glas een pilsje serveren, Slaat het schuim niet aan, meteen de man of de vrouw een specialistenkaart meegeven! Er zijn mensen die nooit soep eten en alle dagen de kraam bezoeken om de zoveelste vette hap weer in te slaan. Foute boel! Minstens drie keer per week een kop bouillon is goed om het creatinine gehalte in je lichaam op peil te houden en je spierstelsel op orde! Overbodig is het niet om ook het vochtgehalte van je lichaam aan te vullen en 2 litertjes vocht per dag in de vorm van schoon water is aan te bevelen. Voor hart en longen is buitenlucht prima, zeker nú in de winterdag en als je het kunt, ga dan een half uurtje wandelen. Ik heb het al vaker over kruiden gehad die hart en bloedvaten gezond houden en zorgen voor een perfecte bloeddruk van je lichaam en gewezen op overmatig zoutgebruik e.d.-, maar nú hebben we het over het gezond houden van vitale lichaamsdelen. Een van de meeste vitaminerijke groentes is de prei en verklappen zal ik je een geheimpje. Prei is ook goed voor rugklachten, nekpijn, steken in je knie en dies wat meer. Hoe zit dat dan? Je pakt een linnen doek doet daar hete gekookte prei in en zwachtel de massa om de zere plek of legt dat 'kompres' op die pijnlijke plaats! In onze kloostertuin wordt het kruidenhoekje door mij beheerd en gelukkig dat ik in de diepvries nog een paar pijpjes van de maggiplant had liggen, want zuster Virginia had last van keelpijn en na twee behandelingen is ze weer zo gezond als een visje in het water. Kijk, die pijpjes zijn hol en zitten vol reinigende en geneeskrachtige stoffen. Je snijdt een pijpje ter grootte van ongeveer 12 cm, vult een beker met warme melk en zuigt die op met zo'n stukje stengel en je kikkert weer helemaal op! Er heerst op het ogenblik griep en deze slaat eerder toe bij mensen die iets mankeren en er weinig tegenover kunnen ondernemen of gezond zijn, maar niet geloven in wat ik hier allemaal opgeschreven heb en ieder goed bedoeld voedingsadvies afwijzen; Neem dan de raad van mijn moeder zaliger aan die de wijze woorden sprak: ,, Wie goed eet, wordt niet ziek"! Overste Geert Wilderman vulde die laatste woorden aan met de slagzin: ,,In elk kruidvat een lont, verkort de ochtendstond"! Waar dit op slaat mag Joris weten! Beantwoord heb ik die duistere taal van die fervente roker met de slagzin: ,,Longen verblijd dóór roken en roet in de pijp"! Het laatste woord in deze was van onze Vlaamse lolbroek Pater Léonard met de slagzin: ,,Sinds België zit zonder Kabinet, heeft iedereen de grootste pret"!
VERSE GROENTEN OP DE MARKT EN ZO v/h LAND UIEN MAKEN HET HELE LICHAAM GEZOND! DOKTER BIET DIE ONZE BLAAS REINIGT! MOOIE, EERSTE SOORT PREI! BENEDEN DE LAVASPLANT MET DIKKE STENGELS
15-01-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Schoon drinkwater en brood zijn de meest voor de hand liggende begrippen als het gaat om te leven en te overleven. Wist u dat tweederde van de wereldbevolking ondervoed is en honger lijdt? We staan er allemaal niet bij stil en wat nog erger is dat er inzamelinstanties zijn die zoveel kosten voor zichzelf in rekening brengen dat er voor al die stumpers in de ontwikkelingslanden alleen nog kruimeltjes resten. Als u iets voor deze mensen wilt doen, geef dan uw centjes bij een klooster of kerk in de buurt af, waarvan u weet dat bij die parochie, orde of congregatie helpers in de missiegebieden werkzaam zijn. Voor het bakken van een goed broodje hebben we goed meel nodig en dat kregen we vroeger binnen uit landen zoals Rusland en Amerika. Deze granen waren erg glutenrijk en de bakkers konden er goed mee werken. Anders was dat in oorlogstijd toen we voornamelijk aangewezen waren op eigen productie en omdat deze niet voldoende was werd er van alles gemalen en toegevoegd aan het meel, tot erwten aantoe. Dit verkregen product heette regeringsbrood. Alleen in het Westen van het land schortte de toevoer van voeding en dit ontstond na 17 september 1944 toen er vanuit het bevrijde Zuiden en het frontgebied geen toevoer meer was en het westen geisoleerd raakte. In grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag heeft dit met de strenge winter van 1944 erbij aan 20.00 mensen het leven gekost. Pas eind april/begin mei 1945 kwamen er voedseldroppings vanuit de lucht. In de wijde omgeving ging men de boer op; er waren goede boeren die de mensen hielpen, maar ik heb ook schrijnende verhalen gehoord van boeren die de mensen tot op het bot uitgebuit hebben door ze te beroven van zeer kostbare familiestukken en daardoor nadien schatrijk geworden zijn. De geldsanering van na de oorlog had op goederen en gebouwen geen invloed. In oorlogsgeweld is onze familie veel betrokken geweest, maar honger hebben we nooit geleden. Wat ik nog steeds niet kan zien is dat schoolgaande jeugd klakkeloos pakken brood met beleg en al weggooien en overal op die routes langs 's herenwegen kom je etenswaren tegen. Door de geschiedenis heen hebben vette jaren zich afgewisseld met magere jaren en het is niet ondenkbaar dat we door de grote afstoot van onze eigen productie en overgeleverd aan import vanuit andere landen straks op een houtje moeten gaan bijten doordat de infrastructuur op tilt slaat. We zagen het pas terug nog, toen bij de eerste en beste winterse toestand alles in paniek was, treinen, bussen en vrachtwagens stil stonden en winkels onvoldoende bevoorraad werden.
Vroeger waren de mensen zuinig en ik heb de tijd nog meegemaakt dat oud en verdroogd brood, waar onze viervoeter vandaag aan de dag de neus voor op zou trekken, weer ovenvers gemaakt werd en zacht door het korte tijd in een vochtige doek te wikkelen en dit opnieuw te bakken in de oven van de fornuispot. Broodroosters had je in die tijd niet en doordat we zilverpapier voor de missie spaarden was er altijd wel zo'n kwattavelletje waarop we op de plaat van de fornuispot oud brood roosterden. De messen slepen we buiten op een slijpsteen en vers brood sneden we aan met een mes dat we even met de snijkant op de kachel gelegd hadden.
In militaire dienst hadden we aan het front vlak achter het veldgeschut een veldkeuken staan op slechts enkele kilometers van de frontlijn en op een smal loopgraafje met een rooster erop en smeulende houtblokken eronder werd alles gebakken en gekookt. Krijgsgevangenen mochten van onze commandant niet gemaakt worden, want anders werd de pot voor ons te schraal. In de missie hadden we de kapel in de open vlakte staan en als er diensten waren, dan deed de medicijnman een rondedans waarna er een groot vuur aangestoken werd om wild op een afstand te houden. We wisten ons op alle gebied met primitieve middelen te redden. Getijgerd heb ik in mijn opleiding tot Aal over lange afstanden, dit is niet meer mogelijk. Overgeleverd ben ik aan mijn rollator en de loopstok, maar ik heb, mocht de nood aan de man komen bvb door overstromingen, van een oud bureau al een bootje gemaakt waar mijn vervoermiddel in kan staan, de kloosterhond onder de zitting hiervan een droge ligplaats heeft en aan de achterzijde van het bootje heb ik een duo slaapplaats gecreëerd. Soeur Sabina, onze apothekersassistente, heeft voor een tweede loopstok gezorgd, waar een paar door mij gemaakte spatelbladen met één handbeweging aan vastgemaakt kunnen worden, zodat ik samen met mijn dierbare verzorgende zuster Marie me comfortabel voortbewegen kan over Gods wateren. Dit alles in de hoop dat er gauw een reddende engel vanuit de hemel aan boord verschijnt om ons weer in een veilige thuishaven af te zetten.
