Foto

WELKOM OP MIJN BLOG,

Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum".
De afkorting die hiervoor staat is O.F.P.
Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
 
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw'  te Angeren.
 
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.

Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.

We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.

Foto
Categorieën
  • ALGEMENE STUKJES 1 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 2 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 3 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 4 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 5 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 6 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 7 (25)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1 (20)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2 (15)
  • DIVERSE GERECHTEN 1 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 2 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 3 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 4 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 5 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 6 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 7 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 8 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 9 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN Nr. 10 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 11 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 12 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 13 (17)
  • FEESTMAALTIJDEN 1 (20)
  • FEESTMAALTIJDEN 2 (7)
  • KRUIDEN 1 (20)
  • KRUIDEN 2 (13)
  • RELIGIE 1 (20)
  • RELIGIE 2 (20)
  • RELIGIE 3 (20)
  • RELIGIE 4 (20)
  • RELIGIE 5 (20)
  • RELIGIE 6 (20)
  • RELIGIE 7 (20)
  • RELIGIE 8 (20)
  • RELIGIE 9 (24)
  • SAUZEN (6)
  • Snacks en andere hapjes (10)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3 (14)
  • VOEDING ALGEMEEN 1 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 2 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 3 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 4 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 5 (16)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 1 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 2 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 3 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 4 (4)
  • WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN (20)
  • Archief per maand
  • 05-2025
  • 04-2025
  • 02-2025
  • 01-2025
  • 12-2024
  • 11-2024
  • 10-2024
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
    Inhoud blog
  • Nieuwe Paus Volgt Voetsporen van Overleden Paus Franciscus
  • Wereld opgeschrikt door onverwacht overlijden van Paus Franciscus
  • Broeder Everard wenst alle Lezers van dit Kloosterblog een Vredig en Zalig Paasfeest
  • Dieren uit de Bijbel
  • Opkikkertjes van vroeger weer volop in!
  • Kunnen we door voeding veroudering tegengaan?
  • Vrede op Aarde aan de Mensen van Goede Wil
  • Nieuws over Bedevaartplaats Medjugorje in Bosnia en Herzegovina
  • Vandaag Bakken We Luxe Appelkoekjes Met Een Gesprekje Vooraf
  • Wat Rooms Katholieke Weetjes
  • Water Belangrijkste Levensbron, Reizen Paus Franciscus en wat Kookweetjes
  • Rucola Stamppot met ei en amandelschaafsel
  • Ondanks al onze zorg toch onveilig voedel in omloop
  • Zwarte Thee goede hartbeschermer en u voelt zich er prima bij!
  • Recept Gevulde Paprika
  • Broccoliburger voor 4 personen
  • De Donderprofeet Amos
  • Einde Woongebied Mensheid op Aarde!
  • TOM KHA KAI
  • Belangrijke Voedingstips van Broeder Everard
    Foto
    Gastenboek
  • Dag Eef ik wens jou veel moed want die heb jij al ik bewonder jou van harte van Suz
  • uniek
  • dag Broeder
  • Een goeie en aangename zaterdag bezoekje
  • Een vraagje !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Geboortehuis-leven-werken en dood van Pater Damiaan
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Fotoreeks Assumptionisten

    Stichter Pater Emmanuel d'Alzon

    St. Theresia Missiehuis Boxtel

    Kasteel Stapelen te Boxtel (2maal)

    Kunstenaar Jan Boeren

    Gedenkstenen Boxtel

    Plafondschildering Zepperen (Be) 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    kate_1977
    www.bloggen.be/kate_19
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    bolder
    www.bloggen.be/bolder
    Foto
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Het Boeddhisme is geen geloof, maar net als het Humanisme een stroming, waarin goedheid en saamhorigheid belangrijk zijn
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto

    GERARDUS MAJELLA 1729-1755

    Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
     
    Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
     
    Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten. 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Broeder Everard met Kloosterrecepten
    Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
    20-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SPAGHETTI
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het begint wat kouder te worden en misschien morgenvroeg zijn voor het eerst  de ruiten van uw auto wat getekend met een dun ijslaagje. Het wordt nu tijd om uw vervoermiddel winterklaar te maken, want het is niet uitgesloten dat we begin volgende week de eerste sneeuwvlokken zien vallen. Als het zover is, dan gaan we weer aan de erwtensoep en stamppot, maar voor morgen heb ik hier voor u een spaghettischotel staan. U kunt spaghetti op diverse manieren klaarmaken, maar persoonlijk vind ik de schotel het lekkerst met rulle gehakt, stukjes courgette en spinazie erdoorheen. Het is geen maaltijd waar je een halve dag werk aan hebt. Met een beetje handigheid staat alles binnen een goed half uur op tafel. Hieronder vindt u op  aparte staatjes, die makkelijk af te drukken zijn, het recept.

     



    20-11-2014 om 19:06 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (1)
    14-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pâté de Perdrix en Pâté de Foie de Canard
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Om lekker smakelijk en ooglijk vlees te verkrijgen werden in het verleden kalveren in een kleine donkere ruimte opgefokt. Had men het over wit vlees, dan bedoelde men daarmee het vlees van de zogenaamde kistkalveren. In Frankrijk werden ganzen en eenden met voedsel door een sonde vetgemest, dit met de bedoeling om daar straks van hun lever lekkere pasteitjes te maken. Tegenwoordig hebben de koeien het mogelijk beter dan vroeger, maar varkens daarentegen zie ik nog steeds opgefokt worden in overvolle hokken. Hetzelfde is met geiten het geval. Wat me ook zo deert is al dat pluimvee in legbatterijen en wat te denken van die plofkippen. We hebben het hier dan over geslachte kippen uit zo'n legbatterij, die er zo op het oog aardig uitzien, maar als je deze dieren bekijkt voordat ze geslacht worden kun je wel huilen. Wat die mega veehouders en pluimveehouders ook gauw doen is naar geneesmiddelen grijpen als een of ander dier ziek is en ik vraag me vaak af: ,,Wordt hier wel goed door keurmeesters van de Warenautoriteit op gelet"? Voor een paar dagen terug las ik in het nieuws dat vooral eieren van scharrelkippen vol stoffen zaten die er niet in thuis horen. Geadviseerd werd, om goed gezond te blijven, hooguit drie eitjes per week van scharrelkippen te eten. Erbij wordt niet verteld dat al die rotzooi uit de lucht komt vallen en op deze manier in onze voedingsketen terecht komt. Als dit alles zo doorgaat, wat moeten we straks dan eten?
    Vandaag heb ik het over pasteien, die tegenwoordig nog hoogstzelden in eigen keuken bereid worden en hoofdzakelijk aangekocht worden als conserven. Veel van die pasteitjes werden gefabriceerd uit de lever van eenden en ganzen en zoals ik al schreef, die door d.m.v. een sonde hun voer toegediend kregen; Wij hier in Holland noemen dit 'dierengebeul' van de bovenste plank, maar in andere landen vinden ze dit heel normaal. Ik vind het ook allemaal verschrikkelijk, maar wat kunnen we als gewoon burger hier tegen ondernemen? Bezocht heb ik ooit een speciaalzaak in allerlei pasteien in Frankrijk en hieronder ziet u zo'n bedrijf en als uzelf wat pâté's  wilt bereiden, ga u gang en zie de bereidingsstaatjes die ik hier voor u heb afgedrukt!




      


    Wat vet over zo'n oud recept....dat kan gebeuren!



    Hier de speciaalzaak van een Artiganslager in Bigorre (Zw-Fr)

    14-11-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 3
    >> Reageer (0)
    10-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.POULET FARCI
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De moderne keuken mag met alles wat sneller gaan, maar niets is fijner met koken om dit op een rustige en attente manier te doen. Wat ook belangrijk is, om voor wat voor maaltijd dat je op tafel brengt, verse en  kwalitatief goede ingrediënten te gebruiken. Bij wild en gevogelte is vers niet altijd een pre, want op zijn minst moet het goed besterven en wat belegen hoeft niet ten kwade te wezen. Bij vis ligt dit heel anders en vandaag hoorde ik weer vertellen dat bij een bepaald bedrijf de zalm weer niet in orde was. Bij de verwerking van de meeste producten ziet een goede kok op het heilig oog-en zeker hier in het klooster- al heel gauw of de producten wel of niet oké zijn. We zitten morgenmiddag met 10 personen aan tafel en ik neem aan u met vier of vijf. Klaarmaken gaan we Poulet Farci en hiervoor heb ik een paar mooie scharrelkipjes uit de ren gehaald die er goed doorvoed uitzien en daarmee gaan we aan het werk. Haal als particulier de kip bij de vakman  en als er geen poelier in uw dorp gevestigd is,  dan zit er  ergens wel een kippenboer bij u in de buurt die voor u het beestje netjes slacht  en de rest van de ingrediënten is in elke goede Super-denk ik wel-verkrijgbaar. Hieronder vindt u de receptuur en wat afbeeldingen van dit gerecht. Succes ermee!





      

      

      

    10-11-2014 om 20:27 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (0)
    05-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerenkoolstamppot met Rode Paprika
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vroeger op het platteland had iedereen wel een hoekje waarop groente verbouwd werd. Tegenwoordig zie je bij de huizen in een wijk nog wel een voor-of klein achtertuintje en meestal staat daar een tuinstel met rondom wat struikjes en bloemen. Aangewezen is de tegenwoordige huisvrouw of huisman op de Super in hun woonplaats, waar alles verpakt of gesneden te koop is. Er zijn zelfs zaken waar men naar wens de aardappelen geschild en/of in schijfjes en stukjes gesneden kan verkrijgen. Gesneden en verpakt vindt u in de diepvries v/d super afgemeten en wel de benodigde boerenkool en netjes verpakt met gebruiksaanwijzing vindt u op een der schappen van de vleeswarenafdeling eveneens de rookworst. Bent u op dieet, dan is het wenselijk puur vers in te kopen, maar dat is niet overal mogelijk; in de reform en/of dieethoek van de super vindt u veel producten, waar geen suiker, zout of gluten in verwerkt zijn. Persoonlijk ben ik ook op dieet en voorheen haalde ik daarvoor het brood bij een warme bakker in Huissen, maar die nam voor het zoutarme brood een niet te betalen meerprijs. Wat voor dieet je ook volgt, je bent er stukken duurder mee uit dan voor de normale producten. Hetzelfde is ook het geval als je op de oude dag er gratis van alle ongemakken bijkrijgt of het nu een gebit is, vele zalfjes, verband en dies wat meer, het wordt vaak niet door uw hospitalisatieverzekering vergoed. Ook wordt in dit klooster veel stroom verbruikt doordat bijna de gehele dag de wasmachine en de droogtrommel aanstaat voor de niet meer zindelijke broeders en zusters. Gelukkig zitten we hier in een participatieve gemeenschap en gelukkig nog niemand in zo'n zorginstelling waar het ontbreekt aan de noodzakelijke aandacht van het personeel en waar je als bezoeker geconfronteerd wordt met woonomstandigheden die je hier in dit beschaafde Nederland niet voor mogelijk houdt.
    Onze politieke pluchepartijen hebben het maar over de verre toekomst en laten de gewone man opdraven voor  hun verkeerd beleid en visies die ertoe leiden dat de tekorten steeds aanzwellen. Ongemerkt beste mensen ben ik als kloosterkok weer aan het mijmeren geslagen en opgemerkt is dit door de zojuist uit Frankrijk teruggekeerde overste Geert Wildeman, die me weer wakker gemaakt heeft door te roepen: ,,Schoenmaker blijf bij je leest!"-, et ,,Honni soit qui mal y pense"!



    05-11-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (0)
    28-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHOCOLADEPUDDING
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag gaan we als toetje op een ouderwetse manier chocoladepudding bereiden en dit voor 4 personen. Als ingrediënten heb je nodig 1 liter melk, 80 gram maïzena, 45 gram cacaopoeder, 1 ons suiker en een eitje.
    BEREIDING: Meng de maïzena en het cacaopoeder droog dooreen. Roer de eidooier met de suiker glad. voeg er het droge mengsel bij en roer er daarna, met wat koude melk, een papje van. Breng intussen de  overige melk (indien mogelijk vers van de koe, anders los van de melkboer of gewone gepasteuriseerde dagmelk uit de winkel) aan de kook, giet er al roerende het papje bij en laat de pudding nog heel even doorkoken. De eidooier was al gebruikt voor het papje, maar nog niet het eiwit; dit moet je stijf opkloppen en vermengen met de puddingmassa en dit alles moet je pas doen als de pudding enigszins bekoeld is. Breng hierna de massa over in een, met koud water omgespoelde vorm. De pudding moet je geheel laten bekoelen en hierna stort je de pudding op een schotel. Vroeger had je hele mooie vormen en de tulbandvorm of  de visvorm waren het meeste in. Op chocoladepudding hoort een vanillesaus of goed stijf opgeklopte slagroom. In Duitsland was het gewoonte om i.p.v. "Sahne"  de chocoladepudding te garneren met rondom gestoofde peertjes en op de pudding werd dan wat rabarbermoes gedaan. Denk erom, blijf met het warmen van melk en het toevoegen van het  puddingpapje goed roeren , alles rustig aan en niet te gehaast, maar haal alles wel tijdig van het fornuis. Als alles goed gelukt is heb je een mooie gladde pudding op tafel en ik denk dat deze dan ook echt lekkerder  en voller van  van smaak is, dan zo kant en klaar uit de winkel.   

    28-10-2014 om 16:48 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOOR EN NAGERECHTEN 1
    >> Reageer (1)
    23-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wildzwijn koteletten met gepofte appeltjes en aardappelkroketten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het begint echt herfst te worden en dan is er geen lekkere kost als wild uit moeders natuur. Heb je er verstand van, dan is het nu de ideale tijd om tamme paddenstoelen te steken en ook goed weer om eens een bezoekje aan de poelier te brengen en dan raad ik u nu aan eens wat wildzwijn koteletten in huis te halen. Het is beslist niet duurder dan een goed goed stukje rund of varkensvlees en bovendien zijn wilde zwijnen de enige en echte scharrelvarkens.  Zo'n stukje puur natuurvlees is in deze periode van oprukkende herfstziektes niet te versmaden. Het zit boordevol vitaminen en mineralen die ons gestel een soort winterjasje om ons lijf geven en echt beschermt tegen 'vreemde indringers'-. Zonder goede kruiden, bepaalde vruchten en wijn kun je geen wild serveren. Hier beneden heb ik de benodigde ingrediënten die u in huis dient te halen en het recept voor zo'n heerlijke wildschotel staan. Ware receptenverzamelaars drukken dit af en voegen de staatjes toe aan hun cartotheek. Op de site van broeder Everard vindt u bijna alles wat koken en braden zo interessant maakt. Doe er uw voordeel mee!





    23-10-2014 om 15:16 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (0)
    18-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BLOEMKOOLSOEP
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vroeger hadden we de gewoonte om van het groentenat wat na het koken afgegoten werd een bordje soep klaar te maken. Tegenwoordig wordt dit sappige kookwater weggespoeld. Bekennen moet ik dat dit hier in het klooster ook vaak het geval is, maar toch zijn er dagen bij dat ik wat sap laat afkoelen en toevoeg aan de dagelijkse brokken die onze lieve kloosterhond elke dag nuttigt. Het zit nog vol vitaminen en het is ook heel goed voor een betere spijsvertering van uw hond. Tegenwoordig mag je met een dier hooguit nog aangelijnd op straat komen en het resultaat hiervan is dat vooral in de steden de meeste dieren te weinig in beweging komen en door het eten van te harde brokken vaak last hebben van verstoppingen. Er zijn gemeenten waar je in een bepaald afgebakend gedeelte met de hond kunt stoeien. In de bosomgeving van Apeldoorn b.v. had je zo'n groot uitlaat-en speelveld. Vermeld zij dat je ook bij katten het afkookwater van groentes e.d. aan haar of zijn brokken kunt toevoegen.
    Bloemkoolsoep: Je kunt het bereiden met het kookwater van de bloemkool die je 's middags of 's avonds als groente op tafel hebt en dit met toevoeging van een paar bouillonblokjes,  of voor vegetariërs en dieethouders met wat groentebouillonblokjes of zo'n modern versnipperd groentepakketje en eventueel door u gekozen andere toevoegingen. 
    Aparte Bereiding: De benodigde ingrediënten zijn: 1 bloemkool, 75 gram ontbijtspek, 1 liter bouillon, 1 niet al te grote prei, 1 ui, een halve rode paprika, 1 lepel olijfolie en peper en zout.
    Snij de bloemkool in kleine roosjes, snipper het uitje en snij de prei af in ringetjes. De prei en de gesnipperde ui bak je 4 tot 5 minuten aan in een pan met wat olie. Is dit gebeurd dan doe je de bouillon erbij.  Doe nu ook de bloemkoolroosjes erbij.  Het geheel laat je plm. 10 minuten koken. Er tussendoor heb je in een koekenpan  het spek met de blokjes paprika lekker krokant gebakken. Dit houd je even apart. De gekookte soep heb je inmiddels van het vuur gehaald en ook wat peper en zout zijn onder het pureren met een staafmixer  toegevoegd. De soep schep je nu in de vier soepkommen. Is dat gebeurd dan voeg je pas het gebakken spek met paprika toe. Wat ook zo leuk staat is om voor degenen die geen spek believen de soep op te sieren met wat kikkererwtjes. Ik wens mijn lezers veel succes met de bereiding van deze soep en hoop dat ze er smakelijk van genieten.

    18-10-2014 om 15:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (1)
    14-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plaisiers du Roi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Niet alleen tegenwoordig, maar ook vroeger werd er aan de koninklijke hoven heerlijk gegeten en gedronken. In een oud kookboek las ik vandaag dat het aan zo'n koninklijk hof niet alleen koks waren die de koning en zijn gasten plezierden met heerlijke maaltijden, maar ook dames die de kookkunst meester waren. Bijna alle personen die vroeger tot de elite behoorden hielden er maîtresses op na. Bekend uit een ver vervlogen tijd was een zekere Agnès Sorel, een beauté van een dame die met een toegewijde liefde kokkin was aan het hof van Charles VII (1403-1467). Een beroemd gerecht van haar was de hartversterkende kippensoep, gebonden met een puree van champignons en room. Op 20 oktober 1533 verscheen aan het Franse hof een jong, maar zeer gedecideerd Italiaans meisje met de mooie naam Catharina de Medici (1519-1587). Zij was de bruid van Henri II (1519-1559), met in haar gevolg een stoet vol Venetiaans glas, zilveren serviezen van Benvenuto Cellini en aardewerk uit Urbino, alsmede een meute van koks, patissiers en ijsbereiders, die met een Italiaanse renaissancezwier de mouwen opstroopten en in de potten  en pannen van de Franse hofkeukens hun speels raffinement rondstrooiden. Catharina trok zich niets aan van de Franse hofetiquette, die voorschreef dat dames niet mee aan tafel mochten, dit omdat men kauwende madames onethisch vond. Catharina en haar vliegende brigade, zoals men haar gevolg van levenslustige hofdames noemde, zetten zich met de heren aan tafel en lieten zich de met kastanjes, rozenwater en sinaasappels gevulde parelhoentjes, de aan het spit geroosterde slakjes en de artisjokbodems net hanenniertjes en hanenkammen voortreffelijk smaken. In 1549 offreerde de stad Parijs aan Catharina en haar vijftig andere gasten een dinertje, waarbij werden geserveerd 30 pauwen, 33 fazanten, 21 zwanen, 99 kraanvogels, 33 duiven, 33 reigers, 30 geiten, 66 parelhoentjes, 30 kapoenen, 99 kuikens, 66 kippen, 6 varkens, 99 tortelduiven, 33 hazen, 66 konijnen, 13 patrijzen, 99 kwartels, 500 asperges en verder wat erwtjes en artisjokken. Zulke diners duurden vaak een halve dag en de gewoonte hierbij was dat iedereen zich tot barstens volpropte. Hiermede wordt aangetoond dat zowel de liefde van de man, alsmede de vrouw in die tijd echt door de maag ging. Wat er met het overgehouden eten gebeurde staat nergens vermeld, maar ik heb zo het idee dat dit terecht kwam bij het personeel. Bij elke gast aan tafel stond een bediende die, als de gast met zijn vingers knipperde, meteen klaar stond om deze van dienst te zijn. Tegenwoordig gaat men bij de koningshuizen en ook bij de gewone burger in zijn algemeenheid uit uit van de stelling dat overdaad schaadt. Wat ik wel jammer vindt dat bij grote diners zoveel eten overstuur gaat en in de afval-container belandt. Vroeger bij ons thuis hadden ze een driedubbelbedrijf dat bestond uit winkel, bakkerij en horecabedrijf. We hadden ook nog een stuk land en daarop stond buiten een kippenhok ook een varkenshok met een zestal varkens. Alles wat we overhielden aan voedsel ging naar de varkens, de kippen of de waakhond. Er ging nooit iets verloren.







        

    14-10-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 3
    >> Reageer (1)
    12-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verbreiding van het geloof
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Alle geloofsgemeenschappen zijn altijd actief geweest om hun geloof  over te brengen aan  heidenen, arme zwartjes, ontspoorden en zo zijn er nog wel een aantal groepen te noemen. De protestanten hadden hun zendelingen, wij katholieken onze missionarissen en ook andere geloofsgemeenschappen probeerden met allerlei middelen zieltjes te winnen. Vaak in roerige kerkelijke periodes ontstonden binnen de kerkgenootschappen vervolgingen en ging men elkaar bestrijden. Demoralisaties waren er tijdens de kruistochten, heel berucht werd het pauselijk gezag onder  het Huis Borgia (1403-1461), toen er ook bij het hoogste gezag van de katholieke kerk een groot zedelijk verval ontstond. Berucht was eveneens de periode van de Spaanse Inquisitie (1478-1834), waarbij mensen die niet Rooms wilden worden of hun geloof niet goed belijden op de brandstapel terecht kwamen. Ook een afdwalende kerkelijke periode was de tijd van de monnik Maarten Luther, die het op een gegeven moment niet eens was met alles wat Rome onder de voeten hield en vooral bestreed hij het gezag van de paus, die een bepaalde aflaat (protest Luther: in 1517 brandbrief op kerkdeur in het Duitse Wittenberg) had samengesteld waarbij rijke en ondeugende katholieken hun zonden konden afkopen. Van protestantenzijde is de beeldenstorm in 1566 ook niet goed te praten, en wat te denken van de Jodenvervolging  met als hoogtepunt al die mensen die omwille van hun Jood zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945), met stilzwijgen van alle kerkgenootschappen werden vermoord. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, waarvan ik denk dat ze bij iedereen bekend zijn. Toch als je ons katholieke geloof, zoals dat gebracht is door onze Heer Jezus van Nazareth, dan tref je daar geen haat maar echt geloof, hoop en liefde in de goedheid van de mens aan. De bedoeling was dat wij christenen op deze weg van hoop, geloof en liefde allemaal verder zouden gaan. Tot op heden hebben we dit allemaal mogelijk wel geprobeerd en momenteel zijn er in deze maatschappij van "alles mag en moet kunnen" nog maar een handjevol christenen over die proberen deze echt goede normenweg nog te volgen.
    De Bedreigde Wereld Anno 2014: Momenteel wordt de wereld bedreigd door diverse Islamitische groeperingen die zich verenigd hebben en onder de naam ISIS (Irak & Syrië-Strijders) een Jihadoorlog voeren tegen alles en iedereen die zich niet over wenst te geven aan hun geloof, waarbij Allah de enige God is en Mohammed zijn Profeet. Hun strijders die in het gevecht sneuvelen komen in de hoogste hemel terecht. Elke goede mohammedaan gelooft dit, wij christenen denken er hetzelfde over, maar er is toch wel een verschil te vinden. In ons geloof zijn in het verleden mensen die vochten, en daarbij bedoel ik standvastig waren in hun geloof, ook heilig verklaard en in de hemel gekomen; wij geloven uiteindelijk ook in één God, maar we geloven niet in een strijd tegen andere geloofsovertuigingen. Er leven momenteel een miljard mensen die mohammedaan zijn en vele vatten de tekst van de profeet over de strijd om de verbreiding van hun geloof hetzelfde op als onze Heer Jezus bedoelde in de Acht Zaligheden, waarbij mensen die strijden voor de gerechtigheid (naleving van goede normen en waarden) en daarbij maatschappelijk achteruit gezet worden en mogelijk vermoord  inderdaad in de hemel komen. Iedere Mohammedaan die deze tekst als zodanig als laatstelijk verwoord opvat en vriendelijk en sociaal met zijn  buren, familie en kennissen omgaat leeft op deze manier precies zoals in de Koran geschreven staat. We moeten niet naar de letter maar het woord leven. Onze Mohammedaanse broeders weten ook wie Abraham, Mozes, Jezus en Maria is. Net als wij christenen mogen ze proberen mensen over te halen die hun godsdienst aanvaarden, maar niemand heeft het recht om iemand te verplichten om katholiek, protestant of mohammedaan te worden. Dat veel Mohammedanen zich momenteel zo extreem afzetten tegen het Westen hebben we te danken aan onze grote bemoeienissen met andere landen en werelddelen met regimes die geheel verschillend van de onze zijn. Wij hadden uitsluitend oog voor hun bodemschatten en verschenen overal als betweters om hun een andere levensorde op te dringen. Als democratische ordestichters kwamen we in botsing met een heel andere cultuur en opdringen deden wij onze, soms vaak in hun ogen, decadente levenswijze en dat is nu de oorzaak van alle ellende die we heden allemaal gaan ondervinden en ons mogelijk brengt in een niet meer op te lossen wereldwijd geloofsconflict.          

    12-10-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 5
    >> Reageer (1)
    07-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eend met zuurkool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In particuliere huishoudens zie je tegenwoordig niet zoveel meer wild en/of gevogelte op tafel. In een goed restaurant of hotel wordt nog wel wild en gevogelte geserveerd. In Nederland minder dan bv. bij onze Ooster-en Zuiderburen. Er zijn vele manieren om eend op tafel te brengen en de smaak wordt er beter en lekkerder op om hiervoor bepaalde ingrediënten aan toe te voegen.  Dit keer gaan we eend met zuurkool bereiden en dit met wat frisse zuurkool uit het vat. Een gedeelte van die zuurkool vermengd met rozijnen, pruimenbrandewijn en een in stukjes gesneden kweepeer (zie boom uit onze kloostertuin) stoppen we in het eendje. Als vulsel kun je ook tutti frutti, bacon met erwten en zelfs tamme kastanjes gebruiken. De rest van de vruchten of groenten eet u er toebereid bij en bij eend kunt u verder ook aardappelpuree of appelmoes serveren. Beneden op staatjes, die u indien gewenst kunt afdrukken en aan uw cartotheek toevoegen, leest u wat voor ingrediënten benodigd zijn,  de bereidingswijze en hoe u het gerecht eend met zuurkool het beste op tafel kunt brengen. Gaat u zo'n gerecht als particulier klaarmaken, dan belt u vooraf uw poelier op, vertel wat u wilt gaan doen en haal de eendjes zelf op of laat ze bereidklaar bezorgen. 







    07-10-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (0)
    03-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles over pap en nog wat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Inleiding: Vroeger beschikten de kloosters over grote akkers en meestal was er op het terrein van zo'n klooster ook een boerderij gevestigd. In zo'n klooster had je een broeder portier, kleermaker, in sommige kloosters zelfs een schoenmaker, een bibliothecaris en ga zo maar door. Trad je bij de Trappisten in, dan stond er voor een goede spijsvertering elke middag een flesje bier op tafel. Nee, in een klooster zat je met eten en drinken gebeiteld en kwam je niets tekort. Vandaag gaan we het over wat papsoorten hebben en als hoofdproduct heb je daar melk voor nodig. Niet alleen in de kloosters maar ook de gewone particulier op het platteland betrok de melk rechtstreeks van de boer en ging het om karnemelk, dan kreeg je los bij de boer of nadien bij de melkboer nog de afloopmelk die bij het karnen van de roomboter vrij kwam. Tegenwoordig wordt  gewone melk ook wel aangezuurd , maar echt het heeft niet meer die echte lekkere karnsmaak  meer zoals we dat vroeger gewend waren. Voor een bordje pap als voor-of nagerecht en dit voor 4 personen heb je anderhalve liter melk nodig.
    Broodpap: Breng de melk met wat stukjes citroenschil aan de kook en laat het citroenaroma er flink doortrekken. Voeg wat dikke brokjes oud brood aan de hete melk toe, laat het door en door zacht worden, verwijder de citroenschilletjes en klop het brood met een garde fijn. Voeg plm. 50 gram suiker aan de pap toe en een klontje roomboter en dien hierna de pap al of niet met kaneel bestrooid op.
    Maïzenapap: Roer de maïzena (plm. 60 gram), met een gedeelte van de koude melk tot een dun papje. Breng de overige melk met een stukje citroenschil en een mespuntje zout aan de kook, voeg er al roerende de maïzena aan toe, laat de pap aan de kook komen en dien haar, al of niet met suiker, op.
    Griesmeelpap: Breng de melk met het zout aan de kook, meng intussen plm. 80 gram griesmeel  met ongeveer 60 gram suiker en voeg dit mengsel in een  gezapig straaltje al roerende toe aan de kokende melk. Met een stukje citroenschil, wat vanillesuiker of amandelessence erbij maak je de pap wat smaakvoller. Laat alles al roerende plm. 5 minuten doorkoken en dien dan de pap op.
    Havermoutpap: Deze pap werd vroeger ook wel gortmoutpap genoemd. Als ingrediënten heb je nodig 110 gram havermout, wat zout. en witte of bruine suiker (basterdsuiker). Breng de melk met het zout aan de kook, strooi er roerende de havermout in en laat de pap onder af en toe roeren, gedurende plm. 20 minuten of iets langer koken. Dit is natuurlijk niet het geval bij vlug kokende havermout (uit de winkel) die al na 5 minuten gaart. We hebben het hier over de 'rauwe' producten zoals die vroeger op de markt kwamen. Je moet bij het garen altijd wel even in de gaten houden of de pap zich mooi bindt. Is dit laatste het geval, dan ga je de pap pas serveren.  Goed roeren en er steeds aandacht bij hebben voorkomt aanbranden of klontvorming. Ook het gebruik van de juiste hoeveelheid ingrediënten en het liefst losse melk is bepalend voor de gemaakte pap. 
    Rijstebrij: Ingrediënten anderhalve liter melk, 175 gram rijst, zout, desverkiezend een stukje citroenschil, pijpkaneel of vanillesuiker, witte suiker en boter of bruine suiker. BEREIDING: Breng de melk met het zout aan de kook, was intussen de rijst tot het water, dat er af komt volkomen helder is (verpakte rijstsoorten kan men ongewassen gebruiken), strooi de rijst in de kokende melk, wacht tot de melk opnieuw kookt, roer met een houten lepel over de bodem van de pan en laat de rijst in plm. 1 uur gaar worden. Kook ook mee een citroenschil (er naderhand weer uithalen) en aromatiseer het geheel verder met een pijpkaneel en een klontje boter. Over rijstebrij hoort basterdsuiker. Alles klaar en de gevulde bordjes kunnen op tafel! Hieronder heb ik ook nog een paar recepten staan van andere papsoorten. Doe er u voordeel mee en start uw ontbijt met een bordje pap en doe net als onze opa's en oma's en voor het slapen gaan is het helemaal niet vreemd om pap te eten. Het is lekker en gezond!






      

      

    03-10-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOOR EN NAGERECHTEN 1
    >> Reageer (0)
    25-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klassieke Pot-Au-Feu
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We zitten in de herfst, maar af en toe lijkt het of we de jaargetijden wel kunnen afschaffen, want nog nooit heb ik het weer zo wisselvallig van het ene in het andere uiterste meegemaakt. Toch zullen we wat reserve energie op moeten bouwen voor de wat killere dagen en daarom heb ik voor u opgezocht een Franse stoofschotel van de bovenste plank, en van zo'n maaltijd komt u boordevol energie te zitten. Wil je hierbij een voorafje dan raad ik u aan een kom heerlijke groente-of tomatensoep en als nagerecht, nu overal het fruit zo goedkoop is,  een lekkere rijpe peer, appeltje of zo'n heerlijk trosje Hollandse druiven. Zoals altijd heb ik voor uw receptencartotheek wat staatjes klaargemaakt, waarop de benodigde ingrediënten vermeld staan en  tevens een lijstje met de bereidingswijze.  







    25-09-2014 om 18:40 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (1)
    17-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rouget Aux Fines Herbes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Raadzaam is het om minstens eenmaal per week een vismaaltijd voorgeschoteld te krijgen. Vis zit boordevol vitaminen en andere stoffen die goed zijn voor hart en bloedvaten. Vroeger was de vrijdag een dag die bij de katholieke gemeenschap bekend stond als de dag dat je geen rund of varkensvlees mocht eten en in  plaats van een biefstuk, carbonaatje of een gehaktbal kwam er vis op tafel. Van oudsher staat Nederland bekend als een land met een grote vissersvloot, maar toch wordt hier minder vis gegeten dan in België. Hier in de gemeente Lingewaard staat er op sommige plaatsen en dagen wel een kraam waar je vis kunt kopen, maar een echte viswinkel is hier niet. Ook een specifiek visrestaurant is hier in de directe buurt nergens te vinden. Dit alles weerhoudt me er niet van, hier in dit internationaal getinte klooster, niet alleen op de vrijdag, maar ook op andere doordeweekse dagen en dit om hier de broeders en zusters gezond te houden, vaak een visschotel te serveren. Hier beneden vindt u de receptuur en tegenwoordig heeft bijna iedereen een auto en wil je een lekker visje op tafel hebben, dan moet je als je het kunt veroorloven er wat voor over hebben en van hieruit naar Elst, Arnhem of Nijmegen rijden om de ingrediënten voor uw visschotel wat verderop in  te slaan. Ik wens u veel succes met de bereiding van deze heerlijke visschotel en tot een volgende keer maar weer!       




    Ik heb er voor een mooi cachet ook nog wat tomaatjes bijgedaan

    17-09-2014 om 18:35 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (0)
    11-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lapin en Gibelotte
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vroeger slachtten we alles zelf en met broeder Jan ging ik veel op jacht om een haasje of wild konijn te pakken te krijgen. Op een goeie dag hadden we 5 konijnen en twee hazen weten te verschalken en met permissie van soeur Mary had ik de netjes afgeschoten konijnen een dagje buiten aan de waslijn in de kloostertuin gehangen om het vlees wat te laten besterven om vervolgens gereed te maken voor de vrieskelder van het klooster. Die dag werden we bezocht door enkele dienders die een bericht van iemand hadden binnengekregen dat de gevangen en afgeschoten beestjes levend opgehangen waren. Ik heb de agenten uitgelegd hoe we de diertjes hadden afgeschoten en wat onze bedoeling was van het laten besterven v/h wild aan de waslijn. Volgens de klaagster hadden de dieren luid schreeuwend van de pijn haar uit het middagdutje gehaald. Volgens de agenten zat ik toch fout, want ik had wel een geldige jacht, naar geen slachtvergunning. Vanaf die tijd ben ik nooit meer op jacht gegaan en nu op leeftijd zo weekzerig geworden dat we zelfs een nare steekvlieg in de kloosterkeuken nog laten leven en zitten er vliegen of muggen in de keuken, dan roep ik altijd de handige zuster Agnes er even bij om deze insecten naar buiten te jagen of in een lucifersdoosje te vangen en daarna buiten los te laten om moeilijkheden met de Hermandad of de dierenbescherming te vermijden. Voor een halve eeuw terug toen ik nog in de missie zat bij de Papoea's kwamen we ook nog wel eens bij de koppensnellers langs om te horen waar Abele van de stam der Lukaya's gebleven was en trots wezen ze naar een hoofd dat boven een kruisbeeld in hun hut een plaatsje gevonden had. Op de vraag waarom ze juist Abele hiervoor hadden uitgekozen kreeg ik te horen dat hij zo'n prettige zweetlucht bij zich had en dat ze hiermede de geesten gunstig gestemd hadden voor de  jaarlijkse grote apenjacht wedstrijd. Met als cadeautje een rond spiegeltje en een foto van Zwarte Piet beloofde ze mij voortaan geen koppen meer te snellen. Hoe we een konijntje klaar gaan maken en wat voor ingrediënten u hiervoor nodig hebt, vindt u allemaal hieronder.   



    11-09-2014 om 20:11 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (2)
    04-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sole Normande
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We gaan maar weer eens terug naar de Franse keuken van een driekwart eeuw terug en komen dan bij die jonge dames van weleer terecht die er toen met zo'n leuke Amerikaan of Engelsman getrouwd zijn die destijds in 1944 landde in Normandië om vandaaruit Europa te bevrijden.  Het zijn nou allemaal dames die tegen de negentig lopen en mogelijk al betovergrootmoeder zijn. In die tijd werd er jong getrouwd en kwamen er veel 'te vroeg geboren kindertjes' op deze wereld; de meeste al met nageltjes die al meteen geknipt moesten worden en een haardos waar de kapper aan te pas moest komen. Hier in Holland vielen onze jonge dames veelal op een knappe Canadese bevrijder en in Breda waren het de Poolse jongens die daar de 'meskens' het hoofd op hol joegen. Van gezond eten hielden ze allemaal en hun hart kunnen ze allemaal ophalen aan de visschotel die morgen met 'vastendag' hier de kloosterdis siert. Wat u er allemaal nog verder bij eten wilt, laat ik aan u over, maar blijf ouderwets en denk erom dat op vrijdag beslist geen vlees op tafel mag komen. Herinnering: Ik zat nog op het seminarie en met de vakantie nam ik per ongeluk een plaatje boterhamworst van de snijmachine in de kruidenierswinkel. Mijn moeder liet de klant voor wat ze was, trok mijn mond open en een half plaatje wist ze nog uit deze helse mond te verwijderen. Het was in die tijd een grote doodzonde om op vrijdag rund of varkensvlees te eten. In de biechtstoel waren de penitenties voor een dergelijk vergrijp nog taaier als het vlees van een oude stier en mijnheer pastoor maakte ons wijs dat Petrus dergelijke misdadigers aan de hemelpoort stond op te wachten en een hulpje je meteen in het vagevuur gooide om te laten voelen dat je echt in de fout was gegaan.
    Hieronder heb ik op een kookstaatje afgebeeld staan de ingrediënten die u allemaal nodig hebt voor deze heerlijke visschotel en de bereidingswijze. Doe u best en het komt allemaal dik voor elkaar! 








    04-09-2014 om 13:48 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (2)
    02-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SOLE DEAUVILLAISE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de maand augustus heb ik veel algemene artikeltjes over voeding en andere onderwerpen geschreven. Deze onderwerpen zijn geweldig in de smaak gevallen en vele kookliefhebbers bezochten dit blog. In deze mooi begonnen septembermaand plaats ik maar weer eens enkele visgerechten. De vissoort waarom het vandaag gaat is tong en de schotel die we klaar gaan maken heet Sole Deauvillaise. Je kunt buiten de ingrediënten, de bereidingswijze en de aldus verkregen schotel ook uw eigen variaties aanbrengen en als u er een volledig menu van op tafel wilt brengen met alles erop en eraan, dan adviseer ik u als groente bij tong gebruik te maken van de volgende groentesoorten: Bloemkool, broccoli, champignons, erwtjes, knolselderij, schorseneren, prei en tomaten. U kunt ook volstaan met bovenstaand schoteltje (voor 4 personen) met vooraf een lekker vissoepje en als nagerecht een lekkere peer of appel. Van de week kreeg ik van iemand te horen dat mijn gerechten niet afgestemd waren op mensen met een wat bescheiden inkomen. Inderdaad staan er dure gerechten bij, maar ook heel veel maaltijden die niet zoveel hoeven te kosten en ook voor mensen met een smalle beurs bereikbaar zijn. Mijn ouders hadden vroeger een driedubbel bedrijf, bestaande uit een Horecabedrijf, bakkerij en kruidenierszaak en in het stadje waar wij woonden waren enkele grote gezinnen van 7 tot zelfs 12 kinderen. Er bestond toen geen kinderbijslag, moeder had thuis genoeg te doen en vader had een bescheiden inkomen op de steenfabriek of was voerman  bij een transportondernemer en verdiende met dag en nacht werken 7 gulden per week. Mijn moeder zaliger was een goed mens en verleende veel steun aan die mensen die het echt moeilijk hadden. Bij ons aan tafel zat vroeger vaak genoeg een etersgast en als we geslacht hadden, dan moest ik altijd een hutspot brengen bij de mensen die het niet zo breed hadden. Hier in het 'klooster' ben ik de enige broeder, samen met mijn vertrouwde keukenhulp soeur Mary, die al jaren moeten leven van  een bescheiden inkomen en toch  altijd in de weer zijn voor anderen; bovendien zijn we, nu op leeftijd,  behept met een vijftal chronische ziektes, hebben al bijna 5 jaar geen vakantie kunnen houden en buiten de vele geneesmiddelen die we noodzakelijkerwijze moeten innemen, hebben we buiten een eigen risico voor de lichamelijke verzorging ook nog heel veel bepaalde producten nodig, die ook noodzakelijk zijn, maar niet in het ziekenfondspakket zijn opgenomen. Zó, dit is mijn respons! Hieronder vind u een staatje met de benodigdheden voor dit gerecht en de bereidingswijze. U kunt, als u wilt, een afdruk van de receptuur maken; altijd makkelijk en vlug voorhanden!  





    02-09-2014 om 20:40 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (0)
    28-08-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honing goed voor uw gezondheid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Engelse voedseldeskundige en medisch expert van de Britse Regering professor Sally Davis zegt dat bijenhoning een uitstekend middel is tegen de behandeling van moeilijk sluitende infectieuze  verwondingen dan welke antibiotica ook. Bij zijn onderzoek en met gebruik van een speciale honingsoort uit Nieuw-Zeeland verdwenen zelfs dertien resistente bacteriënsoorten die met gebruik van verschillende antibiotica niet verdwenen. De honingsoort die hij hiervoor aanwendde was de die van de door de bijen verzamelde honing uit de bloesem van de Manukaboom, waarvan daar aan de andere kant van de wereld ook theeboomolie gemaakt wordt. Stellen kun je dat deze honingsoort effectief is tegen super bacteriën, zoals vleesetende bacteriën en ook de tegen de Meticiline-Resistente-Staphylococcus-Aureus-de MSRA-bacterie-, die veel in ziekenhuizen optreedt. Hier in Nederland hebben we allerlei soorten honing, zoals bloemenhoning, heidehoning, klaverhoning, lindebloesemhoning etc. Al die soorten honingen zijn buiten de eigenschap dat zij versterkend zijn voor uw zenuwstelsel ook goed voor slecht genezende wondjes, onderhuidse brandwonden, hooikoorts, vermengd met ginseng en rozenwortel ook goed voor de behandeling van maagzweren, met tijm erbij als middel voor slijmoplossing, voor uw luchtwegen en oogkwaaltjes. Stellen kun je dat honing een product is met veel diastatische fermenten, goed is voor uw gezondheid en ter behandeling van allerlei aandoeningen. Mijn grootmoeder zaliger verwarmde vroeger Bordeauxwijn, deed daar wat peterselie in (als aftreksel) en 'n theelepeltje wijnazijn en flink wat honing en liet ons hiervan een beker vol  opdrinken om haar familie te vrijwaren tegen mogelijke hartkwalen. 's Avonds voor het slapen gaan kregen we allemaal een dessertlepel levertraan toegediend en alle familieleden, die zich aan deze gezondheidsregels hielden, zagen er fris, vrolijk en gezond uit. Goede honing halen we tegenwoordig bij Super Rutten e.v.-, die deze honing betrekt van een plaatselijke imker die tot in de wijde omtrek zijn korven en kasten heeft uitstaan. Zuidlaren: Dit is een plaats in Drenthe waar onlangs de besmettelijke bijenziekte Amerikaanse Vuilbroed heerste. De bijen zijn dan besmet met de zogeheten Paenibacillus Larvae-bacterie. De bijenlarven zijn hiervoor het kwetsbaarst en er is geen kruid tegen gewassen. Inmiddels is de hele bijenfamilie geruimd en verdelgd en ook de raten, kasten en korven zijn vernietigd en verbrand. Om verspreiding te voorkomen is de regel dat er 30 dagen lang in een straal van 3 km van alles wat bij is of materiaal een vervoersverbod geldt. Voor een paar jaar terug hebben de Imkers hier in Nederland veel schade ondervonden van een door minister Gerda Verburg goedgekeurd en zogenaamd onschadelijk bestrijdingsmiddel voor de land en tuinbouw dat voor duizenden bijen wel schadelijk bleek te zijn en niet alleen de dood betekende voor de bijen maar ook de ondergang van veel bedrijven die zich met de imkerij bezig hielden. 






    Hier zie je hoe het er uitziet in een bijenkast met
    Amerikaans vuilbroed-niet  zo'n mooie aanblik!

    28-08-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 3
    >> Reageer (1)
    19-08-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat verstaan we onder Bacillus-subtilis?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nieuws van een paar dagen terug: De fabrikant Mars heeft haar Mars-en Snickerdrankjes bij de supers van de schappen laten halen wegens het vermoeden dat de drankjes besmet zijn met Bacillus-subtilis. Bacillus-subtilis is een bacterie die overal in de grond zit en ook veelal op planten. Allemaal normaal, maar zo'n bacterie moet niet in onze voedselketen terecht te komen, want dan kan deze bacterie ons  behoorlijk ziek maken.
    De verschijnselen openbaren zich al heel gauw door misselijkheid, overgeven, buikkrampen en diarree. Het is een korte heftige voedselvergiftiging! De bacterie is hoogst bestendig en stoort zich niet aan extreme droogte, hitte of vocht. Men kan deze bacterie aantreffen in groente, kruiden, vleesgerechten, pastagerechten, dressings voor salade, rijstschotels, melk, op melk gebaseerde babyvoeding, brood, meel, cake. broodproducten, gluten, cacao en chocolade. Je kunt als fabrikant pech hebben als een of ander personeelslid bewust je voedselprocessering verstoort, maar meestal zijn het toch vaak de machines die vervuild zijn en niet tijdig schoongemaakt. Ook het personeel dient in de voedingsmiddelenwereld uiterst correct om te gaan met alles wat mogelijk infectieus kan wezen. Overal in de fabriekshallen hangen er meestal bedrijfsinstructies met betrekking tot kleding en hygiëne en ook het winkelpersoneel in de supers moet goed geïnstrueerd zijn over dit begrip. Een zusje van Bacillus-subtilis is bv. de leng die we in meel (bloem) en kruiden aan kunnen treffen. In een verpakking van bloem dat je niet vertrouwt moet je even met de snijkant van een mes langs de zijkant strijken; plakkerige draden hechten zich vast aan het lemmet en als je een goede neus hebt, dan komt er zo'n fruitige lucht naar boven; duidelijk bedorven, dus weg ermee! Ten goede of ten kwade?  Bacillus-Bacteriën kunnen op een bepaalde voedingsbodem ook een goede invloed hebben;  ten goede in sommige ecologische producten (graszaad), als afbraakmiddel in explosieven, maar ook ten kwade bv. vermengd met nog twee andere stoffen in biologische wapens. Dit laatste vermeld ik zijdelings, want tegenwoordig moet je niet alle kennis spuien, want dat kan zeker in deze gistende wereld ook verkeerd uitvallen en dit met alle nare gevolgen van dien. Met een borrel verjaag je op de oude dag de bacteriën en je wordt er echt kwiek van! Dit is na een onderzoek, waarbij duizend mensen op leeftijd betrokken waren, vastgesteld door wetenschappers van de universiteit van Cambridge. Bij elke maaltijd één borrel en twee voor het slapen gaan! Dus beste lezers van Broeder Everard, doe er uw voordeel mee!







                     

    19-08-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 3
    >> Reageer (3)
    16-08-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunnen we nog gezond eten en drinken?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Listeria: In de krant las ik een verhaal dat er in Denemarken een aantal mensen ziek geworden was door het eten van met listeria besmette worst en ook zijn er mensen door deze bacteriële infectie overleden. Die listeria bacterie vinden we in de darmen van dier en mens, op de grond, op rauw fruit en groente, in te lang bewaarde rauwe producten in onze koelkast, in smerig water, mogelijk in rauwe melk en alles wat daarvan bereid wordt, in rauw gehakt en soms ook in kant-en-klare rauwe voedingsproducten. Ze kunnen kersvers wezen en toch kan zo'n listeria bacterie in een voedingsproduct aanwezig zijn. Bacteriën zie je met het blote oog niet en onder de microscoop en in een laboratorium is pas vast te stellen met wat voor bacterie we te maken hebben. De laborant ziet dit aan de specifieke vorm en de geanalyseerde eigenschappen. Wat wij als leek kunnen doen is alles goed wassen, onze koelkast schoon houden en als men met de voedselbereiding begint je handen goed wassen,  en ga ook helder om met alle hulpmiddelen en het bestek dat je gaat gebruiken. Achtergelaten en aangekoekte restjes bv. in pannen en schalen kunnen fataal zijn. Mensen op leeftijd baby's en vrouwen in verwachting raad ik aan om geen rauwkost te eten en alles wat men eet goed te garen. Met deze warme zomer heb ik veel mensen bezig gezien met de barbecue en mij is opgevallen dat de helft van alles wat daarmee gegaard of gebakken wordt vaak vanbinnen nog half rauw is. Een voedselvergiftiging ligt hier al direct op de loer en na lekker gesmuld te hebben lig je na een enkele uren doodziek op bed. Mensen die sowieso oud zijn of chronisch ziek kunnen aan zo'n voedselvergiftiging overlijden. Botulisme: Deze bacterie vinden we in een eiwitrijk en zuurstofarm milieu, bv. in ondiep stilstaand water, in bedorven eten, in bolstaande blikken (bombage), ontstaan door onhygiënische bereiding of blikken die beschadigd zijn doordat in een winkel alles per ongeluk ondersteboven viel en die beschadigde blikken niet direct uit de voorraad werden genomen. In water waarin botulisme huist vind je ook al heel gauw dode vissen of vogels en dat komt omdat botulisme direct inwerkt  op de spieren en zenuwen en slaat het op onze ademhalingsspieren dan sterven we de verstikkingsdood. Dat clostridium botulinum is, als je er 0,015 nomogram van binnen krijgt, dodelijk. Met 100 gram van die gifstof zou je de hele wereld om zeep kunnen helpen. Wat ook zo gevaarlijk is dat zijn die kadavers van vogels en dieren die je met dit warme weer naast de weg aantreft. Het kunnen grote ziekteverspreiders worden door al die voornoemd opgesomde bacteriën die daar volop in aanwezig zijn. Meld dit bij uw gemeente en verzoekt de ambtenaar die daarover gaat om deze kadavers zo gauw mogelijk te laten ruimen. Radioactief Cesium: In 588 geslachte everzwijnen uit de bossen van de Duitse deelstaat Thüringen hebben ze in het vlees hoge doseringen gevonden van deze stof en werd het vlees afgekeurd voor consumptie. Voor 28 jaar terug hadden we die kernramp in het Russische Tsjernobyl en overal in Europa zijn gevaarlijke stofdeeltjes neergekomen. In de Thüringense bossen  zijn deze reststoffen zich gaan ophopen in de wortels van paddenstoelen en zoals je weet zijn zwijnen echte woeldieren  die alles uit de grond halen wat ze lekker vinden. Wat me erg bevreemdt is dat daar in Thüringen ook veeboeren zitten en m.i. zullen  hun grazende koeien  ook van die stoffen binnen kunnen krijgen, maar daar lees ik niets over. Hier in Nederland zijn destijds ook van die gevaarlijke stoffen neergedaald, geruimd kunnen ze niet wezen, maar kennelijk zit hier alles wel snor en hoeven we ons nergens zorgen over te maken. Wat ik wel weet is dat radioactief cesium heel langdurig invloed kan hebben op mens, dier en natuur en dat veel zaken onder de dekmantel gehouden worden en pas boven water komen als de zaak escaleert en duidelijk uit de hand loopt. De mensen in Nederland maken zich nergens druk over en de lekker goedkope plofkip en vlees volgestopt met antibioticum is ook nog steeds de prijspakker in menig supermarkt; en dit alles terwijl het kalf allang verdronken is en de put nog niet gedempt!   







    16-08-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 2
    >> Reageer (1)
    15-08-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Geboden en Onze Vader
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor alle Nederlands sprekende landen, plaatsen en overzeese Gebiedsdelen is er voor de Rooms-Katholieken een nieuwe uitgebreide 14 Geboden, samengesteld door broeder Everard en kerkelijk een nieuwe en aangepaste tekst van het Onze Vader; zie bijlage! De Tien Geboden dient u uiteraard ook na te leven, maar ze klinken een beetje ouderwets en de bedoeling wat te versluierd en daarom heeft broeder Everard voor alle gelovigen en niet-gelovigen een wat duidelijke en aansprekende tekst uitgevonden, die u echt niet van buiten hoeft te leren, maar wel moet proberen na te leven: met de zaak oplichten en voor uw goegemeente zogenaamde christelijke politiek bedrijven door als pluche meelopers en witgepleisterde graven uw Christen zijn in deze wereld te belijden, wacht u alleen maar hel en verdoemenis; laten we daar geen doekjes om winden!
    Mededeling: Mede door het artikel wat ik op 13 augustus jl. overgenomen had uit het AD   over het vreselijk leed dat de familie Van der Giessen is overkomen zijn er landelijk diverse foto's en beelden vrijgekomen waarop hun lieve Vince, die op 23 juli door een noodlottig verkeersongeluk is omgekomen,  fier staat afgebeeld. Ik hoop dat die herinneringen het leed van  dit echtpaar en andere gezinsleden wat zal verzachten.   


           



                       

                       

    Bijlagen:
    107 Nieuwe Onze Vader.jpg (56.2 KB)   

    15-08-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 5
    >> Reageer (0)

    Foto





    ALLES OVER ETEN EN DRINKEN
  • Vezelrijke ontbijtjes
  • Erna met zoutloos eten
  • Lekker & Simpel
  • Duivensoep
  • Onze Franse keuken
  • Svetlana's Recepten
  • Serge met zijn Wijnetiketten Verzameling
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    CULINAIRE WEBSITES EN VIDEO 'S
  • Kijk hoe Kees Melis Brabantse worstenbroodjes bakt
  • Turkse Eten
  • Gezondheidsproducten van Wingzie
  • Zelfmaakrecepten
  • Bakrecepten van Okoko
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    Geestversterking
  • Processie De Brugse Belofte
  • Bedevaartsoord Beauraing België
  • Bedevaartsoord Banneux België
  • Apostel Paulus en zijn brieven
  • Sixtijnse Kapel
  • Wees Gegroet Maria
  • Mariakapellen: zie ook Angeren
  • Basiliek van San Pietro
  • Basiliek van San Paolo
  • Heilige Bloedprocessie Brugge 2017

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    In Banneux (België) is Maria in 1933 verschillende keren verschenen aan Mariëtte Beco.

    Mariëtte ging tijdens de grote vakanties op bezoek bij de familie Desmedt in Thildonck.

    Op de fotoreportage ziet u het Heiligdom Banneux, druk op foto 2 voor website. 

    Op eerste familiefoto ziet u Pierre Desmedt met zijn vrouw Victorine Lenaerts
    José Desmedt en Mariëtte & André Beco. op de andere José en Mariëtte.

    Na Lourdes is Banneux een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen.

    Met één klik op de Maria Award vindt u alle Mariakapellen  in Nederland en kunt u

    Marialiedjes beluisteren.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Werkende handen in Molokai, overblijfselen terug naar België-Heiligverklaring Damiaan in Rome
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    ZIE HIER DE MOOIE BEELDEN VAN GODS SCHEPPING!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    akkina
    www.bloggen.be/akkina
    Rondvraag / Poll
    BROEDER EVERARD WIL GRAAG WETEN WAT U INTERESSANT VOND
    RECEPTEN
    BLOGFOTO'S
    VERHAALTJES
    GEDICHTEN
    ALLES
    Bekijk resultaat


    Solidaritet met mens in nood,geeft deze wereld kleur! Klik plaatje hieronder!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    FAMILIESITES
  • Informatie en Wetenschapsblog
  • Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik hoop dat een bezoekje aan dit blog van broeder Everard uw geest verrijkt heeft
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs