Foto

WELKOM OP MIJN BLOG,

Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum".
De afkorting die hiervoor staat is O.F.P.
Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
 
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw'  te Angeren.
 
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.

Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.

We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.

Foto
Categorieën
  • ALGEMENE STUKJES 1 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 2 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 3 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 4 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 5 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 6 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 7 (25)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1 (20)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2 (15)
  • DIVERSE GERECHTEN 1 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 2 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 3 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 4 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 5 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 6 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 7 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 8 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 9 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN Nr. 10 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 11 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 12 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 13 (17)
  • FEESTMAALTIJDEN 1 (20)
  • FEESTMAALTIJDEN 2 (7)
  • KRUIDEN 1 (20)
  • KRUIDEN 2 (13)
  • RELIGIE 1 (20)
  • RELIGIE 2 (20)
  • RELIGIE 3 (20)
  • RELIGIE 4 (20)
  • RELIGIE 5 (20)
  • RELIGIE 6 (20)
  • RELIGIE 7 (20)
  • RELIGIE 8 (20)
  • RELIGIE 9 (24)
  • SAUZEN (6)
  • Snacks en andere hapjes (10)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3 (14)
  • VOEDING ALGEMEEN 1 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 2 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 3 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 4 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 5 (16)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 1 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 2 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 3 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 4 (4)
  • WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN (20)
  • Archief per maand
  • 05-2025
  • 04-2025
  • 02-2025
  • 01-2025
  • 12-2024
  • 11-2024
  • 10-2024
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
    Inhoud blog
  • Nieuwe Paus Volgt Voetsporen van Overleden Paus Franciscus
  • Wereld opgeschrikt door onverwacht overlijden van Paus Franciscus
  • Broeder Everard wenst alle Lezers van dit Kloosterblog een Vredig en Zalig Paasfeest
  • Dieren uit de Bijbel
  • Opkikkertjes van vroeger weer volop in!
  • Kunnen we door voeding veroudering tegengaan?
  • Vrede op Aarde aan de Mensen van Goede Wil
  • Nieuws over Bedevaartplaats Medjugorje in Bosnia en Herzegovina
  • Vandaag Bakken We Luxe Appelkoekjes Met Een Gesprekje Vooraf
  • Wat Rooms Katholieke Weetjes
  • Water Belangrijkste Levensbron, Reizen Paus Franciscus en wat Kookweetjes
  • Rucola Stamppot met ei en amandelschaafsel
  • Ondanks al onze zorg toch onveilig voedel in omloop
  • Zwarte Thee goede hartbeschermer en u voelt zich er prima bij!
  • Recept Gevulde Paprika
  • Broccoliburger voor 4 personen
  • De Donderprofeet Amos
  • Einde Woongebied Mensheid op Aarde!
  • TOM KHA KAI
  • Belangrijke Voedingstips van Broeder Everard
    Foto
    Gastenboek
  • Dag Eef ik wens jou veel moed want die heb jij al ik bewonder jou van harte van Suz
  • uniek
  • dag Broeder
  • Een goeie en aangename zaterdag bezoekje
  • Een vraagje !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Geboortehuis-leven-werken en dood van Pater Damiaan
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Fotoreeks Assumptionisten

    Stichter Pater Emmanuel d'Alzon

    St. Theresia Missiehuis Boxtel

    Kasteel Stapelen te Boxtel (2maal)

    Kunstenaar Jan Boeren

    Gedenkstenen Boxtel

    Plafondschildering Zepperen (Be) 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    joggerke
    www.bloggen.be/joggerk
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    willver
    www.bloggen.be/willver
    Foto
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Het Boeddhisme is geen geloof, maar net als het Humanisme een stroming, waarin goedheid en saamhorigheid belangrijk zijn
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto

    GERARDUS MAJELLA 1729-1755

    Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
     
    Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
     
    Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten. 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Broeder Everard met Kloosterrecepten
    Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
    20-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeltaart met chocolade
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Interessant vond ik het recept hiervoor uit de kerstfolder van Jumbo.  Vermeld in het recept wordt dat men het beste als appelsoort goudrenetten of jonagold kan gebruiken. Genoemde soorten behoren tot de beste friszure appelsoorten. Zijn die bij uw winkelier niet in voorraad dan kunt u ook kiezen voor Cox d'orange, Elstar of Granny Smith. Is er bij u in de buurt geen Jumbowinkel maar wel een andere super, dan denk ik dat ook daar de ingrediënten voor dit recept aanwezig zijn. Zelf zo'n lekkere appeltaart bakken geeft voldoening en als u zich aan de receptuur houdt, dan komt alles best in orde. Succes ermee!



    20-12-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (3)
    16-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uit de Kerstfolderkeuken van de Coöp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier in het klooster houden we ons nog steeds vast aan de eetgewoonten van vroeger. Veel nieuwe aanwas van jonge zusters, broeders of paters is er tegenwoordig niet bij. Persoonlijk houd ik alles op keukengebied nog wel bij en door de grote toestroom van buitenlanders die hier in Nederland een toekomst willen opbouwen is het keukengebeuren enorm variabel geworden. Vroeger in de missie heb ik ook van alles leren eten en stond ik vaak versteld wat die mensen bv. in Nederlands-Indië en Papoea Nieuw-Guinea allemaal aten; echt heel lekker. Al die eetinvloeden van onze buitenlandse gasten zijn ook figuurlijk en letterlijk op onze Hollandse tafelkeuken verschenen en al onze supers restaurants en eethuisjes  hebben daarop ingespeeld. Vandaag heb ik voor u staan enkele gerechten uit de kerstfolderkeuken van de Coöp; hier in Angeren wordt deze zaak geleid door kruidenier Rutten. Wekelijks betrekken we van dit bedrijf onze boodschappen. De Coöp hier staat bekend om zijn kwaliteitsproducten en als u lekkere dingen voor de feestdagen in huis wil halen, dan adviseer ik mijn kooklezers om eens wat inkopen te doen bij een van die Coöpzaken bij u in de buurt! Veel van die gerechten kunt u aanschouwelijk door kok René zien bereiden door te surfen naar http://www.keukentafel.nl/kerst-smullen-rene-maakt-met-zelfgemaakte-boter-voor-bij-de-ambachtelijke-kersenslof 
     













