Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
10-04-2013
Aperitiefglaasje met cavaillon en ham
Ons aperitiefhapje van afgelopen middag. Niks om uren voor in de keuken te staan want daar is het weer veel te mooi voor. Gewoon iets heel simpel maar wel smaakvol.
Nodig : ( ik heb maar 3 glaasjes gemaakt) maar voor meer personen gebruik je meerdere snede hesp
- 1 cavaillon meloen
- 1 snede gekookte ham (hesp)
- beetje rode porto
- 1 soeplepel balsamicoazijn
- peper
- als decoratie basilicum maar dat had ik zelf niet en heb dan peterselie genomen
Werkwijze :
Ontpit de cavaillon en snij in fijne stukjes of werk met het parisiennelepel om bolletjes uit te halen van het vruchtvlees. Doe in een ruimtekom en snij dan de ham in fijne stukjes en voeg bij de meloen. Doe hier wat rode porto bij en 1 soeplepel balsamicoazijn. Alles dooréén mengen en in mooie glaasje serveren. Afwerken met wat peper van de molen en een plukje basilicum of peterselie.
Eergisteren op de markt van Pont St. Esprit een berg aardbeien gekochten (2 kg) omdat ze er zo heerlijk uitzagen. Enkele ervan heb ik gisteren verwerkt tot deze kleine lekkernij !!
Nodig :
- verse aardbeien
- witte chocolade
Werkwijze :
Was de aardbeien maar laat het kroontje er wel aanzitten. Indien je dit toch wilt verwijderen gebruiken dan kleine stokjes zoals op de foto.
Doe een stuk witte chocolade van 200 gr in kleine stukjes en in het microplus schenkkannetje. Zet dit in de microgolf ong. 1 minuut op 400 Watt. Roer en zet weer terug. Roer weer en zet weer terug totdat alle chocolade gesmolten is.
Neem de aardbeien één voor één en dompel ze in de gesmolten chocolade.
Leg ze dan op vetvrij papier om ze te laten opstijven.
Leuk gebakje voor bij de koffie of glaasje wijn ;)
Nog een leuk ideetje met bladerdeeg zijn deze zwijntjes. Normaal gesproken zien we ze elke vakantie wel ergens lopen, deze vakantie nog niet kunnen spotten vandaar dat ik ze nu maar zelf heb gemaakt als gebakje ;)
Naargelang de vulling kan u dit maken als dessertje of als apertiefhapje. De mijne zijn nu gevuld met stukjes appel en wat suiker maar u kan hier even goed een hartige vulling in doen zoals gehakt of gerookte zalm met kruidenkaas.
Nodig :
- een bladerdeeg
- 1 appel in stukjes
- klein beetje suiker
- mini tartelettevorm
- geklust eitje
- wat bakvaste chocoladeparels
- mini tartelette uitsteker
Werkwijze :
Steek met de breedste kant van de mini tartelettesnijder rondjes deeg uit en leg deze in de siliconen tartelettevorm zonder inboteren of bebloemen.
Snij de appel in kleine stukjes en leg die op het bladerdeeg en overstrooi met een beetje suiker.
Snij dan met de kleinste kant van de tartelette uitsteker evenveel rondjes deeg en leg die bovenop de stukjes appel zodat het gebak dicht is. Snij met behulp van een aardappelmesjes kleine driehoekjes uit het deeg voor de varkensoortjes en leg die bovenaan op het deeg zoals op de foto. Snij nog kleine rondjes voor de neus en leg die onderaan en tenslotte gebruik je 2 bakvaste chocoladeparels als oogjes.
Kluts een eitje en strijk met behulp van het patisserieborsteltje de bovenkant ermee in.
Bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten.
Nota: ben vergeten een foto te nemen van de stukjes appel en van de rondjes deeg, maar ik geloof dat het duidelijk genoeg is.
Eigenlijk veel te eenvoudig om op de blog te zetten, maar niet iedereen heeft dit ideetje misschien in zijn gedachten vandaar dat ik het toch maar even meedeel. Super gemakkelijk te maken met behulp van de mini tartelettevorm.
Nodig :
- 1 bladerdeeg
- baksaucisse of cervelat
Werkwijze :
Snij repen van het bladerdeeg die ongeveer 2 cm breed zijn. Ontdoe de cervelat van zijn rode velletje en snij er schijfjes vanaf en nog eens doormidden zoals op de foto. Beleg de repen bladerdeeg met de schijfjes saucisse en rol op. Zet ze in de mini tartelettevorm en bak in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten.
Heerlijk zuiders, misschien wel wat arabisch gerechtje.
Nodig :
- 50 ml olie
- 2 ml raz el hanout ( 1 kleine koffielepel)
- 2 ml zout
- 2 ml kaneel
- 2 ml safraan
- 1 ml citroensap
- 1 ajuin in fijne sliertjes gesneden
- 300 ml kippenbouillon ( water + 1 bouillonblokje)
- 30 ml honing
- 3 kippefilets of kalkoenfilets kan ook
- 200 gr gedroogde witte rozijnen
- 200 gr gedroogde abrikozen maar ik heb gekozen deze keer voor een blik abrikozen zonder het sap te gebruiken
- de ovalen ultra pro van 2 of 3.5 l.
Werkwijze :
Doe de olie samen met de ui in de ultra pro en zet hem met gesloten deksel 3 minuten op 800 watt in de microgolf.
Doe dan in een ruimtekom de de raz el hanout, het zout, de kaneel, de safraan, het citroensap, de kippenbouillon en de honing en meng.
Leg op de ui de kippefilets, de rozijnen en de abrikozen. Voeg het kruidenmengsel nu toe aan de kippefilets. Sluit de ultra pro en zet hem een uurtje in een voorverwarmde oven van 180°
Een kwartiertje voor het einde van uw kipschotel doe je 4 tassen warm water in het schenkkannetje en zet het nog 2 minuten op 800 Watt in de microgolfoven zodat het kookt, voeg dan 2 tassen couscous eraan toe en sluit met het deksel. Laat 2 minuten trekken zodat al het vocht verdwenen is. Voeg een klontje boter toe en ga met 2 vorken door de couscous zodat de boter smelt door de warmte van de couscous.
Magische taart : 1 bereiding voor 3 verschillende lagen !
Toen ik dit recept zag staan op een frans blogje trok het meteen mijn aandacht en wilde ik dit zelf wel eens proberen. En inderdaad, het klopt....heerlijk flanachtige taart waar iedereen gek op zal zijn.
Zou ideaal te maken zijn in de vierkante ultra pro of ovale van 2 l. Vermits ik momenteel niet over al mijn materiaal beschik, heb ik het uitgetest in een glazen pyrex schaal.
Het resultaat mag er zijn.
Nodig voor een schaal van ong. 20 cm x 20 cm :
- 4 eieren
- 150 gr witte suiker
- 1 soeplepel water
- 125 gr gesmolten boter
- 115 gr bloem
- 500 ml lauwe melk
- 1 vanillestok overlangs gesneden
- poedersuiker voor de decoratie
Werkwijze :
Verwarm de oven voor op 160°C. Scheid de eieren en klop de eiwitten stijf in de speedychef. De eigelen plus de suiker klop je met de mixer tot een lichte mousse. Voeg hierbij dan de gesmolten boter( gesmolten in de microplus schenkkan), de zaadjes uit het vanillestokje en voeg ook de gezeefde bloem toe. Tenslotte ook de lauwe melk (verwarmt in de microplus schenkkan). En als allerlaatste de stijfgeklopte eiwitten. Voeg die toe met behulp van de platte klopper en meng alles nog eens onder elkaar.
De pyrex schaal in mijn geval nu (liever de ultra pro) beboteren en bebloemen en het mengsel hierin gieten. Het deeg is vloeibaar ongeveer zo als dat van pannenkoekendeeg.
Zet in de oven van 160 °C gedurende 50 minuten, de bovenkant moet mooi goudbruin zien. Laat dan afkoelen en zet het ongeveer 4 uren in de koelkast.
Juist voor het opdienen bestrooien met poedersuiker.
In rechthoekige porties snijden met het koksmes en dan genieten !
Heerlijk om op tweede paasdag een lamskroontje op je bord te hebben. Zo'n zachte structuur en helemaal niet moeilijk te maken.
Nodig :
- 1 lamskroontje van een halve kilo voor 3 personen
- een half bosje peterselie
- 2 soeplepels mosterd
- 3 soeplepels paneermeel
- 1.5 dl olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- peper, zout
Werkwijze :
Begin met de vlies van de lamskroon te snijden...dit gaat heel gemakkelijk met het Tupperware fileermes. Doe dan boter in de braadpan en wanneer deze hazelnootkleur heeft leg je de lamskroon erin om aan te bakken. Bestrooi met peper en zout en draai om zodat de andere kant ook kan worden aangebraden. Leg de lamskroon nu in het deksel van de ovale ultra pro (800 ml). Smeer 1 kant in met een persillade en zet het lamskroontje nu nog 8 à 9 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C
Nota : Persillade maak je door peterselie fijn te hakken, mengen met mosterd, paneermeel, olijfolie en fijngeperst knoflook.
Wanneer de baktijd in de oven voorbij is neem je de ultra pro eruit en bedek je de lamskroon nog even met zilverfolie zodat het vlees nog wat kan rusten alvorens te versnijden. Dit komt de malsheid ten goede.
Ik heb mijn vlees vandaag geserveerd met gestoomde aardappelen (micro gourmet) en een groentenkrans van worteltjes en apart nog stuk courgette ook voorzien van een persillade.
Deze chocoladenestjes zijn super gemakkelijk te maken in de mini tartelettevorm en dienen als decoratie voor op mijn paasgebak.
Nodig :
- mini tartelettevorm
- een handvol all bran (ontbijtgranen)
- pure chocolade
Werkwijze :
De chocolade smelten in de microplus schenkkan op een lage wattage in de microgolfoven. Telkens 1 minuten en tussenin even roeren. Als de chocolade gesmolten is, de all bran eronder mengen en in de mini tartelettevorm doen. Een uurtje in de koelkast zetten en de paasnestjes ontvormen uit de siliconen mini tartelettevorm. Hierop enkele kleine suikereitjes leggen en je hebt iets superleuks voor op je paasgebak te presenteren.
Nog 2 dagen te gaan en de kinderen mogen weer op zoek naar paaseitjes.....hopelijk moeten ze die niet gaan zoeken tussen de sneeuwvlokken. Het zou een plakkerige bedoening worden. Ben je die grijze lucht en dat gure weer ook zo beu....ik ken nog een plaatsje waar de zon 300 dagen per jaar schijnt...en waar het heerlijk vertoeven is....waar de asperges nu al volop te verkrijgen zijn....waar de zon zich al van zijn beste kant laat zien, waar je smaakpapillen op volle toeren draaien bij het aanschouwen van al die lekkernijen op de plaatselijke marktjes.....kortom in het land van de wijn, kaas en heerlijk vers stokbrood.
En er is nog een plaatsje vrij tijdens de 2 de week van de paasvakantie, een weekje ergens begin mei en nog enkele weken in augustus. Voor meer info kan je terecht op deze website van het kaartje.
Een mooi ideetje om met Pasen te maken, bovendien heel gemakkelijk.
Nodig :
- bladerdeegvierkantjes van 10 x 10 cm
- 60 gr gemalen amandelen
- 30 gr suiker
- 30 gr boter
- 1 ei
- amandelschilfers
- bloemsuiker
Werkwijze :
Plooi het bladerdeeg diagonaal dicht. Snij met de schaar 2 keer in vanuit de punt te vertrekken. Zie hiervoor de foto als voorbeeld. Maak van bovenstaande benodigdheden een frangipannepasta en doe dit met behulp van een soeplepel tussen het bladerdeeg.
De ingesneden reep draai je nu rond het geheel volgens voorbeeld op de foto.
Met behulp van het patisserieborsteltje een geklutst eitje aanbrengen op de paasstrik en bestrooien met amandelschilfers. Bakken op 180°C in een voorverwarmde oven gedurende een half uurtje. Na afkoeling bestrooien met poedersuiker.
Dat de shaker een fantastisch product is hoef ik zeker niet meer mee te delen. Dagelijks heb ik deze wel in gebruik, deze keer om een lekkere home made Baileys van te maken in een wip.
Nodig :
- Shaker
- 1 zakje vanillesuiker
- 125 ml slagroom
- 125 ml koffiemelk
- 1 koffielepel oploskoffie
- 2 koffielepel chocoladesaus
- 75 ml suiker
- 50 ml whiskey
Alles bij elkaar in de shaker doen, schudden en klaar !
Nota: indien je niet graag een whiskeysmaakje hebt, gebruik dan brandy, cognac of een hazelnootlikeur.
Heerlijke krokante caramelkoek met chocolade ! Deze plaatkoek was ik al zoveel tegen gekomen al surfend op het world wide web dat ik hem beslist zelf ook eens moest uitproberen. En wat moet een mens op een zaterdagvoormiddag met zo'n koude temperaturen anders doen.....juist...de kachel aan, de koffie doorgelopen en dan je heerlijk uitleven in de keuken.....als de kinderen dan nog vragen wanneer ze er mogen van beginnen te eten....zalig.
Nodig voor het shortbread : (12 stuks)
- 180 gr bloem
- 70 gr suiker
- 1 theelepel vanilleextract
- 100 gr roomboter
- snufje zout
Werkwijze :
Alles dooréén mengen en goed kneden tot een samenhangend geheel. Op een met bakpapier beklede bakvorm uitspreiden en aandrukken. Verhouding 20 x 30 cm. De koek 25 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180
Nodig voor de caramel
- 50 gr roomboter
- 400 gr zoete gecondenseerde melk in blik
- 4 soeplepels donkere basterdsuiker of kandysuiker
Werkwijze :
Smelt de boter, de melk toevoegen en de suiker. Verwarm tot de suiker is opgelost. Zet dan het vuur hoger en laat de melk ong. 10 minuten koken onder voortdurend roeren. Zeker bijblijven en blijven roeren tot dat de bereiding is ingedikt.
De caramel over de afgekoelde koek uitsmeren met een lepel. Laten afkoeken en tegelijk ook wat laten uitharden.
Voor de bovenlaag :
- 100 gr pure chocolade
- 100 gr melkchocolade
- 30 gr witte chocolade
Werkwijze : de pure + melkchocolade in de microplus schenkkan doen en op lage wattage laten smelten. Telkens 1 minuutje en roeren totdat alles goed gesmolten is. Over de afgekoelde caramellaag gieten en laten hard worden. De witte chocolade ook in een microplus schenkkannetje doen en tevens laten smelten en in een straaltje over de donkere chocolade gieten.
De koek met het broodmes is mooie porties verdelen. En bewaren in een Tupperwaredoos.
Een franse klassieker maar oooh zo lekker....deze keer niet met koemelk maar met amandelmelk klaargemaakt... In één woord verrukkellijk en zeker de snelle manier van bereiden.
Nodig :
- 3 eieren
- 1/2 l amandelmelk
- 100 gr suiker
- 1 vanillestokje
- 1.5 koffielepeltje vanillepuddingpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 crescendomaatje (het allerkleinste) zout of 1 mespuntje
Werkwijze :
De 3 eiwitten samen met mespunt zout + vanillesuiker in de speedychef doen en stijfkloppen. Ondertussen de eigelen samen met de suiker in het schenkkannetje doen en goed met de klopper mengen. De zaadjes uit de vanillestok schrapen en bij het eimengsel doen als ook de vanillepuddingpoeder. Goed mengen en de 1/2 l amandelmelk toevoegen. Alles onderéén mengen en in de microgolfoven zetten op 800 Watt gedurende 2.3 minuten. Goed doorroeren met de halve klopper en opnieuw 2 min. 30 sec. op 800 Watt in de microgolf zetten. Nog eens doorroeren en koud laten worden in de koelkast. De crème dikt vanzelf verder in.
De stijfgeklopte eiwitten ook in een microgolfkommetje doen en 40 seconden op 800 Watt zetten. Wanneer de crème koud is in schaaltjes verdelen en hierop 2 quenellen van stijfgeklopt eiwit scheppen ( quenellen = met 2 soeplepels eiwit scheppen en de lepels over elkaar wrijven zodat je 2 vormpjes bekomt zoals op de foto)
Als afwerking met caramelsaus juist voor het serveren straalsgewijs over de eiwitten/crème gaan en tenslotte afwerken met geroosterde amandelschilfers .
Heerlijk dessertje dat ik gisterenvoormiddag nog eens heb gemaakt.
Nodig :
- 250 gr mascarpone
- 3 eieren
- 3 soeplepels fijne witte suiker
- 1/4 pak boudoirkoekjes
- 1 tas sterke koffie
- 200 gr Côte d'or pralinéchocolade
- 1 soeplepel cacaopoeder
Werkwijze :
De eidooiers samen met de suiker kloppen tot het verbleekt. De mascarpone toevoegen en terug goed onder elkaar mengen. Het eiwit stijfkloppen in de speedychef en bij de mascarpone voegen. De chocolade smelten in het schenkkannetje op een lage wattage (350 w). De koekjes in de sterke koffie dompelen en op de bodem van een glaasje leggen. Een laagje mascarponemengsel opdoen dan een laagje gesmolten chocolade. Weer wat koekjes die in koffie zijn gedompeld en weer mascarpone, weer wat gesmolten chocolade en zo verder gaan tot het glaasje vol zit. Afwerken met wat cacaopoeder. En in de ijskast bewaren.
Een heel gemakkelijk receptje van appeltaart uit het kookboek van wijlen Felice. In een ver verleden heb ik zelfs nog lessen van Dré Steemans gehad. In mijn jeugd heb ik namelijk vaak jongeren begeleidt tijdens de vakanties maar daarvoor moest ik eerst wel monitoren vorming volgen en Dré was toen één van mijn lesgevers.
Maar wat heb je nodig voor deze gemakkelijke taart :
- 3 appelen
- 150 gr bloem
- 5 soeplepels olie
- 100 gr suiker
- 2 pakjes vanillesuiker
- 3 eieren
- een snufje zout
- 2 dl melk
- een geutje amaretto (volgens het oorspronkelijk recept was het rhum)
Werkwijze :
Oven voorverwarmen op 200°C. Voor het deeg doe je de olie in een Tupperware mengkom samen met de suiker, de vanillesuiker, de eieren, de bloem en het snufje zout. Goed mengen en dan voorzichtig de melk erbij doen.
De appels schillen en in schijfjes snijden en in de omgespoelde siliconen Tupperware bakvorm leggen. De bodem helemaal bedekken met de appels. Het deeg erover gieten en dan 45 minuten bakken op 200°C.
Vraag mij soms wel eens af of er nog mensen zijn die zelf kroketten bereiden.....Gemakkelijk is om ze mee te nemen uit de vriezer in de grootwarenhuizen maar huisgemaakt smaken ze toch zoveel lekkerder ! En eigenlijk valt het best mee in tijd. Gewoon een grote voorraad maken en ze in een goeie (tupperware) diepvriesdoos bewaren in de vriezer.
Hoe ga je daar voor tewerk en wat heb je nodig :
- 1 kg aardappelen
- 2 eierdooiers
- klontje boter
- peper, zout, muskaatnoot
- paneermeel
NOTA : nooit melk of eiwitten gebruiken in je puree want dan barsten je kroketten open bij het bakken.
Maak eerst een puree door de aardappelen te koken of te stomen. Als dat gebeurd is met de pureestaaf de aardappelen fijn maken, kruiden en eidooiers en klontje boter toevoegen. De massa door het kroketten machientje duwen zodat je lange worsten bekomt. Dan de worsten laten afkoelen gedurende een uurtje.
Eiwit lichtjes opkloppen met de halve klopper en de aardappelworstjes die je ondertussen in stukjes hebt verdeeld van ong. 6 cm hierin wentelen met behulp van 2 vorken. Daarna door het paneermeel wentelen. Zorg dat alle kanten goed in het paneermeel zitten om barsten te vermijden tijdens het bakken. In de Antartica diepvriesdoos invriezen tot bij gebruik.
NOTA : De kroketten niet laten ontdooien voordat je ze gaat afbakken. Beste resultaat is wanneer je ze bevroren in je frietvet laat bakken op 165 °C Wanneer de kroketten komen boven op het vet drijven dan zijn ze gaar.
Deze saus is lekker bij gestoomde peertjes als garnituur bij wild of bij een kalkoengebraadje
Nodig :
- 340 gr cranberries (veenbessen)
- 75 gr suiker
- 1 dl rode kookwijn
- kaneel
- 5 peren
Werkwijze :
Schil eerst de peren en ontdoe ze van het klokkenhuis, halveer en leg ze in de microgourmet voorzien onderaan van 400 ml water. Stoom ze ong. 8 minuten op 800 Watt in de microgolf.
De cranberries was je grondig en doe ze dan in een kookpot. Doe hierbij de suiker, wijn en het kaneelstokje. Laat dit opkoken ....ongeveer een 8 minuten en de saus is klaar. Doe deze saus in de holtes van de gestoomde peertjes en het garnituur is klaar.