Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
07-01-2011
Tumult in het klooster over de kerstdatum
Binnen de meeste christelijke kerkgemeenschappen wordt kerstmis gevierd op 25 december en daaraan vastgeplakt hebben we tevens ook nog een tweede kerstdag, welke we op 26 december vieren. De gebeurtenissen uit de prille tijd van het christendom lezen we in de geschiedenis die daarover geschreven is in de evangelies van Lucas en Matheus en daaruit is geconcludeerd dat de geboorte van Jezus plaatsgevonden heeft zo omstreeks de vierde week van december. Het is niet uitgesloten dat dit een andere datum is geweest en per dogma is dit door niet ene paus ooit beweerd dat dit op die gekozen dag gebeurd moet zijn.
In de Russisch-orthodoxe Kerk gaat men niet van de Gregoriaanse maar van de Juliaanse kalender uit en daarop valt kerstmis 13 dagen later, dus op 7 januari. Dit alles haal ik even aan, omdat binnen de kloostergemeenschap onder de bij ons gedetacheerde zusters wat tumult ontstaan was door het nieuws vanmorgen op tv, waarbij vermeld werd dat de Koptischorthodoxe Kerk, min of meer verwant aan de Russisch-orthodoxe Kerk en uitgaande van de Juliaanse kalender het kerstfeest ook op 7 januari viert.
Vroeger op het seminarie was ons dit alles geleerd en tijdens het noenmaal in de refter heb ik bij de ons vertoefende weifelende zusters, en sommige wilden al uittreden, uitgelegd hoe de vork precies aan de steel zat. Onze gedoogoverste Geert Wildeman uitte zijn tevredenheid over mijn explicatie. De zusters hier kunnen we niet missen, want ze doen voor de paters en broeders hun kamer opruimen, de kapel, boenen de kloostergangen, doen de vaat, stoppen onze sokken, assisteren bij diensten, helpen me in de keuken, doen boodschappen en paters en broeders die slecht ter been zijn worden door hen gewassen en aangekleed.
Persoonlijk raakte ik vandaag geschokt over een inmiddels overleden pastoor van het Huissen-Zand, die volgens ene Gerard wermers uit Steenwijkerwold zich seksueel tegen hem misdragen had. Mijn Siamese broer Eef van het web Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen heeft ooit over deze pastoor, die meesterlijk preken kon en het geloof vanaf de preekstoel aan zijn parochianen verkocht, een stukje geschreven. Ergens, onder de categorie religie op zijn website met als URL http://www.bloggen.be/eef/ heeft hij zijn ervaringen met deze priester opgetekend. Linksboven bij dit kloosterartikel ziet u afgebeeld de kerk van de HH. Martelaren van Gorcum waar R destijds pastoor was en waar broeder Everard op 8 mei 1933 gedoopt is.
07-01-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vroeger kwamen bij ons de kisten met krenten en rozijnen binnen en aan de buitenkant stond op de kist ingebrand: "Sundried" wat betekent door de zon gedroogd. Pruimen, druiven, vijgen en dadels worden in zijn geheel gdroogd. Abrikozen en perziken gehalveerd en van pit ontdaan. Bij appels gaat het klokkenhuis eruit en hierna worden ze gevierendeeld.
De vruchten worden in een lichtzuur zwavelbad gewassen en daarna twee tot vier weken op rekken of anderzijds gelegd en gedroogd. Als dit proces achter de rug is, dan is al het vocht eruit en houdt men van een kilo vruchten nog pakweg 300 gram over.
Vroeger in de bakkerij bij ons thuis droogden wij voor onze klanten appels en die werden dan op bakplaten niet in, maar bovenop de oven gelegd. Het was daar zo warm dat na 3 weken alles ingedroogd was en als ik de appeltjes naar de boer terugbracht dacht hij vaak dat ik de helft opgegeten had, dit vanwege de hoge mate van indroging.
Weekt men de appeltjes hierna in water, dan rijzen ze weer naar het normale niveau. In de bakkerij worden veel zuidvruchten gebruikt. Hier in het kleine kantoorhokje van de grote kloosterkeuken komt net zuster Laetitia naarbinnen die vanmiddag op de huishoudschool met haar leerlingen appelbollen wil gaan bakken en ik heb ze geadviseerd bij boer Nijenhuis in Huissen een kist Jonathans te gaan halen en zo ze die daar niet kan bemachtigen een kist Jonagold, een appel die een kruising is tussen een jonathan en een Golden Delicious. Bij appelgebak moet je altijd een stevige en een beetje harde appel gebruiken, want anders drijft de hele boel uit. Het is dan wel te eten, maar in feite geen gezicht!
Je kunt stellen dat het drogen van vruchten bederf tegengaat, de vitaminen beter in de vrucht houdt en een groot voordeel is ook dat je minder pakhuisruimte nodig hebt voor de distributie van deze producten.
In mijn archief kwam ik nog een paar foto's van een halve eeuw terug tegen en in de archiefkasten van ons klooster liggen nog duizenden van die missiefoto's van vroeger. Een drietal interessante beelden ziet u daar! Natuurlijk zijn veel mensen zo leergierig dat ze alles over het drogen van zuidvruchten af willen weten en dan dienen ze met de linkermuis te klikken op http://passie.horeca.nl/pdf/6019/Gedroogde_zuidvruchten
Terugkeren naar de site van broeder Everard doet u door op pijl linksboven te klikken.
MARKTTAFEREELTJE IN EEN DORPJE IN LIBERIA Op het erf van deze plantage te Ghana liggen de cacaobonen te drogen 1960: Novice Laettitia in Lapland en kijk wat zij in Noorwegen aantrof 1960 Foto geschoten door Zr. Laetitia van visdrogerij in Lyngenfjord
05-01-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Antichrist volop bezig om Christendom te torpederen!
Vervolging van allerlei geloofsgroeperingen is niet van vandaag of gisteren. Wereldwijd zien we hier een toename van en het zijn voornamelijk de oriëntaalse Christenen die vervolgd worden. Gisteren waren het christenen van de koptischorthodoxe Kerk in Bagdad waar weer een aanslag op een Godshuis plaatsvond en vandaag was het tevens raak in het Egyptische Alexandrië. Al met al verloren hierbij 49 onschuldige mensen, louter omdat ze christen waren, het leven.
Hier in het multiculturele Nederland staan in de grote steden ook koptische kerkgebouwen en de eerste oriëntaalse christenkerk, in zeer beperkte kring, ontstond in 1960 al in Amsterdam, toen studenten uit Egypte kwamen studeren aan de Vrije Universiteit. Evenals bij de katholieke kerk zijn er bij de koptischorthodoxe kerk ook afscheidingen geweest op grond van theologische geschilpunten en kennen we bvb ook een koptischevangelische kerk en zelfs is er een geünieerde koptischorthodoxe tak die met Rome verenigd is en samen met hun patriarch en de Paus het oppergezag van hun kerk vormt.
Vanmorgen zag ik op tv dominee van de Veer een bezoek brengen aan pastoor Jan Berkhout te Volendam. In de nieuwjaarsnacht van 31 december 2000/ 1 januari 2001, vandaag 10 jaar geleden, was er in het uitgaanscentrum 't Hemeltje die verschrikkelijke brand, welke aan 14 jongeren het leven gekost heeft, andere jongelingen werden zwaar gewond en velen zijn voor het leven getekend met uiterlijke maar wat nog slimmer is geestelijke verwondingen. Het mooie van dat alles vandaag was dat hier een pastoor en een dominee met hun gevoel en gedachtegang op één golflengte van christelijke geloofsrichting zaten. Wat we moeten nastreven is dat alle geloven, die uiteindelijk allemaal ons naar één levensdoel wijzen en dat is ooit opgenomen te worden in de nabijheid van de troon van het opperwezen, elkaar in liefde en gemeenschap tegemoet treden.
Om u een inzicht te geven van een andere bij ons niet zo bekende geloofsrichting m/b tot een verwant van ons katholiek of protestants geloof dient u met linkermuis te klikken op http://www.koptischekerk.nl/ en als ge dit bekeken hebt komt u weer terug op mijn site door te klikken op pijl linksboven!