KETELS IN GAARKEUKEN TE ROTTERDAM HIER ZIE JE KEUKENMEISJES DE GAMELLEN SCHOONMAKEN BOVEN VELDKEUKEN 2de PERSOON RECHTS BR.EVERARD MISSIEPOST CONGO IN 1955 EN SLAPENDE LEEUWEN NEE, DAT ZAL BROEDER EVERARD NIET MEER KUNNEN!
11-01-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Morgen Rode Kool met Appeltjes, Aardappelen, Braadworst en Pudding na
Vandaag hebben we in ons klooster wijnzuurkool gegeten met spek en zwoerdjesworst, Als voorgerecht heeft de communiteit genoten van onze echte eigen bereide verse tomatensoep (met tomaatjes door het zeefje) met gehaktballetjes half om half en wat figuurvermicelli er doorheen. Op tafel stonden voor het nagerecht op een grote fruitschaal wat mandarijnen, appelen en kiwi's. We blijven bij de winterkost en morgen eten we we als groente rode kool en voor soeur Sofia met wat maagklachten maak ik een speciaal rijstschoteltje, waarvan ik nog een geheim recept heb van een baboe die me als jonge Aal in onze voormalige kolonie Nederlands-Indië dagelijks verzorgd heeft. Ik denk niet dat er veel mensen in Nederland en België zijn die morgen braadworst met gebakken uiensaus eten; echt het proberen waard! Als nagerecht maak ik griesmeelpudding en altijd gebruik ik nog oude vormen van mijn oma die vroeger hoofd van de huishouding was van iemand van adellijke bloede en deze schalen na de dood van de baron tezamen met een getuigschrift van trouwe dienstbaarheid geërfd heeft en dan praten we over een tijd van bijna anderhalve eeuw geleden. Ja, beste lezers van broeder Everard. Ik hoef niet helemaal meer uit te leggen hoe rode kool gesneden moet worden. U kunt de appeltjes zo u wilt desnoods heel mee laten koken, maar gebruikelijk is toch meer om deze in stukjes te snijden en dan aan het geheel toe te voegen. Wat kruidnagelen door de rode kool maakt alles wat pittiger. Nogmaals leg ik de nadruk bij zoutgebruik aan aardappelen en groente. Beter is het om overal zeezout voor te gebruiken en die zouten welke uw bloedruk verhogen weg te laten. We hebben morgen een rustige dag met gezond koud weer en een heerlijk gezond maal. Ik wens u allemaal smakelijk eten!
10-01-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Binnen de meeste christelijke kerkgemeenschappen wordt kerstmis gevierd op 25 december en daaraan vastgeplakt hebben we tevens ook nog een tweede kerstdag, welke we op 26 december vieren. De gebeurtenissen uit de prille tijd van het christendom lezen we in de geschiedenis die daarover geschreven is in de evangelies van Lucas en Matheus en daaruit is geconcludeerd dat de geboorte van Jezus plaatsgevonden heeft zo omstreeks de vierde week van december. Het is niet uitgesloten dat dit een andere datum is geweest en per dogma is dit door niet ene paus ooit beweerd dat dit op die gekozen dag gebeurd moet zijn.
In de Russisch-orthodoxe Kerk gaat men niet van de Gregoriaanse maar van de Juliaanse kalender uit en daarop valt kerstmis 13 dagen later, dus op 7 januari. Dit alles haal ik even aan, omdat binnen de kloostergemeenschap onder de bij ons gedetacheerde zusters wat tumult ontstaan was door het nieuws vanmorgen op tv, waarbij vermeld werd dat de Koptischorthodoxe Kerk, min of meer verwant aan de Russisch-orthodoxe Kerk en uitgaande van de Juliaanse kalender het kerstfeest ook op 7 januari viert.
Vroeger op het seminarie was ons dit alles geleerd en tijdens het noenmaal in de refter heb ik bij de ons vertoefende weifelende zusters, en sommige wilden al uittreden, uitgelegd hoe de vork precies aan de steel zat. Onze gedoogoverste Geert Wildeman uitte zijn tevredenheid over mijn explicatie. De zusters hier kunnen we niet missen, want ze doen voor de paters en broeders hun kamer opruimen, de kapel, boenen de kloostergangen, doen de vaat, stoppen onze sokken, assisteren bij diensten, helpen me in de keuken, doen boodschappen en paters en broeders die slecht ter been zijn worden door hen gewassen en aangekleed.
Persoonlijk raakte ik vandaag geschokt over een inmiddels overleden pastoor van het Huissen-Zand, die volgens ene Gerard wermers uit Steenwijkerwold zich seksueel tegen hem misdragen had. Mijn Siamese broer Eef van het web Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen heeft ooit over deze pastoor, die meesterlijk preken kon en het geloof vanaf de preekstoel aan zijn parochianen verkocht, een stukje geschreven. Ergens, onder de categorie religie op zijn website met als URL http://www.bloggen.be/eef/ heeft hij zijn ervaringen met deze priester opgetekend. Linksboven bij dit kloosterartikel ziet u afgebeeld de kerk van de HH. Martelaren van Gorcum waar R destijds pastoor was en waar broeder Everard op 8 mei 1933 gedoopt is.
07-01-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vroeger kwamen bij ons de kisten met krenten en rozijnen binnen en aan de buitenkant stond op de kist ingebrand: "Sundried" wat betekent door de zon gedroogd. Pruimen, druiven, vijgen en dadels worden in zijn geheel gdroogd. Abrikozen en perziken gehalveerd en van pit ontdaan. Bij appels gaat het klokkenhuis eruit en hierna worden ze gevierendeeld.
De vruchten worden in een lichtzuur zwavelbad gewassen en daarna twee tot vier weken op rekken of anderzijds gelegd en gedroogd. Als dit proces achter de rug is, dan is al het vocht eruit en houdt men van een kilo vruchten nog pakweg 300 gram over.
Vroeger in de bakkerij bij ons thuis droogden wij voor onze klanten appels en die werden dan op bakplaten niet in, maar bovenop de oven gelegd. Het was daar zo warm dat na 3 weken alles ingedroogd was en als ik de appeltjes naar de boer terugbracht dacht hij vaak dat ik de helft opgegeten had, dit vanwege de hoge mate van indroging.
Weekt men de appeltjes hierna in water, dan rijzen ze weer naar het normale niveau. In de bakkerij worden veel zuidvruchten gebruikt. Hier in het kleine kantoorhokje van de grote kloosterkeuken komt net zuster Laetitia naarbinnen die vanmiddag op de huishoudschool met haar leerlingen appelbollen wil gaan bakken en ik heb ze geadviseerd bij boer Nijenhuis in Huissen een kist Jonathans te gaan halen en zo ze die daar niet kan bemachtigen een kist Jonagold, een appel die een kruising is tussen een jonathan en een Golden Delicious. Bij appelgebak moet je altijd een stevige en een beetje harde appel gebruiken, want anders drijft de hele boel uit. Het is dan wel te eten, maar in feite geen gezicht!
