Op deze dag is het de gewoonte om op de feestdag van de Heilige Franciscus van Assisië wortelenstamppot met hachee, een rookworstje of van dat lekkere rund borstrib, ook wel klapstuk genoemd te eten. Het was broeder Wilhelm uit het Duitse Franciscanerklooster uit Munster, waarvan ik dit overgenomen heb, met dien verstande dat ze in 'dat 5-sterrenhotel' wat meer edele delen verwerken en wel in stukjes gesneden gebraden fazantenvlees. Ooit heb ik dit als jongeman gegeten toen we op evacuatietocht op 26 oktober 1944 een dagje verpoosd hebben in het Overijsselse Lettele. Het was een heel vroom plaatsje en de kerk daar is naar de H. Nicolaas genoemd staat me voor, maar ik heb er destijds geen Franciscanen ontmoet.
We kennen allemaal onze winterwortelen, die we hier in Angeren 'Wienterpe`je' noemen. Die gaan we schrapen, schonen en in repen of schijfjes snijden en brengen ze aan de kook, hetzelfde doen we met onze aardappeltjes. Hier in het klooster hebben we van die grote pannen, ik heb zelfs nog met grote ketels gewerkt, maar nu de gemeenschap steeds dunner wordt, minder hard gewerkt en ook aanzienlijk minder gegeten wordt door de oudjes hier, kunnen deze pannen ermee door. We zijn een echt gezondheidsklooster, want zout op de groentes doen we al sinds jaren niet meer en over de aardappels strooi ik altijd een half handjevol zeezout. Als onze ziekenbroeder bij iedereen de bloeddruk meet, dan is het de 95-jarige pater Kwakkel die wat aan de hoge kant zit met 190/100, maar zuster Lidwina met haar leeftijd van 93 heeft een hypertensie van 120/80 en vorige week vrijdag met boodschappen doen op de markt te Arnhem vroeg een voorbijganger ons of we vroeger aan atletiek gedaan hadden.
Uitgaande van een gezin van 5 personen bij u thuis, dus vader, moeder en drie kinderen, komt u met een ruim kilootje aardappelen en een kilo winterpenen een heel eind in de goede richting. Je kunt door de stamppot verder van alles heen werken, zoals bvb een pot witte bonen, wat gebraden spekkaantjes, een scheutje azijn, wat water of in plaats van die twee laatste componenten een ampul witte wijn wat ik altijd even leen bij de Lange (pater Laurentius) die deze wijn bewaart in het 'wijnmisrek' in de koele sacristie. Ik weet niet of u liever de grove mosterd door of in de stamppot wilt hebben en daarom is het beter om ingrediënten, die sommige er dan toch nog graag bij willen doen, apart op tafel te zetten.
Van 400 gram rundpoulet, drie uien, 50 gram boter, wat bloem, een paar laurierblaadjes, 6 peperkorrels, wat kruidnagelen ( heel goed voor de hypertensie) en een ruim 1/2 litertje runderbouillon heb je al gauw een lekkere hachee gemaakt. Wil je uitsluitend fazantenvlees aan de stamppot toevoegen, kook of braad het niet te gaar! In een oven op 180 graden C met een braadtijd van 8 tot 10 minuten zit je goed! Er zijn koks, die als ze fazant gaan braden hem of haar een jasje van katerspek aantrekken, maar dat is niet nodig als je de braadtijd maar niet te lang aanhoudt.
Ja, we hebben van allerlei moderne mixertjes in onze kloosterkeuken, maar tóch gebruiken we die ouderwetse roestvrij stalen stamper uit grootmoederstijd om de boel fijn te maken. Als mij of soeur Marie dit niet lukt, halen we zuster Constantina uit Turkije erbij, die in de jaren 50 van de vorige eeuw wereldkampioene gewichtheffen geweest is. Vorige week vielen onze monden van verbazing open toen ze met een geslacht varken op de rechter-schouder richting de diepvries liep en ik uit beleefdheid de kluisdeur nog even voor haar opengemaakt heb.
Ik hoop dat eenieder met de lekkere stamppot tevreden is, want we hebben vandaag als nagerecht alleen maar een sappige conference-peer uit de kloostertuin. Eet smakelijk kloostervrienden!
 Trots hier zijn we op plaatsgenote meesterkok Angelique Schmeinck  Vorig jaar hadden we in Nederland een recordoogst aan tomaten

|