    16-12-2014 om 12:11 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (1)
    12-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.December Eetwijzer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag heb ik de folders van de diverse supers bekeken en alle bedrijven hadden mooie decemberaanbiedingen op eetgebied. Veel ingrediënten zijn zodanig verpakt dat je al gauw in een mum van tijd een volledige maaltijd voor 4 personen op tafel gebracht kan hebben. De moderne huisvrouw heeft wat andere kookgewoontes dan die we hier in het klooster hanteren, maar dat wil niet zeggen dat het minder lekker bereid hoeft te wezen.  Als u  uzelf aan de voorschriften op de diverse verpakkingen houdt, dan kan elk recept een tafelsucces worden. Vandaag heb ik voor u staan een viertal maaltijden uit de kerstfolder van Jumbo  en voordat we op de Kerstdagen en oud-op-nieuw afstevenen breng ik nog wat andere diners van de verschillende supers op deze site en ik hoop dat zowel de winkelier alsmede u zich hiermee plezant voelt.     















    12-12-2014 om 16:53 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (1)
    02-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Matelote De Poissons
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tegenwoordig met die vogelgriep is het wenselijk dat we i.p.v. kip of wilde eend even ons meer gaan oriënteren op een lekker stukje rund of varkensvlees en mogelijk nog gezonder een visschotel, bereid volgens de receptuur van broeder Everard. Het begint wat kouder te worden en vroeger gingen we van het standpunt uit dat het eerst eens flink moest gaan vriezen om de kwaadaardige bacteriën uit de natuur weg te jagen en onze longen te voorzien van wat zuurstof uit de klare en frisse lucht. Wat er nog over was aan alle verkeerde en verzamelde elementen in ons lichaam werd voor het slapen weggejaagd met een pikketanissie als verdelgingsmiddel van al die verzamelde resten en tevens als slaapmutsje voor een goede en vredige nachtrust. Vandaag heb ik voor u staan Matelote De Poissons, een visgerecht voor 4 personen, bereid uit verschillende vissoorten met wat kruiden, stokbrood en een lekker glaasje wijn.  





    02-12-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2
    >> Reageer (1)
    28-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ons eitje en wat kunnen we ermee?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Er is in Nederland geen huishouding die geen eieren in huis heeft. Ondanks de vogelgriep zijn er in alle winkels nog verse eieren te koop. Hier, de oude broeder Antonius die nogal eens in hogere sferen verkeert en vroeger natuurkunde les op een middelbare school gedoceerd had, kwam met het advies om de kippen niet meer buiten te laten scharrelen, maar voortaan in de kloostergangen. Nu zover heb ik het als kloosterkok niet laten komen, want wij beschikken hier over een pracht kippenhok en last van gekakel op de gangen hebben we sowieso al van onze kloosterzusters die voortdurend daar lange vertelsels rond lopen te bazuinen tegen slechthorende confraters, die van alles wat ze gehoord hebben hier in de keuken vaak geheel verdraaid terug komen vertellen; ze mogen van mij allemaal naar de regering in Den Haag of de EU in Brussel afreizen waar dergelijke nonsensverhalen een pre zijn om lang en goedbetaald  in het pluche te mogen vertoeven. Voor mijn /broedereverard-lezers heb ik vandaag een tiental recepten staan, wat u zoal met ons eitje kunt fabriceren. Mensen die zo voorzichtig zijn dat ze vanwege de vogelgriep voorlopig 'ei-loos' door het leven willen, adviseer ik om 's avonds voor het slapen gaan een geklutst eitje te nemen met wat suiker of honig en een flinke scheut brandewijn of cognac. Hiermee word je oud en verjaag je alle kwaadaardige bacteriën die mogelijk u visiteren. Alle kloosterstaatjes hieronder afgedrukt kunt u apart kopiëren en hierna toevoegen aan uw cuisine cartotheek. Met eieren is nog heel wat meer klaar te maken, dan wat ik u hier allemaal verteld heb. Ga maar eens naar http://www.missfromage.nl/uncategorized/eiwit-over-geen-probleem en word lid van de eimindersclub van miss Fromage! 



















    28-11-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (1)
    20-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SPAGHETTI
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het begint wat kouder te worden en misschien morgenvroeg zijn voor het eerst  de ruiten van uw auto wat getekend met een dun ijslaagje. Het wordt nu tijd om uw vervoermiddel winterklaar te maken, want het is niet uitgesloten dat we begin volgende week de eerste sneeuwvlokken zien vallen. Als het zover is, dan gaan we weer aan de erwtensoep en stamppot, maar voor morgen heb ik hier voor u een spaghettischotel staan. U kunt spaghetti op diverse manieren klaarmaken, maar persoonlijk vind ik de schotel het lekkerst met rulle gehakt, stukjes courgette en spinazie erdoorheen. Het is geen maaltijd waar je een halve dag werk aan hebt. Met een beetje handigheid staat alles binnen een goed half uur op tafel. Hieronder vindt u op  aparte staatjes, die makkelijk af te drukken zijn, het recept.

     



