Heerlijke krokante caramelkoek met chocolade ! Deze plaatkoek was ik al zoveel tegen gekomen al surfend op het world wide web dat ik hem beslist zelf ook eens moest uitproberen. En wat moet een mens op een zaterdagvoormiddag met zo'n koude temperaturen anders doen.....juist...de kachel aan, de koffie doorgelopen en dan je heerlijk uitleven in de keuken.....als de kinderen dan nog vragen wanneer ze er mogen van beginnen te eten....zalig.
Nodig voor het shortbread : (12 stuks)
- 180 gr bloem
- 70 gr suiker
- 1 theelepel vanilleextract
- 100 gr roomboter
- snufje zout
Werkwijze :
Alles dooréén mengen en goed kneden tot een samenhangend geheel. Op een met bakpapier beklede bakvorm uitspreiden en aandrukken. Verhouding 20 x 30 cm. De koek 25 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180
Nodig voor de caramel
- 50 gr roomboter
- 400 gr zoete gecondenseerde melk in blik
- 4 soeplepels donkere basterdsuiker of kandysuiker
Werkwijze :
Smelt de boter, de melk toevoegen en de suiker. Verwarm tot de suiker is opgelost. Zet dan het vuur hoger en laat de melk ong. 10 minuten koken onder voortdurend roeren. Zeker bijblijven en blijven roeren tot dat de bereiding is ingedikt.
De caramel over de afgekoelde koek uitsmeren met een lepel. Laten afkoeken en tegelijk ook wat laten uitharden.
Voor de bovenlaag :
- 100 gr pure chocolade
- 100 gr melkchocolade
- 30 gr witte chocolade
Werkwijze : de pure + melkchocolade in de microplus schenkkan doen en op lage wattage laten smelten. Telkens 1 minuutje en roeren totdat alles goed gesmolten is. Over de afgekoelde caramellaag gieten en laten hard worden. De witte chocolade ook in een microplus schenkkannetje doen en tevens laten smelten en in een straaltje over de donkere chocolade gieten.
De koek met het broodmes is mooie porties verdelen. En bewaren in een Tupperwaredoos.







|