We hebben de kerstdagen achter de rug, heel veel ingekocht, hadden op visite gerekend, maar de uitgenodigde familie, vrienden en kennissen lieten het vanwege het extreme winterweer afweten en er is nog van alles en nog wat overgebleven. We beginnen met de koude schotel en denken bij onszelf: ,,Dat is vandaag maandag en morgen dinsdag ook nog best te eten"! Alles is in schaaltjes keurig afgedekt in de koeling gezet, ook zijn er nog wat groentes, zoals spinazie en postelein weggezet en ga zo maar door. Wij ouderen zijn zuinige Pietjes en hebben de oorlog 1940-1945 meegemaakt en terugdenkend aan de laatste maanden van 1944 en de eerste maanden van 1945 leden veel mensen in het Westen des lands honger, werden er tulpenbollen gegeten en was men zelfs niet vies van varkensvoer of werd er uit pure ellende een hond of kat geslacht om in de nodige consumptie te voorzien. In onze hoofdstad Amsterdam zijn 3000 mensen de hongerdood gestorven. Nog steeds hebben we de gewoonte om alle eet en drinkwaren die we overgehouden hebben te bewaren. In de oude huizen van vroeger waren kelders, beschikte men daar niet over dan was er een vliegenkast of werd er in de tuin een gat gegraven met een oude zinken teil erin en daarin hield men de boter, de melk, de smout en het vlees koel. Om iets een langere tijd te kunnen bewaren werd er geweckt en ingemaakt. Tegenwoordig beschiken we bijna allemaal over een combikast waarin beneden ingevroren producten liggen en bovenin de koelkast onze tijdelijk te bewaren consumptieartikelen, zoals boter, melk, pakjes frisdrank, kaas, eieren, sausjes en verse groentes.
Bij ons thuis hadden we er vroeger een zestal varkens liggen, een waakhond, een veertigtal kippen en ook wat konijnen. Groenafval, brood en dergelijke verdween in het kippenhok en roggebrood in het konijnenhok. Overschotten van toebereide spijzen gingen in de drankemmer en vermengd met wat varkensmeel en wat water erbij ging de hele massa de voerbak van de varkens in. Ook de hond at met de pot mee! Toen ik in militaire dienst was, stonden er op het kazerneterrein speciale spoelingtonnen en daarin belandden al het overgebleven voedsel. Enkele varkensboeren uit de buurt leegden dagelijks deze tonnen en nergens op het terrein vond je resten van eten, drinken of verpakkingen daarvan. Hier vlak voor ons appartementencomplex stroomt een kolkje waarin via een treksloot van de Linge af het water stroomt. Via een duiker onder de viswei door stroomt er ook nog wat water in een kolkje aan de overkant. Schoolgaande kinderen of automobilisten smijten nog wel eens hele pakken brood, lege blikjes of andere verpakkingen langs deze weg en in de kolkjes. Het brood zit vaak in plastic zakken en kraaien, eendjes en met dit extreme winterweer ook de meeuwen pikken dit brood allemaal lekker op, maar in de buurt grazen ook wat schapen en deze dieren kunnen in hun darmen geen plastic verwerken en krijgen dan last van enorme verstikkende krampen en gaan dan een pijnlijke dood tegemoet.
Beste mensen, hoe erg u het ook vindt, haal al die bewaarde kerstresten uit de koelkast en doe alles wat composteren kan in de groente, fruit en tuinafval container en alle toebereide spijzen in een papieren afvalzak bij het restvuil, want echt die lekkere visschotel of hors d'oeuvre met gekookte eitjes en opgesierd met van allerlei lekkers aan de kant en sausjes er overheen is alleen vers te eten en na een bewaartijd van twee dagen is alles echt niet meer veilig om te consumeren. De meeste bladgroentes die enkele dagen gekookt bewaard zijn en nadien weer opgewarmd worden zoals spinazie en postelein gaan chemische stoffen vormen en die kunnen uw maag en gestel zodanig gaan plagen dat u met een voedselvergiftiging te doen krijgt. Hetzelfde is het geval met al die bewaarde verhitte sausjes. Als gezond mens ga je er direct niet van dood, maar mankeer je sowieso al iets moet je er zoiets niet bijkrijgen! Voor bijna een halve eeuw terug zat ik in het Brabantse Zundert en tijdens het bloemencorso daar, heb ik het meegemaakt dat iemand door het eten van bedorven vis kwam te overlijden. Het is echt niet overdreven als ik u aanraad om etenswaren niet te lang in de koelkast te bewaren, want alles wat op tafel gestaan heeft en ook aangebroken flessen met drank zijn echt niet meer fris en koeling van dranken en spijzen moet men zien als een beperkt hulpmiddel van een korte tijd. Geef de restjes ook niet aan uw huisdier, want hun maagjes zijn nog gevoeliger als die van ons mensen. Onze hond eet alleen maar vers en als wij het niet vertrouwen laten we haar dit even ruiken en als ze haar neus optrekt verdwijnt alles meteen in de afvalbak.


|