    20-11-2014 om 19:06 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (1)
    14-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pâté de Perdrix en Pâté de Foie de Canard
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Om lekker smakelijk en ooglijk vlees te verkrijgen werden in het verleden kalveren in een kleine donkere ruimte opgefokt. Had men het over wit vlees, dan bedoelde men daarmee het vlees van de zogenaamde kistkalveren. In Frankrijk werden ganzen en eenden met voedsel door een sonde vetgemest, dit met de bedoeling om daar straks van hun lever lekkere pasteitjes te maken. Tegenwoordig hebben de koeien het mogelijk beter dan vroeger, maar varkens daarentegen zie ik nog steeds opgefokt worden in overvolle hokken. Hetzelfde is met geiten het geval. Wat me ook zo deert is al dat pluimvee in legbatterijen en wat te denken van die plofkippen. We hebben het hier dan over geslachte kippen uit zo'n legbatterij, die er zo op het oog aardig uitzien, maar als je deze dieren bekijkt voordat ze geslacht worden kun je wel huilen. Wat die mega veehouders en pluimveehouders ook gauw doen is naar geneesmiddelen grijpen als een of ander dier ziek is en ik vraag me vaak af: ,,Wordt hier wel goed door keurmeesters van de Warenautoriteit op gelet"? Voor een paar dagen terug las ik in het nieuws dat vooral eieren van scharrelkippen vol stoffen zaten die er niet in thuis horen. Geadviseerd werd, om goed gezond te blijven, hooguit drie eitjes per week van scharrelkippen te eten. Erbij wordt niet verteld dat al die rotzooi uit de lucht komt vallen en op deze manier in onze voedingsketen terecht komt. Als dit alles zo doorgaat, wat moeten we straks dan eten?
    Vandaag heb ik het over pasteien, die tegenwoordig nog hoogstzelden in eigen keuken bereid worden en hoofdzakelijk aangekocht worden als conserven. Veel van die pasteitjes werden gefabriceerd uit de lever van eenden en ganzen en zoals ik al schreef, die door d.m.v. een sonde hun voer toegediend kregen; Wij hier in Holland noemen dit 'dierengebeul' van de bovenste plank, maar in andere landen vinden ze dit heel normaal. Ik vind het ook allemaal verschrikkelijk, maar wat kunnen we als gewoon burger hier tegen ondernemen? Bezocht heb ik ooit een speciaalzaak in allerlei pasteien in Frankrijk en hieronder ziet u zo'n bedrijf en als uzelf wat pâté's  wilt bereiden, ga u gang en zie de bereidingsstaatjes die ik hier voor u heb afgedrukt!




      


    Wat vet over zo'n oud recept....dat kan gebeuren!



    Hier de speciaalzaak van een Artiganslager in Bigorre (Zw-Fr)

    14-11-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 3
    >> Reageer (0)
    10-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.POULET FARCI
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De moderne keuken mag met alles wat sneller gaan, maar niets is fijner met koken om dit op een rustige en attente manier te doen. Wat ook belangrijk is, om voor wat voor maaltijd dat je op tafel brengt, verse en  kwalitatief goede ingrediënten te gebruiken. Bij wild en gevogelte is vers niet altijd een pre, want op zijn minst moet het goed besterven en wat belegen hoeft niet ten kwade te wezen. Bij vis ligt dit heel anders en vandaag hoorde ik weer vertellen dat bij een bepaald bedrijf de zalm weer niet in orde was. Bij de verwerking van de meeste producten ziet een goede kok op het heilig oog-en zeker hier in het klooster- al heel gauw of de producten wel of niet oké zijn. We zitten morgenmiddag met 10 personen aan tafel en ik neem aan u met vier of vijf. Klaarmaken gaan we Poulet Farci en hiervoor heb ik een paar mooie scharrelkipjes uit de ren gehaald die er goed doorvoed uitzien en daarmee gaan we aan het werk. Haal als particulier de kip bij de vakman  en als er geen poelier in uw dorp gevestigd is,  dan zit er  ergens wel een kippenboer bij u in de buurt die voor u het beestje netjes slacht  en de rest van de ingrediënten is in elke goede Super-denk ik wel-verkrijgbaar. Hieronder vindt u de receptuur en wat afbeeldingen van dit gerecht. Succes ermee!





      

      

      

    10-11-2014 om 20:27 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (0)
    05-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerenkoolstamppot met Rode Paprika
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vroeger op het platteland had iedereen wel een hoekje waarop groente verbouwd werd. Tegenwoordig zie je bij de huizen in een wijk nog wel een voor-of klein achtertuintje en meestal staat daar een tuinstel met rondom wat struikjes en bloemen. Aangewezen is de tegenwoordige huisvrouw of huisman op de Super in hun woonplaats, waar alles verpakt of gesneden te koop is. Er zijn zelfs zaken waar men naar wens de aardappelen geschild en/of in schijfjes en stukjes gesneden kan verkrijgen. Gesneden en verpakt vindt u in de diepvries v/d super afgemeten en wel de benodigde boerenkool en netjes verpakt met gebruiksaanwijzing vindt u op een der schappen van de vleeswarenafdeling eveneens de rookworst. Bent u op dieet, dan is het wenselijk puur vers in te kopen, maar dat is niet overal mogelijk; in de reform en/of dieethoek van de super vindt u veel producten, waar geen suiker, zout of gluten in verwerkt zijn. Persoonlijk ben ik ook op dieet en voorheen haalde ik daarvoor het brood bij een warme bakker in Huissen, maar die nam voor het zoutarme brood een niet te betalen meerprijs. Wat voor dieet je ook volgt, je bent er stukken duurder mee uit dan voor de normale producten. Hetzelfde is ook het geval als je op de oude dag er gratis van alle ongemakken bijkrijgt of het nu een gebit is, vele zalfjes, verband en dies wat meer, het wordt vaak niet door uw hospitalisatieverzekering vergoed. Ook wordt in dit klooster veel stroom verbruikt doordat bijna de gehele dag de wasmachine en de droogtrommel aanstaat voor de niet meer zindelijke broeders en zusters. Gelukkig zitten we hier in een participatieve gemeenschap en gelukkig nog niemand in zo'n zorginstelling waar het ontbreekt aan de noodzakelijke aandacht van het personeel en waar je als bezoeker geconfronteerd wordt met woonomstandigheden die je hier in dit beschaafde Nederland niet voor mogelijk houdt.
    Onze politieke pluchepartijen hebben het maar over de verre toekomst en laten de gewone man opdraven voor  hun verkeerd beleid en visies die ertoe leiden dat de tekorten steeds aanzwellen. Ongemerkt beste mensen ben ik als kloosterkok weer aan het mijmeren geslagen en opgemerkt is dit door de zojuist uit Frankrijk teruggekeerde overste Geert Wildeman, die me weer wakker gemaakt heeft door te roepen: ,,Schoenmaker blijf bij je leest!"-, et ,,Honni soit qui mal y pense"!



