Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
24-11-2011
Winterse Erwtensoep (snert voor sommige)
Met deze koudere en mistige dagen vind ik het altijd het geschikte moment om nog eens een lekkere warme erwtensoep te maken. Door het jaar zul je mij deze niet vlug weten maken. Maar éénmaal de dagen wat korter worden en de koude aanbreekt dan vind ik het zalig om te genieten van zo'n lekkere soep.
De groenten schoonmaken en in kleine stukken snijden. Echt heel fijn hoeft het nu ook niet te zijn vermits de soep toch wordt gemixt als ze gaar is. Vervolgens boter laten smelten in de kookpot en hierin al de groenten doen. Een tijdje laten aanstoven, de erwten tenslotte nog toevoegen en de kruiden alsook de bouillonblokjes. Bevochtigen met water en deksel op de pot doen. Goed laten koken tot alle groenten gaar zijn. Even de mixer door de soep doen en afwerken met de rauwe gerookte spekblokjes en de rookworst die je van tevoren in kleine schijfjes hebt gesneden. Nadat deze vleeswaren zijn toegevoegd laat ik de soep nog even op het vuur staan zodat mijn spekblokjes garen.
Nota: Ook lekker hierbij zijn blokjes stokbrood die je even hebt opgebakken in olie. Laat de kou maar komen........ ;)
Ik heb mijn soep hier opgedient in de kleine ultra pro kommetjes die momenteel in de kerstfolder van tupperware staan.
Gisteren vlug een dessertje gemaakt voor het gezin. Ik had nog een potje mascarpone staan en daarom is een een simpele tiramisu geworden. Niks speciaals maar toch nog altijd even lekker.
Nodig :
- 250 gr mascarpone - 50 gr bloemsuiker - 2 eidooiers - 1 eiwit - vingerkoekjes of amarettini (kleine amandelkoekjes) - wat koffie - en een beetje amaretto
Werkwijze :
Klop de eidooiers staan met de bloemsuiker goed wit schuimig in de speedychef. Voeg dan de mascarpone toe. Roer nog eens goed om. En doe dan een dopje amaretto bij de bereiding. Ondertussen het eiwit goed stijfkloppen in de vier-in-één kan. En als laatste toevoegen aan de bereiding. In een schaal naar keuze doen je dan de vingerkoekjes of in mijn geval waren dat deze keer de amarettinikoekjes, besprenkel ze met wat koffie. Doe er dan een laag van het mascarpone mengsel bovenop. Weer een laagje koekjes en weer een laag mascarpone mengsel. Laten opstijven in de koelkast ong. 2 uren. Afwerken met cacacopoeder of in mijn geval met wat gesmolten chocolade. Ik heb hiervoor horizontale strepen getrokken op het mengsel en dan met een tandenstoker er vertickaal overheen gegaan. Zo krijg je een mooi contrast.
Afgelopen zaterdag gaan winkelen. Eenmaal terug thuis waren er hier nogal hongerige magen en het moest snel gaan. Met deze heerlijke pasta had ik in enkele minuten een volwaardige maaltijd op tafel staan. (In minder dan een kwartier)
Nodig:
500 gr brede lintpasta (tagiatelli) 1 pakje knorr currysaus een pakje fijngesneden soepgroenten beetje melk 250 ml room 1 visbouillonblokje peper,zout grote garnalen
Werkwijze:
De pasta in de pastakoker doen vullen met koud water. De tijd die op de verpakking staat + 5 min. extra. In mijn geval was dat 13 min. instellen op de microgolf op 800 watt.( De pastakoker zonder deksel in de microgolf plaatsen.) Ondertussen de saus maken. Hiervoor heb ik de wok gebruikt. Beetje olijfolie in de wok en warm laten worden. De soepgroenten opbakken. Kruiden met peper en zout. De currypoeder + 250 ml room en beetje melk toevoegen en goed roeren. Het bouillonblokje ook toevoegen. Als laatste de garnalen. Het vuur mag dan af worden uitgezet. De klaargemaakte pasta ondermengen en je hebt in geen tijd een heerlijke maaltijd op tafel staan. Lekker met een glaasje witte wijn erbij.
Het is weekend en dan heeft een mens al eens wat meer tijd om wat nieuws uit te proberen. Bij mij zat er al langer in mijn hoofd om graag eens te experimenteren met de nieuwe siliconen snoepjesvorm, om er pralines mee te maken. Na wat rondgesnuffeld te hebben op het internet ben ik dan zelf aan te slag gegaan.
Nodig voor 24 pralines :
250 gr pure chocolade (callets van callebaut - Jacques chocolade)
30 ml room (vetgehalte 30%)
smaakmaker ( bij mij was dat Frangelico likeur maar dat kan even goed Amaretti zijn of iets naar eigen goesting)
Werkwijze :
Pralines maken bestaat uit 3 delen: namelijk 1 ste laag chocolade dat later de bovenkant vormt, 2 de laag is de vulling en 3 de laag vormt later de onderkant van de praline.
Micro schenkkan nemen en hierin 100 gr callets (chocolade) doen en smelten op laagste stand. Bij mij is dat 320 Watt gedurende 2 minuten. Roeren en een half minuutje laten rusten. Dan 50 gr verse callets toevoegen en weer roeren tot alles goed gesmolten is. Indien dat niet zou zijn dan nog 30 sec. terug in de microgolf zetten op laagste stand. De siliconen snoepjes vorm opvullen met de gesmolten chocolade nu. Goed heen en weer bewegen met de vorm zodat de chocolade zich mooi verdeeld. Het teveel aan chocolade terug uit de vorm laten lopen in uw schenkkannetje. De vorm even wegzetten in de koelkast. Ongeveer een kwartier. Ondertussen kan je de vulling maken. De gesmolten chocolade die ik overhad van mijn eerste laagje daar heb ik nu de 30 ml room aan toegevoegd en goed gemengd. Indien nodig zet je de inhoud nog terug even in de microgolf gedurende 30 sec. op de laagste wattage (320 watt). Dan voeg je uw likeur naar keuze toe. Bij mij is dit de Frangelico likeur (Italiaanse hazelnootlikeur). Weer goed mengen en de vulling met behulp van een lepeltje in de snoepjesvorm verdelen. Niet helemaal tot aan de bovenkant want daar moet straks onze afdekchocolade opkomen. Zet de vorm met de vulling weer terug in de koelkast zodat deze wat kan opstijven. Ongeveer een half uurtje. Als laatste moeten we nu de onderkant van de praline afwerken dit doen we door weer chocolade te smelten op de laagste wattage. Hiervoor gebruik ik 75 gr callets, doe ze in de microschenkkan en zet 2 min. op 320 watt. Roeren en dan de overige 25 gr niet gesmolten callets toevoegen en eronder roeren. Dit doen we om de chocolade te temperen. Dat alles dient ervoor dat onze chocolade zal mooi blinken nadien. Wanneer je direkt 100 gr ineens zou smelten kan het zijn dat je chocolade te heet wordt of gaat uitslagen nadien bij het afkoelen. Daarom is het belangrijk dat je nooit alles ineens smelt maar altijd maar een gedeelte en dan terug afkoelt door er koude chocolade terug bij te voegen. De laatste gesmolten chocolade mag nu over onze vulling worden gegoten, mooi afstrijken met de smalle spatel en we zetten onze vorm terug in de koelkast gedurende een half uurtje. Dan komt het moment waarnaar ik het meeste had uitgekeken. Namelijk dat mijn pralines gelukt waren. Je neemt een bord en duwt langs de onderkant van de siliconen vorm de pralines er nu voorzichtig uit. Wanneer dat het goed lukt mag je terecht fier zijn over je resultaat. En of ..... ik blij was. Ik was supercontent. Ik heb onmiddellijk geproefd of ook mijn vulling oké was. En dat zat allemaal goed. Resultaat is dat mijn avondje geslaagd was. Het doet mij verlangen om nog meer vullingen te gaan uitproberen in de toekomst. Het zal zeker niet de laatste keer geweest zijn dat ik pralines heb gemaakt.
Een echt feestsoepje wat zeker in de smaak zal vallen bij je gasten is volgend receptje :
Nodig :
- 1 ui - 400 gr knolselder - 500 gr wortelen - 2 kippenbouillonblokjes - peper en zout
Werkwijze :
Hak de ui fijn in de quickchef of turbomax. Zelfde voor de wortelen en knolselder. Eventueel kan je de knolselder ook met het koksmes in kleinere stukken snijden. Neem de ultra pro en doe hierin de ui, sluit met het deksel. Zet hem 2 min. op 800 watt in de microgolf. Voeg dan de knolselder en de wortelen toe en zet terug 7 min. op 800 watt met gesloten deksel steeds. Roer een keer en terug in de microgolf zetten ong. 8 min. dan 1 liter kokend water toevoegen samen met de bouillonblokjes en peper en zout. Nog 3 minuten terugzetten op 800 watt en dan mixen. Opdienen in een mooi bordje en afwerken met peterseliesnippers.
Ook heerlijk hierbij is wat snippers van gerookte heilbot of gerookte zalm. Vooral als het wat feestelijk mag zijn. Een wolkje van room kan ook nog maar is alleen voor de liefhebbers.
De nieuwe ultra cocottes van 250 of 500 ml die tijdelijk in de verkoop zijn bij tupperware zijn ook ideaal om de soep in op te dienen. Je kan dan eventueel ook nog een velletje bladerdeeg over de cocotte leggen, bestrijken met eigeel en nog even in de oven zetten. Zo krijg je een mooi opgeblazen krokant laagje boven je soep.
Vandaag in in minimum van tijd 24 kleine petit fours gebakken met de nieuwe snoepjes-pralinevorm van tupperware. Wie hem nog in zijn bezit wil krijgen heeft nog kans tot 30/12/11 om hem aan te kopen want daarna is de kerstfolder gedaan. Bij aankoop van zulke siliconen vorm zit een blad boordevol receptjes voor de vorm. Had al één keer iets van het receptenblad uitgeprobeerd en vond het ook toen heel geslaagd nl. de chococos. Vandaag heb ik de mini- mini cakejes uitgeprobeerd en dat is me heel goed bevallen.
Nodig voor 24 mini snoepjes hetzij 24 mini cakes
- 1 eiwit - 30 gr bruine suiker - 30 ml bloem ( = 15 gr bloem) - 2 ml bitter amandelaroma - 5 ml amandelpoeder - 30 gr gesmolten boter
Werkwijze :
Meng in de Turbomax met behulp van de kloppers het eiwit met de bruine suiker. Voeg vervolgens de overige ingrediënten in de hierboven opgesomde volgorde toe en meng opnieuw. Verdeel het deeg over alle vormpjes van de multiflex mini snoepjes. Laat bakken gedurende 14 minuten op 180°C in een voorverwarmde oven. Laat 5 min. rusten alvorens te ontvormen.
Dit recept vond ik laatst terug bij de appelenboer in Oud-Turnhout. En gisteren vond ik dat het tijd werd om het eens uit te testen. Het is inderdaad snel klaar en ideaal te bereiden in de nieuwe siliconen princessevorm van 20 cm doorsnede. Voor diegene die deze nog niet hebben dan kan het ook wel in een springvorm. De smaak is echt wel lekker. En voor herhaling vatbaar.
Nodig :
- 250 gr bloem (geen zelfrijzende) - 250 gr (riet)suiker - 150 gr havermout - 200 gr gesmolten boter - 4 à 5 appels - kaneel
Werkwijze :
Schil de appels, snij ze klein en bestrooi met kaneel, meng alle ingrediënten behalve de appels. Leg een bakpapier in de princessevorm. Dit dient om de taart zonder brokken nadien uit de vorm te krijgen. Idem bij een springvorm. Bekleed met het kruimelbeslag (3/4 de deel) de randen en de bodem van de vorm. Doe de appels erop en strooi de rest van het kruimelbeslag erover. Bak de taart in de oven op 180 °C gedurende een uur. Ook lekker met een bolletje vanilleroomijs erbij.
De nieuwe promofolder voor de periode 28/11 t/m 31/12/2011
De folder met geschenken is bekend voor de laatste maand van het jaar. In de verkoop tijdelijk opnieuw het dubbelzeefje. Zelf heb ik dit al heel lang in mijn bezit en ik zelf ben daar heel enthousiast over. Heel gemakkelijk om bloem fijn te zeven maar ook om bloemsuiker over taarten te strooien. Voor de kleinste is er de Stencil Art. Wie vlug is kan hem nog in huis halen voor de komst van de goede Sint. Ook de junior wok uit de chef series is een mooie aanbieding.
Eens wat anders dan de meest voor de hand liggende confituren zoals appels, peren, braambessen, kersen en noem maar op. Ik kende het recept eerst niet maar bij tupperware worden er geregeld receptjes meegedeeld en zo ben ik in de ban geraakt van deze heerlijke zachte confituur. Men kan deze verder gebruiken om bij in brooddeeg te doen. Heerlijk bij een kaasschotel. Of ook wel in koekjesdeeg smaakt de confituur lekker. Maar ook gewoon zo op de boterham komt hij best tot zijn recht.
Nodig :
1 kg pompoen 600 gr suiker 2 appelsienen 4 kaneelstokjes
Werkwijze:
Kuis de pompoen door hem te schillen en van zijn pitten te ontdoen. Snij in dobbelsteentjes. Voeg de suiker, het sap van 1 appelsien en de schillen van 2 appelsien en de kaneelstokjes bij de pompoen. Doe alles in de ultra pro. Zet het geheel in de microgolf gedurende 10 min. op 800 Watt. Roer goed en zet het geheel terug tot het goed gaar is.(Bij mij duurde het 25 min.) Pas de kooktijden aan zodat de pompoen niet overkookt. Verwijder vervolgens de appelsienschillen en de kaneelstokjes. Draai de confituur door de pass-vite en bewaar in confituurpotjes en draai goed was terwijl de confituur nog goed warm is.
Wanneer ik crème brulée maakt, hou ik nog wat eiwitten over. Om deze niet zomaar weg te gooien maak ik er af en toe schuimpjes. Of soms ook wel bokkenpootjes. Een van de volgende dagen zal ik u dit receptje ook meegeven.
Wat nodig voor de schuimpjes
- 8 eiwitten - 400 gr witte suiker
De eiwitten half stijfmixen in de speedychef of met de handmixer. Dan geleidelijk aan de suiker toevoegen beetje bij beetje en goed verder mixen. De massa in een spuitzak doen en mooie ronde torentjes spuiten op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Bakken gedurende 1 uur op 100° C.
Tip : Nooit eiwitten weggooien want je kan ze gemakkelijk invriezen in plastiekpotjes.
Deze taart is heel goed te maken in de siliconen bakvorm van Tupperware. Om ze gemakkelijk uit de vorm te halen nadien heb ik eerst wel wat bakpapier in de vorm gelegd en de randen mooi bijgesneden.
Nodig voor het deeg :
- 250 gr zelfrijzende bloem - 250 gr witte suiker - 100 gr boter - 1 ei - 1 zakje vanillesuiker - snufje zout
- 2 eidooiers - 2 zakjes vanillesuiker - 40 gr witte suiker - 25 gr bloem - 250 ml melk
Werkwijze :
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Doe ze in een kom en strooi er de vanillesuiker en kaneel over. Laat dit even staan. Meng voor de banketbakkersroom de 2 eidooiers, 2 zakjes vanillesuiker, de kristalsuiker en bloem met een klein scheutje melk. Warm de rest van de melk op in het micro schenkkannetje in de microgolf gedurende 4 min. Doe er dan de binding bij en roer goed om. Zet nog 2 min. terug in de microgolf op 800 watt. Laat de room nu afkoelen. Voor het deeg: meng de zelfrijzende bloem, de suiker, het zakje vanillesuiker, zout en de ei in een grote beslagkom door elkaar. Voeg de boter toe en snijd de boter met 2 messen in kleine stukjes net zolang tot alle boter goed verdeeld is en er kleine brokjes ontstaan zijn in het deeg. Neem de met bakpapier beklede vorm en doe hier 2/3 van het deeg in. Druk dit goed aan en bekleed ook de randen met deeg. Giet dan de banketbakkersroom over het deeg en strooi de appelvulling hierover. Strooi als laatste de overige deegbrokjes over de appelvulling. Bak de taart in 1 uur gaar op 200 graden of tot de taart bruin ziet vanboven.
Deze taart wordt hier op geregelde tijdstippen gemaakt en is favoriet van klein en groot. Natuurlijk kan u voor het fruit ook peren of abrikozen of rabarber kiezen. Hier hebben ze het liefst de appels.
Tip: Je kan natuurlijk ook kiezen om deze taartjes in het mini te maken door ze te bakken in de tartelettevormen.
Met de nieuwe uitsteekvormpjes is het super leuk om samen met de kinderen je eens te wagen aan huisgemaakte koekjes. Ook zonder de kinderen is het een leuk tijdverdrijf. Eventueel kan je de koekjes ook uitsteken met de mini tartelettesnijder. Deze keer heb ik eens gekozen om geen gewone zandkoekjes te bakken. Het zijn lekkere vijgenkoekjes geworden die er best mogen zijn.
Nodig :
- 250 gr bloem (geen zelfrijzende) - 125 gr boter - 80 gr suiker - 100 gr gedroogde vijgen maar nog wel zachte (persoonlijk vind ik die van de Aldi in een zakje de lekkerste) - 1/2 koffielepel gemalen steranijs (kan eventueel achterwegen worden gelaten) - 1 ei - 1 koffielepel melk
Werkwijze :
Meng de bloem, de steranijs, de suiker en de boter tesamen tot een zanderig deeg. Voeg het ei, de melk en de in stukjes gesneden vijgen toe. Ik heb de vijgen in stukjes gedaan met de turbomax. Meng alles tot een homogene massa. Pak het deeg in met plasticfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast. Rol het nadien uit op een met bloem bestrooide werkplank en rol het plat met de deegroller. Steek er leuke vormpjes uit en leg de koekjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bak de koekjes af in een voorverwarmde oven van 180° gedurende 16 minuten. Laat afkoelen en bewaar ze in de ronde click plus doos. Deze is ideaal om koekjes en cakes in te bewaren.
Wie zich zelf eens wilt wagen aan huisgemaakte speculaascrème dan is volgend receptje heerlijk.
Nodig :
- 62 gr boter - 140 gr geconcentreerde melk niet gesuikerd - 100 gr speculoos - 1/2 blad gelatine ( het zou moeten overeen komen met 1 gr) - 1 koffielepel citroensap - 1 koffielepel neutrale olie
Werkwijze :
Gelatine laten weken in koud water. De speculoos fijnmalen in het kaasmolentje. De melk hieraan toevoegen en mengen. Boter in schenkkan laten smelten Hieraan het speculoos/melk mengsel toevoegen. Het citroensap verwarmen en de uitgeknepen gelatine hierin oplossen. Dit toevoegen aan de rest en goed mixen of mengen tot een mooie vloeiende pasta.
Bewaar op kamertemperatuur anders krijg je het risico dat de pasta nogal hard gaat worden.
Supermakkelijk en altijd lekker bij een tasje koffie.
Ik had gisterenmiddag nog een bladerdeegje in mijn ijskast liggen op mijn vakantieadres. Daar het mijn laatste dag ter plaatse was moest ik mijn bladerdeeg toch wel opwerken. Mijn beslissing was snel genomen. Het werd een heerlijke vlugge konfituurtaart.
Nodig :
- 1 bladerdeeg - 1 pot confituur naar eigen smaak. Ik heb huisgemaakte abrikozenconfituur genomen. - 1 losgeklopt eigeel
Werkwijze :
Met de tupperware pizzawiel snij je uit een ronde bladerdeeg een mooie rechthoek. De overschot van het bladerdeeg gebruik je om reepjes uit te snijden die nadien moeten dienen als deksel over de uitgestreken confituur. Ik leg gewoonlijk een repen aan de buitenkant van mijn rechthoek zodat de konfituur niet naar buiten kan tijdens het bakken. De andere repen leg je kruislings over de konfituur. Bestrijk met het patisserieborstel wat eigeel over de repen bladerdeeg en bak af op 180° gedurende een 25 min.
Bij afkoeling kan je mooie vierkantjes of rechthoekjes snijden uit het geheel om te gebruiken bij de koffie.
Ondanks dat we nieuwe uitsteekvormpjes in het gamma hebben bij Tupperware heb ik volgende koekjes gemaakt op de ouderwetse manier nl. opgerold en in schijfjes afgesneden. Ik ben momenteel op vakantie en had deze vormpjes niet bij maar heb wel een leuke stempel gevonden gisteren in Avignon waar ik al een tijdje naar op zoek was om de koekjes echt "home made" te maken.
Nodig :
- 125 gr suiker - 200 gr boter - 250 gr zelfrijzende bloem - 1 eierdooier - 1 lepel grove kristalsuiker
Werkwijze :
Alles mengen behalve de lepel grove kristalsuiker niet. Rolletje maken van het deeg en door de grove kristalsuiker rollen. Inpakken in plastiekfolie en een uurtje in de koelkast leggen om wat harder te worden. Nadien in schijfjes snijden van ong. 1/2 tot 1 cm. Op bakpapier leggen en bakken gedurende 15 min. op 200°C. Heerlijke brosse koekjes : de smaak is zoals sprits koekjes ongeveer maar nog lekkerder.
Enkele dagen terug de nieuwe pralinevorm uitgetest die momenteel te koop wordt aangeboden via de kerstfolder.
Voor mijn eerste poging ben ik het dan ook niet te moeilijk gaan zoeken en heb ik gewoon het receptje gevolgd dat staat genoteerd op de folder die bij de siliconen pralinevorm wordt geleverd. (Op de folder staat wel zo'n receptje of 6)
Nodig voor 24 stuks : - 50 gr suiker - 125 gr gemalen kokos - 50 gr chocolade - 125 gr mascarpone
Werkwijze:
Doe de chocolade in het microschenkkannetje en smelt deze in de microgolf op lage wattage gedurende 40 sec. Meng ondertussen de mascarpone met de suiker en de gemalen kokos. Voeg dan de gesmolten chocolade toe en meng alles goed onder elkaar tot een mooi homogeen mengsel. Spoel de siliconen pralinevorm even af onder de koude waterkraan, niet afdrogen. Vul dan de vormpjes op met de bekomen pasta. Strijk de inhoud mooi glad aan de bovenkant en zet de vorm gedurende 2 uren in de koelkast. Je zal zien dat de pralines er probleemloos uitvallen. Persoonlijk vond ik ze heel lekker. Het had iets weg van bounty maar nog lekkerder. Ik was wel vergeten een fotootje te maken toen ik de pralines net uit de vorm had gehaald. M.a.w. na traktatie aan enkele kollega's had ik er nog maar enkele over en daarvan heb ik dan maar een fotootje gemaakt.
De nieuwe kerstfolder aanbiedingen geldig van 24/10 t/m 31/12/2011
Op onderstaande foto's kan u kennismaken met de nieuwe eindejaarsaanbiedingen van tupperware. Niet alleen aan de volwassen is gedacht maar ook de kinderen zullen tevreden zijn met de handige keukenhulpjes.
Sinds ik pudding heb leren maken in de microgolf wordt er hier geen enkele keer nog pudding op het fornuis gemaakt. Om twee redenen. Op het vuur duurt het langer en omdat je vlugger kans hebt dat de bodem een beetje gaat aanzetten vooral bij chocoladepudding. Dit alles komt niet voor wanneer ik werk met de microgolfoven. In de microgolfoven duurt het welgeteld 7 min om een heerlijke vanille of chocoladepudding tevoorschijn te toveren. Omdat veel mensen dit jammer genoeg nog altijd niet goed weten want dit hoor ik geregeld, vandaar dat ik dit nu toch nog eens graag wil meedelen.
Nodig :
- l liter melk mag halfvolle of volle zijn naar eigen smaak - 65 gr vanillepuddingpoeder - 5 soeplepels suiker
Werkwijze :
Je neemt het microgolf schenkkannetje en vult het met 1 liter melk. Daarvan doe je nu een beetje melk (ong. 150 ml) in de shaker om de binding te kunnen maken. Hiervoor voeg je de 5 soeplepels suiker toe + de vanillepoeder. Goed schudden met de shaker zodat de vanillepoeder goed oplost. Het schenkkannetje met melk zet je in de microgolf op 800 watt gedurende 5 min. Na die tijd neem je het eruit en voeg al roerend de inhoud van de shaker toe. Goed mengen met de klopper. Zet het schenkkan nu nog 2 min. terug in de microgolf weer op 800 watt. Je zal direkt merken dat hij na die 2 min goed stevig geworden is. Indien die niet zo zou zijn dan roer je weer een keer en zet hem nog een minuut terug. Uitgieten in schaaltjes en klaar. Indien je chocoladepudding zou willen dan een reep chocolade mee smelten met de melk en verder dezelfde werkwijze hanteren.
Deze saus maak ik hier op geregelde tijdstippen. Kan worden opgediend bij varkensvlees, kip, vis of zoals wij gisteren hebben gedaan bij biefstuk en versgebakken frietjes. Maar even smaakvol erbij zou zijn rijst of gekookte aardappelen.
Nodig voor de saus : - 1 rode en 1 groene paprika ( op de foto zie je gele stukjes paparika omdat ik niet voldoende rode had ) - 1 bakje champignons - 3 tomaten - 1 grote ui - 1 mespunt mosterd - 2 koffielepels tomatenconcentraat - beetje cognac - paprikapoeder, zout en peper - fijngehakte peterselie - 2 dl room - 1 kruidenblokje Knorr - beetje demi glace poeder (facultatief) - groene peperbolletjes (verkrijgbaar in potjes)
Werkwijze:
In de wok wat olijfolie verhitten, daarin de ajuin, paprikareepjes en de in schijfjes gesneden champignons aanbakken. Na enkele minuten, de tomaten in schijfjes gesneden toevoegen en meebakken. De mosterd toevoegen + tomatenconcentraat. Kruiden met peper en zout en paprikapoeder. Bouillonblokje toevoegen. Enkele minuten laten sudderen. Room toevoegen. De verse groene peperbolletjes toevoegen. Eventueel wat demi glacepoeder ( optie), zelf vind ik dit wel lekkerder. Even laten inkoken zodat de saus wat indikt en afwerken met fijngehakte peterselie. Bij overschot van de saus, men kan deze gemakkelijk invriezen en nadien gewoon terug opwarmen.
Geen receptje deze keer. Maar wat ik zeker onder de aandacht wil brengen is dat het kaasmolentje plus van tupperware niet alleen kan gebruikt worden voor het fijnmalen van kaas. Ook het fijnmalen van wortelen gaat hier super goed mee. De smaak van de geraspte worteltjes is extra sappig en lekker. En ook koekjes kunnen hier in een mum van tijd mee worden fijngemalen. Soms is dat handig wanneer men een bodem wil bekleden die moet worden gebruikt voor bv. een plattekaastaart of bij tiramisu. Eveneens kan men hier heel goed alle soorten noten mee fijnmalen. Enkele weken terug heb ik dit reeds aangehaald in mijn berichtje van de salsa di noci. Die overigens dikswijls positief onthaald is.