Vanuit de christelijke wereld is er grote angst voor de Islam en waarschuwingen tegen deze godsdienst komen van Islamogen die de Islam niet als een geloof maar min of meer als een rechtssysteem van vreemde wetgevingen zien. De naam Islam wijst in elk geval naar de goede richting en betekent "overgave aan God" De Islam behoort tot de monotheïstische Abrahamitische religies en verweven in hun godsdienst is ook veel van ons christelijk geloof. Ze geloven in God en noemen Hem Allah en zijn boodschapper is Mohammed, een profeet die via de Engel Gabriël de Koran (hun heilig boek) aangereikt kreeg. Andere belangrijke boodschappers van hun geloofsbeleving zijn Adam, Abraham en Jezus die bij hen een bepaalde drie-eenheid vormen. De Islam behoort tot één van de grootste geloofsgroeperingen en ook hier zijn er ontzettend veel stromingen met allerlei theologische geschilpunten en weerleggingen die de leer en uitleg daarvan zo verdeeld en versplinterd heeft.
Voormalige oorlogen in een ver verleden, zo bvb de kruistochten van de christenen tegen de Islamieten, de Golfoorlog, de Balkanoorlog en de onderlinge geloofs en stammenstrijd in landen als Irak, Iran en Afghanistan hebben veel kwaad bloed gezet en veelal waren de overwinnaars die strijders die gesteund werden door landen als Amerika en bondgenoten en ook het land Israël, hun oude Palestina, waren dwarsliggers. De rollen zijn nu aan het omdraaien, doordat veel van die landen een onafhankelijk economische systeem hebben weten op te bouwen en tevens op technisch militair terrein de baas zijn.
We moeten de durf hebben om meer in overleg met deze landen te treden, maandelijks contact houden met hun leiders en een luisterend oor hebben voor hun problemen, want met haatzaaiende beweringen en bedreigingen kom je geen stap verder! Ook uit eigen christelijke kring waait er een wind van de antichrist en veel gelovigen binnen onze kringen hebben zich afgekeerd van het geloof door misdragingen van hun kerkelijke leiders op velerlei gebied. Hier dient door het oppergezag van de kerk streng tegen opgetreden te worden, maar voor mij en u mag dit geen reden zijn om God de rug toe te keren. Ik denk dat we met volle overtuiging ons allemaal moeten inzetten voor meer solidariteit onder elkaar, gemeenschapszin en helpende handen dienen uit te steken naar broeders en zusters die in nood verkeren. Zeker weten dat 2011 met deze instelling niet meer stuk kan gaan!
01-01-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
De abdij van Rochefort is gelegen in de Wallonische provincie Namen van België. Dit is een toeristische streek en veel van mijn blogvrienden maken vaak wandeltochten door de Rochefortse bossen en dan pakken ze bij de paters even een terrasje om te genieten van een glas lekkere trappistenbier. Gisterenavond zo rond kwart over zeven brak er brand uit in het oude abdijgedeelte van de werelberoemde Notre Dame de Saint-Rémy. Terwijl de monniken aan het avondmaal zaten werden ze opgeschrikt door deze plotseling uitslaande brand en moesten de refter verlaten.
De abdij stamt uit de 13de eeuw en sinds vanaf zo'n anderhalve eeuw terug wordt er bier gebrouwen, volgens de keldermeester bijna 2 miljoen liter per jaar. In België zijn ook nog 5 andere kloosters die zich hier mee bezig houden. De kapel en de bibliotheek met duizenden boeken is gelukkig gespaard gebleven. Daarentegen is het woongedeelte van de paters geheel uitgebrand en zijn de monniken geëvacueerd. Ook het brouwketelgedeelte is nog geheel bruikbaar; wel is ongeveer 27000 liter bier in flesjes en anderzijds verloren gegaan.Men denkt dat de oorzaak van de brand gelegen is in een kennelijk ondeugdelijke electrische noodgenerator, waarin kortsluiting ontstaan is. Niet dat ik de monniken hierover een verwijt wil maken, want overal is de controle op gas, electrische apparatuur en nu met grote hoeveelheden sneeuw op platte daken onvoldoende en is het raadzaam om vooraf preventieve maatregelen te treffen alvorens de boel escaleert!
We hopen dat na de winter het klooster weer snel in de oude stijl opgebouwd kan worden en de monniken mogelijk in de zomer van 2011 weer op hun oude stekkie kunnen terugkeren. Geëvacueerd elders vertoeven is ook niet alles en vooral oudere monniken kunnen daar heel moeilijk aan wennen. We wensen onze confraters in België sterkte en hopen dat ze bij de weldoeners veel begrip zullen ondervinden om toch het jaar 2011 in te kunnen zetten met een goede hoop op herstel van hun prachtige abdij en bedeeld worden met een ruim budget om er weer bovenop te komen.
ZO WAS HET ALLEMAAL EN GISTEREN DIT!
Jammer, maar gelukkig niemand gewond en t.z.t.
komt alles weer goed! Bier, zowel donker als blond, houdt hart en nieren
gezond! Oude gedeelte uitgebrand, maar kan mogelijk
weer opgebouwd worden
30-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vanmorgen hoorde ik de uitslag van de Nationale Oliebollentest en de winnaar daarvan was meesterbakker Voskamp uit Spijkenisse. Sommige bakkers die vorig jaar nog aan de top stonden kwamen zelfs niet meer voor bij de top tien. Nu moet ik stellen dat bij dit extreme weer het moeilijk werken is vanuit een oliebollen kraam, want bij de bereiding van oliebollen spelen enkele factoren een belangrijke rol en grondstoffen die bij vervoer door de kou of aangevoerd vanuit een wat koude opslagplaats zijn niet zo geschikt om mee te werken.
Bij de fabricage van oliebollen zijn drie factoren belangrijk en dat is het gebruik van een goede oliesoort, beslist geen vetten en nu komt het: ,,Vandaag is het 28 december en om een lekkere oliebol te verkrijgen moet je de krenten en rozijnen vandaag al in lauw water gaan wellen, verder dient de melk waarmee we het beslag aanmaken vooraf bloedheet gemaakt te worden en de te gebruiken roomboter moet zacht wezen, dus niet hup rechtstreeks vanuit de koelkast of anderzijds"!
Er zijn ook mensen die buiten oliebollen ook wat appelflappen voor hun gasten klaar willen maken en daarvoor zijn veel recepten. De een wil het zus en de andere zo en daarom verwijs ik u in deze naar: http://www.oliebollenrecepten.nl/ en wilt u terugkeren naar deze site dient u wel telkens met de linkermuis op pijl linksboven te klikken.
Pater Wilhem vertelde me net dat hij gisterenavond een oud manneke in de biechtstoel gehad had die helemaal van de kaart nog was dat hij nu zonder zijn vrouw, die op 110-jarige leeftijd overleden was, deze dagen alleen door moest brengen en kwam met het volgende gezegde hierover: ,,Een man zonder vrouw is een jas zonder man"! Ik heb vanmorgen aan het ontbijt dit doorverteld aan gedoogoverste Geert Wilderman, maar die snapte er kennelijk geen zier van en vroeg me 's middags bij het luiden van het Angelus of ik mijn jas al teruggevonden had.
Beste fans en lezers van de site van broeder Everard, ik wens u allemaal een gezellig oud op nieuw, maak geen uitglijertje doordat je te diep in het glaasje gekeken hebt, wees voorzichtig met vuurwerk en zet een lasbril op bij het afsteken daarvan, want ik gun iedereen een zalig uiteinde en een goed begin!
28-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
We hebben de kerstdagen achter de rug, heel veel ingekocht, hadden op visite gerekend, maar de uitgenodigde familie, vrienden en kennissen lieten het vanwege het extreme winterweer afweten en er is nog van alles en nog wat overgebleven. We beginnen met de koude schotel en denken bij onszelf: ,,Dat is vandaag maandag en morgen dinsdag ook nog best te eten"! Alles is in schaaltjes keurig afgedekt in de koeling gezet, ook zijn er nog wat groentes, zoals spinazie en postelein weggezet en ga zo maar door. Wij ouderen zijn zuinige Pietjes en hebben de oorlog 1940-1945 meegemaakt en terugdenkend aan de laatste maanden van 1944 en de eerste maanden van 1945 leden veel mensen in het Westen des lands honger, werden er tulpenbollen gegeten en was men zelfs niet vies van varkensvoer of werd er uit pure ellende een hond of kat geslacht om in de nodige consumptie te voorzien. In onze hoofdstad Amsterdam zijn 3000 mensen de hongerdood gestorven. Nog steeds hebben we de gewoonte om alle eet en drinkwaren die we overgehouden hebben te bewaren. In de oude huizen van vroeger waren kelders, beschikte men daar niet over dan was er een vliegenkast of werd er in de tuin een gat gegraven met een oude zinken teil erin en daarin hield men de boter, de melk, de smout en het vlees koel. Om iets een langere tijd te kunnen bewaren werd er geweckt en ingemaakt. Tegenwoordig beschiken we bijna allemaal over een combikast waarin beneden ingevroren producten liggen en bovenin de koelkast onze tijdelijk te bewaren consumptieartikelen, zoals boter, melk, pakjes frisdrank, kaas, eieren, sausjes en verse groentes.
Bij ons thuis hadden we er vroeger een zestal varkens liggen, een waakhond, een veertigtal kippen en ook wat konijnen. Groenafval, brood en dergelijke verdween in het kippenhok en roggebrood in het konijnenhok. Overschotten van toebereide spijzen gingen in de drankemmer en vermengd met wat varkensmeel en wat water erbij ging de hele massa de voerbak van de varkens in. Ook de hond at met de pot mee! Toen ik in militaire dienst was, stonden er op het kazerneterrein speciale spoelingtonnen en daarin belandden al het overgebleven voedsel. Enkele varkensboeren uit de buurt leegden dagelijks deze tonnen en nergens op het terrein vond je resten van eten, drinken of verpakkingen daarvan. Hier vlak voor ons appartementencomplex stroomt een kolkje waarin via een treksloot van de Linge af het water stroomt. Via een duiker onder de viswei door stroomt er ook nog wat water in een kolkje aan de overkant. Schoolgaande kinderen of automobilisten smijten nog wel eens hele pakken brood, lege blikjes of andere verpakkingen langs deze weg en in de kolkjes. Het brood zit vaak in plastic zakken en kraaien, eendjes en met dit extreme winterweer ook de meeuwen pikken dit brood allemaal lekker op, maar in de buurt grazen ook wat schapen en deze dieren kunnen in hun darmen geen plastic verwerken en krijgen dan last van enorme verstikkende krampen en gaan dan een pijnlijke dood tegemoet.
Beste mensen, hoe erg u het ook vindt, haal al die bewaarde kerstresten uit de koelkast en doe alles wat composteren kan in de groente, fruit en tuinafval container en alle toebereide spijzen in een papieren afvalzak bij het restvuil, want echt die lekkere visschotel of hors d'oeuvre met gekookte eitjes en opgesierd met van allerlei lekkers aan de kant en sausjes er overheen is alleen vers te eten en na een bewaartijd van twee dagen is alles echt niet meer veilig om te consumeren. De meeste bladgroentes die enkele dagen gekookt bewaard zijn en nadien weer opgewarmd worden zoals spinazie en postelein gaan chemische stoffen vormen en die kunnen uw maag en gestel zodanig gaan plagen dat u met een voedselvergiftiging te doen krijgt. Hetzelfde is het geval met al die bewaarde verhitte sausjes. Als gezond mens ga je er direct niet van dood, maar mankeer je sowieso al iets moet je er zoiets niet bijkrijgen! Voor bijna een halve eeuw terug zat ik in het Brabantse Zundert en tijdens het bloemencorso daar, heb ik het meegemaakt dat iemand door het eten van bedorven vis kwam te overlijden. Het is echt niet overdreven als ik u aanraad om etenswaren niet te lang in de koelkast te bewaren, want alles wat op tafel gestaan heeft en ook aangebroken flessen met drank zijn echt niet meer fris en koeling van dranken en spijzen moet men zien als een beperkt hulpmiddel van een korte tijd. Geef de restjes ook niet aan uw huisdier, want hun maagjes zijn nog gevoeliger als die van ons mensen. Onze hond eet alleen maar vers en als wij het niet vertrouwen laten we haar dit even ruiken en als ze haar neus optrekt verdwijnt alles meteen in de afvalbak.
27-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Hier volgen een viertal kerstmenu's die u eventueel met de kerstdagen op tafel zou kunnen brengen:
Menu 1 bestaat uit Koninginnesoep, als tweede gerecht een vleescroquet als tussendoortje, gebraden haas, appelmoes, gekookte aardappelen en als nagerecht koffie met kerstgebak.
Menu 2 begint met een lekkere zalmsalade, ossenstaartsoep, gebraden kip, doperwten, pommes frites en als nagerecht een kerstpudding met een sausje erover.
Menu 3 begint met een kop bouillon met eiergelei, een Wiener Schnitzel, diverse groenten, gekookte aardappelen en een schotel van koude tong met sla en mayonnaise en als nagerecht chocoladepudding met slagroom.
De kerst-en Nieuwjaarskaart links bovenin is van mijn oude hospita, de 95-jarige mevr. Kronenburg uit Dordrecht
Ik heb het gemakkelijk voor u gemaakt en overal vindt u met de minste moeite de rubriek waarnaar u op zoek bent, want iedereen zoekt wat bereidingswijze betreft toch graag zijn eigen passende weg om zich op het kerstmenu voor te bereiden. Het is geen best weer om de deur uit te gaan en ik raad ouderen aan om voorzichtig te wezen en bel uw familie, buurtgenoten en kennissen met een goed onderstel op om voor u de gewenste boodschappen te halen en als ze met de kerstmis mee mogen smullen dan zullen ze dit zeker niet nalaten. Dit was mijn laatste stukje voor de kerst en we gaan ons in het klooster voorbereiden op een grootse kerstviering en broeder Everard wenst zijn lezers allemaal een zalig kerstfeest en tot maandg 27 december, want dan heb ik nog een leuk oudejaarsadvies voor u in petto!
Het beste paard laat men vaak op stal staan en vannacht in bed dacht ik aan ons klooster kookboek, waarvan ik de gerechten allemaal zo'n beetje van buiten ken en daarvan is ook een website en die krijgt u met 1001 recepten te zien als u klikt http://www.sandstorms-kookboek.nl/ en werkelijk daarop raakt u al helemaal niet uitgekeken!
Visueel overzicht van haas in braadpan met ingrediënten erbovenop VARKENSFRICANDEAU IN ROMIGE SAUS HIER DE GEBRADEN KIP UIT DE OVEN EEN PITTIG BORDJE OSSENSTAARTSOEP PERSOONLIJK GAAT ER BIJ MIJ NIETS BOVEN JULIENNESOEP! HET ZIET ER ALLEMAAL HEERLIJK UIT! Zo'n lekkere en gezonde visschotel laat niemand staan! AL DEZE WIJNEN KUNT U BIJ UW SCHOTEL SERVEREN!
20-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Mijn vorige kerstdiner was bijna ook geschikt voor mensen met een wat zwakke maag, maar dit diner gaat daarvan niet uit. We beginnen met een Hors D' oeuvres en de meeste huisvrouwen en huismannen halen het grondproduct bij de super en maken de schotel verder zelf op door ze in een mooie vorm op een schaal te doen en te garneren met wat blaadjes sla, eieren, stukjes roggebrood, asperges, uitjes. augurkjes opgerolde stukjes ham etc. Gaan we zo'n schotel zelf maken dan raad ik u aan om door de eigen grond van gekookte aardappelen etc wat bouillon te doen om het geheel smeuïg te maken en er veel stukjes soepvlees doorheen te werken, U kunt het met een mixer net zo fijn maken als u verkiest.
Ons tweede gerecht is een kop Heldere Bouillon en zo ge wilt, kunt u ook kiezen voor een Heldere Bouillonsoep met figuurvermiceelli of Engelenhaar en als u naar mijn kerstmenu van 16 december kijkt vindt u een speciale soepbereidingslink.
Het derde gerecht is een heerlijke Varkensrollade die u vooraf bij uw slager besteld heeft en nog even aan moet braden. Als vierde gerecht heb ik staan Spruitjes en ditmaal doen we er wat kaas bij en brengen we ze met wat zwarte peper bestrooid op tafel. In een stukje voor een maand terug heb ik uitgebreid alles over spruitjes verteld en een groot keukengeheim verklapt hoe je ze echt lekker klaar kunt maken.
Hier beneden ziet u wat geschoonde worteltjes op een schaal staan. Deze moet u voordat u ze op tafel brengt 35 minuten in de oven laten garen!
Tegenwoordig worden er veel schotels klaargemaakt met Gekookte Aardappelen met een knoflooksaus. U kunt ze ook gewoon serveren, maar bekennen moet ik dat knoflook een goede reinigende werking op diverse organen heeft en ook een gunstige werking heeft op de bloedsomloop.
Als nagerecht heb ik staan een Schuimige Citroenpudding en hiervoor heb je nodig 5 eierdooiers, je perst 5 citroenen uit, in de beslagkom doe je een kwartlitertje melk, tevens een kwartlitertje room, 1 onsje suiker en toevoegen doe je verder een vanillestokje. Dit alles klop je op tot een schuimige massa die je dan nadien in een bakje of puddingvorm doet.
We zitten tegenwoordig in een multiculturele samenleving en ik kan me voorstellen dat deze mensen liever te doen hebben met bvb de Spaanse Keuken en als je met linkermuis klikt op http://www.recepten.net/spaans.html dan komt u mogelijk op de site van uw keuze! Teruggaan naar mijn site doet u door met linkermuisknop te klikken op pijl linksboven!
Ik wens mijn lezers veel succes bij de bereiding van het Kerstmenu en beste mensen, schrijf op een briefje alvast op wat u bij de slager, groenteboer, bakker of super allemaal moet halen voor de samenstelling van dit diner. Ook bij dit diner hoort een witte of rode wijn en linksboven bij de aanvang van dit geschreven stukje staat de wijnsoort die bij dit menuutje hoort!
19-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Er resten ons niet veel dagen meer en dan is het Kerstmis. Proberen zal ik een drietal kerstmenu's op de site te brengen en ja beste mensen. Wie slacht zelf nog een konijn of een kalkoen? Ik heb het vroeger allemaal gedaan, maar hier in Holland mag je als particulier geen kip, konijn of ander wild-en gevogelte meer slachten en ben je verplicht dit te laten doen door een poelier. Dit is al jaren zo en nooit vergeten zal ik dat ik voor een dertigtal jaren terug tegen de kerst wat konijnen geslacht had op de goede manier en deze geslachte dieren in de kou buiten aan de waslijn had hangen om te besterven. Voornamelijk elitaire bewoners van de wijk "De Goudmijn" uit Arnhem namen deze beestjes bij mij af en weken tevoren zochten ze in mijn hokken hun favoriete konijn of kalkoen al uit. Kennelijk iemand die het niet op mij gemunt had was zo sportief geweest om de politie te bellen over de aan onze waslijn hangende konijnen. Ik heb de heren kunnen overtuigen dat de ziel van de diertjes zonder pijn naar de dierenhemel waren gezonden en zoals verondersteld de konijnen echt niet levend waren opgehangen ter bevordering van een specifieke wildsmaak. De politie hield het bij een waarschuwing en nadien heb ik nooit meer een dier geslacht. Bekennen moet ik dat ik op mijn oude leeftijd wat weekzerig ben geworden en ook als ik er vergunning voor zou krijgen nooit meer een dier zou kunnen slachten.
Mijn eerste kerstdiner bestaat uit voornamelijk caloriearme producten en als voorgerecht brengen we ter tafel een heerlijke garnalencoctail. De ingrediënten zijn allemaal bij de grote supers te krijgen, maar ik raad u aan alle benodigde visproducten toch te kopen bij de vakman, dus een viszaak. Naar wens beschikken deze zaken over goede recepten, die u er gratis bijkrijgt.
We gaan verder met een Witte Ragoetsoep en omdat ik in andere kerstdiners eveneens diverse andere soepen ter tafel laat komen geef ik u de website van een meesterkok die ook aan het Belgische hof bij bijzondere diners zijn culinaire kunsten laat zien en de URL is http://www.edsreceptensite.nl/page8.html U kunt hierop alle denkbare soepen terugvinden!
Als derde gerecht brengen we een gebraden Wild of Tam Konijn op tafel en hierbij maak ik als chef de cuisine altijd gebruik van de volgende site van ook weer een meesterkok die aan alle hoven van Europa zijn braadkunst heeft gedemonstreerd en zijn website is http://www.wildplaza.com/artikel.php?aid=860
Ons vierde kerstgerecht is Appelmoes van Goudreinnetten en als u wat minder suiker als benodigd wilt toevoegen bij de bereiding, dan doet u dat toch gewoon!
Ons vijfde gerecht zijn de mooi gaaf Gekookte Aardappelen die sierlijk op een mooie schaal worden opgediend en bij de bereiding houdt u rekening met uw bloeddruk en voegt u zeezout in plaats van gewoon zout toe.
Laat uw fantasie werken en kijk goed naar de afgebeelde vruchtensla en zie wat voor ingrediënten hiervoor allemaal gebruikt zijn. Hol wat vruchten uit, stop er anderen in en maak er een kunstwerkje van!
Bij dit diner kunt u zowel lichte rode als witte wijn op tafel brengen en ik adviseer u hiervoor een Bourgueil, Chinon of Crus uit de Beaujolais. Bij de slijter weten ze u daarover goed voor te lichten!
Wilt u een mooi menukaartje maken schrijf het diner op, versier de kaartjes en bent u goed in de schoonschriftkunst dan heeft u daar ook geen hulpie bij nodig!
Ik wens u veel succes met dit uitstekend kerstdiner!
18-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Nee beste kloosterblog lezers, dat eten we hier vandaag in het klooster niet. Het is vrijdag en dat betekent dat we ons hier op die dag nog steeds onthouden en geen vlees eten. Vroeger, toen ik nog student was ben ik ooit op een vrijdag op visite geweest te Mechelen bij Kardinaal van Roey en daar stonden 's middags zeker 6 vissoorten op tafel, waarbij ik Zijne Eminentie verzocht heb om aan de Paus door te geven dat hij per dogma de katholieken zou verplichten uitsluitend vis te eten en zich allemaal voortaan te onthouden van alle vleessoorten.
Verschillende paters, broeders en zusters zijn hier lid van de SOWA in Angeren en vandaag wordt daar de jaarlijkse feestbijeenkomst gehouden. Ik heb hun stevig op het hart gedrukt geen verboden hapjes te consumeren en ik hoop dat ze zich daar allemaal aan houden. Afgeraden door overste Geert Wilderman is tevens het gebruik van sterke drank, niet omdat wij als kloosterlingen daar afkeer van hebben, echt niet...maar wel omdat hier de binnenwegen spekglad zijn en we in deze kersttijd geen geblesseerde broeders, paters of soeurs eropna kunnen houden; dit met het oog op de drukte in de diverse parochies hier in de buurt, waar diverse confraters assistentie verlenen bij de kerkelijke plechtigheden, de zusters in de ziekenhuizen en de broeders in de bejaardenhuizen. Pater econoom zit hierna vaak drie dagen op zijn kamer uit te tellen wat dat alles heeft opgeleverd en als hij tevreden is wordt er een echte Champagne Napoléon ontkurkt.
Voor de zondag hebben we hier in het klooster staan een menu dat heet Varkenshaas Mediterano met romige pasta en ik had nog een fotootje van vorig jaar en daarop kunt u zien hoe zo'n schotel eruit ziet en op de menustaat kunt u aflezen hoe u dit klaar moet maken. Over een paar dagen breng ik enkele kerstmenu's op deze site en zondag na het brevier lezen zal ik proberen dit eerste kerstmenu dat heet "Menue Noël avec Frère Everard" voor u op de website te brengen.
WIE RAADT HOE HET MUZIEKSTUKJE HIERBOVEN HEET KRIJGT ENKELE LEUKE KERSTAFBEELDINGEN TOEGEZONDEN!
BIJ DEZE SCHOTEL HOORT ONDERSTAAND WIJNTJE!
17-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Ieder jaar zitten onze paters, broeders en zusters zo half december in de recreatiezaal waar onze moderne grootbeeld televisie staat opgesteld en aan de tafeltjes zittten: 12 paters, 8 zusters en 4 broeders. Het dictee 2010 is samengesteld door de bekende schrijver Tommy Wieringa. Nog niet zolang geleden ontving hij de Ferdinand Borderwijk Prijs voor verhalend proza; ook is hij bekend van zijn mooie roman Joe Speedboot. Wie gaat in ons klooster dit jaar met Het Gouden Brevier aan de haal? We zullen het straks weten!
Kakofonie
De tijden zijn in zoverre interessant dat ze kakofonisch zijn; je moet bijwijlen je oren dichtstoppen tegen het tenhemelschreiende geblabla van de muezzins van de eeuwige vergelding in het ene oor en dat van de filistijnen van het geperoxideerde ressentiment in het andere.
Geüpgradede Hoekse en Kabeljauwse twisten: de shoarmabakkers versus de aardappeleters, allen met vuvuzela's bewapend ; hun zuurstofarme hersentjes verkleinen je wereld en brengen haar binnen de afrastering van hun woestijngod of hun karikaturale weergave van joods-christelijke axioma's en verlichtingsidealen.
Die boeroepers nemen het licht juist weg met hun stijlmiddelen van de provocatie en de daarbij behorende inflatoire hyperbolen, terwijl de man in het midden, de verdediger van de orde, mijmert over een vreedzame stadssamenleving zoals bijvoorbeeld het Oost-Galicische Lemberg eens was.
Lemberg dat multinationale multilinguïstische Habsburgse babylon, die co-existentie van Asjkenazim, Roethenen, Polen, Duitsers, Armeniërs-door en door tolerant uit noodzaak en goede wil, laisser faire opgetuigd met een civilisatorische missie en een architectonisch mozaïek van gotiek neoclassicisme en art deco.
Nochtans werden de tijden ook toentertijd interessant en viel de stad achtereenvolgens toe aan het gerestaureerde Polen, nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie-haar namen waren Lemberg, Lwâw en Lviv, de Polen waren verdreven en de Joden uitgeroeid.
Hun huizen werden nu bewoond door oekraïners; enigszins beduusd namen zij die verukkelijke, lege stad in. Lemberg werd het failliet van de vroegtwintigste-eeuwse muliculturaliteit, alleen zijn begraafplaatsen spreken nog in vele talen.
Wie zullen straks de halflege flatwijken van Amsterdam, Culemborg dan wel Gouda innemen als hun bewoners zijn verjaagd door de dompteurs van de thymotische woede, wier dromen de nachtmerries van de eerste-tweede en derdegeneratieallochtonen zijn?
Opzichtig negeren zij die wet van consciëntieus bestuur die door het taoïsme wordt gepostuleerd: regeer de staat zoals je een klein visje bakt (behoedzaam).
Gedoogoverste Geert Wilderman heeft vandaag het Gouden Brevier uit mogen reiken aan de 87-jarige kloosterzuster Esmeralda wonend in Babberich en logerend hier in ons klooster 'De Pauw' te Angeren. Wat waren haar fouten in dit dictee? In zin 6 had zij in plaats van zijn begraafplaatsen haar begraafplaatsen staan en het kloosterkabinet was bijna gevallen over de discussie die hier onderling onder de vele taalkundigen ontstaan was of dit nu zijn of haar moest wezen. Fout had ze tevens geschreven het woord geüpdadede en zij had hier een soort kloosterwoord van gemaakt en geschreven de 'geüpgraduele'-. Broeder Johannes had het dictee op zijn laptop gemaakt en deelde de communiteit mede, dat veel woorden in dit dictee aangegeven werden als verouderd taalgebruik en hij had dan ook de meest vreemde uitdrukkingen in dit dictee staan. We hebben er allemaal hartelijk om moeten lachen. Hij heeft het met zijn leeftijd van 93 toch nog heel wat beter gedaan dan menig prominent op tv en met 12 fouten heeft hij het er niet slecht van afgebracht.Tot diep in de nacht hebben we onder het genot van een hapje en een flink offer aan Bacchus deze dictee-avond afgerond.
16-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Broeder Everard gebruikt van allerlei medicijnen en ik denk dat deze absoluut nooit nodig waren geweest als ik wat bewuster en regelmatiger geleefd had en vroeger nooit gerookt. De klok is op mijn leeftijd van 77 niet meer terug te zetten en eerlijk gezegd heb ik het hier in het klooster nog prima naar de zin, leef nú volgens de regels en daarom laat Petrus hierboven nog maar even wachten voordat ik bij de hemelpoort aanklop. Dat mijn buikje wat proportioneel geworden is, heb ik als voormalig bierproef specialist hier aan ons klooster te danken. Dit laat ik tegenwoordig de bevallig ranke Beierse Soeur Gertrude doen, die meer habijt dan buik heeft.
Overal waar ik op huisbezoek kom, hebben ze ultra moderne keukens, maar dat is meer om iets van hun welstand, dan van hun kookkunst te laten zien. Moeder de vrouw heeft tegenwoordig haar werk buitenshuis en als er gegeten moet worden is dat vaak uit de automaat, ergens in een bistro of worden er kant en klare maaltijden uit de super ingeslagen die in de oven of magnetron warm gemaakt worden.
Hier beneden heb ik enkele staatjes staan van een fabrikant die voedselsupplementen aanbiedt en volgens mededeling zijn die inlichtingen daarop juist en wetenschappelijk getest. Nu staan er wat begrippen en woorden in die mogelijk niet voor iedereen duidelijk zijn. Hebben we het over thiamine, dan praten we over vitamine B-1, wat volop aanwezig is in brood, granen, melk, groenten en gist. Niacine is vitamine B-3, wat zit in vlees, vis, volkoren graanproducten, groentes en aardappelen. Hebben we het over riboflavine, daarmee wordt bedoeld vitamine B-2, wat zit in eiwitachtige producten, zoals melk, eieren, vlees, lever en nierproducten, bladgroenten, gist en bruin brood. Met folaat wordt bedoeld vitamine B-11 (buitenland ook wel B-9) en deze stof zit in 90 procent van alle voedingsmiddelen. Genoemd wordt tevens pantotheenzuur, vitamine B-5, wat op natuurlijke wijze binnen ons lichaam aangemaakt wordt door de opgenomen voedingsstoffen.
In de folder hebben ze het tevens over de Orac-waarde. Wat is dat nú weer? ORAC betekent Oxygen Radidical Absorbance Capacity en is niets anders dan de zuivere Antioxidant indicatie-waarde met een honderdtal producten met aan de top alle soorten noten, kruiden, bessen en cacao.
Mensen die thuis wonen, zelf koken, bejaarden in tehuizen en mensen die verblijven in een ziekenhuis of anderzijds hoeven per drie keer per dag op gezette tijden eten en zich minstens een half uur per dag bewegen door een eindje te wandelen, te spelen met hun kinderen, kleinkinderen of de hond uitlaten, normaliter geen voedingssupplementen te gebruiken. Anders ligt het voor veel buiten de deureters, want die komen bepaalde elementen in hun voeding tekort en logisch is het dat de voedingsindustrie daar op inspeelt en een vloeibaar supplement aanbiedt waar alle vitamines, mineralen en noodzakelijke stoffen in verwerkt zitten, die een mens nodig heeft om vitaal te blijven. Beste lezers, ik hoop dat u met dit schrijfsel van broeder Everard wat meer voedingslicht heb opgestoken richting de Kerstdagen en het Nieuwe jaar.
10-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op 8 september vieren we jaarlijks het geboortefeest van de Heilige Maria. De vader en moeder van Maria waren Joachim en Anna en net als wij gewone mensen is Maria dan ook op een normale manier geboren. Omdat zij als moeder van de Heer Jezus Christus altijd hoog geprezen is geweest, en nog steeds, heeft Paus Pius de 9de op 8 december1854 per Pauselijke bul "de ineffabilis Deus, de Onbevlekte Ontvangenis van Maria als dogma aan de gelovigen verkondigd en zoals men weet beste gelovigen is een dogma een voldongen feit dat niet bestreden kan worden en men als katholiek zonder meer als stelling aan dient te nemen. Het hoofd van de Katholieke Kerk heeft dus afgekondigd dat Maria de enige persoon ter wereld is, die zonder belast te zijn met de erfzonde ter wereld is gekomen.
Vaak wordt de onbevlekte ontvangenis van de H. Maria verward met de maagdelijkheid van de moeder Gods, maar dit zijn bijbels en theologisch twee verschillende begrippen. Maria is volgens het dogma van de paus onbevlekt ter wereld gekomen d.w.z. zonder erfzonde, maar wel op gewone menselijke wijze. Trouwen deed Maria nadien met de timmerman Jozef en volgens de bijbel en de geschriften is de Heer Jezus zonder dat Jozef geslachtsgemeenschap met haar gehad heeft door de kracht van de Heilige Geest uit de schoot van Maria ontsprongen.
In de Islamitische theologie komen we Maria als maagd tegen onder de benaming Maryam. Het dogma van "de Onbevlekte Ontvangenis" van Maria is door veel theologen bestreden en binnen de Protestantse, Oud Katholieke en Oosters-Orthodoxe Kerk is dit dogma totaal verworpen, omdat nergens in de Bijbel hier gewag van gemaakt wordt. Er is in het verleden veel gediscussieerd over deze onderwerpen, maar ergens is het zinloos. Persoonlijk ga ik discussies over geloofspunten ook liever uit de weg, hetwelk niet wil zeggen dat ik ze verwerp.
Kijk, beste medebroeders en hierbij bedoel ik alles wat mens is, we hebben tegenwoordig binnen heel de wereld te maken met een multiculturele samenleving en elkaars theologische ideologieën bestrijden of ze ketters noemen is door de eeuwen heen al absurd geweest en heeft alleen maar geleid tot oorlog en ellende. Alle geloven of spirituele stromingen hebben aanvaardbare menselijke overeenkomsten en het beste is dat we deze kernpunten eruit lichten en gebruiken om menselijk en waardig in vrede met elkaar samen te leven. Met deze instelling en gedachtegang in ons komen we beslist een Kerstfeest tegen dat zinvol is en ons vreugde in het hart brengt!
Boven Beeltenis Engel Gabriël-beneden H. Maria met Kindje Jezus Oude prentjes en tekst H. Priesterwijding Heeroom in Amerika
07-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Grootvader Hübbers was geboortig uit Ubbergen, een plaats vlak achter Nijmegen aan de Duitse grens en voor zover ik heb kunnen nagaan woonde hij in een huis dat half op Nederlandse en Duitse grond stond. Als jongman leerde hij het bakkersvak in Wuppertal en was er werkzaam in een Bäckerei und Konditorei, een bedijf waarin men bakt en ook een zitruimte heeft om iets te gebruiken. Toen hij zich omstreeks 1890 in Huissen gevestigd had, en daar nadien het bedrijf op het Huissen-Zand overgenomen had van de familie v/d Geijn, bracht hij ook veel Duitse gebruiken mee hier in deze contreien, zo bvb het bakken van Weihnachtsstollen en jammer genoeg zijn die oude recepten tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgeweld en plundering allemaal uit onze zaak, bestaande uit bakkerij, kruidenierswinkel en Horecabedrijf, destijds gevestigd aan de Karstraat F 162 te Huissen verdwenen.
Tegenwoordig worden er al vroeg kerstpakketten uitgereikt met allerlei soorten kerstbrood erin. Nu is het zo beste lezers, dat alle broodsoorten waarin veel zoetigheid verwerkt is (dus suikers) min of meer op natuurlijke wijze geconserveerd zijn, maar een stolletje mag van broeder Everard rustig een week oud zijn, maar toch niet langer. Tegenwoordig kan men al vanaf het begin van de advent overal kerstbrood krijgen. Vroeger bij ons thuis, en deze gewoonte houd ik hier in het klooster ook aan, aten we het eerste sneetje stol dicht besmeerd met roomboter zo tegen 4 uur 's morgens en wel na de nachtmis. Vooraf werd er een lekker stukje verse worst met jus en stukjes stipbrood opgediend en hier in het klooster "De Pauw" doen we nog steeds een eigen gerijpt wijntje van onze specialist broeder Gerardus erbij.
Wat hebben we voor ingrediënten nodig om een echte Weihnachtsstolle te bakken? Dat is 750 gram bloem, 60 gram gist, 3 dl melk, 2 hele eierdooiers, 175 gram boter, 100 gram basterdsuiker, raspen doen we de schil van 2 citroenen of we doen er een half onsje sukades bij of kant en klare citroen snippers, bij dit alles gebruiken we gemengd 4 ons krenten en rozijnen, 75 gram gehakte amandelen of een onsje kant en klare amandelspijs en een kleine handslag zout. Weet je wat de stol nog lekkerder maakt? dat is de rozijnen en krenten in een bakje doen met twee eetlepels rum erbij, even roeren en dan toevoegen aan het geheel dat inmiddels in een beslagkom zit en tot een deegje verwerkt is. Dit deegje bollen we op, laten het rijzen ( kan in een rijskast, onderoventje of toegedekt met een schone doek, vervolgens slaan we het met de handen ovaal en vouwen het over, laten het nog even rijzen en dan zetten we alles in een hete oven en na een baktijd van een half uur tot hooguit 40 minuten is ons stolletje klaar!
Heet uit de oven smeren we er wat gesmolten boter over en meteen strooien we er naar wens poedersuiker overheen. Wil je het mooi opgesierd op tafel brengen, steek er een takje huls uit de tuin in en wikkel in mandvorm een mooi rood lint eromheen! Mijn keukenassistente Soeur Marie is erg kunstzinnig en weet het lint zodanig te vormen dat het net lijkt of er een kerststalletje bij aanhangt. Zeg beste kloosterrecepten fans, doe je best en eet er smakelijk van!
Dit is het verkregen resultaat volgens het recept van broeder Everard Beneden een prachtige foto van een goede vakscollega De voorlees refterbeurt is toebedeeld aan pater Johannes-zie ook foto's op site!
01-12-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Wat eten we vandaag op de verjaardag van mijn assistente?
Buiten is het fris, de thermometer staat op 2 graden onder de nul, overal ligt hier sneeuw, de wind komt uit het oosten en iedereen die niet op pad hoeft zit vandaag binnen. Er zijn slechts nog enkele zusters en broeders die als invalskracht via een uitzendbureau vandaag buitendeurs zijn om op een of andere school les te geven. Kloosterlingen kleden zich nog ouderwets en iedereen draagt bij dit weertype nog een hemd en gebreide borstrok. Niemand laat zich dan ook inenten voor de griep of andere ziektes en heeft alleen vertrouwen in hun eigen natuurlijke weerstandsopbouw; we volgen de trend van onze voorgangers die allemaal een hoge leeftijd bereikt hebben. Mijn lieve keukenassistente Soeur Marie is vandaag 67 geworden en is het feestvarkentje. De hele bezoekkamer zit vol mensen uit het dorp hier om haar te feliciteren. Ze is ook lid van het plaatselijke zangkoor en heeft gisterenavond in het dorpshuis getrakteerd. Vannacht heb ik speciaal voor haar de kloosterpoort tot diep in de nacht open gehouden. Bij ons in het klooster is iedereen twee keer per jaar jarig en dat is op de burgerlijke geboortedatum en tevens op de kerkelijke feestdag van hun kloosternaam. De menukeuze van Soeur Marie voor vandaag is: vooraf een pittige kom erwtensoep, hierna rode bietjes met aardappelen en als nagerecht Griekse Matseros, een heerlijke vruchtenyoghurt, waarvan u hier beneden het recept ziet staan.
Rode bietjes zijn bloedzuiverend en reinigen uw blaas Oud Hollandse snert houdt het hele lichaam in conditie! In ons klooster is er altijd wel iemand die komt met een nieuw mopje Dit ziet er als toetje bijzonder lekker uit!
30-11-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Ontploffing door gasvorning van rottend afval onder lux hotel in Mexico
In de luxe badplaats Playa del Carmen te Mexico is een zeldzame ramp gebeurd. Rottend organisch afval ergens in een ruimte onder het bekende hotel Grand Rivièra is gaan rotten en gisten, waarbij gasvorming ontstaan is. Plotseling was er een zware ontploffing en dit onder de lobby van het 676 kamer tellend hotel. De hele vloer van deze ruimte vloog dwars door het dak heen. Bij deze ramp zijn voorzover bekend 7 dodelijke slachtoffers en wel twee personeelsleden en een canadees gezin van 5 personen, waaronder een tiener van 14 jaar.
Dit hotel wordt veel bezocht door Canadezen, Amerikanen en Europeanen. Onvoorstelbaar dat dit bij zo'n luxe hotel kon gebeuren. Volgens mij moeten dit grandiose bergen met organisch afval geweest zijn uit de verschillende keukens van dit vijfsterren hotel.
Mexico is een land van uitersten. Je hebt er schatrijke drugsbaronnen wonen die constant oorlog met elkaar voeren en verder wonen er gegoede middenstanders, maar er zijn ook hele arme streken in Mexico en dagelijks lezen we van mensen die de Amerikaanse grens proberen over te komen om in het land van 'Uncle Sam' werk te zoeken. Aan de zee vind je net als hier bvb in Zandvoort luxe hotels.
Hotel met wereldnaam en dan gebeurt dit! In mijn kloostertijd op het seminarie moesten we als student alle werkzaamheden verrichten. De ene dag was je aan het piepels jassen, de andere dag de gangen aan het boenen of je was ingedeeld op de strijk of waskamer en het moge gek klinken, ik deed het liefst de vaat! Enkele enorme granieten bakken waren gevuld met gloeiend heet water, waarin flink wat soda aan toegevoegd was. Zachte handjes waren hierbij uit den boze! In zo'n studiehuis zaten in die tijd ook ruim 250 studenten en met paters en broeders meegerekend waren we daar met ruim 300 man. In die tijd werd er wel afgepast gekookt en was er afval, dan verdween dat in de grote afvalton, die dagelijks door broeder boer geleegd werd en met wat mengmeel werden daar de varkens mee gevoerd. Alles was proper en in de keuken herinner ik me dat we daar voor het reinigen van machines en andere voorwerpen veel gebruik maakten van halamiet. Waar de lichtkabels en andere voorzieningen ingevoerd waren zaten kruipruimtes en ik die nogal grief was, heb daar nog wel eens vertoefd om te kijken of er ergens iets los zat of niet in orde was.
Veiligheid en hygiënne waren en zijn in een klooster, ook hier in 'De Pauw' hoogstaande begrippen. Tegenwoordig zie ik dat er in hotels of tehuizen veel keukenafval is en binnen in het bewuste hotel of instelling mag alles er proper uitzien, buiten zie ik nog wel eens een te volle afvalcontainer staan met losse deksel en, omdat men bezuinigt op een tweede container die ene dan maar overvol stort. Hetzelfde zie je ook op campings vooral op de wisseldagen. Soms sla je van de stank op de vlucht.
Voor zover ik weet zijn er hier in Nederland en België wel gasontploffingen geweest, maar de oorzaak was dan meestal een gaslek of een ondeugdelijke aansluiting; Van rottend en gistend afval onder een vloer en vervolgens gasvorming en een ontploffing had ik nooit eerder gehoord. De boven aangehaalde begrippen zijn niet alleen van belang in ons klooster, maar overal waar mensen en dieren verblijven en overal tevens waar eet-en drinkwaren zijn opgeslagen, verwerkt en behandeld worden.
De mensen die in Mexico met deze ramp omgekomen zijn laten ook weer een leegte achter en veel families zijn hierdoor weer diep getroffen. Het was vandaag sowieso al een grote rampdag met waterlast in België en Nederland en verder met een verschrikkelijke brand in een torenflat in het Chinese Sjanghai; de laatste berichten spreken van 50 doden! Laten we er allemaal bij stilstaan en ieder op ons eigen manier deze slachtoffers gedenken door bvb een kaarsje te branden of te bidden.
Wat een ravage! De vraag is: Wie heeft al die afval daar onder de vloer gestort? Was het wel keukenafval of toch ergens een gaslek?
Hier in het klooster houden we ons nog altijd aan de oude vastentijd van vroeger en ik raad eenieder aan om deze manier van eten ook weer in te voeren. Is het niet uit eerbied voor de aloude vastenwet, dan kun je het ook als weldaad voor uw lichaam beschouwen. Het eten van rund-en varkensvlees en ook getrokken jus uit vetten hiervan was vroeger op vrijdag en 40 dagen voor Pasen, wat we de vastentijd noemen, op straffe van zonden verboden. Op vrijdag kwam vooraf bruinebonensoep op tafel. Bruine bonen bevatten veel vitaminen die ook in vlees zitten; vandaar! Moeder de vrouw bakte op vrijdag aardappeltjes, als groente zou je er in deze tijd rode bietjes bij kunnen eten en als toetje een schaaltje yoghurt. Het eten van vis bij de maaltijd begint ook weer toe te nemen en hier bij ons in de buurt zag ik gisteren bij de viskraam weer mensen in het rijtje staan om vis te kopen. Populair hier in Angeren zijn gebakken visdelen die hier onder de naam kibbeling verkocht worden.
Gerookte paling uit Volendam zou ook wel lekker wezen, maar door een visverbod op paling moeten we het binnenkort doen met paling uit de Franse wateren en veel helpen zal dat verbod ook niet, omdat na paringstijd veel van die jonge alen in de gemalen langs onze kust en viswateren terecht komen.
Iedereen die vandaag aan de dag een universiteit heeft doorlopen noemt zich wetenschapper en die weten ons te vertellen dat het eten van vis ook niet meer zo gezond is, maar vergeten erbij te zeggen dat door mensenhanden veel wateren verontreinigd worden. Hetzelfde is het geval bij luchtverontreiniging, waardoor veel mensen ongeneselijke ziektes oplopen.
Het is niet God die ons deze ellende bezorgd heeft, want volgens de geschiedenis zag het aards paradijs er hemels uit, was het er goed toeven en genoot de mens van Gods schepping.
30-11-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vroeger nam het Tartarenvolk uit Mongolië op hun reizen gesneden kool mee om onderweg te koken. Deze kool borgen zij op in hun zadeltassen. Op een gegeven moment kwam men erachter dat die kool die soms langer dan een maand in zo'n zadeltas tegen de bezwete rug van het paard had gelegen door natuurlijke fermentatie zurig en heerlijk van smaak geworden bleek te zijn en zo is de zuurkool ontdekt. Langzamerhand ging men in houten tonnen en potten van aardewerk deze kool inleggen en de vraag is hoe we dat vroeger deden. In ons klooster 'De Pauw' te Angeren doen we dit nog en hiervoor gebruiken we wat grote Keulse potten, die we vooraf gereinigd hebben met heet sodawater en nagespoeld met wat gekookt water.
Wat hebben we allemaal voor ingrediënten nodig? We verbouwen op onze landerijen ons eigen producten en in de eerste week van oktober hebben we een vijftigtal kolen, zowel witte alsmede savooiekool gebruikt om te gaan inleggen volgens een aloud kloosterrecept uit 1729 op naam van een zekere broeder Leonardus die in 1814 is overleden. We werken, wat onze koolsoort betreft, in de verhouding 2 staat tot 1 en met zo'n speciaal ouderwets kappesmes (andere naam op het platteland voor kool was voor een eeuw terug kappes) maken we de kool fijn. Is dat gebeurd voegen we aan de massa wat karnemelk (Buttermilch)-, een scheutje bourgondische miswijn, wat jeneverbessen en peperkorrels toe. Dit is de eerste laag die we in de Keulse pot stoppen. De massa moet goed aangestampt zijn. In onze pot hebben we nu zo'n zeven lagen liggen en beste mensen vergeet vooral niet om over elk laagje zo'n licht handje zout te strooien. De hele massa wordt nu afgesloten met een brandschoon plankje en daarop een steen. We gebruiken daarvoor een kribkei die we hier bij de Rijn met het vissen meegenomen hebben nadat we de oude van een halve eeuw terug weer teruggelegd hebben. Op de pot hebben we ook nog een deksel met een klein gaatje erin zitten, wat door mij afgedekt is met een oud brillenglas, zodat de zaak goed in de gaten gehouden kan worden.
Heb je de beschikking over een kelder, dan is dat de beste plaats om de ingelegde kool te doen verzuren; zoniet, tracht een plaatsje voor je zuurkool te reserveren bij de buren die wel over een kelder beschikken en bied ze aan om ook gebruik te maken van jouw productie. Komt er na enkele weken wat kaam op het geheel, schep dit af, maak het plankje en de kei weer schoon, leg de deksel weer op de pot of vat en als het nodig is, herhaal dat nog enkele malen! Na een staantijd van 7 tot 9 weken hebben we zuurkool. Vandaag hebben we in ons klooster voor de eerste maal genoten van onze ingemaakte zuurkool. Steeds als je wat nodig hebt schep je de benodigde zuurkool uit de ton en herhaal je de reinheidsprocedure met betrekking tot het afsluiten van het vat.
Op dezelfde manier zoals we met onze kool gedaan hebben, kunnen we bijna alle groentes inleggen en in de tweede wereldoorlog waren we blij dat we zoveel groentes hadden ingelegd en geweckt, óók veel varkensvlees, zodat we bijna altijd voorrraad hadden en nooit geen honger geleden hebben. Een gedeelte van de eieren van onze kippen werden in een soort kalk ingelegd, dit met het oog op het geval dat er geen mogelijkheid meer was dat we deze rechtstreeks van onze kippetjes konden betrekken.
Tegenwoordig zijn er niet veel mensen meer, die zelf nog groentes wecken of inleggen, maar toen ik vanmorgen vroeg hoorde over die beschietingen in Korea en mijn gedachten teruggingen naar de oorlogstijd, kwam ik op het idee hier een artikel over te schrijven. Toen ik voor mijn kloostertijd, en dan spreken we van bijna een halve eeuw geleden, nog keurmeester van de Warenwet was, heb ik het meegemaakt dat in een plaatsje op de Zuid-Hollandse eilanden nog spek ingelegd werd in asbestkuipen. Ooit heb ik een restaurant bezocht waar lood verwerkt zat in het bestek. Kappers vroegen zich steeds af wat we in hun zaak te zoeken hadden, maar als chemicus en analist heb ik daar wel eens haarwater aangetroffen waarmee je jeuk en weet ik veel op je hoofd kon verdrijven, maar het uiteindelijke resultaat was een kale kop!
In de tijd dat iedereen nog groentes inlegde, heb ik ook veel groentes aangetroffen in Steinzug aardewerk die mooi glinsterend gemaakt was met loodglazuur. In de warenwet werden de meeste zaken wat vaag genoemd en menig keurmeester keek hier overheen en ondernam geen maatregelen. Alle groentes die men in een dergelijke pot liet fermenteren kregen te maken met afgescheiden loodzuur bestanddelen en bij een loodvergiftiging in die tijd was er geen dokter in Nederland die een verband legde tussen het eten van groentes uit een dergelijke pot en een loodvergiftiging. Echte Keulse potten zijn ongevaarlijk en nog steeds uitermate geschikt om zuurkool in te rijpen. Je kunt zo'n pot zelfs in de magnetron zetten om je eten op te warmen. Doe dit nooit met een geglazuurde pot, want je weet maar nooit!
Zuurkool is rijk aan vitaminen C, je wordt er niet dik van en is dus ook een goede dieetvoeding. Men verwerkt in veel landen het nat van de zuurkool of uit kool getrokken bestanddelen nog steeds in reformdrank. We krijgen weer een strenge en koude winter en laat uw lichaam genieten van een bordje heerlijke zuurkool, doe er een boterjus overheen en als vlees serveert men een sappig rookworstje, een zwoerdjesworst, een speklapje of gewoon een balletje gehakt. Er zijn ook huisvrouwen en huismannen die de zuurkool met de gekookte aardappels stampen en er dus zuurkoolstamppot van maken; voor meer vitaminebehoud eet ik deze producten liever apart. Beste mensen, vrienden en lezers van mijn kloosterblog: ,,Geniet ervan en eet smakelijk"!
Boven: twee mooie witte kolen, beneden diverse Keulse potten Linksbovenin ziet u een savooiekooltje! EN HIER DE LEKKERE ZUURKOOL UIT ONS KLOOSTER EEN MOPJE ER TUSSENDOOR HOORT ER OOK BIJ! James Cooke (1728-'79) hield bemanning met zuurkool gezond
23-11-2010 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Van mijn Poolse vrienden kreeg ik een recept aangereikt voor het maken van Zurek. Vroeger heb ik veel kennis op culinair gebied opgestoken van onze Italiaanse vrienden in Nederland, nadien waren het de hardwerkende Turken die we hiernaartoe gehaald hadden om als schoonmaker of fabrieksarbeider ons te komen helpen, de laatste jaren zijn hier ook veel vluchtelingen naar ons land gekomen en de meeste mensen hebben hier in ons land hun werk gevonden. Doordat onze economie wat ingezakt is geven we bepaalde emigranten en vluchtelingen hier de schuld van, maar ik vind dat niet eerlijk. We zullen de problemen met elkaar moeten oplossen. Gaan we ver terug in de geschiedenis, dan hebben veel Nederlanders in verre landen hun wortels liggen en in de loop der jaren hebben onze voorvaderen zich ingeburgerd. Wat we zeker kunnen stellen is dat al deze groeperingen er ook voor gezorgd hebben dat er in ons land een multiculinair klimaat ontstaan is; zeker de kleine middenstand in Nederland heeft hiervan kunnen profiteren! Vlak na de Tweede Wereldoorlog konden onze Poolse bevrijders van de Eerste Pantserdivisie en para's geen kant op en zijn toen ook in Nederland gebleven. Met deze bevrijders heb ik een nauwe band en die laat ik door niemand verstoren. Polen zijn keiharde werkers. Om een voorbeeld te noemen: In Polen heeft Fiat een fabriek staan waar 6000 Poolse arbeiders de productie van auto's verzorgen. Deze fabriek produceert effectiever dan drie Fiat fabrieken in Italië met ruim 22.000 arbeiders. Van de nieuwe generatie Polen werken er hier binnen Nederland, Duitsland en de Benelux er velen in de bouw en iedere aannemer is vol lof over zijn Poolse arbeiders. Veel mensen die schelden op de Turken, Marokkanen en wat voor buitenlanders ook gaan er met het weekend wel eten in hun restaurants die over het algemeen lekker eten opdienen en wat goedkoper met de prijs zijn als veel Nederlandse restaurants. Echt mensen, we moeten alle buitenlanders als broeders beschouwen en dan komt het allemaal wel goed, neem dat van broeder Everard maar aan!
Morgen in ons klooster eten we zurek en voor een paar dagen terug heb ik de ingrediënten hiervoor in een Poolse zaak gehaald en het vergiste roggemeel wat hierbij nodig is staat op kamertemperatuur op mijn kamer in de slotgang. Ik heb hier beneden wat foto's staan van een poosje terug toen we die soep ook opgediend hebben.
Wanneer u onderstaande link gebruikt komt u op Eds Recepten site en dat is iemand die een specialist binnen de culinaire wereld is op het gebied van allerlei soepen. Klik http://www.edsreceptensite.nl/page8.html