    05-11-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (0)
    28-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHOCOLADEPUDDING
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag gaan we als toetje op een ouderwetse manier chocoladepudding bereiden en dit voor 4 personen. Als ingrediënten heb je nodig 1 liter melk, 80 gram maïzena, 45 gram cacaopoeder, 1 ons suiker en een eitje.
    BEREIDING: Meng de maïzena en het cacaopoeder droog dooreen. Roer de eidooier met de suiker glad. voeg er het droge mengsel bij en roer er daarna, met wat koude melk, een papje van. Breng intussen de  overige melk (indien mogelijk vers van de koe, anders los van de melkboer of gewone gepasteuriseerde dagmelk uit de winkel) aan de kook, giet er al roerende het papje bij en laat de pudding nog heel even doorkoken. De eidooier was al gebruikt voor het papje, maar nog niet het eiwit; dit moet je stijf opkloppen en vermengen met de puddingmassa en dit alles moet je pas doen als de pudding enigszins bekoeld is. Breng hierna de massa over in een, met koud water omgespoelde vorm. De pudding moet je geheel laten bekoelen en hierna stort je de pudding op een schotel. Vroeger had je hele mooie vormen en de tulbandvorm of  de visvorm waren het meeste in. Op chocoladepudding hoort een vanillesaus of goed stijf opgeklopte slagroom. In Duitsland was het gewoonte om i.p.v. "Sahne"  de chocoladepudding te garneren met rondom gestoofde peertjes en op de pudding werd dan wat rabarbermoes gedaan. Denk erom, blijf met het warmen van melk en het toevoegen van het  puddingpapje goed roeren , alles rustig aan en niet te gehaast, maar haal alles wel tijdig van het fornuis. Als alles goed gelukt is heb je een mooie gladde pudding op tafel en ik denk dat deze dan ook echt lekkerder  en voller van  van smaak is, dan zo kant en klaar uit de winkel.   

    28-10-2014 om 16:48 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOOR EN NAGERECHTEN 1
    >> Reageer (1)
    23-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wildzwijn koteletten met gepofte appeltjes en aardappelkroketten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het begint echt herfst te worden en dan is er geen lekkere kost als wild uit moeders natuur. Heb je er verstand van, dan is het nu de ideale tijd om tamme paddenstoelen te steken en ook goed weer om eens een bezoekje aan de poelier te brengen en dan raad ik u nu aan eens wat wildzwijn koteletten in huis te halen. Het is beslist niet duurder dan een goed goed stukje rund of varkensvlees en bovendien zijn wilde zwijnen de enige en echte scharrelvarkens.  Zo'n stukje puur natuurvlees is in deze periode van oprukkende herfstziektes niet te versmaden. Het zit boordevol vitaminen en mineralen die ons gestel een soort winterjasje om ons lijf geven en echt beschermt tegen 'vreemde indringers'-. Zonder goede kruiden, bepaalde vruchten en wijn kun je geen wild serveren. Hier beneden heb ik de benodigde ingrediënten die u in huis dient te halen en het recept voor zo'n heerlijke wildschotel staan. Ware receptenverzamelaars drukken dit af en voegen de staatjes toe aan hun cartotheek. Op de site van broeder Everard vindt u bijna alles wat koken en braden zo interessant maakt. Doe er uw voordeel mee!





    23-10-2014 om 15:16 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (0)
    18-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BLOEMKOOLSOEP
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vroeger hadden we de gewoonte om van het groentenat wat na het koken afgegoten werd een bordje soep klaar te maken. Tegenwoordig wordt dit sappige kookwater weggespoeld. Bekennen moet ik dat dit hier in het klooster ook vaak het geval is, maar toch zijn er dagen bij dat ik wat sap laat afkoelen en toevoeg aan de dagelijkse brokken die onze lieve kloosterhond elke dag nuttigt. Het zit nog vol vitaminen en het is ook heel goed voor een betere spijsvertering van uw hond. Tegenwoordig mag je met een dier hooguit nog aangelijnd op straat komen en het resultaat hiervan is dat vooral in de steden de meeste dieren te weinig in beweging komen en door het eten van te harde brokken vaak last hebben van verstoppingen. Er zijn gemeenten waar je in een bepaald afgebakend gedeelte met de hond kunt stoeien. In de bosomgeving van Apeldoorn b.v. had je zo'n groot uitlaat-en speelveld. Vermeld zij dat je ook bij katten het afkookwater van groentes e.d. aan haar of zijn brokken kunt toevoegen.
    Bloemkoolsoep: Je kunt het bereiden met het kookwater van de bloemkool die je 's middags of 's avonds als groente op tafel hebt en dit met toevoeging van een paar bouillonblokjes,  of voor vegetariërs en dieethouders met wat groentebouillonblokjes of zo'n modern versnipperd groentepakketje en eventueel door u gekozen andere toevoegingen. 
    Aparte Bereiding: De benodigde ingrediënten zijn: 1 bloemkool, 75 gram ontbijtspek, 1 liter bouillon, 1 niet al te grote prei, 1 ui, een halve rode paprika, 1 lepel olijfolie en peper en zout.
    Snij de bloemkool in kleine roosjes, snipper het uitje en snij de prei af in ringetjes. De prei en de gesnipperde ui bak je 4 tot 5 minuten aan in een pan met wat olie. Is dit gebeurd dan doe je de bouillon erbij.  Doe nu ook de bloemkoolroosjes erbij.  Het geheel laat je plm. 10 minuten koken. Er tussendoor heb je in een koekenpan  het spek met de blokjes paprika lekker krokant gebakken. Dit houd je even apart. De gekookte soep heb je inmiddels van het vuur gehaald en ook wat peper en zout zijn onder het pureren met een staafmixer  toegevoegd. De soep schep je nu in de vier soepkommen. Is dat gebeurd dan voeg je pas het gebakken spek met paprika toe. Wat ook zo leuk staat is om voor degenen die geen spek believen de soep op te sieren met wat kikkererwtjes. Ik wens mijn lezers veel succes met de bereiding van deze soep en hoop dat ze er smakelijk van genieten.

    18-10-2014 om 15:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (1)
    14-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plaisiers du Roi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Niet alleen tegenwoordig, maar ook vroeger werd er aan de koninklijke hoven heerlijk gegeten en gedronken. In een oud kookboek las ik vandaag dat het aan zo'n koninklijk hof niet alleen koks waren die de koning en zijn gasten plezierden met heerlijke maaltijden, maar ook dames die de kookkunst meester waren. Bijna alle personen die vroeger tot de elite behoorden hielden er maîtresses op na. Bekend uit een ver vervlogen tijd was een zekere Agnès Sorel, een beauté van een dame die met een toegewijde liefde kokkin was aan het hof van Charles VII (1403-1467). Een beroemd gerecht van haar was de hartversterkende kippensoep, gebonden met een puree van champignons en room. Op 20 oktober 1533 verscheen aan het Franse hof een jong, maar zeer gedecideerd Italiaans meisje met de mooie naam Catharina de Medici (1519-1587). Zij was de bruid van Henri II (1519-1559), met in haar gevolg een stoet vol Venetiaans glas, zilveren serviezen van Benvenuto Cellini en aardewerk uit Urbino, alsmede een meute van koks, patissiers en ijsbereiders, die met een Italiaanse renaissancezwier de mouwen opstroopten en in de potten  en pannen van de Franse hofkeukens hun speels raffinement rondstrooiden. Catharina trok zich niets aan van de Franse hofetiquette, die voorschreef dat dames niet mee aan tafel mochten, dit omdat men kauwende madames onethisch vond. Catharina en haar vliegende brigade, zoals men haar gevolg van levenslustige hofdames noemde, zetten zich met de heren aan tafel en lieten zich de met kastanjes, rozenwater en sinaasappels gevulde parelhoentjes, de aan het spit geroosterde slakjes en de artisjokbodems net hanenniertjes en hanenkammen voortreffelijk smaken. In 1549 offreerde de stad Parijs aan Catharina en haar vijftig andere gasten een dinertje, waarbij werden geserveerd 30 pauwen, 33 fazanten, 21 zwanen, 99 kraanvogels, 33 duiven, 33 reigers, 30 geiten, 66 parelhoentjes, 30 kapoenen, 99 kuikens, 66 kippen, 6 varkens, 99 tortelduiven, 33 hazen, 66 konijnen, 13 patrijzen, 99 kwartels, 500 asperges en verder wat erwtjes en artisjokken. Zulke diners duurden vaak een halve dag en de gewoonte hierbij was dat iedereen zich tot barstens volpropte. Hiermede wordt aangetoond dat zowel de liefde van de man, alsmede de vrouw in die tijd echt door de maag ging. Wat er met het overgehouden eten gebeurde staat nergens vermeld, maar ik heb zo het idee dat dit terecht kwam bij het personeel. Bij elke gast aan tafel stond een bediende die, als de gast met zijn vingers knipperde, meteen klaar stond om deze van dienst te zijn. Tegenwoordig gaat men bij de koningshuizen en ook bij de gewone burger in zijn algemeenheid uit uit van de stelling dat overdaad schaadt. Wat ik wel jammer vindt dat bij grote diners zoveel eten overstuur gaat en in de afval-container belandt. Vroeger bij ons thuis hadden ze een driedubbelbedrijf dat bestond uit winkel, bakkerij en horecabedrijf. We hadden ook nog een stuk land en daarop stond buiten een kippenhok ook een varkenshok met een zestal varkens. Alles wat we overhielden aan voedsel ging naar de varkens, de kippen of de waakhond. Er ging nooit iets verloren.







        

    14-10-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 3
    >> Reageer (1)
    12-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verbreiding van het geloof
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Alle geloofsgemeenschappen zijn altijd actief geweest om hun geloof  over te brengen aan  heidenen, arme zwartjes, ontspoorden en zo zijn er nog wel een aantal groepen te noemen. De protestanten hadden hun zendelingen, wij katholieken onze missionarissen en ook andere geloofsgemeenschappen probeerden met allerlei middelen zieltjes te winnen. Vaak in roerige kerkelijke periodes ontstonden binnen de kerkgenootschappen vervolgingen en ging men elkaar bestrijden. Demoralisaties waren er tijdens de kruistochten, heel berucht werd het pauselijk gezag onder  het Huis Borgia (1403-1461), toen er ook bij het hoogste gezag van de katholieke kerk een groot zedelijk verval ontstond. Berucht was eveneens de periode van de Spaanse Inquisitie (1478-1834), waarbij mensen die niet Rooms wilden worden of hun geloof niet goed belijden op de brandstapel terecht kwamen. Ook een afdwalende kerkelijke periode was de tijd van de monnik Maarten Luther, die het op een gegeven moment niet eens was met alles wat Rome onder de voeten hield en vooral bestreed hij het gezag van de paus, die een bepaalde aflaat (protest Luther: in 1517 brandbrief op kerkdeur in het Duitse Wittenberg) had samengesteld waarbij rijke en ondeugende katholieken hun zonden konden afkopen. Van protestantenzijde is de beeldenstorm in 1566 ook niet goed te praten, en wat te denken van de Jodenvervolging  met als hoogtepunt al die mensen die omwille van hun Jood zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945), met stilzwijgen van alle kerkgenootschappen werden vermoord. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, waarvan ik denk dat ze bij iedereen bekend zijn. Toch als je ons katholieke geloof, zoals dat gebracht is door onze Heer Jezus van Nazareth, dan tref je daar geen haat maar echt geloof, hoop en liefde in de goedheid van de mens aan. De bedoeling was dat wij christenen op deze weg van hoop, geloof en liefde allemaal verder zouden gaan. Tot op heden hebben we dit allemaal mogelijk wel geprobeerd en momenteel zijn er in deze maatschappij van "alles mag en moet kunnen" nog maar een handjevol christenen over die proberen deze echt goede normenweg nog te volgen.
    De Bedreigde Wereld Anno 2014: Momenteel wordt de wereld bedreigd door diverse Islamitische groeperingen die zich verenigd hebben en onder de naam ISIS (Irak & Syrië-Strijders) een Jihadoorlog voeren tegen alles en iedereen die zich niet over wenst te geven aan hun geloof, waarbij Allah de enige God is en Mohammed zijn Profeet. Hun strijders die in het gevecht sneuvelen komen in de hoogste hemel terecht. Elke goede mohammedaan gelooft dit, wij christenen denken er hetzelfde over, maar er is toch wel een verschil te vinden. In ons geloof zijn in het verleden mensen die vochten, en daarbij bedoel ik standvastig waren in hun geloof, ook heilig verklaard en in de hemel gekomen; wij geloven uiteindelijk ook in één God, maar we geloven niet in een strijd tegen andere geloofsovertuigingen. Er leven momenteel een miljard mensen die mohammedaan zijn en vele vatten de tekst van de profeet over de strijd om de verbreiding van hun geloof hetzelfde op als onze Heer Jezus bedoelde in de Acht Zaligheden, waarbij mensen die strijden voor de gerechtigheid (naleving van goede normen en waarden) en daarbij maatschappelijk achteruit gezet worden en mogelijk vermoord  inderdaad in de hemel komen. Iedere Mohammedaan die deze tekst als zodanig als laatstelijk verwoord opvat en vriendelijk en sociaal met zijn  buren, familie en kennissen omgaat leeft op deze manier precies zoals in de Koran geschreven staat. We moeten niet naar de letter maar het woord leven. Onze Mohammedaanse broeders weten ook wie Abraham, Mozes, Jezus en Maria is. Net als wij christenen mogen ze proberen mensen over te halen die hun godsdienst aanvaarden, maar niemand heeft het recht om iemand te verplichten om katholiek, protestant of mohammedaan te worden. Dat veel Mohammedanen zich momenteel zo extreem afzetten tegen het Westen hebben we te danken aan onze grote bemoeienissen met andere landen en werelddelen met regimes die geheel verschillend van de onze zijn. Wij hadden uitsluitend oog voor hun bodemschatten en verschenen overal als betweters om hun een andere levensorde op te dringen. Als democratische ordestichters kwamen we in botsing met een heel andere cultuur en opdringen deden wij onze, soms vaak in hun ogen, decadente levenswijze en dat is nu de oorzaak van alle ellende die we heden allemaal gaan ondervinden en ons mogelijk brengt in een niet meer op te lossen wereldwijd geloofsconflict.          