Je kunt stellen dat het drogen van vruchten bederf tegengaat, de vitaminen beter in de vrucht houdt en een groot voordeel is ook dat je minder pakhuisruimte nodig hebt voor de distributie van deze producten.
In mijn archief kwam ik nog een paar foto's van een halve eeuw terug tegen en in de archiefkasten van ons klooster liggen nog duizenden van die missiefoto's van vroeger. Een drietal interessante beelden ziet u daar! Natuurlijk zijn veel mensen zo leergierig dat ze alles over het drogen van zuidvruchten af willen weten en dan dienen ze met de linkermuis te klikken op http://passie.horeca.nl/pdf/6019/Gedroogde_zuidvruchten
Terugkeren naar de site van broeder Everard doet u door op pijl linksboven te klikken.
MARKTTAFEREELTJE IN EEN DORPJE IN LIBERIA Op het erf van deze plantage te Ghana liggen de cacaobonen te drogen 1960: Novice Laettitia in Lapland en kijk wat zij in Noorwegen aantrof 1960 Foto geschoten door Zr. Laetitia van visdrogerij in Lyngenfjord
05-01-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Antichrist volop bezig om Christendom te torpederen!
Vervolging van allerlei geloofsgroeperingen is niet van vandaag of gisteren. Wereldwijd zien we hier een toename van en het zijn voornamelijk de oriëntaalse Christenen die vervolgd worden. Gisteren waren het christenen van de koptischorthodoxe Kerk in Bagdad waar weer een aanslag op een Godshuis plaatsvond en vandaag was het tevens raak in het Egyptische Alexandrië. Al met al verloren hierbij 49 onschuldige mensen, louter omdat ze christen waren, het leven.
Hier in het multiculturele Nederland staan in de grote steden ook koptische kerkgebouwen en de eerste oriëntaalse christenkerk, in zeer beperkte kring, ontstond in 1960 al in Amsterdam, toen studenten uit Egypte kwamen studeren aan de Vrije Universiteit. Evenals bij de katholieke kerk zijn er bij de koptischorthodoxe kerk ook afscheidingen geweest op grond van theologische geschilpunten en kennen we bvb ook een koptischevangelische kerk en zelfs is er een geünieerde koptischorthodoxe tak die met Rome verenigd is en samen met hun patriarch en de Paus het oppergezag van hun kerk vormt.
Vanmorgen zag ik op tv dominee van de Veer een bezoek brengen aan pastoor Jan Berkhout te Volendam. In de nieuwjaarsnacht van 31 december 2000/ 1 januari 2001, vandaag 10 jaar geleden, was er in het uitgaanscentrum 't Hemeltje die verschrikkelijke brand, welke aan 14 jongeren het leven gekost heeft, andere jongelingen werden zwaar gewond en velen zijn voor het leven getekend met uiterlijke maar wat nog slimmer is geestelijke verwondingen. Het mooie van dat alles vandaag was dat hier een pastoor en een dominee met hun gevoel en gedachtegang op één golflengte van christelijke geloofsrichting zaten. Wat we moeten nastreven is dat alle geloven, die uiteindelijk allemaal ons naar één levensdoel wijzen en dat is ooit opgenomen te worden in de nabijheid van de troon van het opperwezen, elkaar in liefde en gemeenschap tegemoet treden.
Om u een inzicht te geven van een andere bij ons niet zo bekende geloofsrichting m/b tot een verwant van ons katholiek of protestants geloof dient u met linkermuis te klikken op http://www.koptischekerk.nl/ en als ge dit bekeken hebt komt u weer terug op mijn site door te klikken op pijl linksboven!
Vanuit de christelijke wereld is er grote angst voor de Islam en waarschuwingen tegen deze godsdienst komen van Islamogen die de Islam niet als een geloof maar min of meer als een rechtssysteem van vreemde wetgevingen zien. De naam Islam wijst in elk geval naar de goede richting en betekent "overgave aan God" De Islam behoort tot de monotheïstische Abrahamitische religies en verweven in hun godsdienst is ook veel van ons christelijk geloof. Ze geloven in God en noemen Hem Allah en zijn boodschapper is Mohammed, een profeet die via de Engel Gabriël de Koran (hun heilig boek) aangereikt kreeg. Andere belangrijke boodschappers van hun geloofsbeleving zijn Adam, Abraham en Jezus die bij hen een bepaalde drie-eenheid vormen. De Islam behoort tot één van de grootste geloofsgroeperingen en ook hier zijn er ontzettend veel stromingen met allerlei theologische geschilpunten en weerleggingen die de leer en uitleg daarvan zo verdeeld en versplinterd heeft.
Voormalige oorlogen in een ver verleden, zo bvb de kruistochten van de christenen tegen de Islamieten, de Golfoorlog, de Balkanoorlog en de onderlinge geloofs en stammenstrijd in landen als Irak, Iran en Afghanistan hebben veel kwaad bloed gezet en veelal waren de overwinnaars die strijders die gesteund werden door landen als Amerika en bondgenoten en ook het land Israël, hun oude Palestina, waren dwarsliggers. De rollen zijn nu aan het omdraaien, doordat veel van die landen een onafhankelijk economische systeem hebben weten op te bouwen en tevens op technisch militair terrein de baas zijn.
We moeten de durf hebben om meer in overleg met deze landen te treden, maandelijks contact houden met hun leiders en een luisterend oor hebben voor hun problemen, want met haatzaaiende beweringen en bedreigingen kom je geen stap verder! Ook uit eigen christelijke kring waait er een wind van de antichrist en veel gelovigen binnen onze kringen hebben zich afgekeerd van het geloof door misdragingen van hun kerkelijke leiders op velerlei gebied. Hier dient door het oppergezag van de kerk streng tegen opgetreden te worden, maar voor mij en u mag dit geen reden zijn om God de rug toe te keren. Ik denk dat we met volle overtuiging ons allemaal moeten inzetten voor meer solidariteit onder elkaar, gemeenschapszin en helpende handen dienen uit te steken naar broeders en zusters die in nood verkeren. Zeker weten dat 2011 met deze instelling niet meer stuk kan gaan!
01-01-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
De abdij van Rochefort is gelegen in de Wallonische provincie Namen van België. Dit is een toeristische streek en veel van mijn blogvrienden maken vaak wandeltochten door de Rochefortse bossen en dan pakken ze bij de paters even een terrasje om te genieten van een glas lekkere trappistenbier. Gisterenavond zo rond kwart over zeven brak er brand uit in het oude abdijgedeelte van de werelberoemde Notre Dame de Saint-Rémy. Terwijl de monniken aan het avondmaal zaten werden ze opgeschrikt door deze plotseling uitslaande brand en moesten de refter verlaten.
De abdij stamt uit de 13de eeuw en sinds vanaf zo'n anderhalve eeuw terug wordt er bier gebrouwen, volgens de keldermeester bijna 2 miljoen liter per jaar. In België zijn ook nog 5 andere kloosters die zich hier mee bezig houden. De kapel en de bibliotheek met duizenden boeken is gelukkig gespaard gebleven. Daarentegen is het woongedeelte van de paters geheel uitgebrand en zijn de monniken geëvacueerd. Ook het brouwketelgedeelte is nog geheel bruikbaar; wel is ongeveer 27000 liter bier in flesjes en anderzijds verloren gegaan.Men denkt dat de oorzaak van de brand gelegen is in een kennelijk ondeugdelijke electrische noodgenerator, waarin kortsluiting ontstaan is. Niet dat ik de monniken hierover een verwijt wil maken, want overal is de controle op gas, electrische apparatuur en nu met grote hoeveelheden sneeuw op platte daken onvoldoende en is het raadzaam om vooraf preventieve maatregelen te treffen alvorens de boel escaleert!
We hopen dat na de winter het klooster weer snel in de oude stijl opgebouwd kan worden en de monniken mogelijk in de zomer van 2011 weer op hun oude stekkie kunnen terugkeren. Geëvacueerd elders vertoeven is ook niet alles en vooral oudere monniken kunnen daar heel moeilijk aan wennen. We wensen onze confraters in België sterkte en hopen dat ze bij de weldoeners veel begrip zullen ondervinden om toch het jaar 2011 in te kunnen zetten met een goede hoop op herstel van hun prachtige abdij en bedeeld worden met een ruim budget om er weer bovenop te komen.
ZO WAS HET ALLEMAAL EN GISTEREN DIT!
Jammer, maar gelukkig niemand gewond en t.z.t.
komt alles weer goed! Bier, zowel donker als blond, houdt hart en nieren
gezond! Oude gedeelte uitgebrand, maar kan mogelijk
weer opgebouwd worden
30-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vanmorgen hoorde ik de uitslag van de Nationale Oliebollentest en de winnaar daarvan was meesterbakker Voskamp uit Spijkenisse. Sommige bakkers die vorig jaar nog aan de top stonden kwamen zelfs niet meer voor bij de top tien. Nu moet ik stellen dat bij dit extreme weer het moeilijk werken is vanuit een oliebollen kraam, want bij de bereiding van oliebollen spelen enkele factoren een belangrijke rol en grondstoffen die bij vervoer door de kou of aangevoerd vanuit een wat koude opslagplaats zijn niet zo geschikt om mee te werken.
Bij de fabricage van oliebollen zijn drie factoren belangrijk en dat is het gebruik van een goede oliesoort, beslist geen vetten en nu komt het: ,,Vandaag is het 28 december en om een lekkere oliebol te verkrijgen moet je de krenten en rozijnen vandaag al in lauw water gaan wellen, verder dient de melk waarmee we het beslag aanmaken vooraf bloedheet gemaakt te worden en de te gebruiken roomboter moet zacht wezen, dus niet hup rechtstreeks vanuit de koelkast of anderzijds"!
Er zijn ook mensen die buiten oliebollen ook wat appelflappen voor hun gasten klaar willen maken en daarvoor zijn veel recepten. De een wil het zus en de andere zo en daarom verwijs ik u in deze naar: http://www.oliebollenrecepten.nl/ en wilt u terugkeren naar deze site dient u wel telkens met de linkermuis op pijl linksboven te klikken.
Pater Wilhem vertelde me net dat hij gisterenavond een oud manneke in de biechtstoel gehad had die helemaal van de kaart nog was dat hij nu zonder zijn vrouw, die op 110-jarige leeftijd overleden was, deze dagen alleen door moest brengen en kwam met het volgende gezegde hierover: ,,Een man zonder vrouw is een jas zonder man"! Ik heb vanmorgen aan het ontbijt dit doorverteld aan gedoogoverste Geert Wilderman, maar die snapte er kennelijk geen zier van en vroeg me 's middags bij het luiden van het Angelus of ik mijn jas al teruggevonden had.
Beste fans en lezers van de site van broeder Everard, ik wens u allemaal een gezellig oud op nieuw, maak geen uitglijertje doordat je te diep in het glaasje gekeken hebt, wees voorzichtig met vuurwerk en zet een lasbril op bij het afsteken daarvan, want ik gun iedereen een zalig uiteinde en een goed begin!
28-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
We hebben de kerstdagen achter de rug, heel veel ingekocht, hadden op visite gerekend, maar de uitgenodigde familie, vrienden en kennissen lieten het vanwege het extreme winterweer afweten en er is nog van alles en nog wat overgebleven. We beginnen met de koude schotel en denken bij onszelf: ,,Dat is vandaag maandag en morgen dinsdag ook nog best te eten"! Alles is in schaaltjes keurig afgedekt in de koeling gezet, ook zijn er nog wat groentes, zoals spinazie en postelein weggezet en ga zo maar door. Wij ouderen zijn zuinige Pietjes en hebben de oorlog 1940-1945 meegemaakt en terugdenkend aan de laatste maanden van 1944 en de eerste maanden van 1945 leden veel mensen in het Westen des lands honger, werden er tulpenbollen gegeten en was men zelfs niet vies van varkensvoer of werd er uit pure ellende een hond of kat geslacht om in de nodige consumptie te voorzien. In onze hoofdstad Amsterdam zijn 3000 mensen de hongerdood gestorven. Nog steeds hebben we de gewoonte om alle eet en drinkwaren die we overgehouden hebben te bewaren. In de oude huizen van vroeger waren kelders, beschikte men daar niet over dan was er een vliegenkast of werd er in de tuin een gat gegraven met een oude zinken teil erin en daarin hield men de boter, de melk, de smout en het vlees koel. Om iets een langere tijd te kunnen bewaren werd er geweckt en ingemaakt. Tegenwoordig beschiken we bijna allemaal over een combikast waarin beneden ingevroren producten liggen en bovenin de koelkast onze tijdelijk te bewaren consumptieartikelen, zoals boter, melk, pakjes frisdrank, kaas, eieren, sausjes en verse groentes.
Bij ons thuis hadden we er vroeger een zestal varkens liggen, een waakhond, een veertigtal kippen en ook wat konijnen. Groenafval, brood en dergelijke verdween in het kippenhok en roggebrood in het konijnenhok. Overschotten van toebereide spijzen gingen in de drankemmer en vermengd met wat varkensmeel en wat water erbij ging de hele massa de voerbak van de varkens in. Ook de hond at met de pot mee! Toen ik in militaire dienst was, stonden er op het kazerneterrein speciale spoelingtonnen en daarin belandden al het overgebleven voedsel. Enkele varkensboeren uit de buurt leegden dagelijks deze tonnen en nergens op het terrein vond je resten van eten, drinken of verpakkingen daarvan. Hier vlak voor ons appartementencomplex stroomt een kolkje waarin via een treksloot van de Linge af het water stroomt. Via een duiker onder de viswei door stroomt er ook nog wat water in een kolkje aan de overkant. Schoolgaande kinderen of automobilisten smijten nog wel eens hele pakken brood, lege blikjes of andere verpakkingen langs deze weg en in de kolkjes. Het brood zit vaak in plastic zakken en kraaien, eendjes en met dit extreme winterweer ook de meeuwen pikken dit brood allemaal lekker op, maar in de buurt grazen ook wat schapen en deze dieren kunnen in hun darmen geen plastic verwerken en krijgen dan last van enorme verstikkende krampen en gaan dan een pijnlijke dood tegemoet.
Beste mensen, hoe erg u het ook vindt, haal al die bewaarde kerstresten uit de koelkast en doe alles wat composteren kan in de groente, fruit en tuinafval container en alle toebereide spijzen in een papieren afvalzak bij het restvuil, want echt die lekkere visschotel of hors d'oeuvre met gekookte eitjes en opgesierd met van allerlei lekkers aan de kant en sausjes er overheen is alleen vers te eten en na een bewaartijd van twee dagen is alles echt niet meer veilig om te consumeren. De meeste bladgroentes die enkele dagen gekookt bewaard zijn en nadien weer opgewarmd worden zoals spinazie en postelein gaan chemische stoffen vormen en die kunnen uw maag en gestel zodanig gaan plagen dat u met een voedselvergiftiging te doen krijgt. Hetzelfde is het geval met al die bewaarde verhitte sausjes. Als gezond mens ga je er direct niet van dood, maar mankeer je sowieso al iets moet je er zoiets niet bijkrijgen! Voor bijna een halve eeuw terug zat ik in het Brabantse Zundert en tijdens het bloemencorso daar, heb ik het meegemaakt dat iemand door het eten van bedorven vis kwam te overlijden. Het is echt niet overdreven als ik u aanraad om etenswaren niet te lang in de koelkast te bewaren, want alles wat op tafel gestaan heeft en ook aangebroken flessen met drank zijn echt niet meer fris en koeling van dranken en spijzen moet men zien als een beperkt hulpmiddel van een korte tijd. Geef de restjes ook niet aan uw huisdier, want hun maagjes zijn nog gevoeliger als die van ons mensen. Onze hond eet alleen maar vers en als wij het niet vertrouwen laten we haar dit even ruiken en als ze haar neus optrekt verdwijnt alles meteen in de afvalbak.
27-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Hier volgen een viertal kerstmenu's die u eventueel met de kerstdagen op tafel zou kunnen brengen:
Menu 1 bestaat uit Koninginnesoep, als tweede gerecht een vleescroquet als tussendoortje, gebraden haas, appelmoes, gekookte aardappelen en als nagerecht koffie met kerstgebak.
Menu 2 begint met een lekkere zalmsalade, ossenstaartsoep, gebraden kip, doperwten, pommes frites en als nagerecht een kerstpudding met een sausje erover.
Menu 3 begint met een kop bouillon met eiergelei, een Wiener Schnitzel, diverse groenten, gekookte aardappelen en een schotel van koude tong met sla en mayonnaise en als nagerecht chocoladepudding met slagroom.
De kerst-en Nieuwjaarskaart links bovenin is van mijn oude hospita, de 95-jarige mevr. Kronenburg uit Dordrecht
Ik heb het gemakkelijk voor u gemaakt en overal vindt u met de minste moeite de rubriek waarnaar u op zoek bent, want iedereen zoekt wat bereidingswijze betreft toch graag zijn eigen passende weg om zich op het kerstmenu voor te bereiden. Het is geen best weer om de deur uit te gaan en ik raad ouderen aan om voorzichtig te wezen en bel uw familie, buurtgenoten en kennissen met een goed onderstel op om voor u de gewenste boodschappen te halen en als ze met de kerstmis mee mogen smullen dan zullen ze dit zeker niet nalaten. Dit was mijn laatste stukje voor de kerst en we gaan ons in het klooster voorbereiden op een grootse kerstviering en broeder Everard wenst zijn lezers allemaal een zalig kerstfeest en tot maandg 27 december, want dan heb ik nog een leuk oudejaarsadvies voor u in petto!
Het beste paard laat men vaak op stal staan en vannacht in bed dacht ik aan ons klooster kookboek, waarvan ik de gerechten allemaal zo'n beetje van buiten ken en daarvan is ook een website en die krijgt u met 1001 recepten te zien als u klikt http://www.sandstorms-kookboek.nl/ en werkelijk daarop raakt u al helemaal niet uitgekeken!
Visueel overzicht van haas in braadpan met ingrediënten erbovenop VARKENSFRICANDEAU IN ROMIGE SAUS HIER DE GEBRADEN KIP UIT DE OVEN EEN PITTIG BORDJE OSSENSTAARTSOEP PERSOONLIJK GAAT ER BIJ MIJ NIETS BOVEN JULIENNESOEP! HET ZIET ER ALLEMAAL HEERLIJK UIT! Zo'n lekkere en gezonde visschotel laat niemand staan! AL DEZE WIJNEN KUNT U BIJ UW SCHOTEL SERVEREN!
20-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Mijn vorige kerstdiner was bijna ook geschikt voor mensen met een wat zwakke maag, maar dit diner gaat daarvan niet uit. We beginnen met een Hors D' oeuvres en de meeste huisvrouwen en huismannen halen het grondproduct bij de super en maken de schotel verder zelf op door ze in een mooie vorm op een schaal te doen en te garneren met wat blaadjes sla, eieren, stukjes roggebrood, asperges, uitjes. augurkjes opgerolde stukjes ham etc. Gaan we zo'n schotel zelf maken dan raad ik u aan om door de eigen grond van gekookte aardappelen etc wat bouillon te doen om het geheel smeuïg te maken en er veel stukjes soepvlees doorheen te werken, U kunt het met een mixer net zo fijn maken als u verkiest.
Ons tweede gerecht is een kop Heldere Bouillon en zo ge wilt, kunt u ook kiezen voor een Heldere Bouillonsoep met figuurvermiceelli of Engelenhaar en als u naar mijn kerstmenu van 16 december kijkt vindt u een speciale soepbereidingslink.
Het derde gerecht is een heerlijke Varkensrollade die u vooraf bij uw slager besteld heeft en nog even aan moet braden. Als vierde gerecht heb ik staan Spruitjes en ditmaal doen we er wat kaas bij en brengen we ze met wat zwarte peper bestrooid op tafel. In een stukje voor een maand terug heb ik uitgebreid alles over spruitjes verteld en een groot keukengeheim verklapt hoe je ze echt lekker klaar kunt maken.
Hier beneden ziet u wat geschoonde worteltjes op een schaal staan. Deze moet u voordat u ze op tafel brengt 35 minuten in de oven laten garen!
Tegenwoordig worden er veel schotels klaargemaakt met Gekookte Aardappelen met een knoflooksaus. U kunt ze ook gewoon serveren, maar bekennen moet ik dat knoflook een goede reinigende werking op diverse organen heeft en ook een gunstige werking heeft op de bloedsomloop.
Als nagerecht heb ik staan een Schuimige Citroenpudding en hiervoor heb je nodig 5 eierdooiers, je perst 5 citroenen uit, in de beslagkom doe je een kwartlitertje melk, tevens een kwartlitertje room, 1 onsje suiker en toevoegen doe je verder een vanillestokje. Dit alles klop je op tot een schuimige massa die je dan nadien in een bakje of puddingvorm doet.
We zitten tegenwoordig in een multiculturele samenleving en ik kan me voorstellen dat deze mensen liever te doen hebben met bvb de Spaanse Keuken en als je met linkermuis klikt op http://www.recepten.net/spaans.html dan komt u mogelijk op de site van uw keuze! Teruggaan naar mijn site doet u door met linkermuisknop te klikken op pijl linksboven!
Ik wens mijn lezers veel succes bij de bereiding van het Kerstmenu en beste mensen, schrijf op een briefje alvast op wat u bij de slager, groenteboer, bakker of super allemaal moet halen voor de samenstelling van dit diner. Ook bij dit diner hoort een witte of rode wijn en linksboven bij de aanvang van dit geschreven stukje staat de wijnsoort die bij dit menuutje hoort!
19-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Er resten ons niet veel dagen meer en dan is het Kerstmis. Proberen zal ik een drietal kerstmenu's op de site te brengen en ja beste mensen. Wie slacht zelf nog een konijn of een kalkoen? Ik heb het vroeger allemaal gedaan, maar hier in Holland mag je als particulier geen kip, konijn of ander wild-en gevogelte meer slachten en ben je verplicht dit te laten doen door een poelier. Dit is al jaren zo en nooit vergeten zal ik dat ik voor een dertigtal jaren terug tegen de kerst wat konijnen geslacht had op de goede manier en deze geslachte dieren in de kou buiten aan de waslijn had hangen om te besterven. Voornamelijk elitaire bewoners van de wijk "De Goudmijn" uit Arnhem namen deze beestjes bij mij af en weken tevoren zochten ze in mijn hokken hun favoriete konijn of kalkoen al uit. Kennelijk iemand die het niet op mij gemunt had was zo sportief geweest om de politie te bellen over de aan onze waslijn hangende konijnen. Ik heb de heren kunnen overtuigen dat de ziel van de diertjes zonder pijn naar de dierenhemel waren gezonden en zoals verondersteld de konijnen echt niet levend waren opgehangen ter bevordering van een specifieke wildsmaak. De politie hield het bij een waarschuwing en nadien heb ik nooit meer een dier geslacht. Bekennen moet ik dat ik op mijn oude leeftijd wat weekzerig ben geworden en ook als ik er vergunning voor zou krijgen nooit meer een dier zou kunnen slachten.
Mijn eerste kerstdiner bestaat uit voornamelijk caloriearme producten en als voorgerecht brengen we ter tafel een heerlijke garnalencoctail. De ingrediënten zijn allemaal bij de grote supers te krijgen, maar ik raad u aan alle benodigde visproducten toch te kopen bij de vakman, dus een viszaak. Naar wens beschikken deze zaken over goede recepten, die u er gratis bijkrijgt.
We gaan verder met een Witte Ragoetsoep en omdat ik in andere kerstdiners eveneens diverse andere soepen ter tafel laat komen geef ik u de website van een meesterkok die ook aan het Belgische hof bij bijzondere diners zijn culinaire kunsten laat zien en de URL is http://www.edsreceptensite.nl/page8.html U kunt hierop alle denkbare soepen terugvinden!
Als derde gerecht brengen we een gebraden Wild of Tam Konijn op tafel en hierbij maak ik als chef de cuisine altijd gebruik van de volgende site van ook weer een meesterkok die aan alle hoven van Europa zijn braadkunst heeft gedemonstreerd en zijn website is http://www.wildplaza.com/artikel.php?aid=860
Ons vierde kerstgerecht is Appelmoes van Goudreinnetten en als u wat minder suiker als benodigd wilt toevoegen bij de bereiding, dan doet u dat toch gewoon!
Ons vijfde gerecht zijn de mooi gaaf Gekookte Aardappelen die sierlijk op een mooie schaal worden opgediend en bij de bereiding houdt u rekening met uw bloeddruk en voegt u zeezout in plaats van gewoon zout toe.
Laat uw fantasie werken en kijk goed naar de afgebeelde vruchtensla en zie wat voor ingrediënten hiervoor allemaal gebruikt zijn. Hol wat vruchten uit, stop er anderen in en maak er een kunstwerkje van!
Bij dit diner kunt u zowel lichte rode als witte wijn op tafel brengen en ik adviseer u hiervoor een Bourgueil, Chinon of Crus uit de Beaujolais. Bij de slijter weten ze u daarover goed voor te lichten!
Wilt u een mooi menukaartje maken schrijf het diner op, versier de kaartjes en bent u goed in de schoonschriftkunst dan heeft u daar ook geen hulpie bij nodig!
Ik wens u veel succes met dit uitstekend kerstdiner!
18-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Nee beste kloosterblog lezers, dat eten we hier vandaag in het klooster niet. Het is vrijdag en dat betekent dat we ons hier op die dag nog steeds onthouden en geen vlees eten. Vroeger, toen ik nog student was ben ik ooit op een vrijdag op visite geweest te Mechelen bij Kardinaal van Roey en daar stonden 's middags zeker 6 vissoorten op tafel, waarbij ik Zijne Eminentie verzocht heb om aan de Paus door te geven dat hij per dogma de katholieken zou verplichten uitsluitend vis te eten en zich allemaal voortaan te onthouden van alle vleessoorten.
Verschillende paters, broeders en zusters zijn hier lid van de SOWA in Angeren en vandaag wordt daar de jaarlijkse feestbijeenkomst gehouden. Ik heb hun stevig op het hart gedrukt geen verboden hapjes te consumeren en ik hoop dat ze zich daar allemaal aan houden. Afgeraden door overste Geert Wilderman is tevens het gebruik van sterke drank, niet omdat wij als kloosterlingen daar afkeer van hebben, echt niet...maar wel omdat hier de binnenwegen spekglad zijn en we in deze kersttijd geen geblesseerde broeders, paters of soeurs eropna kunnen houden; dit met het oog op de drukte in de diverse parochies hier in de buurt, waar diverse confraters assistentie verlenen bij de kerkelijke plechtigheden, de zusters in de ziekenhuizen en de broeders in de bejaardenhuizen. Pater econoom zit hierna vaak drie dagen op zijn kamer uit te tellen wat dat alles heeft opgeleverd en als hij tevreden is wordt er een echte Champagne Napoléon ontkurkt.
Voor de zondag hebben we hier in het klooster staan een menu dat heet Varkenshaas Mediterano met romige pasta en ik had nog een fotootje van vorig jaar en daarop kunt u zien hoe zo'n schotel eruit ziet en op de menustaat kunt u aflezen hoe u dit klaar moet maken. Over een paar dagen breng ik enkele kerstmenu's op deze site en zondag na het brevier lezen zal ik proberen dit eerste kerstmenu dat heet "Menue Noël avec Frère Everard" voor u op de website te brengen.
WIE RAADT HOE HET MUZIEKSTUKJE HIERBOVEN HEET KRIJGT ENKELE LEUKE KERSTAFBEELDINGEN TOEGEZONDEN!
BIJ DEZE SCHOTEL HOORT ONDERSTAAND WIJNTJE!
17-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Ieder jaar zitten onze paters, broeders en zusters zo half december in de recreatiezaal waar onze moderne grootbeeld televisie staat opgesteld en aan de tafeltjes zittten: 12 paters, 8 zusters en 4 broeders. Het dictee 2010 is samengesteld door de bekende schrijver Tommy Wieringa. Nog niet zolang geleden ontving hij de Ferdinand Borderwijk Prijs voor verhalend proza; ook is hij bekend van zijn mooie roman Joe Speedboot. Wie gaat in ons klooster dit jaar met Het Gouden Brevier aan de haal? We zullen het straks weten!
Kakofonie
De tijden zijn in zoverre interessant dat ze kakofonisch zijn; je moet bijwijlen je oren dichtstoppen tegen het tenhemelschreiende geblabla van de muezzins van de eeuwige vergelding in het ene oor en dat van de filistijnen van het geperoxideerde ressentiment in het andere.
Geüpgradede Hoekse en Kabeljauwse twisten: de shoarmabakkers versus de aardappeleters, allen met vuvuzela's bewapend ; hun zuurstofarme hersentjes verkleinen je wereld en brengen haar binnen de afrastering van hun woestijngod of hun karikaturale weergave van joods-christelijke axioma's en verlichtingsidealen.
Die boeroepers nemen het licht juist weg met hun stijlmiddelen van de provocatie en de daarbij behorende inflatoire hyperbolen, terwijl de man in het midden, de verdediger van de orde, mijmert over een vreedzame stadssamenleving zoals bijvoorbeeld het Oost-Galicische Lemberg eens was.
Lemberg dat multinationale multilinguïstische Habsburgse babylon, die co-existentie van Asjkenazim, Roethenen, Polen, Duitsers, Armeniërs-door en door tolerant uit noodzaak en goede wil, laisser faire opgetuigd met een civilisatorische missie en een architectonisch mozaïek van gotiek neoclassicisme en art deco.
Nochtans werden de tijden ook toentertijd interessant en viel de stad achtereenvolgens toe aan het gerestaureerde Polen, nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie-haar namen waren Lemberg, Lwâw en Lviv, de Polen waren verdreven en de Joden uitgeroeid.
Hun huizen werden nu bewoond door oekraïners; enigszins beduusd namen zij die verukkelijke, lege stad in. Lemberg werd het failliet van de vroegtwintigste-eeuwse muliculturaliteit, alleen zijn begraafplaatsen spreken nog in vele talen.
Wie zullen straks de halflege flatwijken van Amsterdam, Culemborg dan wel Gouda innemen als hun bewoners zijn verjaagd door de dompteurs van de thymotische woede, wier dromen de nachtmerries van de eerste-tweede en derdegeneratieallochtonen zijn?
Opzichtig negeren zij die wet van consciëntieus bestuur die door het taoïsme wordt gepostuleerd: regeer de staat zoals je een klein visje bakt (behoedzaam).
Gedoogoverste Geert Wilderman heeft vandaag het Gouden Brevier uit mogen reiken aan de 87-jarige kloosterzuster Esmeralda wonend in Babberich en logerend hier in ons klooster 'De Pauw' te Angeren. Wat waren haar fouten in dit dictee? In zin 6 had zij in plaats van zijn begraafplaatsen haar begraafplaatsen staan en het kloosterkabinet was bijna gevallen over de discussie die hier onderling onder de vele taalkundigen ontstaan was of dit nu zijn of haar moest wezen. Fout had ze tevens geschreven het woord geüpdadede en zij had hier een soort kloosterwoord van gemaakt en geschreven de 'geüpgraduele'-. Broeder Johannes had het dictee op zijn laptop gemaakt en deelde de communiteit mede, dat veel woorden in dit dictee aangegeven werden als verouderd taalgebruik en hij had dan ook de meest vreemde uitdrukkingen in dit dictee staan. We hebben er allemaal hartelijk om moeten lachen. Hij heeft het met zijn leeftijd van 93 toch nog heel wat beter gedaan dan menig prominent op tv en met 12 fouten heeft hij het er niet slecht van afgebracht.Tot diep in de nacht hebben we onder het genot van een hapje en een flink offer aan Bacchus deze dictee-avond afgerond.
16-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Broeder Everard gebruikt van allerlei medicijnen en ik denk dat deze absoluut nooit nodig waren geweest als ik wat bewuster en regelmatiger geleefd had en vroeger nooit gerookt. De klok is op mijn leeftijd van 77 niet meer terug te zetten en eerlijk gezegd heb ik het hier in het klooster nog prima naar de zin, leef nú volgens de regels en daarom laat Petrus hierboven nog maar even wachten voordat ik bij de hemelpoort aanklop. Dat mijn buikje wat proportioneel geworden is, heb ik als voormalig bierproef specialist hier aan ons klooster te danken. Dit laat ik tegenwoordig de bevallig ranke Beierse Soeur Gertrude doen, die meer habijt dan buik heeft.
Overal waar ik op huisbezoek kom, hebben ze ultra moderne keukens, maar dat is meer om iets van hun welstand, dan van hun kookkunst te laten zien. Moeder de vrouw heeft tegenwoordig haar werk buitenshuis en als er gegeten moet worden is dat vaak uit de automaat, ergens in een bistro of worden er kant en klare maaltijden uit de super ingeslagen die in de oven of magnetron warm gemaakt worden.
Hier beneden heb ik enkele staatjes staan van een fabrikant die voedselsupplementen aanbiedt en volgens mededeling zijn die inlichtingen daarop juist en wetenschappelijk getest. Nu staan er wat begrippen en woorden in die mogelijk niet voor iedereen duidelijk zijn. Hebben we het over thiamine, dan praten we over vitamine B-1, wat volop aanwezig is in brood, granen, melk, groenten en gist. Niacine is vitamine B-3, wat zit in vlees, vis, volkoren graanproducten, groentes en aardappelen. Hebben we het over riboflavine, daarmee wordt bedoeld vitamine B-2, wat zit in eiwitachtige producten, zoals melk, eieren, vlees, lever en nierproducten, bladgroenten, gist en bruin brood. Met folaat wordt bedoeld vitamine B-11 (buitenland ook wel B-9) en deze stof zit in 90 procent van alle voedingsmiddelen. Genoemd wordt tevens pantotheenzuur, vitamine B-5, wat op natuurlijke wijze binnen ons lichaam aangemaakt wordt door de opgenomen voedingsstoffen.
In de folder hebben ze het tevens over de Orac-waarde. Wat is dat nú weer? ORAC betekent Oxygen Radidical Absorbance Capacity en is niets anders dan de zuivere Antioxidant indicatie-waarde met een honderdtal producten met aan de top alle soorten noten, kruiden, bessen en cacao.
Mensen die thuis wonen, zelf koken, bejaarden in tehuizen en mensen die verblijven in een ziekenhuis of anderzijds hoeven per drie keer per dag op gezette tijden eten en zich minstens een half uur per dag bewegen door een eindje te wandelen, te spelen met hun kinderen, kleinkinderen of de hond uitlaten, normaliter geen voedingssupplementen te gebruiken. Anders ligt het voor veel buiten de deureters, want die komen bepaalde elementen in hun voeding tekort en logisch is het dat de voedingsindustrie daar op inspeelt en een vloeibaar supplement aanbiedt waar alle vitamines, mineralen en noodzakelijke stoffen in verwerkt zitten, die een mens nodig heeft om vitaal te blijven. Beste lezers, ik hoop dat u met dit schrijfsel van broeder Everard wat meer voedingslicht heb opgestoken richting de Kerstdagen en het Nieuwe jaar.
10-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op 8 september vieren we jaarlijks het geboortefeest van de Heilige Maria. De vader en moeder van Maria waren Joachim en Anna en net als wij gewone mensen is Maria dan ook op een normale manier geboren. Omdat zij als moeder van de Heer Jezus Christus altijd hoog geprezen is geweest, en nog steeds, heeft Paus Pius de 9de op 8 december1854 per Pauselijke bul "de ineffabilis Deus, de Onbevlekte Ontvangenis van Maria als dogma aan de gelovigen verkondigd en zoals men weet beste gelovigen is een dogma een voldongen feit dat niet bestreden kan worden en men als katholiek zonder meer als stelling aan dient te nemen. Het hoofd van de Katholieke Kerk heeft dus afgekondigd dat Maria de enige persoon ter wereld is, die zonder belast te zijn met de erfzonde ter wereld is gekomen.
Vaak wordt de onbevlekte ontvangenis van de H. Maria verward met de maagdelijkheid van de moeder Gods, maar dit zijn bijbels en theologisch twee verschillende begrippen. Maria is volgens het dogma van de paus onbevlekt ter wereld gekomen d.w.z. zonder erfzonde, maar wel op gewone menselijke wijze. Trouwen deed Maria nadien met de timmerman Jozef en volgens de bijbel en de geschriften is de Heer Jezus zonder dat Jozef geslachtsgemeenschap met haar gehad heeft door de kracht van de Heilige Geest uit de schoot van Maria ontsprongen.
In de Islamitische theologie komen we Maria als maagd tegen onder de benaming Maryam. Het dogma van "de Onbevlekte Ontvangenis" van Maria is door veel theologen bestreden en binnen de Protestantse, Oud Katholieke en Oosters-Orthodoxe Kerk is dit dogma totaal verworpen, omdat nergens in de Bijbel hier gewag van gemaakt wordt. Er is in het verleden veel gediscussieerd over deze onderwerpen, maar ergens is het zinloos. Persoonlijk ga ik discussies over geloofspunten ook liever uit de weg, hetwelk niet wil zeggen dat ik ze verwerp.
Kijk, beste medebroeders en hierbij bedoel ik alles wat mens is, we hebben tegenwoordig binnen heel de wereld te maken met een multiculturele samenleving en elkaars theologische ideologieën bestrijden of ze ketters noemen is door de eeuwen heen al absurd geweest en heeft alleen maar geleid tot oorlog en ellende. Alle geloven of spirituele stromingen hebben aanvaardbare menselijke overeenkomsten en het beste is dat we deze kernpunten eruit lichten en gebruiken om menselijk en waardig in vrede met elkaar samen te leven. Met deze instelling en gedachtegang in ons komen we beslist een Kerstfeest tegen dat zinvol is en ons vreugde in het hart brengt!
Boven Beeltenis Engel Gabriël-beneden H. Maria met Kindje Jezus Oude prentjes en tekst H. Priesterwijding Heeroom in Amerika
07-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Grootvader Hübbers was geboortig uit Ubbergen, een plaats vlak achter Nijmegen aan de Duitse grens en voor zover ik heb kunnen nagaan woonde hij in een huis dat half op Nederlandse en Duitse grond stond. Als jongman leerde hij het bakkersvak in Wuppertal en was er werkzaam in een Bäckerei und Konditorei, een bedijf waarin men bakt en ook een zitruimte heeft om iets te gebruiken. Toen hij zich omstreeks 1890 in Huissen gevestigd had, en daar nadien het bedrijf op het Huissen-Zand overgenomen had van de familie v/d Geijn, bracht hij ook veel Duitse gebruiken mee hier in deze contreien, zo bvb het bakken van Weihnachtsstollen en jammer genoeg zijn die oude recepten tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgeweld en plundering allemaal uit onze zaak, bestaande uit bakkerij, kruidenierswinkel en Horecabedrijf, destijds gevestigd aan de Karstraat F 162 te Huissen verdwenen.
Tegenwoordig worden er al vroeg kerstpakketten uitgereikt met allerlei soorten kerstbrood erin. Nu is het zo beste lezers, dat alle broodsoorten waarin veel zoetigheid verwerkt is (dus suikers) min of meer op natuurlijke wijze geconserveerd zijn, maar een stolletje mag van broeder Everard rustig een week oud zijn, maar toch niet langer. Tegenwoordig kan men al vanaf het begin van de advent overal kerstbrood krijgen. Vroeger bij ons thuis, en deze gewoonte houd ik hier in het klooster ook aan, aten we het eerste sneetje stol dicht besmeerd met roomboter zo tegen 4 uur 's morgens en wel na de nachtmis. Vooraf werd er een lekker stukje verse worst met jus en stukjes stipbrood opgediend en hier in het klooster "De Pauw" doen we nog steeds een eigen gerijpt wijntje van onze specialist broeder Gerardus erbij.
Wat hebben we voor ingrediënten nodig om een echte Weihnachtsstolle te bakken? Dat is 750 gram bloem, 60 gram gist, 3 dl melk, 2 hele eierdooiers, 175 gram boter, 100 gram basterdsuiker, raspen doen we de schil van 2 citroenen of we doen er een half onsje sukades bij of kant en klare citroen snippers, bij dit alles gebruiken we gemengd 4 ons krenten en rozijnen, 75 gram gehakte amandelen of een onsje kant en klare amandelspijs en een kleine handslag zout. Weet je wat de stol nog lekkerder maakt? dat is de rozijnen en krenten in een bakje doen met twee eetlepels rum erbij, even roeren en dan toevoegen aan het geheel dat inmiddels in een beslagkom zit en tot een deegje verwerkt is. Dit deegje bollen we op, laten het rijzen ( kan in een rijskast, onderoventje of toegedekt met een schone doek, vervolgens slaan we het met de handen ovaal en vouwen het over, laten het nog even rijzen en dan zetten we alles in een hete oven en na een baktijd van een half uur tot hooguit 40 minuten is ons stolletje klaar!
Heet uit de oven smeren we er wat gesmolten boter over en meteen strooien we er naar wens poedersuiker overheen. Wil je het mooi opgesierd op tafel brengen, steek er een takje huls uit de tuin in en wikkel in mandvorm een mooi rood lint eromheen! Mijn keukenassistente Soeur Marie is erg kunstzinnig en weet het lint zodanig te vormen dat het net lijkt of er een kerststalletje bij aanhangt. Zeg beste kloosterrecepten fans, doe je best en eet er smakelijk van!
Dit is het verkregen resultaat volgens het recept van broeder Everard Beneden een prachtige foto van een goede vakscollega De voorlees refterbeurt is toebedeeld aan pater Johannes-zie ook foto's op site!
01-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Wat eten we vandaag op de verjaardag van mijn assistente?
Buiten is het fris, de thermometer staat op 2 graden onder de nul, overal ligt hier sneeuw, de wind komt uit het oosten en iedereen die niet op pad hoeft zit vandaag binnen. Er zijn slechts nog enkele zusters en broeders die als invalskracht via een uitzendbureau vandaag buitendeurs zijn om op een of andere school les te geven. Kloosterlingen kleden zich nog ouderwets en iedereen draagt bij dit weertype nog een hemd en gebreide borstrok. Niemand laat zich dan ook inenten voor de griep of andere ziektes en heeft alleen vertrouwen in hun eigen natuurlijke weerstandsopbouw; we volgen de trend van onze voorgangers die allemaal een hoge leeftijd bereikt hebben. Mijn lieve keukenassistente Soeur Marie is vandaag 67 geworden en is het feestvarkentje. De hele bezoekkamer zit vol mensen uit het dorp hier om haar te feliciteren. Ze is ook lid van het plaatselijke zangkoor en heeft gisterenavond in het dorpshuis getrakteerd. Vannacht heb ik speciaal voor haar de kloosterpoort tot diep in de nacht open gehouden. Bij ons in het klooster is iedereen twee keer per jaar jarig en dat is op de burgerlijke geboortedatum en tevens op de kerkelijke feestdag van hun kloosternaam. De menukeuze van Soeur Marie voor vandaag is: vooraf een pittige kom erwtensoep, hierna rode bietjes met aardappelen en als nagerecht Griekse Matseros, een heerlijke vruchtenyoghurt, waarvan u hier beneden het recept ziet staan.
Rode bietjes zijn bloedzuiverend en reinigen uw blaas Oud Hollandse snert houdt het hele lichaam in conditie! In ons klooster is er altijd wel iemand die komt met een nieuw mopje Dit ziet er als toetje bijzonder lekker uit!
30-11-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard