Afkomstig ben ik uit een echte tuindersstreek en als we het over die vitamine A en C rijke spruit hebben, dan kan ik erover meepraten. Vroeger teelde men in het wat meer buitengebied van het Huissen-Zand veel spruiten en in de pluktijd in het najaar kwamen de plukkers bij ons thuis in de bakkerij vragen naar zo'n lege bus met hengsel waar broodverbeteraars crème in gezeten had. Hierin gingen de ouders en de wat grote kinderen van arbeidsgezinnen bij de spruitenboer spruitjes plukken en 's avonds schoven ze allemaal aan bij elkaar gezette tafels om de spruitjes te schonen en dit alles voor 2 of 3 cent per kilo.
Zelf heb ik ook spruiten geteeld op het door ons klooster gehuurd land in het Betuwse Gendt, een gemeente die men niet verwarren moet met het Belgische Gent. Tegenwoordig is hier Gendt een deelplaats van de gemeente Lingewaard.
Als we het over spruiten hebben, denk ik aan de laatste winnaar van de Elfstedentocht, marathonschaatser en spruitenteler Henk Angenent uit het Zuid-Hollandse Woubrugge, een plaatsje onder de rook van de gemeente Kaag en Braassem.
Er zijn mensen die beweren dat spruiten niet gezond zijn; je krijgt er het maagzuur van en de reuk is ook niet alles om over naar huis te schrijven en als vooral kinderen met hun gespitste oortjes dit horen zitten ze niet erg geinteresseerd achter een bordje spruiten! Kijk, ten dele is er wel iets van waar en vroeger als beginnende kok wist ik met spruiten ook geen raad.
Mijn grote geluk is geweest dat ik op zekere dag Dirk Sigaar tegenkwam, die vroeger hofmeester was geweest op de Grote Vaart en nadien aan wal werkzaam als chef kok in Hotel Hendriks op de Korenmarkt in Arnhem. Verstrekt heeft hij me het volgende kookrecept: Men doet de geschoonde spruitjes in een pan, volgieten met water, op het fornuis zetten en als de massa aan het kookpunt komt, giet men het water gelijk af, voegt fris water toe en nu laat men alles een kwartier pruttelen, bij veel spruitjes of wat forse spruitjes laat men alles drie tot 4 minuten langer koken.
Voordeel van dit alles is dat de felle spruitenlucht verdwenen is, ook de wat scherpe smaak en men er geen oprispingen van krijgt of rennies moet gaan gebruiken omdat de maag opstandig is geworden. De spruitjes koken niet tot moes en komen mooi gaaf op tafel. Net als asperges kun je ze in gewelde boter of gewoon met een lekkere jus eroverheen serveren. Een stukje verse worst of een balletje gehakt erbij smaakt altijd en als toetje raad ik u aan yoghurt met bramensaus.
Eet smakelijk!
 De welbekende en nu pas gestopte schaatsster Henk Angenent
 Oude foto van Soeur Elise, die vroeger geen spruitjes lustte
 Aandacht voor de vragende kinderen en de lekkere spruitjes!

|