    12-10-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 5
    >> Reageer (1)
    07-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eend met zuurkool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In particuliere huishoudens zie je tegenwoordig niet zoveel meer wild en/of gevogelte op tafel. In een goed restaurant of hotel wordt nog wel wild en gevogelte geserveerd. In Nederland minder dan bv. bij onze Ooster-en Zuiderburen. Er zijn vele manieren om eend op tafel te brengen en de smaak wordt er beter en lekkerder op om hiervoor bepaalde ingrediënten aan toe te voegen.  Dit keer gaan we eend met zuurkool bereiden en dit met wat frisse zuurkool uit het vat. Een gedeelte van die zuurkool vermengd met rozijnen, pruimenbrandewijn en een in stukjes gesneden kweepeer (zie boom uit onze kloostertuin) stoppen we in het eendje. Als vulsel kun je ook tutti frutti, bacon met erwten en zelfs tamme kastanjes gebruiken. De rest van de vruchten of groenten eet u er toebereid bij en bij eend kunt u verder ook aardappelpuree of appelmoes serveren. Beneden op staatjes, die u indien gewenst kunt afdrukken en aan uw cartotheek toevoegen, leest u wat voor ingrediënten benodigd zijn,  de bereidingswijze en hoe u het gerecht eend met zuurkool het beste op tafel kunt brengen. Gaat u zo'n gerecht als particulier klaarmaken, dan belt u vooraf uw poelier op, vertel wat u wilt gaan doen en haal de eendjes zelf op of laat ze bereidklaar bezorgen. 







    07-10-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (0)
    03-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles over pap en nog wat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Inleiding: Vroeger beschikten de kloosters over grote akkers en meestal was er op het terrein van zo'n klooster ook een boerderij gevestigd. In zo'n klooster had je een broeder portier, kleermaker, in sommige kloosters zelfs een schoenmaker, een bibliothecaris en ga zo maar door. Trad je bij de Trappisten in, dan stond er voor een goede spijsvertering elke middag een flesje bier op tafel. Nee, in een klooster zat je met eten en drinken gebeiteld en kwam je niets tekort. Vandaag gaan we het over wat papsoorten hebben en als hoofdproduct heb je daar melk voor nodig. Niet alleen in de kloosters maar ook de gewone particulier op het platteland betrok de melk rechtstreeks van de boer en ging het om karnemelk, dan kreeg je los bij de boer of nadien bij de melkboer nog de afloopmelk die bij het karnen van de roomboter vrij kwam. Tegenwoordig wordt  gewone melk ook wel aangezuurd , maar echt het heeft niet meer die echte lekkere karnsmaak  meer zoals we dat vroeger gewend waren. Voor een bordje pap als voor-of nagerecht en dit voor 4 personen heb je anderhalve liter melk nodig.
    Broodpap: Breng de melk met wat stukjes citroenschil aan de kook en laat het citroenaroma er flink doortrekken. Voeg wat dikke brokjes oud brood aan de hete melk toe, laat het door en door zacht worden, verwijder de citroenschilletjes en klop het brood met een garde fijn. Voeg plm. 50 gram suiker aan de pap toe en een klontje roomboter en dien hierna de pap al of niet met kaneel bestrooid op.
    Maïzenapap: Roer de maïzena (plm. 60 gram), met een gedeelte van de koude melk tot een dun papje. Breng de overige melk met een stukje citroenschil en een mespuntje zout aan de kook, voeg er al roerende de maïzena aan toe, laat de pap aan de kook komen en dien haar, al of niet met suiker, op.
    Griesmeelpap: Breng de melk met het zout aan de kook, meng intussen plm. 80 gram griesmeel  met ongeveer 60 gram suiker en voeg dit mengsel in een  gezapig straaltje al roerende toe aan de kokende melk. Met een stukje citroenschil, wat vanillesuiker of amandelessence erbij maak je de pap wat smaakvoller. Laat alles al roerende plm. 5 minuten doorkoken en dien dan de pap op.
    Havermoutpap: Deze pap werd vroeger ook wel gortmoutpap genoemd. Als ingrediënten heb je nodig 110 gram havermout, wat zout. en witte of bruine suiker (basterdsuiker). Breng de melk met het zout aan de kook, strooi er roerende de havermout in en laat de pap onder af en toe roeren, gedurende plm. 20 minuten of iets langer koken. Dit is natuurlijk niet het geval bij vlug kokende havermout (uit de winkel) die al na 5 minuten gaart. We hebben het hier over de 'rauwe' producten zoals die vroeger op de markt kwamen. Je moet bij het garen altijd wel even in de gaten houden of de pap zich mooi bindt. Is dit laatste het geval, dan ga je de pap pas serveren.  Goed roeren en er steeds aandacht bij hebben voorkomt aanbranden of klontvorming. Ook het gebruik van de juiste hoeveelheid ingrediënten en het liefst losse melk is bepalend voor de gemaakte pap. 
    Rijstebrij: Ingrediënten anderhalve liter melk, 175 gram rijst, zout, desverkiezend een stukje citroenschil, pijpkaneel of vanillesuiker, witte suiker en boter of bruine suiker. BEREIDING: Breng de melk met het zout aan de kook, was intussen de rijst tot het water, dat er af komt volkomen helder is (verpakte rijstsoorten kan men ongewassen gebruiken), strooi de rijst in de kokende melk, wacht tot de melk opnieuw kookt, roer met een houten lepel over de bodem van de pan en laat de rijst in plm. 1 uur gaar worden. Kook ook mee een citroenschil (er naderhand weer uithalen) en aromatiseer het geheel verder met een pijpkaneel en een klontje boter. Over rijstebrij hoort basterdsuiker. Alles klaar en de gevulde bordjes kunnen op tafel! Hieronder heb ik ook nog een paar recepten staan van andere papsoorten. Doe er u voordeel mee en start uw ontbijt met een bordje pap en doe net als onze opa's en oma's en voor het slapen gaan is het helemaal niet vreemd om pap te eten. Het is lekker en gezond!






      

      

    03-10-2014 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOOR EN NAGERECHTEN 1
    >> Reageer (0)
    25-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klassieke Pot-Au-Feu
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We zitten in de herfst, maar af en toe lijkt het of we de jaargetijden wel kunnen afschaffen, want nog nooit heb ik het weer zo wisselvallig van het ene in het andere uiterste meegemaakt. Toch zullen we wat reserve energie op moeten bouwen voor de wat killere dagen en daarom heb ik voor u opgezocht een Franse stoofschotel van de bovenste plank, en van zo'n maaltijd komt u boordevol energie te zitten. Wil je hierbij een voorafje dan raad ik u aan een kom heerlijke groente-of tomatensoep en als nagerecht, nu overal het fruit zo goedkoop is,  een lekkere rijpe peer, appeltje of zo'n heerlijk trosje Hollandse druiven. Zoals altijd heb ik voor uw receptencartotheek wat staatjes klaargemaakt, waarop de benodigde ingrediënten vermeld staan en  tevens een lijstje met de bereidingswijze.  







    25-09-2014 om 18:40 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (1)
    17-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rouget Aux Fines Herbes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Raadzaam is het om minstens eenmaal per week een vismaaltijd voorgeschoteld te krijgen. Vis zit boordevol vitaminen en andere stoffen die goed zijn voor hart en bloedvaten. Vroeger was de vrijdag een dag die bij de katholieke gemeenschap bekend stond als de dag dat je geen rund of varkensvlees mocht eten en in  plaats van een biefstuk, carbonaatje of een gehaktbal kwam er vis op tafel. Van oudsher staat Nederland bekend als een land met een grote vissersvloot, maar toch wordt hier minder vis gegeten dan in België. Hier in de gemeente Lingewaard staat er op sommige plaatsen en dagen wel een kraam waar je vis kunt kopen, maar een echte viswinkel is hier niet. Ook een specifiek visrestaurant is hier in de directe buurt nergens te vinden. Dit alles weerhoudt me er niet van, hier in dit internationaal getinte klooster, niet alleen op de vrijdag, maar ook op andere doordeweekse dagen en dit om hier de broeders en zusters gezond te houden, vaak een visschotel te serveren. Hier beneden vindt u de receptuur en tegenwoordig heeft bijna iedereen een auto en wil je een lekker visje op tafel hebben, dan moet je als je het kunt veroorloven er wat voor over hebben en van hieruit naar Elst, Arnhem of Nijmegen rijden om de ingrediënten voor uw visschotel wat verderop in  te slaan. Ik wens u veel succes met de bereiding van deze heerlijke visschotel en tot een volgende keer maar weer!       




    Ik heb er voor een mooi cachet ook nog wat tomaatjes bijgedaan

    17-09-2014 om 18:35 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (0)
    11-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lapin en Gibelotte
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vroeger slachtten we alles zelf en met broeder Jan ging ik veel op jacht om een haasje of wild konijn te pakken te krijgen. Op een goeie dag hadden we 5 konijnen en twee hazen weten te verschalken en met permissie van soeur Mary had ik de netjes afgeschoten konijnen een dagje buiten aan de waslijn in de kloostertuin gehangen om het vlees wat te laten besterven om vervolgens gereed te maken voor de vrieskelder van het klooster. Die dag werden we bezocht door enkele dienders die een bericht van iemand hadden binnengekregen dat de gevangen en afgeschoten beestjes levend opgehangen waren. Ik heb de agenten uitgelegd hoe we de diertjes hadden afgeschoten en wat onze bedoeling was van het laten besterven v/h wild aan de waslijn. Volgens de klaagster hadden de dieren luid schreeuwend van de pijn haar uit het middagdutje gehaald. Volgens de agenten zat ik toch fout, want ik had wel een geldige jacht, naar geen slachtvergunning. Vanaf die tijd ben ik nooit meer op jacht gegaan en nu op leeftijd zo weekzerig geworden dat we zelfs een nare steekvlieg in de kloosterkeuken nog laten leven en zitten er vliegen of muggen in de keuken, dan roep ik altijd de handige zuster Agnes er even bij om deze insecten naar buiten te jagen of in een lucifersdoosje te vangen en daarna buiten los te laten om moeilijkheden met de Hermandad of de dierenbescherming te vermijden. Voor een halve eeuw terug toen ik nog in de missie zat bij de Papoea's kwamen we ook nog wel eens bij de koppensnellers langs om te horen waar Abele van de stam der Lukaya's gebleven was en trots wezen ze naar een hoofd dat boven een kruisbeeld in hun hut een plaatsje gevonden had. Op de vraag waarom ze juist Abele hiervoor hadden uitgekozen kreeg ik te horen dat hij zo'n prettige zweetlucht bij zich had en dat ze hiermede de geesten gunstig gestemd hadden voor de  jaarlijkse grote apenjacht wedstrijd. Met als cadeautje een rond spiegeltje en een foto van Zwarte Piet beloofde ze mij voortaan geen koppen meer te snellen. Hoe we een konijntje klaar gaan maken en wat voor ingrediënten u hiervoor nodig hebt, vindt u allemaal hieronder.   



    11-09-2014 om 20:11 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 6
    >> Reageer (2)
    04-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sole Normande
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We gaan maar weer eens terug naar de Franse keuken van een driekwart eeuw terug en komen dan bij die jonge dames van weleer terecht die er toen met zo'n leuke Amerikaan of Engelsman getrouwd zijn die destijds in 1944 landde in Normandië om vandaaruit Europa te bevrijden.  Het zijn nou allemaal dames die tegen de negentig lopen en mogelijk al betovergrootmoeder zijn. In die tijd werd er jong getrouwd en kwamen er veel 'te vroeg geboren kindertjes' op deze wereld; de meeste al met nageltjes die al meteen geknipt moesten worden en een haardos waar de kapper aan te pas moest komen. Hier in Holland vielen onze jonge dames veelal op een knappe Canadese bevrijder en in Breda waren het de Poolse jongens die daar de 'meskens' het hoofd op hol joegen. Van gezond eten hielden ze allemaal en hun hart kunnen ze allemaal ophalen aan de visschotel die morgen met 'vastendag' hier de kloosterdis siert. Wat u er allemaal nog verder bij eten wilt, laat ik aan u over, maar blijf ouderwets en denk erom dat op vrijdag beslist geen vlees op tafel mag komen. Herinnering: Ik zat nog op het seminarie en met de vakantie nam ik per ongeluk een plaatje boterhamworst van de snijmachine in de kruidenierswinkel. Mijn moeder liet de klant voor wat ze was, trok mijn mond open en een half plaatje wist ze nog uit deze helse mond te verwijderen. Het was in die tijd een grote doodzonde om op vrijdag rund of varkensvlees te eten. In de biechtstoel waren de penitenties voor een dergelijk vergrijp nog taaier als het vlees van een oude stier en mijnheer pastoor maakte ons wijs dat Petrus dergelijke misdadigers aan de hemelpoort stond op te wachten en een hulpje je meteen in het vagevuur gooide om te laten voelen dat je echt in de fout was gegaan.
    Hieronder heb ik op een kookstaatje afgebeeld staan de ingrediënten die u allemaal nodig hebt voor deze heerlijke visschotel en de bereidingswijze. Doe u best en het komt allemaal dik voor elkaar! 








    04-09-2014 om 13:48 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (2)

    Foto





    ALLES OVER ETEN EN DRINKEN
  • Vezelrijke ontbijtjes
  • Erna met zoutloos eten
  • Lekker & Simpel
  • Duivensoep
  • Onze Franse keuken
  • Svetlana's Recepten
  • Serge met zijn Wijnetiketten Verzameling
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    CULINAIRE WEBSITES EN VIDEO 'S
  • Kijk hoe Kees Melis Brabantse worstenbroodjes bakt
  • Turkse Eten
  • Gezondheidsproducten van Wingzie
  • Zelfmaakrecepten
  • Bakrecepten van Okoko
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    Geestversterking
  • Processie De Brugse Belofte
  • Bedevaartsoord Beauraing België
  • Bedevaartsoord Banneux België
  • Apostel Paulus en zijn brieven
  • Sixtijnse Kapel
  • Wees Gegroet Maria
  • Mariakapellen: zie ook Angeren
  • Basiliek van San Pietro
  • Basiliek van San Paolo
  • Heilige Bloedprocessie Brugge 2017

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    In Banneux (België) is Maria in 1933 verschillende keren verschenen aan Mariëtte Beco.

    Mariëtte ging tijdens de grote vakanties op bezoek bij de familie Desmedt in Thildonck.

    Op de fotoreportage ziet u het Heiligdom Banneux, druk op foto 2 voor website. 

    Op eerste familiefoto ziet u Pierre Desmedt met zijn vrouw Victorine Lenaerts
    José Desmedt en Mariëtte & André Beco. op de andere José en Mariëtte.

    Na Lourdes is Banneux een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen.

    Met één klik op de Maria Award vindt u alle Mariakapellen  in Nederland en kunt u

    Marialiedjes beluisteren.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Werkende handen in Molokai, overblijfselen terug naar België-Heiligverklaring Damiaan in Rome
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    ZIE HIER DE MOOIE BEELDEN VAN GODS SCHEPPING!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    rina_en_luc
    www.bloggen.be/rina_en
    Rondvraag / Poll
    BROEDER EVERARD WIL GRAAG WETEN WAT U INTERESSANT VOND
    RECEPTEN
    BLOGFOTO'S
    VERHAALTJES
    GEDICHTEN
    ALLES
    Bekijk resultaat


    Solidaritet met mens in nood,geeft deze wereld kleur! Klik plaatje hieronder!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    FAMILIESITES
  • Informatie en Wetenschapsblog
  • Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik hoop dat een bezoekje aan dit blog van broeder Everard uw geest verrijkt heeft
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs